Dodaj do ulubionych

Dutkiewicz - miasto to nie firemka

IP: 62.233.250.* 27.01.04, 18:19
Tu trzeba mieć wizje rozwoju , to jest złozony organizm nie jeden temat.
To nie patrzenie przez okno i twierdzenie ile to juz zrobiłem.To jest walka
o pieniadze nie tylko na rynek i najblizsze okolice .
To jest całe miasto.
Dziury na ulicach i rozpadające sie budynki.
To nie potrzebne tysiące tirów przjezdzajacych codziennie przez miasto.
Pana koledzy GENIUSZ SUDETÓW i pierwszy KOSZYKASZ co zdziałali w sejmie w
sprawie obwodnicy.
Co Pana urzednicy wiedza o funduszach unijnych!
czy tylko to co przeczytaja w gazecie!
To takze
Drogi dojazdowe do miasta
Obojetne ladowe,powietrzne czy rzeczne
Co w tym kierunku sie robi!
itd,itd ,itd.
Miasto to złozony organizm.A Prezydent.
To nie lodowisko i mydlenie oczu mieszkancom.
Pana prezydentura jest zenująca.
Obserwuj wątek
    • Gość: Igi Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 27.01.04, 18:37
      Wizja rozwoju: Wieloletni drogowy plan inwestycyjny.
      Obwodnica: na razie władze wrocławia zrobiły niemal wszystko co było w ich mocy.
      Fundusze unijne: Rekultywacja smietniska, budowa oczyszczalni ścieków, Budowa
      kanalizacji na osiedlach.
      Drogi dojazdowe: Walka o S8, za kilka lat gotowa A4, wejście nowych linii
      lotniczych.
      Wiadomo, ze zawsze mozna zrobić więcej, ale należy spojrzec na sprawy realnie.
      Polska to nie są Stany zjednoczone, Niemcy czy Wielka Brytania.
      • wielki_czarownik Mnie to nie przekonuje. 27.01.04, 20:10
        Ja bym chciał zobaczyć jakieś efekty w mojej okolicy albo takie które mnie samego dotkną. A tu? Pod domem chodnika jak nie było tak nie ma, ulice którymi jeżdżę stają się coraz bardziej dziurawe, bezpieczniej wcale nie jest, przebudowa pobliskiego skrzyżowania spartolona, że aż miło... I z czego ja mam się cieszyć?
        Naprawdę ta prezydentura jest beznadziejna.
        • Gość: Igi Re: Mnie to nie przekonuje. IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 27.01.04, 20:13
          Nie oceniaj dnia przed zachodem słonca.
        • Gość: gooroo] Re: Mnie to nie przekonuje. IP: *.magma / *.magma-net.pl 27.01.04, 20:44
          Masz na myśli skrzyżowanie Ostatni Grosz Legnicka??
          • wielki_czarownik Nie - Obornicka/Bezpieczna 27.01.04, 20:50
            Bez świateł. Przejść pieszo jest ciężko, a o skręcie w lewo (z Obornikiej w Bezpieczną i z Bezpiecznej w Obornicką) to zapomnieć można. A nie wiem co się tam będzie działo jak otworzą nowy most i ludzie będą jeździć z Osobowickiej przez Bezpieczną do Obornickiej i na odwrót.
        • Gość: Woj Re: Mnie to nie przekonuje. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.04, 22:35
          > Naprawdę ta prezydentura jest beznadziejna

Zgadzam sie, i pluję sobie w twarz, ze na niego glosowalem. :(
          • sapere Re: Mnie to nie przekonuje. 27.01.04, 23:26
            Gość portalu: Woj napisał(a):

> > Naprawdę ta prezydentura jest beznadziejna
            >
            > Zgadzam sie, i pluję sobie w twarz, ze na niego glosowalem. :(

No to jak sobie już w tę twarz plujesz to życzę smacznego. To może lepiej było
            głosować na podstarzałą blondi Lidzię co się na NICZYM nie zna?
            • Gość: Woj Re: Mnie to nie przekonuje. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.04, 01:00
              To może lepiej było
              > głosować na podstarzałą blondi Lidzię co się na NICZYM nie zna?

Nie strasz przed zasnieciem, bo horrory mi sie przysnia a pania Lidzia w roli
              glownej :)
      • Gość: amen wrocław leci... ale w dół IP: *.lanet.wroc.pl 27.01.04, 23:07
        A4- gdyby nie lobby katowicko- krakowskie, które chce mieć okno na świat nie
        byłaby budowana- zasługa miejscowych pożal się boże polityków jest tu ŻADNA

wrocław się stacza- dziur jeszcze wiecej niż przed rokiem- przejeździe się do
        innego dużego polskiego miasta- dziury może i sie zdarzają ale nie na głównych
        ulicach! a tu? szkoda gadać, przecież wszystko widać- niestety jak w bajce,
        nie kazdy widzi że król nagi jest

komunikacja- IC ze stolicy jedzie już 4h53min- jeszcze niedawno "tylko" 4h17-
        postęp widoczny, powie ktoś- po co nam stolica- połowę pociągów do drezdna
        zlikwidowano, budowa AOW- odnusięta "na lepsze czasy", S8 nawet nie ma planów
        lokalizacyjnych, to samo nowa linia kolejowa do w-wy! to efekt 12 lat starań
        miejscowych notabli i z UM i UW i posłów i senatorów.
        w mieście marazm inwestycyjny- na łeb mije nas nie tylko w-wa, poznań i kraków
        alei łódź.
        Można tak pisać i pisać- w sumie czego można wymagać od ludzi, którzy nie
        potrafią uporać, się z problemem dziur w mieście, a nowe drogi budują tak, że
        połowa wymaga łatania po roku czy dwóch latach.

Czego sie spodziewać, skoro w tym mieście nie ma i nie było powaznej debaty na
        temat kondycji miasta i stanu jego elit.. tylko, żeby była debata, to
        potrzebne są jakieś elity, a nie banda żerujących na miejskiej kasie kolesi
        • Gość: Igi Re: wrocław leci... ale w dół IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 27.01.04, 23:16
          Tak? To ciekawe dlaczego jest na drugim miejscu tuż za Pozaniem - Kulczyk) pod
          względem ogólnej atrakcyjności (inwestycje itp)
        • Gość: lolo Re: wrocław leci... ale w dół IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.04, 00:23
          > Czego sie spodziewać, skoro w tym mieście nie ma i nie było powaznej
          debaty ...
          O przepraszam, ciągle są, tyle tylko że na temat jak przywalić własnemu
          społeczeństwu, jakie jeszcze poadtki ściągnąć aby komus nagródkę ufundować lub
          mieć na podwyżki dla siebie..

• ka-8 Olać Warsiafkę! 28.01.04, 17:05
          W mojej szczerej opinii, Wrocław powinien równo olać połączenia z Warszawą, bo
          to ona na tym by korzystała, a samemu zająć się zapewnieniem sobie jak
          najlepszej komunikacji z Niemcami po to żeby to właśnie we Wrocławiu, a nie w
          Warsiafce do której jechać trzeba tydzień wołami zakładać swoje
          przedstawicielstwa. i filie.
    • Gość: lalo Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: 216.127.68.* 27.01.04, 19:14
      .......Co Pana urzednicy wiedza o funduszach unijnych!..........

Do urzedu Przy Nowym Targu przyszedl mlody czlowiek - " jestem od Rafala -mam
      sie tu zatrudnic"
      - a co pan bedzie robil?
      - " NIC!mam tu etat-rafal mnie przyslal."

No i robi "Nic".
      Wazne, ze przynajmniej "nic" nie popsuje. Juz za to warto mu placic.:(((
      • Gość: Igi Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 27.01.04, 19:16
        no to fakt kumoterstwo jest za Dutkiewicza
        • Gość: lalo Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: 216.127.68.* 27.01.04, 19:30
          Granica miedzy kumoterstwem i poleceniem kogos na stanowisko - zwlaszcza przez
          prezydenta-nie jest latwa do uchwycenia, jednak w tym konkretnym przypadku
          obraz jest jasno-przejrzysty z odcieniem bezczelnosci.
          • Gość: minija Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 20:18
            zastamawiam sie dlaczego założono ten wątek który nie jest związany z żadnym
            konkretnym faktem tzw kumoterstwa ? może chodzi o wybór p.skrzywanka na
            szefa basenów miejskich ? - nie miał on nigdy ze szeroko rozumianym
            środowiskiem wodnym nic wspólnego / nb czy odbył się konkurs na to stanowsko/
            a jedyny zmany publicznie fakt bliższego kontaktu skrzywanka z basenami miał
            miejece w czasie powodzi gdy plac budowy parkingu przy ulszewskiej
            zamienił się w jeden wielki basen .Na poważnie ta decyzja kadrowa
            prezydenta to niestety przykład kumoterstwa ponieważ skrzywanek nie jest
            cud bisnesmenem gdyż parkingi miejskie doprowadził do bankructwa
            • Gość: maga Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: 62.233.250.* 27.01.04, 22:00
              Moze tak miało być z parkingami!
              • Gość: lalo Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: *.proxyweb.net 27.01.04, 22:22
                Nie jest moja intencja wnikania w decyzje kadrowe,, czy jakiekolwiek inne, pana
                prezydenta.Nie zalezy mi na ujawnianiu jakichkolwiek nazwisk czy blizszych
                faktow. Pan prezydent przyszedl i odejdzie, jak i jego ludzie. A ci, ktorzy
                wiedza pozostana.Nie pierwszy to i nieostatni pan prezydent, a tu coraz i do
                emerytury blizej.:))i blizej.
            • Gość: Gonzales Jak to dlaczego? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.04, 11:44
              W społeczeństwie pokutuje przekonanie, że każda władza jest "umoczona" i można
              na nią sobie trochę ponajeżdżać :). A fakty potwierdzające zarzuty - taki
              drobiazg, który można pominąć ;).
    • es_wu Ja ja lubie takie wątki..... 28.01.04, 10:56
      To jest po prostu świetne. Takie typowo polskie bagienko niespotykane w żadnym
      innym, normalnym kraju.

Kilkanaście postów, wylane pomyje i DWA konkretne zarzuty do władz miasta: że
      chodniki są krzywe (tylko napiszcie jeszcze gdzie, bo np. u mnie na osiedlu są
      akurat proste) i drogi rozsypujące sie rok po wybudowaniu.

Może osoby, które rzucają takie bardziej "abstrakcyjne" zarzuty, np. o braku
      inwestycji itp. wyśiliłyby mózgownice i napisały co można zrobić takiego, czego
      UM nie robi, żeby było lepiej??? Czyli postawiły by konkretny zarzut
      niedopełnienia obowiązków. Bo na razie to przypomina sytuacje w stylu "zebrało
      się 5 Polaków, nie mają o czym gadać to sobie narzekają".

Pozdrawiam,
      SW

• wielki_czarownik Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. 28.01.04, 11:19
        Garść zarzutów tylko z mojego podwórka.
        1. Brak chodnika na Obornickiej po drugiej stronie niż jednostki wojskowe.
        2. Skrzyżowanie Obornicka/Bezpieczna to totalna porażka. Teraz jest trudno tam skręcić w lewo a co dopiero jak otworzą nowy most.
        3. Budowa mostu bez odpowiednich dojazdów. Już to widzę jak ruch z naszego nowiutkiego mostu będzie miał się tłoczyć Osobowicką która właśnie wtedy będzie remontowana. Już to widzę!
        4. Dziury w jezdniach na każdym kroku.
        5. Skrzyżowanie Osobowicka/Bałtycka - wyjazd z Bałtyckiej na most Osobowicki. Mnóstwo cwaniaków wpycha się z prawego pasa na most i dzień w dzień są tam stłuczki. A miasto udaje, że nie widzi problemu.
        Dalej wymieniać? Nie chce mi się. A to tylko kilka przykładów z mojej okolicy.
        • es_wu Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. 28.01.04, 11:36

wielki_czarownik napisał:

> Garść zarzutów tylko z mojego podwórka.
          >

Ok, tylko, że to wszystko sprowadza się do jednego: trzeba wymienić/zreformować
          ZDiK. Co zresztą jest wiadome od dawna, co było zapowiadane i nie zostało
          zrobione. Ok - to jedna rzecz. Jest więcej?

> 3. Budowa mostu bez odpowiednich dojazdów. Już to widzę jak ruch z naszego nowi
          > utkiego mostu będzie miał się tłoczyć Osobowicką która właśnie wtedy będzie rem
          > ontowana. Już to widzę!
          >
          Akurat to Ci już kiedyś tłumaczyłem dlaczego tak a nie inaczej. Zrozum, że to
          jest DOBRA decyzja. Zachowujesz się trochę jak osoby, które blokują budowę
          obwodnicy autostradowej. Przeszkadza Ci, że droga krajowa pójdzie pod Twoimi
          oknami. Tak się składa, że pójdzie również pod moimi, ale ja rozumiem tą decyję
          i uważam ją za dobrą.

Pomijam drobne "niedociągnięcie" w Twojej wypowiedzi, tzn. fakt że ruch na
          Osobowicką zostanie skierowany PO jej wyremontowaniu.

Pozdrawiam,
          SW

• wielki_czarownik Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. 28.01.04, 16:17
            es_wu napisał:

> Ok, tylko, że to wszystko sprowadza się do jednego: trzeba wymienić/zreformować
            > ZDiK. Co zresztą jest wiadome od dawna, co było zapowiadane i nie zostało
            > zrobione. Ok - to jedna rzecz. Jest więcej?

Owszem. 800 tyś PLN na lodowisko można było przeznaczyć na:
            1. Dofinansowanie służby zdrowia.
            2. Stypendia dla uczniów z biednych rodzin - starczyłoby na 10 miesięczne stypendia po 200 PLN dla 400 uczniów!!
            3. Dofinansowanie domów dziecka.
            4. Inwestycje w naukę.
            5. Inwestycje w nasze muzea.
            6. Remont kamiennic.
            7. Budowa mieszkań socjalnych.
            8. Zwiększenie wydajności naszych urzędów - np. poprzez dostęp do ich usług on-line.

Kolejny - polityka zatrudnienia na stanowiskach urzędniczych - aż żal pisać. Wystarczy przewertować wyborczą albo to forum.

Kolejny - brak jakichkolwiek działań na rzecz szeroko pojętego ulepszenia naszego miasta - Np. brak jakiegoś realnego (i wykonywanego) planu zagospodarowania Odry. Brak jakichś poważnych inwestycji w zwiększenie atrakcyjności turystycznej miasta itp. Całkowita bierność Dutkiewicza w tej dziedzinie. Nie lubię Zdroja, ale ten facet rzeczywiście ożywił Wrocław. A Dudkiewicz? Nic - kompletnie nic - stagnacja. Jedyny efekt jego prezydentury to to nieszczęsne lodowisko. Tu jest problem - Dutkiewicz w zasadzie nie robi nic, więc trudno mówić, że coś źle zrobił - on jest zbyt bierny.

> Akurat to Ci już kiedyś tłumaczyłem dlaczego tak a nie inaczej. Zrozum, że to
            > jest DOBRA decyzja. Zachowujesz się trochę jak osoby, które blokują budowę
            > obwodnicy autostradowej. Przeszkadza Ci, że droga krajowa pójdzie pod Twoimi
            > oknami.

Nie będzie przebiegać pod moimi oknami - mieszkam gdzieś z 1000-1500 metrów od Osobowickiej i daleko od Żmigrodzkiej. Ale ciekawi mnie jak podczas remontu Osobowickiej ma się tamtędy zmieścić cały ruch z i na most. Naprawdę mnie to zastanawia.

Tak się składa, że pójdzie również pod moimi, ale ja rozumiem tą decyję
            > i uważam ją za dobrą.

Ja też rozumiem tą decyzję ale nie jej wykonanie.

>
            > Pomijam drobne "niedociągnięcie" w Twojej wypowiedzi, tzn. fakt że ruch na
            > Osobowicką zostanie skierowany PO jej wyremontowaniu.

A to którędy do tego czasu mają jechać auta z i na most? Przez Ćwiczebną?? Bo wiadomo, że most oddadzą przed remontem Osobowickiej.

>
            > Pozdrawiam,
            > SW
            >

Pozdr.
            • Gość: Rafis Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 28.01.04, 16:52

> es_wu napisał:
              > Owszem. 800 tyś PLN na lodowisko można było przeznaczyć na:

Po pierwsze nie można bo te 800 tys było przeznaczone na sport a nie na
              poniższe cele.

ale jesli sie uprzemy to popatrzmy:

> 1. Dofinansowanie służby zdrowia.
              słuzba zdrowia nalezy do państwa, zadłużenie Dolnośląskiej słuzby zdrowia
              wynosi 1 miliard zł
              co można zrobić za 800 tys?

> 2. Stypendia dla uczniów z biednych rodzin - starczyłoby na 10 miesięczne
              > stypendia po 200 PLN dla 400 uczniów!!

istnieja programy stypendialne i bez tego, po drugie jakby przeznaczyli po 200
              zł na ucznia to pomysł byłby wysmiany coś w stylu " 200 zł, co za idioci to
              jałmużna anie stypendium "

> 3. Dofinansowanie domów dziecka.

Wrocław jest liderem w tworzeniu rodzinnych domów dziecka w Polsce.

> 4. Inwestycje w naukę.

czyli?

> 5. Inwestycje w nasze muzea.

hmmm?

> 6. Remont kamiennic.

ile kamienic lub jaką część jednej kamienicy mozna za to wyremontowac?

> 7. Budowa mieszkań socjalnych.

zbudowaliby jedno?

> 8. Zwiększenie wydajności naszych urzędów - np. poprzez dostęp do ich usług
              on-
              > line.

na to tylko w tym roku jest przeznaczone 11 mln zł

>
              > Kolejny - polityka zatrudnienia na stanowiskach urzędniczych - aż żal pisać.
              Wy
              > starczy przewertować wyborczą albo to forum.

Akurat przeglądanie wyborczej i tego forum niewiele daje konstruktywnego w tym
              temacie :)

>
              > Kolejny - brak jakichkolwiek działań na rzecz szeroko pojętego ulepszenia
              nasze
              > go miasta - Np. brak jakiegoś realnego (i wykonywanego) planu
              zagospodarowania
              > Odry.

Istnieją conajmniej dwa programy dla Odry.
              1) oświetlenie Odry płynącej przez miasto(na terenie miasta-wiele obiektów
              lezących nad nią). Projekt niespotykany w naszym kraju. Juz realizowany-patrz
              noweoświetlenie Uniwerku i Osolineum. Zreszta projekt krytykowany na tym forum.
              2) Projekt remontu bulwarów nadodrzanskich, który zostanie zrealizowany w
              ciągu kilku lat. Wyspy nadodrzanskie juz są rewitalizowane.

Brak jakichś poważnych inwestycji w zwiększenie atrakcyjności turystyczne
              > j miasta itp.

a napisz jakie to sa poważne inwestycje w powiekjszanie tej atrakcyjnosci?

Całkowita bierność Dutkiewicza w tej dziedzinie. Nie lubię Zdroja
              > , ale ten facet rzeczywiście ożywił Wrocław. A Dudkiewicz? Nic - kompletnie
              nic
              > - stagnacja.

Ja lubie Zdroja i też mam o nim dobre zdanie ale Zdrój był prezydentem 11 lat
              a Dutkiewicz jest rok. Jak w takim razie można porównywac to?

Jedyny efekt jego prezydentury to to nieszczęsne lodowisko.

Ja bym to zaliczył jako poprawianie atrakcyjnosci turystycznej miasta :)

Tu je
              > st problem - Dutkiewicz w zasadzie nie robi nic, więc trudno mówić, że coś
              źle
              > zrobił - on jest zbyt bierny.

Przesada. Chłop chodzi niewyspany z limami pod oczami, przepracowany! ;)

. Ale ciekawi mnie jak podczas remontu Oso
              > bowickiej ma się tamtędy zmieścić cały ruch z i na most. Naprawdę mnie to
              zasta
              > nawia.

remont osobowickiej(jezdni) skończy się przed oddaniem mostu!

> A to którędy do tego czasu mają jechać auta z i na most? Przez Ćwiczebną??
              Bo w
              > iadomo, że most oddadzą przed remontem Osobowickiej.

jak wyżej :)

pzdr.
              • wielki_czarownik Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. 28.01.04, 17:25
                Gość portalu: Rafis napisał(a):

>
                > Po pierwsze nie można bo te 800 tys było przeznaczone na sport a nie na
                > poniższe cele.

Cel zawsze można zmienić.

>
                > ale jesli sie uprzemy to popatrzmy:
                >
                > > 1. Dofinansowanie służby zdrowia.
                > słuzba zdrowia nalezy do państwa, zadłużenie Dolnośląskiej słuzby zdrowia
                > wynosi 1 miliard zł
                > co można zrobić za 800 tys?

Wyleczyć kilka osób, zmniejszyć zadłużenie jakiegoś szpitala, kupić nowoczesny sprzęt (np. ze 2 karetki).

>
                > istnieja programy stypendialne i bez tego, po drugie jakby przeznaczyli po 200
                > zł na ucznia to pomysł byłby wysmiany coś w stylu " 200 zł, co za idioci to
                > jałmużna anie stypendium "

KPISZ?? 200 PLN/miesiąc to mało?? Wielu studentów nie ma takich stypendiów!!

>
                > Wrocław jest liderem w tworzeniu rodzinnych domów dziecka w Polsce.
                >

To czcza propaganda. Znam osobiście ludzi którzy się tym zajmują.

>
                > czyli?

W badania naukowe, w uczelnie wyższe, w dokształcanie bezrobotnych, w dotowane kursy językowe dla mieszkańców etc.

>
                > ile kamienic lub jaką część jednej kamienicy mozna za to wyremontowac?

Na tyle dużo, by kilkunastu/dziesięciu rodzinom lepiej się żyło.

>
                > zbudowaliby jedno?

1 mieszkanie za 800 tysięcy? Jakiś apartament chyba. Starczyłoby na mały domek z kilkoma - kilkunastoma małymi mieszkankami.

>
                > na to tylko w tym roku jest przeznaczone 11 mln zł

To by było 11,8 mln.

> Akurat przeglądanie wyborczej i tego forum niewiele daje konstruktywnego w tym
                > temacie :)

Oczywiście. Wszyscy kłamią jak nkręceni.

>
                > Istnieją conajmniej dwa programy dla Odry.
                > 1) oświetlenie Odry płynącej przez miasto(na terenie miasta-wiele obiektów
                > lezących nad nią). Projekt niespotykany w naszym kraju. Juz realizowany-patrz
                > noweoświetlenie Uniwerku i Osolineum. Zreszta projekt krytykowany na tym forum.
                > 2) Projekt remontu bulwarów nadodrzanskich, który zostanie zrealizowany w
                > ciągu kilku lat. Wyspy nadodrzanskie juz są rewitalizowane.

Jasne - za kilka lat. Już to widzę. W Polsce to znaczy "nigdy". Dzisiaj l;iczy się szybkość. Dlatego pisałem - realne plany a nie te co są teraz.

>
                > a napisz jakie to sa poważne inwestycje w powiekjszanie tej atrakcyjnosci?

Co prawda mi za to nie płacą, ale np. przedłużenie deptaka Świdnickiej i puszczenie aut dołem - tam gdzie dzisiaj jest przejście podziemne pomiędzy Rynkiem a Świdnicką. Albo inwestycja w ZOO - nowe tereny albo nowe klatki i nowe zwierzęta.

> Ja lubie Zdroja i też mam o nim dobre zdanie ale Zdrój był prezydentem 11 lat
                > a Dutkiewicz jest rok. Jak w takim razie można porównywac to?

Tak, że Dutkiewicz w rok nie zrobił nawet 1% tego co Zdrój.

>
                > Ja bym to zaliczył jako poprawianie atrakcyjnosci turystycznej miasta :)

Nie kpij. Gdyby to było na stałe w takim miejscu to tak.

>
                > Przesada. Chłop chodzi niewyspany z limami pod oczami, przepracowany! ;)

>
                > remont osobowickiej(jezdni) skończy się przed oddaniem mostu!

A to ciekawe. Bo jeszcze nawet nie zaczęli nic robić, a most skończą tuż-tuż. Będzie tak jak z Kasprowicza - już dawno mieli skończyć, a nawet porządnie nie zaczęli. CIekawe jak oni chcą w takim tempie zrobić taki kawał ulicy, bo jeśli będzie to robione tak szybko jak remont Obornickiej to wątpię by się wyrobili. Bardzo wątpię.
                • Gość: Rafis Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 28.01.04, 20:11

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
                  >
                  > >
                  > > Po pierwsze nie można bo te 800 tys było przeznaczone na sport a nie na
                  > > poniższe cele.
                  >
                  > Cel zawsze można zmienić.

Wszystko można zmienić.

>
                  > >
                  > > ale jesli sie uprzemy to popatrzmy:
                  > >
                  > > > 1. Dofinansowanie służby zdrowia.
                  > > słuzba zdrowia nalezy do państwa, zadłużenie Dolnośląskiej słuzby zdrowia
                  > > wynosi 1 miliard zł
                  > > co można zrobić za 800 tys?
                  >
                  > Wyleczyć kilka osób, zmniejszyć zadłużenie jakiegoś szpitala, kupić
                  nowoczesny
                  > sprzęt (np. ze 2 karetki).

Miasto nie jest od zmniejszania zadłużenia szpitali, które jak już pisałem
                  wynosi 1 mld zł na Dolnym Śląsku, Rydgier z 30 mln zł.

>
                  > >
                  > > istnieja programy stypendialne i bez tego, po drugie jakby przeznaczyli po
                  > 200
                  > > zł na ucznia to pomysł byłby wysmiany coś w stylu " 200 zł, co za idioci
                  > to
                  > > jałmużna anie stypendium "
                  >
                  > KPISZ?? 200 PLN/miesiąc to mało?? Wielu studentów nie ma takich stypendiów!!

Pomysł magistratu na zatrudnianie absolwentów na staż w magistracie za chyba
                  700 zł wyśmiałeś więc co to jest 200 zł?
                  >
                  > >
                  > > Wrocław jest liderem w tworzeniu rodzinnych domów dziecka w Polsce.
                  > >
                  >
                  > To czcza propaganda. Znam osobiście ludzi którzy się tym zajmują.

To czyste dane. Więc jeśli dane sa propaganda to masz racje :)

>
                  > >
                  > > czyli?
                  >
                  > W badania naukowe, w uczelnie wyższe, w dokształcanie bezrobotnych, w
                  dotowane
                  > kursy językowe dla mieszkańców etc.

Miasto nie ma 2 zadaniach finansowania uczelni wyższych,a dokształcanie
                  bezrobotnych i kursy tez naleza do odpowiednich urzedów.
                  >
                  > >
                  > > ile kamienic lub jaką część jednej kamienicy mozna za to wyremontowac?
                  >
                  > Na tyle dużo, by kilkunastu/dziesięciu rodzinom lepiej się żyło.

To nie jest odpowiedz. Remont jednej kamienicy kosztuje kilka milionów
                  złotych.

>
                  > >
                  > > zbudowaliby jedno?
                  >
                  > 1 mieszkanie za 800 tysięcy? Jakiś apartament chyba. Starczyłoby na mały
                  domek
                  > z kilkoma - kilkunastoma małymi mieszkankami.

akurat jednego mieszkania nie da się zbudowac, buduje sie cały budynek albo
                  nic. Poza tym na budownictwo komunalne jest przeznaczone kilkadziesiąt mln zł
                  w budżecie tegorocznym. Moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy w błoto ale cóż
                  robić.

>
                  > >
                  > > na to tylko w tym roku jest przeznaczone 11 mln zł
                  >
                  > To by było 11,8 mln.

Różnicy nikt by nie zauważył w tej kwestii a lodowiska by nie było.

>
                  > > Akurat przeglądanie wyborczej i tego forum niewiele daje konstruktywnego w
                  > tym
                  > > temacie :)
                  >
                  > Oczywiście. Wszyscy kłamią jak nkręceni.

Nie kłamią, raczej mają blade pojęcie o tym co piszą. Lub inni mają pojęcie
                  ale się do tego nie przyznają :)

>
                  > >
                  > > Istnieją conajmniej dwa programy dla Odry.
                  > > 1) oświetlenie Odry płynącej przez miasto(na terenie miasta-wiele obiektów
                  >
                  > > lezących nad nią). Projekt niespotykany w naszym kraju. Juz realizowany-pa
                  > trz
                  > > noweoświetlenie Uniwerku i Osolineum. Zreszta projekt krytykowany na tym f
                  > orum.
                  > > 2) Projekt remontu bulwarów nadodrzanskich, który zostanie zrealizowany w
                  > > ciągu kilku lat. Wyspy nadodrzanskie juz są rewitalizowane.
                  >
                  > Jasne - za kilka lat. Już to widzę. W Polsce to znaczy "nigdy". Dzisiaj
                  l;iczy
                  > się szybkość. Dlatego pisałem - realne plany a nie te co są teraz.

No to napisałem Ci programy realizowane teraz-oświetlenie Odry i rewitalizacja
                  wysp Odrzanskich(sa już kładki).

>
                  > >
                  > > a napisz jakie to sa poważne inwestycje w powiekjszanie tej atrakcyjnosci?
                  >
                  > Co prawda mi za to nie płacą, ale np. przedłużenie deptaka Świdnickiej

Deptak będzie przedłużany w tym roku.

i puszcz
                  > enie aut dołem - tam gdzie dzisiaj jest przejście podziemne pomiędzy Rynkiem
                  a
                  > Świdnicką.

Robi się ciekawie. Narzekasz na wydanie 800 tys zł na lodowisko a bez wahania
                  popierasz budowe tunelu pod świdnicką który kosztowałby conajmniej kilka mln
                  zł.

Albo inwestycja w ZOO - nowe tereny albo nowe klatki i nowe zwierzęt
                  > a.
                  >

Akurat w zoo sie inwestuje. Teraz zostanie dokupiony teren Ślęzy potrzebny do
                  rozbudowy. Nowe klatki tez będą-wszystko jest wypisane w budżecie.

>
                  > > Ja lubie Zdroja i też mam o nim dobre zdanie ale Zdrój był prezydentem 11
                  > lat
                  > > a Dutkiewicz jest rok. Jak w takim razie można porównywac to?
                  >
                  > Tak, że Dutkiewicz w rok nie zrobił nawet 1% tego co Zdrój.

Jak to obliczyłeś?

>
                  > >
                  > > Ja bym to zaliczył jako poprawianie atrakcyjnosci turystycznej miasta :)
                  >
                  > Nie kpij. Gdyby to było na stałe w takim miejscu to tak.

Atrakcja tusystyczna nie musi być stała. Rejsy po Odrze statkiem tez sa tylko
                  latem(sezonowo).

>
                  > >
                  > > Przesada. Chłop chodzi niewyspany z limami pod oczami, przepracowany! ;)
                  >
                  > >
                  > > remont osobowickiej(jezdni) skończy się przed oddaniem mostu!
                  >
                  > A to ciekawe. Bo jeszcze nawet nie zaczęli nic robić, a most skończą tuż-
                  tuż. B
                  > ędzie tak jak z Kasprowicza - już dawno mieli skończyć, a nawet porządnie
                  nie z
                  > aczęli. CIekawe jak oni chcą w takim tempie zrobić taki kawał ulicy, bo
                  jeśli b
                  > ędzie to robione tak szybko jak remont Obornickiej to wątpię by się
                  wyrobili. B
                  > ardzo wątpię.

Most będzie skończony najwcześniej we wrześniu.
                  >
                  >
                  >
                  >

P.S. Jako sygnaturki masz wpisane ironiczne teksty nt. socjalizmu i żarty o
                  nim ale Twoje pomysły gospodarcze to socjalizm w czystej formie.

pzdr.
                  • wielki_czarownik Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. 28.01.04, 20:31

>
                    > Miasto nie jest od zmniejszania zadłużenia szpitali, które jak już pisałem
                    > wynosi 1 mld zł na Dolnym Śląsku, Rydgier z 30 mln zł.

Ale miasto mogłoby fundnąć ze 2 dobre karetki albo jakiś "deficytowy" sprzęt medyczny.

> Pomysł magistratu na zatrudnianie absolwentów na staż w magistracie za chyba
                    > 700 zł wyśmiałeś więc co to jest 200 zł?

200 PLN dla ucznia LO czy technikum to duża suma - bardzo duża. Dziecku w podstawówce akurat starczy takie pierwsze 200 PLN na książki, plecak i piórnik (bo wielu rodziców na to nie stać) a potem akurat wystarczy na to by głodne do szkoły nie chodziło.

>
                    > To czyste dane. Więc jeśli dane sa propaganda to masz racje :)

To, że Wrocław jest liderem, to nie znaczy, że jest dobrze. W Etipoii też są liderzy ale nie oznacza to, że tam jest OK.

>
                    > Miasto nie ma 2 zadaniach finansowania uczelni wyższych,a dokształcanie
                    > bezrobotnych i kursy tez naleza do odpowiednich urzedów.

Urzędów. A miasto to urzędy. Miasto nie ma też w zadaniach budowania lodowisk na Rynku.

> To nie jest odpowiedz. Remont jednej kamienicy kosztuje kilka milionów
                    > złotych.
                    >

Nie wszystkie są tak zdezelowane.

>
                    > akurat jednego mieszkania nie da się zbudowac, buduje sie cały budynek albo
                    > nic. Poza tym na budownictwo komunalne jest przeznaczone kilkadziesiąt mln zł
                    > w budżecie tegorocznym. Moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy w błoto ale cóż
                    > robić.

Lepiej, żeby ci ludzie żyli pod mostami i kradli?? 800 tyś to suma wystarczająca na postawienie 4-6 mieszkaniowego budynku (jeżeli ładny domek za miastem można zbudować za 250 tyś).

>
                    > Różnicy nikt by nie zauważył w tej kwestii a lodowiska by nie było.

I chwała, że by go nie było. A zawsze te 800 tyś można było przeznaczyć np. na pracownie komputerowe w szkołach.

> Nie kłamią, raczej mają blade pojęcie o tym co piszą. Lub inni mają pojęcie
                    > ale się do tego nie przyznają :)

Sorry, ale jak ja widzę, że kolejny znajomy królika dostaje robotę to co mam o tym myśleć?

>
                    > No to napisałem Ci programy realizowane teraz-oświetlenie Odry i rewitalizacja
                    > wysp Odrzanskich(sa już kładki).

Wspaniale. Mamy teraz pięknie oświetlony Uniwerek nad maksymalnie zasyfioną Odrą. Niczym obraz Kossaka powieszony w szambie.

> Deptak będzie przedłużany w tym roku.

I przejście też zostanie zastąpione przejazdem?

>
                    > Robi się ciekawie. Narzekasz na wydanie 800 tys zł na lodowisko a bez wahania
                    > popierasz budowe tunelu pod świdnicką który kosztowałby conajmniej kilka mln
                    > zł.

Owszem - bo to by była porządna inwestycja przyciągająca turystów. Zobacz jak wygląda taka ulica Szeroka w Toruniu - Świdnicka się nie umywa.

>
                    > Akurat w zoo sie inwestuje. Teraz zostanie dokupiony teren Ślęzy potrzebny do
                    > rozbudowy. Nowe klatki tez będą-wszystko jest wypisane w budżecie.

Ale mogłoby być więcej.

> Jak to obliczyłeś?

Widzę co się dzieje w tym mieście.

>
                    > Atrakcja tusystyczna nie musi być stała. Rejsy po Odrze statkiem tez sa tylko
                    > latem(sezonowo).

Ale powtarza się cyklicznie rok w rok.

>
                    > Most będzie skończony najwcześniej we wrześniu.

Czyli jeszcze circa 7 miesięcy. Sądzisz, że zdążą w tym czasie wyremontować taki kawał Osobowickiej? Bo ja bardzo wątpię. Widziałem jak szybko pracują na Kasprowicza albo Obornickiej.

>
                    > P.S. Jako sygnaturki masz wpisane ironiczne teksty nt. socjalizmu i żarty o
                    > nim ale Twoje pomysły gospodarcze to socjalizm w czystej formie.

Tak?? A w którym miejscu?? Przy budowie domów socjalnych? Uważam, że lepiej nich ci ludzie gdzieś mieszkają bo będą mniej kraść. Ponadto skoro państwo bierze na siebie pewne obowiązki (mamy taki quasi socjalizm) to niech się z nich wywiązuje. Ewentualnie wprowadźmy pełny liberalizm i nie będzie kłopotów z lodowiskiem, bo prezydent nie będzie miał na nie pieniędzy (bo podatki będą o 90% niższe).

>
                    > pzdr.

Pozdr.
                    • Gość: Rafis Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 28.01.04, 21:06

>
                      >
                      >
                      > >
                      > > Miasto nie jest od zmniejszania zadłużenia szpitali, które jak już pisałem
                      >
                      > > wynosi 1 mld zł na Dolnym Śląsku, Rydgier z 30 mln zł.
                      >
                      > Ale miasto mogłoby fundnąć ze 2 dobre karetki albo jakiś "deficytowy" sprzęt
                      me
                      > dyczny.

Miasto dofinansowuje straż pożarna i policje(co roku kilka samochodów).

>
                      >
                      > > Pomysł magistratu na zatrudnianie absolwentów na staż w magistracie za chy
                      > ba
                      > > 700 zł wyśmiałeś więc co to jest 200 zł?
                      >
                      > 200 PLN dla ucznia LO czy technikum to duża suma - bardzo duża. Dziecku w
                      podst
                      > awówce akurat starczy takie pierwsze 200 PLN na książki, plecak i piórnik
                      (bo w
                      > ielu rodziców na to nie stać) a potem akurat wystarczy na to by głodne do
                      szkoł
                      > y nie chodziło.

Program dożywiania jest na tyle rozwinięty, ze głodny raczej nikt nie chodzi.
                      Z pomoca socjalna jest z reguły tak, ze dostają ją ci którzy najmniej jej
                      potrzebuja bo Ci najbiedniejsi znosza w pokorze swoją biede. Pchaja się
                      cwaniaczki itp. Nie oznacza to, ze nie należy pomagac ale nie mozna tego robic
                      slepo. Np. rozwinięty system jadłodajni dla bezdomnych spowodował, ż edo
                      Wrocka zjeżdzają się oni z całej Polski-Wrocławian jest tam kilkanaście %.

>
                      > >
                      > > To czyste dane. Więc jeśli dane sa propaganda to masz racje :)
                      >
                      > To, że Wrocław jest liderem, to nie znaczy, że jest dobrze. W Etipoii też są
                      li
                      > derzy ale nie oznacza to, że tam jest OK.

Nie pisałem, ż ejest dobrze, pisze cały czas że nie jest najgorzej a nawet
                      jest najlepiej w Polsce.

>
                      > >
                      > > Miasto nie ma 2 zadaniach finansowania uczelni wyższych,a dokształcanie
                      > > bezrobotnych i kursy tez naleza do odpowiednich urzedów.
                      >
                      > Urzędów. A miasto to urzędy. Miasto nie ma też w zadaniach budowania
                      lodowisk n
                      > a Rynku.

Administracja to urzędy. Ale administracja jest także panstwowa.
                      >
                      >
                      > > To nie jest odpowiedz. Remont jednej kamienicy kosztuje kilka milionów
                      > > złotych.
                      > >
                      >
                      > Nie wszystkie są tak zdezelowane.
                      >
                      > >
                      > > akurat jednego mieszkania nie da się zbudowac, buduje sie cały budynek alb
                      > o
                      > > nic. Poza tym na budownictwo komunalne jest przeznaczone kilkadziesiąt mln
                      > zł
                      > > w budżecie tegorocznym. Moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy w błoto ale cóż
                      > > robić.
                      >
                      > Lepiej, żeby ci ludzie żyli pod mostami i kradli??

Jak ktos nie chce żyć pod mostem to nie żyje. Jesteś za tym aby miasto płaciło
                      z amieszkania dla bezdomnych, którzy zniszcza je i urzadza tam meliny?

800 tyś to suma wystarczając
                      > a na postawienie 4-6 mieszkaniowego budynku (jeżeli ładny domek za miastem
                      możn
                      > a zbudować za 250 tyś).

tylko dla kogo ten budynek?
                      No i na budowie się nie konczy. Co dalej?

>
                      > >
                      > > Różnicy nikt by nie zauważył w tej kwestii a lodowiska by nie było.
                      >
                      > I chwała, że by go nie było. A zawsze te 800 tyś można było przeznaczyć np.
                      na
                      > pracownie komputerowe w szkołach.

Kasa jest na to przeznaczana ale jest w innej przedziałce w budżecie.

>
                      >
                      > > Nie kłamią, raczej mają blade pojęcie o tym co piszą. Lub inni mają pojęci
                      > e
                      > > ale się do tego nie przyznają :)
                      >
                      > Sorry, ale jak ja widzę, że kolejny znajomy królika dostaje robotę to co mam
                      o
                      > tym myśleć?

Ja nie wiem kto jest czyim znajomym więc nie wiem czy prace dostają znajomi.

>
                      > >
                      > > No to napisałem Ci programy realizowane teraz-oświetlenie Odry i rewitaliz
                      > acja
                      > > wysp Odrzanskich(sa już kładki).
                      >
                      > Wspaniale. Mamy teraz pięknie oświetlony Uniwerek nad maksymalnie zasyfioną
                      Odr
                      > ą. Niczym obraz Kossaka powieszony w szambie.

Bulwary są zasyfione ale wszystko ma swój czas. Chyba nie oczekujesz
                      naprawienia wszystkiego w ciągu roku?

>
                      > > Deptak będzie przedłużany w tym roku.
                      >
                      > I przejście też zostanie zastąpione przejazdem?

Nie, przejazdu nie będzie. Ta zmiana niczemu by nie służyła a przejście
                      Świdnickie jest juz swego rodzaju legendą(schody).

>
                      > >
                      > > Robi się ciekawie. Narzekasz na wydanie 800 tys zł na lodowisko a bez waha
                      > nia
                      > > popierasz budowe tunelu pod świdnicką który kosztowałby conajmniej kilka m
                      > ln
                      > > zł.
                      >
                      > Owszem - bo to by była porządna inwestycja przyciągająca turystów. Zobacz
                      jak w
                      > ygląda taka ulica Szeroka w Toruniu - Świdnicka się nie umywa.

Moim zdaniem to ż enaświdnickiej jest przejście podziemne wcale nie odstrasza
                      turystów tak jak przejazd by ich nie przyciagnął. Te powiedzmy 5 mln zł na
                      przebudowe tego przejścia przeznaczyłbym juz na inne cele turystyczne-chocby
                      tworzoną właśnie karte turystyczną albo oznakowanie turystyczne miasta(nie to
                      drogowe).

>
                      > >
                      > > Akurat w zoo sie inwestuje. Teraz zostanie dokupiony teren Ślęzy potrzebny
                      > do
                      > > rozbudowy. Nowe klatki tez będą-wszystko jest wypisane w budżecie.
                      >
                      > Ale mogłoby być więcej.

Ba zawsze moż ebyć więcej :) Na forum o inwestycjach jest artykuł o stworzeniu
                      wielkiego nowego zoo na Praczach lub w okolicach parku Szczytnickiego.

>
                      > > Jak to obliczyłeś?
                      >
                      > Widzę co się dzieje w tym mieście.
                      >
                      > >
                      > > Atrakcja tusystyczna nie musi być stała. Rejsy po Odrze statkiem tez sa ty
                      > lko
                      > > latem(sezonowo).
                      >
                      > Ale powtarza się cyklicznie rok w rok.

Lodowisko tez będzie się powtarzało co rok, conajmniej 10 razy :)
                      >
                      > >
                      > > Most będzie skończony najwcześniej we wrześniu.
                      >
                      > Czyli jeszcze circa 7 miesięcy. Sądzisz, że zdążą w tym czasie wyremontować
                      tak
                      > i kawał Osobowickiej? Bo ja bardzo wątpię. Widziałem jak szybko pracują na
                      Kasp
                      > rowicza albo Obornickiej.

Szybkośc robót jest uzalezniona od kasy. Kasprowicza to remont jak najtanszym
                      kosztem dlatego trwa tak długo. Całej drogi raczej nie skoncza ale jezdnie
                      powinni, chodniki itp będa konczone w roku następnym.

>
                      > >
                      > > P.S. Jako sygnaturki masz wpisane ironiczne teksty nt. socjalizmu i żarty
                      > o
                      > > nim ale Twoje pomysły gospodarcze to socjalizm w czystej formie.
                      >
                      > Tak?? A w którym miejscu?? Przy budowie domów socjalnych? Uważam, że lepiej
                      nic
                      > h ci ludzie gdzieś mieszkają bo będą mniej kraść. Ponadto skoro państwo
                      bierze
                      > na siebie pewne obowiązki (mamy taki quasi socjalizm) to niech się z nich
                      wywią
                      > zuje. Ewentualnie wprowadźmy pełny liberalizm i nie będzie kłopotów z
                      lodowiski
                      > em, bo prezydent nie będzie miał na nie pieniędzy (bo podatki będą o 90%
                      niższe
                      > ).
                      >
                      > >
                      > > pzdr.
                      >
                      > Pozdr.
                      >

Państwo to nie miasto. Po drugie cześciej kradną Ci z dobrych domów a nie
                      biedacy.Po trzecie gdyby był liberalizm i minimalne podatki kasy byłoby wbród.
                      Socjalizm to właśnie myślenie, że czym wieksze podatki tym więcej kasy z nich.
                      Socjalizm to "dawanie" wszystkim.

pzdr.
                      • wielki_czarownik Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. 28.01.04, 21:52

> Miasto dofinansowuje straż pożarna i policje(co roku kilka samochodów).

No i co z tego? To nadal za mało. Dzisiaj widziałem jak na moście Uniwersyteckim na lawetę łądowanu radiowóz bo się zepsuł. 800 tysięcy to kilka(naście) nowych radiowozów - zależy czy kupilibyśmy zwykłe prewencyjne czy prawdziwe autostradowe pościgówki.

> Program dożywiania jest na tyle rozwinięty, ze głodny raczej nikt nie chodzi.

Kpisz, czy żyjesz na Księżycu?? Według różnych danych 20-30% dzieci niedojada. Rafis stuknij ty się w głowę zanim napiszesz coś równie nieżyciowego. Naprawdę mam dużo kontaktów z oświatą i pracownikami socjalnymi i wiem jak to wygląda.

> Z pomoca socjalna jest z reguły tak, ze dostają ją ci którzy najmniej jej
                        > potrzebuja bo Ci najbiedniejsi znosza w pokorze swoją biede. Pchaja się
                        > cwaniaczki itp. Nie oznacza to, ze nie należy pomagac ale nie mozna tego robic
                        > slepo. Np. rozwinięty system jadłodajni dla bezdomnych spowodował, ż edo
                        > Wrocka zjeżdzają się oni z całej Polski-Wrocławian jest tam kilkanaście %.

A kto mówi o jadłodajniach?? Mówię o posiłkach dla dzieci (też przyjadą z całej Polski??) albo stypendiach dla zdolnych uczniów - jeśli ci tutaj będą zjeżdżać to tylko nasz zysk.

> Nie pisałem, ż ejest dobrze, pisze cały czas że nie jest najgorzej a nawet
                        > jest najlepiej w Polsce.

Najlepiej w Polsce nie wyklucza tego, że jest bardzo źle.

>
                        > Administracja to urzędy. Ale administracja jest także panstwowa.

Ale nie tylko. Nikt miastu nie zabrania np. rozpisać konkursu dla młodych wrocławskich naukowców - np nagrody po 20-30 tysięcy za wybitne osiągnięcia. Może by nawet jacyś zdolni z zagranicy (ze wschodu) do nas przyjechali? Potrzebujemy zdolnych ludzi i trzeba popierać naukę, bo nauka to zawsze była najlepsza inwestycja (patrz np. USA).

> > Lepiej, żeby ci ludzie żyli pod mostami i kradli??
                        >
                        > Jak ktos nie chce żyć pod mostem to nie żyje.

A gdzie żyje? Ci co mieszkają pod mostami to niby tego pragną?

> Jesteś za tym aby miasto płaciło
                        > z amieszkania dla bezdomnych, którzy zniszcza je i urzadza tam meliny?

Ależ skąd. Jestem za tym, aby młodzi ludzie wchodzący w życie mieli gdzie mieszkać (na czas "rozruchu") a nie musieli koczować u rodziny albo uciekać za granicę.

> tylko dla kogo ten budynek?

Patrz wyżej.

> No i na budowie się nie konczy. Co dalej?

No i będą tam mieszkać ludzie.

>
                        > Kasa jest na to przeznaczana ale jest w innej przedziałce w budżecie.

W odpowiednim stopniu?

>
                        > Ja nie wiem kto jest czyim znajomym więc nie wiem czy prace dostają znajomi.

Nie kręć. Proszę. Kręcisz jak prezes wiadomej firmy przed wiadomą komisją.

> Bulwary są zasyfione ale wszystko ma swój czas. Chyba nie oczekujesz
                        > naprawienia wszystkiego w ciągu roku?

800 tysięcy i przynajmniej "rynkowe" bulwary lśnią jak nowe.

>
                        > Nie, przejazdu nie będzie. Ta zmiana niczemu by nie służyła a przejście
                        > Świdnickie jest juz swego rodzaju legendą(schody).

Ja mam odmienne zdanie w tej kwestii.

>
                        > Moim zdaniem to ż enaświdnickiej jest przejście podziemne wcale nie odstrasza
                        > turystów tak jak przejazd by ich nie przyciagnął. Te powiedzmy 5 mln zł na
                        > przebudowe tego przejścia przeznaczyłbym juz na inne cele turystyczne-chocby
                        > tworzoną właśnie karte turystyczną albo oznakowanie turystyczne miasta(nie to
                        > drogowe).

Też można. A te 800 tysięcy na pewno by starczyły na porządny remont i przebudowę tego przejścia bo teraz wygląda ono żałośnie.

>
                        > Ba zawsze moż ebyć więcej :) Na forum o inwestycjach jest artykuł o stworzeniu
                        > wielkiego nowego zoo na Praczach lub w okolicach parku Szczytnickiego.

2 ZOO w jednym mieście to chory pomysł. ZOO musi być jedno, ale duże. I w tym miejscu co teraz, bo nasze ZOO to zabytek.

>
                        > Lodowisko tez będzie się powtarzało co rok, conajmniej 10 razy :)

Przed jakąś szkołą (na peryferiach zapewne).

>
                        > Szybkośc robót jest uzalezniona od kasy.

Otóż to. A 0,8 miliona poszło na spełnianie chłopięcych marzeń.

> Kasprowicza to remont jak najtanszym
                        > kosztem dlatego trwa tak długo. Całej drogi raczej nie skoncza ale jezdnie
                        > powinni, chodniki itp będa konczone w roku następnym.
                        >

Pozdr.
                        • Gość: Rafis Podsumowanie :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 28.01.04, 22:31
                          Nie będe dalej ciagnął tego wątku bo nikt nikogo nie przekona :)
                          Podsumuje moje zdanie w kilku słowach.
                          1) Miasto nie zastąpi w finansowaniu chorego państwa. Miasto musi sie rozijac
                          anie dotowac zaniedbane przez rza dziedziny zycia.

2) sprawy pomocy socjalnej to temat rzeka. Moim i nie tylko zdaniem wielu np.
                          bezdomnych nie chce pomocy, woli mieszkac na dworcach bo tam moga np. pic
                          winko. Pomagac nalezy tym co chcą! Oczywiście na pierwszym miejscu dzieciom.
                          Jednak chyba każdy zna zdanie, ze aby dobrze pomóc trzeba dac wedkę a nie rybe!

3) Każdy kto zna historie tego miasta wie dlaczego jest ona tak zapuszczone,
                          jednak jeśli ktos twierdzi że nie widzi postępów to po prostu kłamie :)

4)Efekty czyjejs pracy ocenia się po pewnym okresie i biorac pod uwage to jaki
                          stan zastał, jakimi środkami dysponował itp.
                          i to by było an tyle :)

pzdr.

3)
                        • Gość: kotbehemot Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 11:31
                          Czarowniku, musze przyznac ze rozaczarowałem sie twoimi postami. Na początku
                          jawiłes mi sie jako człowiek o silnym charakterze, fundamentalnych poglądach i
                          wiedzący czego chce. A teraz okazało sie ze pod powłoką wielkiego czarownika
                          siedzi mały spłoszony człowiek który totalnie nie wie co sie wokól niego
                          dzieje, na niczym sie nie zna i za wszelką cenę chce dopiec wszystkim aby
                          udowodnic ze ma racje w kazdej sprawie- szkada:(
                          Twoje pomysły conajmniej mnie zaskakują. Ciesze sie ze nie jestes prezydentem
                          miasta bo twoja indolencja po prostu POWALA! Powiedz mi na przykład co dałoby
                          puszczenie przejscia swidnickiego górą a samochodów dołem? NIC- to absolutnie
                          populistyczny który nie miałby zadnego sensu- cała trasa W-Z nadaje sie do
                          totalnego zabudowania (a ruch nalezaloby puscic poza starówką, a sama
                          likwidacja przejscia przyczyniłaby sie tylko do zwiększenia podatnosci pieszych
                          na wiatr;)
                          Inne twoje propozycje są równie dziwne. Dlaczego wypowiadasz sie w imieniu
                          dzieci które wcale nie chcą zebys sie w ich imieniu wypowiadał? Tak sie składa
                          ze dzieciakom cholernie podoba sie pomysl lodowiska w rynku (które DLA NICH
                          zostało zrobione!) i gdybym powiedział np mojemu bratu i jego kolegom, ze
                          zamiast lodowiska biedne dzieci moglyby dostac kase na tornistry, dzieciaki
                          popoukałyby sie w czoło! Oczywiscie mozesz powiedziec ze lodowiska juz są, nie
                          powinno sie ich dublowac, ale tak sie składa ze szum wokol slizgawki w rynku
                          spowodował ze szkoły stadami przyprowadzają dzieciaki zeby sie poslizgały. Ale
                          oczywiscie- Twoim zdaniem nie mają prawa do dobrej zabawy na koszt miasta.
                          Wolalbys je na siłe dozywic.

Innych pomysłów nie komentuje (niektóre są dobre- inwestycje w naukę zawsze sie
                          zwracają:)) bo nie chce pisac zbyt dlugich i nudnych postów

pozdr
                          • wielki_czarownik Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. 29.01.04, 11:48
                            Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
                            Muszę skracać bo forum ma ograniczoną pojemność.

> Czarowniku, musze przyznac ze rozaczarowałem sie twoimi postami. (...)

Szkoda.

(...)
                            > Powiedz mi na przykład co dałoby
                            > puszczenie przejscia swidnickiego górą a samochodów dołem? NIC- to absolutnie
                            > populistyczny który nie miałby zadnego sensu- cała trasa W-Z nadaje sie do
                            > totalnego zabudowania (a ruch nalezaloby puscic poza starówką, a sama
                            > likwidacja przejscia przyczyniłaby sie tylko do zwiększenia podatnosci pieszych
                            >
                            > na wiatr;)

Bzdura - mielibyśmy bardzo długi i elegancki deptak - taką naszą ulicę Szeroką. A WZ do zabudowy - owszem. Tylko za co?

> Inne twoje propozycje są równie dziwne. Dlaczego wypowiadasz sie w imieniu
                            > dzieci które wcale nie chcą zebys sie w ich imieniu wypowiadał? Tak sie składa
                            > ze dzieciakom cholernie podoba sie pomysl lodowiska w rynku (które DLA NICH
                            > zostało zrobione!) i gdybym powiedział np mojemu bratu i jego kolegom, ze
                            > zamiast lodowiska biedne dzieci moglyby dostac kase na tornistry, dzieciaki
                            > popoukałyby sie w czoło! Oczywiscie mozesz powiedziec ze lodowiska juz są, nie
                            > powinno sie ich dublowac, ale tak sie składa ze szum wokol slizgawki w rynku
                            > spowodował ze szkoły stadami przyprowadzają dzieciaki zeby sie poslizgały. Ale
                            > oczywiscie- Twoim zdaniem nie mają prawa do dobrej zabawy na koszt miasta.
                            > Wolalbys je na siłe dozywic.

Mój drogi - które dzieci się cieszą? Te które chodzą głodne do szkoły? One i tak z tego lodowiska nie skorzystają, bo ich na to nie stać. Nie wiesz nawet jaka przerażająca bieda panuje w wielu kręgach. Wielu uczniów nie ma książek i plecaków - wiedziałeś o tym? Znam ludzi z oświaty i wielkorotnie słyszałem opowieści jak to rodzice prosili aby dziecka nie pytać (w szkole) w tym miesiącu bo ich nie stać na książki i kupią mu dopiero za 2-3 tygodnie (jak dostaną zasiłek). Wiedziałeś o tym? 800 tysięcy to akurat wystarczy na wyprawki dla kilku(nastu) tysięcy uczniów. Żyjesz w innym środowisku i przypominasz mi Marię Antoninę któa na wieść, że ludzie nie mają chleba odpowiedziała "Niech jedzą ciastka". Akurat Ciebie i Twoich kolegów stać zaróno na to lodowisko jak i na wyjazd na inne. Stać na książki i na tornistry. ALe są ludzie których nie stać na obiad. Wiesz, że w naszym porąbanym kraju w zeszłym roku kilka osób zmarło z głodu? A pamiętaj, że bieda rodzi patologie. Jeżeli nie zlikwidujemy patologii to nadal żaden samochód nie będzie bezpieczny na osiedlowym parkingu.

>
                            > Innych pomysłów nie komentuje (niektóre są dobre- inwestycje w naukę zawsze sie
                            >
                            > zwracają:)) bo nie chce pisac zbyt dlugich i nudnych postów
                            >
                            > pozdr

Pozdr.
                          • Gość: WK Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. IP: *.ig.pwr.wroc.pl 29.01.04, 16:42
                            Kocie Behemocie, nie wymyślaj Czarownikowi, popisując sie przy okazji
                            ignorancją:
                            1. ul.Świdnicka
                            > Twoje pomysły conajmniej mnie zaskakują. Ciesze sie ze nie jestes prezydentem
                            > miasta bo twoja indolencja po prostu POWALA! Powiedz mi na przykład co dałoby
                            > puszczenie przejscia swidnickiego górą a samochodów dołem?
                            Nie dołem, tylko lepiej tunelem. Tak właśnie w miastach europejskich podobnej
                            wielkości (np. w Oslo) rozwiązuje się przejazd przez centrum. Taki projekt był
                            zresztą rozważany w latach 70. ale go oczywiście zaniechano. Przecięcie
                            historycznej osi ul.Świdnickiej jest urbanistycznym bublem (wg opinii
                            urbanistów sprzed 30 lat, gdy Ciebie pewnie nie było jeszcze na świecie).
                            Szkoda, że po 14 latach "naszej" władzy nawet się nie rozważa naprawienia tego
                            gniota (a może dlatego, że trasa WZ już była, gdy Dutkiewicz do Wrocławia
                            przyjechał?).
                            Ciekawe zresztą, czy uwolnienie pod zabudowę atrakcyjnego terenu trasy WZ (nad
                            tunelem) nie pozwoliłoby sfinansować choć częściowo całego przedsięwzięcia?

2. Lodowisko
                            > szum wokol slizgawki w rynku
                            > spowodował ze szkoły stadami przyprowadzają dzieciaki zeby sie poslizgały.
                            Tak, bo dostały takie polecenie z "góry".
                            - A dziś zamiast lekcji matematyki i polskiego idziemy na lodowisko ..
                            - Hurrraaaa!
                            Dzieci naprawdę bardzo lubią się ślizgać, zwłaszcza na matematyce!
                            Pzdr
                            • Gość: kotbehemot Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 17:01
                              > Kocie Behemocie, nie wymyślaj Czarownikowi, popisując sie przy okazji
                              > ignorancją:
                              > 1. ul.Świdnicka
                              > Nie dołem, tylko lepiej tunelem. Tak właśnie w miastach europejskich podobnej
                              > wielkości (np. w Oslo) rozwiązuje się przejazd przez centrum. Taki projekt
                              był
                              > zresztą rozważany w latach 70. ale go oczywiście zaniechano. Przecięcie
                              > historycznej osi ul.Świdnickiej jest urbanistycznym bublem (wg opinii
                              > urbanistów sprzed 30 lat, gdy Ciebie pewnie nie było jeszcze na świecie).
                              Dlaczego uwazasz ze popisuje sie ignorancją? Uwazam tylko ze takie częsciowe
                              naprawianie bubli stworzy tylko jednego bubla więcej. Akurat w rejonie ulicy
                              Swidnickiej nie jest jeszcze najgorzej, bo jest przejscie (syf bo syf, ale
                              przejsc sie da). Niestety trasa W-Z przecieła tez inne historyczne
                              punkty "wędrówek" np byłą ulicę zamkową która prowadziła od pl. Solnego do
                              Zamku albo plac Bohaterów Getta - zupełnie zniszczony. Dlatego uwazam ze budowa
                              przejazdu w miejscu swidnickiej absolutnie nic nie zmieni! Trase W-Z CAŁĄ
                              nalezaloby uwolnic od tak intensywnego ruchu kołowego, sensownie zabudowac a
                              ruch kołowy rozproszyc na powtający własnie system obwodnic(najwazniejsze-
                              staromiejska i sródmiejska).

Uwazam ze ignorancja a wręcz chamstwem wobec tego historycznego miasta jest
                              przecinanie jego zabytkowej częsci taką bezsensownie szeroką trasą a pozniej
                              jeszcze utwierdzanie tego błędu jakimis tunelami. Bezsens- jesli tunel to pod
                              całą starówką, tylko po co skoro mozna to zrobic lepiej i taniej wyprowadzając
                              ruch na zewnątrz starego miasta?
                              • Gość: WK Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. IP: *.ig.pwr.wroc.pl 29.01.04, 17:41
                                Ignorancją nazwałem zrównanie w Twoim poście obecnego układu przejścia pod
                                Świdnicką z postulowanym przez Czarownika "puszczeniem ruchu dołem". Uważam, że
                                ruch dołem (czyli tunelem) to byłoby dobre rozwiązanie, tzn. sprawne
                                komunikacyjnie i przywracające dawny układ urbanistyczny Starego Miasta.
                                > Uwazam ze ignorancja a wręcz chamstwem wobec tego historycznego miasta jest
                                > przecinanie jego zabytkowej częsci taką bezsensownie szeroką trasą
                                No właśnie.
                                > a pozniej
                                > jeszcze utwierdzanie tego błędu jakimis tunelami. Bezsens- jesli tunel to pod
                                > całą starówką, tylko po co skoro mozna to zrobic lepiej i taniej
                                wyprowadzając
                                > ruch na zewnątrz starego miasta?
                                Ale jak daleko na zewnątrz:
                                1. Podwale? Chyba szkoda zabudowy tej ulicy a bez wyburzeń się nie obejdzie
                                2. Kościuszki? Też wąska i potrzeba mnóstwo wyburzeń
                                3. Piłsudskiego? Trochę za daleko i już jest zagospodarowana w sposób
                                utrudniający wprowadzenie funkcji obwodnicy (np. nowy hotel)
                                4. Grodzka? Chyba nie. Po drugiej stronie Odry?
                                Uwaga - jeżeli wyprowadzimy ruch za daleko, to:
                                a) kierowcy będą jednak "skracać" drogę i przeciskać się jakoś przez Centrum
                                b) jeżeli nie a) to bardzo wzrośnie koszt przejazdu - benzyna (spaliny!) i
                                Wrocław faktycznie podzieli się na odrębne części.
                                Tymczasem tunel pod całym Starym Miastem np. od placu 1 Maja do połączenia się
                                z tunelem pod pl. Dominikańskim załatwia lokalny tranzyt i nie zwiększa
                                obciążenia ulic wymienionych w 1-4.
                                Tunel jest kosztowny - fakt - ale przynosi nową jakość w życiu miasta na wiele
                                lat zaś przedmiotowe w powyższym sporze lodowisko jest tylko chwilową (ale
                                kosztowną) zachcianką o której za rok wszyscy zapomną czyli "bajerem".

Gdzie we Wrocławiu powstaje "właśnie" system obwodnic? Ja widzę tylko ciągnącą
                                sie od ponad 30 lat budowę obwodnicy śródmiejskiej, która do dziś nie doczekała
                                się nawet wytyczenia całej trasy!
                                Uważam też, że wywalanie dużych pieniędzy na peryferyjną uliczkę Osobowicką,
                                żeby zrobić z niej łącznik z Mostem Milenijnym jest inwestycją bez przyszłości:
                                1. Osobowicka doprowadzi ruch do skrzyżowania z mostem Osobowickim i tam
                                powstanie potężny korek (jeszcze gorszy niż teraz)
                                2. Po zbudowaniu wreszcie właściwego łącznika mostu Milenijnego z wylotami na
                                Oborniki i Poznań, Osobowicka ponownie stanie się peryferyjną uliczką o małym
                                ruchu
                                3. Czy będzie przebudowany wiadukt kolejowy nad Osobowicką? Jeżeli nie, to mam
                                nadzieję, że i ulicy nie będzie się poszerzać, bo byłoby to bez sensu (i tak
                                cały ruch utknie pod wiaduktem, gdzie zmieści się jeden TIR o ile jest
                                niewysoki!!!)
                                Pzdr.
                                • Gość: kotbehemot Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 18:23

> Ignorancją nazwałem zrównanie w Twoim poście obecnego układu przejścia pod
                                  > Świdnicką z postulowanym przez Czarownika "puszczeniem ruchu dołem". Uważam,
                                  że
                                  >
                                  > ruch dołem (czyli tunelem) to byłoby dobre rozwiązanie, tzn. sprawne
                                  > komunikacyjnie i przywracające dawny układ urbanistyczny Starego Miasta.
                                  Tunel który zaproponował czarownik nie wyprowadził by ruchu ze starego miasta
                                  ani tym bardziej nie przywrócił układu urbanistycznego! Ten tunel byłby tylko
                                  ułatwieniem dla pieszych
                                  > Ale jak daleko na zewnątrz:
                                  > 1. Podwale? Chyba szkoda zabudowy tej ulicy a bez wyburzeń się nie obejdzie
                                  > 2. Kościuszki? Też wąska i potrzeba mnóstwo wyburzeń
                                  > 3. Piłsudskiego? Trochę za daleko i już jest zagospodarowana w sposób
                                  > utrudniający wprowadzenie funkcji obwodnicy (np. nowy hotel)
                                  > 4. Grodzka? Chyba nie. Po drugiej stronie Odry?
                                  Wrocław to nie Las Vegas- nie jest mu potrzebne 3 pasy w kazdą strone na starym
                                  miescie! Zauwaz ze w tej chwili przez trase w-z jadą:
                                  a) Samochody cięzarowe (tranzyt) wraz z wybudowaniem AOW znikną stamtąd
                                  b)samochody tranzytu międzydzielnicowego (który mógłby byc zastąpiony przez Obw
                                  Sródmiejską oraz Staromiejską
                                  c)w baaaardzo niewielkim stopniu- samochody, które jadą do starego miasta. Po
                                  wybudowaniu obwodnic trasa będzie stała PUSTA. Zresztą, juz stoi pusta w wielu
                                  miejscach pasów jest zbyt wiele. Proponuje poczytac www.softbimage.com/wro2015
                                  juz o tym było na forum. Projekt genialny- odtworzenie urbanistyki starego
                                  miasta, wywalenie ruchów tranytowych i pozostawienie dróg dla samochodów na
                                  starym m.
                                  • Gość: WK Potrzebne są poważne projekty IP: *.ig.pwr.wroc.pl 30.01.04, 14:24
                                    Zgadzam się, że sensowne rozplanowanie ruchu wewnątrz miasta, a zwłaszcza na
                                    terenie Starego Miasta będzie możliwe dopiero po oddaniu do użytku obwodnicy
                                    (choćby tylko śródmiejskiej oraz powiatowej obwodnicy wschodniej, bo w AOW w
                                    dającej się przewidzieć przyszłości nie wierzę). Usunięcie przysłowiowych TIR-
                                    ów z centrum przywróci ruchowi miejskiemu skalę dostosowaną do możliwości ulic.
                                    Jednak jakiś lokalny "tranzyt" przez Stare Miasto będzie nadal niezbędny i
                                    dlatego zasugerowałem tunel trasą dawnej fosy wewnętrznej (np z rozjazdami do
                                    parkingów przy Heliosie i Wrobisie). Projekt przedstawiony na stronie
                                    www.softbimage.com/wro2015 zupełnie sie tym nie zajmuje.
                                    Wniosek jest jeden: we Wrocławiu trzeba zaplanować i zrealizować rozwiązania
                                    przywracające "ludzką" a nie samochodową skalę Starego Miasta i nie obejdzie
                                    się bez likwidacji obecnej osi Kazimierza Wielkiego.
                                    I dlatego życzyłbym sobie, żeby władze Miasta zajmowały się takimi problemami a
                                    nie rozdrabniały swej energii (a naszych pieniędzy) na lodowiska lub inne
                                    zabawy w Rynku, EXPO-mrzonki itd.
                                    Pzdr
        • Gość: mr_pope Re: Chcesz konkretnych zarzutów? Proszę bardzo. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.01.04, 12:10
          Prezydent jest władzą wykonawczą nie prawodawczą. Równie dobrze co na imć
          Dutkiewicza możesz narzekać i na radę miejską a także radę osiedla, która jak
          widać olewa swoje uprawnienia i w ogóle nie lobbuje na rzecz
          obornickiej/bezpiecznej.
    • Gość: kotbehemot Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 11:00
      Mysle ze za wczesnie na oceny. Ja widzę to co następuje
      - wyremontowano więcej dróg niz za Zdroja. To ze nadal są dziury to wina stanuw
      yjsciowego jaki zastał Dutkiweicz a wczesniej Zdrojewski. Moze ja sie nie znam
      ale IMO nie mozna zrobic wszystkiego naraz i natychmiast!

-wokoł Wrocławia "kręci sie" w chwili obecnej mnóstwo inwestorów (polecam dział
      inwestycje, tam ktos zrobił listę), o wiele więcej niz w roku ubiegłym i jesli
      chociaz 50% z tych inwestorów zdecyduje sie na Wrocław to będzie cudownie.

-Lobbing warszawski leży i kwiczy- to fakt. Tą czesc polityki Dutkiewicza
      uważam poki co za denną:(

czyli jak dla mnie 2:1 dla prezydenta, zobaczymy co będzie dalej, za wczesnie
      na oceny..
      • Gość: Emeryt Re: Kot ma rację IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.04, 12:26
        Pan prezydent Dutkiewicz zastał miasto na skraju krachu finansowego. Zadłużenie
        zbliżało sie do 60%. Dlatego jego głównym celem stała sie stabilizacja budżetu,
        która wychodzi mu z powodzeniem. Odbija się to na realizacji koniecznych
        inwestycji drogowych ale to tylko opóźnienie przejściowe. Pan prezydent
        koncentruje środki na głównych przedsięwzięciach. To bardzo dobrze. Za tym
        pójdą inne sukcesy. Poczekajmy.Minął dopiero jeden rok jego kadencji.
        Współczuję mu tylko, że musi działac w określonych układach "towarzyskich" z
        lat poprzednich.
        • Gość: Rafis Re: Kot ma rację IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 28.01.04, 12:45
          Gość portalu: Emeryt napisał(a):

> Pan prezydent Dutkiewicz zastał miasto na skraju krachu finansowego.
          Zadłużenie
          >
          > zbliżało sie do 60%. Dlatego jego głównym celem stała sie stabilizacja
          budżetu,
          >
          > która wychodzi mu z powodzeniem. Odbija się to na realizacji koniecznych
          > inwestycji drogowych ale to tylko opóźnienie przejściowe. Pan prezydent
          > koncentruje środki na głównych przedsięwzięciach. To bardzo dobrze. Za tym
          > pójdą inne sukcesy. Poczekajmy.Minął dopiero jeden rok jego kadencji.
          > Współczuję mu tylko, że musi działac w określonych układach "towarzyskich" z
          > lat poprzednich.

Janek, Emeryt itp dobrze się czujesz? Bo jesli ktos taki jak Ty, który
          obrzucał zawsze "władze" Wrocka obornikiem pisze post w tym stylu to chyba
          świat się kończy :)

• Gość: Emeryt Re: Kot ma rację IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.04, 15:48
            Dogi Rafisku. Mylisz sie bardzo. Nigdy władzy błotem czy czym innym nie
            obrzucałem bo nie miałem i nie mam do tego prawa. Krytykowałem i będę
            krytykował natomiast niektóre przedsięwzięcia tejże władzy, które moim zdaniem
            są zbędne, kosztowne, robione na pokaz albo wogóle nie maja sensu. A, ze takich
            działań było i jest sporo to oczywiste. Do wyrażania opinii o tych
            przedsięwzięciach mam prawo, gdyż to ja jestem podatnikiem, który naszą
            kochaną władzę utrzymuje. Jak widzisz jest to istotna różnica. Na forum moje
            opinie spotkały sie zarówno z poparciem jak i ostrym obsobaczeniem czyli "coś
            na rzeczy było". Natomiast do pana prezydenta Dutkiewicza poza balonem i
            lodowiskiem nie miałem i nie mam zastrzeżeń. Zaczął od uzdrowienia budżetu i
            chwała mu za to.
            • map4 Re: Kot ma rację 28.01.04, 18:11

[prezydent Dutkiewicz- przyp. map4]
              > Zaczął od uzdrowienia budżetu i
              > chwała mu za to.

W budżecie o wielkości 1.7 mld złotych Rada Miejska zezwoliła prezydentowi na
              zaciągnięcie 28 mln złotych nowych kredytów. To są fakty.
              To nie jest "uzdrowienie budżetu", tylko zmniejszenie tempa jego zadłużania.
              Pod pojęciem "uzdrowienia" rozumiemy zrównoważenie wpływów i wydatków, a nie
              ustanowienie deficytu na poziomie 1.5 %

Sprawa następna. Koszty zarządzania naszym miastem to ponad 81 mln złotych tylko
              w roku 2004, co stanowi około 5% tegorocznego budżetu (pozycja 75023). No
              nieźle. Wydajemy 5% rocznego budżetu na wspieranie miejskiej biurokracji. Tak
              sobie myślę, że jeśli jakiś bank zacząłby co roku pobierać 5% za prowadzenie
              rachunku, to bo błyskawicznie zbankrutował. Oczywiście miasto bankiem nie jest.
              Ale te 5 % to kupa szmalu, z przewagą szmalu... dla porównania na drogi wydajemy
              (wyrzucamy w błoto) kolejne 100 milionów.
              17 milionów na informatyzację... brzmi pięknie, tylko dlaczego do tej pory nie
              wiadomo, czego urząd chce ? Nie ma specyfikacji technicznej, wiadomo jedynie, że
              urząd chce kupić Lotusa Notes'a. A ja myślałem, że najpierw określa się potrzeby
              a potem do nich dobiera produkt. Ale widocznie źle myślałem.

Struktura organizacyjna urzędu to następny podów do turlania się po dywanie ze
              śmiechu. Ze schematu organizacyjnego urzędu wynika (między innymi) , że :

1. Obieg papierów w przypadku wpłaty podatku na konto UM wygląda mniej więcej tak:
              - Wydział Podatków i opłat ściąga podatek, przekazuje go do
              - Wydziału Finansów i Budżetu a ten z kolei informuje o tym
              - Wydział Księgowości

2. Gdy miasto kupuje mieszkanie, papiery krążą mniej więcej tak:
              - Wydział Nabywania i sprzedaży Nieruchomości kupuje mieszkanie i przekazuje je do
              - Wydziału Lokali Mieszkalnych i Użytkowych, który to musi powiadomić
              - Wydział Mienia i Geodezji, a ten
              - Wydział Księgowości

3. Włodarze nasi kochani postanawiają jechać na targi zagraniczne (powiedzmy
              jakiś prezydencik i paru radnych):
              - Biuro Prezydenta musi dogadać się z Biurem Promocji Miasta, Biurem Współpracy
              z Zagranicą i Biurem Rady miejskiej, Wydział Organiacyjny i Prawny musi ten
              wyjazd przygotować, a po powrocie Wydział Księgowości musi ten wyjazd rozliczyć.

Itp, itd.

No, kochani. CK Austo Węgry zostawiliście już dawno w tyle.

Milion wyrzućmy tam, 10 gdzie indziej, a jak się nam budżet nie dopnie, to się w
              jakimś banku pożyczy. To tyle w temacie fachowości prezydenta w zarządzaniu
              miejskim budżetem.

PS. Dlaczego w budżecie zapisywane są kwoty oraz banki, które będą miastu
              udzielać pożyczek ? Czy nie powinno się przeprowadzić na to przetargu ?
              Tak sobie myślę, że jeśli jakiś bank z góry wie, że prezydent przyjdzie do niego
              w potrzebie, to procenty weźmie z sufitu, przemnoży przez 3 i do wszystkiego doda
              30% na pokrycie ryzyka inflacyjnego ...
              • Gość: Emeryt Re: Kot ma rację IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.04, 20:50
                Moim osobistym zdaniem te 28 mln. zł. kredytu jest małym pryszczem w porównaniu
                z wielkościa kredytów zaciągniętych w poprzednich latach złotej wolności
                szlacheckiej, której przewodnim mottem było "zastaw się, a postaw się".
                Szlachta się bawiła nie patrząc na koszty. Spłata samych odsetek jest teraz
                ogromnym ciężarem w budżecie. Ale mogę się mylić zgodnie z powiedzeniem "łatwo
                przyszło, łatwiej wyszło". Ale jak to pięknie Wawerka z Krakowa ujął, napar z
                koperku wyszedł, moze go z powodzeniem zastąpic kij, który jest zdrewniałą
                formą ziela.
              • Gość: Rafis Re: Kot ma rację IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 28.01.04, 21:33
                map4 napisał:

> Gość portalu: Emeryt napisał(a):
                >
                > [prezydent Dutkiewicz- przyp. map4]
                > > Zaczął od uzdrowienia budżetu i
                > > chwała mu za to.
                >
                > W budżecie o wielkości 1.7 mld złotych Rada Miejska zezwoliła prezydentowi na
                > zaciągnięcie 28 mln złotych nowych kredytów. To są fakty.

To nie sa fakty tylko bzdury :)
                o pierwsze jakoś przemilczałeś fakt, że budżet rosnie o kilkanaście % w tym
                roku. Po drugie kredyt nie wyniesie 28 mln zł.

> To nie jest "uzdrowienie budżetu", tylko zmniejszenie tempa jego zadłużania.
                > Pod pojęciem "uzdrowienia" rozumiemy zrównoważenie wpływów i wydatków, a nie
                > ustanowienie deficytu na poziomie 1.5 %

Jako, że wogóle nie masz pojęcia o budżecie to wybacze Ci te wyliczenia :)
                ale sprunuje wytłumaczyc jak dziecku: jeśli pozyczyóes w ostatnich latach 1000
                zł od kolegi a w tym roku pożyczysz 100 zł a oddasz 300 zł to Twój dug
                wzrośnie czy zmaleje?

>
                > Sprawa następna. Koszty zarządzania naszym miastem to ponad 81 mln złotych
                tylk
                > o
                > w roku 2004, co stanowi około 5% tegorocznego budżetu (pozycja 75023). No
                > nieźle. Wydajemy 5% rocznego budżetu na wspieranie miejskiej biurokracji.

Masz jakies wyliczenia, które wskazują na to że 5% to jest za dużo?

Tak
                > sobie myślę, że jeśli jakiś bank zacząłby co roku pobierać 5% za prowadzenie
                > rachunku, to bo błyskawicznie zbankrutował. Oczywiście miasto bankiem nie
                jest.

Przykład kompletnie niezrozumiały, co ma prowizja banku do wydatków UM na
                administracje? Gdybyś przynajmniej podał ile % budżetu wydaje ten bank na
                administracje to coś by powiedziało ale też niewiele bo UM to nie bank. Więc
                najlepiej podac ile inne UM wydają na administracje.

> Ale te 5 % to kupa szmalu, z przewagą szmalu... dla porównania na drogi
                wydajem
                > y
                > (wyrzucamy w błoto) kolejne 100 milionów.

Po pierwsze na drogi wtym roku będzie conajmniej 200 mln a że to jest
                wyrzucanie w błoto to już ciekawa opinia.

> 17 milionów na informatyzację... brzmi pięknie, tylko dlaczego do tej pory
                nie
                > wiadomo, czego urząd chce ? Nie ma specyfikacji technicznej, wiadomo
                jedynie, ż
                > e
                > urząd chce kupić Lotusa Notes'a.

Ciekawe stwierdzenie: UM nie wie czego chce, nie wie ale wie ile to będzie
                kosztowało-genialne :)

A ja myślałem, że najpierw określa się potrzeb
                > y
                > a potem do nich dobiera produkt. Ale widocznie źle myślałem.

Za dużo myślisz :)

>
                > Struktura organizacyjna urzędu to następny podów do turlania się po dywanie
                ze
                > śmiechu. Ze schematu organizacyjnego urzędu wynika (między innymi) , że :
                >
                > 1. Obieg papierów w przypadku wpłaty podatku na konto UM wygląda mniej
                więcej t
                > ak:
                > - Wydział Podatków i opłat ściąga podatek, przekazuje go do
                > - Wydziału Finansów i Budżetu a ten z kolei informuje o tym
                > - Wydział Księgowości
                >
                > 2. Gdy miasto kupuje mieszkanie, papiery krążą mniej więcej tak:
                > - Wydział Nabywania i sprzedaży Nieruchomości kupuje mieszkanie i przekazuje
                je
                > do
                > - Wydziału Lokali Mieszkalnych i Użytkowych, który to musi powiadomić
                > - Wydział Mienia i Geodezji, a ten
                > - Wydział Księgowości
                >
                > 3. Włodarze nasi kochani postanawiają jechać na targi zagraniczne (powiedzmy
                > jakiś prezydencik i paru radnych):
                > - Biuro Prezydenta musi dogadać się z Biurem Promocji Miasta, Biurem
                Współpracy
                > z Zagranicą i Biurem Rady miejskiej, Wydział Organiacyjny i Prawny musi ten
                > wyjazd przygotować, a po powrocie Wydział Księgowości musi ten wyjazd
                rozliczyć
                > .
                >
                > Itp, itd.

No prosze to i w zarzadzaniu struktura organizacyjną tez jesteś szkolony.
                Pewnie dział podatkowy ma informowac o pobraniu podatku woźnego?

>
                > No, kochani. CK Austo Węgry zostawiliście już dawno w tyle.

Ty zostawiłes już w tyle nie tylko Austro-Wegry.

>
                > Milion wyrzućmy tam, 10 gdzie indziej, a jak się nam budżet nie dopnie, to
                się
                > w
                > jakimś banku pożyczy. To tyle w temacie fachowości prezydenta w zarządzaniu
                > miejskim budżetem.

Po tym co napisałeś wczesniej wygląda jakby babcia sprzedająca pietruszke na
                targy wypowiedziała się o polityc emonetarnej państwa wyśmiewając
                Balcerowicza. Niezły kabaret. :)

>
                > PS. Dlaczego w budżecie zapisywane są kwoty oraz banki, które będą miastu
                > udzielać pożyczek ? Czy nie powinno się przeprowadzić na to przetargu ?
                > Tak sobie myślę, że jeśli jakiś bank z góry wie, że prezydent przyjdzie do
                nieg
                > o
                > w potrzebie, to procenty weźmie z sufitu, przemnoży przez 3 i do wszystkiego
                do
                > da
                > 30% na pokrycie ryzyka inflacyjnego ...

Kolejne mądre wynurzenia specjalisty. Przejrzyj jeszcze raz strony UM oraz
                budżet i nie kompromituj się więcej. Przetarg na obsługe długu był
                przeprowadzony juz dawno.

P.S. Już dawno się tak nie skompromitowałeś na tym forum. Kompletna klapa wex
                sie chłopie lepiej zabierz za wątki typu smierdzi z KFC bo tam nie trzeba
                posiadac podstaw jakiejkolwiek wiedzy a tak wpadka. Co liczba to błąd, co
                stwierdzenie to śmieszniejsze...
                Dziwie sie tylko, że Emeryt tak łatwo odpuścił :)

• Gość: Emeryt Re: Kot ma rację IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.04, 23:01
                  Rafis. W polityce budżetowej pana prezydenta jak na razie są same plusy. Każde
                  dziecko wie, ze po wejściu do unii, żeby korzystać z ich dopłat trzeba mieć
                  własne środki, a nie zadłużony budżet. Pan prezydent Dutkiewicz to robi, więc
                  mogę tylko chwalić. Aż mnie samego dziw bierze.
                  • Gość: Rafis Re: Kot ma rację IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 28.01.04, 23:26

> Rafis. W polityce budżetowej pana prezydenta jak na razie są same plusy.
                    Każde
                    > dziecko wie, ze po wejściu do unii, żeby korzystać z ich dopłat trzeba mieć
                    > własne środki, a nie zadłużony budżet. Pan prezydent Dutkiewicz to robi,
                    więc
                    > mogę tylko chwalić. Aż mnie samego dziw bierze.

Jaja sobie robisz i tyle!
                    • Gość: Emeryt Re: Rafis, bój się Boga! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.04, 12:56
                      Zmieniłeś opcję, że panu prezydentowi nie wierzysz, czy też Map4 przekabacił
                      Ciebie na swoją stronę? Ja natomiast dalej swoje. W porównaniu z budżetami z
                      lat poprzednich obecny budżet uważam za cudo!!! Jeżeli pozwolisz to podam kilka
                      pomysłów na zwiększenie przychodów. Nie wyzywaj mnie tylko proszę od jajcarza.
                      • Gość: Rafis Re: Rafis, bój się Boga! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.01.04, 13:05
                        Ja wiem, ze ten budżet jest dobry ale...
                        Nie wierze Tobie. Tyle lat najeżdzałeś na "władze", wyśmiewałeś wszystko, w
                        wyborach głosowałes na Lidie a teraz mówisz, że prezydent stworzył dobry
                        budżet.
                        Kto ma w to uwierzyć?
                        • Gość: Emeryt Re: Rafis, bój się Boga! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.04, 13:32
                          Widzę, że dochodzimy do consensusu w sprawie budżetu. Co do nalatywania na
                          władzę ponownie stwierdzam, że się mylisz. Krytykowałem niektóre przedsięwzicia
                          tej władz do czego mam pełne prawo. Natomiast głos w obronie pani Lidii
                          zabierałem nie jako jej wyborca ale jak facet, któremu nie podobają się
                          chamskie zagrywki wobec kobiet. A na tym forum wielokrotnie były podejmowane
                          próby zeszmacenia tej urokliwej kobiety o czym nie chcesz zapewne pamiętać.
                          PS. W celu uniknięcia podejrzeń do jakiej opcji należę raz i na zawsze
                          informuję, że należę do młódzieżówki KPRiE.
                • map4 Re: Kot ma rację 29.01.04, 09:09

) map4 napisał:
                  ) ) W budżecie o wielkości 1.7 mld złotych Rada Miejska zezwoliła prezydentowi
                  ) na zaciągnięcie 28 mln złotych nowych kredytów. To są fakty.
                  )
                  ) To nie sa fakty tylko bzdury :)
                  ) o pierwsze jakoś przemilczałeś fakt, że budżet rosnie o kilkanaście % w tym
                  ) roku. Po drugie kredyt nie wyniesie 28 mln zł.

1. Wzrost dochodów miasta nie zawsze jest czymś pozytywnym.
                  2. Wzrost dochodów miasta jest li tylko życzeniem jego włodarzy. W jakim stopniu
                  budżet miasta zostanie po stronie dochodów wykonany - tego nie wie nikt.
                  3. Uchwała Rady Miejskiej nr XVIII/507/04 stwierdza w paragrafie 1, punkcie 3
                  bardzo wyraźnie : "Deficyt budżetu miasta (1-2) w wysokości - 28.122.400 zł."
                  oraz (dalej, w paragrafie 7, punkcie 1 tejże uchwały):
                  "Upoważnia się Prezydenta Miasta do:

1) zaciągania długu w wysokości 104.222.000 zł oraz do spłaty
                  zobowiązań miasta w wysokości 76.099.600 zł;"

Rafis, jeśli się nie znasz, to się po prostu nie odzywaj. Weź obowiązujące
                  prawo, weź kalkulator, a później dopiero próbuj tutaj kłamać.

) ) To nie jest "uzdrowienie budżetu", tylko zmniejszenie tempa jego zadłużani
                  ) a.
                  ) ) Pod pojęciem "uzdrowienia" rozumiemy zrównoważenie wpływów i wydatków, a n
                  ) ie
                  ) ) ustanowienie deficytu na poziomie 1.5 %
                  )
                  ) Jako, że wogóle nie masz pojęcia o budżecie to wybacze Ci te wyliczenia :)

Jasne, że się na budżecie nie znam. Przyznaję z bólem. Potrafię natomiast
                  czytać, a i kalkulatora też się już dorobiłem. Na poparcie swoich tez
                  przedstawiłem Ci cytaty z uchwały rady miasta, które są wiążące dla
                  wrocławskiego urzędnika nr. 1, a Ty w odpowiedzi dysponujesz jedynie obelgami.
                  Oj, stary; twoja wiarygodność leży i kwiczy.

) ale sprunuje wytłumaczyc jak dziecku: jeśli pozyczyóes w ostatnich latach 1000
                  ) zł od kolegi a w tym roku pożyczysz 100 zł a oddasz 300 zł to Twój dug
                  ) wzrośnie czy zmaleje?

Gdyby prawdą byłoby to, co usiłujesz nam tu wcisnąć ... przeczytaj proszę
                  najpierw (cytowany przeze mnie już wcześniej) paragraf 7, punkt 1 uchwały nr
                  XVIII/507/04.
                  Uchwałę tą można znaleźć pod adresem :
                  http://uchwaly.um.wroc.pl/uchwala_nowe.asp?numer=XVIII/507/04

) ) Sprawa następna. Koszty zarządzania naszym miastem to ponad 81 mln złotych
                  )
                  ) tylk
                  ) ) o
                  ) ) w roku 2004, co stanowi około 5% tegorocznego budżetu (pozycja 75023). No
                  ) ) nieźle. Wydajemy 5% rocznego budżetu na wspieranie miejskiej biurokracji.
                  )
                  ) Masz jakies wyliczenia, które wskazują na to że 5% to jest za dużo?

Oczywiście, że nie mam. W moim odczuciu 5 % to za dużo. Tylko i wyłącznie w moim
                  i tylko i wyłącznie odczuciu. Żeby było weselej: To nie są sumaryczne koszty
                  utrzymania biurokracji, to są jedynie "koszty osobowe". Utrzymanie
                  infrastruktury dla tej armii biurw kosztuje dalsze, grube miliony.

) Tak
                  ) ) sobie myślę, że jeśli jakiś bank zacząłby co roku pobierać 5% za prowadzen
                  ) ie
                  ) ) rachunku, to bo błyskawicznie zbankrutował. Oczywiście miasto bankiem nie
                  ) jest.
                  )
                  ) Przykład kompletnie niezrozumiały, co ma prowizja banku do wydatków UM na
                  ) administracje? Gdybyś przynajmniej podał ile % budżetu wydaje ten bank na
                  ) administracje to coś by powiedziało ale też niewiele bo UM to nie bank. Więc
                  ) najlepiej podac ile inne UM wydają na administracje.

Bank zarządza naszymi pieniędzmi, pobierając za to prowizję.
                  UM również zarządza naszymi pieniędzmi i również pobiera za to prowizję.
                  Płacąc podatek kupuję od urzędu miejskiego różne usługi: równe ulice, działającą
                  komunikację miejską, zarządzanie mieniem miejskim itd. Kupuję usługi i na razie
                  nie jestem z ich poziomu zadowolony. Dziury, pękające rury, nieprzyjeżdżające
                  autobusy, brak kanalizacji na niektórych osiedlach, wyprzedawanie za bezcen
                  naszego wpólnego mienia uprzywilejowanym urzędnikom (kiedyś "Solidarność"
                  nazywała ten proceder z obrzydzeniem "uwłaszczeniem nomenklatury"), kosztowne
                  dla nas sny o Expo, itd.

) ) Ale te 5 % to kupa szmalu, z przewagą szmalu... dla porównania na drogi
                  ) wydajem
                  ) ) y
                  ) ) (wyrzucamy w błoto) kolejne 100 milionów.
                  )
                  ) Po pierwsze na drogi wtym roku będzie conajmniej 200 mln a że to jest
                  ) wyrzucanie w błoto to już ciekawa opinia.

O, przepraszam. Tu się rzeczywiście rąbnęłem. Wydamy w tym roku 189 milionów,
                  z tego 146 milionów pójdzie na most im. Prezydenta Tysiąclecia. Realnie na drogi
                  wydamy zatem nie 100 mln, jak błędnie podałem, tylko 46 mln. Mea culpa.
                  A dlaczego uważem, że te 46 milionów wyrzucamy w błoto ?
                  Eeee ... bo jeśli w kilka miesięcy po upływie gwarancji nawierzchnia zaczyna się
                  sypać, to jest to IMHO skopany remont i są to wyrzucone pieniądze. To tak, jakby
                  kupić nowy samochód i po upływie gwarancji oddać go na złom.

) ) 17 milionów na informatyzację... brzmi pięknie, tylko dlaczego do tej pory
                  )
                  ) nie
                  ) ) wiadomo, czego urząd chce ? Nie ma specyfikacji technicznej, wiadomo
                  ) jedynie, ż
                  ) ) e
                  ) ) urząd chce kupić Lotusa Notes'a.
                  )
                  ) Ciekawe stwierdzenie: UM nie wie czego chce, nie wie ale wie ile to będzie
                  ) kosztowało-genialne :)

Plan wydatków inwestycyjnych na rok 2004 stwierdza przecież w pozycji 75095
                  punkt 2 bardzo wyraźnie, że na "e-administrację" pójdzie w 2004 roku ponad 12
                  mln złotych, na nowe kable 400 000 tysięcy, na inwestycje w budynkach UM jakieś
                  dwa miliony, 1 mln na "e-bezpieczeństwo", plus pewnie pierdoły, które przy tego
                  rozmiaru projekcie nie zostały w budżecie wyodrębione (nowi informatycy,
                  szkolenia, nowe serwerownie, nowe przyłącza sieci elektrycznej, nowe generatory,
                  nowa klimatyzacja). Ktoś już wcześniej na tym forum podał kwotę (17 mln), którą
                  UM planuje w tym roku wydać na wprowadzenie Lotus Notes'a i po budżecie widać,
                  że niewiele się pomylił.

UM chce Lotusa. Przeznaczyło na niego około 17 milionów (tylko w roku 2004:
                  projekt ciągnie się aż do roku 2006). Nie ma natomiast specyfikacji technicznej
                  przetargu, czyli nie wiadomo, co dokładnie chce urząd za te pieniądze kupić,
                  a w tej wielkości projekcie dopasowanie oprogramowania do indywidualnych potrzeb
                  nabywcy może kosztować nawet 60-70 procent wielkości całego kontraktu.
                  Rafis: to nie są moje wymysły, to wspierana przec Ciebie władza tak kręci.

) A ja myślałem, że najpierw określa się potrzeby
                  ) ) a potem do nich dobiera produkt. Ale widocznie źle myślałem.
                  )
                  ) Za dużo myślisz :)

Ha, ha, ha. Fajnie, że się obaj pośmialiśmy i dziękuję, że co do meritum
                  przyznałeś mi rację.

) ) Milion wyrzućmy tam, 10 gdzie indziej, a jak się nam budżet nie dopnie, to
                  )
                  ) się
                  ) ) w
                  ) ) jakimś banku pożyczy. To tyle w temacie fachowości prezydenta w zarządzani
                  ) u
                  ) ) miejskim budżetem.
                  )
                  ) Po tym co napisałeś wczesniej wygląda jakby babcia sprzedająca pietruszke na
                  ) targy wypowiedziała się o polityc emonetarnej państwa wyśmiewając
                  ) Balcerowicza. Niezły kabaret. :)

Fajnie. A teraz odpowiedz na zarzuty, bo są wcale nielekkie.

) Kolejne mądre wynurzenia specjalisty. Przejrzyj jeszcze raz strony UM oraz
                  ) budżet i nie kompromituj się więcej. Przetarg na obsługe długu był
                  ) przeprowadzony juz dawno.

Stary, nie kompromituj się, proszę.
                  Był sobie jakiś przetarg. Dawno temu. Fajnie. Tyle tylko, że sytuacja na rynku
                  bankowym się ciągle zmienia, a od maja 2004 miasto będzie mogło legalnie mieć
                  konta za granicą. Poza granicami naszego pomrocznego kraju opłaty za transakcje
                  bankowe i oprocentowanie kredytów jest o wiele niższe. Ale przecież Ty zawsze
                  masz rację: po co się takimi pierdołami przejmować? Przecież to są pieniądze
                  podatników, czyli niczyje. Najwyżej się podatki podniesie, żeby Rafis mógł wszem
                  i wobec wywijać argumentem o nazwie "wzrost dochodów budżetu"

) P.S. Już dawno się tak nie skompromitowałeś na tym forum.

Podałem linki, przytoczyłem cytaty, a Ty ciągle o kompromitacji. Ciekawe.
                  Zastanawiające. Weź do ręki budżet i sam się przekonaj.
                  • Gość: Rafis Re: Kot ma rację IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 29.01.04, 10:51
                    > 1. Wzrost dochodów miasta nie zawsze jest czymś pozytywnym.

No tak :) to wszystko wyjaśnia.

> 2. Wzrost dochodów miasta jest li tylko życzeniem jego włodarzy. W jakim
                    stopni
                    > u
                    > budżet miasta zostanie po stronie dochodów wykonany - tego nie wie nikt.

Gdybys wiedział o co chodzi to byś tak nie pisał. Budżet "ustala" skarbnik,
                    który nigdy nie policzy więcej-zawsze mniej żeby sie zabezpieczyć. Jeśli
                    budżet był wykonywany z nawiązką w ciagu kilkunastu lat to dlaczego teraz ma
                    nie byc?

> 3. Uchwała Rady Miejskiej nr XVIII/507/04 stwierdza w paragrafie 1, punkcie 3
                    > bardzo wyraźnie : "Deficyt budżetu miasta (1-2) w wysokości - 28.122.400 zł."
                    > oraz (dalej, w paragrafie 7, punkcie 1 tejże uchwały):
                    > "Upoważnia się Prezydenta Miasta do:
                    > 1) zaciągania długu w wysokości 104.222.000 zł oraz do spłaty
                    > zobowiązań miasta w wysokości 76.099.600 zł;"

Widze, że sam wkleiłes dowody na swoją pomyłke. W pierwszym poście napisałeś,
                    że zaciatgna kredyt w wysokości 28 mln zł
                    Moje wylkiczenia z długiem 100 i 300 zł miały tylko an celu pokazac jak to
                    działa. Zadłużenie w tym roku wzrośnie z 831 mln do 850 mln ale liczone jako 5
                    budżeu spadnie poniżej 50% a to jest ważne :)
                    Nastepnie koszty "utrzymania" urzedników-5% to mało. W teorii zarządzania mówi
                    się że koszty pracy mogą wynosic do 10-12% i to nie jest dużo.
                    Realnie na drogi wydamy ponad 200 mln bo most wraz z dojazdami i rozjazdami
                    nie będzie wirtualny. Ponadto na drogi pójdzie także kasa ISPY(na kanalizacje)-
                    po zakonczeniu kanalizacji za ta kase odbudowuje sie także drogi a że dziś sa
                    one ziemne a zostaną "odbusdowane" jako asfaltowe oraz sa zapisane w innej
                    rybryce budżetu to juz szczegół. Ponadto nie uwzględniono kasy UE,z funduszy
                    strukturalnych, to moze byc ponad 100 mln w tym roku.
                    Gadania o tym, ze droga się psuje rok po wybudowaniu to tez takie bajerzenie.
                    Ziajką zrąbał ewidentnie ale naprawił.Rocznie przeprowadza sie prace drogowe
                    za około 200 mln zł a niedoróbki to prace za sume poniżej miliona. Czyli z 1
                    %. Natomiast w prasie niedoróbkom poswięca sie 70% czasu a reszcie 30%
                    Co tu jeszcze zostało? a przetargi, przetargi na obsługe finansową
                    przeprowadza się w roku poprzedzającym rok budżetowy. Wejdz na strone "
                    przetargi miasta". Wygrał BZ a przetarg był pod koniec tamtego roku.

• map4 Re: Kot ma rację 29.01.04, 16:22

> > 1. Wzrost dochodów miasta nie zawsze jest czymś pozytywnym.
                      >
                      > No tak :) to wszystko wyjaśnia.

Budżet składa się WYŁĄCZNIE z pieniędzy wyciągniętych z kieszeni podatników.
                      Nie ważne, czy są to pieniądze podatników wrocławskich, polskich czy
                      europejskich, to zawsze są pieniądze wyciągnięte komuś z kieszeni. Dletego też
                      wzrost dochodów miasta niekoniecznie jest zjawiskiem pozytywnym. Poczytaj sobie
                      o takich pojęciach jak centralizacja, fiskalizacja, omnipotencja władzy i tym
                      podobne.

> > 2. Wzrost dochodów miasta jest li tylko życzeniem jego włodarzy. W jakim
                      > stopni
                      > > u
                      > > budżet miasta zostanie po stronie dochodów wykonany - tego nie wie nikt.
                      >
                      > Gdybys wiedział o co chodzi to byś tak nie pisał. Budżet "ustala" skarbnik,
                      > który nigdy nie policzy więcej-zawsze mniej żeby sie zabezpieczyć. Jeśli
                      > budżet był wykonywany z nawiązką w ciagu kilkunastu lat to dlaczego teraz ma
                      > nie byc?

Budżet jest dziełem rządzącej radą miejską większości, a nie skarbnika.
                      Skarbnik, to jest ten gość, który (jak przyjdzie co do czego) ciągany jest po
                      sądach.
                      Rafis - walisz takie herezje codziennie, czy masz dzisiaj po temu jakąś
                      szczególną okazję ?

> > 3. Uchwała Rady Miejskiej nr XVIII/507/04 stwierdza w paragrafie 1, punkci
                      > e 3
                      > > bardzo wyraźnie : "Deficyt budżetu miasta (1-2) w wysokości - 28.122.400 z
                      > ł."
                      > > oraz (dalej, w paragrafie 7, punkcie 1 tejże uchwały):
                      > > "Upoważnia się Prezydenta Miasta do:
                      > > 1) zaciągania długu w wysokości 104.222.000 zł oraz do spłaty
                      > > zobowiązań miasta w wysokości 76.099.600 zł;"
                      >
                      > Widze, że sam wkleiłes dowody na swoją pomyłke. W pierwszym poście napisałeś,
                      > że zaciatgna kredyt w wysokości 28 mln zł

104 mln minus 76 mln daje 28 milionów złotych -chyba, że mój kalkulator
                      zgłupiał, lub właśnie wymyśliłeś nową matematykę. Sam wybierz poprawną odpowiedź
                      na moje pytanie.

Zadłużenie miasta wzrośnie jeśli chodzi o kwoty a spadnie jeśli chodzi o
                      procenty. Ty się cieszysz z procentów, a ja martwię kwotami.
                      To są dwa różne światy, Rafis.
                      Zadłużenie miasta wzrośnie o 28 milionów złotych. To fakt. Te pieniądze trzeba
                      będzie kiedyś oddać, nieważne jakich rozmiarów będzie budżet.
                      Pomniejszasz znaczenie faktu dalszego zadłużania miasta szermując argumentem o
                      rozdymaniu dochodów. Moim zdaniem to dwa samobójcze gole, ponieważ rozdymanie
                      dochodów miasta oznacza centralizację władzy i odbieranie instrumentów władzy
                      (czyli pieniędzy) zwykłym obywatelom. To takie coś, z czym p. Prezydent obiecał
                      w kampanii wyborczej walczyć, gdybyś zapomniał...

> Moje wylkiczenia z długiem 100 i 300 zł miały tylko an celu pokazac jak to
                      > działa. Zadłużenie w tym roku wzrośnie z 831 mln do 850 mln ale liczone jako 5
                      > budżeu spadnie poniżej 50% a to jest ważne :)

Tu się z Tobą nie zgodzę. Moim zdaniem o wiele ważniejsze są realne kwoty
                      (nowe długi nowego prezydenta) niż procenty. Procentami się fajnie szermuje,
                      sporządza świetne wykresy, i fantastycznie uzasadnia nowe wydatki władzy, ale w
                      końcu przychodzi ktoś normalny i karze ściągać spodnie.
                      Tak było z Enronem, tak było z PanAm'em, tak dzieje się teraz z Fiatem i Parmalatem.
                      Więc ględź sobie dalej o procentach. Dopóki Ci ciemny naród na to pozwoli.
                      Nie zdziw się tylko, kiedy być może pewnego dnia naród stanie pod ratuszem i
                      zarząda krwi...

> Nastepnie koszty "utrzymania" urzedników-5% to mało. W teorii zarządzania mówi
                      > się że koszty pracy mogą wynosic do 10-12% i to nie jest dużo.

No comments.

> Realnie na drogi wydamy ponad 200 mln bo most wraz z dojazdami i rozjazdami
                      > nie będzie wirtualny.

Co oznacza złamanie budżetu. Po jaką cholerę uchwala się w ogóle budżet, skoro i
                      tak wiadomo, że kwoty w środku są z sufitu wzięte ?

Ponadto na drogi pójdzie także kasa ISPY(na kanalizacje)-
                      > po zakonczeniu kanalizacji za ta kase odbudowuje sie także drogi a że dziś sa
                      > one ziemne a zostaną "odbusdowane" jako asfaltowe oraz sa zapisane w innej
                      > rybryce budżetu to juz szczegół.

Poczekaj, poczekaj. Całkiem nie tak dawno wspominałeś, że taki manewr nie
                      prejdzie, bo się na to UE nie zgodzi. Czy mógłbyś trochę rzadziej zmieniać
                      poglądy, bo już zaczynam się w tym gubić ? Ja rozumiem, że umiejętność szybkiej
                      zmiany poglądów to cecha każdego dobrego polityka, ale teraz to już zaczynasz
                      przesadzać.

> Gadania o tym, ze droga się psuje rok po wybudowaniu to tez takie bajerzenie.

Przecież napisałem wyraźnie: po upływie gwarancji. Okulista! Czy leci z nami
                      okulista ?

> Ziajką zrąbał ewidentnie ale naprawił.

Skoro zrąbał, to dlaczego ciągle jeszcze dopuszczany jest do przetargów ?
                      Jak nie umie, to niech się cofnie do szkoły, a nie uczy kłaść asfalt
                      eksperymentując za nasze pieniądze z naszymi ulicami.
                      Z jakiego powodu władza finansuje jego naukę moimi pieniędzmi ?

Rocznie przeprowadza sie prace drogowe
                      > za około 200 mln zł a niedoróbki to prace za sume poniżej miliona. Czyli z 1
                      > %. Natomiast w prasie niedoróbkom poswięca sie 70% czasu a reszcie 30%
                      > Co tu jeszcze zostało? a przetargi, przetargi na obsługe finansową
                      > przeprowadza się w roku poprzedzającym rok budżetowy. Wejdz na strone "
                      > przetargi miasta". Wygrał BZ a przetarg był pod koniec tamtego roku.

Skoro wygrał BZ to dlaczego kredyt będzie wzięty w Banku Gospodarstwa Krajowego ?

Rafis, żal mi słów. Najpierw się wściekasz, potem wyzywasz, a przyszpilony do
                      muru zaczynasz plątać się w zeznaniach. Nie łatwo być ekspertem, przyznaję,
                      łatwo natomiast za niego uchodzić. Wracaj do szkolnej ławki.
                      Jak następnym razem zaczniesz grać prefesjonalistę, to lepiej się do tego
                      przygotuj. Już Ci pisałem: być propagandzistą to ciężki kawałek chleba.
                      Ale, jeśli nie słuchasz dobrych rad, to sam jesteś sobie winien.
                      • Gość: Igi Re: Kot ma rację IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.01.04, 18:30
                        Budzet sklada sie wylacznie z pieniedzy podatnikow? a to dobre:)
                      • Gość: Rafis do mapa IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.01.04, 22:23
                        Nudzi mnie juz ta dyskusja z amatorem, który plecie cos o krwi i tym że budżet
                        nie będzie wykonany(który to juz raz?) więc albo przedstawisz jakies dane i
                        wyliczenia które podwazą budżet lub zamilknij i wstydu oszczedz.
                        Wszedzie dopisujesz "moim zdaniem", wiesz co jest warte Twoje zdanie? Jak nie
                        wiesz to zapytaj jakiegos ekonomisty :)
                        • map4 Re: do mapa 30.01.04, 10:46
                          Właściwie, to nie spodziewałem się tego po Tobie. Myślałem, że będziesz dłużej
                          walczył. Rafis, rozczarowałeś mnie.

Jeśli chodzi o wyliczenia, które mają obalić budżet, to oczywiście nimi nie
                          dysponuję, ale pozwól, że posłużę się cytatem :
                          "Realnie na drogi wydamy ponad 200 mln bo most wraz z dojazdami i rozjazdami
                          nie będzie wirtualny." - Rafis, w poście zapisanym pod adresem
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=10406383&a=10436470
                          Jak to się ma do zapisów w budżecie miasta: 189 mln na drogi, z tego 146 na most
                          (szczególy do znalezienia pod adresem www.wroclaw.pl/p/4382) pominę
                          litościwym dla Ciebie, Rafisie profesjonalisto, milczeniem, gdyż przeciwnie
                          znowu musiałbym sięgnąć do Twoich cytatów o amatorstwie, braku rozeznania,
                          nieumejetności czytania, etc.

Prawdą jest, że wszędzie dopisuję zwrot "moim zdaniem" ponieważ w
                          przeciwieństwie do co poniektórych nie jestem jedyną krynicą prawdy absolutnej,
                          anie nawet nie jestem medium przenoszącym jedynie słuszne poglądy jedynie
                          słusznej władzy. Swoje poglądy wypracowuję w zaciszu zakamarków własnego umysłu,
                          a nie przepisuję z propagandowych gadzinówek. Taka mała między nami różnica.

Budżet oczywiście zostanie wykonany, tak samo jak i w ostatnich latach, ponieważ
                          gdyby pod koniec roku 2004 okazać się miało, ze budżet się nie domyka, to tym
                          gorzej dla niego - najwyżej się go zmieni.

Budżet 2004 (sam to przyznałeś) jest budżetem wirtualnym. Będzie w trakcie roku
                          wielokrotnie zmieniany, bo przecież to nie Prezydent ma się nagiąć do realiów,
                          lecz realia do wizji Prezydenta. A zaksięgować wszystko idzie. Nawet ślizgawkę
                          postawioną w roku 2003 jako inwestycję miejską roku 2004. To się nazywa
                          "kreatywna księgowość" i widzę, że miasto Wrocław pod wodzą miłościwie nam
                          panującego Pana Prezydenta Dutkiewicza podąża dokłądnie drogą swoich wielkich
                          poprzedników: Enronu, PanAmu, Parmalatu, Fiata, itd ... tam też przecież tak
                          fajnie żarło, aż wzięło i zdechło.

Pogratulować, pogratulować.
                          Ale przecież ja się nie znam, co ja mały i głupi mogę wiedzieć o pieniądzach i
                          prawdziwej polityce ... więc baw się dalej, niech orkiestra gra do końca, bo
                          przecież procentowe zadłużenie miasta spada, no nie ? I koniecznie załatwcie
                          jakieś igrzyska (lub Expo najmarniej), bo inaczej jeszcze się tym debilom
                          wyborcom oczy otworzą...
                          • Gość: Rafis Re: do mapa IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.01.04, 11:18
                            No i co z tego że wbudżecie jest zapisane 190 mln na drogi(tzn w tej
                            rubryce)? Skoro w innej rybryce jest rezerwa na wspłfinansowanie inwestycji UE
                            oraz innych inwestycji 20 mln oraz program ISPA, który zajmuje się wprawdzie
                            kanalizacja ale potem odbudowuje sie nawierzchnie dróg o wyższym standardzie.
                            Jak juz pisałem kalkulator tu nie wystarczy :)
                            Ze budżet zostanie wykonany to się zgadzam, zmiany oczywiście będa bo to jest
                            normalne.W jednych pozycjach przychody sa wieksze, w innych mniejsze. Jednak
                            wszystko wychodzi na zero.Z reguły jest tak, ze dochody realizuje sie w 100% a
                            wydatki poniżej 100%.
                            Coś jeszcze?
                            • map4 Re: do mapa 30.01.04, 15:22

> No i co z tego że wbudżecie jest zapisane 190 mln na drogi(tzn w tej
                              > rubryce)? Skoro w innej rybryce jest rezerwa na wspłfinansowanie inwestycji UE

Te pieniądze zostaną uruchomione, jeśli infrastrukturalne projekty urzędu
                              miejskiego znajdą uznanie w oczach brukselskich biurokratów. Nie ciesz się
                              przedwcześnie.

> Ze budżet zostanie wykonany to się zgadzam, zmiany oczywiście będa bo to jest
                              > normalne.

Nie, to nie jest normalne. Normalne byłoby, gdyby była powódź, trzęsienie ziemi
                              albo inflacja w ciągu roku skoczyła o 50 procent. Takie nieustanne grzebanie
                              przy budżecie oznacza jedynie, że Grupa Trzymająca Władzę nie ma bladego pojęcia
                              o solidnym zarządzaniu miastem. To nie jest zarządzanie, to nie jest polityka,
                              to jest jedynie reagowanie na bodźce zewnętrzne. To mniej więcej taka różnica
                              jak różnica pomiędzy umysłem genialnego stratega i aligatora z wrocławskiego ZOO.
                              I pomyśleć, że my im jeszcze za to płacimy... no nóż się w kieszeni otwiera.

> W jednych pozycjach przychody sa wieksze, w innych mniejsze. Jednak
                              > wszystko wychodzi na zero.

Jasne, że wychodzi. Musi. A jak ośmieli się nie wyjść, to się zmieni budżet.
                              Jak to nasz bywszy prezydent mawiał ?
                              "Masz pan gorączkę ? - Stłucz pan termometr!"

Z reguły jest tak, ze dochody realizuje sie w 100% a
                              > wydatki poniżej 100%.

To jest Twoje kolejne propagandowe nadużycie. Nie można mówić o jakichkolwiek
                              założeniach budżetowych, jeśli wiadomo, że do końca roku budżet zostanie i tak
                              wielokrotnie zmieniony. Coś mi się wydaje, że Ty nie za bardzo kojarzysz pojęcie
                              "budżet".
                              Budżet to nie jest świstek papieru, po którym można w dowolnym momencie dowolnie
                              mazać. Nie za bardzo wiem, jak to ładnie ubrać w słowa, ale stabilność budżetu
                              jest odzwierciedleniem stabilności władzy. Na poziomie państwa korekta budżetu w
                              trakcie jego obowiązywania wywołuje przeważnie paniczną ucieczkę inwestorów ...
                              Ciekawe, jak przewidywalność poczynań wrocławskiej władzy wpłynęła na naszą
                              międzynarodową wiarygodność. Jak to jak ? Expo ! Tak nas widzą w świecie.
                              2 głosy na ile ? Ponad 80 ? No, to sukces nie z tej ziemi.

> Coś jeszcze?

Nic więcej, dziękuję. Jak na jeden raz pokazałeś wystarczająco wiele.
                              • Gość: Rafis Re: do mapa IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.01.04, 15:58
                                map4 napisał:

>
                                > > No i co z tego że wbudżecie jest zapisane 190 mln na drogi(tzn w tej
                                > > rubryce)? Skoro w innej rybryce jest rezerwa na wspłfinansowanie inwestycj
                                > i UE
                                >
                                > Te pieniądze zostaną uruchomione, jeśli infrastrukturalne projekty urzędu
                                > miejskiego znajdą uznanie w oczach brukselskich biurokratów. Nie ciesz się
                                > przedwcześnie.

Raczej w oczach urzedników Urzędu Wojewódzkiego i marszałkowskiego ale jest
                                spoko bo wiekszosc projektów wrocławskich dostała najwyższą ocenę.

> > Ze budżet zostanie wykonany to się zgadzam, zmiany oczywiście będa bo to j
                                > est
                                > > normalne.
                                >
                                > Nie, to nie jest normalne.

to jest normalne budżet nowelizuje sie 12 razy do roku(około). Budzet to
                                prognoza dochodów. Poza tym co dałyby zmiany w budżecie(duże)? np. okazuje się
                                że wpływy sa mniejsze o 100 mln, Twoim zdaniem prezydent wtedy zmienia cyferki
                                w budżecie i jest ok. Tak właśnie nie jest bo to by oznaczało zwiekszenie
                                deficytu i długu. Zreszta nigdy takie cos nie miało miejsce. Zawsze wykonanie
                                budżetu jest o kilka mln in plus.
      • Gość: Rafis Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 28.01.04, 12:54
        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Mysle ze za wczesnie na oceny. Ja widzę to co następuje
        > - wyremontowano więcej dróg niz za Zdroja. To ze nadal są dziury to wina
        stanuw
        >
        > yjsciowego jaki zastał Dutkiweicz a wczesniej Zdrojewski. Moze ja sie nie
        znam
        > ale IMO nie mozna zrobic wszystkiego naraz i natychmiast!
        >
        > -wokoł Wrocławia "kręci sie" w chwili obecnej mnóstwo inwestorów (polecam
        dział
        >
        > inwestycje, tam ktos zrobił listę), o wiele więcej niz w roku ubiegłym i
        jesli
        > chociaz 50% z tych inwestorów zdecyduje sie na Wrocław to będzie cudownie.
        >
        > -Lobbing warszawski leży i kwiczy- to fakt. Tą czesc polityki Dutkiewicza
        > uważam poki co za denną:(
        >
        > czyli jak dla mnie 2:1 dla prezydenta, zobaczymy co będzie dalej, za
        wczesnie
        > na oceny..

Ja się nie zgadzam z tym, że lobbing warszawski lezy u prezydenta. Przeciez to
        nie jego działka tylko posłów!
        On jak dla mnie i tak zrobił dużo:
        1) nakłonienie ministra kultury do budowy we Wrocku sali koncertowej
        2) zwołanie wszystkich przedstawicieli Dolnego Śląska w sprawie lobbingu na
        rzecz regionu-niestety posłowie nie sa zainteresowani
        3) słynny lot balonem wraz z Kropą - - ekspresówka do Wawy będzie budowana!

Jednak za najważniejsze plusy uważam dobra polityke budżetową.
        Za minus - jeszcze niedostateczne "znalezienie" się w roli prezydenta.
        • Gość: minija Re: jak sprzedać 3200 lokali w ciągu roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 21:46
          rafis wszystko mozna przyjąć - budżet itd itp tylko nie wiem jak miasto
          zamierza uzyskać przychody ze sprzedaży nieruchomości 3 krotnie większe niż
          w 2003 r. obawiam się że te przychody / 0k 240 mln zł / to pięta
          achilesowa budżetu , nie wiem też jak zostanie sprzedane 3200 lokali - jak
          najemcy zostaną zachęceni do zakupu lokali ...
          • Gość: Rafis Re: jak sprzedać 3200 lokali w ciągu roku IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.01.04, 22:38
            Gość portalu: minija napisał(a):

> rafis wszystko mozna przyjąć - budżet itd itp tylko nie wiem jak miasto
            > zamierza uzyskać przychody ze sprzedaży nieruchomości 3 krotnie większe niż
            > w 2003 r. obawiam się że te przychody / 0k 240 mln zł / to pięta
            > achilesowa budżetu , nie wiem też jak zostanie sprzedane 3200 lokali - jak
            > najemcy zostaną zachęceni do zakupu lokali ...

Wszystko ale nie w budżecie. Za budżet jest odpowiedzialny prezydent i skarbnik
            (karnie). Jest tak, ze skarbnicy bardzo ostroznie planują dochody i na koniec
            wpływy sa większe niż przewidywali. Twoje obawy są słuszne ale nieuzasadnione.
            Ze sprzedaży nieruchomości będzie 3 krotnie więcej kasy bo zostanie wystawione
            na sprzedaz 3 krotnie więcej nieruchomości an sprzedaż(często bardzo
            atrakcyjnych w centrum). Rynek nieruchomości ożywia się, wchodzimy do UE każdy
            chce dobrze zainwestowac a najlepiej w nieruchomość.
            Tyle lokali(ok 3000) sprzedaje sie od 2 lat bez problemu.
            Budżet planuje sie na podstawie wykonania ubiegłorocznego budżetu. Skarbnik ma
            dane o wykonaniu poprzedniego budżetu i w ten sposób widzi tendencje w
            poszczególnych działach np. spadek dochodów z jakiegos podatku lub wzrost
            sprzedaży mieszkań. Po drugie bierze sie pod uwage wskaźniki ekonomiczne jakie
            zaplanował minister finansów na dany rok( w tym roku ma byc 5% wzrost PKB).
            Dodfatkowo panstwo deklaruje jaki 5 dochodów zostanie na miejscu i jakie będą
            dotacje.
            Poza tym pomysl politycznie, czy Dutkiewicz tworzyłby budżet który sie nie
            sprawdzi? Przecież prasa i opozycja zjadłyby go.

pzdr.

P.S. Ciesze sie, że jest tu ktos sensowny, który wie na czym sprawa polega :)
            dzięki.
    • jotesz Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka 28.01.04, 13:27
      panie MAGA - na twe życzenia trzeba by maga, czarodzieja albo chociażby
      magika... poza tym, jak już tworzysz wątek, to traktuj nas poważnie i pisz
      wprost, nie bawiąc się w szyfry: GENIUSZ SUDETÓW czy KOSZYKARZ (tu mi wpadło,
      że to chyba Schetyna ale ten geniusz???)
      Żenujące jest nawrzucanie ogólników i stworzenie z nich WIELKIEGO zarzutu...
    • ka-8 Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka 28.01.04, 16:53
      Zapomnij o jakichkolwiek pieniądzach jakie małyby rzekomo przyjść z budżetu
      centralnego. Warszawka nie da ani grosza, więc miasto musi samo zadbać aby mieć
      za co inwestować. I tutaj akurat Wrocław poczyna sobie całkiem nieźle jak sądzę.
      • Gość: minija Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 20:00
        ten wątek miał być poświęcony kumoterstwu i znowu zabłądził na rozdroża
        plecenia o wszystkim - aby przywrócić temu wątkowi należny mu temat zadaję
        pytanie czy odbył się konkurs na prezesa zarządu miejskich zakładów
        kąpielowych ? jakie kwalifikacje do sprawowania tej funkcji ma paweł
        skrzywanek ? kto zadecydował aby byłego przewodniczacego rady miasta II
        kadencji powołać na to stanowisko ? czy ta decyzja kadrowa nie jest przykładem
        kolesiowstwa ? rafisie czekam
        • Gość: Rafis Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 28.01.04, 20:26
          Gość portalu: minija napisał(a):

> ten wątek miał być poświęcony kumoterstwu i znowu zabłądził na rozdroża
          > plecenia o wszystkim - aby przywrócić temu wątkowi należny mu temat

Ten wątek nie był poświęcony żadnemu kumoterstwu, przeczytaj uwaznie jeszcze
          raz.

pzdr.
          • Gość: minija Re: Dutkiewicz - miasto to nie firemka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 20:51
            a jednak mam takie wrażenie że jest jemu poświęcony i nie wiem dlaczego nie
            chcesz rafisie tego tematu podjąć gdyż jest taka ogólna konstatacja że rak
            kumoterstwa i kolesiowstwa toczy nasze życie polityczne i społeczne nie
            wspominając o takim przypadku jak nasz grajdołek wrocławski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka