Dodaj do ulubionych

Targ na Nowym Targu?

IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 01.02.04, 15:49
Co sadzicie o tym pomysle żeby na Nowym Targu powstało targowisko? Ja jestem
za tym aby w najblizszym czasie tak zagospodarowac ten teren i ozywic go.
Oczywiście pod warunkiem, że ów targ będzie w stylu kwiaciarni na placu
Solnym!Popieracie czy macie inne pomysły? :)

P.S. Nie rozważajmy na razie wyburzenia tych bloczków i zagospodarowania
tego terenu od nowa bo to spiewka przyszłości.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gonzales Czyżby powrót do słynnego "Szaberplacu"?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.04, 16:11
      Jestem za, pod warunkiem, że to będzie miejsce z klimatem, a nie klon
      Zielińskiego ;).
      • wroclawczyk Re: Czyżby powrót do słynnego "Szaberplacu"?? 01.02.04, 16:29
        Gość portalu: Gonzales napisał(a):

> Jestem za, pod warunkiem, że to będzie miejsce z klimatem, a nie klon
        > Zielińskiego ;).

Dlatego pisałem o stylu placu Solnego. Jakies parasoleczki, mozna odnowic
        fontanne ;)
        • Gość: Gonzales A czy Plac Solny ma klimat? ;) [nt] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.04, 16:39
          • Gość: Rafis Plac Solny ma klimat IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 01.02.04, 20:13
            Chyba w to nie wątpisz to jedno z nielicznych jesli nie jedyne miejsce w
            Polsce gdzie mozna kupic kwiaty non-stop, lato czy zima :)
            Wielu turystów polskich jak i zagranicznych zwraca na to uwagę!
            • Gość: Gonzales Re: Plac Solny ma klimat IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.04, 20:42
              Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Chyba w to nie wątpisz to jedno z nielicznych jesli nie jedyne miejsce w
              > Polsce gdzie mozna kupic kwiaty non-stop, lato czy zima :)
              > Wielu turystów polskich jak i zagranicznych zwraca na to uwagę!

Sam z tego rozwiązania korzystam i uważam, że jest tak samo praktyczne, jak i
              ekonomiczne. Niemniej jednak, z różnych przyczyn, postrzegam to miejsce - a
              konkretnie zespół kwiaciarni - jako miejsce zupełnie pozbawione pewnego
              metafizycznego klimatu.
              I proponuję to tak zostawić, ponieważ to, czy dane miejsce postrzegamy jako
              klimatyczne czy też tego klimatu pozbawione, zależy od tak
              zindywiduzalizowanych odczuć, że mielibyśmy kolejną dyskusję o wyższości
              jednych świąt nad drugimi ;).
              Niemniej jednak - nawiązując do tematu wątku, doprecyzuję, że od proponowanego
              przez Ciebie placu targowego oczekiwałbym klimatu, który wyczuwalny jest - na
              przykład - w powieściach B. Daleszaka o Wrocławiu lat 70. XX wieku.
    • Gość: kastrat Re: Targ na Nowym Targu? IP: 212.127.95.* 01.02.04, 19:55
      Giełda staroci na pewno TAK a reszta jest na hali targowej.
    • Gość: kazimierzp Re: Targ na Nowym Targu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 21:48
      Pod koniec lat pięćdziesiątych szło się wśród ruin na plac Nankiera (wtedy
      rozciągał się i na Nowy Targ) aby kupić "wszystko". Powoli ten plac zanikał
      pochłaniany przez odbudowywane i budowane domy. Tamtego klimatu (byłem tam jako
      małoletni pętak) nie chciałbym powrotu.
      Targowisko na placu otoczonym budynkami o funkcjach czysto mieszkalnych to
      zarzewie ogromnych konfliktów i uzasadnionych, obustronnych pretensji. Bez
      przeobrażenia całego placu, razem ze zmianą (przynajmniej częściową) funkcji na
      usługowe pomysł na miejsce do targowania nie powiedzie się. Trzeba byłoby chyba
      wybudować na terenie całego placu plaskaty pawilon z galeriami sklepowymi i
      właczyć do funkcji handlowych całe odbudowane podziemia. Taki plaskaty pawilon
      wśród tej zabudowy nie gryzie mojego poczucia estetyki, ale gdyby to były
      kamieniczki barokowe ...
    • Gość: Spostrzegawczy Re: Oj Rafisku! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.04, 23:30
      Wyszło szydło z worka. Pracujesz w Departamencie Architektury i Rozwoju Urzędu
      Miejskiego, stąd takie dokładne i rzeczowe informacje na temat inwestycji
      miejskich. 1 lutego puściłes sondę, a dzisiaj pan dyrektor Roman pięknie sie
      wypowiada w GW na temat ewentualnego zagosodarowania Nowego Targu. Suma sumarum
      niezła robota. Ukłony i pozdrowienia dla współpracowników. :)))
      • Gość: $ Co się stało z NEPTUNEM? IP: 212.127.95.* 04.02.04, 16:41
        Został zniszczony czy może leży gdzieś w magazynach ZDiKu zapomniany?
        • Gość: Rafis Re: Co się stało z NEPTUNEM? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.02.04, 21:23
          Został wywieziony do Warszawy i teraz robi za syrenkę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka