Dodaj do ulubionych

światła stop!

13.09.10, 20:22
czy irytuje was ze cała masa kierowców stojąc (korki,swiatła itp) trzyma wciśnięty hamulec i daje czeronymi śiatłami po oczach(szczególnie jak jest ciemno)
Obserwuj wątek
    • Gość: Driver Re: światła stop! IP: *.as.kn.pl 13.09.10, 20:30
      Ależ oczywiście że tak.
      Proponuję wszystkim podirytowanym używanie świateł długich w takiej sytuacji. Ja tak czasem robię jak ktoś ma rześkiego "trzeciego" stopa za szybą i gryzie po oczach wieczorową porą. Najpierw 2 krótkie mrugnięcia, potem długie ciągłe. Czasem się zdarza że pacjent się domyśli, wtedy szybko gaszę długie.
      • Gość: Pierre Re: światła stop! IP: *.as.kn.pl 13.09.10, 21:14
        hmm, a jak to jest z AT?
      • andzialipka Re: światła stop! 14.09.10, 12:23
        Oj strasznie wkurza... nowe samochody rażą stopami jak cholera. Nie mam na to żadnego sposobu prócz zasłaniania oczu, ale mam za to sposób na rażących światłami mijania :) ustawiam tak lusterko że światła rażą samego kierowcę, widać to po ich zachowaniu... po pierwsze wrzask wściekłość i machanie rękami, po drugie podjeżdżanie bliżej celem uniknięcia odbicia :P
        • 45rtg Re: światła stop! 14.09.10, 13:14
          andzialipka napisała:

> mi mijania :) ustawiam tak lusterko że światła rażą samego kierowcę, widać to p
          > o ich zachowaniu... po pierwsze wrzask wściekłość i machanie rękami, po drugie
          > podjeżdżanie bliżej celem uniknięcia odbicia :P

Oj, cichalipka, cichalipka, ty to co się odezwiesz, to zmyślasz. Nie zobaczysz tego "machania rękami" (a już zwłaszcza "wrzasku i wściekłości") bo jak się bawisz w puszczanie zajączków to nie będziesz widzieć co się dzieje z tyłu. Albo-albo. Lusterko jest za małe na te obie rzeczy.
          Czyli jak zwykle fantazjujesz. A do tego nie umiesz sobie przyciemnić lusterka.
    • Gość: hmmm Re: światła stop! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 20:39
      nigdy mi to nie przeszkadzało (dawało po oczach)
      • Gość: gosc Re: światła stop! IP: *.wssk.wroc.pl 13.09.10, 21:45
        w automatach tez jest bieg N wiec to nie jest problem,dziwi mnie tylko ze tym ludziom chce sie trzymac przez 5 minut noge na pedale i wciskac hamulec
        • Gość: Bart Re: światła stop! IP: 95.178.52.* 13.09.10, 21:51
          W autach z nowymi automatycznymi skrzyniami biegów nie musisz trzymać nogi na hamulcu aby auto nie jechało.
          • Gość: Pierre Re: światła stop! IP: *.os3.kn.pl 14.09.10, 09:18
            Mam dwuletnie autko z AT i niestety ale muszę trzymać nogę na hamulcu....Co do zmiany z D na N na światłach to bzdura, po pierwsze nie czeka się 5 min na zmianę światła, po drugie po to jest AT, żeby nie machać biegami. Ale rozumiem, że uparcie będziesz się trzymał swojej teorii
    • Gość: rikitiki Re: światła stop! IP: *.cht-bng-012.adsl.virginmedia.net 14.09.10, 15:11
      "jak jest ciemno" to wlasnie powinno sie trzymac ten hamulec, zebys pannico widziala ze ktos stoi przed toba, i zebys nie wjechala mu w kuper swoim bolidem
      • Gość: Kokeeno Re: światła stop! IP: *.chello.pl 15.09.10, 00:13
        Piętnaście minut na przejeździe kolejowym? Przede mną taki gamoń twardo trzymał nogę na pedale hamulca (czas zmierzyłem - turlanie wagonów na Strzegomskiej czasami się przeciąga)... A później się ludziska dziwią, że im hamulec pomocniczy nie działa, jak go nie używają...
      • tbernard Re: światła stop! 15.09.10, 09:22
        Bez przesady. W warunkach poza autostradą wystarczą światła pozycyjne tylne a w sytuacji awaryjnej światła awaryjne. W korku ulicznym wcale takiej roli nie spełniają o jakiej piszesz. Mnie też nieco irytują owi z nogą na hamulcu ale nie aż tak bardzo, żeby był to wielki problem. Wystarczy nie skupiać na tych światłach wzroku, patrzeć lekko obok.
        • Gość: tiktak Re: światła stop! IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.10, 12:11
          AT tak mają,a tylko głupcy wrzucają N lub gorzej P.
          Trzymać trzeba bo auto z AT na D jest zawsze na biegu.
          • tbernard Re: światła stop! 15.09.10, 12:21
            Nie znam się na aucie AT ale czy nie można na ręcznym trzymać?
            • profet Re: światła stop! 15.09.10, 12:44
              Jeździłem w swoim życiu trochę autem z AT i jakoś dawanie na N mi zupełnie nie przeszkadzało. Przy ruszaniu zmiana na D czas taki sam albo krótszy jak przy wrzucaniu 1.
              Używanie "D" + ręczny odpada - bo auto cały czas będzie chciało jechać. Więc wrzucić "N" i puścić hamulec jest lepiej.
              Nie szkoda wam prądu (stopy ciągną prąd przecież) i żarówek? Ja tam wolę dać luz i zaciągnąć pomocniczy :)
              • Gość: Pierre Re: światła stop! IP: *.as.kn.pl 15.09.10, 14:30
                Poczytaj trochę o AT, nie zmienia się co chwila z D na N lub P, po prostu noga na hamulcu, z ręcznym się nie da. auto ciągnie do przodu
                • c2h6 Re: światła stop! 15.09.10, 14:33
                  Gość portalu: Pierre napisał(a):

> Poczytaj trochę o AT, nie zmienia się co chwila z D na N lub P, po prostu noga
                  > na hamulcu, z ręcznym się nie da. auto ciągnie do przodu

To napraw ręczny. A i skrzynią sie zajmij, jak masz problemy z wyłaczaniem D.
                  • 2w Re: światła stop! 16.09.10, 09:34
                    c2h6 napisała:

> Gość portalu: Pierre napisał(a):
                    >
                    > A i skrzynią sie zajmij, jak masz problemy z wyłaczaniem D.

No nie mów, że na każdych światłach zmianiasz bieg w automacie...
    • taxi.wroclaw Re: światła stop! 15.09.10, 20:20
      Dla mnie opisane zjawisko problemem nie jest. Jak jest czysta szyba (brak refleksów) to wcale nie męczy. Przyznam, że bardziej obciąża wzrok migający diodowy kierunkowskaz. Natomiast prawdziwą zmorą są samoróbki lamp ksenonowych. Instalowanie chińskich palników w lampach H4, H7 jest prawdziwym barbarzyństwem. Reflektory klasyczne nie są przystosowane do takich żarówek. Nie posiadają mechanizmów samo poziomowania i oczyszczania szyb. Emitują potężne światło, tylko w pewnym stopniu właściwie ukierunkowane. Reszta światła jest przypadkowo rozproszona, oślepiając wszystko co się porusza na drodze. Właściciele takich patentów na ogół rozumieją czym świecą jak znajdą się w gęstej mgle. Ludzie, przecież policja za takie lampy zabiera dowody rejestracyjne. Auto tak przerobione rzuca się w oczy z dużej odległości i stanowi zagrożenie dla innych uczestników ruchu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka