profesorfilutek 08.02.11, 13:17 czy ktoś ma fotki ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafal.kapitza Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym o... 08.02.11, 13:22 szkoda, tez chce to na fotkach widziec ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camparis Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 19:28 Proszę ;) oto fotki: miastowroclaw.blox.pl/2011/02/Padnij.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita29 Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: *.com.pl 08.02.11, 13:37 proszę bardzo: www.prw.pl/articles/view/12413/Zart-czy-profanacja-ZOBACZ Odpowiedz Link Zgłoś
arquette romantyczna fotka 08.02.11, 13:37 czołgi plujące ogniem źle się kojarzą, bo z czasów wojny? na 2 końcu miasta stoi nabita na pal ,,mordercza maszyna"(nawet nazwę ma oryginalną jakąś taką-po niemiecku), która wg GW jest ,,pomnikiem". a Wroclove próbuje ją promować na wrrocławską walentynkę. i to się nie kojarzy? tak wygląda 1 model,zaprojektowane i produkowane przez hitlerowców w celach militarnych www.eisenbahnstiftung.de/bg/pics/163.jpg w przeciwieństwie do czołgów, nikomu się z wojną nie kojarzy proponuję 14 lutego oblepić styropianowymi serduszkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: romantyczna fotka IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 13:59 O czym piszesz? Co to jest nabita na pal mordercza maszyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx żart jak najbardziej na miejscu IP: *.internetia.net.pl 08.02.11, 14:16 bardzo zabawne - w dobry stylu dawnych żaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: żart jak najbardziej [b]nie[/b] na miejscu IP: *.e-wro.net.pl 08.02.11, 20:30 Przypominam że jest to cmentarz. Niedawno ktoś sobie zrobił inny żart i uszkodził młotkiem chyba wszystkie nagrobki. Cześć płyt została przewrócona i zupełnie roztrzaskana. Inni żartownisie pomalowali sprejem centralny pomnik. Ktoś dla żartu rozbijał na nim słoiki z farbą. Jeszcze inni znawcy żartów pomalowali tablice przy armatach. Przypominam to jest cmentarz. Jednym nie podobają się czołgi a jak je usuniemy innym nie będą się podobały gwiazdy na nagrobkach. Wstyd mi za tych Polaków. Czekam na podobne żarty na polskich cmentarzach w dawnej ZSRR.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonasz holota IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 20:40 Gość: edi Przypominam że jest to cmentarz. Niedawno ktoś sobie zrobił inny żart i uszkodził młotkiem chyba wszystkie nagrobki. Cześć płyt została przewrócona i zupełnie roztrzaskana. Inni żartownisie pomalowali sprejem centralny pomnik. Ktoś dla żartu rozbijał na nim słoiki z farbą. Jeszcze inni znawcy żartów pomalowali tablice przy armatach. Przypominam to jest cmentarz. Jednym nie podobają się czołgi a jak je usuniemy innym nie będą się podobały gwiazdy na nagrobkach. Wstyd mi za tych Polaków. Czekam na podobne żarty na polskich cmentarzach w dawnej ZSRR.. Tylko holota bezrozumna niszczy groby. Ale od lat tak sie dzieje wkraiku nad Wiselka , ze niszczy sie wszystko, a w szczegolnosci groby "obcych". Gdy na Ukrainie niszczono polskie groby, to "prawi obywatele" rwali wlosy i grozili dintojra. Taki narod, jakie niszczenie grobow! Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: żart jak najbardziej [b]nie[/b] na miejscu 08.02.11, 22:27 > Przypominam że jest to cmentarz. > Niedawno ktoś sobie zrobił inny żart i uszkodził młotkiem chyba wszystkie nagro > bki. > Cześć płyt została przewrócona i zupełnie roztrzaskana. > Inni żartownisie pomalowali sprejem centralny pomnik. > Ktoś dla żartu rozbijał na nim słoiki z farbą. > Jeszcze inni znawcy żartów pomalowali tablice przy armatach. To co mowisz, to ewidentny wandalizm. Czy sugerujesz, ze dopiecie styropianowych "gwiazd" to tez wandalizm? > Jednym nie podobają się czołgi a jak je usuniemy innym nie będą się podobały gw > iazdy na nagrobkach. Jeszcze innym przeszkadzaja imitacje rozblyskow, bo nie zaprojektowane przez UW... > Wstyd mi za tych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arty-sta ja myslalem ze to po remoncie zrobili celowo IP: *.play-internet.pl 08.02.11, 23:16 bo te kiczowate ogniki pasowały jak ulał do tej makabrycznej zieleni ogrodowej i tych malowanych kamieni na postumencie po remoncie te czołgi wyglądają paskudnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszkiet Re: romantyczna fotka IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.02.11, 14:16 ma rację, trzeba mieć coś z deklem, żeby "źle się kojarzył" wstawiony w lufę styropianowy ogień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Czołgi pluły w stronę Bielan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 15:39 Czołgi pluły w stronę Bielan, a nie w stronę miasta jak napisano w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Czołgi pluły w stronę Bielan 08.02.11, 17:57 > Czołgi pluły w stronę Bielan, a nie w stronę miasta jak napisano w artykule. No nie wiem, ja widzialem jak juz tylko jeden strzela w strone Bielan (drugi jeszcze, albo juz nie - a bylem w zeszlym tygodniu), za to w kierunku miasta obydwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: romantyczna fotka IP: *.e-wro.net.pl 08.02.11, 20:31 > ma rację, trzeba mieć coś z deklem, żeby "źle się kojarzył" wstawiony w lufę st > yropianowy ogień A czy głupota to jest coś złego ? Odpowiedz Link Zgłoś
arquette Re: romantyczna fotka 08.02.11, 15:01 o czym mówię? o jednej z naprawdę niewielu lokomotyw stworzonej na potrzeby wojny. tak się oryginalnie nazywała- ,,maszyna smierci" albo ,,mordercza maszyna". i własnie ją jakiś infantylny artystowski lanser postawił na Strzegomskim, a reklamowana była jako pozytywne wydarzenie, coś, przy czym będą miały miejsce imprezy itp. jesli te kiczowate styropianowe ognie zostały usuniete, to moze bądźmy konsekwentni, ok? jakoś jedna profanacja jest profanacją, inna nie(symbole tej samej II wojny światowej) gw piała zachwytami nad tą druga profanacją, więc wspomniałam, bo to czysta hipokryzja Odpowiedz Link Zgłoś
orangen Re: romantyczna fotka 08.02.11, 16:49 jak się Pani nie zna na nazwach lokomotyw to proszę nie pisać bzdur. Parowozy serii 52 to normalne maszyny do obsługi ruchu towarowego tyle, że nazwane produkcyjnie serią lokomotyw wojennych czyli Kriegslokomotive. To była bardzo udana seria, eksploatowana min przez PKP do bodajże 1992 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
arquette Re: orange 08.02.11, 18:39 dokładnie. i zaprojektowana i wyprodukowana W CELACH MILITARNYCH. po wojnie dopiero projekt uzywany w fabrykach na ter. Polski, wystarczy nazwe przetłumaczyc, zobaczyc zdjecia, albo depesze dyr. fabryki berlińskiej. maszyna wojenna, nie towarowa. uzywana przede wszystkim do wozenia ciężkiego uzbrojenia na front, niezwykle, jak na ten okres, funkcjonalna. czołgi po wojnie w czechach np pomagały w rozbiórkach...czy to zanczy ze byly towarowe? czy wykorzystywane wtórnie, niezupełnie z przeznaczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: orange 08.02.11, 20:24 arquette napisała: > dokładnie. i zaprojektowana i wyprodukowana W CELACH MILITARNYCH. po wojnie dop > iero projekt uzywany w fabrykach na ter. Polski, wystarczy nazwe przetłumaczyc, > zobaczyc zdjecia, albo depesze dyr. fabryki berlińskiej. maszyna wojenna, nie > towarowa. uzywana przede wszystkim do wozenia ciężkiego uzbrojenia na front, ni > ezwykle, jak na ten okres, funkcjonalna. czołgi po wojnie w czechach np pomagał > y w rozbiórkach...czy to zanczy ze byly towarowe? czy wykorzystywane wtórnie, n > iezupełnie z przeznaczeniem. NIe w celach militarnych tylko w celach transportowych. Tak sie akurat składa, że w czasie wojny potrzeby transportowe były większe, dlatego ponieważ została zaprojektowana żeby sprostać wojennym potrzebom transportowym jest nazwana tak a nie inaczej. Ale to nie robi z niej narzędzia zbrodni. Jest tak samo dobra do transportowania pociągu pełnego żołnierzy i armat jak pociągu pełnego buraków cukrowych. Poza tą lokomotywą armie stosowały też ciężarówki, konie, plecaki, przyczepy... Wszystko to było produkowane (lub hodowane) na potrzeby transportowe armii, jakoś jednak nikt nie prostestuje przeciwko koniom czy plecakom... Poza tym jakby była zaprojektowana do celów militarnych, to by pewnie miała jakieś armaty na wyposażeniu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: orange IP: *.wroclaw.mm.pl 09.02.11, 06:54 tomek854 napisał: > NIe w celach militarnych tylko w celach transportowych. Tak sie akurat składa, > że w czasie wojny potrzeby transportowe były większe, dlatego ponieważ została > zaprojektowana żeby sprostać wojennym potrzebom transportowym jest nazwana tak > a nie inaczej. Ale to nie robi z niej narzędzia zbrodni. Jest tak samo dobra do > transportowania pociągu pełnego żołnierzy i armat jak pociągu pełnego buraków > cukrowych. Poza tą lokomotywą armie stosowały też ciężarówki, konie, plecaki, p > rzyczepy... Wszystko to było produkowane (lub hodowane) na potrzeby transportow > e armii, jakoś jednak nikt nie prostestuje przeciwko koniom czy plecakom... > > Poza tym jakby była zaprojektowana do celów militarnych, to by pewnie miała jak > ieś armaty na wyposażeniu ;-) > Czy to: BergePanzer 3 ma (cyt.)"jakieś armaty na wyposażeniu"? Nie ma, natomiast przeznaczenia militarnego nie można mu odmówić - na pewno. Jak wiem że lokomotywa się "trochę" różni od wozu zabezpieczenia technicznego plutonu czołgów, ale twoje kryterium pod tytułem "jakieś armaty" jest co najmniej słabe. To po pierwsze. Po drugie: czy to że Schwarzenegger kupił sobie HMMWV (popularnie zwanego Hummerem) po to żeby wozić żonę do opery, czyni z niego (z Hummera, nie Arniego :)) "środek transportowy"? Nie, nadal pozostaje pojazdem wojskowym, a więc z przeznaczeniem MILITARNYM, tylko że używanym, przez cywila. Nie zmieni tego też pomalowanie Hummera na różowo. Pomijam fakt, że bardzo wiele pojazdów (a nawet okrętów) armii brytyjskiej w czasie II wojny światowej było specjalnie pomalowanych na różowo (poczytaj sobie o różu Mountbattena). Czołgi na Karkonoskiej to osobna historia i nie mam zdania na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: orange 09.02.11, 19:40 > Po drugie: czy to że Schwarzenegger kupił sobie HMMWV (popularnie zwanego Humme > rem) po to żeby wozić żonę do opery, czyni z niego (z Hummera, nie Arniego :)) > "środek transportowy"? Nie, nadal pozostaje pojazdem wojskowym, a więc z przez > naczeniem MILITARNYM, nie, egzemplarz kupiony przez Schwarzeneggera jest ewidetnie pojazdem wojskowym NIE PRZEZNACZONYM DO CELOW MILITARNYCH. Moze zamiast schematow, pora zaczac myslec, takze nad jezykiem ojczystym? > Nie zmieni tego też pomalowanie Hummera na różowo. no, ewidentnie rozowy hummer jest pojazdem przeznaczonym na cele militarne - chyba na militarne samobojstwo ;) ps. jak sobie pacyfista kupi czolg, zeby zrobic wystawe pacyfistyczna, to co, to tez sa pojazdy O PRZEZNACZENIU militarnym? Czy moze ich przeznaczenie jest wlasnie pacyfistyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.biskupa.breslau Re: romantyczna fotka 08.02.11, 14:28 Może coś bardziej romantycznego: stado pijanych krasnoarmiejców gwałci grupowo na pancerzu czołgu kobietę. Akurat czołg się ładnie w tło wpasuje i na walentynki będzie jakoś cieplej. Nie wiem co jest zabawnego w dekorowaniu czołgu na którym dawny sojusznik hitlerowców zniewalał Polskę i który zapisał się na Dolnym Śląsku masą zbrodni na ludności cywilnej. ______________________________ Na pohybel czarnym i czerwonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: romantyczna fotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 16:40 Jak przejżdżam koło tego cmentarza, to szlag mnie trafia. Leży tam zgraja gwałcicieli, złodziei i morderców, która zrównała Wrocław z ziemią... A te gó...nie czołgi postawiono tam, żeby przypominały o sile ZSRR, a nie dla uczczenia poległych - którzy i tak na żadne honory nie zasługują. Z rozczuleniem wspominam czasy gdy "nieznani sprawcy" malowali te czołgi na różowo :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut idioticus Germanus IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 20:51 Gość portalu: mc napisał(a): A te gó...nie czołgi postawiono tam, żeby przypominały o sile ZSRR, a nie dla uczczenia poległych - którzy i tak na żadne honory nie zasługują. Z rozczuleniem wspominam czasy gdy "nieznani sprawcy" malowali te czołgi na różowo :D Zapewne, dzisiaj nie istnialbys, a twoja babcie wygnano do niemieckiego puffu, by robila dobrze zolnierzom zwycieskiej armii AH. Dziadulo pewnie by sluzyl w Auschwitz przy piecykach. TaTatulko twoj pewnie bylby wysterylizowany, jako ze nizsza rasa. Na szczescie, podobni tbie idioci, to rzadkosc! A m oze dziadulo z babulka byli na liscie Reichsdetschow? Wiernie Adiemu sluzyli do konca jego dni ? To chyba wyjasnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: idioticus bolshevicus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 00:18 1. Nic nie uspradliwia gwałtów na skalę, na jaką dopuszczała się ich armia czerwona (celowo z małej litery) 2. Czerwonoarmiści gwałcili również Polki w dużych ilościach. Może spytaj babki, czy nie wyzwolił jej jakiś sołdat? To tłumaczyłoby twoją miłość do armii czerwonej 3. Jestem ciekaw ilu z tych cwaniaczków, co leżą na Karkonoskiej, wybijało po drodze witające ich po gospodarsku oddziały AK i NSZ? 4. Gdyby ruskie bydło dostało łomot od Niemców i zatrzymało się gdzies daleko na wschodzie (np. tam gdzie za I WŚ), to wyzwolili by nas alianci z zachodu, z Włoch albo z Bałkanów (tzw. koncepcja miękkiego podbrzusza Europy). Zabrakło po prostu czasu. Wszystko lepsze niż ta dzicz azjatycka, która przyniosła ze wschodu "czerwoną zarazę", bynajmniej nie po to by wyzwolić nas od "czarnej śmierci" (jak pisał poeta) A co do mojego dziadka, to reichsdeutschem (cokolwiek to znaczy) nie był, ale we Wrocławiu siedział całą wojnę jako pracownik przymusowy. Przeżył tutaj również okres oblężania. Opowiadał, niesamowite rzeczy o j...ych "wyzwolicielach" spod znaku czerwonej gwiazdy. Zapamiętałem zwłaszacza taką historię: Jedną z pracownic przymusowych - kobietę, którą mój dziadek znał osobiście - ruskie bydlaki przybiły za ręce do stołu, bo im się wyrywała za bardzo jak ją chcieli w kilku "wyzwolić". Była Polką. Oczywiście wyzwalania nie przeżyła... A teraz idź położyć kwiatki na grobie tych bolszewików i oby ci potem łapy uschły :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: idioticus bolshevicus IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.02.11, 02:46 nie merdaj frontowcow z NKWD i maruderami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: idioticus bolshevicus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 14:08 SAME SHIT! Jednych nie byłoby tu bez drugich... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: romantyczna fotka 08.02.11, 18:13 > Nie wiem co jest zabawnego w dekorowaniu czołgu na którym dawny sojusznik hitle > rowców zniewalał Polskę gwoli dokladnosci - nie zniewalal, Polska juz byla zniewolona. On co najwyzej zmienial tyrana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.11, 14:21 A mi się podobały z tymi ogniami i wcale nie kojarzyły mi się z wojną. Wydaje mi się, że w Polsce coraz więcej osób popada w jakąś paranoje. W Warszawie chcą zburzyć Pałac Kultury bo to symbol komunizmu. We Wrocławiu chcą zburzyć Halę Stulecia bo to symbol nazizmu. Idąc tym tokiem myślenia powinniśmy zwolnić 90% urzędników bo są symbolem debilizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkasiak Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: *.range86-132.btcentralplus.com 08.02.11, 14:30 Ewa! Twoja wypowiedź rozbawiła mnie do łez! Chapeau bas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: 195.116.30.* 08.02.11, 14:52 10/10 PS gratulację za dyplomatyczne zaniżenie poziomu debilizmu w szeregach urzędników Odpowiedz Link Zgłoś
umciaciarumcia Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym 08.02.11, 16:02 piękny tekst :) Odpowiedz Link Zgłoś
camparis Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym 08.02.11, 19:31 Gość portalu: Ewa napisał(a): > A mi się podobały z tymi ogniami i wcale nie kojarzyły mi się z wojną. ja też żałuję ... co jak co ale wśród wrocławskich urzędasów trudno o poczucie humoru prędzej zabetonują całe miasto z poczuciem dobrze spełnionej misji ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustlik Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 23:33 slicznie powiedziane Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzu_ogniowy socrealizm 08.02.11, 15:16 buahahaa widok był przekomiczny - żywcem z obrazu socrealistycznego wyjęty! Jak bym wiedział, że to nie na stałe, to bym fotkę pstryknął... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym 08.02.11, 18:17 czy urzad wojewodzki moze jakos uzasadnic swoja decyzje? Czy chodzi o usuniecie, bo nie UW o tym zadecydowalo? Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym o... 08.02.11, 18:40 Miasto mogłoby bardziej zadbać o ten cmentarz. I nie plećcie w jego aspekcie bzdur o symbolach sowieckiej dominacji. Ci ludzie zginęli także za to, by Wrocław stał się znów polski. Kto tego nie rozumie - niech nie zabiera głosu! Odpowiedz Link Zgłoś
bellassij To ciekawe, bo dzisiaj pluły i to w stronę centrum 08.02.11, 20:26 Osobiście widziałem o godz. 13.30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archpoch Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.11, 20:56 Ale Ty chrzanisz. Ci ludzie walczyli tylko po to, żeby Wrocław był po "właściwej" stronie "żelaznej kurtyny". I po to, żeby móc kraść i wywozić wszystko co się da w kierunku Moskwy. Do spóły z hitlerowcami zagwarantowali, że polską własnością stała się kupa gruzu. Od Sudetów po Bałtyk. Jeśli tego nie rozumiesz, to nie zabieraj głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: *.e-wro.net.pl 08.02.11, 21:19 > Ale Ty chrzanisz. Ci ludzie walczyli tylko po to, żeby Wrocław był po "właściwe > j" stronie "żelaznej kurtyny". Oni co to powiedzieli ? > I po to, żeby móc kraść i wywozić wszystko co si > ę da w kierunku Moskwy. I dlatego zginęli ? No chyba nie trzyma się kupy ze to oni najwięcej nagrabili ? Kradli na rzecz swojego rządu czy dla siebie bo się gubię ? > Do spóły z hitlerowcami zagwarantowali, że polską własn > ością stała się kupa gruzu. Od Sudetów po Bałtyk. Wolałbyś żyć jako rasa podrzędna ? >Jeśli tego nie rozumiesz, to > nie zabieraj głosu. A co ty rozumiesz ? Co ty wiesz o zapchlonym człowieku który musiał iść pod ogień Niemieckich karabinów maszynowych? O człowieku któremu zapewne zamordowano rodzinę skoro zginęło 20 mln Rosjan. Myślisz ze gdyby mu pozwolono wrócić do tych niezabitych to by szedł na Berlin ? Chęć grabienia go tam pchała ? Ty się lepiej zastanów dlaczego do dziś składasz się na wysokie emerytury UB-ków i SB-ków, a potem czepiaj się zabitych żołnierzy którzy to co robili nie robili z własnej nieprzymuszonej woli. Byłem w Rosji i wiem jak oni przeżywają do dziś wojnę. Jak kultywują razem z dziećmi tradycję. Zastanów się jak oni ocenili by nas Polaków gdyby twoje poglądy były powszechne. I nie mieszaj do tych spraw polityki. Jedyne co tym ludziom pozostało to cześć. Niektórzy chodzili na ten cmentarz aby się wysr... bo miedzy grobami rosły żywopłoty. Inni szli tam na wódkę a jeszcze inni aby ukraść ciężkie łańcuchy na złom. Gdzie nam Polkom do tej swołoczy z dalekiej Azji. My coolturnyj narod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: *.e-wro.net.pl 08.02.11, 21:02 > Miasto mogłoby bardziej zadbać o ten cmentarz. I nie plećcie w jego aspekcie bz > dur o symbolach sowieckiej dominacji. Ci ludzie zginęli także za to, by Wrocław > stał się znów polski. Kto tego nie rozumie - niech nie zabiera głosu! Akurat nie gineli po to by był polski ale jednak ginęli i gdyby nie oni nie bylibyśmy tu. Trzeba być idiota aby po latach dominacji ruskiej gdy oni zaprzęgali politykę nawet w sprawy bohaterskiej śmierci nie wyciągnąć z tego wniosków i nie nabrać do tego dystansu. My nie możemy być gorsi od nich w imię polityki bezcześcić cmentarza.to cmentarz wojenny i choćby forma pomników czy pamiątek nam nie odpowiadała to jednak to Rosjanie zadecydowali jak ma ich cmentarz wyglądać to tak jakby na Cmentarzu Orląt Lwowskich Ukraińcy decydowali które elementy należy usunąć a które przemalować na gejowskie kolory. Do pikanterii trzeba dodać ze Orlęta to byli wrogowie a Armia Czerwona w 45 to byli nasi sojusznicy. Wygląda na to że zniżamy się poniżej poziomu Rosjan i Ukraińców, tych którzy protestują przeciwko polskim cmentarzom na ich ziemi. Polacy ten cmentarz totalnie zdewastowali w kilka lat. Obecnie jest restaurowany głównie za pieniądze Rosjan , którzy nie zarzucają nam, że jesteśmy hienami cmentarnymi. Ciekaw jestem jak długo po remoncie cmentarz nie będzie bezczeszczony. Ja się odcinam od tych głupoli a nawet protestuję. Gdyby miało mnie to śmieszyć to byłbym niewiele więcej wart od nich. Ciekawe kto zapłacił za te akcje bo zwykle kto inny zleca a kto inny wykonuje. Porównanie do Czech z czasów gdy Rosjanie byli tu intruzami uważam za niestosowne. Każde nowsze pokolenie będzie miało głęboko w zadzie to za co tym7000 żołnierzom zawdzięczamy. Oni tu nie przyszli z własnej chęci. Dając przyzwolenie na takie happeningi przyśpieszamy proces profanowania cmentarza. Może ktoś zechce wkrótce zbudować tam hipermarket lub stację benzynowa ? Ciekawe czy kości zapchają spychaczami czy spakują w kartoniki i wyślą do Rosji ? Utrzymanie cmentarza w nienagannym stanie to jedyny argument aby pozostawiono polskie cmentarze na wschodzie. Ale i bez tego kunktatorstwa należy chyba się im spokój. Pokażmy że jesteśmy lepsi od innych . niemieckie cmentarze zlikwidowaliśmy w niecałe 30 lat po wojnie. Teraz zapraszamy Niemców do zwiedzani ich Breslau. Najlepiej niech dadzą kaskę na remont hali stulecia. Niektórzy nawet robili biznes sprzedając Niemcom ich nagrobki . O tych co grzebali w trumnach za biżuterią nie będę pisał bo to "raczej" spotyka się z dezaprobatą. Ale znalem i takich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Edi, masz racje IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 21:15 Edi, madre slowa. W 90. latach bylem w Kolomyi i widzialem polskie cmentarze. Tam sie dzialo to, co u nas z niemieckimi i rosyjskimi. Narod, ktory nie szanuje umarlych zasluguje na zapomnienie! Holota decyduje kto jest do zakopania, a kto do wykopania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym 08.02.11, 22:41 Edi, tez napisze, ze madre slowa. Niestety, obecnie patriotyzm polega na odcinaniu sie od naszych korzeni, od naszej przeszlosci - lecz coz w ich miejsce? Pustke, w ktora chetnie wepcha sie gwar centrum handlowego? Niestety, Polska to porabany kraj - tak porabany, ze jak nie mamy wroga zewnetrznego, to sami sobie kraj oslabiamy... Panowie "prawdziwi Polacy", co to byscie Sowietow z cmentarza wyganiali, i Niemcow powybijali za 1939r., powiedzcie sami, ile w was "prawdziwie polskiej krwi"? Wiecie, skad wasz pradziad pochodzil? Wasi przodkowie, zza Buga przywiezieni, krwi tej samej jak "przebrzydli" zolnierze lezacy na cmentarzu, czy moze zescie Breslauerzy z dziada/pradziada, i pochodzicie od grabiezcow, co to Polske nam zlupili? Co znaczy, wedlug was, byc "prawdziwym Polakiem", skad trzeba pochodzic w poprzednim pokoleniu, dwa pokolenia wstecz, trzy, piec? A ciekawe, czy sie nie okaze, ze "prawdziwym Polakiem" jest ktores tam pokolenie dzieci zrodzonych z gwaltu Kozakow na polskich niewiastach? A kto nie ma krwi kozackiej w sobie, ten "nie Polak"? Jesliscie tacy przeciwni tej naszej wspolnej historii, tym, co ramie w ramie walczyli o wolnosc "wasza i nasza" - idzcie, idzcie wykopcie kazda kostke sowiecka, wywiezcie ziemie, ktora przeciez w duzym stopniu stanowia zbutwiale resztki ich cial. A potem... potem WLASNYMI REKAMI postawcie pomnik Polaka, taki najwspanialszy, najprawdziwszy, ktory pokaze zescie patriotami... obawiam sie, ze zapal skonczy wam sie najpozniej w momencie wywozenia ziemi, a dziury po trumnach samymi soba zapelnicie, gdy sie pozabijacie w klotni, jak ten pomnik powinien wygladac. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.biskupa.breslau Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym 09.02.11, 07:32 Gdyby sowieci nie ukradli nam Lwowa to nie musieli by zdychać w walce z dawnym sojusznikiem o Wrocław. Trzeba było Moskwie siedzieć spokojnie na wschodzie a nie paktować z Niemcami w Rapallo, dostarczać im surowców, poligonów i napadać z nimi na sąsiadów. Bez pomocy ZSRR nie było by III Rzeszy. Z Niemcami dzisiaj normalnie rozmawiamy i handlujemy między innymi dlatego że nie rżną głupa udając że nic nie zrobili w czasie II wojny. Nikt dzisiaj nie neguje wpływów Niemców i Czechów na rozwój Dolnego Śląska, większość zabytków jest dokładnie opisanych skąd się wzięło, kiedy i z jakiej okazji. Zmarłym szacunek się należy i niszczenie grobów do barbarzyństwo ale czołgi na wjeździe do Wrocławia to nie ładny nagrobek czy pomnik męstwa a pamiątka po agresji, zniewoleniu i zbrodniach na cywilach polskich i niemieckich. ______________________________ Na pohybel czarnym i czerwonym. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym 09.02.11, 19:44 > Gdyby sowieci nie ukradli nam Lwowa to nie musieli by zdychać w walce z dawnym > sojusznikiem o Wrocław. Lwow odwiecznie polski tak samo, jak Wroclaw ;) ps. i nawet nasz najwiekszy wieszcz narodowy, przed slowami "ojczyzno ty moja" nie chce napisac "Polska" ;) > Nikt dzisiaj nie neguje wpływów Niemców i Czechów na rozwój Dolnego Śląska, wię > kszość zabytków jest dokładnie opisanych skąd się wzięło, kiedy i z jakiej okaz > ji. I oby tak dalej. Negowanie historii to klamstwo... > Zmarłym szacunek się należy i niszczenie grobów do barbarzyństwo ale czołgi na > wjeździe do Wrocławia to nie ładny nagrobek czy pomnik męstwa a pamiątka po agr > esji, zniewoleniu i zbrodniach na cywilach polskich i niemieckich. czolgi to standardowy pomnik pokazujacy... oblicze wojny. Czy mestwo, czy gwalty - kwestia sporna, jedno z drugim wiaze sie wlasnie w slowie "wojna". > Na pohybel czarnym i czerwonym. Na szczescie, czolgi sa ZIELONE ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krasnal Adamu Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 20:34 Zdjęcia z piątku, jeszcze siedziały głęboko w lufach, sorx za jakość: emite.wordpress.com/2011/01/29/feuer-frei-towarzysze/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krasnal Adamu Re: Radzieckie czołgi już nie plują styropianowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 20:36 (piątku półtora tygodnia temu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut zniszczyc slady obcych IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 20:44 Proponuje rozebrac gmach ASP na pl. JP, w ktorym do 1945 "urzedowalo" gestapo! Jak niszczyc slady obcych, to niszczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Bzdura, budynek jest przydatny. 09.02.11, 00:46 Ten cyrk z maszynami smierci jednego z okupantow - nie. Wywalic te paskudctwa do huty zlomu. Tam ich miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Zdjęcia... IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.02.11, 15:45 Tu są dwa: fotopolska.eu/179771,foto.html fotopolska.eu/179770,foto.html Odpowiedz Link Zgłoś