Dodaj do ulubionych

dzialka Czarneckiego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 18:36
jak dzisiaj tamtedy przejezdzalem to zauwazylem ze ogrodzili ten teren-dawno
tam nie bylem wiec nie wiem, moze zrobili to juz jakis czas temu? ciekawe czy
w tym roku rusza z budowa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Re: dzialka Czarneckiego IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 03.03.04, 18:48
      już z tydzien temu ogrodzili. Czy w tym roku? Skoro ogrodzili to chyba rusza
      zbudową teraz jeszcze na wiosnę-zresztą w umowie sprzedazy działki jest zapis,
      ż ebudowa musi sie zacząc najdalej rok po zakupie(październik). Myśle, ż
      ezaczną teraz bo TU Europa ma nadwyżki finansowe ;)
      Tylko ta działeczka jest malutka-myślałem, że jest wieksza.
      Dziś zauważyłem, że koło Galerii Legnickiej pojawiła się wizualizacja obiektu a
      właściwie dwie-jedna to bilboard a druga to reklama na budynku za Zojanem gdzie
      mieszczą się biura inwestora Redeco.
      • Gość: maxWroc Re: dzialka Czarneckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 18:51
        wiec moze te pogloski o tym ze wycofuja sie z tego projektu na rzecz dwoch
        blaszakow sa nieprawdziwe-mam taka nadzieje
        • Gość: Darek Re: GL, Czarnecki, Belgowie, Piłsudskiego... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.04, 19:06
          Max, ale nikt nie mówił/pisał o wycofaniu się inwestorów z projektu i budowy
          GL. Po prostu Talkinghead poinformował na SkyCrapercity, że jest pewien problem
          z tą inwestycją, że inwestor chce dokonac pewnych zmian w tym projekcie, że ma
          dojść jeszcze jakiś market budowlany (drugi Praktiker?, bo jakoś trzeciej
          Castoramy sobie nie wyobrażam, a drugie Obi ma ponoć powstać na Grabiszyńskiej
          przy skrzyż z obowdnicą śródm). Zarówno sam projekt obiektu - GALERII
          LEGNICKIEJ raczej nie ulegnie większym zmianom. Pewnie po prostu jest spór o
          to, że inwestor chce obok postawić zwykły blaszak - market budowlany.

Pisałem już na forum, że GL ma już bardzo dobre, duże obłożenie najemcami na
          galerię - sklepikami, butikami, ma TESCO na część spożywczą, wiec zrobią
          wszystko, by jak najszybciej tą Galerię wybudować.

Pozdrawiam.

ps: A rozpoczęciu budowy biurowca Czarneckiego w tym roku daję 99% szans. Jak
          nie latem, to na pewno przed listopadem - Rafis pisał o co chodzi - zapisy w
          umowie sprzedaży tej działki.

ps2: Obiło mi się dziś o uszy, że jakaś firma belgijska (zajmująca się budową
          obiektów biurowo-handlowych) jest zainteresowana ul Piłsudskiego. Ciekawe do
          którego z przetargów stanie (tzn na którą z działek)?

ps3: Czy słyszeliście, że na działce przy skrzyż Piłsudskiego i
          Świdnickiej /tam gdzie teraz jest ten obszerny skwer, czyli na
          najatrakcyjniejszej z działej na Piłsudskiego/, ma wg założeń stanąć obiekt na
          podporach. Tzn od 1 pietra wzwyż, parteru ma nie być, po prostu ma tam być
          ładny plac z zielenią, a obiekt ma się nad tym placykiem wznosić na specjalnych
          słupach. Kurde gdyby to się okazało prawdą, tzn gdyby miasto zapisało takie
          wymogi na zagosp tej działki, to byłby prawdziwy czad :) Co o tym sądzicie?
    • Gość: Rafis Re: dzialka Czarneckiego IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 03.03.04, 19:27
      Mysle, że te pogłoski z Galeria Legnicka mogą byc prawdziwe ale na okres sprzed
      roku kiedy to nie było jeszcze firmy Redis jako inwestora a sama Oktawia
      (fundusz inwestycyjny-właściciel działki po zakładach mięsnych) nie miała kasy
      na budowe i pewnie chciała postawić zwykłe blaszaki. To moja teoria.Nic nie
      wskazuje aby teraz coś złego działo sie z tym projektem.Jesli jeszcze dobuduja
      kino i inne rozrywki to będzie fajne centrum-to nie jest plac Dominikanski żeby
      budowac tam nie wiadomo co.
      O Piłsudskiego nic nie słyszałem ale pomysł z podporami jest fajny, dla tego
      terenu widze jakis super projekt. Zieleniaka byłoby rzeczywiscie żal. Jak na
      razie w kwietniu jest 2 przetarg na ta pierwszą działkę na Piłsudskiego.
      • Gość: Darek Re: dzialka Czarneckiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.04, 19:43
        Eeeee, Talkinghead chyba by nie pisał o czymś, co miało miejsce rok temu? :)
        • Gość: erni Re: dzialka Czarneckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 19:57
          Właśnie czy na GL nie ma wstanac kino trojwymiarowe (czy jak to sie tam nazywa)
          Tkie jakie sa w warszawie i poznaniu. Byloby to cos nowego we wrocławiu.
          • Gość: Rafis Re: dzialka Czarneckiego IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 03.03.04, 20:11
            Gość portalu: erni napisał(a):

> Właśnie czy na GL nie ma wstanac kino trojwymiarowe (czy jak to sie tam
            nazywa)
            > Tkie jakie sa w warszawie i poznaniu. Byloby to cos nowego we wrocławiu.

ma w 2 etapie, który może się zaczac nawet przed oddaniem etapu pierwszego.
            Czytałem jakis artykuł, w którym mówiono o rozmowach między GL a operatorem
            kina.
    • Gość: erni Re: dzialka Czarneckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 20:16
      Bo jakos we wrocku wogole nie nma takich atrkcji jaki w innych miastach nie
      wiedziec czemu... Mowie tu o kinie trojwymiarowym, Aquaparku no i o gorce
      narciarskiej calorocznej.
      • Gość: Rafis Re: dzialka Czarneckiego IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 03.03.04, 20:25
        Kino trójwymiarow eto akurat ani mnie grzeje ani ziebi. hehe Co do Aquaparku to
        nie ma go w wiekszości duzych miast ale przydałby sie bardzo. Górka tez jest
        konieczna. Niestety inwestorzy nie maja za bardzo pojęcia w co inwestować ;)
        • Gość: Darek Re: dzialka Czarneckiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.04, 20:37
          IMAX to była kiedyś atrakcja, teraz już nie, no w Polsce, gdzie na razie działa
          tylko jeden IMAX (w Stolicy), to chyba tak :))) W Poznaniu IMAX jest dopiero w
          budowie (Plaza).

• Gość: maxWroc Re: dzialka Czarneckiego IP: *.osiedla.net 03.03.04, 21:21
            kino IMAX jest nie tylko w wawce ale tez w krakowie i katowicach wiec czas
            najwyzszy na wrocek:)
            • Gość: kotbehemot Re: dzialka Czarneckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 22:49
              Koledzy, nie broncie Wroclawia za wszelka sile. Ja tez lubie to miasto, ale to fakt ze w wielu dziedzinach inwestorzy nas totalnie olewają i to ze stratą dla siebie. Pomine juz kino 3D bo nie lubie i oczy mnie od niego bolą, pomine takze aquapark bo juz milion razy byl walkowany ale we Wwiu brak:
              - sklepu z płytami (kurde, tylko jeden empik jest. A powiedzcie wy mi gdzie ja jeszcze moge LEGALNIE kupic płyte????)
              - salonu prasowego
              - księgarni gdzie moge poczytac cos na miejscu (jest jedna na rzeźniczej)
              - salonu komixu
              - multikina (helios pęka w szwach!) tutaj licze gorąco na to co ma powstac niby na grunwaldzkim

To usługi podstawowe dla mnie a jak widac ich brak. To bardzo smutne co teraz napisze ale Ww NIE JEST miastem kultury. Dokulturalniac sie musze w Warszawie gdzie bywam dosc często:(

PS Darku skąd masz to info o kolumnach? To moze i dobry pomysł o ile to by jakos wyglądało. Nie jestm przekonany. Wrocław od 1989 przoduje w pomysłach ktore w zalozeniu są awangardowe a pozniej cos nie wychodzi:|
              • Gość: Darek Re: Oj Kocie, Kocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.04, 23:43
                Oj Kocie, Kocie :)

> - sklepu z płytami (kurde, tylko jeden empik jest. A powiedzcie wy mi gdzie
                ja
                > jeszcze moge LEGALNIE kupic płyte????)

np w dwóch Media Markt wybór ogromny,

> - salonu prasowego

Żartujesz? Jest tego od groma! No gazet o myszkach nie widziałem :)

> - księgarni gdzie moge poczytac cos na miejscu (jest jedna na rzeźniczej)

Poszukaj dobrze :)

> - salonu komixu

A w ilu polskich miastach są takie salony?

> - multikina (helios pęka w szwach!) tutaj licze gorąco na to co ma powstac
                niby
                > na grunwaldzkim

Jest jeszcze multikino w Koronie...

> To usługi podstawowe dla mnie a jak widac ich brak. To bardzo smutne co teraz
                n
                > apisze ale Ww NIE JEST miastem kultury

Blużnisz Kocie z tą kulturą, blużnisz.

ps: Salon komiksu to musi być naprawdę podstawowa rzecz :)

ps2: Widziałem projekty-założenia na zagospodarowanie działek na Piłsudskiego.
                Dla działki o której pisałem, był przedstawiony projekt obiektu stojącego na
                kolumnach, tak aby zachować ten zielony skwer w centrum miasta, który ma się
                ponoć jeszcze bardziej zazielenić różną roślinnością, moze nawet jakaś mała
                fontanna i rzeżba (na dziedzińcu - wewnętrznej częsci tego nowego obiektu,
                który miałby tam stanąć. To oczywiście projekt, nie wiem czy podobne zapisy (o
                budynku na kolumnach) zostaną zapisane w warunkach zagosp przestrzennego tej
                działki...

• Gość: kotbehemot Re: Oj Kocie, Kocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 00:11
                  hehe Darku widzę ze nie potrafisz krytycznym okiem spojrzec na Wrocław;)
                  No więc odpowiadam- Media Markt to nie elegancki sklep tylko kołhoz, ktory mnie odstręcza, tak samo nie kupuje płyt w Geant czy w innym hiperszicie. Sorry, ale jesli mam wydac 50-60zl na kawałek plastiku ktory rownie dobrze moge miec od kolegi za złotych 3 to chciałbym chociaz dobrze wybrac, moc posłuchac płyty, pooglądac (jak kiedys w Extrapole). Pozostaje tylko Empik.
                  Przez Salon Prasowy rozumiem nie kiosk ani większy kiosk tylko miejsce gdzie przy kawie mozna poczytac codzienną prase, nie tylko polską. Znowu- Empik i tototamto na rzezniczej.
                  Co do księgarni to szukam szukam i nie moge znalezc pomozesz?:)
                  Salon komixu? Wybacz dla mnei to usługa podstawowa, bardziej niz sklep spozywczy;) Takie salony są w wawie, katowicach, poznaniu. Czyli są. Poza tym Wrocław niby chce na scenie komixowej cos znaczyc (ostatnia wystawa w Muz.Szt.Wsp. w dwóch czesciach komix polski)
                  Dalej- nie bluznie, tak po prostu niestety jest:( Jesli chce zgłębic sie troche w kulture to musze stąd wyjechac i szukac gdzie indziej.

PS a co do tego projektu tointeresuje mnie KTO go wykonał i naczuje zyczenie?:)
                  • Gość: Darek Re: Oj Kocie, Kocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.04, 00:19
                    Oj potrafię. Np drogi, dwa razy robiłem zawieszenie w moim autku, raz, po
                    wpadnieciu w dziurę rozerwało mi w strzępy oponę i tylko cudem nie wjechałem w
                    przystanek :(

Co do komiksów, to się na tym nie znam, ale widocznie we Wrocławiu nie ma aż
                    takiego zainteresoania tą dziedziną życia, skoro nikomu się nie chciało i nie
                    chce otowrzyć takiego punktu.

Wkrótce będziesz miał we Wrocławiu Conforamę (coś a'la Extrapole), więc choć
                    częściowo zostaną Ci pewne sprawy wynagrodzone :)

Płyty można w spokoju przesłuchiwać w Media Marktach. Ja bynajmniej nie
                    narzekam, choć i tak nie kupuję tam płyt, jedynie oglądam, a płyty robię sobie
                    sam. I wtedy mam na nich te kawałki, które chcę mieć :)

Pozdrawiam.
                    • Gość: kotbehemot Re: Oj Kocie, Kocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 00:44
                      Darku, jak bede czegos potrzebował to spytam najpier Ciebie bo wiesz chyba wszytko?! Czy mozesz mi powiedziec kiedy i gdzie ma powstac ta konfocośtam? B mnie to interesuje..
                      • Gość: Darek Re: Oj Kocie, Kocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.04, 01:10
                        Taki dobry nie jestem :) A o to kiedy Conforama postawi swój market we
                        Wrocławiu, to trzeba by zapytać szefostwo na Polskę, w Stolicy. W każdym bądż
                        razie w planach ekspansji mają też Wrocław. W ciągu najbliższych 3 lat mają
                        otworzyć bodajże 10 nowych marketów multimedialnych w Polsce.

Pozdrawiam :)
                        • Gość: maxWroc Re: Oj Kocie, Kocie IP: *.osiedla.net 04.03.04, 11:39
                          pamietajmy ze juz w maju ma ruszyc centrum bertelsmanna!!!W zbiorach centrum
                          ma byc 30 tysięcy książek, płyt kompaktowych i CD-ROM-ów, bedzie kawiarenka i
                          bedzie mozna nie tylko czytać i wypożyczać książki, ale i korzystać z
                          multimediów! poza tym prase mozna poczytac takze w tym saloniku na kuzniczej
                          • Gość: Darek Re: Oj Kocie, Kocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.04, 16:55
                            No właśnie. Myślę Kocie, że Bertelsmann choć trochę Cię zadowoli :)
                            • Gość: Darek Re: Elektromontaż IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.04, 16:58
                              Czy ktoś z Was coś wie na temat budynku Elektromontażu, budynku graniczącym z
                              działką Czarneckiego (na Swobodnej). Miał być podobno gruntownie zmodernizowany
                              i przebudowany (podwyższenie o jedną lub dwie kondygnacje).
                              • Gość: Rafis Re: Elektromontaż IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.03.04, 17:17
                                Gość portalu: Darek napisał(a):

> Czy ktoś z Was coś wie na temat budynku Elektromontażu, budynku graniczącym z
                                > działką Czarneckiego (na Swobodnej). Miał być podobno gruntownie
                                zmodernizowany
                                >
                                > i przebudowany (podwyższenie o jedną lub dwie kondygnacje).

Elektromontaz jest bankrutem abankruci niczego nie przebuduja!
                                • Gość: Darek Re: Elektromontaż IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.04, 19:18
                                  Rafis we Wrocławiu są dwa Elektromontaże. Ten połączony w grupę Elektromontaż
                                  Export (z siedzibą w Warszawie) i Elektromontaż - spółka pracownicza, który to
                                  ponoć ma się bardzo dobrze. Chyba, że się wszystko ostatnio zmieniło?
                                  • Gość: Rafis grzebią? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.03.04, 15:21
                                    Wczoraj wiodziałem tam spychacz i jeszcze jakis inny sprzęt budowlany.
                                    Wyglądało jakby przekładali instalacje podziemna. Chyba się zaczyna a my znowu
                                    nie widzimy jak to będzie wyglądało ehhh
                                    • Gość: kotbehemot Re: grzebią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 15:48
                                      Mnie tylko martwi ze ta działka taka mała i odsunięta od ulicy. Mam nadzieje ze budynek nie będzie odsunięty od linii zabudowy!
                                      • Gość: maxWroc Re: grzebią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 16:02
                                        kurcze mogliby juz ujawnic projekt!(jesli oczywiscie jest juz gotowy) wczoraj
                                        przejezdzalem tez obok dzialki pod galerie legnicka-ustawili tablice
                                        informacyjna(chyba wczesniej jej nie bylo?) z wizualizacja centrum i informacja
                                        o najmie lokali
                                        • Gość: Rafis Re: grzebią? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.03.04, 18:27
                                          Gość portalu: maxWroc napisał(a):

> kurcze mogliby juz ujawnic projekt!(jesli oczywiscie jest juz gotowy) wczoraj
                                          > przejezdzalem tez obok dzialki pod galerie legnicka-ustawili tablice
                                          > informacyjna(chyba wczesniej jej nie bylo?) z wizualizacja centrum i
                                          informacja
                                          >
                                          > o najmie lokali

To z Galerii Legnickiej pojawiło sie w ciagu ostatnich 2 tygodni.Oprócz tej
                                          tablicy jest jeszcze wielka wizualizacja na budynku za Zojanem.
                                          Co do ujawniania projektów to straszna bieda w naszej prasie. Zlikwidowane dwa
                                          tytuły gdzie można było sie czegoś dowiedzieć np. w Słowie było dużo o
                                          inwestycjach w Wieczorze czasem sie cos trafiło, GW też kiedys zawsze miała
                                          info z pierwszej ręki a teraz info czerpie ztego forum :)
                                          Straszne czasy nastały :-o
                                      • Gość: Rafis Re: grzebią? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.03.04, 18:23
                                        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Mnie tylko martwi ze ta działka taka mała i odsunięta od ulicy. Mam nadzieje
                                        ze
                                        > budynek nie będzie odsunięty od linii zabudowy!

hehe jakiej linii zabudowy? :)
                                        • Gość: kotbehemot Re: grzebią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 19:30
                                          Własnie to mnie przeraza. Tam powinna byc linia zabudowy!!!!
                                          • Gość: Rafis Re: grzebią? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.03.04, 19:38
                                            ale nie ma :) jednak jest widok na przyszłość. Działka rzeczywiscie wydaje sie
                                            bardzo mała chociaż ma prawie 4000 m. To co jest ogrodzone wygląda na znacznie
                                            mniejsze. Jak bedzie zobaczymy.
                                            Ciekawe kiedy będzie sprzedawana działka po drugiej stronie nasypu. Po
                                            wybudowaniu tam czegos zaczynałaby soie tworzyc linia zabudowy. Potem z drugieh
                                            strony biurowiec Globis. O epi nawet nie marze hehe
                                            Właściwie jedyny teren w tamtej okolicy który nie ma planów to ten z tektura
                                            biurowcem.
                                            • Gość: kotbehemot Re: grzebią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 19:48
                                              Rafis, linia zabudowy to termin urzędniczy a nie estetyczny;) Linia zabudowy powinna byc na planie, niezaleznie od tego czy budujesz kamienice, biurowiec czy domek jednorodzinny, on musi byc zgodny z linią zabudowy!. No i mam nadzieje ze w tamtym miejscu linia zabudowy nie została kretynsko cofnięta (jak wskazuje na to działka) tylko jest zgodna z tym budynkiem ktory stoi obok (czerowno-szarym).

Co do EPI- ok, nie moge sie doczekac, ale Biurowiec Globisu mi sie zupelnie nie podoba i wolalbym zeby nie powstal...
                                              • Gość: wro2015 Re: grzebią? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.03.04, 13:54
                                                scusa, ale o ktorych inwestycjach mowicie???

Ta z ta linia zabudowy... o ile pamietam wzdluz ulicy swobodnej wzdluz
                                                polnocnej strony linia zabudowy trzyma sie kamienicy - linia zabudowy od strony
                                                poludniowej jest bardzo cofnienta - ale projekt EBI BABW juz do nie jsie
                                                dopasowal...

ktory to jest Biurowiec globisu???
                                                • Gość: kotbehemot Re: grzebią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.04, 17:16
                                                  Mowimy o inwestycji Czarneckiego. Kupil dzialke Wlasnie na tym jedynym niezabudowanym rogu, kolo tej "kamienicy" czy jak tam zwiesz tą szaroczarwoną ruderę. Tylko ze to ogrodzenie jest bardzo odsunięte w tył od tego budynku...

Globis to ten blok ktory ma stanac przy powstanców kolo stacji BP, nie lubie tego projektu bo jest bardzo oderwany od wszystkiego, nie jest zadną czescią większej przemyslanej całosci. A EPIcentrum- to planowana rozbudowa EPI, ciekawe czy to wogole realne?
                                                  • Gość: wro2015 Re: grzebią? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.03.04, 23:51
                                                    ach ok - no to mowimy o tych samych sprawach...
                                                    jak pisalem - o ile pamietam linia zabudowy jest wzdluz swobodnej na pierzeji
                                                    polnocnej calkiem normalna. Swobodna ma byc poszerzona na poludnie, wiec EPI
                                                    bedzie bardziej odsunienty od Osi Ulicy. Taki chociaz byl plan zagospodarownia
                                                    jakies 5lat temu - lecz watpei aby tutaj sie wielce cos zmienilo (na zachodnim
                                                    poczatku swobodnej tez wlasnie poludniwa czesc jest odsunienta od dzisiejszej
                                                    osi ulicy, a nie polnocna)

Ach nazywacie Globus, ten Biurowiec Globe trade Center... tak ten porjekt to
                                                    naserjo masakra - projekt StudioEL - jak zwykle debilna planowanie... budynek
                                                    odsunienty od osi powstancow slaskich... wolnostajacy zamiast prierzeji. Jendym
                                                    slowem GOWNO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka