Dodaj do ulubionych

Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem w...

IP: 193.239.59.* 02.09.10, 21:15
220V? A nie 230?
Obserwuj wątek
    • Gość: brych Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem w... IP: *.as.kn.pl 02.09.10, 21:18
      Jaki dwutlenek węgla?! Ludzie zachodu wymyślili sobie rzekomy problem z
      nadmiarem dwutlenku węgla, żeby ściągać kasę i wciskać "rewolucyjną"
      technologie ciemnym zacofanym narodom...
      • Gość: T. Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 21:56
        owszem-europejska sciema baranów :/ i robią baranów z ludzi w całej Europie-i
        tak w kólko-żenada :/
        • Gość: a Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.gdynia.asseco.pl 03.09.10, 08:27
          jasne!
          ale na szczęście kilku bystrych Polaków pozostało czujnych i nie da się ogłupić wrogiej propagandzie!
          w końcu wiadomo, że to spisek Żydów i cyklistów ;-)
          • Gość: T. Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:22
            nie no jasne, najlepiej się durnowato zaśmiewać... stary popatrz szerzej
            otwartym okiem na to jak wygląda polityka formacji ekologicznych, wklep w google
            "ekoterroryzm", poczytaj troszkę, a potem sie nasmiewaj... nie zwróciłeś uwagi
            na ceny żarówek "ekologicznych"? nie widzisz ze wszystkie te działania to
            przerzucanie dodatkowego obciązenia na ostatnie ogniwo łańcucha konsumenckiego
            (tzw "szarą masę")? jak nie widzisz to do okulisty zapraszam... albo do
            ksiażek... i nie mam na mysli m e i n k a m p f - jak zapewne - niesłusznie -
            mógłbyś mniemać...
        • Gość: gość paranoicy z forów - do psychiatrów marsz! IP: *.182.178.241.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.09.10, 09:59
          Paranoicy z forów - do psychiatrów MARSZ! Kolesie nigdy i z niczego niezawodowoleni, którzy nigdy niczego nie dokonali i nie dokonają - do leczenia, a nie komentowania!
    • Gość: starycynik Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.wroclaw.mm.pl 02.09.10, 21:26
      Brak mi info ile to bedzie kosztowac. ,,, ale po co gasic tak pieknie rozpoczety entuzjazm.
      • Gość: MIK Moja propozycja IP: *.internetunion.pl 02.09.10, 21:32
        Na jesień podziękować hamulcowemu miasta i na pewno będzie bardziej
        ekologicznie. Może następcy okażą się bardziej kompetentni i trochę się ruszy,
        zwłaszcza w kwestii komunikacji zbiorowej, bo póki co nawet 3 świat jest w tym
        od nas lepszy...
        • Gość: T. Re: Moja propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 21:51
          ale jesteś k u r w a baran do szescianu :/ takiemu to nigdy nie dogodzisz :/ na
          codzień pewnie ekolog z PO :/ żenada-przestań sie ośmieszać :/
          • Gość: Krzysztof A kominy dymią! IP: 109.243.247.* 02.09.10, 23:33
            W kamienicach miasto remontuje fasady. Nie rusza tego co w środku. Zostają
            "sraczyki" na półpiętrach. Zostają piece węglowe.
            No ale są wybory i jakiś kit trzeba wcisnąć.
            Tak samo jak ten o przesiadaniu na rowery. Panie Dutkiewicz powiedz pan gdzie te
            ścieżki rowerowe? Bo po dziurawych zatłoczonych ulicach strach jeździć na
            rowerze. Może daj pan przykład - z rynku do swojej hacjendy na rowerku a nie
            limuzyną?
            • Gość: T. Re: A kominy dymią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:25
              czemu kit? stary układ jest prosty - miasto robi elewacje - bo to jest element
              "dobra wspólnego" - widoczna część zabytku - wiec nie rób scen, bo to bardzo
              dobra polityka - co chciałbyś żeby oczywiście "miast" wchodziło do kamienicy -
              ciach-prach- kilka ruchów magiczną różdżką i jest pięknie... obudź sie i
              przestań marzyc... to jest bardzo dobre działanie, popieram całym sercem - to
              kurde mieszkańcy i administracja powinny dążyć do przemian "w środku" jak to
              określiłeś-miasto robi co może - jeszcze sie taki zresztą nie urodził co by
              każdemu dogodził...

pozatym co - zabetonują piece węglowe? nie ma na to podstawy prawnej ;p
            • drugi-skrajniak Re: A kominy dymią! 03.09.10, 18:40
              a co może z moich podatków mają jeszcze kuźwa remontować mieszkania? szczyt
              bezczelności... panele na podłogę wykładać? jesteś n iepoważny,albo bezrozumny :/
              • drugi-skrajniak Re: A kominy dymią! 03.09.10, 18:43
                addendum: doskonała inicjatywa - własnie TYLKO elewacje winny być remontowane,
                bo sie od dobrobytu mieszkancom poprzestawia!! obowiązuje stara zasada czyli
                praktyka socjalizmu: "co za darmo, to nie moje" i jej mutacje - jakby miasto
                wyremontowało wspomniane prywatne mieszkania to w 5 lat (max!) byłyby to z
                powrotem ruiny takie, jak były. tak uważam i tyle. pozatym to chyba żart żeby z
                moich podatków remontowac komuś mieszkanie - to aj poprosze żeby moją klatkę
                wyremontowano...

dostrzegasz absurd własnego toku myslowego? :/
          • Gość: kAT Re: Moja propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 08:40
            Nie jest baran bo ma rację.Wszystko to tylko pic na wodę.Nie potrzeba żadnej walki tylko niższych
            cen gazu,tak aby wszystkim opłacilo się przerobić ogrzewanie.Najwięcej szkody robią piece
            węglowe,Śródmieście zimą dusi się i jest potwornie brudne.Na peryferiach ludzie ze względu na
            wysoką cenę gazu porezygnowali z gazu na rzecz opon,płyt pażdzierzowych itp
            wynalazków.Popatrz na Niemcy,czy w miastach zobaczysz tyle sadzy co u nas-nie! Liczy się cena
            gazu a reszta tj samochody to pikuś.
            • Gość: T. Re: Moja propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:30
              tak jasn e - i niższe ceny gazu wynegocjuje bez wątpienia urząd miasta :) ale
              sie ubawiłem... setnie wręcz... a to paradne, jak mawiał pewien król... nie bądź
              niepoważny - oczywiście maqsz racje ale o to o czym piszesz trzeba monitować u
              wicepremiera Pawlaka, który właśnie wrzuca nas w odmęty gazpromu, tudzież do
              feldmarszałka Schetyny (byłego MSWiA) i Tuska - którzy solidarnie nie robia NIC
              ws gazoportu...

ludzie ogarnijcie sie i odróżnijcie politykę regionalną (samorządową) od
              ogólnokrajowej, bo walicie farmazon że aż oczy od czytania bolą...
            • drugi-skrajniak Re: Moja propozycja 03.09.10, 18:44
              Gość portalu: kAT napisał(a):

> Nie jest baran bo ma rację.Wszystko to tylko pic na wodę.Nie potrzeba żadnej wa
              > lki tylko niższych
              > cen gazu,tak aby wszystkim opłacilo się przerobić ogrzewanie.Najwięcej szkody r
              > obią piece
              > węglowe,Śródmieście zimą dusi się i jest potwornie brudne.Na peryferiach ludzie
              > ze względu na
              > wysoką cenę gazu porezygnowali z gazu na rzecz opon,płyt pażdzierzowych itp
              > wynalazków.Popatrz na Niemcy,czy w miastach zobaczysz tyle sadzy co u nas-nie!
              > Liczy się cena
              > gazu a reszta tj samochody to pikuś.

odpowiedz zatem na pytanie - jak miasto może wpłynąc (w poważny, czytaj
              widoczny) sposób na ceny gazu? słucham...
        • Gość: gość nie ma sensownej alternetywy dla Dutkiewicza IP: *.182.178.241.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.09.10, 10:01
          Niedoszli następcy - niezwykle kompetentni. Same rewolucyjne i trudne decyzje w portfolio...
      • Gość: kinga Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.wroclaw.mm.pl 02.09.10, 21:46
        Atmosfera już podkręcona - wadzunia zaczęła walczyć z CO2 przez ogłoszenie
        planów ograniczenia ruchu na trasie W-Z. Jak to klasyk pedzioł "Ciemny lud to kupi"
      • Gość: T. Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 22:36
        ale jak to jest, że jak Polkowice wprowadziły program oszczędności energii to
        nikt się nie odzywał? przecież to cholernie mądra inicjatytwa... zresztą nawet
        na forum GW opisywana... :-|

czuję w powietrzu stronniczość komentatorów...
      • Gość: korko Ile to będzie kosztować IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.09.10, 23:45
        z innych mediów wiadomo, że pół miliona złotych. Niezły deal, czy to na rozruch
        Mckinsey we Wrocławiu?

a gdy czytam w GW
        - Do Euro 2012 r. zorganizujemy wypożyczalnie skuterów i rowerów. Chcemy też,
        by co dziesiąty wrocławianin po mieście poruszał się na rowerze - dodaje Dutkiewicz.
        to strach mnie ogarnia, jaki prezydent ma pomysł na usprawnienie komunikacji w
        mieście
        • Gość: fucktywrocław Re: Ile to będzie kosztować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.10, 08:26
          Będzie kosztować 400 tys. ale nie złotych tylko EURO!
          • Gość: T. Re: Ile to będzie kosztować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:06
            a guzik tam wiecie... zgadujcie ile z tej kasy będzie ze srodków europejskich
            (szerokorozumianych)
    • Gość: bez sensu Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 21:35
      W tym samym czasie tak ustawiają cykl świateł aby trzeba było czekać na każdym
      kolejnym skrzyżowaniu. Zaiste ekologiczne.
      • Gość: T. Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 21:52
        skad ty sie stary wziąłeś... za takie teksty piesi ci podziękują szcxzerze...
        tylko powiedz skad jesteś ba-ra-nie
        • Gość: bez sensu Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 22:12
          Prosty człowieku, jedno nie wyklucza drugiego, mogą istnieć zielone fale, a
          piesi nadal będą przechodzić. Rozumiem że to zbyt skomplikowane dla takiego
          prostaka bez kultury. Wyobraź sobie przy okazji, że piesi również rzadko kiedy
          przechodzą większe skrzyżowania w jednym cyklu.
          • drugi-skrajniak Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem 02.09.10, 22:25
            co nie zmienia postaci rzeczy, że chcą:)

i potem amsz abstrakcję pt. "dogódź wszystkim"

powiedz mi wprost-co jest złego w tym, że w-w dązy w kierunku "ekologicznym"??

pytam bo nie rozumiem...
            • Gość: bez sensu Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 22:46
              Ano problem w tym, że jak w każdym systemie, gracze skupiają się na maksymalnym
              wykorzystaniu zaistniałych okoliczności w celu osiągnięcia najwyższej punktacji.
              Czyli wymieniamy żarówki na energooszczędne bo zużycie prądu się wlicza, ale
              olewamy płynność ruchu, bo tego algorytm oceniający nie uwzględnia.
              Ten Twój cały "kierunek ekologiczny" to tylko pusty slogan, mniej lub bardziej
              rozbudowany kalkulator, którego zasada działania i niuanse zostaną wykorzystane
              w celu uzyskania ekologicznego certyfikatu AAA+ przy totalnym oderwaniu od
              rzeczywistości.
              • Gość: bez sensu Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 22:53
                Np. ten bzdet, który automatycznie zakłada, że skoro więcej zarabiam, to i
                więcej CO2 emituję. Czysta paranoja. Mogę jeść grzyba ze ściany, chodzi 15 lat w
                tych samych łachach, ale wystarczą wyższe zarobki i już tracisz AAA+
                • Gość: bez sensu Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 22:54
                  Chodziło o ten bzdet ziemianarozdrozu.pl/kalkulator
                  • Gość: T. Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:36
                    mistrzu oświecaj mnie dalej - poważnie mówie, bo jak mówi porzekadło "madrego
                    poszkole to i posłuchać warto" - a na poważnie -= masz rację, ale k u ź w a
                    przecież te wszystkie algorytmy, pier-doły i farmazony przychodzą do nas z
                    brukseli...

dawno już udowodniono że 1/4 wydatków na szerokorozumiane "źródła odnawialne"
                    pozwoliłaby "wyczyścić" blisko 100% zanieczysczeń produkowanych przy
                    zastosowaniu węgla... teraz proszę to przełozyć na realia polskie - Polski -
                    która "na węglu leży" - i ciekawe co jest dla nas opłacalne...

nie wspomnę o akcjach ekologów (w niemczech) którzy najpier wymusili stawianie
                    tych słynnych przygranicznych "wiatraków" gdzie popadnie za nieprawdopodobną
                    kasę - a potem doprowadzili do ich zamknięcia - "bo masakrują latajace
                    ptaszki"... ojejku... msyalłem że mnie szlag jasny trafi...

ale do rzeczy - kolejna mądra myśl-już na koniec:
                    -zasłyszane: "ekolog jest jak arbuz - zielony z wierzchu, CZERWONY w środku"
                    pozdro
              • golmark Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem 03.09.10, 05:28
                I właśnie to jest cel .
                Popieram.
                .
              • Gość: Ja Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.171.196.157.static.crowley.pl 03.09.10, 11:52
                Jakie tam one ekologiczne. Przy włączeniu zużywają zdecydowanie więcej energii,
                długo się nagrzewają, są szkodliwe do zdrowia (wzroku), ich wyprodukowanie jest
                zdecydowanie bardziej energochłonne, zawierają rtęć która później w większości
                trafia na śmietniki i niszczy środowisko. Ot i cała ekologia tych żarówek.
                • drugi-skrajniak Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem 03.09.10, 18:46
                  no właśnie-zgadzam sie z przedmówcą... kolejny kit zielonych oszołomów...ale cóz
                  - ciemny lud wszystko kupi, jak powiedział pewien poseł :) :) :)
    • Gość: WK Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem w... IP: *.as.kn.pl 02.09.10, 21:39
      Najprostszy sposób na ograniczanie oficjalnej emisji CO2 to zaciemnienie
      miasta, ograniczenie produkcji ciepła w elektrociepłowni, wyłączenie
      tramwajów. Co prawda wtedy więcej będzie jeździć samochodów a ludzie będą
      dogrzewać mieszkania różnymi piecykami ale będzie to już emisja CO2
      rozproszona, która nie jest wliczana do limitów.
      Że nie ma to żadnego sensu? No pewnie, że nie ma.
      • Gość: T. Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 21:55
        staaary chcesz więcej tematów w kweestii debilizmów w UE? "ciemny lud" mysli że
        marchewka=owoc, albo krzywizna bananów to ściema niewiadomo kogo... to polecam
        posprawdzać sobie dokumenty i inne takie ciekawostki... a do sternika nic nie
        mam-wręcz przeciwnie-jeśli wyłoi kase od europejskich baranów-jest dla mnie guru...

pozdro
        • Gość: taka prawda Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 23:04
          Ale masz fajny język. typowego buraczka osiedlowego.
          • Gość: T. Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:39
            "uchodzić za idiotę w opinii kretyna to wyszukana przyjemność, bardzo ceniona
            przez smakoszy"
            Georges Courteline
    • charlie11 Trzymajcie sie za kieszenie 02.09.10, 21:59
      Polska juz w tej chwili ma najwyzsze ceny energii. No a jak teraz zaczniemy sie ratowac od nas
      samych, to dopiero zaplacimy. Az dziw bierze, ze wszyscy jak owce podazaja sladem pseudonauki,
      ktora kazdego dnia staje sie bardziej zdyskredytowana

www.nypost.com/p/news/opinion/opedcolumnists/meltdown_of_the_climate_consensus_G0kWdclUvwhVr6DYH6A4uJ
    • Gość: Marcin Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.magma-net.pl 02.09.10, 21:59
      Hahaha PRowy projekt :)

Najlepsze są powiedzenia rodem z manifestów PRLowskich: "Chcemy też, by co dziesiąty wrocławianin
      po mieście poruszał się na rowerze - dodaje Dutkiewicz".
      Dokładnie co dziesiąty!!

Pitu pitu ....
      • Gość: Obserwator Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 22:09
        Zastanawiałem się jacy naukowcy z EIT+ zajmują się emisją CO2, chciałem poznać
        choćby jedno nazwisko. I znalazłem, i przeczytałem:

> - Musimy też przekonać ludzi, że nawet prosta wymiana żarówek na świetlówki
        może w
        > perspektywie pięciu lat oznaczać dla nich niższe rachunki z elektrowni - mówił
        prof. Mirosław Miller,
        > prezes EIT Plus.

I teraz jestem pełen podziwu dla osiągnięć badawczych naukowców z EIT+.

• drugi-skrajniak Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem 02.09.10, 22:27
          możesz jaśniej? aż wstyd bierze, ale nie zakumałem... :/
        • Gość: kinga Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.wroclaw.mm.pl 02.09.10, 22:31
          Jacy naukowcy? Ha, ha, ha, to proste - ze zdrową wątrobą i dobrym węchem (albo
          odwrotnie).
        • Gość: karina Głupoty piszesz. IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.09.10, 23:21
          Uderzasz do jakości artykułu, w którym nie poinformowano o osobistych
          dokonaniach naukowców angażujących się w ten projekt, czy po prostu pleciesz, co
          ślina na język przyniesie bez skonfrontowania swoich poglądów z rzeczywistością?
          Wystarczy znaleźć w google stronę EIT i poczytać o tym, czym zajmują się ci
          ludzie. Mam nadzieję, że z czytaniem ze zrozumieniem masz mniej problemów, choć
          zdaję sobie sprawę z tego, że na podwórku mogli Cię tego nie nauczyć.
    • Gość: j-50 Potrzebna jest nowoczesna spalarnia odpadów IP: *.as.kn.pl 02.09.10, 22:20
      Powinni Szwedów zaprosić, bo oni sobie z tym poradzili.
      • Gość: T. Re: Potrzebna jest nowoczesna spalarnia odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 22:38
        i jeszcze pewnie turboatomizer albo niewiadomoco :/ a potem natrząsanie sie z
        tekstów typu żal sie nie zadłuzac... to wytłumacxz mi skad kase wziąść na takie
        numerosy??

nie mam personalnych pretensji a raczej ogólne... ogólnospołeczne chciałoby się
        rzec... :/
        • Gość: karina Re: Potrzebna jest nowoczesna spalarnia odpadów IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.09.10, 23:26
          Wyraźnie w artykule jest napisane, że założenie jest takie, by zmniejszyć
          koszty. Ogarnijcie się ludzie, to przecież wszystko ma być dla nas. Można
          taniej, można ekologiczniej i jeszcze można na tym zarobić. To oczywiste, że za
          darmo nic nie będzie, ale jeśli w perspektywie kilkunastu lat taka inwestycja
          się zwróci, to o co wam znowu chodzi?
          • Gość: nicpodobengo Zmniejszyć koszty? IP: *.as.kn.pl 03.09.10, 07:28
            Karina- profesor MM Cię ładuje, bo mówi o wymianie żarówek, która przyniesie
            oszczędność na rachunku. Ale przecie profesor dokładnie wie, że mniejsze zużycie
            nie zmniejsza kosztów stałych w elektrowni, więc cena energii pójdzie w górę i
            Ty nic nie zaoszczędzisz. I podsumowując- każdy gada o jakimś kawałku nie
            patrząc na całkowite koszty. A po mojemu to właśnie niedługo kończy prace PANEL
            opracowujący strategię energetyki dla Dolnego Śląska, więc może najpierw warto
            poczekać na ich opracowania?
            • Gość: T. Re: Zmniejszyć koszty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:02
              tia... panel-sranel - miało sie tym zajmowac cośtam w EIT, niestety marszałek
              województwa skutecznie położyłsprawę... moze da sie odgrzebać... tego nie wie
              nikt...
    • umciaciarumcia Dutkiewicz Dutkiewicz Dutkiewicz Dutkiewicz Dutkie 02.09.10, 22:42
      Wrocław chce mieć miejskie rowery
      Beata Maciejewska
      2007-12-27, ostatnia aktualizacja 2007-12-27 10:00
      wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,97796,4791311.html
      Wrocław ma już oficera rowerowego, a w przyszłym roku dostanie 1000 rowerów do
      darmowych przejażdżek. Oficera ściągnięto z Irlandii, a pomysł na publiczne
      wypożyczalnie rowerów z metropolii europejskich, takich jak Lyon i Paryż. To
      pierwszy taki projekt w Polsce

System wrowerów: raczej Barcelona niż Paryż
      Rozmawiała Aneta Augustyn
      2009-05-09, ostatnia aktualizacja 2009-05-08 20:49
      wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,97796,6588262,System_wrowerow__raczej_Barcelona_niz_Paryz.html
      Pierwsze 17 stacji wrocławskiego systemu rowerowego powstanie już jesienią.
      Będzie z nich można wypożyczyć 140 rowerów. - Jak się przyjmą, zwiększymy ich
      liczbę - zapowiada Marta Dąbrowska, współpracownik oficera rowerowego w
      urzędzie miejskim

Wrocławski rower miejski najwcześniej przyszłą wiosną
      Agata Saraczyńska
      2010-06-25, ostatnia aktualizacja 2010-06-28 21:43
      wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,8066283,Wroclawski_rower_miejski_najwczesniej_przyszla_wiosna.html
      Długo oczekiwany, a obiecywany już w 2007 roku, projekt Wrocławskiego Roweru
      Miejskiego znów nie wejdzie w życie. Ogłoszony w ubiegłym roku przetarg na
      uruchomienie, zarządzanie i utrzymanie sieci miejskiej wypożyczalni ze 140
      rowerami i 17 przystankami został unieważniony.

Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem węgla
      Dawid Zielkowski
      2010-09-02, ostatnia aktualizacja 2010-09-02 20:52
      wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,8330431,Wroclaw_zadba_o_klimat__Walczac_z_dwutlenkiem_wegla.html
      - Do Euro 2012 r. zorganizujemy wypożyczalnie skuterów i rowerów. Chcemy też,
      by co dziesiąty wrocławianin po mieście poruszał się na rowerze - dodaje
      Dutkiewicz.
      • Gość: dardos Re: Dutkiewicz Dutkiewicz Dutkiewicz Dutkiewicz D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 22:54
        Brawo : )
        Ad artykuł.. Szkoda, że pan dziennikarz nie podał ile będzie kosztować ta
        analiza? Regionalna tv pisnęła o 400 tys. Euro, jak je wydamy to może z 5-10 lat
        się okaże, czy warto było ją zlecić i czy ona faktycznie wskazała co należy
        zrobić w temacie CO2. Co w tym czasie np. robią urzędnicy z wydziału ochrony i
        kształtowania środowiska? Wiem : ) Oni zlecają te badania i maja z tym mnóstwo
        pracy.
    • umciaciarumcia Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem w... 02.09.10, 22:45
      Jesteśmy gotowi na poniesienie kosztów, ale wiemy, że w dłuższej perspektywie
      to się opłaci - mówi Paweł Czuma.

A PYTAŁEŚ, ΚURWΑ, MIESZKAŃCÓW?

Paranoja
      • Gość: kinga Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.wroclaw.mm.pl 02.09.10, 22:59
        Nie ale za dużo się Shrecka naoglądał i myśli, że jest Lordem Farquaadem i
        dlatego jest na takie poświęcenie gotowy.
        • Gość: T. Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:05
          bez sensu...a dlaczego nie poczytacie np tego:
          energetyka.wnp.pl/energooszczedne-oswietlenie-w-polkowicach,116474_1_0_0.html
          i co w Polkowicach cacy a u nas k u r w a nie tak? bez sensu... im większe
          miasto tym większe ba ra ny, czy co?

kurde myslicie że co - że fajnie jest jak sie rządzi miastem i ma sie "debet"?!
          przecież każdy dąży do oszczędnosci ale niemożna dać sie zwariować... (tak,
          ekolodzy to wariaci)

• Gość: zdzislaw ekoterroryści nakręceni jak śruba IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.09.10, 23:51
      Patrząc na chemtrails.blox.pl i czytając raport Tellera odnośnie
      oziębienia się klimatu, który przez smugi jest przeszło 4x tańszy niż
      "ogranicznie CO2" zadaję pytanie : po co ?! Samymi smugami możesz zarówno
      ocieplać klimat, jak i go ocieplać, a nawet palić (jak to miało ostatnio u
      rosjan - pożary lasów. Fakt, przy wykorzystaniu HAARP).
      • drugi-skrajniak Re: ekoterroryści nakręceni jak śruba 03.09.10, 18:57
        pamiętaj, że jest to śruba LEWOskretnoa :)

• Gość: qaaa McKinsey zarobi, magistrat zarobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 00:02
      a my stracimy, moze zamieszkamy w szklanych domach co Panie Prezydencie? Moze
      wylaczycmy podswietlenie stadionu, w sumie nie potrzebny bajer, to tez zuzywa
      energie -> i powoduje emisje CO2. Dodatkowo zabronic importu do miasta wody
      mineralnej i napojow z CO2 ;) Ech... jak juz splacimy stadion to bedziemy sie
      martwic.
    • golmark Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem w... 03.09.10, 05:24
      Fajna papka przedwyborcza.
      Za nasze pieniądze dowiemy się tego co powszechnie wiadomym jest. Chyba, że, "
      odkrywcy" zarządzający mają troszkę za dużo kasy ?
      Już dziś przeciętnie zdolny student 3 roku Ochrony Środowiska napisze podbny
      raport - bez zadęcia i fanfarów.
      Chyba, że, "odkrywcy" chcą mieć papierek jako podkładkę do działań
      niekomieczmie tanich.
      Podoba mi się ta sonda, którą potem dokładnie przeanalizują w magistracie .
      Aż dziwne, że nic na ten temat nie ma w wieloletnich planach !
    • 8pasazer Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem 03.09.10, 06:24
      Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie
      jestem pewien co do tej pierwszej.
      — Albert Einstein

Skandaliczny pomysł: w mieście kilkunastu uczelni, aspirującym do "węzła wiedzy
      EIT", ośrodku naukowym i przemysłowym wydaje się pieniądze na podążanie za
      nieudowodnioną naukowo mrzonką.
      Jeśli już naprawdę muszą robić skok na kasę, proponuję krakowskim targiem taką
      kolejność:
      -komunikacja miejska
      -koordynacja remontów
      -rozliczanie wykonawców z jakości i terminów robót
      -rowery (o ktorych ktoś wyżej tak celnie napisał - graty:)
      -redukcja CO2

Na zakończenie:
      newsroom.ucla.edu/portal/ucla/last-time-carbon-dioxide-levels-111074.aspx
      -15mln lat temu pewne procesy odbyły się z powodzeniem bez interwencji P.T.
      Dutkiewicza i Czumy.
    • Gość: gość:o Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem w... IP: 195.182.9.* 03.09.10, 08:07
      DODAŁABYM DO TEJ IDEI OGRANICZENIE HAŁASU.NA GRABISZYŃSKIEJ PRZEKRACZA W DZIEŃ
      56 DECYBELI JEST OK. 70 JAK NA LOTNISKU A TORY JUŻ WYMIENIONE NA TE CICHSZE.
      CO DO ŻARÓWEK FAKTYCZNIE SIĘ OPŁACA TESTUJE WE WŁĄSNYM DOMU I NIE TYLKO
      ŻARÓWKI.WYMIENIONY SPRZĘT NA ENERGOOSZCZĘDNY ZAOWOCOWAŁA RACHUNKAMI
      NIŻSZYMI O OK.30 ZŁ MIESIĘCZNIE. SZKODA ŻE NIE MA JAK UTYLIZOWAĆWE WROCŁAWIU
      OWYCH ŻARÓWEK Z RTĘCIĄ .
      • Gość: analityk do przemyslenia i zastanowienia IP: *.opera-mini.net 03.09.10, 08:51
        Lepiej byście koło siebie posprzątali i wymyli swoje brudne samochody, chodniki, klatki schodowe, fasady budynków.
        Lepiej byście podziałali, aby zlikwidować wieczny korek na Grabiszyńskiej-Hallera-Klecińskiej !!
        Policzcie, a jest to wyliczenia, ile jałowo wyprodukowanego dwutlenku węgla tam bezustannie jest produkowanego. Policzcie tysiące
        straconych godzin, jakie codziennie tam jest tracone.
        To są zagadnienia nad którymi można i trzeba popracować.

Zajmowanie się problematyką dwutlenku węgla jest znakomitym tematem zastępczym. Energia zużywana przez całą ludzką działalność równa jest
        godzinnej dostawie energii słonecznej otrzymanej przez powierzchnię Ziemii.

Słońce w ciągu roku dostarcza na Ziemię 3 850 000 x 1 000 000 000 000 000 000 J ( dżul )
        Energia wiatrów to 2 250 x 1 000 000 000 000 000 000 J ( czyli 1711 razy mniej )

Przyrost biomasy czyli efekt fotosyntezy 3 000 x 1 000 000 000 000 000 000 J ( czyli 1283 razy mniej )

Zużycie surowców energetycznych przez ludzkość ( węgiel, ropa naftowa, gaz ... ) 487 x 1 000 000 000 000 000 000 J ( 7905 razy mniej )

Produkcja energii elektrycznej przez całą ludzkość 56.7 x 1 000 000 000 000 000 000 ( 67 900 razy mniej niż energia słoneczna ).

Powtórzę jeszcze raz i wyraźnie :

roczne zużycie wszystkich paliw i surowców energetycznych przez całą ludzką cywilizację to tyle co jedna godzina oświetlania Ziemi przez Słońce !!!

O czym więc rozmawiacie ??

O tym co się dzieje na Ziemii decyduje tylko i wyłącznie nasza najbliższa gwiazda czyli SŁOŃCE !!!!

Metan jest dziesięciokrotnie skuteczniejszy w działaniu efektu cieplarnianego. I o tym jakoś cicho.

Zajmowanie się dwutlenkiem węgla jest tematem zastępczym, przy którym całe watahy co sprytniejszych osobników, chce i zarabia całkiem spore pieniądze.
        I taka jest istota i sedno zagadnienia.

Dla czytających po angielsku, potrafiących zrozumieć podstawy tematyki energii i energetyki słonecznej :

en.wikipedia.org/wiki/Solar_energy

Fragment artykułu:
        Do Euro 2012 r. zorganizujemy wypożyczalnie skuterów i rowerów. Chcemy też, by co dziesiąty wrocławianin po mieście poruszał się na rowerze - dodaje Dutkiewicz.

Mój komentarz:
        Bzdura p. Dutkiewicz. Bzdura jakich Pan ostatnio wiele wypowiadasz. Wrocław nie jest miastem dla rowerzystów. Nie jest i nie będzie. Ludzie są za wygodnia, miasto jest za duże, a klimat jest niesprzyjający. Wrocławianie są za mądrzy, aby wrócić do epoki rowerów i pozwolić sobie na tracenie czasu, zdrowia i poczucia komfortu. Współczesny mieszkaniec miasta oczekuje sprawnej i szybkiej komunikacji, czyli metra, szybkiej kolei miejskiej. Średniostatystycznie człowiek żyje 700 000 godzin, więc każda godzina jest cenna. Dlatego najbogatsi dawno zainwestowali w to co szybkie, bezpieczne, komfortowe. A rower jest jednym z najbardziej niebezpiecznych, wolnych, niekomfortowych środków transportu własnej d...py.
    • ilirian Należy zalesić Saharę a wtedy na naszej planecie 03.09.10, 09:37
      zacznie brakować CO2. Proponuję władzy wyjazd do Egiptu już jutro.
      • drugi-skrajniak Re: Należy zalesić Saharę a wtedy na naszej plane 03.09.10, 19:36
        plan załadowania pustyni solarpanelami już jest - polecam poszukanie. kręci tym
        francja i Włochy-głowni oponenci gazociągu południowego - ot lobbing w Europie
        zjednoczonej :/
    • Gość: Jaro Może by tak zacząć dbać o płynność ruchu IP: 87.105.187.* 03.09.10, 10:14
      na ulicach? Zaprogramować światła w bardziej optymalny sposób, aby samochody jechały, a nie stały w korkach. Po drugie, może by też zrezygnować z debilnego zamiaru ograniczenia, a w zasadzie obrzydzenia ruchu na trasie WZ.

I jeszcze co do emisji CO2 - pojazdy elektryczne w naszych realiach przyczyniają się do ZWIĘKSZENIA producji tego gazu. Wynika to z faktu, iż nasze elektrownie są opalane węglem, zaś całościowa sprawność systemu energetycznego wynosi ok. 28%. Silink spalinowy oprócz tego, że ma większą sprawność, to zużywa węglowodory, emitując znacznie mniej CO2, niż elektrownia, w której należy spalić węgiel, aby zasilić pojazd elektryczny.

Także kupno przez Dutkiewicza skuterów elektrycznych przyczyni się do zwiększenia emisji CO2, być może z tą rożnicą, że gaz ten nie wystanie wyemitowany we Wrocławiu, a gdzie indziej.

A swoją drogą, to osobiście całą tę walkę z CO2 uważam za jedną, wielką bzdurę.
    • Gość: gosc Po co kolejna niepotrzebna analiza? IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 03.09.10, 11:15
      Kolejne, zapewne nie małe pieniądze na stworzenie jakiegoś opracowania, które powinno być
      oczywiste.... szczególnie dla armii zatrudnianych urzędników, którzy w końcu za cos biorą pieniądze!!!
      A wyniki będą takie, że trzeba usprawnić komunikację miejską, zmobilizować mieszkańców do
      przesiadania się do komunikacji miejskiej, wybudować parkingi typu P+D, promować budownictwo
      pasywne, itp. ...
    • Gość: artur Dbanie o emisje CO2... IP: *.magma-net.pl 03.09.10, 11:34
      Prezydent bardzo skutecznie dba o wysoki poziom emisji dwutlenku węgla -
      świadczy o tym chociażby genialny (w dodatku martwy) zakaz jazdy rowerem po
      Rynku, jak i zagęszczanie słupów na wąskich drogach rowerowych, równolegle do
      autostrad typu ul. Legnicka.
      Zapraszam do czytania www.rowerowy.wroclaw.pl/
    • Gość: fifa2000 niech zadba o dziury w drogach IP: *.e-wro.net.pl 03.09.10, 11:39
      ekologia już mózui co poniektórym przeżarła
      • Gość: T. Re: niech zadba o dziury w drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:24
        ekologia to podkładka pod socjalizm... vide unia europejska... takiego poziomu
        wariactwa i wyznaczania norm nie było od czasów zatwardziałej komuny najgorszego
        sortu... zwycieżyliśmy socjalizm wschodni-przyszedł do nas zachodni, a wszak "co
        francuz wymysli - Polak - pokocha" :/

żenła że tak powiem...
    • piotreek_w Dobry cel 03.09.10, 12:29
      Bardzo dobry i ambitny cel postawiło przed sobą nasze miasto. Trzeba rozpocząć
      poważną debatę na temat zmian klimatycznych, bo jest to coraz większy problem
      we współczesnym świecie. Zresztą, skutki tych zmian odczuło już zapewne wielu
      ludzi na własnej skórze. Dobrze, że myśli się jeszcze o naprawdę poważnych
      problemach, a nie tylko o polityce.
      • Gość: ja Re: Dobry cel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 16:41
        Piotreek, Ty na serio, czy tak dla jaj?
    • donal-dina Wrocław zadba o klimat. Walcząc z głupotą 03.09.10, 13:06
      Nowy przekręt urzędu M ? Szczyt ignorancki czy dalsze trwonienie naszych pieniędzy niecudacznej magistratury? Kiedy wreszcie oragany ścigania zajmą się tymi warchołami
      • Gość: T. Re: Wrocław zadba o klimat. Walcząc z głupotą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:36
        próbowały przy zmianie wykonawcy stadionu... na złość pieniaczom okazało się -o
        ironio, że wszytko było "po Bozemu"

rotfl
    • Gość: dzik Jeździłbym v12 jakby mnie było stać :) IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.10, 14:19
      Widzę, że niektórzy dalej wierzą, że emitowany przez ludzi CO2 ma wpływ na
      klimat...
      • drugi-skrajniak Re: Jeździłbym v12 jakby mnie było stać :) 03.09.10, 19:29
        ja też... bardziej od człowieka szkodzą krowie pier-dy (metan) - kto sie chce
        pośmiać - ten niech najpierw poczyta :D
    • Gość: M "Chcieli dobrze, wyszło jak zwykle" IP: *.legnica.vectranet.pl 03.09.10, 17:31
      Byłabym niesamowicie wdzięczna, gdyby na pierwszym miejscu, zamiast jakiś
      wtyczek elektrycznych, zajęli się komunikacją miejską i infrastrukturą
      rowerową. Niestety zaczął się wyścig na pomysły i te oczywiste sprawy są
      niezbyt medialne. Jestem studentką, dojazd do Rynku rowerem przez większą
      część trasy to misja samobójcza. Autobusy stoją w korkach, w zimie potrafią w
      ogóle nie przyjeżdżać. Na Gaju podciągnęli tory do Świeradowskiej, kończą we
      wrześniu, a na tramwaje trzeba będzie czekać ok. roku. BZDURA.
    • Gość: REIKO Wrocław zadba o klimat. Walcząc z dwutlenkiem w... IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.10, 17:32
      poczekajmy do wyborów... po ich zakończeniu urzędnicy zaczną ograniczać emisję
      gazów przez... ograniczenie transportu drogowego (czyt.autobusy MPK!)
      wciskając nam w zamian Tramwaj Plus (co w praktyce będzie jakąś 1 nitką z tego
      rozdmuchanego projektu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka