jen100 18.08.10, 20:41 Ciekawe czy przechodził na czerwonym, czy też kierowca na czerwonym przejechał ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pssz Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we 18.08.10, 20:50 Być może 'wtargnął' na jezdnię mając zielone światło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.as.kn.pl 18.08.10, 22:15 jeśli w audi jechał policjant to na pewno wtargną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.10, 20:51 kierowca przejechal na czerwonym swietle z predkoscia zawrotna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?GOŚĆ Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.08.10, 20:57 Z tego co widziałem to było za przejściem na pieszych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.217.146.194.generacja.pl 18.08.10, 21:01 widziales moment potracenia czy gdzie lezal po? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Ludzie! nad czym Wy się zastanawiacie!? IP: *.as.kn.pl 22.08.10, 17:56 Zgadnijcie dlaczego w Norwegii kierowca z daleka widząc kręcącego się człowieka w pobliżu pasów zwalnia a przed pasami obowiązkowo się zatrzymuje i nie pojedzie dopóki Mu człowiek nie zniknie z pola widzenia!? Tam stosują wysokie kary z więzieniem włącznie, które są karami natychmiast wykonywanymi i nieuniknionymi! Za poważne przestępstwa ludzie odpowiadają całymi swoimi majątkami. Tam się nikt nie zastanawia: "a może przed pasami,a może po lub w innych okolicznościach"? Tam po prostu nie ma społecznego przyzwolenia na jakiekolwiek przestępstwo, tam kontroluje jeden drugiego i jeden na drugiego doniesie Policji, co u nas jest prawie niemożliwe!? Byłem tam jakiś czas i czułem się tak bezpiecznie, przechodząc przez pasy, że po powrocie do Kraju o mały włos życia nie straciłem na pasach!? To chyba o czymś świadczy!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Ludzie! nad czym Wy się zastanawiacie!? IP: 153.110.182.* 09.09.10, 13:58 Potwierdzam :) Odpowiedz Link Zgłoś
bodziuman Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we 18.08.10, 21:50 ślady hamowania zaczynały się przed przejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.internetunion.pl 18.08.10, 21:55 Teraz to już bez róznicy - oczywiście denatowi - ale może ktoś potrzebuje narządów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.e-wro.net.pl 18.08.10, 22:50 niewątpliwie straszna tragedia - głupia śmierć młodego człowieka - dla całej rodziny. W dodatku nie z jego winy. Współczuje. Ciekawy jestem czy ktoś chociaż weźmie z tego nauczkę - generalnie kierowcy w dużych miastach pędzą na gwałt i tak to się kończy, a życie ludzkie przecież jest takie kruche... / noga z gazu - więcej wyobraźni! Odpowiedz Link Zgłoś
modelz Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we 18.08.10, 22:58 Niestety mimo reanimacji nie udało się go uratować. Co ciekawe 100m od szpitala czekał na karetkę jadącą ze swiebodzkiego w godzinach kiedy wszystkie ulice sa zakorkowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.korbank.pl 18.08.10, 23:15 Jako pierwszy przybiegł ratownik właśnie z tego szpitala i kontynuował czynności reanimacyjne podjęte przez mężczyznę, prawdopodobnie kierowcę innego samochodu.Za moment podjechała karetka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrc Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 23:31 Przecież szpitale nie mają karetek. A już na pewno wypadkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.217.146.194.generacja.pl 19.08.10, 11:50 Tyle tylko, że ten szpital ma trochę inny charakter... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: 90.163.48.* 19.08.10, 15:58 A CO, W SZPITALU MA CZEKAC KARETKA NA WYPADEK W POBLIZU? P.S. GLUPIE TE LUDZISKA SA. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we 19.08.10, 13:47 Gość portalu: gość napisał(a): > całej rodziny. W dodatku nie z jego winy. Współczuje. Ciekawy Pewnie, to nie z własnej winy wbiegł na jezdnię na czerwonym. > czy ktoś chociaż weźmie z tego nauczkę - generalnie kierowcy w dużych > miastach pędzą na gwałt i tak to się kończy, a życie ludzkie Akurat w tym przypadku na gwałt pędził pieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phentensylia Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.08.10, 23:03 Widziałam... Straszna tragedia... Chłopak w moim wieku,a ja codziennie tamtędy przechodzę. Szkoda, że takie wypadki nie dają nikomu do myślenia. Powinny. Odpowiedz Link Zgłoś
aro7 Nie Wiem Jak Było, 18.08.10, 23:45 ale często widzę ludzi piszących sms, zasłuchanych w mp3 czy gadających przez telefon i lezących przez jezdnie jak krowa przez łąkę... bezmyślnych kierowców robiących to samo i liczących , że nic nagłego sie nie wydarzy nie brakuje również... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makiss Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.111.226.244.static.crowley.pl 19.08.10, 03:04 w miescie jezdzi sie 50km/h przy tej predkosci pieszy ma duze szanse na przezycie i nie wazne czy wejdzie na jezdnie czy tez wtargnie! w ogromnej wiekszosci kierowcy wogole nie stosuja sie to przepisow ruchu drogowego, ale juz jakos np w Niemczech jezdza jak potulne baranki, dupa sie trzesie jak ma zaplacic 200EUR! przydaloby sie w kazdym miescie zwiekszyc liczbe fotoradarow SM czy policji i nie krzycz na fotoradry, dla ciebie one nie istnieja jesli jezdzisz przepisowo proste! Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz duza szanse na przezycie? :O 19.08.10, 11:06 www.krbrd.gov.pl/predkosc.htm www.krbrd.gov.pl/images/kampanie/predkosc_2008/predko5.gif chyba ze uwazasz ze 15% szans na przezycie przy uderzeniu z predkoscia 50 km/h to duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomm Re: duza szanse na przezycie? :O IP: *.nat.tvk.wroc.pl 19.08.10, 20:21 50km/h to jest maximum dozwolonej predkosci to nie znaczy ze zawsze przy tej predkosci masz przejezdzac przez przejscie dla pieszych, a 15% to na pewno wiecej szans niz przy potraceniu przy 60km/h, jak sie dziwisz ze 15% to malo to ile twoim zdaniem powinno byc ograniczenie predkosci w miescie moze 1km/h to wtedy szanse na przezycie dojda do 100% ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cztelniczka Re: duza szanse na przezycie? :O IP: *.connecta.pl 19.08.10, 22:08 Z info na stronie gov zrozumiałam, że przy prędkości 5-55 km/h pieszemu nic się nie stanie. Kierowca zdąży zahamować. Ok. 15% szans na przeżycie ma pieszy uderzony z prędkością 50 km/h (takie uderzenie następuje jeśli kierowca podejmuje próbę hamowania, jadąc ok. 72 km/h). Jeśli nic w tych obliczeniach nie namieszałam, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu król pieszy ma największe szanse... IP: 109.199.3.* 19.08.10, 13:33 jak sie rozejrzy przed wejściem na jezdnie.. kiedys tego nawet w przedszkolu uczyli.. w lewo w prawo i w lewo, nic nie jedzie to idz! teraz sie tylko gada jakie to pieszy ma prawa i ze auto ma sie zatrzymać w miejscu.. tak sie składa, że prawa fizyki jakoś nie udało sie zmienić.. głupimi paragrafami.. najlepiej zrobić, że auta mają profilaktycznie zatrzymać sie co 50 m czy akurat pieszy nie idzie.. wreszcie zrówna sie ich szybkość z pieszymi i miasta staną w korkach a drogi zamieni sie w płatne parkingi.. tak mi sie wydaje , ze o to sie rozchodzi decydentom.. acha i koniecznie trzeba będzie parkować z WŁĄCZONYM SILNIKIEM, tak aby nie uszczuplać dochodów państwa z paliwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
tfusk 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we Wr... 19.08.10, 08:47 Jak słyszę "kierowca Audi" to prawie na pewno to jakiś kark. Audi i BMW jeżdżą w Polsce dresiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 13:00 faszysta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.elektrosat.pl 02.09.10, 01:41 Wypraszam sobie. My z mężem mamy bmw i to z tych nowszych i mój Ł. wcale nie jest jakimś karkiem a ja jego pustą lalunią. Zanim coś napiszesz to pomyśl bo brzmisz jak zazdrośnik, który ma jakieś starsze, uboższe autko... Odpowiedz Link Zgłoś
zusto129 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we Wr... 19.08.10, 08:56 chlopak wbiegl na przejscie dla pieszych na czerwonym swietle.Kierowca audi nie byl zadnym karkiem,ok 3 minuty po zdarzeniu kierowca innego pojazdu rozpoczal reanimacje,za chwile ze szpitala przybiegl ratownik i we dwoch udzielali pomocy, po chwili przyjechala przypadkowa karetka transportowa ktora nie jest od naglych zdarzen tylko od przewozenia pacjentow i nie maja odpowiedniego sprzetu,szpital na Grabiszynskiej ie ma swoich karetek wyjezdzajacych do naglych zdarzen a konkretny ambulans przyjechal po ok 5 minutach wiec nie piszcie bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sa-fro-ma Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.08.10, 09:23 może masz rację,akle jeśli nawet tak było to jadący 50kmh hamuje prawie w miejscu!Jeśli chopak zginął,prędkość auta musiała być co najmniej znaczna.I nie jest ważne czy prowadził "kark" czy nie,czy kierowca był trzeźwy i czy zauważył w porę intruza!!!Jechał zdecydowanie za szybko.Jak ktoś chce się ścigać to niech jedzie na tor do ścigania się ,np.w Miedzianej Górfze i da upust potrzebie spida!Akle nie w mieście!I te gnoje trąbią i zajeżdżają drogę jak jedziesz 50 kmh czyli zgodnie z przepisami.Przeżyłem to jadąc z Wa- wy do Wrocka w miniony weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabojca biedronek Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.shh.pl 19.08.10, 10:14 A mi sie wydawalo ze to byl VW.. stukniety od lewej, kierowcy, strony - patrzac na to jak samochod dostal to niewiele chlopakowi zabraklo aby uniknac.. Niestety, w PL mamy (globalnie) w doopie przepisy i jak widzimy swiezy asfalt to minium trzeba 70-80 po miescie.. A przy tej predkosci to juz chwile zajmuje zatrzymanie sie.. Na grabiszynskiej od pereca teraz swiatla po remontach sa co skrzyzowanie, ale widac - malo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.dint.wroc.pl 19.08.10, 10:21 Jak wbiegł na czerwonym, to naweto 50km/h niewiele daje. Droga hamowania ok. 25m, szansa na przeżycie ok 10%. Więc nie pitolcie głupot i nie oskarżajcie kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oH Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.opera-mini.net 22.08.10, 17:03 Serio? W miejscu? W miejscu to się może baba idąca na targ z jajami zatrzymać, a nie samochód jadący z prędkością 50 km/h. Widziałeś ten wypadek? Skąd wiesz, że kierowca jechał zdecydowanie za szybko? A jeśli podróż ósemką tak Cię przepotwornie stresuje to polecam raczej pociąg, po co masz denerwować siebie i innych - jeszcze w pieszego wjedziesz z tych nerwów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urko Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: 212.160.172.* 25.08.10, 11:36 "fajnie" piszesz. Tym swoim "może" subtelnie podważasz wypowiedź zusto129 równocześnie będąc pewnym, że z 50tki kierowca wyhamuje w miejscu. Droga hamowania z 100 to ok 40m, z 50tki licząc na okrągło 20m, to troszkę więcej niż w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.elektrosat.pl 02.09.10, 01:53 W miejscu przy prędkości 50km/h nie stanie nawet czołg, który potrzebuje do tego 2,5 m. A auto niestety minimum około 30 m więc nie pisz bzdur! Wejdż w google i sprawdź ile wynosi droga hamowania przy 50 km/h... Odpowiedz Link Zgłoś
j_1985 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we Wr... 19.08.10, 10:03 Czyli wina leżała po obu stronach, jak w prawie każdym takim przypadku... Odpowiedz Link Zgłoś
lasart75 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we Wr... 19.08.10, 11:08 Od kiedy pamiętam toczy się w Polsce dyskusja jak poprawić bezpieczeństwo na drogach. Wymyślają różne farmazony, które i tak niczego nie zmieniają, zamiast czerpać przykłady z zagranicy - sprawdzone i dobre. W Stanach jest system punktowy ale inny niż nasz. Tam punkty = wysokość OC. Już nie pamiętam dokładnie ale kupując auto po raz pierwszy i ubezpieczając startuje się chyba z 15 punktów. Punkty te przeliczane są na wysokość stawki OC. Akurat te 15 punktów to dość sporo, bo chyba koło 1000 $ rocznie trzeba zabulić. Popełniając wykroczenie policja wlepia mandat i punkty w zależności od "jakości" wykroczenia 1, 2 ,5... Jedynie wykroczenia za parkowanie nie nabijają ci punktów - logiczne. Jak jeździsz bez mandatu to co roku ci punkty odejmują. U nas koleś płaci mandat i za chwile dalej ciśnie ile fabryka dała bo akurat jest dziany i go stać. Ale jakby miał za OC zapłacić w przyszłym roku o tysiaka więcej to by się zastanowił pewnie i już nie był taki hojrak. System prosty i niesamowicie skuteczny. Oczywiście z niewiadomych przyczyn nie do zastosowania w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Green Light system punktowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 12:42 Przekroczenie dozwolonej prędkości o 50 km/h skutkuje mandatem w wys 500 zł, czyli 2 takie mandaty, to ten Twój tysiak za OC. Jak ktoś jest dziany to go stać ;) Wprowadzenie takiego systemu nic nie da. Jak dla mnie to jedynym skutecznym rozwiązaniem to stawianie fotoradarów na każdej prostej. Dodatkowo radary które zmieniają światła na czerwone w przypadku gdy ktoś się zbliża do nich z większą niż dozwolona prędkością + zdjęcie za przejechanie na czerwonym świetle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joldre Re: system punktowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 13:20 a moze po prostu kładki dla pieszych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryk_prim Re: system punktowy IP: *.217.146.194.generacja.pl 19.08.10, 13:29 A dlaczego pieszy ma drałować po schodach, bo barany i półmózgi gnają na złamanie karku? Kto ustępuje pierwszeństwa pieszym na przejściu bez sygnalizacji? Kierowcom się w głowa poprzewracało i myślą, że są jedynymi i najważniejszymi uczestnikami ruchu w mieście. Rowerzystów i motorowerzystów najchętniej by staranowali, pieszych również, nie dając im przejść przez jezdnie i zastawiając chodniki i przejścia dla pieszych "zaparkowanymi" samochodami. Opamiętajcie się wreszcie i zacznie szanować prawa innych. P.S. Jestem kierowcą, pieszym, motocyklistą. To tak jakby ktoś chciał mi zarzucić coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: system punktowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.10, 11:22 Zapomniałeś w PSie dodać że jesteś mało inteligentny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urko Re: system punktowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.10, 11:23 Może dlatego, że jak to piszesz "barany i półmózgi" włażą na jezdnie nie patrząc czy w ogóle mogą wejść, niektórym to się wydaje, że jak mają przed sobą "zebrę" to zawsze mogą wejść? A serio to bezkolizyjne skrzyżowanie po prostu rozwiązuje problem. W piątek na Gajowickiej zatrzymałem się bo kobieta stała na chodniku przodem do jezdni. Po moim zatrzymaniu się ona odwróciła się i odeszła. A co (?!) nie wolno jej stać sobie na chodniku ? ;) Ja _dodatkowo_ jestem rowerzystą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: system punktowy IP: *.as.kn.pl 23.08.10, 11:50 i dobrze! miała takie prawo! a kierowca musi się uczyć cierpliwości i wyrozumiałości i wtedy dopiero będzie bezpiecznie na drogach! On pędzi po drodze a pieszy idzie, więc to pieszy jest na pozycji uprzywilejowanej a nie kierowca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urko Re: system punktowy IP: 212.160.172.* 25.08.10, 11:41 A pewnie, że nie ma obowiązku przechodzić przez pasy. Ale zastanów się jakie są skutki takiego stania przy przejściu bez chęci przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: system punktowy IP: *.217.146.194.generacja.pl 25.08.10, 12:25 Całkowicie się zgadzam. Zostać przepuszczonym przez kierowcę na przejściu bez sygnalizacji- to graniczy z cudem. Nawet jeśli jakiś uprzejmy kierowca zatrzyma się na prawym pasie, to jadący lewym nie zwracają na to uwagi i śmiało gnają. Dodatkowo nawet przechodząc na zielonym świetle nie można czuć się bezpiecznym, bo często kierowcy wykonujący manewr nawracania nie zwracają uwagi na to, że pieszy ma pierwszeństwo, tylko bezczelnie suną do przodu (i jakoś najprędzej przychodzi mi do głowy skrzyżowanie przy bunkrze na Grabiszyńskiej i skręt z centrum w Stalową). Gdybym miała wyjść z założenia, że na światłach mi nic nie grozi- pewnie już dawno zostałabym potrącona. Ja jestem jeszcze młoda. Ale poradzić sobie w mieście w wieku emeryta- to już wyższa szkoła jazdy. Dodam jeszcze tylko, że równie mocno denerwują mnie rowerzyści na Grabiszyńskiej, którzy mają do dyspozycji nową ścieżkę rowerową, a i tak jeżdżą jak i gdzie im pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: system punktowy 23.08.10, 11:04 Ale system punktowy można błyskawicznie wykorzystać do skalowania mandatów. Pierwszy mandat według tabeli, a kolejne według tabeli razy liczba zgromadzonych punktów. Nawet najzamożniejszych to utemperuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lasart75 Re: system punktowy 09.09.10, 11:51 Gość portalu: Mr Green Light napisał(a): > Przekroczenie dozwolonej prędkości o 50 km/h skutkuje mandatem w wys 500 zł, > czyli 2 takie mandaty, to ten Twój tysiak za OC. Jak ktoś jest dziany to go sta > ć ;) > Wprowadzenie takiego systemu nic nie da. Kolego natępny mandat i dorzucają ci kolejne 10 punktów i potem już płacisz nie tysiak a 2 tysiaki. A swoją drogą najbogatsi są najbardziej skąpi.... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Jest lepszy sposób 02.09.10, 11:33 Tak, jak w krajach skandynawskich. Wysokość mandatu jest zależna od zamożności kierowcy. Dzięki temu jest sprawiedliwie, bo kary są równie dotkliwe dla wszystkich, a jak wielki pan byznesmen w swojej S-Klasse dostaje pół miliona mandatu to się następnym razem zastanawia nad tym, czy przycisnąć gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Green Light Radar zmieniający swiatła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 12:34 powinien być przy każdym przejściu dla pieszych. Jeżeli samochód jedzie więcej jak 50 km/h to włącza się czerwone światło i stoi aż ochłonie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urko Re: Radar zmieniający swiatła IP: 212.160.172.* 19.08.10, 13:09 A najlepiej żeby były dwa, a 50m przed przejściem obniżenie prędkości do 20km/h i oczywiście progi zpowalniające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomm Re: Radar zmieniający swiatła IP: *.nat.tvk.wroc.pl 19.08.10, 20:16 tak dwa wystarcza a jak nie to trzeci dolozyc az sie polaczki naucza jezdzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama kultura IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.10, 09:32 kultura kierowców we Wrocławium leży. Spaceruje z wózkiem i naprawdę baaardzo rzadko ktos sie zatrzyma, żeby ,mnie przepuścić na przejściu. Najcześciej kwitne kilka minut :/ a juz o poparkowanych wszedzie samochodach nie wspominam, musze wchodzic na ulice, bo nie mieszcze wózka miedzy samochodami, a np. budynkiem :/ tragedia, a spacer z dzieckiem to tor przeszkód i czesto narazenie zycia, gdy np. jedna strona ruchu mnie przepusci, ale druga nie ma zamiaru i tylko mignie milimetry od wózka, masakra .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na urlopie Dzicz, dzicz, dzicz... IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.10, 09:44 WYPRZEDZANIE NA PRZJSCIACH! Dzicz, prymityw, brak jakiejkolwiek odpowiedzialnkosci, bezmyślna głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urko Re: Radar zmieniający swiatła IP: 212.160.172.* 25.08.10, 11:42 A co z czarcią zapadką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceen Re: 22-latek zginął na przejściu dla pieszych we IP: *.217.146.194.generacja.pl 25.08.10, 12:24 Ilość montowanych sygnalizatorów na skrzyżowaniach nie jest gwarantem bezpieczeństwa. To skrzyżowanie jest nieprzyjazne dla pieszych i kierowców (brak synchronizacji z obu stron). Rzadko się zdarza, żeby piesi przechodzili na nim zgodnie z sygnalizacją. Jest to przejście we wrocku, gdzie chyba piesi najczęściej przechodzą na czerwonym świetle. forum.gazeta.pl/forum/w,538,104587311,104587311,Oznakowanie_i_widocznosc_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy starszy Piesi mają zielone a kierowcy jeszcze jadą IP: 178.235.24.* 02.09.10, 05:53 Tak jest na ksżdym przejściu, codziennie. Policja i straż miejska nie reaguje. Raz koło Renomy zwróciłem na to uwagę policjantowi i stażnikowi miejskiemu to chcieli mnie spisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Piesi mają zielone a kierowcy jeszcze jadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 23:15 Ja akurat zauważyłem odwrotnie. Czerwone światło dla pieszy się zapala, dla mnie jest zielone że mogę jechać, ale nie mogę bo bydło cały czas lezie na pasy bo inni przed nimi też wleźli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: Piesi mają zielone a kierowcy jeszcze jadą IP: *.elektrosat.pl 17.09.10, 02:20 18.08.2010 godz. 20:30 Wrocław Grabiszynek ul. GRABISZYŃSKA Kierujący samochodem marki Audi lat 38 potracił na wyznaczonym przejściu dla pieszych mężczyznę lat 22, który przechodził przez jezdnię przy palącym się czerwonym świetle. W wyniku zdarzenia pieszy zmarł na miejscu. Odsyłam do strony: dolnoslaska.policja.gov.pl do dzialu: "ruch drogowy" do zakladki: "archiwalne informacje o wypadkach" i wybrac 16-22 sierpnia Oto link: www.dolnoslaska.policja.gov.pl/www/index.cgi?strona=rd_biul10_33&numer=30 Wszyscy CI którzy twierdzili, że kierowca to morderca, że zabrał mu życie teraz powinni sobie w brode pluć za tak straszne słowa. Jak ma się czuc ten niewinny kierowca gdy wszyscy wieszają na nim psy? Pieszy jest sam sobie winny bo wlazł na czerwonym! I do tego zmarnował życie temu kierowcy... bo chyba nigdy się do końca po tym nie pozbiera... Nigdzie nie widziałam tylu bezmyślnych pieszych co we Wrocławiu... łażą na czerwonym lub w niedozwolonych miejscach i do tego potrafią być chamscy jak zatrąbisz. Wyrazy współczucia dla rodziny ofiary i wyrazy współczucia dla kierowcy i jego rodziny... życzę mu żeby szybko doszedł do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: Piesi mają zielone a kierowcy jeszcze jadą IP: *.elektrosat.pl 21.09.10, 03:18 A ja zauważyłam, że piesi lezą jak świętę krowy gdy juz dawno pali się światło czerwone... i nawet nie przyspieszą... czasem lezą też w poprzek ulicy. Żeby nie było jestem pieszą bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbkk Re: Piesi mają zielone a kierowcy jeszcze jadą IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.09.10, 12:24 Gość portalu: ruda napisał(a): > A ja zauważyłam, że piesi lezą jak świętę krowy gdy juz dawno pali się światło > czerwone... i nawet nie przyspieszą... czasem lezą też w poprzek ulicy. > Żeby nie było jestem pieszą bardzo często. A wiesz jak długo świeci się zielone światło dla pieszych? Przeważnie na 5 szybkich kroków, a czasem i krócej. A wiesz kto jest najgorszym pieszym? Ten, kto na codzień jeździ samochodem i uważa, że w każdej sytuacji jezdnia należy do niego. Pieszo to można chodzić oczywiście wyłącznie na spacerki a jak komuś się spieszy, to powinien kupić sobie BMW. A na pasach powinno się przebiegać, bo święta krowa jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś