Dodaj do ulubionych

Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 199...

20.05.10, 21:42
A CO Z MAŚLICAMI - JAK ZWYKLE CISZA??? MOŻE BY TAK PARU PROMINENTÓW Z TYCH OKOLIC TEŻ COŚ ZAŁATWIŁO DLA TEGO REJONU. JAK WODA GŁADKO PRZEJDZIE PRZEZ KOZANÓW, TO WYLEJE NA MAŚLICACH.... MOŻE BY I TAM POMYŚLEĆ O TYMCZASOWYCH WAŁACH PRZECIWPOWODZIOWYCH!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • zeziufive Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 199... 20.05.10, 21:45
      Powódź już zaskoczyła. Przed falą Odry zalała nas plotka o możliwości
      wyłączenia wody pitnej w sieci MPWiK. Dlaczego: bo drwiące z nas
      obecnie media nie poinformowały na czas, że to nieporozumienie.
      Bardzo prawdopodobne skojarzeniowo, bo przecież na stronie miejskiej
      Wrocławia pojawiły się wcześniejsze informacje o możliwości zalania
      części ulic z rejonu Mokrego Dworu. W lokalnych stacjach radiowych
      pompujących news'y paplano o wszystkim a nie o tym co realnie
      zaniepokoiło mieszkańców. Wszelkie przypadkowe odcięcia dostaw wody -
      a były w tym czasie takie, tylko uwiarygodniły spiralę obaw. Tak więc
      karmieni naszymi podatkami włodarze i wy szanowna tubo medialna - to
      wasza rola by przede wszystkim informacja docierała tam i wtedy,
      gdzie jej brak generuje szkołę przetrwania w westernowym wydaniu jak
      w polowaniu na wodę pitną w hiper i nie tylko sklepach. Tak więc nim
      co: z całym bagażem doświadczeń AD 1997 daliśmy się już pokonać fali
      plotki co to tylko z ludzkiej inercji przekazu informacji
      zawirusowała poczuciem realnej groźby ludzkie poczucie
      bezpieczeństwa. Niechaj to będzie jedyna porażka jaką poniesiemy w
      starciu z żywiołem.
      • Gość: a Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.206.113.29.static.telsat.wroc.pl 20.05.10, 22:00
        Plotki mają to do siebie, że roznoszą się z prędkością światła. Mniej więcej 2h po tym jak dotarła do mnie (roznosiła się po firmie) w radio została zdementowana przez rzecznika MPWiK. Nie zmieniło to faktu, że łudzie dostali małpiego rozumu.
      • Gość: gosc Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.10, 22:22
        Bo zamiast leciec do sklepu po wode trzeba bylo najpierw wlezc na
        strone MPWiK w zakladke awarie lub zadzwonic na pogotowie
        wodociagowe, zajeloby to dwie minuty, nie moja wina, ze niektorzy
        ludzie uwazaja media za swietosc i wylacza im sie myslenie. To samo
        bylo po tragedii w Smolensku, rowniez byli zdziwieni jak mozna nimi
        manipulowac, poprzez pokazanie wlasciwegoi obrazu zmienia sie nagle
        myslenie o sytuacji.

Oczywiscie wszystko wina rzadu, ze ludzie sa tak podatni... co maja
        im wylaczyc calkiem tv? Wtedy beda czuc sie bezpieczniej? I nie maja
        teraz wazniejszych spraw niz analiza oddzialoywania mediow na opinie
        publiczna? Co jeszcze? wulkan powodz i wszystkie plagi egipskie....
        ludzka bezmyslnosc... tez wina "wlodarzy"
        Juz bez przesady...
        • Gość: kapitan_emo Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 22:39
          A ty wierzysz stronie MPWiK? Ileż razy w kranach sucho od kilku godzin, a oni
          dopiero informację płodzą?
          Lepiej ulec chwilowej panice niż później pić herbatę parzoną na wodzie z kałuży.
        • nastyyy Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 20.05.10, 23:02
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Bo zamiast leciec do sklepu po wode trzeba bylo najpierw wlezc na
          > strone MPWiK w zakladke awarie lub zadzwonic na pogotowie
          > wodociagowe, zajeloby to dwie minuty, nie moja wina, ze niektorzy
          > ludzie uwazaja media za swietosc i wylacza im sie myslenie. To samo
          > bylo po tragedii w Smolensku, rowniez byli zdziwieni jak mozna nimi
          > manipulowac, poprzez pokazanie wlasciwegoi obrazu zmienia sie nagle
          > myslenie o sytuacji.
          >
          > Oczywiscie wszystko wina rzadu, ze ludzie sa tak podatni... co maja
          > im wylaczyc calkiem tv? Wtedy beda czuc sie bezpieczniej? I nie maja
          > teraz wazniejszych spraw niz analiza oddzialoywania mediow na opinie
          > publiczna? Co jeszcze? wulkan powodz i wszystkie plagi egipskie....
          > ludzka bezmyslnosc... tez wina "wlodarzy"
          > Juz bez przesady...

Nie każdy miał taką możliwość - spokojnie sobie wracałam z uczelni, zaszłam po
          ziemniaki do sklepu, a tam szał. Trudno ocenić co się dzieje, wody już prawie
          nie było, kolejki jak przed dniem ustawowo wolnym - lepiej wziąć tą wodę
          zapobiegawczo i tak się wypije. A mimo wszystko plotki mogłyby być dementowane
          np. w tv - wróciłam do domu, szukałam informacji - nic.. W tv tylko Warszawa, w
          necie głównie rozmowy - a więc napędzanie paniki.
        • zeziufive Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 20.05.10, 23:15
          Cenna uwaga: tyle tylko, że sieć odrzucała każdą moją próbę połączenia
          się z kimkolwiek z powodu przeciążeń.
        • Gość: asd Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.chello.pl 21.05.10, 01:02
          Nawet na alert24 była informacja o zbliżającym się wyłączeniu wody więc jak się
          to ma nie rozprzestrzenić?
        • Gość: magyster Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.zim.wroc.pl 21.05.10, 08:26
          Na stronie MPWiK był przesprytny komunikat, ze NA CHWILĘ OBECNĄ NIE PLANUJĄ
          wyłączenia wody.
          Kluczowe słowa to: "na chwilę obecną" i "nie planują".

Ponieważ chwila obecna w błyskawicznym tempie staje się nieaktualna, to chwilę
          później może się okazać, że MPWiK zamyka wodę, chociaż tego nie planowała, bo
          właśnie szlag trafił np. zakład uzdatniania wody.

Takie komunikaty to klasyczne pieprzenie o Szopenie.
      • Gość: Ewa Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 09:34
        Bardzo fajnie napisane. Zgadzam się z autorem. To własnie zupełny
        brak informacji doprowadza do paniki w sklepach na przykład. A w
        końcu każdy z nas ma trochę zdrowego rozsądku.
        • franz.jaeger Błędy pomiaru rzek > Przyczyna nieporozumień 21.05.10, 12:44
          Ponieważ praca i przewidywania specjalistów w materii powodzi jak zwykle
          przypomina błądzenie pijanych dzieci we mgle, przyczyn nalezy szukac ufać
          własnemu rozumowi i prostym zjawiskom.
          Drodzy Państwo: przyczyna w systemie pomiarów. Każda rzeka odczytywana jest
          wedle wodowskazów umiejscowionych na mostach czy progach wodnych w latach 60 czy
          80-tych.

1) Przekrój koryta rzeki, nawet poprzez wały to odwrócony trapez, można tez
          przyjąć że trójkąt. Stany rzek sa mierzone tylko i wyłącznie w oparciu o
          względną głębokośc w danym miejscu, nie mam mowy tutaj o żadnym obiektywnym
          pomiarze typu różnica dno/tafla w metracg względem poziomu morza

2) Rzeka w powodzi nisie swa falę dynamicznie, rożne są stany, prędkość nurtu i
          względna głębokość na rozlewiskach, zarętach, pomiędzy wałami o różnej szerokości

3)Kto i na jakiej podstawie gwarantuje że odczyty wodowskazów nie powinni być od
          razu korygowane o 0,5-1 metr w górę z powodu np.: zamulenia i podwyższenia
          poziomu dna. Przeciez tych rzek na całych długościach nikt latami nie pogłębia i
          nie sprawdza

4) Sama powódź może bardzo dynamicznie kształtować obraz dna nanosząc bądź
          pchając tysiące ton materiału który osiada a a jednoczesnie wypiętrza falę. Tak
          więc podczas samej powodzi może się radykalnie zmieniać powierzchnia przekroju
          koryta i objętośc woda jaka tamtedy jest w stanie płynąć

= Tak więc chyba stąd bierze sie to ze te wszystkie prognozy sztabów
          specjalistów można sobie o kant doopy rozbić z powodu iż nie sa oni w stanie
          precyzyjnie szacować ani objętości ani szybkości fali.

Zauważcie że wszystkie szacunki są co dwie godziny korygowane... w górę
          najcześciej. Powody? Wyżej przedstawione
    • tora_tora niewiele się nauczyli 20.05.10, 22:09
      no tak, mamy spokój na Nysie Kłodzkiej.. niecałkiem- jakiś panikaż,
      pomimo braku opadów w Kotlinie Kłodzkiej i braku prognoz takich
      opadów zaczął spuszczac wodę ze zbiornika w Nysie, tak, że ten zrzut
      nałożył się na falę na Odrze... Widac to dokładnie na danych
      telemetrycznych na stronie imgw (www.pogodynka.pl) Nysą do tej pory
      wpływa do Odry 200-250m3/s, a mogło by wpływac 50-70m3/s.
      mam nadzieję, że te 150m3 nie będzie przyczyną tragedii.
    • iksantia Tylko dlaczego ja w to nie wierzę? 20.05.10, 22:16
      2 dni temu włączałam piec w piwnicy, bo było zimo, a niedawno poszłam ot tak
      zobaczyć i mam wodę w piwnicy do pół łydki;/ 2 dni temu było sucho.
      • tora_tora Re: Tylko dlaczego ja w to nie wierzę? 20.05.10, 22:24
        to woda gruntowa, jej nikt nie reguluje;)
        grunt, to nie miec piwnicy, ja popalam w kominku;)
    • Gość: kapitan_emo Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 22:26
      Pitu pitu, Oława apeluje o pomoc, w kolejnych wioskach strażacy i wojsko walczą
      o przetrwanie wałów... tylko w naszej zielonej oazie spokoju wszystko będzie
      dobrze.
      • Gość: gb Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.10, 22:40
        Na razie jest spokój z inymi rzekami. Na razie, bo jak przyjdzie
        fala na Odrze spowoduje cofkę na tych rzekach. Dla przypomnienia:
        Kozanów został zalany przez cofkę Ślęży a Wojnów Widawy.
    • odra2010 i jeszcze rakowiec... 20.05.10, 22:48
      Oławka też wyleje po cofnięciu fali kulminacyjnej z Odry.
      Tutaj stan Oławki przy Traugutta z dzisiaj www.youtube.com/user/ProgramOdra2010

Dlaczego nasz sztab kryzysowy tego nie mówi. Odra może ma wały, które utrzymają falę, ale Oławka NIE. Jak fala na Odrze wleje się do Oławki, to będzie koniec i to w centrum...
      Nie jest ładnie tak grać głupa.
    • Gość: x deszcz zaczal padac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 22:53
      ale juz chyba przestal :P
      • Gość: xyz Re: deszcz zaczal padac IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.05.10, 23:18
        deszcz pada caly czas, ale delikatnie. natomiast przeplyw w Olawie
        wynosi 2200m3/s i rosnie, dochodzi do tego Olawka i rzeki we
        Wroclawiu, chyba pan z imgw przeszacowal...
        • Gość: ted Re: deszcz zaczal padac IP: 217.153.67.* 20.05.10, 23:44
          NO olawa ma na pogodynce 21,5 m^3/s tak ze chyba nie duzo
          • odra2010 Re: deszcz zaczal padac 20.05.10, 23:55
            nie oława tylko oławka. i nie jest ważny stan na pogodynce tylko to że nie ma wałów na tej rzece a do niej wleje się fala z odry i to przeleje
            • Gość: u-n Re: deszcz zaczal padac IP: *.elektrosat.pl 21.05.10, 00:31
              pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%82awa_%28rzeka%29 Nazwa oficjalna to Oława.
              • odra2010 Re: deszcz zaczal padac 21.05.10, 00:37
                to że posługuję się nazwą Oławka (cyt z Wiki: "Przez mieszkańców dorzecza zwana jest również jako Oławka (przemiennie z nazwą oficjalną) - dla odróżnienia od miasta Oława.") oznacza, że nie będzie cofnięcia od Odry i nie wyleje?

może coś merytorycznie napiszesz, bo formalnie już wiemy, że umiesz.
                • Gość: u-n Re: deszcz zaczal padac IP: *.elektrosat.pl 21.05.10, 00:46
                  Ja nic nie mam do "Oławki", to przecież Ty napisałaś "nie oława tylko oławka". EOT
    • knoxville_girl Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 199... 20.05.10, 23:19
      jakies 15 min temu przez skrzyzowanie kolo FATu w strone Klecinskiej przejechala kolumna ok. 15 wojskowych ciezarowek.
      • Gość: noname Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.as.kn.pl 20.05.10, 23:34
        dalej Gadowianka (Na ostatnim groszu) w strone Kozanowa... ktos wie
        co to? i po co?
        • Gość: Kozanów Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.magma-net.pl 20.05.10, 23:40
          Wieści z Kozanowa:

Na Kozanowie na Ignuta stoi żandarmeria wojskowa na sygnale i zawraca
          auta jadące w stronę Gwareckiej. O 22:00 zakończono układanie wałów -
          ktoś wie o co chodzi? Leje się woda obok białego Kościoła?
          • dzioucha_z_lasu Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 20.05.10, 23:49
            Nic sie nie leje. Wojsko buduje mur z worków z piaskiem. Może się przyda a może nie.
          • Gość: koza Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.magma-net.pl 21.05.10, 01:12
            serio coś tam się dzieje ?Woda się leje czy cuś ? Wiem , ze wały
            sztuczne stawiali, ale woda daleko jeszcze od mieszkań
        • Gość: damsob Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.KREDKA.ds.uni.wroc.pl 20.05.10, 23:42
          Pewnie żołnierze do umacniania wału.
          • Gość: noname Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.as.kn.pl 21.05.10, 00:22
            to musi ich az policja eskortowac?!
      • Gość: stefan Sytuacja jest DOBRA organoleptycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 23:42
        Obczaiłęm wieczorem ze wszystkich stron brzego koło Mostu millenijnego. Aby się
        dostało na poziom płyt byłej fabryki domów i Popowice brakuje 1,5-2 metry.
        Ludzie nie dygajmy
        • Gość: stefan Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 23:47
          1.5-2 metra w pionie dla jasności
          • Gość: heh Re: IP: *.internetunion.pl 21.05.10, 00:01
            sorry ale przypomne Ci ze mamy miec conajmniej 2.5 - 3m i to nie koniec ..to sie
            caly czas zwieksza.. na wisle bylo 540 metrow..teraz masz 666 a ma byc 780 ..to
            juz masz 2 metry ;]
            Jak u nas tak bedzie to sobie mozesz.
            • Gość: pytacz dziwne w oławie tylko 16cm niżej od 97 r.. IP: 79.139.42.* 21.05.10, 00:25
              gdzie to ma się zmniejszyć przed Wrocławiem??
        • Gość: megi a szczepin ??? IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 00:31
          czy ktoś może mi powiedzieć jak wyglądała sytuacja na szczepinie w 97? mieszkam
          na kruszwickiej na parterze i nie wiem czego mam się spodziewać? wlewało się do
          mieszkań?
          • Gość: olo Re: a szczepin ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 00:36
            w 97 brakowało paru cm /budynek przy Legnickiej/ aby mieć wodę na parterze,
            bliżej HITa mieli
            • Gość: megi Re: a szczepin ??? IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 00:37
              dzięki za info, ja przy samej legnickiej, to mnie uspokaja....
              • Gość: Koi Re: a szczepin ??? IP: 89.174.38.* 21.05.10, 09:38
                Człowieku, w 97 legnicka to była rzeka...

Wczoraj ludzie z czarnieckiego wynosili graty z piwnic..

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/5,81348,4152822.html?i=15
                wroclaw.hydral.com.pl/179764,foto.html
                • Gość: koi Re: a szczepin ??? IP: 89.174.38.* 21.05.10, 09:42
                  I jeszcze..

wroclaw.hydral.com.pl/44976,foto.html
                  wroclaw.hydral.com.pl/271182,foto.html
                • Gość: megi Re: a szczepin ??? IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 09:45
                  ok, ale ja nie pytam czy woda była w piwnicy, czy na ulicy bo to sama wiem i
                  widziałam na zdjęciach. ja pytam czy komuś na kruszwickiej, Czarnieckiego,
                  młodych techników wlewało się do mieszkania na parterze?
                  • Gość: megi Re: a szczepin ??? IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 09:48
                    dodam że mam małe dziecko, i nie wiem czy mam się zabierać i zwiewac mieszkanie
                    mnie nie obchodzi bo to wynajmowane.....
                    • Gość: szczepin Re: a szczepin ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.10, 10:21
                      ja mam małe dziecko i jade. jak wyleje i nie będzie wody to jak będziesz je myć
                      ? jak pójdziesz po zakupy, nie mówiąc o spacerach z wózkiem ? nie chce być
                      zamknięty w domu.
                      • Gość: megi Re: a szczepin ??? IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 10:27
                        wodę mam nazbieraną, zapasy zrobiłam, a nie mam gdzie wyjechać bo rodzinę mam
                        700 km stąd. jak przewidujesz ile tej wody może być w mieszkaniu???
                        • Gość: szczepin Re: a szczepin ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.10, 11:22
                          Szczepin nie zalała Odra przelana przez wały lecz przelała się przez kanały
                          burzowe. Wody ma być mniej, więc w najgorszym wypadku pozalewa ulice. Obawiam
                          się tego, że zostaniemy z dzieckiem zamknięci w domu.
                  • Gość: Sportowiec Re: a szczepin ??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.11.10, 22:33
                    Na Zielonogórskiej tak.
    • kobe14 Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 199... 21.05.10, 01:11
      Mieszkam na kozanowie i chciałabym wiedziec jak najwiecej ale po za warszawa w
      informacjach nic nie podaja oto nowe wiesci ktre preczytałam ale nie bardzo w
      to wierze
      "okolice ul. Ignuta są ewakuowane. Spuszczona tam zostanie woda z Odry"
      • koloko2 Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 21.05.10, 01:17
        Tutaj
        jest
        trochę o sytuacji na Kozanowie.

Co do twoich informacji to są całkowicie nieprawdziwe.
        Po pierwsze ciekawe którędy i jak by ta woda miała by być spuszczona?
        Po drugie okolice ul. Ignuta są zabezpieczane tymczasowym wałem.
    • kobe14 woda ponoć opozni sie we wrocławiu 21.05.10, 01:13
      z jakiejś gazety
      "do Wrocławia wielka woda dotrze nie wcześniej, niż w sobotnie popołudnie.
      Starosta oławski poinformował, że na całej długości wałów mogą wystąpić
      przecieki, lokalne zalania, a nawet przerwania wału."
    • geolog72 Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 199... 21.05.10, 07:48
      Kolejne ble,ble,ble zza biurka.Czyż to nie IMGW wpuściło opolan w
      maliny z prognozowaną wysokością fali powodziowej.? INSTYTUT...
      dumnie brzmi choć jego prognozy niekoniecznie.
      • fila-1 Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 21.05.10, 09:28
        IMGW czyli I My Gówno Wiemy
    • lasart75 Też zrobiłem zapas..... 21.05.10, 08:14
      Ja też sobie zrobiłem zapas jedzenia i wody bo nie ufam sternikowi za grosz. Ale co ciekawe.... Robiłem zakupy w środę w Biedronce i specjalnie zaglądałem do koszyków ludziom - pełna sielanka. Nikt wody ani suchowego-puszkowego prowiantu nie kupował. A w czwartek wszędzie panika i na wariata kupowanie, jakby w środę jeszcze nikt nie wiedział że woda idzie.
      My Naród............
      Tw Bolek
    • dott84 Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 199... 21.05.10, 09:33
      A co z Kępą Mieszczańską??

• Gość: mala Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.magma-net.pl 21.05.10, 09:46
        a Grunwald ???
      • Gość: e Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 10:02
        Tutaj
        wiecej info
    • czma "Pudrowanie" wałów 21.05.10, 10:24
      Wzmacnianie wałów na Osobowicach jest fikcją. Położenie foli nie
      zapobiegnie przemakaniu wałów, bo folia jest układane na zakładkę,
      przez którą woda dostanie się pod spód. Tak naprawdę ochrona wałów
      opiera się na samoobronie mieszkańców, którzy z zaangażowaniem
      napełniają i rozkładają worki, ale których pracy nikt nie
      koordynuje. Wyrzucono kilka wywrotek piask, dano worki i niech się
      ratują.
      Oby nie było tak, jak 1997r, kiedy w czasie najwiekszego stanu wody
      nie było nikogo, kto bu pokierował działaniami, gdy wały zaczęły
      przepuszczać. Nie było straży, wojska, czy fachowców od ochrony
      przeciwpowodziowej. Cała akcja opierała sie na intuicyjnych
      działaniach mieszkanców, a nie na profesjonalnej ochronie.
      Od powodzi w 1997r jedyne, co sie zmieniło, to ilość drzew i
      krzewów, których tysiące w tym czasie urosły pomiedzy wałem i
      korytem rzeki. Będą, niestety, hamować przepływ wody. Nie jest to
      najlepsze miejsce na las.
      • Gość: Kozanów Re: "Pudrowanie" wałów IP: *.magma-net.pl 21.05.10, 10:31
        Po Waszej stronie rzeki przynajmniej coś się dzieje, u nas ludzie
        wałęsają się się obłąkańczo w okolicy prowizorycznego wału z dziurami
        i pukają się w czoło patrząc na nieliczne grupki dobudowujące waly
        własnym sumptem z workow na smieci i piasku z okolicznych piaskownic.

Cały Kozanów jest wyluzowany, Panowie w płaszczykach nie chcą sobie
        brudzić rak i wolą przechadzać się z parasolkami, choć sytuacja na
        rzece jest IDENTYCZNA jak 13 lat temu a w nocnej kulminacji
        przyplynie do Wrocławia niemal IDENTYCZNA ilosc wody.

Nie wiem jak Wy, ale ja idę pomagać. Jutro już będzie za późno.
        • Gość: zenon Jak taka sama ilosc wody? IP: *.147.240.158.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.10, 11:08
          Dane z pogodynki.pl pokazuja, ze przez Brzeg Gorny plynie 2100 m3/sekunde. Po
          drodze wlasciwie zaden duzy doplyw wody do Odry nie doprowadza. W 1997 miales
          3600 m3/sekunde a miasto bylo w stanie wytrzymac 2500.
          • Gość: zenon Uwaga! Jednak nie jest dobrze IP: *.146.247.195.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.10, 13:18
            W Brzegu przeplyw 3420 m3/sekunde.

Wyglada na to, ze cos trzeba bedzie poswiecic.
            • Gość: Kozanów Zaleje Kozanów IP: *.magma-net.pl 21.05.10, 13:28
              Zatem Kozanów już spisany na straty.
              • Gość: zenon Re: Zaleje Kozanów IP: *.146.247.195.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.10, 13:33
                Pamietajmy jednak, ze Kozanow zalala w 1997 Sleza.
                A tym razem Sleza jest malutka i nawet jak nastapi cofka to bedzie ona
                nieporownywalnie mniej grozna niz w 1997.

Oby tylko waly wytrzymaly.
                • prawdziwy-ghostdog Re: Zaleje Kozanów 26.09.10, 23:59
                  "> Pamietajmy jednak, ze Kozanow zalala w 1997 Sleza.
                  > A tym razem Sleza jest malutka i nawet jak nastapi cofka to bedzie ona
                  > nieporownywalnie mniej grozna niz w 1997.
                  >
                  > Oby tylko waly wytrzymaly." w 1997 Kozanów Kozanów zalała także Odra, bo w porcie rzecznym na Popowicach puścił wał.
          • oliweczek Idzie więcej wody i szybsza niż przewidywano! 21.05.10, 13:23
            Dane z pogodynki z 11:30
            W Brzegu 727 (w 97 było 730) i przepływ 3420m3/s!!!
            W Oławie 762 (było 766) przepływy 3050m3/s!!!
            I gdzie te spokojne przepływy 2400m3/s panie prezydencie?
            Oczywiście o przepływach we Wrocławiu nic nie ma!
            • Gość: Ciekawy Ktos nam nie mowi calej prawdy zeby paniki nie byl IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 13:37
              Wczoraj mowili, ze przepustowosc wroclawia to 3000 m3/s dzis, ze tylko 2300, a
              woda przeplynie na granicy wytrzymalosci: 2000 m3/s
              Pewnie sie okaze w ostatniej chwili, ze jednak wodociagi zaleje, a wszystko zeby
              paniki nie wywolac...
      • Gość: na_wyjezdzie Co sie aktualnie dzieje na Osobowicach?? IP: 62.189.77.* 21.05.10, 14:32
        podajcie prosze najswiezsze info o tym co sie dzieje na osobowicach -
        jak wysoka woda, co sie dzieje na walach, itp? nie ma mnie tam
        obecnie a martwie sie mieszkaniem...
    • Gość: kapitan_emo Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 10:40
      Nie chciałbym niszczyć dziecięcego świata złudzeń, ale
      img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/22/4d/4bf63d29623b4_o.jpg
      To Oława, tabliczka pokazuje gdzie woda była w 1997.
    • Gość: x Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:07
      ludzie patrze sobie na moscie warszawskim, tak na oko woda musialaby
      sie podniesc o 3 metry zeby wylala poza waly a to chyba nie realne
      • Gość: Kozanów Re: Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 1 IP: *.magma-net.pl 21.05.10, 11:14
        Fala kulminacyjna będzie miała 6-7 metrów (i to po spłaszczeniu)...więc
        łatwo sobie odpowiedzieć.
        • Gość: pitt kozanow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 12:07
          no ja nie zycze kozanowowi zalania, naprawde. pamietam jak 13 lat
          temu jezdzlilem tam codziennie na rowerze pomagac (z ostatniego
          grosza, gdzie woda zatrzymala sie przy samym skrzyzowaniu z
          legnicka). pamietam doskonale swoje przerazenie, jak po wjezdzie na
          jedna z galeryjek z jednej strony, z drugiej po naprawde paru
          minutach juz nie mozna bylo sucha noga zjechac.

obawiam sie jednak, ze wszyscy specjalisci, wlodarze i sztaby
          kryzysowe nie mowia i nigdy nie powiedza nam calej prawdy. niejedna
          osoba juz tu mowila, jaka to panike moze wywolac.

pytanie zasadnicze z mojego punktu widzenia to czy te waly na calej
          dlugosci wytrzymaja taka dawke wody. niestety w tym roku nie bylo za
          wiele slonecznych i cieplych dni, zeby ta woda mogla sobie swobodnie
          parowac - a co dopiero ilosc deszczu jaka spadla. dodajac do tego
          kompletna ignorancje od 13 lat mozemy sie spodziewac podobnych
          obrazkow.

trzymam kciuki! wierze, ze uda sie przetrwac bez zalan i wiekszych
          szkod.

ps.
          przepraszam za slownictwo - ale skonczcie pier.dolic o tym kupowaniu
          wody. wojna idzie, ze w sklepach nie bedzie jak kupic? producenci
          wody butelkowej sie z was tylko smieja.
          pomijam tutaj kwestie rygoru testowania czystosci wody, ktora
          niejednokrotnie w butelce jest bardziej zanieczyszczona niz ta z
          kranu - kupujecie wode z gorami na etykiecie i myslicie ze stamtad
          pochodzi?
          • Gość: lol Re: kozanow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 13:14
            a jak chcialbys wyjsc do sklepu po wode jesli na ulicy mialbys metr
            wody ?
        • pracownikxyz Bzdury i panikarstwo 21.05.10, 13:11
          Gość portalu: Kozanów napisał(a):

> Fala kulminacyjna będzie miała 6-7 metrów (i to po spłaszczeniu)...więc
          > łatwo sobie odpowiedzieć.

Skąd to wiesz? Bo poziom w Opolu był 7m to we Wrocławiu też będzie siedem? Nie
          ośmieszaj się. Szersze koryto, rozgałęzienie rzeki na nawet 3 koryta, poldery,
          brak dopływu z lewej strony, przepust na Widawę. Nie wypowiadaj się o rzeczach,
          na których się nie znasz, bo tylko panikę siejesz.
          • prawdziwy-ghostdog Re: Bzdury i panikarstwo 27.09.10, 00:17
            pracownikxyz napisał:

> Gość portalu: Kozanów napisał(a):
            >
            > > Fala kulminacyjna będzie miała 6-7 metrów (i to po spłaszczeniu)...więc
            > > łatwo sobie odpowiedzieć.
            >
            > Skąd to wiesz? Bo poziom w Opolu był 7m to we Wrocławiu też będzie siedem? Nie
            > ośmieszaj się. Szersze koryto, rozgałęzienie rzeki na nawet 3 koryta, poldery,
            > brak dopływu z lewej strony, przepust na Widawę. Nie wypowiadaj się o rzeczach,
            > na których się nie znasz, bo tylko panikę siejesz.
            w opolu było 8 metrów
    • kadykianus Rzeka może nam skoczyć :) 21.05.10, 13:00
      Odra myśli, że znowu nas zaleje, ale nie z nami te numery, rzeko! :)
      • franz.jaeger Brednie sztabu: Tresto 680 cm a już jest 739 !!! 21.05.10, 13:13
        13: 13 Wszystko na temat. Nie wierzcie pijanym dzieciom we mgle, wierzcie
        własnym oczom. Gdzie ta woda pomiedzy Oławą, Brzegiem a Wrocławiem ma się
        podziać. A tam już jest wyżej niż zakładali jeszcze rano czy wczoraj
        • Gość: zenon Skad to info? IP: *.146.247.195.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.10, 13:20
          ?
          • dari25 Jak stutacja na Trójkącie? 21.05.10, 13:25
            Czy zaleje Traugutta, Komuny Paryskiej? Ktos coś wie? dzięki
          • Gość: gość Re: Skad to info? IP: *.magma-net.pl 21.05.10, 13:26
            dla mnie też to jest dziwne...

ees234.internetdsl.tpnet.pl/index.php
            • Gość: steve Kto kłamie: Władza czy telemetria? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 13:51
              Oto jest pytanie? Wodowskazy i czytniki się zbuntowały i podają co innego władza
              życzyłaby sobie by ludzie wiedzieli?

Jak to jest że w Oławie już jest (14:00) tyle wody co w 1997 a
              Worcław....sielanka....rozjedzie się po kościach?
              • Gość: ja Re: Kto kłamie: Władza czy telemetria? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 14:22
                Ja mieszkam na wojnowie w okolicy ulicy strumykowej i tutaj woda podeszła pod
                same wały,a do koryta rzeki w linii prostej stąd jest około 1km i wcale aż tak
                dużo nie brakuje żeby rzeka przeszła przez wał zwłaszcza, że ta największa fala
                dopiero nadchodzi. U mnie na ulicy rozdają worki z piachem dla mieszkańców, więc
                ja widząc co się dzieje jestem przygotowana na najgorsze :(
    • donal-dina Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 199... 21.05.10, 14:51
      Radni tak zarządzili i nie ma dyskusji powodzi nie będzie. Chyba , że wpierw potopimy wszystkich dyrektorów tzw Odra 2000-2006 itd. i ich kolesi to wtedy z powodu potwornej ilości wody i utopionych pieniędzy może wylać
    • waldemarian Woda się podnosi, ale nie będzie powtórki z 199... 21.05.10, 20:43
      lubię słuchać słów wizjonerów "polityków " bo oni wiedzą co
      najbardziej nam potrzeba.Wiedzą że przez wały woda nas nie zaleje,a
      gdy już zaleje to nie pamięta się co mówili.Nie dawno minister Miler
      mówił, ze nie ma zagrożenia gdy były opady ciągłe na południu bo w
      Warszawie nie padało - a teraz jeździ jak woda zalewa cały
      kraj.Powiedzieć można płytka wyobraźnia.Rząd też cieszył się
      oddawaniem nowych "orlików" jak dzieci by pograć w 'nogę' a tak
      naprawdę potrzeba było budować i naprawiać wały przeciwpowodziowe.Na
      pewno o tym będziemy pamiętać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka