Dodaj do ulubionych

Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pandy

IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 15.02.04, 23:19
Czyli to centrum, które chciał zbudowac poprzedni inwestor(Kinektika) nalezy
włożyc mieędzy bajki?
To moż enawet dobrze bo i tak juz tam nie ma miejsca. Ale szkoda by było
gdyby nie powstrały te korty i hale.
Obserwuj wątek
    • Gość: elf Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa IP: *.dal1-4-13-058-189.dsl-verizon.net 15.02.04, 23:47
      nie bylo lapowki to i po sprawie
      • Gość: Darek Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 00:03
        W KINETYCE miało być wiele sklepów sportowych i ze specjalistycznym sprzętem do
        uprawiania różnych dyscyplin, ale też np sklep wędkarski. Do tego 2-3
        niewielkie baseny, kilka restauracji itd. Po przeanalizowaniu okazało się, że
        będzie problem ze zwroyem nakładów na tą inwestycję.

REDECO ma dobry pomysł na ten teren, za sobą bardzo udaną inwestycję na Nowym
        Dworze (basen, hala sportowa, fitness, siłownia). Dutkiewicz bardzo mocno
        popiera sport młodzieżowy, dla dzieciaków, patronuje wielu młodzieżowym
        turniejom, w tym roku potroił w budżecie pieniądze na sport młodzieżowy we
        Wrocławiu, więc powinien poprzeć ten pomysł REDECO!!!!!

• Gość: Rafis Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 16.02.04, 00:14
          Gość portalu: Darek napisał(a):

> W KINETYCE miało być wiele sklepów sportowych i ze specjalistycznym sprzętem
          do
          >
          > uprawiania różnych dyscyplin, ale też np sklep wędkarski. Do tego 2-3
          > niewielkie baseny, kilka restauracji itd. Po przeanalizowaniu okazało się, że
          > będzie problem ze zwroyem nakładów na tą inwestycję.

Nie mogłeś tego napisać wcześniej na forum? ;)

>
          > REDECO ma dobry pomysł na ten teren, za sobą bardzo udaną inwestycję na Nowym
          > Dworze (basen, hala sportowa, fitness, siłownia). Dutkiewicz bardzo mocno
          > popiera sport młodzieżowy, dla dzieciaków, patronuje wielu młodzieżowym
          > turniejom, w tym roku potroił w budżecie pieniądze na sport młodzieżowy we
          > Wrocławiu, więc powinien poprzeć ten pomysł REDECO!!!!!
          >
          >
          Jasne, że ma dobry pomysł i jeśli nawet konieczne sa zmiany miejscowego planu
          zagospodarowania przestrzennego to trzeba to zrobić żeby powstała ta
          inwestycje. Redeco pokazało, że można im ufać i najwyraźniej chcą iść za ciosem.
          • Gość: Darek Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 01:45
            Redeco to też Wrocławski Park Biznesu na Strzegomskiej - wielki sukces
            komercyjny - 100% wynajętej powierzchni biurowej (działają jako inna spółka
            DEVCO). Słowem solidny inwestor, któremu na razie wszystko się udaje. Mam
            nadzieję, że jednak zainwestują na terenie stadionu Pandy, a jak nie tam, to
            wybudują takie centrum w innym miejscu w naszym mieście. Przeciwko takiej
            inwestycji chyba nikt nie będzie protestował? :)
        • Gość: SAR Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 09:28
          > REDECO ma dobry pomysł na ten teren, za sobą bardzo udaną inwestycję na Nowym
          > Dworze (basen, hala sportowa, fitness, siłownia). Dutkiewicz bardzo mocno
          > popiera sport młodzieżowy, dla dzieciaków, patronuje wielu młodzieżowym
          > turniejom, w tym roku potroił w budżecie pieniądze na sport młodzieżowy we
          > Wrocławiu, więc powinien poprzeć ten pomysł REDECO!!!!!

Podchodzę z dużą rezerwą w ferowaniu opinii na temat udanych bądź nie udanych
          inwestycji w kilka dni po otwarciu obiektu. Ostrożność podpowiada logika. Na
          kozanowie prywatny inwestor popełnił centrum sportowo-rekreacyjne i co... Firma
          Redeco rzeczywiście wykazała się dużą odwagą przy realizacji basenu na Nowym
          Dworze. Nie wiem czy inwestycja za 2 lata w opini Darka będzie równie udana,
          gdy (być może) zacznie funkcjonować w naszym mieście Aquapark?
          • tomek854 Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa 16.02.04, 10:50
            Bylem kiedys na spotkaniu rady osiedla i mieszkancow z inwestorem. Osiedle nie zgadzalo
            sie na taki projekt, zeby zrobic w tym miejscu centrum handlowe. Sportowe czy nie, jeden
            carrefour juz wystarczy> Po za tym sparalizowalo by to skrzyzowanie Hallera/Beyzyma, na
            ktorym lewoskret bylby zapchany przez zawracajacych do pandy i dalo by popalic
            skrzyzowaniu pod Carrefourem ktore i tak bylo zapchane. Dojazd z kolei wzdluz nasypu od
            ulicy Raclawickiej to troche pogiety pomysl. Osobnego skrzyzowania nie da sie zrobic.

Ale pomysl ze stadionem, jakims basenem i takimi rzeczami mi sie podoba... Tylko zeby
            znowyu sie nie okazalo jak w tamtym projekcie, ze to wszystko lipa i ze ten caly stadion to
            tylko listek figowy dla budowy kolejnego centrum handlowego...

• Gość: Rafis Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 16.02.04, 11:35
            > Podchodzę z dużą rezerwą w ferowaniu opinii na temat udanych bądź nie udanych
            > inwestycji w kilka dni po otwarciu obiektu. Ostrożność podpowiada logika. Na
            > kozanowie prywatny inwestor popełnił centrum sportowo-rekreacyjne i co...
            Firma
            >
            > Redeco rzeczywiście wykazała się dużą odwagą przy realizacji basenu na Nowym
            > Dworze. Nie wiem czy inwestycja za 2 lata w opini Darka będzie równie udana,
            > gdy (być może) zacznie funkcjonować w naszym mieście Aquapark?

Co to za odwaga wybudować w 700 tysięcznym mieście mały basen w dodatku jest to
            3 basen w tym mieście. Szczerze to taki basen powinien być na każdym większym
            osiedlu! i mysle, że tak się stanie w przeciągu kilku lat. W tym względzie mamy
            wielkie braki.

pzdr.
    • wielki_czarownik Plan ogólny to poroniony relikt socjalizmu. 16.02.04, 11:03
      Plan ogólny to poroniony relkit socjalizmu! Moja ziemia i nikt nie ma prawa się wtrącać w to, co ja tam wybuduję! Ewentualne ograniczenia mogą być tylko w zabytkowym centrum. A tu właśnie widać jak poprzez socjalistyczno-biurokratyczne podejście tracimy inwestorów. No ale gdyby zlikwidować te plany to okazałoby się, że wielu urzędasów musi sobie szukać nowej roboty, a ich kolesie na to nigdy nie pozwolą.
      Czy rządzący tym krajem kiedykolwiek zrozumieją, że najlepiej jest się jak najmniej wtrącać (a do gospodarki wcale)? Tylko wtedy będzie w tym kraju lepiej.
      • Gość: Darek Re: Plan ogólny to poroniony relikt socjalizmu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 11:25
        Plan ogólny to poroniony relkit socjalizmu! Moja ziemia i nikt nie ma prawa się
        wtrącać w to, co ja tam wybuduję

SzP Czarownik, a chciałbyś żeby np Twój sąsiad wybudował Ci pod samymi oknami
        wielką gnojówkę i do tego zbiorową latrynę? W końcu działałby wg zasady:

"Moja ziemia i nikt nie ma prawa się wtrącać w to, co ja tam wybuduję"

:))))))))
        • Gość: SAR Re: Plan ogólny to poroniony relikt socjalizmu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 11:31
          W przeciwieństwie do GOŁAWSKI SPORT (Kozanów), inwestycja REDECO na N.Dworze
          została poprzedzona odpowiednimi badaniami dotyczącymi zainteresowania tego
          typu usługami rekreacyjnymi na tamtym terenie, skalkulowano w miarę przystępne
          dla ludzi ceny, a basenów pod dachem w przeciwieństwie do kortów pod dachem
          jest we Wrocławiu o wiele, wiele mniej, do tego hala sportowa, zawsze
          wychodzące na swoje: siłownie i fitness.

Ten basen nie był i nigdy nie będzie konkurencją dla obiektów typu Aqwapark. I
          REDECO nie musi się obawiać o swoją przyszłość. Zostało sprzedanych bardzo
          wiele karnetów cąłorocznych, mają duże obłożenie i kompleks ich nastawia się
          głownie na klientów ceniących spokój, a nie tłumy jakie nawiedzać będą
          Aquapark. Wiesz są ludzie ceniący sobie fakt, że nikt im nie będzie skakał po
          głowie, tratował w wodzie i wył, jakby obdzierano go ze skóry (dzieciaki).

• Gość: Darek Re: SAR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 11:33
            Przepraszam SAR, omyłkowo zamiast do pola: temat wpisałem Twój nick do pola
            autor :) Ten powyższy wpis jest oczywiscie mój.
          • Gość: Rafis Re: Plan ogólny to poroniony relikt socjalizmu. IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 16.02.04, 11:37
            Gość portalu: SAR napisał(a):

> W przeciwieństwie do GOŁAWSKI SPORT (Kozanów), inwestycja REDECO na N.Dworze
            > została poprzedzona odpowiednimi badaniami dotyczącymi zainteresowania tego
            > typu usługami rekreacyjnymi na tamtym terenie, skalkulowano w miarę
            przystępne
            > dla ludzi ceny, a basenów pod dachem w przeciwieństwie do kortów pod dachem
            > jest we Wrocławiu o wiele, wiele mniej, do tego hala sportowa, zawsze
            > wychodzące na swoje: siłownie i fitness.
            >
            > Ten basen nie był i nigdy nie będzie konkurencją dla obiektów typu Aqwapark.
            I
            > REDECO nie musi się obawiać o swoją przyszłość. Zostało sprzedanych bardzo
            > wiele karnetów cąłorocznych, mają duże obłożenie i kompleks ich nastawia się
            > głownie na klientów ceniących spokój, a nie tłumy jakie nawiedzać będą
            > Aquapark. Wiesz są ludzie ceniący sobie fakt, że nikt im nie będzie skakał po
            > głowie, tratował w wodzie i wył, jakby obdzierano go ze skóry (dzieciaki).
            >

Zgadzam się w 100% Co się dzieje z tym Gołaskim?
        • Gość: dns Re: Plan ogólny to poroniony relikt socjalizmu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 11:49
          > SzP Czarownik, a chciałbyś żeby np Twój sąsiad wybudował Ci pod samymi oknami
          > wielką gnojówkę i do tego zbiorową latrynę? W końcu działałby wg zasady:
          > "Moja ziemia i nikt nie ma prawa się wtrącać w to, co ja tam wybuduję"

nie zadawaj mu takich trudnych pytan, skomplikujesz mu obraz swiata
        • wielki_czarownik Pod warunkiem 16.02.04, 12:28
          Pod warunkiem, że:
          1. Spełniałby przepisy sanitarne.
          2. Nie naruszałby mojej wolności. Zamknięty i szczelny zbiornik na gnój czy zbiorowa zabudowana toaleta nikomu by nie przeszkadzała.
          • Gość: Darek Re: Czarownik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 12:40
            Szp Czarownik żyjesz w Polsce już trochę lat prawda? Łapówka i ów sąsiad
            postawiłby wszystko pod Twoimi oknami, łamiąc przepisy itd, a Ty mógłbyś sobie
            odwoływać się od decyzji, a i tak nic byś nie wskurał. No chyba, że poprosiłbyś
            panią Jaworowicz o pomoc :)))))))))))))))))
            • wielki_czarownik Liberalizm zlikwiduje łapówkarstwo 16.02.04, 12:47
              Prawdziwy liberalizm zlikwiduje łąpówkarstwo. A czemu? Bo urzędas nie będzie miał nic do gadania. Będą normy i żadnych odchyleń od nich. Spełniasz normy - budujesz. Nie spełniasz - nie budujesz. Żadnej uznaniowości, żadnych wyjątków, żadnych koncesji, zezwoleń etc. Nikt nie będzie w stanie niczego załatwić więc nie będzie po co dawać łapówek.
              • Gość: Darek Re: Liberalizm zlikwiduje łapówkarstwo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 12:55
                Teraz też sa różne normy: jakości, społeczne itd...i co? też są łamane, w wielu
                przypadkach bezkarnie. Światem niestety zawsze rzadził pieniądz i raczej szybko
                to się nie zmieni :(
                • wielki_czarownik Dzisiejsze normy 16.02.04, 13:13
                  Dzisiejsza norma zbyt często wygląda tak:
                  "w bezpośredniej bliskości"/"względy społeczne"/"wysokiej wartości"/etc. - a co to jest ta "bezpośrednia bliskość" czy "wysoka wartość" to decyduje urzędas i tu jest źródło korupcji. Norma powinna wyglądać w ten sposób:
                  "w odległości 100 metrów" - i nie ma możliwości manewru. Nie ma tak, że za 1000 zł coś stanie się bezpośrednią bliskością lub nie. 100 metrów albo koniec.
              • curtiz Re: Liberalizm zlikwiduje łapówkarstwo 16.02.04, 18:26
                Phi, też coś. To ja wolę prawdziwy komunizm. Każdemu według możliwości i każdemu
                według potrzeb. ;))))))
      • tomek854 Re: Plan ogólny to poroniony relikt socjalizmu. 16.02.04, 12:54
        wielki_czarownik napisał:

> Plan ogólny to poroniony relkit socjalizmu! Moja ziemia i nikt nie ma prawa się
        > wtrącać w to, co ja tam wybuduję! Ewentualne ograniczenia mogą być tylko w zab
        > ytkowym centrum.

Ale bzdury gadasz WC :)

A chcialbys zeby Twoj sasiad z lewej postawil Agencje Towarzyska, Z prawej cmentarz, an
        aprzeciw oczyszczanie sciekow a twoj ogrodek byl w cieniu 100 -pietrowego wiezowca?

Plan jest tez po to, zeby goralskich chatek nie stawiac na Helu, 10-pietrowych blokow pod
        Giewontem i supermarketow w centrum ( choc z tym we wrocku akurat kiepsko)
        • wielki_czarownik Re: Plan ogólny to poroniony relikt socjalizmu. 16.02.04, 13:17
          tomek854 napisał:

>
          > Ale bzdury gadasz WC :)
          >
          > A chcialbys zeby Twoj sasiad z lewej postawil Agencje Towarzyska,

A czemu nie?

> Z prawej cmentarz,

Mieszkam niedaleko cmentarza.

> a naprzeciw oczyszczanie sciekow

Jeśli zachowałby normy sanitarne.

> a twoj ogrodek byl w cieniu 100 -pietrowego wiezowca?

Wybrał bym developera który wykupił by ziemię w okolicy i zagwarantował, że nie powstanie na niej nic wyższego niż 4 piętra.

>
          > Plan jest tez po to, zeby goralskich chatek nie stawiac na Helu,

A czemu nie? Skoro ja chcę? Moja ziemia i będę budował co mi się podoba.

> 10-pietrowych blokow pod Giewontem

Mi to nie przeszkadza. Ewentualnie można tam założyć park krajobrazowy.

> i supermarketow w centrum ( choc z tym we wrocku akurat kiepsko)

Co w tym złego?
    • Gość: mamdos Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 11:39
      Hej ludzie normalni czegoś niełapie? - jest inwestor chce zrobić fajną rzecz
      (teraz)i dostaje w nocha!!!!! Kolejny przykład "paranoi" urzędniczej, ostatnio
      mam wrażenie że MY im płacimy za utrudninie życia ,albo co gorsze dywersję
      gospodarczą. Nie sądzicie że trzeba z tym skończyć jak najszybciej!!!!!!!!
      • lolo81 Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa 16.02.04, 12:32
        Gość portalu: mamdos napisał(a):

> Hej ludzie normalni czegoś niełapie? - jest inwestor chce zrobić fajną rzecz
        > (teraz)i dostaje w nocha!!!!! Kolejny przykład "paranoi" urzędniczej,
        ostatnio
        > mam wrażenie że MY im płacimy za utrudninie życia ,albo co gorsze dywersję
        > gospodarczą. Nie sądzicie że trzeba z tym skończyć jak najszybciej!!!!!!!!

Ale o co chodzi? Po prostu zadziałało prawo. Nie ważne czy projekt był dobry
        czy nie ale był niezgodny z planem zagospodarowania. Plan był uchwalony pod
        troszkę inny rodzaj inwestycji i to nie mogło przejść. Pozostaje w tej chwili
        ewentualnie skorygować plan. Prawa nie można naginać nawet w imię interesu ogółu
        Można je natomiast zmieniać.
    • Gość: $ Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa IP: 212.127.95.* 16.02.04, 11:42
      Przydałby się taki stadion bo niedługo ubędzie Wrocławiowi kolejny sportowy
      kompleks stadionów Slęzy o który ma być powiększone ZOO.
      • Gość: Darek Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 13:06
        Otóż to! Przecież Dutkiewicz mówi o budowie we Wrocławiu przez miasto kilku
        nowych boisk do gry w p.nożną (dzielnicowych), stawianie na rozwój sportowy
        młodzieży, a tu znajduje się inwestor który chce robić dokładnie to samo, nie
        zamierza stawiać kolejnego hipermarketu, tylko centrum sportowo-rekreacyjne, a
        tu rzuca mu się kłody pod nogi. Panowie z UM, Panie Prezydencie, wrocławscy
        radni, jeżeli zmarnujecie to miejsce i stracicie inwestycję, to #$%^&@#$%
    • Gość: tg Re: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pa IP: *.lauderhill-fl.gov 16.02.04, 19:23
      Witam "Darka" i "Rafisa". Tym razem chcialbym dorzucic swoich "piec groszy' do
      tej dyskusji. Mimo, ze moj przyklad pochodzi z Florydy ale moze doskonale
      pasowac do sytuacji ze stadionem Pafawagu. Wladze miasta twierdza, ze jednym z
      powodow zablokowania inwestycji jest uklad komunikacyjny... Al. Hellera jest
      ulica o duzym natezeniu ruchu. 5000 kibicow mogloby stanowic powazny problem
      dla ruchu drogowego, czy tez dla bezpieczenstwa pieszych. Przyklad z Florydy: z
      tych samych powodow co Wroclawiu - powiedzmy sobie sanitarnych - zostal
      wybudowany w Lauderhill obiekt sportowy (dwa boiska pilkarskie z trybunami,
      oswietleniem, boisko do baseballu, i wiele innych atrakcji) tuz przy drodze o
      natezeniu ruchu ok 2000 pojazdow na godzine. Wielkosc tego stadionu jest prawie
      taka sama jak planowanego we Wroclawiu. Podczas planowania nikt jednak nie
      zwrocil uwagi, ze tlum ludzi (kilka tysiecy) wychodzacy po meczu moze
      spowodowac wielogodzinne korki o promieniu ok. 20 mil (32 km). Kosztuje to
      sporo pieniedzy. Dodatkowe partole policji drogowej, helikopterow itp. Kto
      placi? podatnik.
      Mysle, ze projekt dobry ale musi uwzgledniac infrastrukture miasta. Tylko na
      bezposrednich, konstruktywnych rozmowach wszystkich zainteresowanych stron
      projekt moze byc zrealizowany z korzyscia dla mieszkancow Wroclawia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka