capo_di_tutti_capi 17.12.09, 18:00 Szefowa naszego forum milczy podczas gdy zima pięknie lśni? Proszę zdać raport z Kotliny! ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzidzia_bojowa Re: Zima 2009/10 na start! 17.12.09, 20:08 Zima pięknie lśni to prawda! A mnie denerwuje ten lament w mediach, że to niby atak zimy, nieprzejezdne drogi, opóźnione pociągi i w ogóle tragedia. Tak jakby teraz był lipiec a nie grudzień. Takie zjawisko jak śnieg o tej porze jest czymś normalnym! Więc skąd ten alarm? Jak jest zima to musi być zimno! Inna rzecz, że niektórzy są ciepłolubni i na zimę chętnie odlatywaliby do ciepłych krajów:) W Polanicy biało od wczoraj, mróz trzyma, ale jest przyjemnie, przyznam. Nie ma nic gorszego niż chlapa a na razie jest ok:) Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Zima 2009/10 na start! 18.12.09, 22:24 Wrocław również się nie poddaje, choć właśnie dziś przyszło peknąc ponad stuletnim podporom wiaduktu kolejowego (świeżo wyremontowanego!) w okolicach Placu Rozjezdnego. Nic to, zima na całego! Śniegu dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Zima 2009/10 na start! 07.01.10, 15:15 Jak tam warunki śniegowe? bo Mazowsze zasypane :) tylko gór brak Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Zima 2009/10 na start! 07.01.10, 18:17 Wiesz, jakoś nie za bardzo ta zima. To znaczy jest zimno, śnieg niby leży, ale bez rewelacji. Zieleniec do jeżdżenia na pewno się nadaje, ale żeby jakieś zaspy albo coś, to nie. Przynajmniej na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Zima 2009/10 na start! 08.01.10, 10:18 A to jeszcze jedno pytanie - w sumie tyle lat jeżdżę w tych okolicach, a jakoś nigdy mnie nie przywiało do Czech. Czy jest sens (a jeżeli tak to gdzie) podjechać na dzień gdzieś, przy założeniu, ze mieszkam w Dusznikach? Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Zima 2009/10 na start! 08.01.10, 15:17 No jak to gdzie? Do zabytkowego miasta Nachod! Zobacz tylko ile tam ciekawych miejsc do zwiedzenia: pl.wikipedia.org/wiki/Nachod Zaś co do zimy to odwołuje poprzedni wpis i donoszę, że zasypuje nas na całego. Biało, biało, biało... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Zima 2009/10 na start! 08.01.10, 15:51 Źle się wyraziłem. Nachod, Teplice, Adrsprach , Nove Mesto, Hradec - to znam. Chodzi mi o miejsce narciarskie, wszak Zieleniec i Czarna Góra to nie wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Zima 2009/10 na start! 09.01.10, 00:40 Mimo wszystko polecam Czarną Górę z długimi trasami narciarskim. Na Dolnym Śląsku (patrzyłem przez okno) wciąż sypie więc warunki do szusowania będą wspaniałe. Sam zresztą zamierzam wybrać się na narty w ten weekend. Jeśli zaś zechciałbyś, Piotrze, wyskoczyć do sąsiadów dosłownie przez grzbiet Gór Orlickich, polecam przejrzeć: www.narty.pl/strony/ski-atlas/czechy/orlicke-hory/ Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Zima 2009/10 na start! 09.01.10, 13:44 Deštné wygląda interesująco - nie wiecie czy można przejechać w Mostowicach? Odpowiedz Link Zgłoś
maczores Re: Zima 2009/10 na start! 10.01.10, 11:40 Czech nie polecam ze wzgledu na bardzo niekorzystny kurs korona- zloty.Jest po prostu drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Zima 2009/10 na start! 11.01.10, 00:52 Maczores rację ma. W Czechach ostatnimi czasy w ogóle mało co opłaca się kupować. piotr.jasinski napisał: > Deštné wygląda interesująco - nie wiecie czy można przejechać w Mostowicach? Gprzejscia-graniczne.studentnews.pl/serwis.php?&s=1644&pok=36857&c2=5844&l=&id=56077 Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Zima 2009/10 na start! 11.01.10, 10:31 Dzięki. A czy drogo - kwestia względna. Z informacji na stronach Destne wynika, że karnet całodzienny kosztuje 420 koron czyli około 70 PLN. W Zieleńcu raczej podobnie lub drożej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Zima 2009/10 na start! 11.01.10, 14:49 Po powrocie, zdaj proszę relację, opisz wrażenia :) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Zima 2009/10 na start! 01.03.10, 13:11 wróciłem, ale tym razem "zdradziłem" Kotlinę Kłodzką i jej okolice na rzecz Bieszczad. Znalazłem całkiem fajne miejsce, przyzwoity wyciąg (kanapa 1300m, fakt nie tak nowoczesna jak zieleniecka), ciekawy stok (niestety praktycznie jeden, no może dwa...:)) i umiarkowane ceny - szczególnie noclegów. niestety w tym roku musiałem znaleźć kompromis pomiędzy osobnikami jeżdżącymi na nartach a osobnikiem, który porusza się w wózku :) i wszelkimi związanymi z tym obowiązkami :) Pozdrawiam serdecznie. PS w tym roku w Dusznikach to pewnie wielka feta będzie z okazji roku chopinowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś