Gość: as Porażka twojego mózgu (jeśli go masz) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 20:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do asa uzasadnij, polemizuj, a nie tak klep IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.10, 21:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: uzasadnij, polemizuj, a nie tak klep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 16:41 Słuchaj, piszę na poziomie tego kolesia, mam pisać z sensem? Niech on wpierw napisze coś sensownego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do asa no i dalej klepiesz bez sensu. IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.10, 18:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwa porażka Re: Porażka IIIRP IP: *.017-62-6b73642.cust.bredbandsbolaget.se 10.07.10, 20:57 to zboki co latają za ludźmi po ubikacjach. Chodzi mi o takich ludzi jak Przemek Roszkowski( z Nowego Dworu ) co łażą i molestują psychicznie ludzi podczas załatwiania podstawowych potrzeb fiziologicznych... co za zbok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 04:57 Dwadziescia lat propagandy sukcesu zrobilo swoje. Wielu nie moze uwierzyc ,ze zyje w syfie o nazwie IIIRP. Odpowiedz Link Zgłoś
sas125 Re: Porażka IIIRP 12.07.10, 12:53 gosc do as -to typowy medrzec z mlodziezowki PO co to podjac dyskusji nie podejmie bo za glupi ale bluzgnąc gnojem to potrafi a jak trzeba to kij basebalowy znajdzie. prof. Kowalik moglby pewnie napisac wiecej i bardziej szczegolowo- czy fakt ze balcerowicza nadal uwazają w Polsce poprawnopolityczni za mojzesza nie potwierdza jego zenujacych bledow ? sprobujcie nad tympomyslec- na tej prostej i oczywistej plaszczyznie -bo nie bardzo was stac na cos madrzejszego. . druga podpowiedz - czy balc.ostrzegl polakow przed nadchodzacym kryzysem czy skrytykowal wypowiedz phemieha ze pytania o kryzys uwazam za niefortunne ? czy wreszcie przeanalizowal przyczyny i sedno zjawiska kryzysu ? gdzie i kiedy wydal na temat jakąs pracę ? pozytecznym idiotom przypomne jeszcze ze nie macie polaczki juz stoczni, rybolowstwa -na polnocy w srodku - fso nie istnieje - a czesi maja skode z mocną pozycja w swiecie na pld fiat ucieka , opel sie chwieje.. czym bedziecie splacac dlugi ? kartoflami ? 1 tusc = 100mld dlugu ktory rosnie i MUSICIE go splacac a wy duraczki umacniacie u wladzy sprawcow zapasci Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 13:10 jesteś typowym idiotą, który nigdy nie zrozumie sytuacji gospodarczej końca PRLu i sposobów na jej szybką naprawę. Będziecie pluć jadem tylko dlatego, że nie umieliście się odnaleźć w wolnym rynku, za komuny to było fajnie co? Czy się stoi czy się leży 2000 się należy! Czerwone szmaty! Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Porażka IIIRP 12.07.10, 13:13 No to wybierz sobie z tego bzdurnego, twoim zdaniem, artykułu trzy błędne ztwierdzenia i wskaż je. Proszę bardzo, możęsz się wykazać. Co, nie idzie? No, jeszcze ci się nie udało? Cóż... Tak właśnie wyglądałeś od początku. Na internetowego napinacza bez własnego zdania i pomyślunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 14:17 Typowe zaklinanie rzeczywistości - wystarczy rzucić liczbami (inflacja) i wszyscy zadowoleni, bo inflacji nie było, tak właśnie można właśnie ciemną masą (zaliczacie się do niej) Odpowiedz Link Zgłoś
sas125 Re: Porażka IIIRP 12.07.10, 14:35 bo inflacji nie bylo ... nikt tego nie pisze - watpie zreszta zebys rozumial to slowo - oprocz prof. Kowalika jest jeszcze kilku PROFESOROW EKONOMII a nie dupkow phemiehow , historykow od pilki na podworku ktorzy krytykuja Balcerowicza , jesli potrafisz wymienic chociaz jedno nazwisko - to mozna ewent. znizyc się do twoich rzygow i cos tam napisac.. ale nie wymienisz wiec zastosuj sie do inwokacji min. Fedak i s....j/ to jej osobiste slowa -dla przypomnienia../ a wasz PO wski poziom kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 15:18 Mam dla Ciebie radę: Zacznij myśleć samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Porażka IIIRP 12.07.10, 16:12 Gość portalu: as napisał(a): > Mam dla Ciebie radę: Zacznij myśleć samodzielnie. Pokaż jak to się robi. Najlepiej wskazując trzy błędy we wspomnianym artykule :-> Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: Porażka IIIRP 12.07.10, 22:17 45rtg napisała: > Gość portalu: as napisał(a): > > > Mam dla Ciebie radę: Zacznij myśleć samodzielnie. > > Pokaż jak to się robi. Najlepiej wskazując trzy błędy we wspomnianym > artykule :-> Ja nie jestem ekonomistą. Więc nie wiem jakie błędy tam są, bo pewnie ktoś od Balcerowicza w równie mądry sposób by z Kowalikiem polemizował. Natomiast ja mam wrażenie, że gościu zachowuje się, jak obecnie pisiory "nikt mnie nie słucha, chociaż ja mam rację". Więc mój koment jest taki: wybory wygrała opcja Balcerowicza i taką a nie inną reformę przeprowadziła. Czy można było inaczej - to jest pieprzenie akademickie, myślę, że żadnymi symulacjami się tego nie da sprawdzić. Pan Kowalik mógł wygrać wybory (UP Kowalika istniała od 1992 roku i wg tego tekstu jeszcze był czas na korkety) i przeprowadzić reformy wg swojego pomysłu, ale widać nie miał odpowiedniej siły przebicia. Albo Kowalik po prostu zazdrości, że we wszystkich podręcznikach do ekonomii w części o transformacji z realnego socjalizmu do kapitalizmu jest Balcerowicz a nie ma Kowalika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 09:02 Wystarczy zdrowy rozsadek. Terapia szokowa w praktyce ( podyktowana przez kosensus waszyngroński ) poniosla kleske wszedzie gdzie zadano. Patrz sytuacja Ameryki Poludniowej po wprowadzeniu konsensusu waszyngtońskiego. Wzrost zadlużenia z 580 mld $ do 1,5 bln $. Zmarnowana szansa rozwojowa. Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: Porażka IIIRP 13.07.10, 09:43 Gość portalu: atlass napisał(a): > Wystarczy zdrowy rozsadek. > Terapia szokowa w praktyce ( podyktowana przez kosensus waszyngroński ) poniosl > a > kleske wszedzie gdzie zadano. Mam wrażenie, że w Polsce jednak się to udało. Przynajmniej jak porównuję to co było w sklepach w 88 czy 89 roku i teraz, czy też zamożność moich rodziców (oboje pracowali w państwowych przedsiębiorstwach), którzy wtedy mieli czterdzieści parę lat i jakoś tam wiązali koniec z końcem + raz w roku wczasy w FWP i moją sytuacją obecną, prawie 40-latka. Różnica jest kolosalna, możliwości, jakość życia, itd. Jeszcze wracając do Kowalika. On twierdzi, że Balcerowicz nic nie robił poza udzielaniem wywiadów. Ja czytałem książkę Balcerowicza "800 dni" czy jakoś tak i z niej nie wynikało, że on nic nie robił. No więc ktoś, lekko mówiąc, mija się z prawdą. Publikowanie po 20 latach analiz jak to by świetnie było, jakby zrobiło się coś inaczej, gdy ma się wiedzę (twarde dane - inflacja, bezrobocie, PKB, itd.), jakie skutki spowodował plan Balcerowicza jest teraz łatwe. Cały czas uważam, że Kowalik nigdzie nie przedstawił żadnych sensownych symulacji, że jego pomysł byłby skuteczniejszy. Może byłby bardziej "socjalny", ale może (podkreślam może, bo nie też nie mam żadnych sytuacji) w tej chwili przedsiębiorstw o poziomie jakości biznesowej jak Poczta Polska, czy PKP byłoby znacznie więcej - takie firmy w początku lat 90-tych były w zasadzie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 10:18 Porownania miedzy sytemami mogą nasuwać iluzoryczne wnioski. W kazdym , nawet najgorszym ustroju panstwa dziala grupa ludzi wplywowych, zamoznych. Cofniecie się w rozwoju do poziomu dziewietnastowiecznego kapitalizmu nie bylo sztuka lecz bledem politykow. Bledy te maja daleko idace skutki. Co sie udalo w Polsce? Nie zbudowano autostrad.Budzetowka klepei biede.Szkolnictwo wyzsze do bani ( ok. 500 miejsce w rankigu szanghajskim ). Sluzba zdrowia w rozsypce. Energetyka w stanie bliskim zapasci ( przez 20 lat nie zbudowano nowej elektrowni konwencjonalnej ani jadrowej ... ) Zdlawiono potencjal badawczo rozwojowy ( ok 0,6 % pkb , najnizszy w UE ) Wyprzedano za granice sektor bankwy ( 80% aktywow ) co grozi krachem finasowym i gospodarczym ( gdy centrale siegną po dywidendy i transfer kapitału.. ) Wzrost sfery ubostwa do 20% populacji. Chronicznie wysokie bezrobocie ok 20 % ( jedno znajwyzszych w Europie) Mozna wymieniac dalej.... Grupa ludzi uwlaszcona na SP lub jakies chore biznesy.To nie jest jeszcze zdrowy system. Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: Porażka IIIRP 13.07.10, 11:24 Gość portalu: atlass napisał(a): > Porownania miedzy sytemami mogą nasuwać iluzoryczne wnioski. > W kazdym , nawet najgorszym ustroju panstwa dziala grupa ludzi wplywowych, > zamoznych. [ciach] > Grupa ludzi uwlaszcona na SP lub jakies chore biznesy.To nie jest jeszcze zdrow > y > system. Gadasz jak PiS, a nie masz żadnych argumentów, że jakby wprowadzić socjalizm a'la Kowalik to by bezrobocia nie było, banki były państwowe, a Polska była krajem mlekiem i miodem płynącym. Z Twojej listy (która jest tak populistyczna, że aż się nie chce z tym polemizować) skomentuję tylko bezrobocie, które nie wynosi 20%, tylko 10%, z czego pewnie połowa pracuje na czarno i wyprzedaż banków. Tu Cię chciałbym zapewnić, że to dzięki temu wstrętnemu zagranicznemu kapitałowi te banki w ogóle istnieją. W początku lat 90-tych nie było polskiego kapitału, który by mógł cokolwiek zrobić. No, był jakiś Grobelny w tzw. międzyczasie, 100% polski kapitał. Pokaż mi przykład kraju z d. demoludów, którego droga 1990-2010 była zdecydowanie lepsza, ale z twardymi danymi. Np. 1. ostatni rok realnego socjalizmu, 1989 - PKB/głowę, inflacja, bezrobocie, struktura zatrudnienia (rolnictwo, przemysł, usługi), średnie wynagrodzenie (np. w US$) 2. zastosowana metoda transformacji (od kiedy, kto, jak) 3. pkt 1 np. w roku 1999 i 2009, ale dodajmy jeszcze strukturę własności (np. tylko dla banków), bo zakładamy, że w 1989 w zasadzie wszystko było państwowe. Możesz dodać inwestycje zagraniczne/łeb, zadłużenie jako %PKB, jak coś chcesz jeszcze to dodaj. I jak to zrobisz to będziemy rozmawiać o faktach a nie socjalistycznych urojeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 12:36 Ta lista dotyczy realiow... Faktyczne bezrobocie ( jawne + ukryte ) wynosi ponad 20% populacji. Gdyby nie masowa emigracja zarobkowa 2,5 mln mielibyśy duzo wyższe bezrobocie niń 20%. Polska neoliberalna stracila szanse rozwoju stajac się krajem neokolonialnym. pokaż mi drugi , ktory wyzbył sie sektora bankowego?? Wystarczy spojrzeć na Czechów i Sloweńcow , ktorzy wyprzedzili GDP Portugalii. Ich politykę cechowala rozwaga wbrew zapedom reformatorskiego obledu, ktory prezentują polscy liberalowie. Dowodow znajdziesz wiele na wyzszość socjaldemokracji na rynkowym fundamentalimem ( Francja , Niemcy , Skandynawia .. ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 12:46 Proste zestawienie: - PRL , 89 r. Zadluzenie SP - 38 mld$ -bezrobocie ok.0% - majatek narodowy bez zagranicznego zarządu IIIRP - 2010 r. Bezrobocie faktyczne ok. 20% Zadluzenie SP - ok . 170 mld $ Dlug wenetrzny - ok. 300 mld zł Zapasć w sektorze budżetowym ( stan armii , sluzby zdowia , szkolnictwa ... ) Zdewastowane PKP. Sektor bankowy pod obcym zarzadem. Polskie GDP sytuuje w gronie najbiedniejszy w UE ( obok Rumunii i Bulgarii ) itd Oto lista sukcesow IIRP. W rzeczywistosci skutek neoliberlanych urojeń. Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: Porażka IIIRP 14.07.10, 14:26 Gość portalu: atlass napisał(a): [ciach] > Oto lista sukcesow IIRP. W rzeczywistosci skutek neoliberlanych urojeń. > Miałeś porównać parametry z innymi krajami, które wg Ciebie miały lepszy pomysł na wyjście z realnego socjalizmu, a nie podać dane, z których nic nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Porażka IIIRP IP: *.dbd-ipconnect.net 14.07.10, 20:27 i porownac PRL z obecnymi czasami. 0 bezrobocia w PRL? ,chlopcze podstawowke juz skonczyles czy o tym co to PRL dowiedziales sie z ulicy sezamkkowej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 20:46 Uczciwe rzady walcza z bezrobociem i ochronia wlasny przemysł wszelkimi srodkami .W Polsce gluptaki poczytuja 20% bezrobocie za rzecz normalną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 20:41 Dla wiekszosci ludzi te dane są syndromem kleski. Lepsze pomysly na wyjscie ze stalinizmu miały Czechy i Slowenia. Dane porownawcze znajdziesz w statystykach MFW. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok atlasku, wiesz co to jest ukryte bezrobocie? 14.07.10, 21:02 za komuny to ukryte bezrobocie wynosiło dokładnie 15%! Komuna zatrudniała na jedno stanowisko 2-3 ludzi. Zapytaj sie bliskich, to ci opowiedzają, jaki za komuny był etos pracy....................... z imieninkami, wyjsciami na zakupy, lenistwem w robocie. Mało wiesz o nieboszczce peerelii atlasku, mało wiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: atlasku, wiesz co to jest ukryte bezrobocie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 10:56 Bezrobocie na etacie - puknij sie w czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok tak, dokładnie! 19.07.10, 22:40 bezrobocie na etacie! Mam tyle lat, że to pamiętam. A oibserwqowałem to we wszystkich zakładach, w których jako student z Robotu myłem okna, czyli w wiekszści wrocławskich zakładów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: tak, dokładnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 12:34 Ja pamietam cos innego , poniewaz w tym czasie nie mylem okien. Przerosty zatrudnienia były zjawiskiem minimalnym w PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: Porażka IIIRP 14.07.10, 22:12 Gość portalu: atlass napisał(a): > Dla wiekszosci ludzi te dane są syndromem kleski. > > Lepsze pomysly na wyjscie ze stalinizmu miały Czechy i Slowenia. > > Dane porownawcze znajdziesz w statystykach MFW. Ale ja właśnie chciałbym, żebyś to zrobił, bo głupoty pieprzysz i może jak taką pracę domową odrobisz, to zauważysz błędy w swoim toku rozumowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 11:00 Nie zauwazylem aby Czesi , Sloweńcy , uciekali do polskiego dobrobytu. Natomiast 2,5 miliona Polakow ucieklo z IIIRP do ,,zachodniego" socjalizmu. Dla mnie GPD w tych krajach oraz brak 20 % bezrobocia jest wystarczajacym dowodem na lepszą politykę. Zamiast sledzić wypociny propagandy sukcesu uwolnij zdrowy rozsadek. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok emigranci zawsze uciekają do krajów bogatszych! 19.07.10, 22:52 Robią to również Czesi, Słowency. A czy Czesi uciekają do polskiego dobrobytu? A to sie zdziwisz, znam już dużo Czechów, którzy mieszakają we Wrocku oraz w okolicach......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: emigranci zawsze uciekają do krajów bogatszyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 12:38 Polakow po 89 r.wygnala beznadzieja IIIRP.Okazalo się bowiem ,ze to kraj zmarnowanej szansy.Neokolonialna dziura stworzona przez MFW wraz z sprzedawczykami spod znaku ,,Solidarnosci." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 18:31 Glupiś czlowieku. Komuny nigdy nie bylo w tym kraju. Przede wszystkim w PRL panował stalinizm .Miedzynarodowka soccjalistyczna nigdy nie uznala stalinizmu za wcielenie idei socjalistycznych. Socjalne panstwa dobrobytu ( Niemcy ,Francja , Skandynawia .. )osiagnely wysoki poziom HDI , do ktorego daleko nawet USA. Tlumaczenie nieudolnosci polskiej polityki trudnym dziecinstwem za komuny kompromituje politykow. Minelo 20 lat i mamy nadal syf anie panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok ataaaaaalllllllllllllllllllllllllaaaas 13.07.10, 00:15 nie opowiadaj bajek! To bajki lewactwa! Oczywiście, że była tu komuna! I oczywiście, że trzeba było po niej posprzątać i metoda zimnego prysznica była najlepsza! A pan kowalik nudzi konia! Socjalne panstwa dobrobytu? A co to takiego? Skandynawia? Norwegia ma gaz oraz ropę! Szwecja nie ma nic! Szwecja ma wysokie podatki! System szwedzki jest kompletnym idiotyzmem i zwija sie od dobrych dwóch dziesiecioleci! Niemcy? Poczytaj sobie o socjalnym panstwie niemieckim! Jest rozmontowywane aktualnie na całego. Aktualnie prowadzi sie dyskusję o tym, które uczelnie należy zamykać. W Schleswig Holstein postanowiono zamknąć dwie najlepsze uczelnie! Powód? NIE MA KASY!!!!!!! A dlaczego? Płacący wariackie podatki przemysł wyprowadził drogie miejsca pracy za granicę!!!! Reeszta musi zgrzytać zębami i robić za marne grosze!!!! Niemcy mocno skręcili kurek zarobków, aby przemysł tego kraju do końca sie nie wywrócił! I na koniec o FSO! To niezwykle fajny przykład! Kiedyś VW chciał kupić FSO, ale tzw putryjoty siem nie zgodziły i FSO sprzedano Koreanczykom, tak sie składa, że nabywca to najwiekszy łapówkarz! Koniec FSO jest bliski! A posiadany w 100% przez VW pilznenski koncern samochody produkuje w najlepsze! Podobnie jak SEAT posiadany również orzez wrednych niemców............ Nieudolność polskiej polityki????? Tylko czysty kretyn, albo agent fsb może opowiadać takie duby smalone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: ataaaaaalllllllllllllllllllllllllaaaas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 09:10 Czlowieku - nie rozumiesz czym był staliznizm!!Propaganda stalinowska nazywala ten system ,,realnym socjalizmem" , ktory miał z zachodnią socjaldemokracją nieiwle wspólnego. Od lat 30 W Szwecji rzadzą socjaldemokraci i przyczynili sie do dobrobytu tego kraju. Tylko kretyni polityczni mogli wprowadzić dyrektywy NFW pisane przez oplacanych pajacow jako wybawienie od ,,komuny". Skutek byl taki ,ze po kilku miesiacach produkcja spadla o 30 %. Zabacz jak zwija sie Szwecja ( 16 miejsce GDP w pkb per capita ) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kpisz? 14.07.10, 20:52 szwecja? Najbardziej idiotyczny kraj, jaki sobie można wyobrazić. Od pożaru, modelu szweckich wariatów i pissu uchowaj nas matko ziemio! Dobrze rozumiem, czym był staliniz, ponieważ cała moja rodzina od stalinizmu doświadczyły "samego dobra", wiec nie gadaj mi tu farmazonów! Nie wiesz, mój malutki, o czym gadasz! Proponuję, aby poczytał więcej o tym: a. sposób rozliczeń w RWPG i problematyka tzw. importu zaopatrzeniowego a. co było przyczyną upadku RWPG b. strukturze polskie gospodarki oraz tzw. socjalistycznym podziale pracy c. o sposobach odnowy polskiej gospodarki za tzw. gierka i możliwościach eksportowych wyrobów polskiego przemysłu na komuny Może wówczas coś do ciebie dojdzie! A to możesz jeszcze wzbogacić postudiowaniem przyczyn upadku największej potęgi przemysłowej byłego Ostblocku, czyli tzw. honeckerlandu. Potem, możemy wymienić parę uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: kpisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 11:10 Aby zaistaniał komunizm w rozumieniu marksistowskim musiały byc spełnione nastepujace warunki: - kolektywna wlasność, - kolektywne zarzadzanie. W stalinixmie zaden z tych warunkow nie zostal w pelni zrealizowany. Nacjonalizacja majatku, jako wstep do spoleczenstwa bezklasowago w praktyce okazala się fikcja , ponieważ o zarzadzaniu i tak decydowala jednoglosnie waska grupa ludzi z KC PZPR. Gdzie mialeś w ZSRR kolektywne zarzadzanie???O gospodarce decydowaly rozkazy jednego wodza Stalina, a później pierwszych sekretarzy KPZR. Poza tym czolowych komunistow wymordowali stalinoiwcy w latach czystki ( Trocki, Bucharin , Izonowiew ... ) Tysko wariat chialby zamienic polską biee na szewdzki dobrobyt. Puknij sie wczolo bo bzdety klepiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok co ty za głupoty piszesz? 19.07.10, 22:42 i co ci chodzie? Ze, nie spełniano warunków komunizmu teoretycznego? Trucie! A kogo to obchodzi! Naczytałeś sie za dużo bzdetów, a ja to znam z praktyki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: co ty za głupoty piszesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 12:42 Nie rozumiesz istoty komunizmu a ludzi pouczasz o czymś cego nie było w rzeczywistosci. Pamietam Mariana , wiecznego podlotka , ktory krzyczał w 96 r. hasła,, precz z komuną " Nieogarniety podlotek nigdy nie zrozumial ,ze stalinizm miał się tak do komunizmu jak inkwizycja papieska do pisma swietego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: Porażka IIIRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 18:24 Jaki guru tacy poplecznicy. Czesi ,Słowency , dzieki madrzejszej polityce wyprzedzili już Portugalie w PKB per capita. Polacy pozostali z medrcami ekonomii w gronie najbiedniejszych w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok widzisz, atlas, nawet tego nie wiesz: 14.07.10, 20:58 a. Słowenia to najbogatsza czesc byłej Jugosławii, o warunkach życia jedynie nieco gorszych niż przygraniczne Włochy. b. Czechosłowacja - zawsze potęga przemysłowa, przed wojną 4 miejsce w Europie, nie zniszczona, o wysokiej kulturze teczhnicznej. Za czasów komuny, niestety bardzo mocno przeywyższająca w totalnym PKB, o per capita milcząc (ze wstydu) nieboszczkę peerelię. Atlasss - nie opowiadaj wiec idiotyzmów! PS. Przed 1939 Czechosłowacja była w stosunku do Portugalii, jak Kuwejt do Dahomeju............. A propos, wyobraź sobie, że II RP była również bogatsza od Portugalii, a pod względem rozwoju była na poziomie Hiszpanii!!!!! Ale komunizmu wszystko przekitrał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: widzisz, atlas, nawet tego nie wiesz: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 11:18 Jakie idiotyczne porownania. I co z tego jakie warunki panowaly przed wojną??? Wtedy istanialo Imperium Brytyjskie , a dzisiaj jest bankrutujace UK. Zacofana Jasponia zdruzgotana wojną w latach 70 tych weszla do czołowki swiatowej gospodarki. Niemcy obciążone Norymbergą , znisczone w 30% dzialaniami wojennymi wybily się na trzecią potege gospodarczą. Biorąc pod uwage ostanie 2o lat Polacy wlozyli najwiecej wysiłku sposrod demoudow uzyskujac ogolnie slabe wyniki we wszystkich niemalze dziedzinach. Jaki drugi kraj notował spadek produkcji o 30% i bezrobocie 20% jak tez masowa emigrację zarobkową podczas pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok co to oznacza "zacofana japonia"? 19.07.10, 22:45 co to oznacza "Niemcy obciążone Norymbergą?" Kiedy ta Japonia była zacofana? Przed II WS? Ty jestes wesoły olek! cała reszta to również kompletne banialuki! Lepiej sie poducz, a nie wypisuj propagitki z seminariów młodych komunistów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: co to oznacza "zacofana japonia"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 12:44 Kiedy Portygalia stworzyła imperium kolonialne Czesi jeszce plywali łodkami po Weltawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: widzisz,tenrok, nawet tego nie wiesz: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 18:53 Bredzisz tenrok , zawsze bredzieleś, bo bronisz interesow sprzedawczyków, ktorzy niezmiennie rządzą IIIRP w spsób wysoce szkodliwy spolecznie. Niemcy w tym roku zeszly z deficytem budżetowym poniżęj dopuszcalnego progu 3 % pkb. Odpada wiec falszywa teza o zwijaniu spolecznej gospodarki rynkowej RFN. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok znowu bredzenie! 19.07.10, 22:50 słyszałes o Hartz IV? A słyszałes o dyskusji na temat konieczności cięcia we wszystkich branżach publicznych? A słyszałeś o konieczności redukcji istniejącego potencjału szkół wyższych? A słyszałeś o wprowadzonym czesnym? Niemcy muszą zaciskać pasa, ponieważ czas "des Sozialstaates ist schon langst passe!" Gdybyś cokolwiek wiedział o historii Niemiec i o wpływie zabaw hiperinflacją w celu niepłacenia reparacji wojennych na najnowszą historię tego panstwa oraz całego świata, tobyś być możer rozumiał, dlaczego Niemcy w obecnej sytuacji muszą dbać o zbilansowane wydatki. Proponuję pouczyć sie historii Niemiec i nie opowiadać propagitki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: znowu bredzenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 12:51 Nie musisz cytować z gaetek praiwvowych , bo smieszy mnie niezdolnośc do samodzielnego myslenia u autorow propagandy sukcesu IIIRP. Niemcy wylozyly ok 2 bln marek na zjednoczenie.Ostatnio zapowiedziały splate czesci dlugu Grecji. Niemcy wplacają do budzetu UE wiecej niz czerpią dla siebie. Okolo 1/3 miejsc pracy finasowana jest dochodami z eksportu. Nadal jest to gospodarka z grupy G8. Proponuje wiec zajrzeć do wiarygodnych zrodeł i wyciagnąc normalne winioski. Cala strefa angloamerykańska nigdy nie osiagnela wskaxnikow HDI jakie ma dziś Szwecja ( rzekomo zwijana propagandą neoliberalow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: znowu bredzenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 12:57 A czytał konstytucję RP? Napisano w art 20 o spoleczej gospodarce rynkowej w RP. Nigdzie nie ma zapisu o panstwie neoliberalnym.Monetarystyczna szmira działa jednak w praktyce wbrew zapisom konstytucji. Panstwo pilnuje wylacznie inflację , i gorliwie wdraża prywatyzacje SP zaniedbując wazne funkcje konstytucyjne. Skutkiem tego są marne wyniki w gopodarce, nauce , sporcie , kulturze,edukacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlass Re: widzisz, atlas, nawet tego nie wiesz: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 13:02 Jeśli poslugujesz się analogią z hostoti zacznij od faktow. PRL odziedziczył ruinę po drugiej wojnie.Zniszcenia infrastruktury w 50%, zburzoną stolice. ubytek ludnosci ok. 6 mln. Odpowiedz Link Zgłoś