wielki_czarownik 29.11.10, 15:31 Sprzęt niesprawny, pracownicy bez uprawnień... Tak się robi biznes po polsku. Alleluja i do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xiv Re: Awaria hamulca przyczyną śmierci robotnika na 29.11.10, 15:44 ja sie dziwie, ze w Polsce nie ma specjalnych uprawnien na obsluge taczek Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Awaria hamulca przyczyną śmierci robotnika na 29.11.10, 15:45 Brak uprawnień nijak ma się do awarii sprzętu. Gdyby nawet miał uprawnienia, to co by zrobił bez hamulca? Hamował nogą? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A czy to się musi łączyć? 29.11.10, 16:03 Po prostu komentuję informację, że na budowie pracowali ludzie bez odpowiednich uprawnień, obsługujący niesprawny sprzęt. Osoba odpowiedzialna za to powinna ponieść konsekwencje a firma powinna zapłacić karę równą przynajmniej 1000-krotności kosztów wyrobienia w/w uprawnień. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: A czy to się musi łączyć? 29.11.10, 16:23 wielki_czarownik napisał: > Po prostu komentuję informację, że na budowie pracowali ludzie bez odpowiednich > uprawnień, obsługujący niesprawny sprzęt. Uprawnienia nie pomogą, kiedy hamucle nie działają. > Osoba odpowiedzialna za to powinna ponieść konsekwencje a firma powinna zapłaci > ć karę równą przynajmniej 1000-krotności kosztów wyrobienia w/w uprawnień. Osoba odpowiedzialna poniosła już konsekwencje. Najgorsze, jakie sobie można wyobrazić. Wyjeżdżając z garażu ZAWSZE deptam na hamulec, sprawdzając, czy działa. Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent deptający map 29.11.10, 16:48 koleś bez kwalifikacji, nie miał pojęcia co i jak sprawdzać sprawa śmierdzi na kilometr, w/g mnie kierownik budowy powinien sam zameldować się w pierdlu Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: deptający map 29.11.10, 17:44 na100procent napisała: > sprawa śmierdzi na kilometr, w/g mnie kierownik budowy powinien sam zameldować > się w pierdlu Ciężko raczej od kierownika wymagać, żeby codziennie przed rozpoczęciem pracy sprawdzał wszystkie układy hamulcowe w pojazdach wykorzystywanych na budowie ... Spadochroniarze składają sobie spadochrony sami. Lekarze sprawdzają skalpele, zanim ich użyją. Prawnicy najpierw grzebią w bibliotece, zanim powołają się na precedens. Operator wózka nie musiał sprawdzić hamulców, zanim ruszył ? Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: deptający map 29.11.10, 17:54 > Ciężko raczej od kierownika wymagać, żeby codziennie przed rozpoczęciem pracy s > prawdzał wszystkie układy hamulcowe w pojazdach wykorzystywanych na budowie ... A czemu od kierownika? OD OPERATORA... wiesz, robilem uprawnienia na inne pojazdy dozorowe, i w ramach szkolenia co bylo? Ano, co mam sprawdzic PRZED WYRUSZENIEM. Wiec jesli operator nie sprawdzil, to... winny kierownik, bo DOPUSCIL NIEDOUCZONEGO OPERATORA do obslugiwania takiego urzadzenia. A czemu jeszcze tak istotny jest brak uprawnien? Bo bardzo czesto wypadki sa przyczyna "oszczednosci" - i czesto firmy oszczedzaja i na uprawnieniach, i na stanie technicznym pojazdow (sam pracowalem w firmie, gdzie widlaki jezdzily zima po sniegu... na lysych oponach). > Operator wózka nie musiał sprawdzić hamulców, zanim ruszył ? Jesli: - nie mial uprawnien, - nie mial odpowiedniej instrukcji, to jakby kogos zabil, a sam przezyl, to moglby powiedziec: ja nie wiedzialem, i nie na niego spadlaby odpowiedzialnosc za smierc. Niestety, sam nie przezyl, wiec juz nic nie moze powiedziec. ps. Miejmy nadzieje, ze przy tej okazji PIP zrobi ostre kontrole pozostalym firmom, ciekawe, ile jeszcze podobnych kruczkow wyjdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: deptający map 29.11.10, 21:02 zetkaf napisał: > > Operator wózka nie musiał sprawdzić hamulców, zanim ruszył ? > Jesli: > - nie mial uprawnien, > - nie mial odpowiedniej instrukcji, Naprawdę uważasz, że używanie własnego rozumu i zdrowego rozsądku można zastąpić pisząc odpowiednie instrukcje ? Chyba nie jesteśmy jeszcze w USA, żeby do każdego kranu przyklejać instrukcję obsługi a do każdego wózka dodawać instrukcję typu sprawdź hamulce zanim ruszysz ... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: deptający map 29.11.10, 21:47 > Naprawdę uważasz, że używanie własnego rozumu i zdrowego rozsądku można zastąpi > ć pisząc odpowiednie instrukcje ? Powiem tak: z jednej strony, to jak ktos glupi, a posluszny, to instrukcja pozwoli uniknac wielu groznych sytuacji. Z drugiej, piszac instrukcje i prowadzac kurs z danej grupy pojazdow, setki madrych ludzi nauczonych (nie tylko swoim doswiadczeniem) zawsze wymysli duzo wiecej groznych sytuacji i sposobow zapobiegania im, niz ja sam jestem w stanie... > Chyba nie jesteśmy jeszcze w USA, żeby do każdego kranu przyklejać instrukcję o > bsługi a do każdego wózka dodawać instrukcję typu sprawdź hamulce zanim ruszysz A wiesz, niektorzy nadgorliwcy tak wlasnie robia... a potem sie przekonuja, co glupiego zrobili. Skrajny przypadek: tzw. hacap, nadgorliwcy nawet w malych firmach wieszaja instrukcje mycia rak. I co zrobi pani z sanepidu, jak wredna, albo sie posmiac chce? Bierze pierwszego lepszego pracownika, kaze mu umyc rece - inaczej niz w instrukcji - mandat. Za nieprzestrzeganie hacapu. A za niemanie instrukcji - zero konsekwencji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: deptający map IP: *.dbd-ipconnect.net 29.11.10, 21:58 dokladnie. to tak jak sprawdzic hamulce w rowerze do tego tez nie trzeba uprawnien. nie jest to skomplikowane w takich pojazdach a uprawnienia to po prostu wyciaganie kasy. sam takim jezdzilem wielokrotnie na praktyce (w Niemczech) i to bez prawka. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: deptający map 29.11.10, 22:02 > to tak jak sprawdzic hamulce w rowerze do tego tez nie trzeba uprawnien. tak, ale do jazdy rowerem tez nie trzeba uprawnien ;) > nie jest to skomplikowane w takich pojazdach a uprawnienia to po prostu wyciaga > nie kasy. sam takim jezdzilem wielokrotnie na praktyce (w Niemczech) i to bez p > rawka. podobnie, jak wyciaganiem kasy sa uprzeze, rusztowania, itp. Przeciez tylu ludzi lazilo po budowie bez uprzezy i nic... a tu nagle jeden masz, zlecial... ale to jego wina przeciez, a nie braku uprzezy... a musial tak blisko krawedzi podchodzic? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: deptający map IP: *.dbd-ipconnect.net 29.11.10, 22:13 uprzaz to cos innego od papierku na bardziej skomplikowanego gokarta (troche naciagajac). starczyloby krotkie szkolenie. wiesz tak podchodzac do sprawy to trzeby by bylo uprawnienia na srubokret wprowadzic bo przeciez ktos sobie moze go w oko wsadzic i tragedia gorowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: deptający map 30.11.10, 22:36 > starczyloby krotkie szkolenie. Wiesz, mialem krotkie szkolenie niedawno. Frezarki, tokarki, wiertarki, polowy z nich nie umiem obslugiwac. Podejscie osoby szkolacej: co umiesz, to uzywasz, byleby ci sie nic nie stalo. Cale szkolenie trwalo ledwie dwie minuty wiecej niz czytanie tego. Papierek gwarantuje, ze szkolenie trwa troche dluzej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: deptający map IP: *.dbd-ipconnect.net 01.12.10, 12:37 papierek gwarantuje za masz papierek i nic wiecej. rownie dobrze szkolenie moze trwac 10min i masz papier a dalej nic nie wiesz. nie musisz umiec wszystkiego obslugiwac. czy operator koparki musi umiec obslugiwac np. dzwig.? Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: deptający map 01.12.10, 19:13 > papierek gwarantuje za masz papierek i nic wiecej. > rownie dobrze szkolenie moze trwac 10min i masz papier a dalej nic nie wiesz. Wiesz, firmy szkolace raz na jakis czas ktos sprawdza, a one nie maja tak wielkich oszczednosci z przycinania programow, to i sie specjalnie nie oplaca. > nie musisz umiec wszystkiego obslugiwac. czy operator koparki musi umiec obslug > iwac np. dzwig.? Nie, dopoki go nie obsluguje. Nie potrzebujesz obslugiwac, to nie robisz uprawnien, nie ma kosztow - wiec po co ten przyklad wyciagnales? Czy sugerujesz, ze ten, co sie zabil, byl operatorem dzwigu, a nie widlaka, wiec nie musial umiec obslugiwac widlaka? To jak widac, albo musial, a nie umial, albo w ogole nie powinien wsiadac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: deptający map IP: *.dbd-ipconnect.net 01.12.10, 23:54 chodzi mi o to ze na niektore urzadzenia powinny byc uprawnienia.ale nie na wszystko bo taki podnosnik jest skaplikowany w obsludze tak jak wiertarka. jak nie mial pojecia jak sie go obslugiwac to nie powinien wchodzic na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: deptający map 02.12.10, 18:24 > chodzi mi o to ze na niektore urzadzenia powinny byc uprawnienia.ale nie na wsz > ystko bo taki podnosnik jest skaplikowany w obsludze tak jak wiertarka. o jakim podnosniku mowisz? paleciak - faktycznie, ale zdaje sie mowa o takim wiekszym, zmotoryzowanym. Podobnie skomplikowana obsluga, jak jazda samochodem -a wiec co, prawo jazdy tez zbedne? > jak nie mial pojecia jak sie go obslugiwac to nie powinien wchodzic na niego. Czesto jest tak, ze szef kaze, i albo pracujesz, albo nie pracujesz i wyplaty nie dostajesz. Uprawnienia? Jakie uprawnienia, jak umiesz, obsluguj, jak nie, to wynocha ... no i sa efekty. Poza tym, na przykladzie samochodu, zapewne wiesz, ze pewien odsetek kierowcow (zdaje mi sie, ze zdecydowanie wyzszy wsrod kobiet) nie umie sprawdzic ilosci wody w spryskiwaczu, a co tu juz mowic o dolewaniu ;) Ze nie wspomne o plynie do hamulcow... (btw, w moim samochodzie nie widac stanu plynu, jak sa jeszcze 3/4 zbiorniczka, zbiornik plynu do hamulcow z kolei mam tak zabudowany, ze tez praktycznie nie da sie sprawdzic ;)... a to przeciez tez "obsluga" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: deptający map 29.11.10, 18:14 > Ciężko raczej od kierownika wymagać, żeby codziennie przed rozpoczęciem pracy s > prawdzał wszystkie układy hamulcowe w pojazdach wykorzystywanych na budowie ... Żeby sprawdzał sam ciężko wymagać, ale można było oczekiwać, że sprawdzi posiadane uprawnienia. Wprawdzie nie sądzę, żeby akurat w tym przypadku papier decydował, ale i tak odpowiedzialność spada na kierownika. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A czy to się musi łączyć? 29.11.10, 18:15 Wiem, że chyba nigdy się nie zgadzamy, ale nie tym razem. Komentowałem jedynie artykuł, który chyba bazował na raporcie z OIP ("równocześnie stwierdzono":)). To ostatnie można było sobie odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: A czy to się musi łączyć? 29.11.10, 18:35 Nie wiem co i z czym. Nie znamy wszystkich faktów. Jeśli dobrze pamiętam to wypadek zdarzył się około 15...i jeśli tak było ...to : - sprzęt mógł być sprawdzony przed pierwszym tego dnia użyciem i mógł zepsuć się w trakcie użytkowania , a na to to nawet milion uprawnień nic nie poradzi. Kierownicy budów nie są idiotami i na pewno nie wydali by zgody na to , żeby ktoś bez kwalifikacji używali tego sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noooo Re: A czy to się musi łączyć? IP: 188.121.29.* 29.11.10, 20:42 Kierowników g... obchodzi kto to robi. Robota ma być wykonana. Prowadzenie bez uprawnień, montaż rusztowań bez uprawnień, itp jest nagminne na każdej budowie. Kowalski montuje rusztowanie a Nowak podbija że niby on je zmontował. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A czy to się musi łączyć? 29.11.10, 21:09 Nie nazwałbym kierownika budowy idiotą, ale nie byłby to pierwszy przypadek, gdy przy urządzeniach pracuje osoba bez uprawnień. I to za pełną wiedzą i zgodą kierownika budowy. Nie mówię, że tak było w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: A czy to się musi łączyć? 29.11.10, 21:50 > adek zdarzył się około 15...i jeśli tak było ...to : - sprzęt mógł być sprawdz > ony przed pierwszym tego dnia użyciem i mógł zepsuć się w trakcie użytkowania wiesz, nawet biorac pod uwage wypadki na drogach, jakos czesciej zdarza sie "popsucie w trakcie uzytkowania" w zaniedbanych pojazdach, niz zadbanych. Z kolei, wielu kierowcow uwaza, ze "takie zepsucie, to zadne zepsucie, wesolo to bylo ostatnio, jak ..." (i tu dalej nie wiem co, moja wyobraznia nie jest az tak zdolna ;) > Kierownicy budów nie są idi > otami i na pewno nie wydali by zgody na to , żeby ktoś bez kwalifikacji używali > tego sprzętu. A ty byl kiedy na budowie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Awaria hamulca przyczyną śmierci robotnika na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 21:58 Oj dzieci, dzieci! Czy musicie komentować coś na czym się kompletnie nie znacie i nawet wtedy, kiedy jeszcze nic dokładnie nie wiadomo. Przeczytajcie artykuł ze zrozumieniem, to wtedy będziecie wiedzieli co mam na myśli, a jeżeli nie to nawet kawa na ławę nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat Re: Awaria hamulca przyczyną śmierci robotnika na IP: *.broker.com.pl 30.11.10, 09:09 pozwolcie nam narazie pochowac brata a pozniej zajmiemy sie wyjasnieniem sprawy i postaram sie odpowiedziec na pytanie dlaczego do tego doszlo i czy ktos za to odpowiedzial bo sam tego tak nie zostawie!moj email frogger58@wp.pl bede tez potrzebowal pomocy radcy prawnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furora "deutsche Wirtschaft" IP: 90.156.68.* 30.11.10, 11:30 niezły Max Bigos Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: "deutsche Wirtschaft" 30.11.10, 12:34 Gość portalu: furora napisał(a): > niezły Max Bigos do Niemiec to płyną co najwyżej zyski. Na budowie rządzą przecież polscy podwykonawcy. Odpowiedz Link Zgłoś