Dodaj do ulubionych

Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem

10.11.10, 12:30
Teraz wszyscy wokół załamują ręce....A gdzie byli, gdy kopano rów pod fundamenty niszcząc piękną łąkę, gdy ciężarówki rozjeżdżały okolicę. Wtedy był czas na protesty. Można było być może zatrzymać budowę tego obłędnego tworu oszalałego architekta.
Obserwuj wątek
    • schwarzwaldmaedel Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem 10.11.10, 12:41
      wtedy kazdemu to zwisalo, burmistrz dostal w lape, w prasie napisano o 600 miejscach pracy i wszyscy byli szczesliwi.
      Szczerze mowiac mam wrazenie ze protestuja ludzie z calej Polski z wyjatkiem Karpacza.....moze mieszkancom podoba sie ten projekt i wizja miejsc pracy zamiast smierdzacej laki...moze trzeba by zapytac mieszkancow co oni o tym sadza.
      • Gość: Spoza Z tym hotelem bedzie jak z autostradą IP: *.23.54.194.generacja.pl 10.11.10, 12:58
        przez górę Św. Anny - też skończyło się na obiecankach dla lokalnej społeczności. W tym hotelu jak znajdzie zatrudnienie 100 z karpacza to beędzie maks. O co zakład? Reszta to będą przyjezdni. Oczywiście, znajdą tam na pewno zatrudnienie pociotki lokalnych władz i oni sami - jakoś przychylność i zgodę na łamanie prawa trzeba było sobie u miejscowych władz kupić.
        • Gość: Dorota Re: Z tym hotelem bedzie jak z autostradą IP: *.tktelekom.pl 10.11.10, 13:37
          Ile razy można pisać o tym Gołębiewskim? Im więcej się pisze tym większa reklama, chyba Gazeta ma w tym interes;-))) Dla rozwoju Karpacza - najatrakcyjniejszej górskiej miejscowości po Zakopanem - taka inwestycja jest na pewno potrzebna. Kogo będzie stać i lubi baseny, spa, kluby i inne atrakcje - pojedzie. Kto nie lubi - pojedzie do tańszego pensjonatu.
          Podważanie sensowności budowy takiego hotelu w kompletnie niedoinwestowanej Polsce jest czystą głupotą. Blokada otwarcia hotelu oznacza brak pracy dla kilkuset osób, bark rozwoju turystycznego miasta. Mnóstwo dodatkowych turystów przyspieszy budowę obwodnicy i deptaka, nowych wyciągów narciarskich i kolejki na Kopę. A osobom, których kłuje widok wielkiego hotelu mogą zawsze pojechać do Międzygórza , Lądka czy Długopola - biedni i bezrobotni mieszkańcy tych podupadłych uzdrowisk przyjęliby taka inwestycję o otwartymi rękami.
          • Gość: poruszony Re: Z tym hotelem bedzie jak z autostradą IP: *.dint.wroc.pl 10.11.10, 13:46
            Tu nie chodzi o sens inwestycji, tylko o jej wyglad i pozwolenie na lamanie przepisow.
            Dajac pozwolenie na takiego bubla otwieramy furtke na dewastownaie srodowiska.
            W panstwie prawa takie rzeczy nie powinny miec miejsca. Ale znajac inwestora i lokalne wladze - wsparcie lapowkowe zalatwilo wiele...
            • Gość: karpaczanin Re: Z tym hotelem bedzie jak z autostradą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 19:50
              Szanowny wrocławiak jak taki mądry, to niech przyjedzie i zamieszka w Karpaczu. Szybko zmieni zdanie. Wkurzające jest to, że wszyscy krytykanci hotelu to mieszczuchy z dużych miast, którzy pojęcia nie mają o potrzebach mieszkańców, zarobkach, turystyce itp. Drą mordy, bo przyjadą raz w roku do Karpacza i zamiast rezerwatu zobaczą, że miasto też się rozwija. U nas w Karpaczu wszyscy są za hotelem (wystarczy sobie poczytać lokalną prasę: Nowiny Jeleniogórskie, Jelonkę itp.). Te durne protesty to za przeproszeniem, g... wskórają, bo masa ludzi chce tego hotelu i nikt nie będzie tu słuchał przemądrzałych mieszczuchów, którzy byli w Karpaczu dwa razy na krzyż w życiu. Czytam te wasze wypociny na temat hotelu i mnie pusty śmiech ogarnia.

Jak komuś nie podoba się infrastruktura turystyczna, to niech sobie jedzie do Borowic, Zachełmia, Sosnówki, michałowic itp. Tam znajdzie od groma śmierdzących łąk i drzew. Z samego Karpacza wychodzi mnóstwo tras, gdzie przez pół dnia nie spotka się człowieka (już nie mówiąc o infrastrukturze), np. na Szwedzkie skały w dolinie Myi, do Kaplicy św. Anny, grabowieckich skałek itd. itd. Tylko czy wy mieszczuchy wiecie, gdzie to jest??? Przecież wy nigdzie nie traficie, jak was nie poprowadzić za rączkę, nie zaoferować wygodnego pensjonaciuku z TV Sat i innymi duperelami w odległości trzech kroków czy nie podsunąć pod nos gorącej kiełbasy z rożna.
              • Gość: Mieszczuch z gór oj, karpaczanin... IP: 193.59.73.* 11.11.10, 08:04
                Nie dość, żeś durny, to jeszcze cham. Nic to, obok Szklarska, dalej Czechy. A ty i podobnie myślący tkwijcie obok tego budowlanego paszczura, stójcie w korkach i patrzcie jak wam się biznesy wywracają. Ci, co wydawali pieniądze w knajpach i pensjonatach przestaną przyjeżdżać (jaka to radość cisnąć się w tłumie i tkwić w korkach) a reszta będzie siedziała w Gołębiewskim i tam wydawała kasę, obsługiwana przez zatrudnioną z poza Karpacza obsługę. I wtedy będzie płacz i pytania "jak można było łamać prawo i toto zbudować". Tylko wtedy nie błagajcie o zapomogi i pomoc tych pogardzanych przez ciebie "mieszczuchów".
                • Gość: karpaczanin tępy jak mieszczuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 13:00
                  Jaki paszczur, jakie korki??? Chyba w twojej chorej wyobraźni. Czy ty byłeś kiedykolwiek w Karpaczu? O turystów się nie martw, my mamy Śnieżkę i to wystarczy. Spróbuj zarezerwować miejsce noclegowe w centrum Karpacza w wakacje albo święta to sam zobaczysz, że popyt wielokrotnie przewyższa podaż. Sam prowadzę pensjonat i wiem co piszę. Tylko skorzystam na "Gołąbku", podobnie jak i większość moich znajomych, a jakbyś nie wiedział, to tłumaczę ci, że zdecydowana większość mieszkańców Karpacza żyje z turystyki.
                  • Gość: patriota Re: tępy jak mieszczuch IP: *.tvk3.pl 11.11.10, 20:59
                    Obrotniaku przecież Ci co przyjadą do tego bunkra nawet nie wystawią nosa z niego bo tam będzie im zapewnione wszystko czego będą potrzebować,czy Ty myślisz że facet który wybudował tego molocha za kilkaset milionów to po to żeby teraz wypuszczać zdobytych przez siebie turystów z kasą aby podzielić się z Tobą?!?
                    • Gość: karpaczanin Re: tępy jak mieszczuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 22:00
                      Głupi jesteś jak but i nie masz o niczym pojęcia, a ja nie mam zamiaru ci tłumaczyć. Jeden jedyny aspekt zagadnienia: wyobrażasz sobie, jaką reklamę zrobił Goiłębiewski Karpaczowi??? Cała prasa o nim pisze, telewizja pokazuje, nawet za granicą piszą o Karpaczu. Promocja na medal! A rożnych innych korzyści jest i będzie mnostwo! Zaś tacy jak ty zazdrośnicy mogą co najwyżej pluć jadem w internecie. Takich burakow tu nie chcemy!
          • Gość: felek Re: Z tym hotelem bedzie jak z autostradą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 13:56
            Spędziłem w Karpaczu ostatnie 6 Sylwestrów. W zeszłym roku był ostatni, bo nie mogłem już znieść gigantycznego tłoku na deptaku, braku miejsc w knajpach, totalnych kolejek do wszystkiego, niemożliwości zaparkowania samochodu na kilku małych parkingach.
            Nie sztuką jest przyładować miasto megalandarą hotelową na kilka tysięcy miejsc, sztuką jest zadbać o zrównoważony rozwój miasta.
            Karpacz już się dusił we własnym sosie w ostatnich latach, a teraz bałbym się tam pojechać.
            A z urokliwego, karkonoskiego miasteczka, stał się ofiarą megalomańskiego Gargamela, a demagogia o miejscach pracy, rychło okaże się pustosłowiem.
            Żal mi Karpacza.
            • Gość: karpaczanin Re: Z tym hotelem bedzie jak z autostradą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 18:05
              Taaa... kolejny przemądrzały mieszczuch, ktory g... wie o Karpaczu. Co ty chłopie w ogole możesz wiedzieć o tym mieście??? Jak wam się nie podoba w Karpaczu to wypier..., mamy wystarczająco dużo klientow żeby poradzic sobie bez takich nadętych krytykantow, ktorym się nigdy nic nie podoba! Żal mi was.
          • Gość: mikser Re: Z tym hotelem bedzie jak z autostradą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 13:58
            kolezanka to chyba z tych, co lubią "drinki z palemką"

Przed II wojną w Karkonoszach nad Łabskim Wodospadem stało takie schronisko:
            lh6.ggpht.com/_hTeWF5NXcdQ/SqzXOhfTuBI/AAAAAAAAGBI/evtBRHRyj-4/labska+buda+1910.jpg
            Po wojnie zostało zastąpione przez taki "urokliwy" hotel (Labska Bouda)

img4.rajce.idnes.cz/d0407/2/2076/2076351_890ae3a6bf0e65bb21b4e2b80bd34556/images/07_Labska_bouda.JPG
            johnnypce.rajce.idnes.cz/z_Harrachova_na_Snezku/images/DSC00086.JPG
            I Gołębiewski tak samo pasuje do Karpacza jak ten betonowy kloc do okolicy wodospadu.

Do zauważenia tego wystarczy podstawowe wyczucie estetyki.
            • Gość: karpaczanin Re: Z tym hotelem bedzie jak z autostradą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 19:56
              Bzdury piszesz i g... wiesz o budowlach w górach. Labska bouda przed wojną też nie grzeszyła urodą. A schhronisko nad Śnieżnymi Kotłami kto wybudował? Też Gołębiewski? A wyjątkowo agresywne w krajobrazie schronisko na Szrenicy (nota bene na dodatek z przyczyn rasistowskich)? A Obri boudę (rozebraną właśnie ze względu na szpecenie krajobrazu)? A ogromne gmaszyska Strzechy Akademickiej, Hali Szrenickiej to kto???

Najpierw poczytaj sobie, a potem pisz. Bez podstawowej wiedzy twoje poczucie estetyki wiesz gdzie sobie możesz wsadzić.
          • Gość: jfk Re: Z tym hotelem bedzie jak z autostradą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 16:41
            Dla ścisłości.Ladek to pięknie położone uzdrowisko lecz zaniedbane z wodami leczniczymi sięgającymi XIII wieku, sądzę że i na Lądek nastanie dobry czas czego mu życzę.Karpacz to jedynie miejscowość wypoczynkowa znana przed wojna z racji względnej bliskości i połączeń kolejowych z Berlinem.Powtarzam Karpacz to pikuś do Lądka który to na nieszczęście nie został sprywatyzowany w przeciwieństwie do Polanicy której lepszy inwestor nie mógł się zdarzyć bo to KGHM.W Lądku zainwestwały jakiś cienkie Bolki no i władza mało kreatywna rodem z PRL....
            • Gość: golmark Re: Z tym hotelem bedzie jak z autostradą IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.11.10, 15:54
              Lądek jest kapitalny, tylko dla niektórych. Tych , którzy wiedzą coś więcej i nie są biernymi wczasowiczami.
              Stronie zapewnia znakomity basen, cała okolica jest do zwiedzania pieszo. Wszędzie można dojść.
              A wieczorem można iść potańczyć w Zdrojowej, Sielance lub Klubie Wojskowym. Co prawda ceny ostatnio wywindowali pod szczyty, zawsze można znaleźć się gdzie indziej.
              Pójście do Czech też stanowi atrakcję, a już posiłek w czeskiej knajpce "U Rumcajsa " stanowi dopełnienie przyjemności.
              Korzystam z tych atrakcji w okolicach Lądka, chociaż mieszkałem w Jeleniej 25 lat i też mam ciepłe wspomnienia.
        • potwierdzacz Re: Z tym hotelem bedzie jak z autostradą 11.11.10, 20:40
          Gość portalu: Spoza napisał(a):

> przez górę Św. Anny - też skończyło się na obiecankach dla lokalnej społecznośc
          > i. W tym hotelu jak znajdzie zatrudnienie 100 z karpacza to beędzie maks. O co
          > zakład? Reszta to będą przyjezdni. Oczywiście, znajdą tam na pewno zatrudnienie
          > pociotki lokalnych władz i oni sami - jakoś przychylność i zgodę na łamanie pr
          > awa trzeba było sobie u miejscowych władz kupić.
          Dokładnie jest tak jak piszesz(już teraz rodziny samorządowców piastują tam stanowiska mimo że hotel jeszcze nie funkcjonuje co jest kwestią godzin już)ale dlaczego miejscowa społeczność tego udaje że nie widzi i nic w tym kierunku nie robi ?!?
    • gnago Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem 10.11.10, 13:31
      Nawet nie zwisało, ale zwyczajnie nie wiedzieli.

Tak to się robi teraz
      Wywiesza się ogłoszenie o ustalaniu planu dla np ulicy x a przypadkiem plan zagospodarowaniem sięga ulicy równoległej - głównej. Unikamy w ten sposób zamieszania: protestów i niezadowolenia "hołoty". Bo przecież trzeba było występować z wnioskami kiedy był czas. Sprawa dotyczy Wrocławia, ale do Karpacza niedaleko, a tam urządza się szkolenia.

• nikodem_73 Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem 10.11.10, 15:41
      Przepraszam bardzo, ale zdaje się, że to raczej mieszkańcy Karpacza powinni protestować?

I mówiąc szczerze to niemożebnie i niezmiennie bawią mnie protesty "prawdziwych turystów" utyskujących nad "zniszczonym krajobrazem". Wszyscy nic tylko by chcieli mieszkać w malutkich schroniskach. Najlepiej niewidocznych. No i żeby tyle "luda" nie było. Wtedy byłoby "uroczo".

Wg mnie ta inwestycja dla Karpacza oznacza tylko tyle, że w sezonie będzie więcej turystów i to nie tych "prawdziwych" co w schroniskach biorą wyłącznie wrzątek, a wałówkę mają własną, ale takich "nieprawdziwych", którzy wydają pieniądze.

Może się mylę, ale więcej turystów w sezonie oznacza, że będzie więcej chętnych na najróżniejsze usługi, a co za tym idzie będzie można więcej z turystów ściągnąć kasy, a to zdaje się nie jest bez znaczenia dla mieszkańców.

Nie podoba się Wam Karpacz? To tam nie jedźcie. Dla mnie bomba - będzie mniejszy tłok na stoku.
      • Gość: Mrocku Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.11.10, 18:56
        @nikodem_73

Piszesz jakbyś nie rozumiał istoty rzeczy. Nikt tu nie pisze że Karpacz powinien być zapyziałą dziurą dla turystów od wrzątku w schronisku. Nie w tym rzecz. Ja osobiście popieram doinwestowywanie Karpacza i zgadzam się z tym że mieszkańcy chcą z czegoś żyć i muszą na turystach zarobić. Problem polega na tym że ten hotel najzwyczajniej w świecie jest obciachowy i nic ciekawego nie wnosi do tej miejscowości, wręcz ją psuje i burzy urok. Niech Gołębiewski u was inwestuje lecz aż tak nisko się cenicie że akceptujecie każdy paździerz?! Ten hotel w żadnym wypadku nie jest rozbudową miejscowości, to tylko artefakt i lekkomyślność. Rozbudujcie wyciągi narciarskie, zróbcie coś z gastronomią która kuleje(ciężko znaleźć dobre żarcie) i jak najbardziej pozwólcie budować eksluzywne hotele. Lecz z eksluzywnoscią wiąże się wyczucie smaku, którego w tym wypadku zabrakło. Obciach i tyle!
        • Gość: Mrocku Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.11.10, 18:59
          Kasę zarabia się na narciarzach, a przy tych kolejkach na wyciągach turyści i tak was oleją i wybiorą Czechy. Gołębiewski wam nie pomoże.
          • nikodem_73 Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem 10.11.10, 19:46
            A skąd podejrzenie, że jestem z Karpacza?

Ja tam tylko BYWAM (to, że regularnie to inna sprawa). Po prostu nie czuję głębszej potrzeby nawracania innych na moje poczucie estetyki.
            • Gość: polo Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem IP: *.chello.pl 10.11.10, 21:13
              Nie musisz nikogo nawracać na swoje poczucie "estetyki". Gołębiewski zrobił to już za Ciebie.
              • Gość: Raffi Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem IP: 178.73.63.* 10.11.10, 23:45
                Ja też jak do Karpacza przyjechałem ze znajomymi Amerykanami, też byłem oszołomiony i oni również - nareszcie w tej "zabitej deskami" Polsce buduje się świetną infrastrukturę turystyczną. Hotel zbudowany jest z prawdziwie amerykańskim rozmachem i jest o niebo ładniejszy od hoteli w USA , ale też również np. we Włoszech. A malkontenci niech jadą do Borowic, Międzylesia, czy Stronia - tam mają do woli łąk, rozsypujących się chałup , bezrobotnych pijaków i dziurawych dróg.
                A i jako miłośnik kolei jestem za przywróceniem jej do Karpacza - ale nie w obecnej formie (bo i tak 95 % musi się przesiąść na autobus) ale przedłużyć ją do Wangu, jako np. kolej zębata albo linowa;-)))
                • Gość: Mrocku Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem IP: *.as.kn.pl 11.11.10, 00:40
                  Ta wypowiedź to jakaś prowokacja?!

Abstrahując od amerykanów(rozśmieszył mnie ten argument). Te wypowiedzi trącą lekkim ignoranctwem i krótkowzrocznością. Dlaczego nie uczymy się na błędach? Za gierka też się przecież cieszono z infrastruktury i "nowoczesności", jak sami wiemy została nam po tych czasach masa paszkwili budowlanych. Rozmach to nie wszystko, ważne jest zachowanie jakiegoś poziomu. Nie ukrywam że Karpacz jako miasto zawsze lubiłem za ciekawą i niezniszczoną "gierkami" zabudowę, nie rozumiem dlaczego nie można w oparciu o nią się rozwijać. Dlaczego musi powstać tandeta? Śmiem twierdzić że rozmach o którym pisałeś ma słomę w butach, gdyż prawdziwym rozmachem byłoby zatrudnienie światowej klasy architekta który być może by sobie poradził z tematem :). W tym wypadku kasa poszła TYLKO na kolosa, dno i nowobogactwo.

P.S. Amerykanie to pewnie by się z McDonaldsa pod Wangiem ucieszyli, ale co z tego? Myślę że mamy ciekawsze rzeczy do zaoferowania.
                  • lucky.man Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem 11.11.10, 16:24
                    1. A propos "światowej klasy architekta" to chciałem zauważyć, że w Warszawie był wielki międzynarodowy konkurs na Muzeum Sztuki Nowoczesnej w samym Centrum, tuz obok pięknego i spektakularnego Pałacu Kultury i Nauki. I co wygrało ? Pudło a`la blaszak Carrefoura "zaprojektowane" przez ponoć słynnego szwajcarskiego (?????) architekta (sam bym ciekawszy budynek potrafił narysować). Oburzenie było powszechne.

2. Dla mnie Hotel Gołębiewski będzie takim "Pałacem Kultury" Karpacza - wielkim, spektakularnym centrum konferencyjno- basenowo- koncertowo - rozrywkowym. Tak jak Wrocław będzie miał Sky Tower , Gdynia ma Sea Towers a Sopot kompleks Grand Hotel +Nowy Dom Zdrojowy. Architektura na szczęście nie jest zupełnie blokowo-klockowa, więc ok.

3. Byłem latem w Karpaczu, czyli w szczycie sezonu i potwierdzam, nie było żadnych korków, Prawdziwe korki w sezonie to są np. na zakopiance czy drodze na Półwysep Helski. Ale oczywiście Karpacz powinien mieć obwodnicę, aby można było zrobić deptak.

4. Byłem też latem na Mazurach, akurat padało i było zimno , więc kąpiel w jeziorze odpadała. Świetnym rozwiązaniem był Park Wodny Tropicana w Gołębiewskim w Mikołajkach - bardzo duży i mnóstwo atrakcji. I bardzo ciepła woda;-))) Na dłuższy pobyt w tym hotelu mnie na razie nie stać, ale do Parku Wodnego w Karpaczu (który mam być jeszcze większy) chętnie pójdę.

5. Chyba lepiej jak prywatny inwestor buduje za własne pieniądze wielką budowlę dającą pracę i zatrudnienie mieszkańcom miasta, niż jak za nasze pieniądze budowane są giganty typu Licheń, Świątynia Opatrzności Bożej czy największy na świecie pomnik Chrystusa Króla;-)
                    • Gość: Mrocku Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem IP: *.as.kn.pl 11.11.10, 19:34
                      Czytając wypowiedzi zwolenników Gołębiewskiego można wysnuć wniosek że taka np. Toscania to zadupie i dziura zabita dechami. Nie ma chyba sensu ta dyskusja. Ja uważam że powinniśmy od siebie więcej wymagać i nie akceptować bylejakości. Niech budują te wielkie tandety... bez ładu i składu byle by było -cały czas nie mogę zrozumieć zwolenników molocha, dlaczego liczy się tylko funkcjonalność.Hotel może być paskudny nie pasujący do otoczenia?! Przecież to można połączyć! Nie wiem, może to jakieś kompleksy -skoro ktoś chce rzucić na inwestycje groszem to akceptujemy bezwarunkowo? Teraz to tylko budzi niesmak i kontrowersje a za 20lat będzie symbolem obciachu i pośmiewiskiem tak jak dzisiejsze "gierki". Trudno, niech budują Dubaj dla biedaków. Niech władze miasta chapną okruszki ze stołu Gołębiewskiego... A prawda jest taka że Karpacz ma zbyt duży potencjał aby pozwolono na takie kiepskie inwestycje.
                      • Gość: binio Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.11.10, 20:38
                        Wydaje mi się, że to zagorzali przeciwnicy leczą kompleksy. Oczywiście wg ich wersji są prawdziwymi Po.. tzn estetami, wręcz dotkniętymi palcem bożym.
                        Zwolennicy to przeważnie osoby którzy chcą wykorzystać urlop nie na gapienie się na las tylko chcą pojeździć na nartach a jak nie ma pogody popływać w basenie czy posiedzieć w saunie. Jak ktoś ma kilkuletnie dzieci, które nie są wstanie cały dzień spędzić na stoku, też doceni taki obiekt. Jeszcze jeden argument dla rodziców to brak problemów z jedzeniem. Wybór jest duży a czas śniadania i obiadokolacji na tyle długi, żeby dostosować do swoich potrzeb. Dzieciaki raczej nie znajdą wymówki do jedzenia.
                        • Gość: Mrocku Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem IP: *.as.kn.pl 11.11.10, 21:58
                          No przecież w komentarzach było pisane że nie chodzi o sprzeciw rozbudowie tylko tandecie. Przeczytaj ze zrozumieniem kilka komentarzy wstecz. POWOLI I WYRAZNIE, JEŚLI JAKIEŚ ZDANIE JEST NIEZROZUMIAŁE RADZĘ POWTÓRZYĆ.
    • swigull naiwniak 11.11.10, 09:27
      w kraju, gdzie na kazdym kroku lamane sa wszelkie kanony estetyki, a samorzady zajmuja sie wszystkim, tylko nie madrym planowanie przstrzennym, inwestycja w karpaczu nie powinna tak bardzo dziwic. tym bardziej zastanawia mnie lamentacyjny ton autora listu, architekta czynnego zawodowo. bryla hotelu to skandal, zeby bylo jesne
    • Gość: obserwator Re: Nie niszczmy Karpacza, nawet zgodnie z planem IP: *.tvk3.pl 11.11.10, 20:19
      Nie zapominajmy że wtedy burmistrz z samorządem roztaczali świetlaną przyszłość dla Karpacza wciskając kit o całorocznej hali zjazdowej na nartach która miała być drugą na świecie(bo pierwszą mają w Arabii Saudyjskiej)a która to miała ściągać turystów z całego świata,drugim podstawowym czynnikiem przemawiającym za zaciśnięciem zębów było rozwiązaniem problemu bezrobocia w regionie za pomocą budowanych inwestycji( które to miały mieć stanowczo mniejsze gabaryty w początkowej wersji)co oczywiście okazało się mrzonką gdyż pan inwestor ściągnął do budowy swoich fachowców(z innych swoich firm nie mających nic wspólnego z budownictwem)no i problem bezrobocia pozostał bez zmian(tak jak to miało miejsce przed rozpoczęciem budowania molocha z betonu)ale wcześniejsze inwestycje w innych regionach kraju doskonale pokazują że mimo kłopotów z prawem przy ich uruchamianiu i tak są otwierane.
    • potwierdzacz Czy to jest żart:):):)?!? 21.12.10, 23:02
      Kopano pod fundamenty ?!?Nie wysadzano i nikt tego nie widział a co najgorsze nie słyszał:):):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka