embriao 17.06.10, 08:08 Niech o to zadbają parlamentarzyści "Polski 21" - w końcu to dynamiści sprzedają AOW jako swoje dzieło i doskonałą receptę na korki w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Antoni Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: *.chello.pl 17.06.10, 08:16 AOW powinna być PŁATNA. Z jednoczesnym zakazem wjazdu tirów do miasta, ale EGZEKWOWANYM z całą stanowczością. Cóż, tak się robi pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez 17.06.10, 08:53 Nawet zakazać tym dla których Wrocław jest docelowy? Na przykład do Magnolii i innych centrów handlowych? To dopiero korki się zrobią, jak vanami zaczną do takich placówek rozwozić. Zamiast jednego tira kilkanaście vanów. Aha, państwo niech lepiej nie zajmuje się robieniem pieniędzy za wyjątkiem ich drukowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doombringer Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: *.132.dream.net.pl 17.06.10, 09:52 Panie Antoni coś Ci powiem i rób z tym co chcesz skoro uważasz, że AOW powinna być płatna. Zakładam, ze płacisz podatki w kwocie jaka wynika z uczciwego zarobku. Jak myślisz za co budowana jest AOW? Nie za podatki Wrocławian ale za podatki wszystkich. Tak jak wspominałem przy okazji innego tematu o płatniej AOW Płacisz w paliwie już dwa podatki na modernizacje dróg, które wczesniej były legalnie ściągane od kierowców. Ile z twojego podatku od luksusu przemieszczania sie własnym samochodem poszło na modernizację dróg? z tego co widać to nie wiele. Dla mnie jesli AOW będzie płatnia to tylko frajerzy, którym nie żal pieniędzy powinni nią jeździć. Reszta powinna jeżdzić swpimi stałymi trasami. Dostawczaki to inna sprawa bo zadem przedsiębiorca nie zrezygnuje zarobku i każe płacić swoim kierowcom za przejazd. A tak wogóle to najlepiej zrobić płatną AOW dwa parkingi wielopoziomowe na obżeżach Wrocławia i zakaz poruszania się jakichkolwiek pojazdów mechanicznych po wrocławiu z wyjatkiem MPK i służb uprzywilejowanych. Wtedy wszystcy bedą płacić za AOW a do tego bedą płacić za postój na parkingu i bilety. a jak nie biety to opłata dodatkowa i KRD w razie braku wpłaty. Tak. Zdecydowanie tak można zarobić majątek. A tacy jak ty temu przykalsną. Widac stac cie na to. Na szczęscie dla mnie znam trasę przez wrocław dzie korków nie ma zbyt dużo a różnica miedzy tym przejazdem a wewntualną AOW to 15 minut mniej przez AOW jesli korków na niej nie będzie. Na szczęście pracuję w takim miejscu że mam kilka tras do wyboru 32, 34 i 37 km z czego te 34km pokonuję szybciej niż 32 z czego 15 to A4 Tak więc jesli AOW będzie płatne to poprostu bede jeździł jak do tej pory. A ci co ich stać niech szaleją na obwodnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: *.chello.pl 17.06.10, 21:02 Ja się tam nie znam, ale mając do wyboru zapłacić np. 2 złote za przejazd wokoł Wrocławia, który będzie trwał 10 minut z prędkością > 100 km/h, a jechać przez remontowane miaste ze średnią 30 km/h... Cóż. Jeden lubi ryby, a drugi jak mu skarpety śmierdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Kaftan AOW musi być płatna tak z 50 dych za przejazd i IP: 109.199.3.* 17.06.10, 21:49 progi zwalniające i radary.. bo ja zaczną po niej jeździć to sie szybko zniszczy podziurawi i bedzie brzydka ;P Odpowiedz Link Zgłoś
prezi777 Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez 18.06.10, 21:20 Skąd wiesz, że 2 złote? A jak 8 złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.06.10, 21:32 10 min? A stanie na bramkach w kolejce Pan wliczył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gordon Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: *.ibd.gtsenergis.pl 17.06.10, 12:13 Płatna? jesli tak to za odcinek okołowrocławski nie więcej niż 1 zł. Albo i mniej. Każda wyższa opłata zniechęci wielu, b. wielu do opłat. Zresztą płatna obwodnica to wypaczenie idei obwodnicy. Ma ona przecież USPRAWNIAĆ i ZMNIEJSZAĆ RUCH W MIEŚCIE, służyć i mieszkańcom i przejezdnym. za darmo. Jakby nie było podatki w paliwie nie są małe. Gdyby miasto się dołożyło choćby 10 mln rocznie to też by się nic nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen NIE dla płatnej AOW! IP: *.tktelekom.pl 17.06.10, 15:14 mówię NIE dla płatnej AOW! NIE BĘDĘ płacił za korzystanie z obwodnicy ! i wiem, że jest nas więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: *.ip.netia.com.pl 18.06.10, 09:44 Koniecznie musimy korzystać ze sprawdzonych rozwiązan na świecie gdzie obwodnice miast są bezpłatne! Jeśli pomimo wszystko AOW będzie płatne bedzie to posuniecie bardzo krótko terminowe i niestety nic w zasadzie się nie zmieni poza tym że Wrocław bedzie mógł sie pochwalić że ma takie obwodnice:-( Myśle równiez że jest zabieg polityczny aby wzniecić taką dyskusję czy to przed wyborami prezydenckimi czy też przesunąc odpowiedzialnośc na władze miasta a tak nie jest...Politycy szczególnie przed wyborami bedą szukac wszelakich sposobów jk zbić kapitł polityczny na tych co się nie znają, a później samemu spić śmietankę i powiedzieć opini że płatne obwodnice to bezsens. Jestem rownież za tym żeby było wiecej ulic jednokierunkowych - to z pewnością usprawniło by ruch i zminimlizowało by korki. Ze względu na szeroko pojęty interes publiczny nie można dopuścić by obwodnice miast w Polsce były płatne - Polacy tyle lat jeżdzili bez obwodnic i dawali radę , to obwodnicmi będą jeździć jedynie od świeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramyard Tak NIE jest na calym swiecie .... IP: *.filter.imagine.ie 17.06.10, 08:29 W Dublinie na M50 pobierane sa oplaty. M50 to obwodnica Dublina. Zeby bylo ciekawiej wykopali tez tunel do portu ale to z mysla jak wyeliminowac TIRy z miasta i co ? I osobowki za tunel placa a TIRy i autobusy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommi Maranello Re: Tak NIE jest na calym swiecie .... IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.10, 08:50 W d....e mam Dublin. Tu jest Polska i jak tylko Wrocław wprowadzi jakieś opłaty to osobiście władze wrzucę do najbliższego szamba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwe Re: .... IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.10, 08:56 >Również wielu wrocławian, zamiast korzystać z szybkiej autostrady...< Ona już nie będzie taka szybka.Po ustawieniu bramek(policzcie wjazdy/ zjazdy na tej krótkiej trasie, AOW zamiast zmniejszyć korki będzie je produkowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwe Re: .... IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.10, 08:58 >Również wielu wrocławian, zamiast korzystać z szybkiej autostrady...< Ona już nie będzie taka szybka.Po ustawieniu bramek (policzcie wjazdy/zjazdy na tej krótkiej trasie), AOW zamiast zmniejszyć korki będzie je produkowała. Również w mieście na dojazdach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Jaka AOW? To nie jest autostrada! IP: 188.33.232.* 17.06.10, 10:24 Ta obwodnica dochodzi do trasy na Warsiawę. Połączenie tych tras zrobili jako zwykłe skrzyżowanie ze światłami. I to ma być kurcze autostrada. To raz. Dwa - może Szchetyna, Huskowski i reszta elyt przestaliby moje podatki opłacone przy zakupie paliwa wykorzystywać do utrzymywania byków co wcześniej odeszli z milicji, bo policja to to nie jest, do podtrzymywania układu z PSL? Mam dość tych durniów co to im Polska wydaje się chamskim państwem - jak kumplowi pana Szchetyny - niejakiemu Mirowi. Policja nie potrafi zapewnić bezpieczeństwa na codzień, ale byki z niuej odchodzące potem dorabuają w tzw. "ochronie". Ja płacę miesięcznie zdrowotnego ok. 500 zł, rolnik zdrowotnego, wypadkowego ok. 30 zł. I to jest państwo prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jaka AOW? To nie jest autostrada! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.10, 10:44 AOW będzie łączyć się z S8 która będzie równoległa do E8, S8 ma być zrobiona do Sycowa do 2012, czyli przez to skrzyżowanie nie będziesz w ogóle przejeżdżać. Ale fakt, że skrzyżowanie ŁĄCZNIKA Długołęka z E8 wydaje mi się że powinno być rondem Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Jaka AOW? To nie jest autostrada! 17.06.10, 12:50 Gość portalu: m napisał(a): > AOW będzie łączyć się z S8 która będzie równoległa do E8, S8 ma być E8 to prowadzi z Tromsø do Turku, przez Polskę nie przechodzi :^P Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: Jaka AOW? To nie jest autostrada! 18.06.10, 00:20 Zgodnie z obowiązującymi przepisami Autostradowa Obwodnica Wrocławia jak sama nazwa wskazuje jest obwodnicą AUTOSTRADOWĄ (A8) Co dziwne jest to jedyny odcinek A8 dalej zgodnie z założeniem GDDKiA jest to droga ekspresowa S8 :) Polecam darmowaaow.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Tak NIE jest na calym swiecie .... IP: *.wroclaw.mm.pl 17.06.10, 09:02 Dokładnie, nie powinno nas interesować jak jest na świecie, obwodnica powinna być darmowa, same autostrady powinny być płatne ale pod warunkiem, że ich cena nie będzie zabijać, obecne ceny autostrad dla osobówek to jest jakiś żart. Jeśli A4 na odcinku Wrocław - Katowice będzie płatna to niestety zrezygnuje z przejazdu przez nią. Wielu tak zrobi, już współczuje mieszkańcą np Brzegu opolskiego i Oławy... do redaktora: Most Wschodni w żadnym wypadku nie łączy się w Wielką Wyspą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Tak NIE jest na calym swiecie .... IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.10, 15:54 W d....e mam Dublin. Tu jest Polska i jak tylko Wrocław wprowadzi jakieś opłaty to osobiście władze wrzucę do najbliższego szamba. >>> Powiedz tylko kiedy, to Ci pomoge! Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Tak JEST na całym świecie 17.06.10, 16:33 z malymi wyjątkami. Dublin oferujue mieszkańcom jako taki system transportu publicznego z DARTem - w porównaniu z Wrocławiem, to prawie metro. A przy tym, nie znam statystyk na temat ruchu tranzytowego, ale trochę nie chce mi się wierzyć, żeby był on porównywalny z tym, co przeżdża przez Wrocław. Myślę, że takich wyjątków jest więcej. Myślę, że partyzanci z UCK pobierają opłaty za objazd Pristiny, a ich koledzy z Albanii właściwej czeszą dokoła Tirany. Słyszałem też, że jeśli nie ma się pólcalowego km-u na pojejździe, trzeba płacić za objazd Kandaharu lokalnym urzędnikom w czarnych turbanach. Nawet na Ukrainie dobrze jest ponoć mieć parę hrywien dla umundurowanych pobieraczy opłat drogowych. Jendak REGUŁY obwodnice dużych miast są bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: 212.160.172.* 17.06.10, 09:02 A może tak Gazeta zamiast pisać takie teksty w dodatku lokalnym, weźmie się do roboty i skrzyknie tysiące wrocłąwian aby podpisały petycję do rządu. A może pokusi się o pomysł ustawy (w końcu to tylko 100000 podpisów) do ukończenia AOW na pewno się uda je zebrać. Do boju 4 władzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TTU Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: *.zif.ae.wroc.pl 17.06.10, 11:26 Tutaj rzeczywiście potrzebna jest skoordynowana akcja, petycja, mail'e do dolnośląskich posłów. Przypomnienie im kto ich wybrał - najwyraźniej posłowie z PO uwierzyli, że do końca świata będą mieć wysokie poparcie społeczne. Ale tak nie jest, o czym np. przekonało się SLD. Jeżeli poseł Huskowski mówi coś takiego, a reszta posłów PO z Wrocławia milczy, to niewykluczone że za kilka lat Donald Tusk zamiast walczyć o władzę będzie walczył o 10% miejsc w Sejmie i przetrwanie partii i resztek tego co z niej zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
lingus Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bezpł... 17.06.10, 09:09 Argument, że AOW musi być płatna, bo wszystkie autostrady w PL muszą docelowo być płatne, jest bez sensu i łatwo go obejść. Wystarczy zmienić jej kategorię na zwykłą obwodnicę, i wtedy nikt już nic nie "musi". Nie każdy wielopasmowy odcinek drogi musi być nazywany autostradą i mieć bramki. Co najwyżej będziemy po niej jeździć nieco wolniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: 109.243.212.* 17.06.10, 09:26 Znowu wychodzi nieudolność UM, powinni się dogadać jak przekazywali grunty a nie teraz biadolą że ktoś im robi buuu Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez 17.06.10, 09:28 Ekhm... dynamiści? Dam sobie rękę uciąć, że obwodnicy Wrocławia, jako remedium na korki, domagają się głównie wrocławscy kierowcy, także ci antydynamiczni. Czyżby okazało się, że nie tak łatwo wpaść na dobre rozwiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś
tentutaj Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bezpł... 17.06.10, 09:55 Bezpłatne obwodnice nie nabiją kabzy "działaczom gospodarczym" PO Szkoda by było, taki szmal leży odłogiem, zwłaszcza, że durni wyborcy już zapomnieli o obiecankach obniżki podatków i będzie można nowe inwestycje z ich kasy robić. Teraz ważne,żeby ustalić tradycję. Oni płacą, a my za bezdurno mamy dochodowy biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Przepraszam, a na co idą podatki w cenie paliwa ? 17.06.10, 09:59 Pamiętacie Kazika śpiewającego "Na przykład w cenie benzyny 70% to podatek" ? Miesięcznie wydaję około 1500 - 2000 PLN na paliwo, czyli korzystając z dróg płacę państwu cirka 1000 - 1400 PLN. MIESIĘCZNIE. I ja mam jeszcze curva dodatkowo za coś płacić ?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista polska mentalnosc i polskie zycie IP: *.opera-mini.net 17.06.10, 10:08 Cytując Mistrza Stefana Kisielewskiego: „Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju! Inna wersja: Socjalizm bohatersko walczy z problemami nieznanymi w żadnym innym ustroju” pl.wikiquote.org/wiki/Stefan_Kisielewski Przecież wszyscy Radni, Posłowie, Senatorowie są ludźmi mentalnie wyrosłymi z idei socjalizmu. Ich dzieciństwo, młodość, dorastanie, członkostwo w PZPR, Solidarności, NZS ( niepotrzebne skreślić ), odciska się w sposobach myślenia i działania w tej chwili, w III RP AD2010. Najpierw obiecują. Potem szukają sposobu na ewentualną realizację marzeń i planów. Zajmuje im to zazwyczaj całe życie i zabiera większość życiowej energii. Oni nie budują. Oni walczą. Oni się zmagają. Zmieniają poglądy i koalicjantów w walce o słuszną sprawę. Tak samo i dokładnie wg takiego schematu rozgrywa się akcja z budową AOW i jej funkcjonowaniem. Walka, walka, walka. O wszystko, wszystkich ze wszystkimi. Zamiast budowania, jest walka. Z problemami które sami tworzą. Walka z własnym cieniem. Nie mają innego sposobu na życie, bo Polak-bohater, to ten który ginie w okopach, w powstaniach. Świętym nie zostaje się za dobrą pracę i efektywnie spędzone życie. Święty to ten który walczył i przegrał. Kto i kiedy to zmieni ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: polska mentalnosc i polskie zycie IP: *.wroclaw.mm.pl 17.06.10, 10:32 Socjalizmu nie ma od 21 lat. To jest KAPITALIZM. To jest jego prawdziwa twarz a nie wersja demo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: polska mentalnosc i polskie zycie IP: *.opera-mini.net 17.06.10, 11:19 Kapitalizm to system w którym państwo ma rezerwy walutowe. Kapitalizm to system w którym ludzie pracują, a inwestorzy generują zyski. Socjalizm umacnia się w USA, Unii Europejskiej ( ratującej bankrutów żyjących ponad stan ). Coraz więcej ludzi myśli i zachowuje się wg klasycznych haseł socjalizmu. Wystarczy posłuchać Kandydatów w „wyborach” , Posłów, Radnych, Związkowców, emerytów, pacjentów, profesorów, pracowników, ... Każdy chce dostać. Na wszystko i coraz więcej. Nikt nie myśli o kapitale, każdy myśli o dzieleniu i wydawaniu. Socjalizm wiecznie żywy !!! I trochę faktów, czyli gdzie jeszcze można znaleźć wolny kapitał : Pozycja, państwo, kwota, data 1 Chiny 2400 miliardy USD(grudzień 2009) 2 Japonia 1019 miliardy USD(czerwiec 2009) — 3 Rosja 456 miliardy USD(1 kwiecień 2010) 4 Tajwan 348,2 miliardy USD(grudzień 2009) 5 Indie 278,7 miliardy USD(5 luty 2010) 6 Korea Południowa 270,9 miliardy USD(listopad 2009) 7 Brazylia 240,917 miliardy USD(styczeń 2010) 8 Hongkong 240 miliardy USD(listopad 2009) 9 Niemcy 184 miliardy USD(wrzesień 2009) 10 Singapur miliardy USD 182 (wrzesień 2009) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Czym się różni kapitalizm od socjalizmu? 17.06.10, 12:02 Różni się tym, że w kapitalizmie panuje wyzysk człowieka przez człowieka a w socjalizmie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Czym się różni kapitalizm od socjalizmu? IP: *.opera-mini.net 17.06.10, 13:23 Już teraz na jednego emeryta i rencistę przypada zaledwie 1,5 pracującego. Mamy także najniższy wskaźnik zatrudnienia w Europie. W Polsce pracuje jedynie 54,5 proc. osób w wieku produkcyjnym dziennik.pl/gospodarka/article106948/Najmlodsi_emeryci_w_Europie_beda_pracowac_krocej.html Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski święte słowa, realisto 17.06.10, 16:38 A najbardziej przeraża mnie to, że ci ludzie wychowują i kształcą ludzi urodzonych już PO upadku komunistycznego bubla. I odnoszą niemałe sukcesy w przekazywaniu im swoich "wartośi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semafor Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.10, 11:52 Jeszcze "ciepłe" słowa JKM: "politycy to jest banda, która ma jeden cel: zabrać nam podatki, zmarnować z tego większość, a resztę przejeść". Powinni wystarczyć za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali 17.06.10, 12:49 kklement napisał: > Pamiętacie Kazika śpiewającego "Na przykład w cenie benzyny 70% to > podatek" ? W Reichu 75% ceny beznyny to haracz ściągany przez państwo. Tyle, że autostrady niemiaszki mają takie, że paluszki lizać. Równiusieńkie, bez ograniczenia prędkości, bezpieczne no i dla samochodów osobowych za darmo. Chociaż ostatnio coś kanclerzyca przebąkiwała o wprowadzeniu opłat również dla samochodów osobowych. Ale nie chce mi się w to wierzyć, bo to oznaczałoby koniec jej politycznej kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
alekarz Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali 17.06.10, 21:57 W rzeczy samej! Cena paliwa ma osiągnąć w sierpniu 5,50 , mądrzy ludzie mówią , że ropa ma skakać o złotówkę co 7 lat. Jeśli chcemy spowodować , żeby lludzie przestali dojeżdżac do pracy może już to zróbmy. Ja chętnie skorzystałbym z tej obwodnicy właśnie po to aby skrócić droge do pracy. Jeśli ma być płatna to niech obniżą cenę benzyny! Odpowiedz Link Zgłoś
liwiaaa Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali 17.06.10, 22:13 Klement, to przepraszam, ale czym Ty jeździsz, że 2 klocki na paliwo Ci idzie? :P Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali 17.06.10, 23:28 liwiaaa napisała: > Klement, to przepraszam, ale czym Ty jeździsz, że 2 klocki na paliwo > Ci idzie? :P Większe znaczenie niż 'czym' ma 'ile'. A jeżdżę dużo, zresztą będę pewnie jeszcze więcej, bo zaczynam jeszcze jedną pracę, już w Wielkopolsce. Niemniej faktycznie benzynowy silnik 2,5 litra swoje pali, zwłaszcza w korkach :/ Odpowiedz Link Zgłoś
liwiaaa Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali 17.06.10, 23:53 o kurde, to Twoje cacko ładnie ciągnie po kieszeni. Ale pewnie i tak jeszcze swoje zarobi :) ale przejechałabym się taką maszynką no no.. to moje 1.2 litrowe maleństwo to bierzesz pewnie na drugim biegu gdzieś na jezdni ;) hmm... preferujesz pracę wszędzie tylko nie we Wrocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali 18.06.10, 00:28 liwiaaa napisała: > hmm... preferujesz pracę wszędzie tylko nie we Wrocławiu? Skądże, we Wrocławiu też pracuję, aktualnie mam tu swoją praktykę prywatną. Odpowiedz Link Zgłoś
liwiaaa Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali 18.06.10, 00:53 To przynajmniej znak, że czasem odwiedzasz swój dom :) i siedzisz w innym fotelu niż ten samochodowy ;) wyciągasz zmęczone nogi i odpoczywasz :) przynajmniej taką mam nadzieję :):) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali 18.06.10, 01:45 liwiaaa napisała: > Klement, to przepraszam, ale czym Ty jeździsz, że 2 klocki na paliwo > Ci idzie? :P O to samo chciałem zapytać. Robić 10 000 km miesięcznie (ponad 300 dziennie). Nie chciałbym być nabywcą trzyletniego samochodu od naszego kolegi. Chyba, że to Skot. :) Odpowiedz Link Zgłoś
liwiaaa Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali 18.06.10, 10:59 Chyba, że Klement sprzedaje auto jak jest jeszcze na gwarancji ;) albo robi mega super cenę, to kto wie hihi :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Przepraszam, a na co idą podatki w cenie pali 18.06.10, 21:09 Pomyliłeś się w wyliczeniach. Rocznie robię ok. 40 tys. km. Dzielone na dwanaście miesięcy daje ok. 3300 km miesięcznie. Dzielone na sto (sto km jako odcinek określający spalanie) razy dziesięć (bo dziesięć litrów na sto spalam) daje miesięcznie 330 l paliwa. Bo baku leję zawsze mocniejszą wachę, kosztującą w zaokrągleniu 5 PLN za litr. Co ostatecznie daje ok. 1650 PLN za paliwo miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Z choinki się urwał? 17.06.10, 10:19 Pan redaktor z choinki się urwał? O tym, że AOW ma być płatna wiadomo od ośmiu lat. W GOP dym o bezpłatne odcinki aglomeracyjne A1 i A4 zrobił się już kilka lat temu. W sumie nie wiem na czym stanęło (były pomysły darmowych biletów dla mieszkańców itp. bzdety), ale Silesia, Wrocek i Kraków powinny lobbować na rzecz zmiany zapisów odpowiedniej ustawy, bo ten "wielki" problem można rozwiązać kilkoma podpisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Rokosz Re: Z choinki się urwał? IP: *.chello.pl 17.06.10, 11:46 Jeszcze napisz czyje to mają być podpisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Z choinki się urwał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 17:48 A kto się podpisuje pod zmianami ustaw?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willy Re: Z choinki się urwał? IP: *.chello.pl 17.06.10, 12:58 Co to jest "Silesia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Z choinki się urwał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 17:49 To Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Z choinki się urwał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 15:10 Trochę to wszystko dziwne, bo akurat na Śląsku (konkretnie chodzi o Katowice) kawałek A4 jest traktowany jak "obwodnica" i nawet specjalnie dołożono tam bodaj po 2 pasy w każdą stronę - jeżdżą tamtędy również miejskie autobusy, a odcinek jest - o ile się nie mylę - bezpłatny. Nie ma powodów, by nie postąpić tak z innymi obwodnicami autostradowymi, inaczej o kant sosny rozbić całe to dróg budowanie, jeśli ciężki ruch nadal będzie pakował się w środek miast. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: Z choinki się urwał? 18.06.10, 01:07 Jeszcze bezpłatny odcinek, ale jak we Wrocławiu zrobią płatny to i w Katowicach i w Krakowie też. Dlaczego?? Bo powiedzą, że Wrocławiu jest płatna AOW i w innych miastach też musi, nie dajmy się walczmy póki jeszcze mamy czas darmowaaow.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
your.wroc1 Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bezpł... 17.06.10, 11:59 Musimy stosować rozwiązania stosowane na świecie - obwodnice dużych miast wszędzie są bezpłatne. U nas też musi tak być. Dodatkowo ruch samochodowy w mieście byłby usprawniony poprzez stosowanie ruchu jednokierunkowego na ulicach, z tym że musi być stosowana żelazna konsekwencja:rownoległe sąsiednie ulice z pólnocy na poludnie i ze wschodu ma zachód muszą mieć kierunki jazdy przemiennie. W Barcelonie nikomu nie przeszkadza, że ulica ma 7 pasm ruchu w jednym kierunku. U nas by zrobili dwa kierunki i dodatkowo tramwaj. Nieudolne zastosowanie ulic jednokierunkowych świadczyć może ruch wokół Rynku a ul. Kotlarska nawet (aby było trudniej trafić pod właściwy nr domu) ma odcinki o różnym kierunku ruchu. O bezpatną obwodnicę winne zadbać i koordynować akcję Urząd Miasta z Prezydentem na czele. O ile akcja ta nie powiedzie się, mieszkańcy Wrocłąwia winne zbojkotować wybory samorządowe- niech władze same się wybieraja a nie będą mogly chwalić się na całą Polskę o tak dużym poparciu. Wszystkie partie postąpily niewłaściwie - chyba idiotyczny pomycł rzuciło o odpłatności SLD ale potem żadna partia tego nie skorygowała chociaż kilka prób ( wzmianek) było. Obawiam się, jak to unas często bywa, potem będą wszyscy mówili, że my chcieliśmy ale jest już za późno i nic się nie da zrobić. Pozdrawiam M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: *.chello.pl 17.06.10, 21:00 To może zastosujmy też płatny wjazd do centrum, czy tylko będziemy kopiować niektóre rozwiązania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: *.e-wro.net.pl 17.06.10, 23:17 > To może zastosujmy też płatny wjazd do centrum, To dobry pomysł. W bogatej Norwegii płaci się za wjazd do Oslo. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Piszmy listy do posłów 17.06.10, 12:13 Piszmy listy!! Piszmy do dolnośląskich posłów, którzy stanowią prawo pod tym linkiem są wszystkie adresy e-mail i przykładowy list co prawda do rady miejskiej, ale wkrótce pojawi się pewnie i list do posłów:) Ja napisałem już do radnych miejskich :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaa1989 Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bezpł... 17.06.10, 12:20 Ku..a, to po co płacimy podatki na budowę dróg??!! Niech jakaś firma zbuduje tą obwodnicę za swoją kasę i niech pobiera sobie takie opłaty jakie chce. Wtedy będzie to zrozumiałe, ale gdy płacę w np. paliwie podatek z którego mają być budowane te drogi to z jakiej racji mam drugi raz płacić za przejazd cholerną drogą??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: Bicie piany 17.06.10, 12:23 Proponuje poczytać ustawie z dnia 27 października 1994 roku o autostradach płatnych! W świetle tej ustawy wszystkie autostrady na terenie polski są płatne! Kwestia tylko tego kiedy zostanie wybrana firma odpowiedzialna pobieranie opłat więc, to że na razie jeździmy za darmo A4 na odcinku Wrocław - Katowice jest kwestią czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver 2758 Re: Bicie piany IP: *.chello.pl 17.06.10, 20:03 marcinred1 napisał: > Proponuje poczytać ustawie z dnia 27 października 1994 roku o autostradach płatnych! W świetle tej ustawy wszystkie autostrady na terenie polski są płatne! Kwestia tylko tego kiedy zostanie wybrana firma odpowiedzialna pobieranie opłat więc, to że na razie jeździmy za darmo A4 na odcinku Wrocław - Katowice jest kwestią czasu. Już nieraz o tym pisałem, ale widocznie to za mało. A zatem jeszcze raz. Wystarczy przeczytać pierwszy artykuł ustawy, by stwierdzić coś zupełnie innego: Art. 1. 1. Ustawa określa warunki przygotowania budowy, zasady koncesjonowania budowy i eksploatacji albo koncesjonowania wyłącznie eksploatacji autostrad płatnych, zwanych dalej "autostradami", a także organy właściwe w tych sprawach. 2. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, autostrady lub ich odcinki, które będą budowane i eksploatowane albo wyłącznie eksploatowane jako płatne. 3. Na zasadach określonych w ustawie mogą być budowane i eksploatowane albo wyłącznie eksploatowane, jako płatne, drogi ekspresowe. 4. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, drogi ekspresowe, które mogą być budowane i eksploatowane albo wyłącznie eksploatowane jako płatne. 5. Określenie autostrad i dróg ekspresowych w przepisach, o których mowa w ust. 2 i 4, może nastąpić, jeżeli będzie możliwość korzystania z innej, ogólnodostępnej drogi publicznej. Tak więc z ustawy wcale nie wynika, że wszystkie autostrady muszą być płatne. Będą nimi tylko te, które w swoim rozporządzeniu określi Rada Ministrów (art.1 ust. 2 oraz ust.4). Nota bene RM nie ma obowiązku wydania takiego rozporządzenia a więc mogłoby w Polsce nie być w ogóle płatnych autostrad. Mogłoby, gdyby nie odbijające się do dziś czkawką zaszłości z czasów procesów koncesyjnych zrealizowanych przez pana Liberadzkiego, ministra w rządzie pana Cimoszewicza. Bo, na szczęście, kolejnym rządom nie udało się "pozyskać" kolejnych koncesjonariuszy. Za to z tejże ustawy (art.1 ust.3) wynika, że można wprowadzić płatność za korzystanie także z dróg ekspresowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: Bicie piany 18.06.10, 00:24 Zgadzam się jednak wszyscy zasłaniają się to ustawą, że oto autostrady muszą być płatne. Tak samo jest w wypadku A8, która będzie przystosowana do poboru opłat!! To oznacza, że opłaty takie będą musiały być na niej wprowadzone Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza Co w tym dziwnego? 17.06.10, 12:54 Swego czasu, kiedy układ planowanych autostrad był "przewracany" przez lokalnych, prężnych działaczy (pamiętamy Jamrozka- prawda?), "przewracany" tak aby wybudować twór zwany obwodnicą autostradową, plany przygotowywane w tamtym gronie (Urząd Wojewódzki) przewidywały obwodnicę płatną w obrębie miasta, wyposażoną w tzw. MOP-y (miejsca obsługi podróżnych), zjazdy z punktami poboru opłat itp. To był zdaje się rok 1993. Od tego czasu "zarażono" pomysłem władze miasta, pozornie odstąpiono od formuły obwodnicy płatnej, aby po latach powrócić do pierwotnego zamierzenia. Biznes to biznes - Wrocław to Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: Co w tym dziwnego? 17.06.10, 18:58 Władze Wrocławia nic to tego nie mają to GDDKiA jest właścicielem drogi!! Czyli to rząd jest właściciele drogi nie miasto. Nie wypaczajmy obrazu odpowiedzialności za to co się dzieje. Zróbmy coś z tym: darmowaaow.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza Re: Co w tym dziwnego? 17.06.10, 21:01 No właśnie: nie wypaczajmy. Zmiana układu autostrad na AOW to sprawa lokalnych działaczy kręcących się wokół Urzędu Wojewódzkiego. Długi czas GDDKiA (warszawka) sprzeciwiała się przebiegowi "autostrady" Bielany- Mirków. Dopiero gdy AOW została poparta przez władze Wrocławia i zapisana w Strategii i Studium - odpuścili. I Tak pozostał kaczan komunikacyjny do robienia biznesu. Z drugiej strony władze miasta zostały postawione pod ścianą: albo nowy przebieg zwany AOW, albo nikt nie da grosza na układ autostrad. Innymi słowy: albo poprzecie nasz biznes, albo ... wybierajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
lob1 Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bezpł... 17.06.10, 12:55 Jeżeli obwodnica będzie płatna to kierowcy będą jeżdzić po staremu Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Choc sprawa dotyczy tylko ciężarówek to i tak musi 17.06.10, 13:39 byc rozpatrzona w skali kraju, choc oczywiscie srodki na budowe dalszych drog sa tez konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Płatna AOW wiadmo było juz od dawna 17.06.10, 13:48 W podanym tu linku znajdują się zapytania Posła Krasonia o odpłatności za AOW, o której wiadomo już od sierpnia 2009. Minister infrastruktury oczywiście wszystko spycha na przepisy! darmowaaow.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
wielki.szatny Dość kłamstw 17.06.10, 14:18 - Zgodnie z obowiązującym prawem autostrady w Polsce są lub będą płatne - mówi Mikołaj Karpiński, rzecznik Ministerstwa Infrastruktury. Wrocławski poseł Platformy Obywatelskiej Stanisław Huskowski, członek sejmowej komisji infrastruktury, tłumaczy, że obwodnica musi być płatna, jeśli mamy rozbudować sieć autostrad w Polsce: - Ustawa o autostradach mówi, że wszystkie mają być płatne. AOW nie może być wyjątkiem. Mikołaj Karpiński i Stanisław Huskowski kłamią. Po pierwsze nie wszystkie autostrady będą płatne (A6 nie będzie), bo jest różnica między autostradą a autostradą płatną, po drugie ustawa nie mówi, że autostrady muszą być płatne, tylko oddaje decyzję o płatności bądź nie w ręce rządu. Ustawa o drogach publicznych: 11) autostrada – drogę przeznaczoną wyłącznie do ruchu pojazdów samochodowych: a) wyposażoną przynajmniej w dwie trwale rozdzielone jednokierunkowe jezdnie, b) posiadającą wielopoziomowe skrzyżowania ze wszystkimi przecinającymi ją drogami transportu lądowego i wodnego, c) wyposażoną w urządzenia obsługi podróżnych, pojazdów i przesyłek, przeznaczone wyłącznie dla użytkowników autostrady; Art. 4a. 1. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, sieć autostrad i dróg ekspresowych, mając na uwadze potrzeby społeczne i gospodarcze kraju w zakresie rozwoju infrastruktury. źródło: Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 20 października 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie sieci autostrad i dróg ekspresowych Ustawa o autostradach płatnych oraz o Krajowym Funduszu Drogowym Art. 1. 2. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, autostrady lub ich odcinki, które będą budowane i eksploatowane albo wyłącznie eksploatowane jako płatne. źródło: Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 16 lipca 2002 r. w sprawie autostrad płatnych. [za A. Warskim z forum skyscraper] Odpowiedz Link Zgłoś
baca63 Nie mam nic przeciwko temu aby prywatny inwestor 17.06.10, 14:31 budował drogi, autostrady, mosty i pobierał pieniądze za korzystanie z nich. Ale dlaczego płatne drogi są budowane za publiczne pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: Nie mam nic przeciwko temu aby prywatny inwes 17.06.10, 14:41 Bo niby te opłaty maja pozwolić na dalszą rozbudowę dróg. Szkoda tylko, iż operatorami są prywatne firmy, które zbijają na tym niezłą kasę :( Odpowiedz Link Zgłoś
baca63 Re: Nie mam nic przeciwko temu aby prywatny inwes 17.06.10, 15:10 marcinred1 napisał: > Bo niby te opłaty maja pozwolić na dalszą rozbudowę dróg. Szkoda tylko, iż > operatorami są prywatne firmy, które zbijają na tym niezłą kasę :( Przykład. Stalexport i płatny odcinek Katowice-Kraków z wiecznym łataniem dziur i ograniczeniami do 70km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Nie mam nic przeciwko temu aby prywatny inwes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 15:13 Pitolenie o Szopenie, w końcu w paliwie jest tzw. podatek drogowy, który miał w całości iść na utrzymanie i budowę dróg w PL. A jak na razie idzie z niego nie więcej niż 15%, reszta zasila jakieś KRUS-y i inne srusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: old b Re: Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 14:55 Ciekawe tylko co w obliczu zbliżających się wyborów powie na ten temat wrocławska Platforma? Na razie milczy… prowrokator.wordpress.com/2010/06/17/huskowski-obwodnica-platna-a-wroclawska-po-milczy/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc do autora IP: 193.22.252.* 17.06.10, 15:29 Panie redaktorze, od osoby piszącej dla poważnego dziennika oczekiwałbym więcej, niż szczenięce gadanie typu "Przeciwnicy mostu Wschodniego na Wielką Wyspę zaraz zaczną krzyczeć: - A nie mówiliśmy!". Jeżeli już porusza się ten temat, to dla zachowania choćby minimum obiektywizmu należałoby rozważyć, czy w świetle planowanych opłat na AOW osoby te nie miały w tym względzie racji. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Dlaczego PO milczy?? 17.06.10, 16:53 Do tej pory możemy zobaczyć ostre działanie SLD i PiS a co z PO dlaczego nabrało wody w usta?? Czy dlatego, że to ich koledzy rządzą ministerstw infrastruktury? Czy dlatego. że to ich koledzy mają większość parlamentarną? Odpowiedz brzmi 3XTAK Nie mogą nic powiedzieć bo to ich koledzy i koleżanki odpowiadają za ten stan rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak żaden temat zastępczy IP: *.static.xdsl-line.inode.at 17.06.10, 17:48 @secondwroclaw: i właśnie za bardzo nie wiem w jakim akcie prawnym wyczytałeś że obwodnice są bezpłatne Odpowiedz Link Zgłoś
bura-tino Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bezpł... 17.06.10, 18:15 Jeżeli AOW miałaby być płatna, to w ogóle nie należało jej budować. Odpowiedz Link Zgłoś
jorot Autostradowa obwodnica Wrocławia musi być bezpł... 17.06.10, 18:16 Gdzieś pisali, że Wrocław to tylko trampolina dla malutkich działaczy i polityków. Pan Zdrojewski się odbił i zapomniał o Wrocławiu. Pan Huskowski odbił się i zapomniał. A jak się pięknie uśmiechali i mizdrzyli. Teraz pięknie się prezentuje Pan Dutkiewicz i wchodzi na trampolinę. No cóż wybieramy sportowców a nie gospodarzy. Odpowiedz Link Zgłoś