jep23 wkrótce przeczytamy... 08.11.10, 14:59 "Ze względu na ważny interes społeczny oraz istotny wkład w rozwój bazy noclegowej zezwalam na użytkowanie.Jednocześnie zobowiązuję inwestora,tytułem rekompensaty, do zasadzenia 500 drzew." Do takich hoteli przyjeżdżają nie turyści,ale ludzie spragnieni zabawy,mogą przez kilka dni nie wychodzić z hotelu,zwłaszcza,że łąki w okolicy "śmierdzą". Ale dlaczego to takie brzydactwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: wkrótce przeczytamy... IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 08.11.10, 15:06 no to już wiem gdzie nie jechać-obok tego molocha postawcie jeszcze stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 15:40 prostak ten hotel zamówił, prostak zaprojektował i prostacy wydali na to pozwolenie Odpowiedz Link Zgłoś
tosu1 Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 16:24 Ohyda architektoniczna,cóż za prostak to zaprojektował.Skutecznie zniechęca do odwiedzenia Karpacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fx Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 19:13 czy to przypadkiem nie dzieło miejscowego architekta Roberta Futerhendlera ? byłego architekta Miejskiego Karpacza i autora podobnego cuda w Świeradowie Zdroju ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: insp. Pront Ręka rękę myje IP: 80.50.155.* 08.11.10, 16:36 forum.gazeta.pl/forum/w,72,115052308,116333238,Re_Golebiewski_w_sadzie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: insp. Pront + zdjęcia z budowy IP: 80.50.155.* 08.11.10, 16:41 forum.gazeta.pl/forum/w,72,118466055,118477859,Reka_reke_myje.html static3.investmap.pl/g/253/125/2813.forum.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gołąb na dachu Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.11.10, 17:12 List typowego Polaka malkontenta któremu nic się nie podoba, wszystko jest źle i sam wie najlepiej co inni potrzebują. Wszędzie jest super tylko w Polsce źle, trzeba jeździć za granicę itp bzdury. A później się okaże, że sam pierwszy będzie leżał w saunie i się obżerał w restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
majkeljacson to śpij sobie głupia babo na łące powodzenia z nie 08.11.10, 17:17 niedzwiadkami,mi się tam podoba ten hotel z chęcią skorzystam .... Odpowiedz Link Zgłoś
ohot Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 17:29 Nigdzie w cywilizowanym świecie, nie stawia się w miejscowościach górskich takich budowli. Jesteśmy pierwsi, jesteśmy na szpicy postępu. Trzeba jasno powiedzieć że kraje alpejskie zamieszkują idioci, zamiast postawić Gołębiowskiego, martwią się o jakieś łąki, krajobrazy, prawo budowlane ... ale dał im przykład burmistrz Karpacza z dalekiej Polski jak budować mają. Trzeba jednak oddać biednym austriackim burmistrzom, ze nie mają do dyspozycji takiej jak my infrastruktury komunikacyjnej. U nich 2000 gości jednodniowych konferencji, dla których szykuje miejsce Gołębiowski, utknęłoby na nieodśnieżonych drogach w kilkukilometrowym korku. Nie to co u nas w Karpaczu, gdzie właściwie ruchu na drogach się nie zauważa nawet w sezonie. Zresztą kto by tam jeździł samochodem przy tak wygodnych i szybkich połączeniach kolejowych jakie ma Karpacz z Polską i resztą świata. Właściwie to należałoby napisać "świat z Karpaczem". Góry zresztą u nas wyższe i nawet taki moloch, jak go złe języki nazywają, niczego nie zasłoni, wręcz zniknie w cieniu ośnieżonych trzytysięczników. Odpowiedz Link Zgłoś
wilk_z_wolfow Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 09.11.10, 00:02 ohot napisał: > Nigdzie w cywilizowanym świecie, nie stawia się w miejscowościach górskich taki > ch budowli. Jesteśmy pierwsi, jesteśmy na szpicy postępu. > Trzeba jasno powiedzieć że kraje alpejskie zamieszkują idioci, zamiast postawić > Gołębiowskiego, martwią się o jakieś łąki, krajobrazy, prawo budowlane ... ale > dał im przykład burmistrz Karpacza z dalekiej Polski jak budować mają. > Trzeba jednak oddać biednym austriackim burmistrzom, ze nie mają do dyspozycji > takiej jak my infrastruktury komunikacyjnej. U nich 2000 gości jednodniowych ko > nferencji, dla których szykuje miejsce Gołębiowski, utknęłoby na nieodśnieżonyc > h drogach w kilkukilometrowym korku. Nie to co u nas w Karpaczu, gdzie właściw > ie ruchu na drogach się nie zauważa nawet w sezonie. Zresztą kto by tam jeździł > samochodem przy tak wygodnych i szybkich połączeniach kolejowych jakie ma Karp > acz z Polską i resztą świata. Właściwie to należałoby napisać "świat z Karpacze > m". > Góry zresztą u nas wyższe i nawet taki moloch, jak go złe języki nazywają, nicz > ego nie zasłoni, wręcz zniknie w cieniu ośnieżonych trzytysięczników. Nie prawda , spojrz na Alpy po francuskiej stronie . Betonowe osiedla i inne badziewie . Courchevel i inne daj spokoj . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tym Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.10, 21:01 czas pojeździć po świecie bo nic o nim nie wiesz i bzdury piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrernst61 Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 17:35 ja nie jeżdżę juz do Karpacza od wielu lat. Tam między innymi nie dojeżdża juz pociąg, choć sąsiednie gminy były jak najbardziej za. Proponuję zbojkotować to miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hector Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: 79.110.198.* 08.11.10, 17:46 My, kierowcy wrocławscy wyrażamy głęboką wdzięczność i podziw dla błyskotliwego intelektu twórców nowych rozwiązań komunikacyjnych w naszym mieście. Brawurowe wydzielenie torowisk tramwajowych, np. w okolicy Mostu Uniwersyteckiego, znacząco poprawiło bezpieczeństwo ruchu: wszyscy kierowcy jadą z bezpieczną prędkością 2 km/h, zlikwidowano szczególnie niebezpieczne skręty w lewo, świetnie zestrojona sygnalizacja świetlna pozwala zaoszczędzić czas i paliwo. Także wyrafinowane przejście dwóch pasów ruchu w jeden na ul. Pomorskiej przed Mostem Pomorskim przyczynia się do zwiększenia płynności ruchu i poprawy bezpieczeństwa, zwłaszcza kierowców spoza Wrocławia. Jednocześnie zwracamy uwagę na fakt istnienia w naszym mieście niewydzielonych jeszcze torowisk oraz licznych skrętów w lewo. Zachęcamy do dalszych, jeszcze śmielszych decyzji, analogicznych do przedstawionej poniżej propozycji zmian na osi centrum – północ miasta. I tak - na przykład - wydzielenie torowiska na Moście Trzebnickim i wyłączenie go z ruchu kołowego połączone z wydzieleniem torowiska na Moście Osobowickim spowoduje dalszą poprawę bezpieczeństwa kierowców, którzy poruszać się będą wyłącznie jednym, jakże bezpiecznym pasem na Moście Osobowickim. Jednoczesne wprowadzenie ciągu znaków „zakaz skrętu w lewo” na skrzyżowaniach z ulicami przyległymi spowoduje przeniesienie tego niebezpiecznego manewru na bezpieczne skrzyżowania, np. rondo przy obwodnicy śródmiejskiej, rondo przy obwodnicy autostradowej, rondo w Obornikach Śląskich czy rondo w Rawiczu. Na zakończenie proponujemy zgłoszenie do Sejmu RP projektu nowego znaku „strefa zakazu skrętu w lewo” – analogicznego w formie np. do znaku strefa ograniczenia prędkości. Idealnym rozwiązaniem byłoby ustawienie takiego znaku przy każdym wjeździe do naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 17:54 najbardziej przerażające jest to że takiep ostępowanie to standard. Standardem jest że nasi "biznesmeni" budują swoje obiekty WBREW PRAWU. Nie ryzykowaliby kilkadziesiąc, kilakset milionów zł gdyby nie mieli pewności że ZAWSZE dogadają się z wladzą - nieważne kto kiedy i jakie wybory wygra. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-wlad Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 18:06 widocznie pan ekolog nie dostal jeszcze swej doli od inwestora wiec mu sie nie podoba ta inwestycja Odpowiedz Link Zgłoś
schwarzwaldmaedel Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 08.11.10, 18:49 nie jezdze w Polskie Karkonosze bo sa potwornie zaniedbane i brudne. Przy czym "tubylcy" uwazaja Szklarska i Karpacz za osme cudo swiata. Polecam natomiast Karkonosze po czeskiej stronie. Golebiewski jest paskudny...ale dlaczego mnie to nie dziwi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 19:12 zesrał się gołąb na łąkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ło matko Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.11.10, 20:11 ble ble ble bla bla bla podbijam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cepr Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.11.10, 19:12 jak nie wiadomo o co chodzi, chodzi o kase, przecie sa wybory... niby lepszy knot to orbisowski skalniak? taki antyk królojacy na horyzoncie, duma karpacza jak i ich zabytkowy wyciag.... glosuja kiepscy na kiepskich Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 08.11.10, 20:46 Byliśmy w Hotelu Gołębiewski ,muszę co niektórych zmartwić , było super. Moim zdaniem powinno być więcej takich hoteli ,oczywiscie jak jest za wysoki to powinni go rozebrać i to nie podlega żadnej dyskusji . Proszę zwrócić uwagę że rozdziny z małymi dziećmi potrzebują takich kompleksów , bynajmniej my ,aqua park ,super sala zabaw dla dzieci ,piecznie ciasteczek z kucharzami ,karate i inne zajęcie których nikt nie oferuje w pensjonatach czy mniejszych hotelach .Nie wszyscy jezdzą tam hlać i się k....wić ,może niech firmy skończą z tymi pseudo szkoleniami ,integracjami , konferencjami i h.j wie co .pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.tvk3.pl 08.11.10, 20:59 No właśnie a to przecież po to powstał ten moloch w którym ma być Europejskie Centrum Konferencyjne i to wbrew planom,szkoda że ludzka zachłanność nie zna granic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuj Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.11.10, 20:59 to co piszesz jest nieistotne. Etatowe płaczki forumowe jeszcze przez tydzień będą lamentować, brzydzić się, przeklinać, oskarżać o łapówkarstwo, modlić się itd. Oni nie potrzebują aquaparków, placów zabaw dla dzieci itp bo oni potrzebują biadolić, podniecać się łąką i się brzydzić hotelem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Łąka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 20:27 Jako dziecko chodziłem po łące, na której staje makabryła. Ta łąka to jedno z ciekawszych wspomnień z Karpacza - żaby, jaszczurki, ptaki, droga do lasu i ćwierkające świerszcze. Rok temu pojechałem do Karpacza, w tydzień wydałem 3000 zł. Jak zobaczyłem makabryłę Gołębiewskiego, to dostałem napadu astmy. Hotele to sobie budujcie w dolnym Karpaczu, tam jest miejsce. Górny Karpacz to przyroda. Psińco będzie, nie 600 miejsc pracy. Hotel będzie stać wpół pusty, a ludzie będą mieć zatrudnienie sezonowe. A ja zamiast do Karpacza, wolę Kudowę i okolice. Odpowiedz Link Zgłoś
potwierdzacz Re: Łąka 08.11.10, 20:52 Gość portalu: Marek napisał(a): > Jako dziecko chodziłem po łące, na której staje makabryła. Ta łąka to jedno z c > iekawszych wspomnień z Karpacza - żaby, jaszczurki, ptaki, droga do lasu i ćwie > rkające świerszcze. > Rok temu pojechałem do Karpacza, w tydzień wydałem 3000 zł. Jak zobaczyłem maka > bryłę Gołębiewskiego, to dostałem napadu astmy. Hotele to sobie budujcie w doln > ym Karpaczu, tam jest miejsce. Górny Karpacz to przyroda. > Psińco będzie, nie 600 miejsc pracy. Hotel będzie stać wpół pusty, a ludzie będ > ą mieć zatrudnienie sezonowe. A ja zamiast do Karpacza, wolę Kudowę i okolice. Najgorsze w tym wszystkim jest to że ten kto ma pieniądze stawia co chce i kiedy chce w miejscu gdzie rosła zagrożona wyginięciem roślinność która ponoć dla naszego życia jest bezcenna,to smutne ale mając pieniądze nawet prawo można nagiąć lub zmienić:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ło matko Re: Łąka IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.11.10, 21:05 w miejscu gdzie rosła zagrożona wyginięciem roślinność która ponoć dla n > aszego życia jest bezcenna, eetam ponoć, nie ponoć tylko na pewno było to święte miejsce w którym powinno postawić się kolejny pomnik Chrystusa króla który również jest dla naszego życia bezcenny. Aaa co to za magiczna roślina przepadła w kazamatach hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tymek Re: Łąka IP: *.chello.pl 09.11.10, 10:17 Prawo to ułuda. Nie ma żadnego prawa, jak się pojawiają pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
delepaul Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 20:52 Co tu dużo dyskutować: hotel należy tak przebudować aby spełniał przepisy i wymagania konserwatora przyrody. A co do łąki to faktycznie - wszystkich łąk zabudować nie wolno bo ludzie do Karpacza nie jadą aby po prostu przespać się w tym molochu ale właśnie dla tych łąk; ale trzeba też dbać o zrównoważony rozwój - więc w tym konkretnym przypadku lepiej mieć hotel niż śmierdzącą łąkę, z tym że hotel nie może łamać prawa które ma chronić krajobraz. Ale polscy byznesmeni nie rozumieją, że nie tylko ich parszywy zysk się liczy. Taka za przeproszeniem ruska mentalność, nie obrażając rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
yarloman Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 20:54 Nic dodać nic ująć "przyroda ma służyć człowiekowi czy człowiek przyrodzie? prymitywne to stwierdzenie obrazuje stan umysłu człowieka który decyduje o losach innych ludzi, ba pokoleń nawet. Broń nas Panie Boże od takich samorządowców. Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 21:36 Należy dać sobie odpowiedz: To czlowiek powinien służyć przyrodzie, a nie przyroda czlowiekowi. Dlaczego? Proste : bez przyrody umrzemy z glodu, zimna i w nedzy.. A wiec : - inwestor ktory zbudowal lamiac prawo, jest przestepca. Na co czeka policja i tzw. "wymiar sprqwiedliwosci" aby go wsadzic do ciupy a budynek rozebrac - na jego koszt. - urzednik ktory na to pozwala (burmistrz) - jest przestepca. Powinien sie znalezc sie wiec w tej samej celi, tylko na dluzej... Kiedy ? (kiedy!!!) w tym kraju zacznie sie przestrzegac prawo, a nie naginac je do potrzeb tych ktorzy rozdaja lapowki? Odpowiedz Link Zgłoś
m21 Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 22:38 dopisuję się tylko. ohydne wielkie pudło. nie zamierzam korzystać, do Karpacza również się nie wybieram. dziękuję, równie blisko jest Słowacja czy Węgry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: 178.73.63.* 08.11.10, 23:31 A ja się chętnie wybiorę. Prawie nikt tu nie zauważa, że w Karpaczu nie ma co robić jak pada - ani deptaka, ani parku wodnego, ani kina. Tak atrakcyjna miejscowość jak Karpacz musi mieć swoje centrum rozrywki, a przyrody i pustych łąk jest tam pod dostatkiem. Poza tym trzeba wybudować porządną kolejkę na Kopę ( najlepiej kabinową, taką jak w Świeradowie). Kolej też bym chętnie widział, tylko że obecna linia nie ma za bardzo sensu - dociera tylko do dolnej części Karpacza, więc i tak trzeba przesiadać się na autobusy. Najlepsza byłaby kolej zębata pod górę - np. w Szwajcarii norma, ale u nas za drogo i jeszcze konserwator by marudził.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ax Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: 192.168.1.* / 192.168.1.* 09.11.10, 07:11 > Prawie nikt tu nie zauważa, że w Karpaczu nie ma co r > obić jak pada - ani deptaka, ani parku wodnego, ani kina. Tak atrakcyjna miejsc > owość jak Karpacz musi mieć swoje centrum rozrywki, a przyrody i pustych łąk je > st tam pod dostatkiem. Mądry człowiek wie, ze pod nosem jest Jelenia Góra. A jak ktoś nie wie... no cóż, głupkami nie ma co się przejmować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop głupkom Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.10, 07:23 no to niezłą autoreklamę sobie głupku zrobiłeś. Po to ktoś jedzie do Karpacza z rodziną na narty, żeby codziennie się wozić do Jeleniej Góry. Nieźle głupku, nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 09.11.10, 07:37 No to sam pokazujesz swój debilizm: przyjeżdżasz na narty w ulewę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop głupkom Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.10, 07:48 nie wiem czy wiesz ale ten hotel ma być również czynny zimą :)) Niezły intelektualny "kwiatek" nam się tu trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ax222 Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: 213.192.80.* 09.11.10, 09:04 No to po co w końcu tu przyjeżdżasz? na narty, na basen? A może na zakupy do Geanta? ...że go nie ma? Przecież, jak napisał tu ktoś, łąk tu jeszcze jest dosyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop głupkom Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.10, 20:56 Pewnie się się nie orientujesz ale planując urlop nie da się uzgodnić z matką naturą pogody. Jeśli hotel który rezerwuje zapewnia mi i moim dzieciom alternatywną formę wypoczynku to zmniejsza ryzyko, że urlop będzie stracony. Nie każdy spędza urlop na łące a jak nie ma pogody w knajpie albo na zakupach w Geancie. Odpowiedz Link Zgłoś
mirrandel Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 23:04 byłam w tym roku w Karkonoszach, więc odwiedziłam i Karpacz. Jadąc przez miasteczko (każdy budynek to hotel/motel/pensjonat/willa) zastanawiałam sie: jeśli te hotele miewają przynajmniej 50% obłożenie, to gdzie ci wszyscy turyści się mieszczą? Stoją w kolejce na "autostradzie" (bo inaczej chyba nie da się tego nazwać...) z Karpacza do Samotni? A potem zobaczyłam Gołębiewskiego i uznałam, że to już przegięcie. W sezonie w górach bedzie taki tłum, że nie będzie szans na chwilę ciszy i oddechu od miejskiego hałasu. Karpacz dobija sam siebie. Szkoda, ze przy tym zabija urok naprawdę fajnych gór. Odpowiedz Link Zgłoś
mefissto Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 23:05 No coz nie kazdy lubi spac w obskurnej kwaterze w cenie golebieskiego, jeden lubi namiot a inny 4 gwiazdki. Bez miejsc noclegowych miejsce umiera, dlatego w polsce nie spedzam wakacji bo mnie na nie nie stac, wole 5 gwiazdek w egipcie w all czy 4 gwiazdki w austrii bo mam wybor czy chce nocowac w prywatnej kwaterze czy w hotelu. Jak ktos lubi dzicz to polecam rumunie mozna sie tam rozbic z namiotem wszedzie, w parku narodowym tez i jakos przyroda nie ucierpiala ale hoteli prawie nie ma wiec pewnie tam nie jezdzicie Odpowiedz Link Zgłoś
lenow1 Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 08.11.10, 23:45 Gdyby tak podchodzic to w Paryżu by nie powstała wieza Eifla . Nie jestem za niszczeniem przyrody ale jak słysze opinie ktore mówią o ochronie przyrody nóz w kieszeni sie otwiera , bo głownie chodzi o to że ktos nie dostał kasy . Jak widze co sie wyrabia w gorach a sprawach sportów zimowych , to śmiech mnie ogarnia . Z ludzi którzy cos próbują zrobic w tej sprawie robi się przestepców z powodu istniejacego prawa. Prawo polskie jest tak skonstruowane aby korumpowac obywatela . Władza dana rzekomo w ręce społeczeństwa jest bzdurą, Rzekome rady gminne , powiatowe , sejmiki to instytucje bzdury. Tylko dlatego że zostali wybrani i łacza się w grupki interesów podparte odpowiednio uchwalonym prawem prowadza polityke destrukcji w imie własnego interesu lub prowadzą działalniość korupcyjną. Konstrukcja prawa powinna być czytelna i pozbawiać te grupy działan decyzyjnych a w całej rozciagłosci dać im możliwosc kontroli nakazową . Prawo do powrzechnego nieograniczonego robienia ze swoją własnością co się podoba właścicielowi o ile jego działanie nie szkodzi sąsiadowi . I tak powinno być wprowadzone prawo o zacienianiu , natężeniu hałasu , smrodzeniu , oddziaływaniu na śąsiadów , przestregania zasad bezpieczeństwa. . Część tych przepisów jest już jakoś ukształtowana tylko je uszczegółowić i doprecyzować i wdrożyć w postaci ustawy . A wszystkie ustawy o zgospodarowaniu przestrzennym , opozwoleniach na budowe zastąpić uzgodnieniami i konkretnymi odpowiedzialnymi projektami z kazdego zakresu. Ile to by zaoszczedziło pieniędzy i biurokracji no i może zlikwidowało trochę korubcji. Odpowiedz Link Zgłoś
koga-6 Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 13.11.10, 19:10 LENOW to jest twoja racja i tak trzymac polak to polak zawsze glupi bardzo przepraszam ale jest tak postrzegany w europie to za tereny zachodnie odpowiadatz polak jak burmistrz chyba repatryjant spalem w tz. golebiewski to brak rozmowy w jezykach jak angielski czy francuski i niemiecki a tz. oblesnosc to typowe dla hoteli G nie polecam gosciom z europy zachodniej i to rozpowszechniam zmiana wlasciciela tych terenow to kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
potwierdzacz Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 18.11.10, 13:28 koga-6 napisał: > LENOW to jest twoja racja i tak trzymac polak to polak zawsze glupi bardzo prz > epraszam ale jest tak postrzegany w europie to za tereny zachodnie odpowiadatz > polak jak burmistrz chyba repatryjant spalem w tz. golebiewski to brak rozmowy > w jezykach jak angielski czy francuski i niemiecki a tz. oblesnosc to typowe dl > a hoteli G nie polecam gosciom z europy zachodniej i to rozpowszechniam zmiana > wlasciciela tych terenow to kwestia czasu. Szkoda jednak że ta makabryła wogóle powstała dzięki przekupnym samorządowcom:( Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Obstawic krzyzami to nikt samowolki nie zauwazy 09.11.10, 02:34 he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Obstawic krzyzami to nikt samowolki nie zauwa IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.11.10, 07:06 Ja tylko chciałem przypomnieć, że plan zagospodarowania przestrzennego już był zrobiony pod Gołębiewskiego! Ale jemu to było jeszcze za mało! Ten sam numer wywinął w Wiśle - tam hotel też postawił o 2 piętra wyższy niż miał być. I niech ktoś powie, że Polska to nie jest dziki kraj! A na marginesie: współczuję tym, którym się w Gołębiewskim podoba! Byłem w Wiśle (na szczęście nie za swoje!) - nigdy więcej! Toż to Kombinat Hotelowo - Gastronomiczny, a nie żaden hotel! Na szczęście są jeszcze inne miejsca. No i Czechy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I'm sory Re: Obstawic krzyzami to nikt samowolki nie zauwa IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.10, 07:44 Podsumowując, też Ci współczuję. Ty współczujesz ludziom którzy chcą po nartach skorzystać z sauny, basenu itp a ja Ci współczuję z powodu twoich potrzeb spędzenia wolnego czasu. Ponoć o gustach się nie dyskutuje ale możemy sobie powspółczuwać. Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Burmistrzuniu 09.11.10, 07:14 A co robisz papraku ze śmieciami w Karpaczu? Górka twoich śmieci pięknie rośnie w Kostrzycy. Kiedy w końcu zajmiesz się segregacją jełopie, i to u źródła? Odpowiedz Link Zgłoś
ammy12 Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Gołęb... 09.11.10, 08:46 Ciesz się że nie musisz utrzymać się z tej pięknej łąki, i wyżywić rodziny. dzięki takim inwestycjom region ma szanse rozwoju , czy ty wogule wiesz co ma sie znajdować w tym hotelu? Na twojej cudnej łące nie da się zorganizować światowej konferencji np: medycznej. ten hotel jest jedynym takim obiektem w naszej części europy , ale najwidoczniej lepiej by została tam łąka a taki obiekt powstał w Niemczech lub Czechach oni w sumie też mają duże dezrobocie pewnie im nie bedzie szkoda ich łąki. A z drugiej strony ekolodzy czepiają się że ponoć hotel jest za wysoki, problem w tym że on nie urusł z dnia na dzień, ani też okoliczne domki nie zmniejszyły się w cudowny sposób po prostu odkryto częściowo dolne kondygnacje, a inspekcji budowlwnych było już tam tak dużo że nie ma mowy by ich nikt wcześniej nie zauważył, po prostu budowa ma się ku końcowi i ktoś stwierdził że można by jeszcze coś uczknąć dla siebie puki jeszcz można blokować inwestycje, a to jakiś proteścik , a to coś się nie zgadza, a to krajobraz psuje. Takie niedożeczności to tylko w Polsce się dzieją, przecież przed rozpoczęciem bydowy były jakieś plany i projekty musiały być zgody inaczej nie mogli by rozpocząć budowy, niesądzę by inwestorzy inwestowali tak olbrzymie pieniądze w ciemno nie mejąc gwarancji ukączenia swojej inwestycji. Więc mam do ciebie pytanie. Czy mając do wyboru mieć dobrze płatną pracę lub piękny kawałek łąki do oglądania co byś wybrał? jeśli zdecydujesz się na to drugie to musimy oprotestować wszystkich rolników bo oni to naprawdę dużo zniszczyli pięknych miejsc w naszym kraju, ciągle orają i chemie rozpylają po okolicach że nawet na postwiskach trawa nie chce rosnąć, gdzie są wtedy ekolodzy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ax222 Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: 213.192.80.* 09.11.10, 09:02 > Czy mając do wyboru mieć dobrze płatną pracę lub piękny kawałek łąki do oglądani > a co byś wybrał? Na tym poziomie argumentacji równie dobrze można byłoby tam postawić zakłady azotowe albo rafinerię. "Rozwój" byłby jeszcze wiekszy. A teraz mam pytanie do Ciebie: Dlaczego w ogóle ten moloch musiał być zbudowany tu, a nie w Kowarach, Mysłakowicach czy Miłkowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffi Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: 178.73.63.* 09.11.10, 19:51 A czy Grand Hotel albo wielkie centrum hotelowo-konferencyjne Nowy Dom Zdrojowy w Sopocie miały być wybudowane na przedmieściach Gdańska? Czy Pałac Kultury lub Hotel Marriott w Warszawie miały być wybudowane w Jankach pod Warszawą? Jeszcze ktoś inny pisze "dlaczego się przyjeżdża na narty jak leje?" A to pogodę się zamawia? A mam przypomnieć, jak non - stop lało w lecie, kiedy była z tego powodu klęska w Bogatyni? I co wtedy miał robić turysta? Chodzić po górach i łąkach? I codziennie jeździć do Jeleniej Góry, w której mimo istnienia leczniczych wód termalnych nie ma nawet małego parku wodnego? Głupota zawistnych "polaczków" wręcz poraża. Przyjeżdżam niedługo do Sandry - super hotel, baseny, siłownia,fitness, rehabilitacja. Gdyby nie Sandra i Gołębiewski to Karpacz byłby zapyziałą dziurą, jak piękny, ale zupełnie niedoinwestowany i zaniedbany Lądek -Zdrój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ax222 Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: 213.192.80.* 10.11.10, 06:46 Same płaczki i cieniasy tutaj biadolą... Tak, byłem w Karpaczu na przełomie sierpnia i września i z 2 tygodni kiepskiej pogody straciłem 1 dzień. Co robiłem? 1. Chodziłem po górach (da się, nawet z 1,5 rocznym dzieckiem) 2. Jeździłem do Czech 3. Zwiedzałem sztolnie w Kowarach 4. Korzystałem z ofert Jeleniej ... i nawet nie zdążyłem zwiedzić Muzeum Zabawek. Skoro więc wam pogoda tak przeszkadza, to jedźcie sobie do Hurghady czy w inne Szejki i nie demolujcie mi kolejnych gór Polski po Tatrach. > A czy Grand Hotel albo wielkie centrum hotelowo-konferencyjne Nowy Dom Zdrojowy > w Sopocie miały być wybudowane na przedmieściach Gdańska? Grand Hotel powstał 100 lat temu WŁAŚNIE NA PRZEDMIEŚCIACH GDAŃSKA. A nowe centrum jest mało udaną ODBUDOWĄ. > Czy Pałac Kultury lu > b Hotel Marriott w Warszawie miały być wybudowane w Jankach pod Warszawą? A czy miejce, w którym stoją, cechują jakieś wybitne walory krajobrazowe lub przyrodnicze, które uległy dzięki ich budowie zniszczeniu? > Głupota zawistnych "polaczków" wręcz poraża. Właśnie ją mam na mysli. > Przyjeżdżam niedługo do Sandry - super hotel, baseny, siłownia,fitness, rehabil > itacja. To jedź do któregokolwiek aquaparku. Po co koniecznie jeździć w tym celu w góry???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tym Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.11.10, 08:31 rozumiem, że 1,5 rocznym dzieckiem też będziesz 8 godzin dziennie szusował. Nie wiem jakie masz relacje z "drugą połówką" ale nie każdy jest tak zarozumiały żeby samemu jeździć na nartach a "opiekunkę" zostawić w domu albo czterech ścianach pensjonatu. W takich obiektach można spędzić czas na placach zabaw, basenach, są organizowane specjalne zajęcia dla dzieci itp. Tak więc swoją zawiść wywieź do Czech jak następnym razem będziesz w Karpaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.tktelekom.pl 10.11.10, 10:13 Byłem już w Sandrze, niedługo jadę znowu. Sandra jest przeciętnie o 1/3 tańsza od obecnych cen Gołębiewskiego (Wisła i Mikołajki) , więc cenowo jest dla mnie osiągalna. Gołębiewski też pewnie obniży ceny bo przy takiej konkurencji raczej będzie musiał, aby wypełnić tak duży hotel. W Sandrze wstaję wcześnie rano, zakładam szlafrok i idę do parku wodnego. Zrelaksowany potem - w zależności od pogody - idę w góry, albo jadę na wycieczki. Jak nie ma pogody - mam spa, sauny, zabiegi z borowin, masaże, klub fitness, siłownię, bilard, gry itp. Parki wodne są znakomitym uzupełnieniem oferty miejscowości górskich - zrozumieli to dawno nawet Słowacy, do których Polacy przyjeżdżają tłumnie właśnie ze względu na te parki. Nie każdy bowiem ma siłę i zdrowie chodzić po górach - ale je lubi i chciałby zobaczyć. Więc wjedzie kolejką na Kopę i przejdzie się trochę (tam jest świetna trasa, idealna nawet dla osób niepełnosprawnych) a potem zejdzie lub zjedzie w zależności od stanu zdrowia. Jakoś nie wierzę, żeby ktoś z małym dzieckiem w ulewę wychodził daleko w góry. A zresztą niech każdy spędza czas tak jak lubi i jeździ do ośrodków, jakie mu pasują. Bez niepotrzebnej zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 10.11.10, 10:25 Gość portalu: Michał napisał(a): > A zresztą niech każdy spędza czas tak jak lubi i jeździ do ośrodków, jakie mu p > asują. Bez niepotrzebnej zawiści. Ale właśnie o to chodzi, że budując takie monstrum wbrew planowi zagospodarowania przestrzennego zabrano mi jedno z miejsc, które mi pasowało. Rozumiem, że są ludzie lubiący te wszystkie bajery jak SPA, siłownie i co tam jeszcze. Niech to mają, życzę im tego. Ale nie można im tego zapewnić bez gwałcenia krajobrazu? Ja im nie wchodzę w ich przestrzeń, żeby przeszkadzać im w takim rodzaju wypoczynku, jaki lubią, dlaczego więc oni rozpychają się łokciami w publicznej przestrzeni i zawłaszczają ją? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.tktelekom.pl 10.11.10, 12:17 Pasowała Ci niegospodarowana łąka przy głównej ulicy Karpacza? I co spacerowanie po niej było głównym sposobem spędzania urlopu?;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ax222 Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: 192.168.1.* / 192.168.1.* 10.11.10, 14:11 Mnie akurat pasowała - zarówno na spokojne spacery do Wangu, jak i na widok z knajpek pod Wangiem "na dół". Niestety, obydwie rzeczy zostały bezpowrotnie zniszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 10.11.10, 14:14 Gość portalu: Michał napisał(a): > Pasowała Ci niegospodarowana łąka przy głównej ulicy Karpacza? Łąka nie przeszkadzała. Nie przeszkadzałoby mi też wcale, gdyby zagospodarowaną ją zabudową pasującą do krajobrazu miasta. Tu nie chodzi o to, żeby niczego nie budować. Chodzi o to, żeby budując nie niszczyć krajobrazu. > I co spacerowan > ie po niej było głównym sposobem spędzania urlopu?;-)))) Ta łąka nie dominowała w krajobrazie, a ten hotelowy gigant dominuje. Krajobraz, widoki to dobro wspólne, jeśli więc ktoś lubi luksusy, SPA itp. to niech ma, życzę mu tego, ale niech nie dąży do tego kosztem dobra wspólnego. Po to są przepisy o ochronie krajobrazu, plany zagospodarowania przestrzennego i inne przepisy, żeby te walory krajobrazowe chronić. A jak ktos przepisy olewa, to powinien ponieść konsekwencje. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.11.10, 15:21 A mnie nie odpowiada ta ścieżka na Śnieżkę i te tabuny ludzi które rozdeptują góry. I co mam używać waszych chorych argumentów? Może zburzymy tę maszkarę na Śnieżce która szpeci tę górę? Dotknięci palcem bożym esteci się znaleźli którym jak zwykle nic nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: 94.75.121.* 10.11.10, 19:10 A zbudować tam jeszcze parę wieżowców. Co komu to przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.11.10, 19:03 jak na razie to jedyny "wieżowiec" jest na Śnieżce. Widać go z każdego miejsca. Jak się nie ma argumentów to należy pisać absurdy o wieżowcach albo o rafineriach. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 11.11.10, 19:24 Zgadzam się, że to co wybudowano na Śnieżce, szpeci krajobraz i powinno być rozebrane. Ale nie rozumiem, co to ma wspólnego z tym hotelem-monstrum. Chciałeś napisać, że jak już jedna rzecz szpeci, to potem już "hulaj dusza" i można budować następne straszydła? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.11.10, 20:04 Tak się składa, że to na Śnieżce zawaliło się rok temu i nie było widać takiego lamentu, że postanowiono to nie rozebrać do końca tylko zrobić remont kapitalny. To na Śnieżce widzą wszyscy a ten hotel widzą tylko ci co niszczą góry rozdeptując je. Hipokryci którzy sami niszczą góry i się burzą, że ktoś z nimi konkuruje. Odpowiedz Link Zgłoś
koga-6 Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 13.11.10, 19:46 Michal to jest paranoja polska brak wyobrazni itd. to sa zachodnie miejscowosci a tz. polacy i ich myslenie to paranoja im szybciej ich tam nie bedzie tym lepiej polacy sa zle oceniani w kazdej dziedzinie to oszolomy repatryjanckie mam ich dosc a wzory trzeba czerpac oraz budownictwa na zachodzie bo turystyka to biznes gdzie jest o wiele taniej i brak polskiego brudu. Odpowiedz Link Zgłoś
potwierdzacz Lepszy betonowy moloch 11.11.10, 22:57 w kraju, gdzie na każdym kroku łamane są wszelkie kanony estetyki, a samorządy zajmują się wszystkim, tylko nie mądrym planowanie przestrzennym, inwestycja w Karpaczu nie powinna tak bardzo dziwić. tym bardziej zastanawia mnie lamentacyjny ton autora listu, architekta czynnego zawodowo. bryła hotelu to skandal, żeby było jasne Odpowiedz Link Zgłoś
potwierdzacz Re: Wolę wspaniałą łąkę niż śmierdzący hotel (Goł 21.12.10, 23:10 Nie zapominajmy że wtedy burmistrz z samorządem roztaczali świetlaną przyszłość dla Karpacza wciskając kit o całorocznej hali zjazdowej na nartach która miała być drugą na świecie(bo pierwszą mają w Arabii Saudyjskiej)a która to miała ściągać turystów z całego świata,drugim podstawowym czynnikiem przemawiającym za zaciśnięciem zębów było rozwiązaniem problemu bezrobocia w regionie za pomocą budowanych inwestycji( które to miały mieć stanowczo mniejsze gabaryty w początkowej wersji)co oczywiście okazało się mrzonką gdyż pan inwestor ściągnął do budowy swoich fachowców(z innych swoich firm nie mających nic wspólnego z budownictwem)no i problem bezrobocia pozostał bez zmian(tak jak to miało miejsce przed rozpoczęciem budowania molocha z betonu)ale wcześniejsze inwestycje w innych regionach kraju doskonale pokazują że mimo kłopotów z prawem przy ich uruchamianiu i tak są otwieranebuj_w_chucie napisała: > Jezeli rzeczywiscie pan burmistrz cos takiego powiedzial, to w kazdym normalnym > kraju bylaby to jego ostatnia wypowiedz "na urzedzie". Odpowiedz Link Zgłoś