krakowiaczek7 22.08.06, 08:24 Ostatnio powstała pierwsze w poslce ugrupowanie liberalne - Forum Liberalne (forumliberalne.pl), ale czy taka partia jest potrzebna Polsce. Czy wolność jest dla nas wciąż jeszcze wartością? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rmstemero Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 23.08.06, 17:15 Jak widzisz - a musi to napelniac smutkiem - brak odpowiedzi jest chyba najlepsza odpowiedzia. Naturalnie ze jest potrzebna. Potem jeszcze jest niestety potrzebne swiadome sych mozliwosci, obowiazkow i praw spoleczenstwo gotowe wysluchac niewygodnych prawd i zaakceptowac niepopularne decyzje. A na koniec potrzebna jest gotowosc tegoz spoleczenstwa do zaakceptowania takiego ugrupowania. Jak sadzisz, jest to mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Nic dodac, nic ujac... 23.08.06, 17:40 Tym niemniej partia liberalna jest KONIECZNA - nie widze innej drogi. Moher nie zawsze bedzie rzadzil i predzej, czy pozniej potrzebna bedzie jakas partia "zastepujaca" SLD, Samoobrone i innych socjalistow w karuzeli wyborczej. Klopot w tym, ze partie liberalne, z racji swego liberalizmu, sa malo wyrazne i malo krzykliwe - widac to po aspirujacej do liberalizmu PO. A partie niewyraznie i nie drace geby nie wygrywaja w Polsce... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek jak mały Kaziu wyobraża sobie WOLNość 24.08.06, 15:32 rmstemero napisał: >Jak widzisz - a musi to napelniac smutkiem - brak odpowiedzi jest chyba >najlepsza odpowiedzia. Naturalnie ze jest potrzebna. Potem jeszcze jest niestet >potrzebne swiadome sych mozliwosci, obowiazkow i praw spoleczenstwo gotowe >wysluchac niewygodnych prawd i zaakceptowac niepopularne decyzje. A na koniec >potrzebna jest gotowosc tegoz spoleczenstwa do zaakceptowania takiego ugrupowan >ia. No i taki właśnie zamordystyczny bełkot żenująco "opisujący" wolność jest najlepszym opisem tego, co lewicowcy na siłę chcą nazywać "liberalizmem". Jedyną partią liberalna w Polsce jest UPR. Reszta to tylko hołota wyrywająca połowę dochodów mojej rodziny dając mi w zamian tylko niesmak słuchania bezsensownego bełkotu niedouczonych, czerwonych durni, opłacanych za moje pieniądze w państowych szczekaczkach. Ot, czerwone ryje, które chcą decydować co ma być sprzedawane w kraju i z jakimi podatkami i cłami, jaka ideologia ma byc promowana w państowej talewizji, jakie ugrupowania mają mieć zakaz dostępu do tegoż państowego "kołchoźnika". Ot, czerwona hołota, która potrafi przywalić komuś 10 lat zaległych składek ZUS, bo wg lewicowych "wolnościowców" to oni lepiej wiedzą kto ma płacić i ile na "swoje ubezpieczenie". Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: jak mały Kaziu wyobraża sobie WOLNość 24.08.06, 22:20 Tak sadzisz? Dziwi mnie to ze utozsamiasz liberalizm tak kategorycznie z jego "jedynie sluszna" aczkolwiek troche XIX-wiecza wykladnia. Jednoczesnie posuwasz sie do zupelnie niepotrzebnych insynuacji wszedzie tam gdzie (z braku tez z ktorymi moglbys dyskutowac) podejrzewasz poglady Twoim obce. Jako przedsiebiorca mam po czesci podobne do Twoich poglady i oburzenie co do wszechwladzy biurokracji i pasozytnictwa panstwa. Nie podzielam jednak Twoich pogladow wedlug ktorych wszelka antyliberalna opozycja musi miec automatycznie czerwony kolor. Glupota ma wiele barw i odcieni. Jako obywatel zdaje sobie jednak sprawe z tego, ze calkowite wycofanie sie panstwa z jego wszelkich funkcji opiekunczych nie jest mozliwe. Dlatego wybieram opcje: tak malo panstwa jak tylko mozliwe, tak duzo wspolnej odpowiedzialnosci jakto konieczne. A ty od razu rzucasz sie na problem z siekiera. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Re: Jedyną partią liberalna w Polsce jest UPR 25.08.06, 02:24 Partią ? Formalnie - owszem, ale praktycznie - sekciarsko-dogmatycznym klubem dyskusyjnym; dla mnie prawie niczym nie roznią sie od monarchistow ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
s.k.i.n Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 23.08.06, 17:37 NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 23.08.06, 18:05 Dlaczego tak sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
poznan.is.4.lovers skin glupi 23.08.06, 18:07 nie wie, ze wlasnie dzieki liberalom moze lepiej przezyc Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: skin glupi 23.08.06, 18:31 poznan.is.4.lovers napisał: > nie wie, ze wlasnie dzieki liberalom moze lepiej przezyc Nie wiem czy glupi. Ale nie moge sie oprzec wrazeniu ze nie mijasz sie z prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 23.08.06, 18:20 A czy po latach komuny Polacy wiedza co to jest wolnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 23.08.06, 18:33 edek40 napisał: > A czy po latach komuny Polacy wiedza co to jest wolnosc? A czy jestes naprawde przekonany ze przedtem (pominmy momenty tej wolnosci utraty) wiedzieli? Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 24.08.06, 09:19 Pisze o pokoleniu glosujacym, czyli dziadkach, rodzicach i wychowywanych przez nich dzieciach pelnoletnich. Czyli generalnie o wychowankach odstrych i sprawiedliwych rygorow komuny. Z wielkim naciskiem na to, ze obywatel to takie tepe bydle, ze potrzebuje kaganca przepisow, aby nie zrobic sobie i innym krzywdy oraz nie popasc w konflikt z prawem. A jak sie czyta niektore posty ludzi jakoby w miare inteligentnych (chocby dlatego, ze potrafia wlaczyc komputer) to widac, jak wielu ludzi utozsamia sie z takimi ideami. Czesto z zastrzezeniem, ze ja nie, ale moj sasiad Kowalski to zaraz by sie zdegradowal. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Mysle sobie edek.... 24.08.06, 14:41 edek40 napisał: > Pisze o pokoleniu glosujacym, czyli dziadkach, rodzicach i wychowywanych przez > nich dzieciach pelnoletnich. Czyli generalnie o wychowankach odstrych i sprawie > dliwych rygorow komuny. ...ze sytuacja jest bardziej skomplikowana niz nam sie czasem z pozoru wydaje. Piszac powyzsze wskazujesz - jak sadze slusznie - ze system (nazwijmy go umownie komuna) dokonal spustoszen wsrod swych wychowankow. Zapominasz jednak, ze system nie ksztaltuje jedynie swych zwolennikow lecz rowniez (choc to na pozor paradoksalne) rowniez przeciwnikow. Jak widzimy obecnie: prawdziwym przeciwienstwem komuny musialoby byc teoretycznie wolne i odpowiedzialne spoleczenstwo. Tak sie nie dzieje - jestesmy swiadkami tworzenia sie spoleczenstwa w mysl negacji prostej tzn. prym wioda uksztaltowani (mimowoli ale zawsze jednak) mentalnie przez komune jej najzarliwsi przeciwnicy. Widza swe zadanie w zastapieniu starego schematu opartego na uprzedmiotowieniu spoleczenstwa wlasnym, tym razem "slusznym" schematem opartym rowniez na uprzedmiotowieniu spoleczenstwa. I to jest prawdziwa tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Mysle sobie edek.... 24.08.06, 17:33 Ano od ostatnich wyborow jest juz szalenie skomplikowana. Poniewaz PiS, podobnie jak niegdys PZPR wbilo sobie do glowy, ze musi uszczesliwic narod niezaleznie od opinii tego narodu. To znaczy mam na mysli myslacy narod, a nie elektorat PiS. Bo tych obywateli do samodzielnie oceniajacych wydarzenia raczej nie zaliczylbym. Im wystarczy papka, podawana przez "ministerstwo propagandy". Przypominam, ze bardzo wielu ludzi nie widzialo nic zlego w tym, ze Polska jest zalezna od ZSRR, a zylo im sie skromnie, ale w miare dostatnio. Odseparowanie od realiow swiata bylo wystarczajace, aby propaganda PZPR trafiala jak nalezy. Tym dziwniejsze mi sie wydaje tak latwe lykanie dzialan naciagajacych demokracje. Przeciez wydawac by sie moglo, ze teraz niezaleznie od zasciankowosci wladzy, otwarci na swiat. Chyba homo sovieticus siedzi w ludziach naprawde mocno. Nawet w tych, ktorzy uwazaja, ze w 1980 i pozniej walczyli o demokracje. Odpowiedz Link Zgłoś
posla Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 24.08.06, 00:25 Co ty pitolisz, jaka powstała - Kolene przebarwienie UW czy jak im tam PeD-ałów żydowskie POpłuczyny - a obozy na które młodzieżówka PD wyjeżdżało do żydolandu. Co może was tam szkolili ? - to bylo obrzezanie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 24.08.06, 01:05 krakowiaczek7 napisał: > Ostatnio powstała pierwsze w poslce ugrupowanie liberalne - Forum Liberalne > (forumliberalne.pl), ale czy taka partia jest potrzebna Polsce. Czy wolność > jest dla nas wciąż jeszcze wartością? Co ty piszesz? Jaka pierwsza? Jaka liberalna? Kolejne towarzystwo wzajemnej adoracji tylko bez zgredzików z pzpeerowską przeszłością. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
normalso Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 24.08.06, 11:33 jest potrzebna, o ile wszyscy liberały się do tego syfu zapiszą. Wtedy wystarczy zebrać to całe gó.., zapakować do bydlęcego wagonu i wysłać do diabła Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 24.08.06, 11:40 normalso napisał: > jest potrzebna, o ile wszyscy liberały się do tego syfu zapiszą. Wtedy > wystarczy zebrać to całe gó.., zapakować do bydlęcego wagonu i wysłać do diabła Widzę, że bardzo nie lubisz liberalizmu. Czy wiesz jednak co to jest liberalizm? Jeżeli przejdziemy do konkretów, to może okazać się, że przynajmniej w niektórych kwestiach, Ty też masz liberalne poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Trudny jezyk 24.08.06, 14:45 normalso napisał: > jest potrzebna, o ile wszyscy liberały się do tego syfu zapiszą. Wtedy > wystarczy zebrać to całe gó.., zapakować do bydlęcego wagonu i wysłać do diabła Proponuje powrot do zapomnianych podrecznikow jezyka polskiego. Rozdzial o deklinacji rzeczownikow w liczbie mnogiej. Pouczajaca lektura dla polskiego patrioty, wierz mi. Po przerobieniu materialu zglos sie prosze ponownie. Chociaz zerkniecie do encyklopedii powszechnej (Tom L-N) i przeczytanie definicji liberalizmu tez by ewentualnej dyskusji nie zadalo smiertelnego ciosu;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Re: SONDA: czy Partia Liberalna jest potrzebna Po 24.08.06, 14:18 Nowa partia jest potrzebna. Ale czy "Liberalna"? Dotąd myslałam,że taką partią jest Platforma Obywatelska,ale widocznie pomyliłam się:). Odpowiedz Link Zgłoś