Dodaj do ulubionych

Swarzędz przegonił dynamiczny Wrocław

03.09.10, 10:00
wtk.m.jarzabek.forum.epoznan.pl/news-news-20614-Swarzedz_ma_nowe_autobusy,_z_internetem
W Swarzędzu po ulicach jeżdżą miejskie autobusy nie dość, że z klimą to jeszcze z darmowym internetem! A co u nas panie Dynamiczny? Autobus z fontanną?
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Swarzędz przegonił dynamiczny Wrocław 03.09.10, 10:33
      wielki_czarownik napisał:

> wtk.m.jarzabek.forum.epoznan.pl/news-news-20614-Swarzedz_ma_nowe_autobusy,_z_internetem
      > W Swarzędzu po ulicach jeżdżą miejskie autobusy nie dość, że z klimą to jeszcze
      > z darmowym internetem! A co u nas panie Dynamiczny? Autobus z fontanną?

A ja tam zamiast takich dynamicznych fajerwerków, jak internet w autobusie
      wolałbym na przykład coś takiego, żeby autobusy np. wieczorem zatrzymywały się
      na życzenie także poza przystankami, albo żeby kierowca miał obowiązek wezwać z
      autobusu taksówkę, która czekałaby już na przystanku, albo żeby na przystankach
      były mapki całej sieci i w mniejszej skali najbliższej okolicy. Takie
      rozwiązania niewiele kosztują, a ułatwiłyby życie pasażerom. Nie to co karta urbana.
      Jura
      • map4 Re: Swarzędz przegonił dynamiczny Wrocław 03.09.10, 10:39
        jureek napisał:

> A ja tam zamiast takich dynamicznych fajerwerków, jak internet w autobusie
        > wolałbym na przykład coś takiego, żeby autobusy np. wieczorem zatrzymywały się
        > na życzenie także poza przystankami,

Coś mi gdzieś w łepetynie kołacze, że jest to czyn zabroniony, ze względu na
        bezpieczeństwo wysiadających.

> albo żeby kierowca miał obowiązek wezwać z
        > autobusu taksówkę, która czekałaby już na przystanku,

czysta fantazja. We Wrocławiu, znaczy się.

> albo żeby na przystankach
        > były mapki całej sieci i w mniejszej skali najbliższej okolicy.

marzenia, marzenia ...

> Takie
        > rozwiązania niewiele kosztują, a ułatwiłyby życie pasażerom. Nie to co karta ur
        > bana.

Odnoszę wrażenie, że we Wrocławiu zadaniem władzy jest utrudnianie życia pasażerom.
        • jureek Re: Swarzędz przegonił dynamiczny Wrocław 03.09.10, 11:00
          map4 napisał:

> jureek napisał:
          >
          > > A ja tam zamiast takich dynamicznych fajerwerków, jak internet w autobusi
          > e
          > > wolałbym na przykład coś takiego, żeby autobusy np. wieczorem zatrzymywał
          > y się
          > > na życzenie także poza przystankami,
          >
          > Coś mi gdzieś w łepetynie kołacze, że jest to czyn zabroniony, ze względu na
          > bezpieczeństwo wysiadających.

Tu właśnie chodzi o bezpieczeństwo. Żeby starsza kobieta mogła wysiąść wieczorem
          pod swoim domem i nie musiała łazić ciemnymi ulicami. Oczywiście, nikt nie może
          wymagać, żeby autobus zatrzymywal się tam, gdzie jest zakaz zatrzymywania się.
          Jura
      • Gość: taka prawda Re: Swarzędz przegonił dynamiczny Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 13:04
        Pewnie. I jeszcze niech Ci kierowca kawę zrobi bo buraczek taki jak ty musi wsiadać gdzie chce a
        inni pasażerowie co wsiedli normalnie niech jadą dłużej. A po taksówkę to sobie możesz zadzwonić
        ze swojego prywatnego telefonu.
        • jureek Re: Swarzędz przegonił dynamiczny Wrocław 03.09.10, 13:19
          Gość portalu: taka prawda napisał(a):

> Pewnie. I jeszcze niech Ci kierowca kawę zrobi bo buraczek taki jak ty musi wsi
          > adać gdzie chce a
          > inni pasażerowie co wsiedli normalnie niech jadą dłużej. A po taksówkę to sobie
          > możesz zadzwonić
          > ze swojego prywatnego telefonu.

Nie doczytałeś. Nie wsiadać, lecz wysiadać. I nie zawsze, lecz tylko w godzinach
          wieczornych, kiedy mniej ludzi jeździ.
          Nie skomentowałeś postulatu lepszej informacji na przystankach. To też uważasz
          za fanaberię?
          Jura
          • garym Re: Swarzędz przegonił dynamiczny Wrocław 03.09.10, 13:32
            > Nie doczytałeś. Nie wsiadać, lecz wysiadać. I nie zawsze, lecz tylko w godzinac
            > h
            > wieczornych, kiedy mniej ludzi jeździ.

taki przepis jest niby w Monachium, ale kiedy poprosiłem o to kierowcę to się
            strasznie skrzywił, że 200 metrów mi się nie chce przejść
            Z tym zamawianiem TAXI to jednak bezsens w czasach gdy prawie każdy ma telefon
            przy tyłku.
            • map4 Re: Swarzędz przegonił dynamiczny Wrocław 03.09.10, 13:56
              garym napisał:

> taki przepis jest niby w Monachium, ale kiedy poprosiłem o to kierowcę to się
              > strasznie skrzywił, że 200 metrów mi się nie chce przejść

Pytanie brzmi raczej, czy zatrzymał się tam, gdzie go o to poprosiłeś a nie czy
              się skrzywił. Jeśli się nie zatrzymał, to notuj numer linii, nazwisko kierowcy,
              numer boczny autobusu, datę i godzinę i wal jak w dym do MVG. Tam kierowcę
              obedrą ze skóry za taki manewr.

Poza tym Niemcy to jest dość dziwny naród. Kiedyś policjant zjechał za mną z
              autostrady na stację benzynową i próbował mnie pouczyć, że niby jechałem na
              autostradzie za szybko. Ponieważ rzecz działa się w post-DDRze a wpojonego
              akcentu nawet nie próbuję ukrywać policjant w czasie dyskusji zaczął podkręcać
              atmosferę. Z pouczenia rozmowa zaczęła zmierzać w stronę wykroczenia. Dlatego
              też wyjąłem notatnik, zażądałem podania jego nazwiska, numeru służbowego,
              nazwiska przełożonego, spisałem numer rejestracyjny radiowozu, poinformowałem
              go, że się nie wylegitymował, czym złamał lokalną ustawę o policji oraz nie
              przedstawił mi żadnych dowodów mojego wykroczenia. Poinformowałem go również, że
              przysługuje mu prawo do odmowy zeznań (ulubiony tekst, którym gliniarze operują
              na okrągło) i że w tym momencie uważam nasze spotkanie za zakończone i
              odjeżdżam. Chyba, że dokona oficjalnego zatrzymania mnie i odstawi na odwach, a
              tego raczej na jego miejscu bym nie ryzykował.
              W tym momencie okazało się, że oni zjechali na stację, żeby sobie batoniki kupić
              i że nic do mnie nie mają.

W tym przydługim przykładzie chodzi mi tylko o jedno: jak Niemiec zaczyna fikać
              to wyjmij notatnik i spisz nazwisko, funkcję, miejsce i godzinę. Nie wiem
              dlaczego, ale Niemiec szcza po gaciach z przerażenia jak tylko zobaczy, że nie
              jesteś typowym polaczkiem, którym można pomiatać i że możesz mu narobić w papiery.
            • jureek Re: Swarzędz przegonił dynamiczny Wrocław 03.09.10, 14:12
              garym napisał:

> taki przepis jest niby w Monachium, ale kiedy poprosiłem o to kierowcę to się
              > strasznie skrzywił, że 200 metrów mi się nie chce przejść

We Frankfurcie też tak jest i działa to. Ludzie nie nadużywają.

> Z tym zamawianiem TAXI to jednak bezsens w czasach gdy prawie każdy ma telefon
              > przy tyłku.

Chodzi przede wszystkim o tych, którzy nie mają. Widocznie Frankfurt i Monachium
              nie są tak dynamiczne, bo tutaj nie zakłada się jeszcze, że każdy obywatel ma
              obowiązek mieć komórkę.
              Po prostu komunikacja miejska jest dla ludzi, a nie ludzie dla komunikacji.
              Jura
    • 1410_tenrok wielki cerownik dał głos o Swarzędzu.............. 03.09.10, 13:48
      hosanna na wysokości!

I co z tego wynika? Ano tyle, że możeby wielki cerownik przeniósł sie do
      Swa-zrzędza!

nie ma ludzi miłych, są jedynie mniej zrzędzący
      Xavier Nautulius von und zu schwarzem Skarpettenberg, Dzieła zebrane: "Von allen
      jenen Thaten und Dingen, die man nicht unbedingt im eignem Haupte behalten
      muss", tom 14, s. 789, wyd. Dinkensbuehl 1535

-----
      * "O wszystkich owych czynach i rzeczach, których zachowywanie we łbie własnem
      nie jest koniecznem"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka