Dodaj do ulubionych

Nowe światła "All red" sposobem na piratów drog...

06.05.10, 09:04
Tylko tam? Ja prosze o takie światła w całej Polsce! I jeszcze kamera
robiąca zdjecia tym, co jada na czerwonym.
Obserwuj wątek
    • tantus79 Nowe światła "All red" sposobem na piratów drog... 06.05.10, 09:04
      Na to oczywiście są pieniądze, ale na sygnalizację dając przywilej komunikacji
      miejskiej to już nie...
      • Gość: Ilonka Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.acn.waw.pl 06.05.10, 09:16
        świetny pomysł, więcej takich skrzyżowań!
        • Gość: Arczi ilonko sloneczko IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 09:34
          ty chyba nigdy nie jezdzilas samochodem ,ze takie glupoty opowiadasz.
          • Gość: ogu. Re: ilonko sloneczko IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.05.10, 09:46
            a właśnie że nie. Ja codziennie praktycznie jeżdżę zarówno Kowalską i
            Strachocińską i tam te światła spisują się doskonale.
            Więc jeśliś taki cwany - podaj choć jeden argument przemawiający przeciw temu
            rozwiązaniu. BO trollować każdy może.
            • Gość: skikuleclaciaty Re: ilonko sloneczko IP: *.umwd.pl 06.05.10, 09:51
              odpowiedź: wystarczy wprowadzic zielona fale na głównych arteriach,
              nastawioną na przepisową prędkośc, jak wszedzie w cywilizowanych
              europejskich krajach...
              • Gość: tom Re: ilonko sloneczko IP: *.chello.pl 06.05.10, 10:05
                zgadza się - tak jest w Krakowie - musisz jeździć po mięście 40-50 bo tak są
                ustawione światła. Owszem zdarzeją się idioci, którzy grzeją a potema czekaja i
                kiedy ja dojeżdżam na 3ce oni startują z jedynki bo właśnie zapaliło się zielone
                • Gość: szmatan Re: ilonko sloneczko IP: 78.8.250.* 06.05.10, 10:22
                  a kiedy ci spieszący-się-na-czerwone zastawią wszystkie pasy? też trzeba zwolnić do ich bezsensownej prędkości.

po pierwsze - przepisy muszą być sensowne
                  po drugie - musi być przemyślana i dobra infrastruktura
                  po trzecie - musi być dobrze opłacana, zmotywowana do działania policja, która wymusi przestrzeganie prawa mandatami, lub choćby swoją obecnością

póki co nie mamy żadnej z tych trzech rzeczy, dlatego raczej czarno widzę sytuację we Wrocku. a do 2012 będzie coraz gorzej (z zaznaczeniem że po 2012 wcale niekoniecznie musi być lepiej). dlatego auto - to na wycieczki poza miasto, lub duże zakupy raz w miesiącu, ale do pracy itd - rower i jak jest oberwanie chmury, to KZ. to też polecam wszystkim, którzy mają możliwość
                  • Gość: a Popieram pomysl. IP: *.mas.abpl.pl 07.05.10, 01:03
                    Fajny pomysl z tym czerwonym swiatlem. W Portugalii takie rozwiazanie jest bardzo rozpowszechnione i swietnie sie sprawdza (przetestowalem osobiscie :) ). Mala roznica - nie pali sie tam caly czas czerwone, tylko miga zolte. A co do piratow przejezdzajacych na czerwonym - zapis z kamery powinien ukrocic takie postepowanie.

Podsumowujac - jestem za. Czekamy tez oczywiscie na testowane niedawno zegary odmierzajace czas do zielonego.
                • Gość: q Re: ilonko sloneczko IP: *.emea.ibm.com 07.05.10, 10:46
                  W Krakowie 40-50? Chyba tylko wtedy, gdy ruszasz, jak pozostali kretyni pół
                  minuty po zapaleniu się zielonego światła... Żyję tu i, niestety, jeżdżę. Przy
                  normalnym, płynnym ruszaniu nie ma mowy o 40-50
              • holyfido Re: ilonko sloneczko 06.05.10, 10:58
                Zielona fala jest na ul Lotniczej działa przy 60 km/h, co z tego jak mało który
                kierowca jedzie z taką prędkością w efekcie gdy dojeżdżam prędkością 60 km/h do
                świateł i zapala się zielone światło i tak muszę wyhamować bo banda kubiców
                tarasuje przejazd, bo oczywiście musieli mnie wyprzedzić.

Zielona fala tak, ale trzeba egzekwowac przestrzeganie przepisow.
                • Gość: inc. Re: ilonko sloneczko IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 11:31
                  ooo wlaśnie, też tam jeżdzę 50 - 60 i zawsze mnie wyprzedzają
                  wszyscy aby potem stać na swiatłach i ja musze sie zatrzymać lub
                  zwalniac maksymalnie przez nich bo zanim ofermy rusza to troche t
                  ozajmuje. Oczywiscie zastawią 2 pasy. POtem wszyscy jak jelenie jada
                  lewym aż do glinianek jak by nie mogli prawym i na koncu sie
                  wlączyć. Efekt jest taki że jak sie chce kogos delikatnie wyprzedzic
                  to tylko z prawego pasa :/
                  • Gość: bombel_F1 żałosne IP: *.toya.net.pl 06.05.10, 16:42
                    "ooo wlaśnie, też tam jeżdzę 50 - 60 i zawsze mnie wyprzedzają"
                    to są Twoje słowa z początku wypowiedzi.
                    "Efekt jest taki że jak sie chce kogos delikatnie wyprzedzic
                    to tylko z prawego pasa :/ "
                    a tutaj z końca... pomijam fakt, że wyprzedzanie z prawej to łamanie przepisów
                    ale co tam, przecież i tak Twoja hipokryzja bije po oczach...

"wszyscy aby potem stać na swiatłach i ja musze sie zatrzymać lub
                    zwalniac"
                    Dokładnie o to chodzi ludziom tworzącym takie wynalazki.

"maksymalnie przez nich bo zanim ofermy rusza to troche to zajmuje."
                    Zapewne oni myślą tak samo o wlokących się pojazdach, które wyprzedzają w między
                    czasie - można postawić przy Was znak równości.

"Oczywiscie zastawią 2 pasy."
                    W mieście ciężko jest nie zastawić 2 lub więcej pasów. Jakby każdy stał jeden za
                    drugim to dopiero by było...

"Potem wszyscy jak jelenie jada lewym aż do glinianek jak by nie mogli prawym i
                    na koncu sie wlączyć."
                    Najwyraźniej ktoś już ich kiedyś nie wpuścił. Zauważyłem, że jeśli ktoś jeździ
                    dynamicznie po mieście to prędzej pozwoli komuś włączyć się do ruchu lub zmienić
                    pas niż "miszczowie" lansujący się max 40km/h - tacy potrafią nawet stanąć na
                    środku skrzyżowania i nie pozwolić przejechać innym z ulic podporządkowanych...

Proponuje jeżdżąc samochodem myśleć o ewentualnych zachowaniach innych
                    uczestników ruchu, zamiast wypisywać swoje refleksje na ten temat.
                    • Gość: rzeczowo Re: żałosne IP: *.mick.pl 06.05.10, 18:48
                      A wiec kolego: wyprzedzanie z prawej w terenie zabudowanym jest jak najbardziej
                      przepisowe, twój przedmówca zna charakterystykę świateł i wie jak nimi jechać
                      dlatego jedzie przepisowo by nie stać na światłach, które przełączają wspomniani
                      przez Ciebie "dynamiczni miszczowie", którzy są tak tępi, że niezauważją
                      wspomnianej fali i to raczej oni są chamscy, nie wpuszczają nikogo bo są wtedy
                      jedno auto do tyłu i zastawiają skrzyżowania bo wpychają się przed tych co
                      zatrzymali się przed skrzyżowaniem, taka jest prawda we Wrocławiu. Osobiście
                      podziwiam mieszkańców, którzy codziennie stoją w korkach, ja wolę po mieście
                      jeździć MPK bo mniej nerwów tracę a samochodem jeżdżę "za miasto"
                      • Gość: Egghead Re: żałosne IP: 156.17.207.* 07.05.10, 10:07
                        Nic dodać, nic ująć.
                    • Gość: gosciu Re: żałosne IP: *.e-wro.net.pl 06.05.10, 18:50
                      "pomijam fakt, że wyprzedzanie z prawej to łamanie przepisów"

pokaż mi przepis, który zakazuje wyprzedzania pojazdów w mieście prawą stroną
                      jezdni.

czy jak auto zatrzyma się na lewym pasie to będziesz stał za nim do usranej
                      jezdni, bo nie można go wyprzedzić?

zamiast pouczać innych sam zajrzyj do kodeksu drogowego.
                      • Gość: M. Re: żałosne IP: *.chello.pl 06.05.10, 19:26
                        Gość portalu: gosciu napisał(a):
                        > czy jak auto zatrzyma się na lewym pasie to będziesz stał za nim do
                        usranej jezdni, bo nie można go wyprzedzić?

Wtedy jest to omijanie :)
                        • Gość: gosciu Re: żałosne IP: *.e-wro.net.pl 06.05.10, 19:27
                          to taka przenośnia tylko miała być. i oczywiście "usranej śmierci" miało być : )
                          • Gość: bombel_F1 Re: żałosne IP: *.toya.net.pl 06.05.10, 19:36
                            wyprzedzać z prawej strony można ale TYLKO na drodze 3 pasmowej :))
                            Więc może razem z innymi tutaj wieszczami idiotyzmów sam zajrzyj do kodeksu bo w
                            przeciwnym razie jadąc polską autostradą zaczniesz wyprzedzać prawym pasem i
                            będzie o Tobie głośno w mediach...
                            • Gość: gosciu Re: żałosne IP: *.e-wro.net.pl 06.05.10, 20:24
                              www.v10.pl/prawo/Wyprzedzanie,samochodu,z,prawej,strony,276.html
                              "na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze
                              zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do
                              jazdy w tym samym kierunku."

nie mowa tu o autostradach, tylko o obszarach zabudowanych.
                              tak się akurat składa, że kodeks drogowy znam bardzo dobrze.
                              • Gość: bombel_F1 Re: żałosne IP: *.toya.net.pl 06.05.10, 20:46
                                to zapisz się na ponowny egzamin na prawo jazdy i wyprzedź kogoś prawą stroną ;)
                                • holyfido Tworzysz nowy kodeks? 06.05.10, 21:57
                                  Czarno na białym masz napisane, że można, a Ty dalej swoje.
                                  Na obszarze zabudowanym można wyprzedzać z prawej strony na drodze
                                  dwujezdniowej jeśli ma ona co najmniej dwa pasy ruchu.

Można wyprzedzać.
                                • Gość: gosciu Re: żałosne IP: *.e-wro.net.pl 06.05.10, 22:02
                                  jak już napisałem,
                                  jeśli upierasz się przy swojej wypowiedzi, wskaż mi przepis drogowy zabraniający
                                  wyprzedzania pojazdu z prawej strony na drodze dwukierunkowej (o tym samym
                                  kierunku jazdy) w terenie zabudowanym.

> to zapisz się na ponowny egzamin na prawo jazdy i wyprzedź kogoś prawą stroną ;)

jeśli pojazd jadący lewą stroną, jechałby prędkością mniejszą niż obowiązuje na
                                  tej drodze (zazwyczaj 50 km/h, a jechałby 40), to egzaminator nie miałby prawa
                                  uznać tego jako błąd.

o to przykład:
                                  images37.fotosik.pl/286/9bd2709fe8997299med.png
                                  na szaro zaznaczona jest odpowiedź prawidłowa

• Gość: tjaaaa Działa? IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 13:34
                  owszem. Raz mi zadziałała. To była jakaś 2.30 czy 2.45 w nocy i
                  oprócz mnie nic tamtędy nie jechało
                • Gość: Czesiu Re: ilonko sloneczko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 14:53
                  To samo na Krakowskiej. Można jechać 50 km/h (w stronę Oławy) i przejechać bez
                  zatrzymania. Niestety banda tępaków z blachami DOA, DST, ONY, OB ciśnie w pedał
                  i na dwóch światłach trzeba się za nimi zatrzymać. Jeszcze gdyby ćwoki potrafiły
                  sprawnie ruszyć na zielonym to bym nie marudził.
              • eddie.norton Re: ilonko sloneczko 06.05.10, 19:10
                Gość portalu: skikuleclaciaty napisał(a):

> odpowiedź: wystarczy wprowadzic zielona fale na głównych
                arteriach,
                > nastawioną na przepisową prędkośc, jak wszedzie w cywilizowanych
                > europejskich krajach...

Skikulcu, chyba nie masz zludzen ze w wymiarze drogowej komunikacji
                jestesmy "CYWILIZOWANYM KRAJEM EUROPEJSKIM"?
                Mysle ze tylko takie metody skutkuja na idiotow z cegla na pedale
                gazu
            • aro7 Re: ilonko sloneczko 06.05.10, 11:36
              Porównujesz osiedlową Kowalską do Slężnej?? takie światła sa lipnie ustawione np
              w Kępnie przejeżdżają dwa stojące auta a dla nadjeżdżającego zapala sie czerwone
              mimo, że droga wolna.
              Może w ogóle wprowadźmy ruch 10km/h- nie będzie poważnych wypadków..
              Ktoś chyba zapomniał jaki jest sens wynalazku p.t. auto - czy sens jest taki by
              jechało wolniej od pieszego , który jest obecnie uczony, że jest św. krową i
              może wchodzić na pasy bez rozglądania sie, pisząc sms itp. często też
              przelatywać na czerwonym tuż przed autem co ma zielone.. bo autka przeca stoja 1
              cykl to postoją kolejne dwa :/
              TAKIE Swiatła do KORKI - i wściekłość kierowców, że mają czerwone a nikt nawet
              nie przejdzie- to ma poprawić bezpieczeństwo? PIraci przejeżdżają i tak na
              czerwonym to ich jeszcze zachęci bo będą myśleli że zawsze nic nie jedzie.. a
              spróbuj potem udowodnić ze miałeś zielone...
              • Gość: gosc Re: ilonko sloneczko IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 06.05.10, 16:03
                DOBRZE 'MÓWISZ' - Ślężna jest, o ile się nie mylę, częścią kilku
                tras międzynarodowych i stosowanie tak głupiego rozwiązania świadczy
                o intelekcie osób które je zastosowały. Na tym skrzyżowaniu od lat
                powinien stać wiadukt dla pieszych.
                • i9i Re: ilonko sloneczko 06.05.10, 18:59
                  Dawno temu powinni całą ósemkę w mieście przebudować tak by skrzyżowania były
                  bezkolizyjne i bez przejść dla pieszych na jezdni, usprawniłoby to znacznie
                  przejazd przez miasto. Ale władze miejskie i tak mają to gdzieś.
                  • Gość: aro Dawno temu AOW powinni wybudować !! IP: 109.199.3.* 06.05.10, 19:38
                    oraz obwodnice miejskie a potem robić remonty wewnątrz "odetkanego" troche miasta
                  • holyfido Nie gdzieś to mają 06.05.10, 22:05
                    Tylko od samochodów ważniejsi są ludzie. Jeśli już planować objazdy miast to
                    poza miastami, a nie w mieście tworzyć tunele, które przetną miasto jak Odra.
          • Gość: szanze Re: ilonko sloneczko IP: *.chello.pl 07.05.10, 11:58
            A moze by wybudowac kladke lub przejscie podziemne? Najlepiej postawic swiatla,
            zatamowac ruch. A jak. Wladza i tak jezdzi na "kogutach". Jestem przeciwko
            jakimkolwiek swiatlom, przepisom, znakom ktory by tamowaly ruch, szczegolnie na
            drogach krajowych. Szlak mnie trafia jak jade po 3,4 pasmowce w miescie i musze
            sie na swiatlach zatrzymywac bo babinka chce przejsc przez pasy dla pieszych.
            Nie mam do niej zalu tylko do bezmyslnych drogowcow. Kladke, kladke drogowcy.
            Przykladem jest chociazby Pulawska (od skrzyzowania z Dolinka Sluzewiecka do
            Piaseczna) - co chwile czerwone swiatlo!!!! Absurd.
        • Gość: Piotr ze wsi Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.md4.pl 06.05.10, 09:55
          Podobne rozwiązanie jest na Kowalskiej, przy szkole.
          I jaki efekt obserwujemy?
          Kierowcy, wiedząc, że czerwone światło zapala się z czystej
          złośliwości, nawet wtedy, gdy żaden pieszy nie oczekuje na możliwość
          przejścia, przejeżdżają mimo czerwonego światła na sygnalizatorze.
          Bo przecież i tak nikt nie idzie - myślą sobie.
          Przyzwyczajenie zaś jest drugą naturą człowieka, wobec czego ktoś
          kiedyś rozjedzie dziecko idące do szkoły.
          Dlatego uważam, że pomysł jest absurdalny i miast bezpieczeństwa,
          wprowadza dezorientację i zagrożenie dla pieszych.
          • adamp_314 Głupi pomysł 06.05.10, 10:31
            Zgadzam się z Tobą. O wiele lepiej postawić na każdych światłach fotoradary. Jak
            kierowca dostanie rachunki od 50 do 500 zł za skrzyżowanie to szybko się
            ustatkuje. Tylko, że wtedy straż miejska lub policja musiała by ruszyć
            siedzenia, a im się nie chce zbierać pieniędzy z ulicy. Na moim osiedlu
            (Warszawa) regularnie jest do stu źle zaparkowanych samochodów. Raz/dwa razy na
            rok pojawia się straż miejska. Ostatnio trzech dzielnych panów i jedna pani ze
            straży co najmniej dziesięć minut medytowali nad jednym samochodem po czym
            poszli sobie zostawiając w spokoju resztę.
            • Gość: dfsdfsdfsdfsdfsd To sobie sam płać za te fotoradary IP: *.aster.pl 06.05.10, 10:59
              To sobie sam płać za te fotoradary i pracę tych ludzi którzy potem obrabiają te
              zdjęcia. Mi szkoda, że na to idą podatki. Tak jak za komuny - to my utrzymujemy
              tą armię urzędasów/policjantów/sędziów/kontrolerów/inspektorów, itp. Tymczasem
              ich praca jest społeczeństwu zupełnie zbędna. Nie potrzebujemy tego. Jesteśmy
              frajerami, że za to płacimy. A pasożyty się pasą.
              • Gość: xx Re: To sobie sam płać za te fotoradary IP: *.centertel.pl 06.05.10, 11:26
                Zgadzam sie - połowicznie. Ich praca byłaby zbędna w normalnym społeczeństwie.
                Ale w społeczeństwie chamów i buraków - ktoś ich musi nadzorować i karać.
                Z komuną nie ma to nic wspólnego - wtedy aparat urzędowo-nadzorczo-represyjny
                służył zupełnie innym celom. A kierowca przekraczający prędkość w kraju
                demokratycznym czy komunistycznym - tak samo zasługuje na ukaranie.
                Porządek na ulicach jest takim samym prawem obywatela, jak wolność. I jeśli nie
                ma innego sposobu, żeby ten porządek osiągnąć - trzeba za niego zapłacić...
                • Gość: zaq Re: To sobie sam płać za te fotoradary IP: *.finemedia.pl 06.05.10, 16:15
                  dobrze prawi, wódki mu polać :-)
                  • i9i Re: To sobie sam płać za te fotoradary 06.05.10, 19:02
                    i strawą poczęstować :)
              • tomek854 Re: To sobie sam płać za te fotoradary 06.05.10, 18:52
                Gość portalu: dfsdfsdfsdfsdfsd napisał(a):

> To sobie sam płać za te fotoradary i pracę tych ludzi którzy potem obrabiają te
                > zdjęcia. Mi szkoda, że na to idą podatki.

Ale przecież fotoradary to czysty zysk jest :-)
            • Gość: mm Re: Głupi pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 11:01
              Te samochody nie przeniosą się w niewidzialne miejsce i gdzieś stanąć muszą.
              Rozwiązaniem jest budowa podziemnych parkingów.

Tak na prawdę nie wielu ludzi to krewcy idioci. Ja zamiast korkować ulicę
              wolałbym postawić samochód na rogatkach miasta i dalej jechać szybkim metrem.
              Zamiast parkować na ulicy i zajmować kawałek chodnika wolałbym stawiać samochód
              na wydzielonym parkingu, ale nie zawsze jest gdzie. A tak narażam się na stres,
              bo może jakiś sfrustrowany przechodzeń porysuje mi samochód mimo, że ja i tak
              nie mam wyjścia - zatrzymać się gdzieś muszę, a w szczycie wszystko jest zapchane.

Samochód przybywa, a infreastruktury NIE. Bądźmy dorośli i budujmy
              infrastrukturę zamiast uprzykrzać innym życie (jakie to polskie) i narzekać na
              wszystko.
              • Gość: joachim Re: Głupi pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 11:32
                Zgadzam się z jednym ale: właśnie dlatego należy penalizować nielegalne
                parkowanie. Parkingi nie zbudują się same. Sami widzimy jak się budują publiczne
                parkingi (nie budują się), a prywatny musi się opłacić. Koło mojej pracy
                (centrum Warszawy) są 3 duże płatne parkingi, które stoja w połowie puste:
                bardziej opłaca się stanąć nielegalnie na chodniku. Jeśli ludzie nie parkują na
                moim płatnym parkingu (który nie wymaga wielkich inwestycji), to dlaczego
                mieliby parkować na wybudowanym za cieżkie prywatne pieniądze parkingu podziemnym?
            • Gość: q Re: Głupi pomysł IP: *.emea.ibm.com 07.05.10, 10:57
              Nie, nie lepiej. Dlaczego? Bo znaki są w PL stawiane przez ludzi na LSD
          • Gość: maciej.z.zadupia Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 11:13
            podobne debilne i złośliwe swiatła są na na Olszewskiego przed przychodnią. Tam
            też mało kto respektuje czerwone. Bo czemu mam zwalniać, jak jest pusto, a ja
            jadę 49km/h????? Bo ekologom się to nie podoba??????????
            • Gość: kaśka Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.im.pwr.wroc.pl 12.05.10, 12:40
              Jasne!
          • Gość: z Pani Katarzynie Kasprzak polecam jeden fragment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 16:36
            w artykule:
            "W lutym Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad kazała na
            wszystkich podlegających jej trasach zlikwidować światła all red. -
            Kierowcy przyzwyczaili się do tego typu ograniczenia (poznali zasady
            pracy takiej sygnalizacji) i przestali respektować sygnał czerwony,
            stwarzając jeszcze większe zagrożenie - tłumaczy Andrzej
            Maciejewski, zastępca generalnego dyrektora dróg krajowych i
            autostrad. GDDKiA była alarmowana w tej sprawie przez policję."

Jeżdżę Kowalską bardzo często i system sterowania światłami przy
            szkole uważam za kompletny idiotyzm. Tak jak to zauważyła policja i
            GDDKiA, powoduje on jedynie to, że kierowcy prsestają reagować na to
            jakie światło aktualnie zapala się na sygnalizatorze. Tym bardziej,
            że światła te czasami spowalniają jazdę zupełnie bezzasadnie,
            zmuszają do hamowania do zatrzymywania się włącznie, a następnie do
            ruszania i rozpędzania pojazdu - a więc w tym miejscu wydziela się
            dosyć dużo i niepotrzebnie zanieczyszczeń. Żeby było bardziej
            niezrozumiale, te światła tak samo zapalają się w środku nocy, co
            już po prostu jest mocno wkurzające.
            • i9i Re: Pani Katarzynie Kasprzak polecam jeden fragme 06.05.10, 19:14
              Dlatego powinni zamiast prędkościowych wprowadzać fotoradary przy sygnalizacjach
              świetlnych, wtedy mógłbym powiedzieć, że poprawiają bezpieczeństwo, a przejścia
              dla pieszych tylko z guziczkiem - chcę przejść to wciskam, a nie jak większość:
              nikt nie idzie, samochody stoją a dla pieszych zielone. A w telewizji powinni
              puszczać migawki o tym jak bezpiecznie i z głową poruszać się po drogach. Gdyż
              większość kierowców uczyła się tego jak zdać egzamin a nie tego jak się poruszać
              po drogach publicznych i motywujące do zmiany stylu jazdy byłoby pokazywanie w
              telewizji pokrak drogowych i baboli.
        • Gość: naiwny_Ilonek jasne... a kontrole radarowe = bezpieczeństwo IP: *.aster.pl 06.05.10, 10:53
          A co jest świetnego w tym pomyśle? Pewnie jak mantrę powtarzasz też, że więcej
          kontroli radarowych to poprawa bezpieczeństwa jazdy i inne tego typu bzdety.
          Przejrzyj na oczy Ilonka.
          • holyfido Re: jasne... a kontrole radarowe = bezpieczeństwo 06.05.10, 11:01
            Bezpieczeństwo zapewnia przestrzeganie przepisów, jednym z elementów wymuszający
            przestrzeganie przepisów są fotoradary. Wymuszają ograniczenie prędkości.
            Kontrole drogowe również. Można śmiało powiedzieć, że kontrole drogowe
            zwiększają bezpieczeństwo drogowe.
            • Gość: rafal Re: jasne... a kontrole radarowe = bezpieczeństwo IP: 193.24.24.* 06.05.10, 11:39
              Tylko że potrzebne są tez sensowne przepisy. Jeśli przepisy są
              bezsensowne (np 50-tka niby w mieście, ale na wielopasmowej arterii
              bez przejść i skrzyżowan) to takie coś prowokuje do
              nieprzestrzegania. Sam pamiętam parę lat wstecz jak na trasie Ł w W-
              wie (dla nieznających - ok 5km drogi o parametrach ekspresówki) była
              50-tka.. kiedyś nudząc się testowałem jazdę zgodną z przepisami
              (czyli prawy pas i 50-tka) - wyprzedzało mnie wszystko..
              zrezygnowałem z "testów" gdy za mną z piskiem hamował ..autobus
              miejski! Tam przestrzeganie przepsiów było niebezpieczne jak widać
              (dla mnie i dla innych). A takich przykładów mogę podać jeszcze kilka
              Policja swoje radary ma nastawione co najmniej +10km/h, a często
              jest to nawet +20km/h ponad dozwolony limit .. potwierdza to fakt ze
              jadąc te +20 nigdy nie zostałem zatrzymny przez patrol, video, ani
              nie dostałem fotki (tu wyjątkiem jest straż miejska, ale oni maja
              inne cele =- dbają przede wszystkim o gminny budżet bo kasa z ich
              mandatów idzie do kasy gminy, w przeciwieństwie do policji
              która "zasila" budżet państwa)
              Jaki byłby problem by wprowadzić limyty o 20km/h wyższe i je
              egzekwować bezwzględnie? Żaden... tylko odważnego brak by to
              powiedzeić. Policja tylko trabi że prekość jest głowną
              przyczynawypadków.. tymczasem przez prędkość to można co najwyżej z
              zakrętu wypaść, w innych przypadkch - by doszło do wypadku, coś
              jeszcze musi się zdarzyć: niezachowanie odstępu (oczywiście im
              większa prędkość tym większego), wymuszenie pierwszeństwa, jazda po
              pijaku, nieprawidowe wyprzedzanie, niesprawność techniczna
              pojazdu... Tylko że trzeba sięwysilić aby to stwierdzić - najłatwiej
              zwalić na prędkość...
              • holyfido Re: jasne... a kontrole radarowe = bezpieczeństwo 06.05.10, 12:05
                Wszystko co napisałeś ma sens. Do jednego muszę się odnieść. Chodzi o podniesienie limitów prędkości w mieście. Owszem, podniesienie limitów prędkości spowodowałoby większą wygodę kierujących pojazdami mechanicznymi, ale za cenę bezpieczeństwa pozostałych uczestników ruchu. Przy czym odnoszę się do sytuacji drogowej Wrocławia, a nie Warszawy. We Wrocławiu nie ma dróg wyłączonych tylko dla pojazdów samochodowych. Wszystkie drogi są przecinane skrzyżowaniami, światłami i przejściami dla pieszych. W tej wrocławskiej sytuacji bezpieczniej jest dla niezmotoryzowanych uczestników ruchu aby ograniczenie prędkości było na poziomie 50 km/h. W przypadku kolizji z pieszym jest to prędkość dla niego bezpieczna. A dla kierowcy (sam jestem kierowcą samochodu a także często roweru) poruszanie się prędkością 50 czy 70 km/h to nie jest duża różnica. Nominalnie to prawie 50%, ale faktycznie w ruchu miejskim średnia prędkość i tak wychodzi na poziomie 30 km/h czy nawet mniej.

Zatem nie z powodu tego, że nie masz racji, ale z powodu pewnej filozofii poruszania się po mieście jestem za ograniczeniem prędkości do 50 km/h. Wyłączjąc, oczywiście, niekolizyjne drogi dostępne tylko dla pojazdów samochodowych i motocykli.
                • Gość: szmatan Re: jasne... a kontrole radarowe = bezpieczeństwo IP: 78.8.250.* 06.05.10, 12:43
                  ale na Legnickiej? albo Klecińskiej? tam są światła, chodniki daleko od jezdni etc - tylko samobójca może tam zginąć, a to też przy odpowiednim (wystarczająco dużym żeby przerw nie było, wystarczająco małym aby dało się jechać ok 70 km/h)

nawet na wielu odcinkach Kosmonautów (zwłaszcza przed stabłowicami) można jechać duużo ponad 50 km/h.

chodzi o podejście do prawa - każdy przepis, którego bezsensownie jest przestrzegać niszczy szacunek do przepisów, a także podważa sens i ich spójnośc.
          • thor.g Re: jasne... a kontrole radarowe = bezpieczeństwo 06.05.10, 11:31
            Uwierz mi ze jak dostaniesz kilka razy rachunek na 100-500 zeta + punkty to Ci
            rura zmięknie :D
            A jak masz za dużo kasy to i tak po kilku razach zdajesz od nowa prawo jazdy.
            Nie szkoda czasu i pieniędzy ?

Dziwi mnie ze w miastach praktycznie nie ma fotoradarów, a na trasach co chwila
            (patrz np 8ka). Przecież to by była kopalnia złota dla lokalnych samorządów,
            oraz po pewnym czasie w efekcie tego "rajdowcy" zaczeliby jeździć wolniej
            ...przynajmniej przez skrzyżowania.
            • Gość: podatnik Re: jasne... a kontrole radarowe = bezpieczeństwo IP: 94.75.67.* 06.05.10, 19:06
              thor.g napisał:

> Uwierz mi ze jak dostaniesz kilka razy rachunek na 100-500 zeta +
              punkty to Ci
              > rura zmięknie :D

Widzisz, jest taki układ: władza udaje, że rządzi, wprowadzając
              drakońskie przepisy, o których wiadomo, że są niewykonywalne lub
              szkodliwe czy bezsensowne, my zaś udajemy, że ich przestrzegamy. Na
              wszelki wypadek władza tego nie sprawdza. Polska to kraj na niby. I
              to nie jest zabawa słowami, to prawda. Dowodem mnóstwo groźnie
              brzmiących ustaw, nakazujących to czy tamto, zupełnie bez żadnej
              sankcji za nieprzestrzeganie! Widać, że władcy wiedzą, iż to tylko
              taka zabawa.
        • Gość: niespodziewany Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.chello.pl 06.05.10, 11:19
          Nie pojmujesz jak to dziala ,wiec jak mozesz glos zabierac.Wyobraz sobie o ile
          wieksze zanieczyszczenie atmosfery takie swiatla ,niewyobrazalne,do tego
          dochodzi zuzycie paliwa , i wyobraz sobie jak beda jechaly dwa samochody ,jeden
          z "" przepisowa"" predkoscia ,a drogi o 1 km wieksz .co sie
          stanie?.............wbrew pozorom ten jadacy z ""przepisowa"" bedzie bardziej
          narazony na kolizje ( jak bu nie zapali sie zielone) od tego ktory jedzie z
          predkoscia wyzsza........a wyobraz sobie jakikolwiek ruch plynny na takiim
          skrzyzowaniu ( jest on niemozliwy) ,tego nie stosuja ZADNE panstwa w miejscach
          innych jak miejsca KOMPLETNIE LOKALNE,z przejazdem pojazdow ponizej 100 pojazdow
          na godzine........A prawda jest taka ze ktos ze znajomkow ma firme co to sie
          takimi montowaniami zajmuje ,i przeplyw kasy musi byc........
        • welcometopoland Ilonka siedzi w domku na swej cudnej dupce i tylko 06.05.10, 11:54
          ... sporadycznie wyskakuje po waciki/pieluszki/warzywka do Centrum
          Handlowego dokąd ma całe 2km :)) No potem ew. jeszcze 3km do
          przedszkola i fryzjerki :)

A mężuś pewnie jeździ 220 km/h po kraju w obstawie BOR i nie zauważa
          problemów komunikacyjnych jakie ma przeciętny Kowalski zapierd..
          codziennie do pracy 15-20-30 km i chcący spędzać czas z RODZINĄ a
          nie w jeb. korkach. WIĘC TENŻE KOWALSKI DOCISKA GDZIE TYLKO MOŻE BY
          NIE JECHAĆ 2h DO PRACY ALBO JEJ NIE STRACIĆ !

-----------------------------------------------
          Gość portalu: Ilonka napisał(a):

> świetny pomysł, więcej takich skrzyżowań!
      • Gość: gosc Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 09:21
        Najlepiej zamontowac wszedzie sygnalizatory tylko z czerwonym swiatlem, zerowa
        predkosc jest najbezpieczniejsza. Czy do tych wszystkich specjalistow nie
        dociera, ze jest pewien prog, powyzej ktorego stawianie kolejnych ograniczen,
        fotoradarow, znakow powoduje, ze kierowcy zaczynaja je ignorowac i zamiast
        czynic drogi bezpieczniejszymi powoduja wiecej wypadkow...
        • Gość: bank ale komuniści za biurkami tego nie zrozumieją IP: 91.208.150.* 06.05.10, 09:30
          oczywistością jest, ze jak trafiam pod rząd na 10 czerwone światło
          to olewam i przejeżdzam tak samo jak fotoradar na dwupasmówce czy
          inne kretynizmy
          • holyfido Re: ale komuniści za biurkami tego nie zrozumieją 06.05.10, 13:13
            Przyjdzie czas i zabolą mandaty, zabiorą prawko.
            Oby nie wsadzili do więźnia za zabicie pieszego.
          • winiary2 Re: ale komuniści za biurkami tego nie zrozumieją 06.05.10, 15:34
            Gość portalu: bank napisał(a):

> oczywistością jest, ze jak trafiam pod rząd na 10 czerwone światło
            > to olewam i przejeżdzam tak samo jak fotoradar na dwupasmówce czy
            > inne kretynizmy
            Oczywiste jest, że kretyni? przygotowali to na kretynów, takich jak Ty...
            Jeśli prawo dla Ciebie jest dla olewania, to powinieneś mieć jak w bank-u drugi
            samochód wbity w Twój z lewej strony. Aby mniej było olewających kretynów....
          • Gość: niespodziewany Re: ale komuniści za biurkami tego nie zrozumieją IP: *.chello.pl 06.05.10, 16:36
            Trudno mi sie z Toba nie zgodzic,,,,,,,tylko ci co nie jezdza nie widza problemu....
        • holyfido Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 10:55
          Powiadasz, że kierowcy zaczynają ignorować?
          Jeśli tak się dzieje, to znaczy że system jest nieszczelny.
          System powinien wymuszać pewne zachowania (tutaj ograniczenie prędkości)
          a także powinien wyłapywać tych, którzy nie przestrzegają wytycznych.
          Na głupotę części polskich kierowców nie ma rady innej jak
          sypanie mandatami. Fotoradary, lotne patrole i mandaty dla nieprzestrzegających
          przepisów. Tylko to pomoże
          • Gość: niespodziewany Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.chello.pl 06.05.10, 16:38
            Nie stac cie na kupno pojazdu i chodzisz po sciezce ,to se chodz...ale rozsadku
            to ty za grosz nie masz...........
    • in-tro Nowe światła "All red" sposobem na piratów drog... 06.05.10, 09:21
      ciekawe dlaczego w innych krajach stosuje sie syst. "all green" ktory przelacza sygnalizacje na czerwona wtedy gdy pojazd porusza sie z wieksza niz dopuszczalna predkoscia. skutek jest dokl. taki jak chce magistrat, ale nie powoduje zaburzenia w ruchu pojazdow.
      a moze to wlasnie o to chodezi zeby psuc krew kierowcom ?
      • Gość: l Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: 78.133.255.* 06.05.10, 09:25
        > ciekawe dlaczego w innych krajach stosuje sie syst. "all green" ktory przelacza
        > sygnalizacje na czerwona wtedy gdy pojazd porusza sie z wieksza niz dopuszczal
        > na predkoscia.

Gdzies juz taki system w Polsce widzialem. Niestety, jadacy za szybko po prostu
        przelatywali na czerwonym - a 'kiblowali' jadacy zgodnie z przepisami. Brawo dla
        all-red!
        • Gość: xXx Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.devs.futuro.pl 06.05.10, 09:35
          > Gdzies juz taki system w Polsce widzialem. Niestety, jadacy za szybko po prostu
          > przelatywali na czerwonym - a 'kiblowali' jadacy zgodnie z przepisami. Brawo dl
          > a
          > all-red!

Zgadza się, już teraz masa kierowców przejeżdża na czerwonym (nie "późnym
          żółtym" tylko "ewidentnie czerwonym"). Przydało by się jeszcze trochę kamer
          wyłapujących takich kretynów i budżet byłby podreperowany na cacy
        • miken1200 Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 10:07
          W Koninie jest na ul. Warszawskiej na wysokości przejścia koło stadionu.
        • bah77 Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 10:22
          > Niestety, jadacy za szybko po prostu przelatywali na czerwonym -
          a 'kiblowali' jadacy zgodnie z przepisami.

W Portugalii działa to świetnie: jeśli imbecyl pędzi po mieście to
          włączy czerwone, jeśli je przejedzie - ma mandat, jeśli stanie - ma
          wkurzonych kierowców za sobą...

bah77
          • Gość: niespodziewany Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.chello.pl 06.05.10, 16:41
            W ""portugalii"".......jakos nie zauwazylem ,ani razu.a moze mowisz o jakiejs
            portugalii...............blizej nie sprecyzowanej,sprecyzuj mi miejsca ,w Porto
            ,albo w Lizbonie........podaj skrzyz i limit,oraz ,co ktore swiatlo jest
            czerwone.......
            • yavorius Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 07.05.10, 11:05
              Jak jeździłeś autostradami, to nie spotkałeś... Przejedź się drogami
              lokalnymi.
            • pani_rosomak Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 08.05.10, 21:06
              co do Portugalii niestety kolega ma rację: oczywiście nie na drogach szybkiego ruchu, ale na wszystkich lokalnych drogach przechodzących przez małe miasteczka takie "wynalazki" są (pali się żółte, a jak zbliża się auto to ZAWSZE zapala się automatycznie czerwone. można dostać jasnej cholery). Podróżując po Portugalii parę lat temu modliłam sie w duchu żeby nikomu z naszych "mądrych" decydentów nie przyszedł podobny pomysł do głowy- jak widać nie zostałam wysłuchana. Czytając wypowiedzi na tym forum po raz kolejny zauważam że kreowany jest (nie wiem przez kogo) sztuczny podział społeczeństwa na NAS- pieszych którym wszystko wolno i ICH- kierowców którzy są generalnie złem koniecznym które należy karać , zwalczać, prześladować a najlepiej zlikwidować. W tym kraju jest kilkanaście milionów ludzi posiadających prawo jazdy, i Bóg wie ile samochodów. Dlaczego nikt nie zabiega o ich interesy? dlaczego samochód traktowany jest jako nowobogacka fanberia a nie jako normalny pełnoprawny środek transportu? W żadnym z miast polskich nie ma i długo nie będzie komunikacji miejskiej choćby odrobinę przypominającej tę z normalnych europejskich krajów- mówię o sprawnie działającej sieci metra a nie o zatłoczonych stojących w korkach autobusach- więc trzeba liczyć się z tym że ludzie korzystają i będą korzystać z samochodów. Udawanie że problemu nie ma i utrudnienie życia zmotoryzowanym nie jest żadnym rozwiązaniem. Jako osoba zmotoryzowana nie życzę sobie żeby moje podatki szły na urządzenia utrudniające a nie ułatwiające mi życie.
      • Gość: remek Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 09:29
        To bardzo dobre rozwiązanie. Pierwszy raz widziałem je w kanadzie 15 lat temu.
        Długie i proste ulice sprzyjały szybkiej jeździe (zwłaszcza w nocy), aż w końcu
        ktoś wpadł na dobry pomysł. Gdy nie ma aut zawsze dla wszystkich kierunków
        świeci się czerwone. Podjeżdża auto,wychwytuje je czujnik i włącza zielone dla
        jednego z kierunków.
        • pe11 Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 09:43
          Przejeżdżają dwa na kolizyjnym, zapala im się zielone i BUM
        • Gość: niespodziewany Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.chello.pl 06.05.10, 16:43
          To dziala TYLKO na prowincji swiata ( jaka kanada jest) ,i przy mniejszym
          przeplywie pojazdow jak 100 na godz. w innym przypadku spowoduje to CALKOWITE
          zablokowanie KAZDEJ przelotowej arterii ( po polsku ulicy ,bo arterii tu raczej
          nie uswiadczysz)/............
      • orient44 Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 09:53
        W Polce system "all green" jest na większości skrzyżowań z
        sygnalizacją. Piesi, rowerzyści mają sygnał zielony a jednocześnie
        po przejściach i przejazdach dla rowerów przejeżdżają pojazdy
        mające "zieloną strzałkę" sygnał S-2.
      • aro7 taki kraj..All Red :/ ... i nie predko sie zmieni 06.05.10, 11:39
        na All Green ... zwłaszcza w głowach
    • Gość: Robak Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 09:24
      Uwielbiam po pracy wracać przez miasto z przepisową prędkością. Muzyczka w radiu, można się zrelaksować. Tam gdzie 40tka jadę 40 itd. Miny sfrustrowanych piratów którzy za wszelką cenę chcą gonić w mieście szybciej i wyprzedzając mnie spoglądają z wyrzutem - bezcenne :)
      • Gość: kierownik nie chciałbyś raczej wiedzieć co mówimy wtedy o IP: 91.208.150.* 06.05.10, 09:27
        twojej matce córce i innych "członkach" z tobą na czele
        • Gość: kibuc Re: nie chciałbyś raczej wiedzieć co mówimy wtedy IP: 193.22.252.* 06.05.10, 09:34
          A kogo obchodzi, co o nim myślą bandyci?
          • Gość: kierownik każdy się trafi - wcześniej czy później IP: 91.208.150.* 06.05.10, 09:50
            kiedyś ty będziesz chciał pojechac szybciej, ale ja cie zapamiętam i
            skutecznie przystopuję
            • Gość: kibuc Re: każdy się trafi - wcześniej czy później IP: 193.22.252.* 06.05.10, 09:56
              Jak chcę jechać szybciej, to po prostu mocniej naciskam na pedały. Jak chcesz
              mnie przystopować, włożysz mi kij w szprychy?
              • Gość: kierownik jak mnie wyprzedzisz IP: 91.208.150.* 06.05.10, 11:12
                na ulicy szerokości 5 m, jak postanowie sobie akurat jechać
                przepisowo 40 km/h?
                • Gość: kibuc Re: jak mnie wyprzedzisz IP: 193.22.252.* 06.05.10, 11:33
                  Zakładając, że jechałbym samochodem, co należy do rzadkości, czemu miałbym Cię
                  wyprzedzać, jeśli jedziesz z maksymalną dopuszczalną prędkością? Przecież wtedy
                  sam musiałbym ją przekroczyć.

W sytuacji krytycznej (np. jadę na duże zakupy, a tu się nagle okazuje, że żona
                  jest w 9-tym miesiącu), dałbym znak światłami lub klaksonem i pofrunął dalej.
                  Mandat czy nie, są priorytety. Ale z obserwacji codziennych sytuacji na drogach
                  można wysnuć wniosek, że 97% kierówców cały czas ma do załatwienia sprawę o
                  najwyższej wadze (czyli: "nie chciało mi się wstać kwadrans wcześniej").
                  • Gość: kierownik nie pisz o wstawaniu kwadrenas wcześniej IP: 91.208.150.* 06.05.10, 11:38
                    bo i tak wstaję o 5.10, żeby przez ten zidiociały kraj przejechać 80
                    km do pracy na 8 rano - to co normalnie powinno ma zabrać max 1 h
                    zabiera często dwa razy dłużej - często własnie przez idiotyczną
                    inżynierię drogową
                    • cyp3k Re: nie pisz o wstawaniu kwadrenas wcześniej 07.05.10, 16:09
                      Kierowniku, próbowałeś szukać pracy bliżej miejsca zamieszkania? Albo przenieść
                      się bliżej wymarzonej pracy? Obciążanie innych uczestników ruchu drogowego
                      konsekwencjami własnych problemów jest z Twojej strony czystym egoizmem.
        • Gość: Doombringer Re: nie chciałbyś raczej wiedzieć co mówimy wtedy IP: *.132.dream.net.pl 06.05.10, 09:39
          Czyli rozumiem z tego ze jesteś jednym z tych cwaniakó co maja gdzieś wszelkie przepisy, wciskają się na chama przed kogos licząc, że ten z tyłu bedzie bał sie o auto a jak z podporządkowanej jedziesz to byle zeby dostać centralnie w zderzak bo nie bedzie komu zaśwadczyć że to nie wina tego co bił z tyłu tylko twoja żes wymusił? Z tych jesteś? masz gdzieś sygnalizacje i przepisy? A moze wogóle ich nie znasz? Stuknij się dwa razy zanim zaczniesz narzekać na takich co jeżdża przepisowo. On ma do tego prawo a jak ci się nie podoba to poszukaj innego przejazdu. Jedź sobie 130 po osiedlowych dróżkach. tam napewno nie spotkasz przepisowo jeżdżących. To właśnie ludzie z mentalnością mistrza kierownicy i boga na drodze powodują wypadki bo nie każdy z kim taki cwaniak się spotka wie jak uniknąc wypadku a brzynajmniej rannych. Przykład prosty z wczoraj wieczora we wrocławiu. Nie ważne znaki, nie wazna prędkość. "JA mam prawo i jadę i niech mi nikt nie przeszkadza" Powodzenia. Obym nie musiał kiedyś przez twój wypadek stać dwie godziny w korku bo będą cię zeskrobywać z aswaltu i tira, przed którego wbiłeś się bo "twój" Pas bys zbyt zajęty.
          • Gość: kierownik no jak tam po IP: 91.208.150.* 06.05.10, 09:48
            podnieciłe sie jak to pisałes "aswalcie"??? - pojeździj trochę
            wiecej - tak z 1500 km /tydz tak jak ja to pogadamy
      • olek_01 Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 11:41
        Gość portalu: Robak napisał(a):

> Uwielbiam po pracy wracać przez miasto z przepisową prędkością.

Masz całkowitą rację - ja też lubię jechać np. 50 jak jest 50 -

jadę sobie spokojnie, muzyczka gra a burole z tyłu pospieszają
        światłami a ja ich olewam ciepłym moczem i jadę dalej :-)

ostatnio taki "pacjent" w Mercedesie migał mi światłami a ja spokojnie dalej -
        przycisnął i wyprzedził prawą stroną(!)
        i się za minutę spotkaliśmy na skrzyżowaniu - nie zmieścił się
        na zielonym i stanął na środku , i po co było przyciskać ???
        dla tej jednej minuty ???
        • Gość: gall Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: 192.100.112.* 06.05.10, 13:29
          - właśnie tacy ignoranci jak ty wkurzają mnie najbardziej! olać tych
          buraków ktorzy jadą szybko ale do ciężkiej cholery !! nikt was nie
          nauczył co to jest prawy i lewy pas????? przez takich jak ty i ja kilka
          razy bylem zmuszony wyprzedzic prawym pasem, bo swieta KROWA JEDZIE
          swoim tiko 30km/h lewym pasem na 3 pasmowce! PORAŻKA! Jak tacy ludzie
          zdaja prawko? ile to teraz kosztuje? moze kolega napisze??
          • holyfido Wyprzedzanie prawym pasem 06.05.10, 13:40
            Szanowny kierowca nie wie, że w obszarze zabudowanym można wyprzedzać prawym
            pasem jeśli jezdnia składa się z co najmniej dwóch pasów ruchu?
            Poza obszarem zabudowanym jezdnia musi mieć trzy pasy ruchu.
            W czym problem zatem?
        • Gość: gall Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: 192.100.112.* 06.05.10, 13:36
          P.S. nazywasz się kierowcą piszac ze jechales 40km/h lewym pasem a
          prawy był wolny? - kpina!!
      • Gość: niespodziewany Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.chello.pl 06.05.10, 16:45
        Widac zes NIGDY nie jezdzil w CYWILIZOWANYM SWIECIE..........pojechalbys ty do
        jankesowa ,to dlugo bys tej muzyczki nie posluchal........ale w polszy to nawet
        nie ma jak szybko jechac ,bo wszedzie dziorka ,asfalt pamieta Gierka
        jeszcze..........a lata na lacie ,jak to w polszy.........
    • Gość: miecio Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.chello.pl 06.05.10, 09:25
      >I jeszcze kamera robiąca zdjecia tym, co jada na czerwonym.

W polsce jest już parę tysięcy fotoradarów ale żaden nie robi
      zdjęcia przejeżdżającym na czerwonym bo za mało kasy by z tego mieli
      • cubasz Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 09:51
        tak, przydaly by sie kary po 5000 zl (a nie max 1000) i odbieranie
        prawka na ulicy a nie po decyzji sądu.
        • Gość: niespodziewany Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.chello.pl 06.05.10, 16:46
          A ty jak chodziles po lace tak sobie chodz dalej...........
          • Gość: cymbał Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.bredband.comhem.se 06.05.10, 18:34
            sa takie kraje gdzie nie ma ograniczen w nakladaniu mandatow. w tych
            krajach nie ginie w łikend 30 osob i jezdzi sie duzo bezpieczniej. ja
            wiem, ze to niepopularne co mowie ale te dzialania sie sprawdzaja.
            • Gość: podatnik Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: 94.75.67.* 06.05.10, 19:11
              Gość portalu: cymbał napisał(a):

> sa takie kraje gdzie nie ma ograniczen w nakladaniu mandatow. w
              tych
              > krajach nie ginie w łikend 30 osob i jezdzi sie duzo bezpieczniej.
              ja
              > wiem, ze to niepopularne co mowie ale te dzialania sie sprawdzaja.

Tylko jeszcze potrzeba do tego dużego powierzchniowo kraju z małą
              populacją, pustych dróg i braku ruchu pieszego, krów, pijanego
              chłopstwa na rowerach i czego tam jeszcze. Ale wiem, że to za dużo
              dla przeciętnego mózgu katolika, który rozumie tylko przemoc.
    • max_heiliger du ju spik redaktorzynko ? 06.05.10, 09:25
      All red - czyli zawsze czerwone

all -
      A WSZYSCY; CAŁY; KAŻDY; WSZELKI
      ADV CAŁKIEM; ZUPEŁNIE
      N N WSZYSTKO

always - zawsze

poduczcie sie troche cymbały englisz
      • Gość: gość Re: du ju fink czytelniczynko ? IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 13:42
        To nie wiesz, że tłumaczenia są jak kobiety: "jak wierne to
        brzydkie, jak piękne to niewierne"?

zapewne zaraz będziesz się domagać aby także angielskie idiomy
        tłumaczyć "słownikowo"

ech, pokolenie Google Translatora ;)
        • max_heiliger of kors mejt 06.05.10, 17:02
          Gość portalu: gość napisał(a):

> To nie wiesz, że tłumaczenia są jak kobiety: "jak wierne to
          > brzydkie, jak piękne to niewierne"?
          >
          > zapewne zaraz będziesz się domagać aby także angielskie idiomy
          > tłumaczyć "słownikowo"

ja się domagam tylko odrobiny przyzwoitości

w tym przypadku określenie "wszystkie czerwone" również oddaje sens i nie robi wody z mózgu
    • yavorius Nowe światła "All red" sposobem na piratów drog... 06.05.10, 09:33
      Prościej na odwrót, zainstalować czujkę. Jedziesz za szybko - po 300
      metrach zapala się czerwone. I tyle. Ale nie, u nas odwrotnie.
      • Gość: artek Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 09:39
        yavorius napisał:
        > Prościej na odwrót, zainstalować czujkę.

przecież będą zamontowane czujniki. po wykryciu nadjeżdżającego samochodu włączy
        się zielone - tyle, że z opóźnieniem właściwym dla 50 km/h.

> Jedziesz za szybko - po 300
        > metrach zapala się czerwone. I tyle. Ale nie, u nas odwrotnie.

nie "u nas" a "na świecie".

zaś "u nas" to jeżdżą pojeby którym zielone czy czerwone nie robi różnicy.
        • 45rtg Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 09:52
          Gość portalu: artek napisał(a):

> yavorius napisał:
          > > Prościej na odwrót, zainstalować czujkę.
          >
          > przecież będą zamontowane czujniki. po wykryciu nadjeżdżającego
          samochodu włącz
          > y
          > się zielone - tyle, że z opóźnieniem właściwym dla 50 km/h.

g* mi to da jak jadąc 50 na widok czerwonego światła będę odpuszczał
          gaz i zwalniał, no bo przecież jest czerwone. Na pewno taki system
          bardzo dobrze wpłynie na moje nastawienie do sygnalizacji, jak nie
          będę mógł utrzymywac przepisowej prędkości, tylko co skrzyżowanie
          będę przyhamowywać - no bo przecież czerwone.

> > Jedziesz za szybko - po 300
          > > metrach zapala się czerwone. I tyle. Ale nie, u nas odwrotnie.
          >
          > nie "u nas" a "na świecie".
          >
          > zaś "u nas" to jeżdżą pojeby którym zielone czy czerwone nie robi
          różnicy.

A po co mieszasz do sprawy rowerzystów?
          • Gość: artek Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 11:10
            > g* mi to da jak jadąc 50 na widok czerwonego światła będę odpuszczał
            > gaz i zwalniał, no bo przecież jest czerwone.

to masz pecha. wiesz, musisz przyhamować swoje libido ... a zamiast wyżywać się
            seksualnie na drogach, pogadaj z seksuologiem.

> > zaś "u nas" to jeżdżą pojeby którym zielone czy czerwone nie robi
            > różnicy.
            > A po co mieszasz do sprawy rowerzystów?

proszę, proszę, uderz w stół a pojeb się odezwie ...
            • 45rtg Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 11:54
              Gość portalu: artek napisał(a):

> > g* mi to da jak jadąc 50 na widok czerwonego światła będę
              odpuszczał
              > > gaz i zwalniał, no bo przecież jest czerwone.
              >
              > to masz pecha. wiesz, musisz przyhamować swoje libido ... a
              zamiast wyżywać się
              > seksualnie na drogach, pogadaj z seksuologiem.

Jazda 50 km/h to dla ciebie przeżycie seksualne? Cóż, współczuję.
              Rozumiem że jako znany rowerzysta popierasz na przykład słynne
              przejazdy "na 3 raty" przez skrzyżowanie Hallera-Powstańców, prawda?
              No bo przecież jak rowerzyta się przeciwko temu buntuje to powinien
              iść do seksuologa, sam tak twierdzisz.

> > > zaś "u nas" to jeżdżą pojeby którym zielone czy czerwone nie
              robi
              > > różnicy.
              > > A po co mieszasz do sprawy rowerzystów?
              >
              > proszę, proszę, uderz w stół a pojeb się odezwie ...

A czy ja ci się kazałem odzywać?
        • Gość: X Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: 217.33.154.* 06.05.10, 09:57
          > nie "u nas" a "na świecie".

Aha, czyli taka Portugalia to nie świat. OK, dobra. Koniec dyskusji
          z mojej strony.
          • Gość: artek Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 11:11
            Gość portalu: X napisał(a):

> > nie "u nas" a "na świecie".
            >
            > Aha, czyli taka Portugalia to nie świat. OK, dobra. Koniec dyskusji
            > z mojej strony.

a w ogóle wiesz o czym ta dyskusja? mam wrażenie, że nie za bardzo ...
            • Gość: X Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: 217.33.154.* 06.05.10, 12:44
              Ja wiem, ale ty nie wiesz..
      • Gość: robi Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.krasnystaw.net 06.05.10, 17:19
        Ale w wawie na lucerny tak jest pali sie zielone cały czas, ale gdy tylko za
        szybko jedziesz włącza się czerwone i niestety musisz czekać. Jak ktoś pierwszy
        raz jedzie to denerwuje ale jak jeżdzisz tamtędy często to pamiętasz i jedziesz
        z prawidłową prędkością i nie stajesz.
      • Gość: Pe Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.05.10, 10:24
        Lepiej niech się ci wspaniali drogowcy zajmą obsługą tego co już jest! Jak jadę
        po grabiszyńskiej w kierunku pl. Legionów, to kolejne światła są ustawione tak,
        że nagradzają zielonym tych, którzy jadą MINIMUM 90km/h. Jeśli chcę zdążyć ze
        skrzyżowania Grabiszyńskiej ze Szpitalną na zielone na pl. Legionów to muszę dać
        ostro po rurach, mając przed światłami na pl. Legionów jakieś 130 na zegarze -
        wtedy mam zieloną falę.. To chyba nie do końca o to chodziło?? To samo jest na
        Gądowiance w nocy jadąc od mostu Milenijnego w kierunku FATu..
    • tomekr27 Nowe światła "All red" sposobem na piratów drog... 06.05.10, 09:35
      "Miasto przetestowało na Kowalskiej"
      He,he.
      Tam działa to tak:
      świeci zielone, jeśli samochód jedzie za szybko, zapali się czerwone. Ale z opóźnieniem, więc ten samochód przejedzie, a zatrzymać się muszą następne. Nawet jeśli jechały przepisowo.

A gdzie takie światła na Strachocińskiej :-o
      • Gość: ogu. Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.05.10, 09:49
        na Wojnowie przy szkole podstawowej
      • Gość: MPK-owiec Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.static.tvk.wroc.pl 06.05.10, 09:55
        A czy ktoś pomyslał o tramwajach. Tramwaj też korzysta z tych swiateł. Jadąc na jazdę próbną nie muszę zatrzymywać się na przystanku, ale na świetle już tak(zawsze czerwone bo zawsze przechodzą ludzie) i poco ten system. Lepiej dołożyć swiatła na następnym skrzyżowaniu z Pułtuską, bo tam jest horror.
    • colplace Nowe światła "All red" sposobem na piratów drog... 06.05.10, 09:41
      jeden z najgłupszych pomysłów.
      polecam pojeździć w Kobylej Górze i przetestować.
      Jedziesz zgodnie z przepisami, zapala Ci się zielone, ale cymbał za Tobą
      (lokals olewający światła) nie ma zamiaru zwolnić i stoisz, bo czerwone
      świeci, przez owego cymbała.
      Nie ma nic bardziej wkurwiającego niż ten rodzaj świateł.
      • cubasz Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 09:53
        to wina cymbala a nie swiatel. podejdz i mu to wytlumacz.
        • Gość: m Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 11:05
          a potem do więzienia za cymbała? wolę nie - postoję
          • Gość: cymbał Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.bredband.comhem.se 06.05.10, 18:32
            mozna bez cymbalow tlumaczyc
    • j-50 Świetny pomysł! 06.05.10, 09:42
      Rzeczywiście tak jest - tam jadą zwykle 70-80. Prosiłbym jeszcze o
      to, aby kamery rejestrowały zboka przekraczającego tam prędkość
      dozwoloną. Uważam też, że normalnie jadący kierowcy wnerwieni
      czerwonym światłem spowodowanym przez zboka powinni wysiąść i skopać
      mu tyłek. Dopraszam się także o podobne rozwiązanie na Karkonoskiej.
      Tam jest stale wyścig do czerwonych świateł. Jadą 80-90. Potem stoją
      na światłach i blokują przejazd jadącym przepisowo. Takich qtsów
      powinno się kastrować.
      • Gość: Blob Re: Świetny pomysł! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 21:59
        Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłyby światła takie jak przy pętli na
        Sępolnie tzn, przechodnie "naduszają" przycisk i włącza się dla nich zielone, a
        dla kierowców czerwone, przy czym nie tak, że każde wciśnięcie to zielone, ale w
        zależności od natężenia ruchu - bo chyba na takiej zasadzie działa to we
        wskazanym przeze mnie miejscu.
    • 31337b Jest na takie głupoty sposób. 06.05.10, 09:48
      Jeżeli dojeżdżając do skrzyżowania zaobserwuję, że światła zachowują się
      nienormalnie, to jest na przykład zmieniają się co kilka sekund, traktuję
      sygnalizację jako uszkodzoną. Wtedy bez względu na to jaki uszkodzona
      sygnalizacja nadaje sygnał przejeżdżam przez skrzyżowanie zachowując
      szczególną ostrożność. W przypadku próby wystawienia mandatu, odmawia się jego
      przyjęcia, a sąd grodzki powinien ustalić czy światła są nowatorskie co w tym
      przypadku jest powodem wprowadzenia uczestników ruchu w błąd. Nie dajcie się
      tresować. Tresujcie treserów.
      • cubasz Re: Jest na takie głupoty sposób. 06.05.10, 09:54
        jest prostszy sposob. jezdzic wolniej.
        • Gość: fi Re: Jest na takie głupoty sposób. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 10:19
          Nie ma mowy jak to jeździć wolniej? Przecież nawet na wąskich
          osiedlowych uliczkach z ograniczeniem do 30 trzeba się rozpędzić
          przynajmniej do 70 by potem z piskiem opon zahamować przed progiem
          zwalniającym.
        • welcometopoland jeśli cubasz, ilonka itd robią dziennie 3-7 km to 06.05.10, 12:10
          ... nie dziwi że jeżdżą 10-40 km/h i krzywią się na innych
          (tranzytowców) długodystansowców którzy MUSZĄ jechać ze ZMIENNĄ
          prędkością bo inaczej stracą w skali roku TYDZIEŃ życia albo więcej !

OCZYWIŚCIE DYNAMICZNA JAZDA NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z DEBILNĄ JAZDĄ
          (NARAŻANIEM SIEBIE CZY INNYCH NA WYPADEK) - tj. jazda w stylu Otylki
          J., Zientarskiego, czy ostatnio Ilonki :)

cubasz napisał:

> jest prostszy sposob. jezdzic wolniej.
          • Gość: mmm no własnie... IP: *.stream.pl 06.05.10, 16:58
            a NAJGORSZE TO JEST TO, że tacy jak oni mają najwięcej do
            powiedzenia w kwestii jazdy samochodem w zgodności z przepisami !
            jakby pojeździli więcej to ciekawy jestem czy też by tak gadali jak
            teraz ?
            (ja, na przykład bym wolał ze stałą prędkością pojechać bezpiecznie
            pomiędzy większymi miastami,i móc praktycznie na początku podróży
            ocenić o której mniej więcej będę u celu, nieważne czy
            kilkadziesiąt czy kilkaset km, i nie stresować non-stop
            dziurami, "wąskimi gardłami", skrzyżowaniami z debilną sygnalizacją
            świetlną, oraz przejściami dla pieszych !!! zamiast wlec się pół
            trasy za ciężarówkami, traktorami, lub czekać na zmianę świateł
            debilnych sygnalizatorów, a potem "nadrabiać" czas na prostych,
            gdzie się da... to chyba jasne ?) - ale niestety przez taką Ilonkę i
            jej podobnym "moralizatorom za kółkiem" jestem uważany za "pirata" ?
            żenujące...
          • holyfido Normy prawne obowiązują wszystkich 06.05.10, 22:01
            Tych co jeżdżą 3 kilometry dziennie jak i tych co jeżdżą 200 kilometrów i
            więcej. Dodam, że to są te same normy prawne skodyfikowane w Kodeksie Prawo o
            Ruchu Drogowym.
        • Gość: podatnik Re: Jest na takie głupoty sposób. IP: 94.75.67.* 06.05.10, 19:14
          Jeszcze wolniej? Chyba wolniej się nie da, bo mi się jedynka zagrzeje.
          80 km z Łowicza do Wawy pokonuje się 2 godziny, co daje średnią 40
          km/h i to nadal za szybko? Polska krajem pielgrzymek pieszych?
      • Gość: Kalkulator 31337b wszystko wie najlepiej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 10:59
        Ustawa Prawo o ruchu drogowym mówi wyraźnie, kiedy można przejechać przez skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną a kiedy nie.

Jak dotychczas nikt nie dowiódł niezgodności tego przepisu z Konstytucją RP - a to jest jedyny (w państwie prawa) sposób by orzec, że zapisy ustawy nie są obowiązujące.

Ale Ty wiesz lepiej ...
      • welcometopoland dokładnie :) na 7-ce też są takie cuda 06.05.10, 12:00
        Takie same światła są w kilku miejscach na krajowej 7-ce ! Nawet jak
        się jedzie o 3 w nocy to zapala się takie gówno aby człowiek musiał
        zwolnić ze 100-90 km/h do 20 km/h a za sek. zapala się zielone.

Często hieny w krzakach (gdy jest ciepła noc :)

31337b napisał:

> Jeżeli dojeżdżając do skrzyżowania zaobserwuję, że światła
        zachowują się
        > nienormalnie, to jest na przykład zmieniają się co kilka sekund,
        traktuję
        > sygnalizację jako uszkodzoną. Wtedy bez względu na to jaki
        uszkodzona
        > sygnalizacja nadaje sygnał przejeżdżam przez skrzyżowanie
        zachowując
        > szczególną ostrożność. W przypadku próby wystawienia mandatu,
        odmawia się jego
        > przyjęcia, a sąd grodzki powinien ustalić czy światła są
        nowatorskie co w tym
        > przypadku jest powodem wprowadzenia uczestników ruchu w błąd. Nie
        dajcie się
        > tresować. Tresujcie treserów.
        • winiary2 Re: dokładnie :) na 7-ce też są takie cuda 06.05.10, 15:40
          welcometopoland napisał:

> Takie same światła są w kilku miejscach na krajowej 7-ce ! Nawet jak
          > się jedzie o 3 w nocy to zapala się takie gówno aby człowiek musiał
          > zwolnić ze 100-90 km/h do 20 km/h a za sek. zapala się zielone.
          >
          > Często hieny w krzakach (gdy jest ciepła noc :)
          To rozumiem, że światła są na terenie zabudowanym, a ty posuwasz stówą. Jeśli
          policjanci to hieny, to kim ty jesteś? Mordercą? Bo jak można nazwać człowieka
          który tak jeździ? Może podasz swoje dane a nie będziesz się ukrywał za nickiem?
          Łatwiej będzie jednego idiotę, sorry: mordercę wyeliminować z naszych dróg.
    • j-50 Mam jeszcze inne propo 06.05.10, 09:49
      Przyt projektowaniu nowych tras powinny być przewidywane zatoczki
      dla wozów policyjnych łapiących jadących po wariacku. Koszt takiej
      zatoczki zwróci się w try miga z mandatów. To jest ważna sprawa, bo
      już widać, że na nowych trasach wariaci pędzą stówą lub nawet
      więcej. Inną kwestią jest konserwatyzm określających warunki jazdy
      na nowych trasach. Tam zwykle powinna być dopuszczana prędkość
      przynajmniej 70.
      • Gość: szmatan Re: Mam jeszcze inne propo IP: 78.8.250.* 06.05.10, 10:14
        a na Legnickiej - ograniczenie 50 km/h.

moim zdaniem burdel komunikacyjny jest celowy.
        • fila-1 Re: Mam jeszcze inne propo 06.05.10, 10:54
          Kiedys bylo tam 60. W innych miastach na takich drogach jest zwykle
          70 a nawet 80. Burdel jest straszny np na Klecinskiej - idiota
          wymyslil tam 50, ale potem nagle pojawia sie 70, po kilkustet m 60 a
          zaraz jest skrzyzowanie na wiadukcie, wiec znow 50 a potem od
          Bystrzyckiej - 60 - kompletny kretynizm.
      • welcometopoland oprócz zatoczek zbuduj im jeszcze budki z kebabem 06.05.10, 12:15
        .. i tirówkami żeby chłopaki mieli zaplecze socjalne :)
        Nie łudź się że zobaczysz KIEDYKOLWIEK wymierne efekty krojenia
        kierowców. Kasa przepada w biurokratycznym dole.

A ludzie kiedyś wyjdą na ulice jak teraz w Grecji (powodów będzie
        kilka).

j-50 napisał:

> Przyt projektowaniu nowych tras powinny być przewidywane zatoczki
        > dla wozów policyjnych łapiących jadących po wariacku. Koszt takiej
        > zatoczki zwróci się w try miga z mandatów. To jest ważna sprawa,
        bo
        > już widać, że na nowych trasach wariaci pędzą stówą lub nawet
        > więcej. Inną kwestią jest konserwatyzm określających warunki jazdy
        > na nowych trasach. Tam zwykle powinna być dopuszczana prędkość
        > przynajmniej 70.
    • przembal Nowe światła "All red" sposobem na piratów drog... 06.05.10, 09:50
      wystarczy zamontowac czujnik predkosci troche przed swiatlami i
      wtedy pirat wpada juz na czerwone. 2 sprawa sam mam do czynienia z
      takimi swiatlami na co dzien i wg mnie nie sa one zbyt bezpieczne,
      bo zazwyczaj jesli jedziesz zgodnie z przepisami to tuz przed
      skrzyzowaniem zapali ci sie zielone, niestety nie jest tak zawsze!!!
      juz kilka razy zdazylo mi sie ze wpadlem na skrzyzowanie z piskiem
      opon bo ku mojemu zdziwieniu nie zapalilo sie zielone, poprostu
      jesli sie przyzwyczaisz do tego typu swiatel to przed nimi nie
      zwalniasz bo wiesz ze jadac zgodnie z przepisami zapali ci sie
      zielone w momecie w ktorym bedziesz jakies 5m od sygnalizatora
    • fackir "All red" - to zwykły sposób organizacji ruchu 06.05.10, 09:52
      w Polsce. ze znanych mi świateł nigdzie nie ma zielonej fali i łatwiej się
      załapać na następne zielone jadąc szybciej niż przepisowo. światła najczęściej
      nie mają żadnej synchronizacji. znam tylko jedną sygnalizację działającą w
      opisany sposób - brakuje tam niestety kamery. skutek jest taki, że "piraci"
      jadą dalej a reszta stoi. krótko - drogi bezsens.
      • Gość: Pretender Re: "All red" - to zwykły sposób organizacji ruc IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.05.10, 22:49
        W Lubinie na Niepodległości jest zielona fala
    • ggrdl A ja widziałem czym to się kończy 06.05.10, 09:55
      Takie światła są zamontowane we Wrocku na Kowalskiej, przy szkole, na przejściu
      dla pieszych.

Skutek: ci, co do tej pory łamali przepis o ograniczeniu prędkości, olewają
      również czerwone światło - "bo przecież samo się włączyło, niepotrzebnie, bo
      nikt nie przechodzi". Tylko, że czasem KTOŚ PRZECHODZI.

Aha, don't kill messenger, ja tak nie robię, ja to widuję.
    • sverir Nowe światła "All red" sposobem na piratów drog... 06.05.10, 10:12
      Mimo wszystko dobry pomysł. Jeżeli kierowcy "nauczą się" ignorować
      sygnalizację, to ewidentnie jest to problem kierowców, a nie sygnalizacji.
      Doprawdy dziwię się, że narodowi przeszkadza walka z piratami drogowymi.
      • Gość: Naród Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 11:19
        > Doprawdy dziwię się, że narodowi przeszkadza walka z piratami drogowymi.

Naród jeździ po ulicach i przeszkadza mu idiotyzm urzędasów.
        • sverir Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr 06.05.10, 12:33
          Spora część narodu nie jeździ po ulicach i przeszkadza mu idiotyzm kierowców.
    • trombozuh Wrocławscy geniusze drogowi w akcji 06.05.10, 10:13
      Wrocławskim geniuszom drogowym nie przychodzą do głowy takie pomysły, jak np.
      zbudowanie estakady, albo podziemnego lub nadziemnego przejścia dla pieszych.
      Myślenie wrocławskich inżynierów biegnie jednotorowo - zabronić, ograniczyć,
      zastawić, zwęzić.
      Najlepiej, gdyby w ogóle tych cholernych samochodów nie było.
      • Gość: fi Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 10:21
        Tak zbudowac estakadę a wtedy będzie można pedzić, pędzić, pędzić.
        • 45rtg Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji 06.05.10, 10:37
          Gość portalu: fi napisał(a):

> Tak zbudowac estakadę a wtedy będzie można pedzić, pędzić, pędzić.

A co jest złego w pędzeniu, jeżeli masz tę estakadę?
          • Gość: Raf Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: *.21.54.194.generacja.pl 06.05.10, 15:55
            > A co jest złego w pędzeniu, jeżeli masz tę estakadę?

A co, jeśli na jezdnię wybiegnie dziecko, które nie bardzo rozumie, do
            czego służy estakada? Zresztą hałas pozostanie. Miasto NIE JEST do
            pędzenia z prędkością wyścigówki. Jeśli ktoś ma problemy z męskością,
            może kupić sobie Need for Speed.
            • 45rtg Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji 06.05.10, 16:05
              Gość portalu: Raf napisał(a):

> > A co jest złego w pędzeniu, jeżeli masz tę estakadę?
              >
              > A co, jeśli na jezdnię wybiegnie dziecko, które nie bardzo
              rozumie, do
              > czego służy estakada?

Jasne, jasne. pobiegnie po drabinę, przystawi sobie i wdrapie się na
              estakadę żeby na nią wbiec. Albo w ogóle meteoryt z kaszą manną
              spadnie i wszystko powpada w poślizg.

> Zresztą hałas pozostanie. Miasto NIE JEST do
              > pędzenia z prędkością wyścigówki. Jeśli ktoś ma problemy z
              męskością,
              > może kupić sobie Need for Speed.

To miasto w ogóle do niczego nie jest w takim razie. Nie do jazdy
              samochodem, bo od tego jest teren niezabudowany. Nie od jazdy
              rowerem, bo od tego jest wieś. Zaraz się okaże że od chodzenia
              pieszo też nie jest, bo się żuczki płoszą.

• Gość: o!o Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 10:26
        a geniusze za kierownicą mają przepisy w d... bo ograniczenia
        prędkości uwłaczają ich doskonałości, a nie mają dać szansy na
        przejście przez jezdnię pieszym czy właczenie się do ruchu z
        podporządkowanej...
        ------------------------------------
        Motocykliści, patrzcie przed siebie - samochody sa wszędzie!
        • Gość: gapa Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 10:28
          a nie wystarczą światła wzbudzane przez pieszego guzikiem??? przecież jak pieszy
          podejdzie naciśnie i po kłopocie... jak pieszego nie ma to można jechać...
          proste rozwiązania są zawsze lepsze
          • Gość: karola Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 15:11
            mam wrażenie, że ten kto to wymyśla nie musi akurat tą ulicą jeździć. już to
            widzę jak wszyscy przepisowo 50 km/h będą leniwie jechać po takim dobrym prostym
            odcinku;/
      • Gość: mieszkanka Ślężnej Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 10:42
        w tym miejscu akurat nie ma jak zbudować nawet kładki, zwyczajnie nie ma na nią
        miejsca. lepiej się nie wypowiadać, jeśli się nie wie o czym mowa, wczoraj był
        tam straszny wypadek, zginęła kobieta
        • Gość: ppp Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: *.static.tvk.wroc.pl 06.05.10, 11:41
          cyt."w tym miejscu akurat nie ma jak zbudować nawet kładki, zwyczajnie nie ma na nią
          miejsca. lepiej się nie wypowiadać, jeśli się nie wie o czym mowa, wczoraj był
          tam straszny wypadek, zginęła kobieta"

Akurat w tym miejscu gdzie zginęła kobieta jest miejsce na kładkę. Proszę zapoznać się dokładnie z lokalizacją tragicznego wypadku(przystanek tramwajowy u zbiegu ulic SUDECKIEJ-SIERADZKIEJ-ŚLĘŻNEJ)
          • Gość: ppp Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: *.static.tvk.wroc.pl 06.05.10, 11:49
            Błąd:SANOCKA-SIERADZKA-ŚLĘŻNA
          • embriao Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji 06.05.10, 13:45
            Żadnych kładek i przejść podziemnych, co to ja małpa jestem by po schodach w górę i w dół łazić?
            • Gość: Raf Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: *.21.54.194.generacja.pl 06.05.10, 15:58
              No wlasnie, a co z osobami starszymi? Maja sie wspinac po schodach? Na
              Zachodzie nikt nawet by nie wpadl na pomysl, by pędzić po mieście
              więcej niz 50 km/h. Tylko u nas dżungla...
              • Gość: nn Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: 80.48.6.* 06.05.10, 17:57
                na ZACHODZIE Europy nie Polski, gdzie zapewne najdalej się wypuściłeś, nawet zadupiarską wieś objedziesz dookoła obwodnica albo trasą szybkiego ruchu, na lody pojedziesz 100 km w chwilę moment i nie zobaczysz policji przejeżdżając cały kraj /chyba że koło posterunku/. Daję przykład - Kassel, bo tam byłam... A tereny zabudowane - pełen szacunek - 40 - 50. Nawet strefy deptakowe - jedź, ale z prędkościa pieszego. wszystko jest dla ludzi, a nie tylko dla pieszych. I tak przy okazji - traktora tam na trasie nie widziałam, a wracając z pracy dzisiaj krajówką taszczyłam sie za dwoma. PKSy ichne śmigają jak osobówki. U nas jak nie wjade na trasę przed 7:00 minimum 2-3 minuty, to wpakuje się za 3 sztuki jadące 60-70km/h. I dlatego jest u nas jak jest.
      • holyfido Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji 06.05.10, 13:11
        No tak. Piesi mają się wspinać po kładkach bo jeden bandyta z drugim nie umie
        ograniczyć prędkości swojej bryki do tych 40 czy 50 km/h.
        To nie pieszy ma się wspinać, żeby samochodziarzom było wygodniej,to kierowcy
        mają się dostosować tak, aby pieszemu było wygodniej.

W Polsce i we Wrocławiu należy zmienić całą filozofię komunikacyjną. Należy
        przemieścić akcenty z ułatwiania ruchu samochodom na ułatwianie ruchu pozostałym
        uczestnikom ruchu. Bezwzględnie należy dbać najpierw o pieszych, rowerzystów i
        komunikację miejską.

Na szczęście cała cywilizowana Europa idzie w tym kierunku. My także podążymy.
        Niech tylko zbudują obwodnicę autostradową i zrobi się trochę luźniej we
        Wrocławiu, a można będzie jeszcze ograniczać indywidualny ruch samochodowy na
        rzecz pozostałych uczestników ruchu.
        • Gość: MonX Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 13:34
          "W Polsce i we Wrocławiu należy zmienić całą filozofię
          komunikacyjną. Należy przemieścić akcenty z ułatwiania ruchu
          samochodom na ułatwianie ruchu pozostałym uczestnikom ruchu."

Chyba mieszkasz w jakimś świecie równoległym. Byłeś gdziekolwiek za
          granicą (raczej zachodnią)? Tam właśnie robi się wszystko, aby ruch
          samochodów był płynny i bezkolizyjny. Robi się kładki, estakady,
          bezkolizyjne skrzyżowania. A stawia światła, barierki i słupki na
          środku drogi, tak jak to w tej chwili dzieje się wszędzie we
          Wrocławiu.
          • holyfido Re: Wrocławscy geniusze drogowi w akcji 06.05.10, 14:16
            Berlin - ograniczenia wjazdu do centrum (ze wzgledow ekologicznych), bezwzgledne
            pierwszenstwo pieszych na przejsciu i tuz obok przejscia. Ogranicza sie
            szerokosc drog dla samochodow aby tworzyc pasy dla rowerow. O tym mowie.
    • trombozuh Re: Jest na takie głupoty sposób. 06.05.10, 10:16
      I do czego to doprowadzi, kretynie? Jak kierowca cię złapie, i będzie
      silniejszy, to przyklei cię do ściany, i po co ci to?
      Nie o to chodzi, żebyśmy się nawzajem pobili. Trzeba rozwiązać problem.
      Akurat sposób opisany w artykule jest idiotyczny, bo korki będą dużo większe, a
      jestem pewien, że sporo kierowców będzie przejeżdzało na czerwonym, więc
      niebezpieczeństwo wzrośnie zamiast spaść.
      • tbernard Re: Jest na takie głupoty sposób. 06.05.10, 12:00
        Jakie większe korki?
        Przy prędkości nieprzepisowej (czyli takiej która ukarze brakiem zielonego) jest
        jeszcze daleko do korków. Na odwrót, przy korkach osiągana prędkośc jest o wiele
        niższa od dopuszczalnej, więc bez obaw. Tak więc argumenty o powodowaniu korków
        nie mają podstaw logicznych. Co do obaw, że sporo kierowców zacznie ignorować
        czerwone, to jest pewien argument. Ale jest to argument za tym aby ich wyławiać
        i odbierać prawo jazdy.
        • Gość: z Re: Jest na takie głupoty sposób. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 16:54
          Akurat wspomiana w artykule sygnalizacja na Kowalskiej we Wrocławiu
          jest położona jakieś 10-15 m od skrzyżowania z inną ulicą i
          takie "losowe" załączanie czerwonego światła powoduje tam korki i
          dodatkową nerwowość u kierowców. A ruch tam jest stosunkowo spory,
          chociaż wydawałoby się,że to mało znacząca ulica. Sygnalizacja ta
          działa również nocą, co już jest dla mnie kompletnym absurdem.
    • Gość: kibuc Re: każdy się trafi - wcześniej czy później IP: 193.22.252.* 06.05.10, 10:21
      Nioch nioch nioch. Stanie w korku tak frustruje? Czy może fotoradarek pstryknął?
      • Gość: kierownik Re: każdy się trafi - wcześniej czy później IP: 91.208.150.* 06.05.10, 11:29
        na fotoradarki jest antyradarek, a na patrole radyjko - nic nie
        grozi - wnerwiają jedynie debile celowo zakłócający płynnośc jazsy
    • wari Nowe światła "All red" sposobem na piratów drog... 06.05.10, 10:28
      W niektórych częściach Czech spotkałem się z masowym stosowaniem tego typu
      świateł (zwykle przy wjeździe do wsi). Zamiast likwidować należy dodatkowo
      rejestrować przejeżdżających na czerwonym świetle. Nie ma lepszej metody
      dyscyplinowania ludzi niż duży mandat.
    • zigzaur No to będzie dużo wjazdów "w bagażnik". Zarobią 06.05.10, 10:36
      laweciarze, blacharze, lakiernicy. Wzrośnie zapotrzebowanie na likwidatorów
      szkód w firmach ubezpieczeniowych.
    • Gość: mustang Na Kowalskiej all green IP: 212.244.49.* 06.05.10, 10:41
      "Fachowcy" nawet nie wiedza co maja, na Kowalskiej kolo szkoly, pali sie caly
      czas zielone, tylko, jak ktos przekracza predkosc to zapala sie czerwone i to
      jest lepsze rozwiazanie.
    • byrcyn11 Moim zdaniem ten system zwiekszy nie tylko korki, 06.05.10, 10:42
      ale i będzie więcej kolizji. Prostszym sposobem byłoby ustawienie fotoradarów
      na ulicach, gdzie jest nowa-równa jezdnia, która kusi kierowców do
      przekroczenia prędkości. A mnie się marzy zamontowanie kamer na każdym
      skrzyżowaniu ze światłami, które robiłyby zdjęcia, tym którzy przejeżdżają na
      czerwonym.
    • kklement Najlepiej człowiek z czerwoną flagą 06.05.10, 10:47
      ... maszerujący przed każdym pojazdem. Ustalmy limit prędkości na 5
      km/h, a za jego przekraczanie karzmy śmiercią.

I będzie bezpiecznie tak, że bardziej nie można. Racja ?

Bo można też tak, jak w innych miastach bywa, że policja wnioskuje o
      podniesienie limitów prędkości na niektórych odcinkach, na których
      limity te są na kretyńsko niskim poziomie. I zamiast 50 km/h pojawia
      się tam 70 km/h, a trup się jakoś gęsto nie ściele. Niestety, w tym
      mieście każdy kierowca to wróg publiczny nr 1, a forumowa tłuszcza
      radosnym wyciem wita każdą nową restrykcję. Bo przecież NIKT z wyżej
      się udzielających NIGDY nie przekroczył dozwolonej prędkości,
      prawda ? NIKOMU nie zdażyło się wjechać na skrzyżowanie na żółtym,
      tak ? I KAŻDY wsiada do auta tylko po to, żeby podziwiać widoki za
      oknem suchając kojącej muzyki, a nie po to, żeby szybko dostać się w
      jakieś miejsce ?
    • emeryt21 Nowe światła "All red" sposobem na piratów drog... 06.05.10, 10:51
      To jest doskonaly sposob na kierowcow ze "stolycy".Rzadko bywam w
      tym "duzym" miescie i za kazdym razem przezywam szok jadac wsrod
      tych "doskonalych" szoferow.
      To jest moja osobista opinia jako prowincjonalnego kierowcy z NYC...
      • Gość: zero.pL Słoma z butów wychodzi Ci nawet w NYC. IP: *.aster.pl 06.05.10, 11:02
        To przestań tu przyjeżdżać bo Cię jeszcze kiedyś ten szok zabije.
      • Gość: ze stolycy Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 16:59
        Nie zgodzę się z emerytem-kapelusznikiem. Po Warszawie nie jeździ się źle, ze
        względu na duży ruch i dużą ilość aut kierowcy nauczyli się wpuszczać innych
        przed siebie - tak przy zmianie pasa, jak i przy wyjeździe z drogi podporządkowanej.
        W Kielcach czy Krakowie możecie zapomnieć, aby ktoś was wpuścił - nie ważne, na
        jakich tablicach rejestracyjnych jeździcie.
      • Gość: EarWing Re: Nowe światła "All red" sposobem na piratów dr IP: *.147.246.182.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.05.10, 19:41
        Panie emerycie21,

przeczytałem Pańską opinię na temat kierowców z Warszawy (jak rozumiem to ma Pan
        na myśli pisząc z pogardą "stolyca"). Nie zgadzam się z nią, postanowiłem więc
        podjąć dyskusję. Po namyśle machnąłem ręką - szkoda czasu. Jeśli cokolwiek Pan
        odpisze, nie odpowiem. Nie będę przeszkadzał w prowadzeniu yellow cab-a.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka