Dodaj do ulubionych

Chyba zartujecie ?

03.01.11, 11:47
Jest tutaj watek o finansach sylwestrowych. Czy nie pomyliliscie zer w podanej kwocie? Za 3 miesiace z niewielkim okladem wystapi we Wroclawiu grupa Uriah Heep. Bilety po 100 zl a sala miesci 2 tys ludzi. Razem daje to 200 tys zlotych. Czesc pieniedzy zostanie w klubie ETER a grupa przyjezdza w pelnym skladzie plus cala ekipa techniczna (24 osoby). Latwo jest obliczyc, ze srednio na kazdego czlonka SHOW wypadnie max. 5-6 tys zlotych. Ja tutaj czegos nie rozumiem. Czy Maryla jest bardziej znana od Uriah Heep? Czy Maryla ma na swoim koncie jakis przeboj spiewany poza granicami Drugiej Irlandii? Jakim prawem Dutkiewicz rozdaje pieniadze takim miernotom( nawet na skale kraju). Dlaczego wyrzuca sie znacznie wieksze pieniadze PODATNIKOW na maryle niz np. na Filharmonie Dowcipu Pana Malickiego?
Juz za kilka dni kolejna wielka zebranina- OWP Owsiaka! To jest kpina. To Panstwo ma obowiazek zakupu aparatury medycznej! To Panstwo ma do tego odpowiednie narzedzia, aby te pieniadze uzyskac! Nie dam Owsiakowi ani grosza! Ma jednak ten smieszny populistyczny facet szanse dostac i to wieksza gotowke ode mnie. Warunek jest jeden- WOSP gra dla dzialaczy politycznych dotknietych porazeniem mozgowym, schizofrnia i innymi chorobami nadajacymi sie do zamknietego leczenia psychiatrycznego.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kklement A co to jest Uriah Heep ? 03.01.11, 12:08
      Prawda jest taka, że Rodowicz jest w Polsce powszechnie znana, a wzmiankowana przez Ciebie kapela nie. Abstrahując od jakichkolwiek ocen poziomu artystycznego, zresztą de gustibus non est disputandum.
      • mooreland Re: A co to jest Uriah Heep ? 03.01.11, 14:58
        Alez ja to rozumiem! Powiem wiecej, ze znaczna czesc tych "mlodych gniewnych, ktorzy za kilkanascie lat stana sie srednimi wku...onymi" (Jan Pietrzak), nie slyszala nigdy o Pink Floyd. Kto odpowiada za to? Dlaczego w eltarnym ogolniaku w Warszawie im. Stefana Batorego, na prawie 200 maturzystow, NIKT nie znal ani nawet nie kojarzyl nazwiska VADIM BRODSKI ! Pod Panem jest odpowiedz kogos o nicku janek_ze_wsi. Pochodzenie chlopskie nie usprawiedliwia glupoty, czyz nie jest tak? Powiem wiecej. Roger Waters za koncert w stoczni gdanskiej otrzymal 20% z tych 250 tys! Moze wlasnie dlatego Polska jest pustynia kulturalna na mapie Europy. Dlaczego nauczono sluchac w tym kraju Dody, Piaska i setki innych ludzi, ktorzy po koncercie moga co najwyzej demontowac scenografie? O gustach sie nie dyskutuje, pisze Pan. To stwierdzenie ma usprawiedliwiac bezguscie w kazdej jego postaci. To TYLKO W POLSCE wylansowano tak modne na zime kolorowe kalosze dla kobiet. Jestem absolwentem Wydz. EiT Politechniki Wroclawskiej. Z jednej strony ponad polowa studentow pierwszego roku nie potrafi potegowac a z drugiej pijany student na zajeciach stal sie normalnym, codziennym widokiem. Czasami zadaje sobie pytanie, czy to jeszcze ludzie czy juz bydlo. Patrze na ten kraj jak na rownie pochyla fizyk, na rownie po ktorej stacza sie cialo bez jakichkolwiek oporow. Powierzchnia idealnie gladka. HORROR!
        Pozdrawiam
        • jureek Re: A co to jest Uriah Heep ? 03.01.11, 15:15
          mooreland napisał:

> To TYLKO W POLSCE wylansowano tak modne na zime kolorowe kalosze d
          > la kobiet.

Albo Frankfurt nad Menem leży w Polsce, albo same Polski jeżdżą w tym mieście metrem, albo Ty coś przesadzasz z tą wyjątkowością Polski.
          Jura
          • 45rtg Re: A co to jest Uriah Heep ? 03.01.11, 15:27
            jureek napisał:

> Albo Frankfurt nad Menem leży w Polsce, albo same Polski jeżdżą w tym mieście m
            > etrem, albo Ty coś przesadzasz z tą wyjątkowością Polski.

Po prostu zwykły snob i tyle.
    • piotr_ze_wsi Re: Chyba zartujecie ? 03.01.11, 13:52
      Uriah Hee? Hę? Pierwsze słyszę.
      Maryla zgarnęła całą kasę dla siebie? To nie miała sztabu zaufanych ludzi od makijażu, fryzury, stroju? Nie miała tancerzy? Po prostu przyszła, wlazła na scenę i zaśpiewała?
      Uriah Hee przyjedzie za trzy miesiące z niewielkim okładem. Maryla wystąpiła w sylwestrowy wieczór. Inaczej wycenia się występ podczas trwającego dłuższy czas tournee, inaczej w ten jeden jedyny wieczór.
      Faktem jednak jest, że Dutkiewicz zbyt lekką rączką szasta publicznymi pieniędzmi, choćby i wespół z telewizją publiczną (de facto również finansowaną ze środków wyrwanych z naszych portfeli).
      Co się tyczy Owsiaka, to prawdą jest, że większość zebranych pieniędzy ginie - począwszy od etapu zbierania przez wątpliwej czasami jakości "wolontariuszy", poprzez koszty własne aż do samego państwa, które ściąga należną mu daninę. Nie chcesz - nie dawaj. Ja dam, bo choćby i jedno tylko urządzenie zostało zakupione, to i dla niego samego warto.
      • Gość: Bela Re: Chyba zartujecie ? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.01.11, 21:51
        jak nie znasz Uriah Heep to co ja na to poradze, ze nie masz wiedzy na temat muzyki? Głupiś i pusty to twoja sprawa.
    • Gość: HM_ Re: Chyba zartujecie ? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.01.11, 15:14
      Jak czytam takie wypowiedzi, to cieszę się, że są osoby zdolne do wyrażania takich poglądów. To naprawdę cieszy.
      Ale trzeba pamiętać, że:
      - Maryla za koncert miała zapłacone z pieniędzy publicznych, czyli "niczyich",
      - jakość i sort towaru, jakim jest Maryla, została dostosowana do szanownej klienteli, czyli publiczności, przez płacących nie z własnej kieszeni. Mogło być znacznie gorzej, patrząc na publiczność. :-)
      Co do WOŚP - mimo oczywistych nadużyć (wycieczki zagraniczne) idea jest słuszna. Jeśli liczysz że państwo, to państwo, zrobiłoby tyle, co ta organizacja od początku istnienia, to jesteś naiwny. :-) To dobrze, że ludzie ratują ludzkie zdrowie i życie. Dzięki takim akcjom moja córka miała np. standardowo przebadany słuch po narodzinach.
      • mooreland Re: Chyba zartujecie ? 03.01.11, 16:07
        Ja swietnie rozumiem Pana. Moze nie wyrazilem sie zbyt jasno, ale mam pretensje o cos calkiem innego. Juz wyjasniam. Chodzi mi o to, ze Panstwo w szczegolnie perfidny sposob uchyla sie od swoich podstawowych obowiazkow, zrzucajac je na barki dobrowolnych ofiarodawcow. Mozliwosci fiskalne panstwa sa bez mala nieograniczone. Przyjmijmy, z wielkim przyblizeniem, ze mamy tylko 10 mln podatnikow. Sciagniecie (nakazowo) od kazdego podatnika tylko 2 zl miesiecznie daje kwote 240 mln zlotych! Wiem, ze apetyt rosnie w miare jedzenia i okazaloby sie, ze sa dalsze potrzeby czyli kolejna zebranina. Nie jestem ekonomista, ale zadaje sobie pytanie jak robia to w Norwegii, ze po 20 latach pracy mozna juz dostac wysoka emeryture przy bardzo wysokim poziomie zycia w trakcie wieku produkcyjnego. Jak to sie dzieje ze w kraju, ktory zbankrutowal ( wedlug szanownej Komisji EU), zyje sie ludziom jak w raju w poronaniu z Polska (mam na mysli Islandie). Koledzy ekonomisci wyjasniali mi ta sprawe. Kiedy jakies panstwo pozbywa sie doslownie wszystkiego, twierdzac, ze nawet produkcja papierosow przynosi straty nie wspominajac juz o kopalniach to mamy to co mamy. Zapomniano zaznaczyc w przypadku Islandii, ze Oni zaplacili bankructwem (watpliwym) za oddanie chyba jedynej galezi przemyslu na Wyspie w rece kapitalu amerykanskiego. mam tutaj na mysli kopalnie rud aluminium oraz 3 huty. Nowy rzad natychmiast przejal od Amerykanow WSZYSTKO i sytuacja finansowa poprawila sie wiecej niz znacznie. W kazdym razie ceny w sklepach sa nizsze niz w Polsce a dodatek za "noc polarna" dalej wyplacany (1200 euro). Dzieci obowiazkowo spedzaja minimum 4 tygodnie na poludniu Europy a wyjazdy finansuje Panstwo. Oplat za CO i CW sie nie pobiera i nikomu nawet taki pomysl nie przeszedl przez mysl. nawet termalne kapieliska sa bezplatne. Calkiem niedawno mialem okazje przebywania na Wyspie przez 2 tygodnie. Podobnie jak w Moskwie, gdzie paliwo na najdrozszych stacjach benzynowych nie przekracza ceny 0,6 euro za litr. Ekonomisci rosyjscy twierdza, ze dochody ze sprzedazy paliwa po tej cenie (2,40zl) sa znaczne. czyzby transport ropy do Polski zwiekszal koszty o 100% i wiecej? Watpie. na Bialorusi czy Ukrainie za paliwo i inne dobra zaplacimy takze znacznie taniej niz w Polsce. Mowie oczywiscie o tych samych produktach z tego samego zrodla pochodzenia. Mam brzydkie podejrzenia, ze placimy jakies straszne pieniadze za watpliwy luksus "bycia" w Unii. Prosze spojrzec jak kantuje sie Polakow. Posluze sie przykladem namacalnym dla mnie. Ostatnio pisalismy program dla jednego z duzych bankow dzialajacych i w Polsce i w Ameryce Poludniowej. W Polsce jest to chyba bank nr.2. Chodzilo o prozaiczna rzecz, o zmiane taryfikatora oplat za wyslanie monitu. Do tej pory monit o braku zaksiegowania splaty kolejnej raty wysylano po tygodniu od ustalonej daty, teraz po 3 dniiach. Koszt monitu przed zmiana to 30 zl a teraz 95 zl. te koszty beda rosly kika razy w roku. Bank musi powetowac sobie straty z powodu niesplacania kredytow zaciagnietych przez Polakow. Ich liczba stale rosnie co moge zaobserwowac kazdego dnia. Monity sa generowane automatycznie w godzinach nocnych czasu polskiego. Polacy daja sie nabierac na sztuczki zachodnich bankow jak dzieci. Najwyzszy czas aby ludzie zdali sobie sprawe z faktu, iz zaczynaja placic frycowe za zlikwidowanie (sprywatyzowanie) polskiej gospodarki. Praca w koreanskiej montowni LG czy innych nie przynosi budzetowi kraju nic albo prawie nic. Argument aktualnie rzadzacych, iz zwiekszenie poziomu plac czyli zwiekszenie kosztow zatrudnienia, jest argumentem wylacznie dla ucznia podstawowki. Dziwie sie, ze podobno wyksztalceni ludzie kupili ten kit medialno-propagandowy. Moze sie tak zastanowia do czego to prowadzi.
        Pozdrawiam
        • Gość: HM_ Re: Chyba zartujecie ? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.01.11, 21:10
          Głupich i frajerów zawsze się skubało - to jeden z filarów na jakim stoi istnienie cywilizacji. :-)
          Myślę, że trzeba korzystać z możliwości i wyjeżdżać, zarabiać i cieszyć się życiem. Rozumiem, że można chcieć mieszkać "u siebie", na poziomie, bez większych stresów. Ale jak się nie da normalnie tutaj, to trzeba szukać normalności w innym miejscu. Nie porównywałbym państw skandynawskich do Polski. Mentalnie jest nam bliżej do Rosji, Ukrainy i Białorusi niż chociażby do Czechów i Węgrów.
          Naprawdę nie widzę sensu umartwiania się. Przecież gdyby w Korei Płn. otwarto granice, to od razu wyjechaliby wszyscy ludzie na odpowiednim poziomie intelektualnym. Dlaczego więc nie skorzystać z okazji, skoro tutaj można to zrobić bez problemów? Dobre zarobki to nie wszystko. Gdzie indziej też można wydawać. :-)
    • radeberger Re: Chyba zartujecie ? 03.01.11, 15:21
      1. Z kolei dla mnie wynajęcie Malickiego na wieczór Sylwestowy byłoby jak przyjście w kowbojskich butach do opery. Po prostu nie pasuje.
      2. Jestem prawie pewnien, że każdy z nas zna jakiś zespół który dałby lepszy koncert niż Marylka.
      3. O finansowaniu jej się nie wypowiadam - nie wiem dokładnie kto płacił - miasto, czy TV.
      4. WOŚP można nie lubić, uważać za populistyczne itd. - ale nie zmienia to faktu, że sprzęt od nich trafia do szpitali - by nie powiedzieć, że niejeden oddział istnieje tylko dzięki niemu - tak wygląda smutna rzeczywistość. Państwo niestety potrafi tylko sprzętu wymagać.
      • mooreland Re: Chyba zartujecie ? 03.01.11, 16:16
        Zgadzam sie we wszystkim poza punktem 1. Bywalem kilkakrotnie na Malickim. Ten wspanialy artysta nie tylko gra muzyke powazna w najwiekszych salach koncertowych ale takze popularyzuje ja. Widok zarowno orkiestry jak i solistow ubranych jak na plaze nikogo juz nie szokuje, kiedy malicki prezentuje Filharmonie Dowcipu. Jest sporo klipow na youtube, klipow ktore Rodowicz plasuja gdzies tam w czterdziestej setce polskich "artystow". zachecam do obejrzenia. Wystarczy dodac, ze wspaniale wspolgraja z Laskowikiem czy innymi kabareciarzami. Wspaniale przerobki z operowymi wokalistami disco-polo dopiero pokazuja jak marny jest oryginal, na ktory sciagaja tlumy. Niestety najblizszy SHOW bedzie w Warszawie i Poznaniu. Wroclawiowi pozostala juz faktycznie Maryla i Dorota. Uriah Heep to rodzynek w zakalcu.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka