Gość: kotbehemot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 23:11 SWIETNA wiadomosc dla naszego miasta! Nie mozna sobie wręcz wyobrazic lepszej- Wroclaw w filmie Spielberga:) Rafis, miales racje- chodzi o film o Monachium- brawo:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: y&roll-dawniejxxx Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.04, 23:35 Oby tak się stało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.04.04, 23:40 kurcze skomentowałem ten artykuł i nie zaliczyło mi posta tak więc powtarzam- Supeeerrrrrrrr!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOlita super? IP: *.kepno.sdi.tpnet.pl 27.04.04, 02:39 to kolejny propagandowy film - niech nakreci cos na czasie o tym jak jego narod "wybrany" masakruje w gettcie Palestyna rodowitych mieszkancow Ziemi Swietej ? To nie jest warte filmu ? Czym sie rozni smierc Palestynczyka od Zyda ? Ktos tu kiedys napisal: "Wszystkie narody są wybrane" - podpisuje sie pod tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobra Re: super? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 09:35 ale chrzanisz, to raczej Palestynczycy masakruja zydów, nie dając sobie szansy na pokojowe rozwiazanie konfliktu. M. Ghandi dał im przykład jak mozna rozwiązywac teg typu konflikty, ale oni wola sie wysadzac w powietrze ! Żeby tylko siebie to nie byłoby problemu, ale równeiz niewinnych ludzi, w tym dzieci ! Dobrzez że żydzi plewią ta zarazę, dobry arab to martwy arab !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: super? IP: *.nycap.rr.com 27.04.04, 17:08 TYLKO WYJATKOWY RASISTA MOGL TAK NAPISAC "Dobrzez że żydzi plewią ta zarazę, dobry arab to martwy arab !!!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.tnt1.valparaiso2.in.da.uu.net 26.04.04, 05:29 Swietna wiadomosc dla Spielberga - swoim wyborem potwierdzil, ze ma wyczucie pleneru i atmosfery miejsca - Wroclaw jest jeden jedyny, oby S. go nie zawiodl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.04.04, 07:48 powstanie kolejny Anty Polski film Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryszna Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 08:35 Wrocław od dawna był dla filmowców atrakcyjnym miejscem. Powstało tu wiele filmów. Cieszy że amerykanie też docenili to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y&roll Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.04, 08:35 Olimpiada w Monachium to doprawdy idealne tło dla "kolejnego AntyPolskiego filmu"! Władek Komar jako sławny marchand- złodziej obrazów, Deyna, Szarmach i Lato jako przemytnicy kryształów i płynu do chłodnic, Szozda i Szurkowski pospolici polscy bandyci, a Zygmunt Smalcerz szpieg bułgarskiego wywiadu. Puknij się "gościu w głowę"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroclawianin Zydow ci u nas dostatek, ale i tego przyjmiemy... IP: *.crowley.pl 26.04.04, 08:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solenizant Re: Zydow ci u nas dostatek, ale i tego przyjmiem IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.04.04, 12:48 Szpilberg kręci u nas film. Proponuje to uczcić minutą walenia konia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y&roll Re: Zydow ci u nas dostatek, ale i tego przyjmiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.04, 13:44 Każdy czci to w swój ulubiony, często jedyny dostępny sposób. Spielberg w życie prywatne jego fanów nie wnika. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Zydow ci u nas dostatek, ale i tego przyjmiem 26.04.04, 14:48 Jak kasę zostawi, możemy to nawet pogłaskać. :P Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Zydow ci u nas dostatek, ale i tego przyjmiem 26.04.04, 14:49 Miało być "...go pogłaskać..." Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Spielbergowi się u nas podoba 26.04.04, 14:42 Tylko nie zapomnijcie: PRO-MO-CJA!!! Promocja. Miasta oczywiście - to najważniejsze, żeby o nią zadbać a nie tylko skakać z radości że Mr Spielberg pokręci się z kamerą po Wrocku. Ma huczeć, że ten film jest kręcony we Wrocławiu, i że Spielbergowi bardzo się tu spodobało, że ludzie są OK, że studia są wspaniałe, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 14:47 Walimy do kin !!! na film w którym, bedziemy ogladac nasze miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.04.04, 15:00 Duzo będzie zależało od sukcesu filmu ale o to jestem pewien. Tak aktualna tematyka(terroryzm) w połączeniu z nazwiskiem reżysera= sukces murowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.nycap.rr.com 26.04.04, 15:54 Juz raz w Polsce krecil "LISTE" i do tej pory nie mozna sobie wyobrazic szkod jakich wyrzadzil Polsce.Dopoki Spielberg nie przeprosi Polakow i poprosi publicznie o wybaczenie za falszerswtwa w "Liscie" powinien byc w Polsce bojkotowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ESmeralda Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.onlink.net 26.04.04, 19:27 Zgadzam sie z gosciem MG.Teraz powstanie kolejny paszkwil a pozniej bedzie pier.... ze zona musiala mu do snu spiewac lulejze Jezuniu bo biedaczek umarlby u nas od tego strasznego antysemityzmu,ktorego doswiadczal w Polsce na kazdym kroku.Dalabym mu poteznego kopa w ta posrana dupe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 20:19 Od twojego antysemityzmu raczej bedzie musiala mu spiewac. Trzeba bedzie sie postarac aby ukryc takie typki jak ty, zebsmy sie nie skompromitowali na swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.nycap.rr.com 26.04.04, 22:04 Ty sie nie martw zebsmy sie nie skompromitowali na swiat juz za nas to Spielberg zrobil.Czemu oskarzasz od razu o antysemityzm? Myslisz ze jak uzyjesz tego slowa to wszyscy sie przestrasza i beda brawo Spielbergowi bic za obelgi jakie na nas rzucal.Jezeli uwazasz ze Esmeralda ma nastawienia antyseminityczne to twoje nastawienia sa wyraznie antypolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 22:21 Na mnie jakos Spielberg zadnych obelg nie rzucal. Ogladalem ten film. W przeciwienstwie do wielu ludzi w tym kraju skrzywdzonych przez los, masonów i zydow, ja nie doszukuje sie we wszedzie antypolskosci. Wprost przeciwnie antypolskosc widze w samej polsce - przez glupote rzadzacych i wyborcow jednoczesnie. A tak poza tym to Spielberg moze chcial pokazac ze polacy nie sa takimi swiętoszkami na jakich zawsze pozują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.nycap.rr.com 26.04.04, 22:31 Pewnie ogladales Liste przez rozowe okulary , ktore nam wszystkim Polakom chcesz zalozyc.Czy Polacy sa swietoszkami czy tez nie to nie jego sprawa niech on tak samo jak i ty analizuje swietosc swoich rodakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 22:34 Oglądalem Liste przez okulary 3D. Jeden okólar był różowy , a drugi niebieski. Przypominasz sobie kiedys byly popularne. To taka namiastka iMax'a. Pozdrowienia z wolnego(od uprzedzeń) Wrocławia. Wrocław jest moją ojczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ESmeralda Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.onlink.net 27.04.04, 01:12 Erni jak na ciebie mogl rzucac obelgi jak ty tez pejsiaty.Odwalilo ci czy jak? Przeciez zaden Zyd jeszcze nie powiedzial ze ocalal tylko dlatego ze uratowali go Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 10:02 No widzisz pejsiaty jeste. A co masz z tego powodu jakis problem do mnie. JEsli tak to spotkajmy sie w 4 oczy i wyjasnijmy sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GeparD Oscar dla Polaka IP: 213.17.141.* 26.04.04, 15:56 No prosze, Kamiński dostał dwa oscary i cisza, nikt nic o tym nie rozdmuchiwal (albo ja jestem jakos malo doinformowany ..hehehe). Dopiero glośno zrobilo sie jak otrzymaj oscara Wajda. Odpowiedz Link Zgłoś
zoitberg Re: Oscar dla Polaka 26.04.04, 16:21 prawde mowiac ostatnie zdanie o spodziewanym oscarze za terroryzm aż mnie zmroziło. czy nikt nie zauważył, że to trochę niezręczne napisać tak na pierwszej stronie????!!! nie mówiąc już o tym, że z tymi ofiarami w monachium to też chyba trochę inaczej było - i to właśnie gazeta opisała to bodaj w dużym formacie. ale widac dziennikarze lokalni tego nie czytają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Oscar dla Polaka IP: *.sympatico.ca 26.04.04, 18:15 No to faktycznie jestes malo doinformowany. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Spielbergowi się u nas podoba 26.04.04, 16:35 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > SWIETNA wiadomosc dla naszego miasta! Nie mozna sobie wręcz wyobrazic lepszej- > Wroclaw w filmie Spielberga:) A ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony to fajnie - przyjedzie, zatrudni paru miejscowych, zostawi trochę kasy. Z drugiej jednak strony nie podoba mi się, że coraz to nowi twórcy używają Wrocławia jako planu zdjęciowego, kiedy muszą nakręcić coś w skansenie. To wiele o naszym mieście mówi ... Poza tym: Wrocław a Monachium to naprawdę różne pary kaloszy. Chyba, że chodzi o bliskie ujęcia Kozanowa jako blokowiska wioski olimpijskiej. Tyle, że monachijska wioska olimpijska (ohydne blokowisko postawione na podmokłej łące specjalnie na olimpiadę) wygląda po trzydziestu latach i tak o niebo od Kozanowa lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: Spielbergowi się u nas podoba 26.04.04, 17:05 > Z drugiej jednak strony nie podoba mi się, że coraz to nowi twórcy > używają Wrocławia jako planu zdjęciowego, kiedy muszą nakręcić coś w > skansenie. To wiele o naszym mieście mówi ... > Kurde, to zes walna. Po pierwsze to od czego trzeba zaczac. Kiedys we Wrocku byla jedna z najlepszych w kraju wytworni filmow. Po 89 to wszystko padlo, mamy teraz naprawde duza szanse na odbudowe tego. Nazwisko slawne, chce wykorzystac stara wytwornie a poza tym mamy jeszcze po drugiej stronie Wrocka chyba najnowoczesniejsze w Polsce studia ATMu. Do tego wchodzi w to wszystko ITI ze swoja kasa. Jezeli sie to porzadnie rozegra to moze byc naprawde wielka szansa biznesowo-kulturalna. Kulturalna na odtworzenie we Wroclawiu produkcji filmow bardziej ambitnych niz "Kiepscy" (przypomne, ze "Popiol i diament" u nas krecili) a ze przemysl filmowy to biznes to chyba tlumaczyc nie musze.... A co do skansenu pewnie, niech przyjezdzaja do nas. Jak chca nakrecic film wspolczesny to niech go kreca w Detroid czy Nowym Jorku albo innym Chicago - i tak na filmie nie odroznisz ktore jest ktore. Wroclaw widac jest na tyle wyjatkowy, na tyle szanuje sie tu historie, ze do dzis mozna krecic takie filmy. Patrz sie na szanse a nie na zagrozenia. Zamiast sie cieszyc to Ty ciagle narzekasz jak to u nas zle a w Niemczech dobrze. Radze troche zmienic nastawienie. Pamietaj, pesymisci zyja krocej ;-) Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 17:28 Wrocław będzie "udawać " w filmie Monachium. Kazdy kto byl w Monachium wie co to za miasto. Tak wiec dla wroclawia to wielkie wyroznienie. I jeszcze jedno . Bodajze rok temu rosjanie krecili film , w ktorym wroclaw "udawał" Londyn. Kazdy kto byl w Londynie wie co to za miasto.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kto wie ten wie Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 26.04.04, 18:01 to niech przyjedzie do mnie. matka teroryzuje mnie swoimi katastroficznymi lękami.myślę,ze takich ludzi jest wiecęj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.nycap.rr.com 26.04.04, 21:47 Najpierw niech przeprosi za oszczerstwa w "Liscie Schindlera" a potm poprosi o pozwolenie na pobyt na Polskiej ziemi.Nawet jezeli zostawi troche pieniedzy w Polsce to czy warte sa one szkod jakie wyrzadzila Lista Schindlera? Czy te pieniadze wymarza z pamieci ludzi na calym swiecie , ktorzy ogladneli ten film obraz Polakow jako pomocnikow Hitlera?Za kazda zbrodnie trzeba zaplacic,jego zbrodnia w tym filmie jest falszowanie historii.Czy powinnismy mu to zapomniec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Propaganda syjonistów IP: *.kepno.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 22:51 Niech napisze coś o masakrach dokonywanych przez żydowskich fanatyków ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solomon Morel Re: Propaganda syjonistów IP: *.gene.uic.edu 26.04.04, 23:31 Moze by ten Pan Spielberg nakrecic film o mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Propaganda syjonistów IP: *.client.comcast.net 27.04.04, 06:16 Mysle, ze film o tobie juz jest, "Lot nad kukulczym gniazdem"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y&roll Re: Propaganda syjonistów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.04, 08:27 Antysemitów z USA prosimy o wyładowywanie swoich frustracji i emocji na lokalnych (terytorialnie i funkcjonalnie) forach internetowych w kraju ich aktualnego pobytu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100% Re: Propaganda syjonistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 09:34 ....iniechaj się przyznają do tej macy z krwią niewiniątek i jeszcze że one wszystkie mają w poprzek tylko już nie wiem czy w poprzek mają nasze czy ichnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szlomo Weisman ZAPUSZCZAC PEJSY! IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.04, 14:08 Kochany lud wroclawski! Ja zazdraszczam tobie takie szczescie! Zapuszczaj pejsy, lud, pierz jarmulki, znowu cud! Zydokomuno calego swiata, przede wszystkim wroclawska, lacz sie w tej wspanialej chwili. Problem, jak ten Spielberg zrobi ze stadionu we Wroclawiu, Stadion Olimpijski w Monachium, chyba skupi sie tylko na zblizeniach typowo semickich buziach wroclawian. Koniec swiata. Moze by nakrecic film o holokauscie jaki moski uprawiaja na nie swojej ziemi, w Palestynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Propaganda syjonistów IP: *.nycap.rr.com 27.04.04, 17:53 NASTEPNYM RAZEM ZANIM KOGOS WYZWIESZ OD ANTYSEMITY, ZROB SWIATU PRZYSLUGE I POCZYTAJ KILKA PRZYKLADOW CO NA TEMAT ANTYSEMITYZMU MYSLA NIEKTORZY INTELEKTUALISCI ZYDOWSCY." Dr Alfred Lilienthal żydowski historyk w swej książce "Druga strona monety" (The other side of coin) tak pisze: "Zaniechanie przez bardzo wpływową i bogatą społeczność Żydów amerykańskich, poważnych i obiektywnych badań przypadków antysemityzmu jest znamienne. Ani religijni ani świeccy przywódcy wielu żydowskich organizacji nie chcą stracić tej potężnej broni, jaką jest uprzedzenie rasowe do obcoplemiennych i przywiązanie do wiary.... Jest to spisek rabinatu, żydowskich nacjonalistów, jak i innych przywódców zorganizowanego Żydostwa, trzymającego zawsze oręż uprzedzenia rasowego w zanadrzu." W innej pracy "Syjonistyczne powiązania" (The Zionist connections) dr Lilienthal, który w syjonizmie widzi ogromne zagrożenie dla narodu żydowskiego i całego świata tłumaczy, jak to się dzieje, że; "...W momentach krytycznych stosunków pomiędzy USA, światem arabskim, a Izraelem, zawsze znajduje się ktoś, kto decyduje się powiedzieć społeczeństwu amerykańskiemu prawdę. I zawsze zostaje - jak przewodnik wilczego stada - precyzyjnie odstrzelony, jego pióro złamane, głos zdławiony i otoczony dokładną próżnią..." ANTYSEMITYZM. Jak powiada Ivor Benson w swej " The Zionist Factor" - "Jest to słowo specjalne, słowo kłamstwo, odwrócona prawda. Fałsz w takiej formie, która eliminuje sprzeciw do minimum - ponieważ, jak najbardziej przypomina prawdę. Tak jak rękawiczka z lewej ręki podobna jest do tej z prawej- tak właśnie słowo ANTYSEMITYZM w rzeczywistości oznacza dokładnie jego odwrotność czyli - ANTYGOIZM." Dr Josef Kastein jeden z najsławniejszych żydowskich historyków w "History and destiny of Jews" używa wyrażenia: "Zapamiętajmy raz na zawsze ogromną naukę płynącą z naszej historii, że ANTYSEMITYZM nie jest naszym żydowskim problemem, ale .........problemem GOIM". To samo zdanie powtarza inny znany pisarz żydowski Louis Golding w "The Jewish Problem". "Utajony rasizm praktykowany przez Żydów w stosunku do obcoplemiennych, wśród których przyszło im żyć, prędzej czy później powoduje otwartą i oczywistą reakcję dotkniętych tym "gojów". Reakcja takowa natychmiast zostaje skarcona jako ? Antysemityzm !". Ciekawe spostrzeżenia artykułuje Sir Arthur Keith w " A new theory of Human Evolution",pisząc: " ...postępowanie Żydów jest regulowane przy pomocy "podwójnego kodu moralnego", ich zachowanie w stosunku do innych Żydów bazuje na przyjaźni, w stosunku do innych na wrogości. Posługiwanie się podwójnym kodem moralnym jest cechą rasy ewolującej." Potwierdza to z rozbrajająca szczeroscią dr. Nahum Goldman w swej książce "The Jewish Paradox", gdzie wyjaśnia na czym polega ów paradoks: "...jesteśmy w tym samym czasie najbardziej separatystycznymi i najbardziej uniwersalistycznymi ludźmi na świecie." Otóż i cala tajemnica ! Separatyzm dla "Nas"- Uniwersalizm dla "Reszty" Nacjonalizm dla "Nas"- Internacjonalizm dla "Reszty" Ład i stabilizacja dla "Nas"- Rewolucja dla "Reszty" CZY MOGLBYS MI POWIEDZEIC O JAKIEA FRUSRTACJE I EMOCJE NAS POSADZASZ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y&roll Re: Propaganda syjonistów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.04, 19:33 Nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, ze Żydzi to naród wyjątkowy, lepszy od Polaków. Nie widzę natomiast żadnego powodu żeby przy okazji meczy Maccabi Tel Aviw, oglądaniu filmów Woody Allena, czytaniu wierszy Tuwima koniecznie wspominać o "odwiecznym konflikcie na lini Żydzi- reszta świata". Dajcie więc Muli Katzurinowi w spokoju prowadzić Śląsk Wrocław, do oby 18 tytułu Mistrza Polski zaś Spielbergowi zrealizować swój film we Wrocławiu! Z przyjemnością powitam również podobne pomysły realizowane przez Was za Wasze pieniądze w naszym mieście: zrealizujcie film o Bitwie o Anglię czy Monte Cassino, wydajcie w Stanach książkę o polskim Wrocławiu, namówcie amerykańskich inwestorów do zainteresowania Polską, sami otwórzcie fabrykę, ufundujcie stypendium dla najzdolniejszego studenta Uniwersytetu wówczas będę mógł uznać, że coś robicie a nie jedynie walczycie ze słabo z Wrocławia widocznymi cieniami. Zapraszam, we Wrocławiu jest miejsce prawie dla każdego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100% Re: Propaganda syjonistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 10:55 twoja opinia rozsądna wyważona jak zawsze,zgadzam się z tobą. MARZENIE odbudowa nowej synagogi na łąkowej ,mówią że była najpiękniejsza na ziemi,kopuła znów górowała by nad centrum miasta, ico się niektórym wyda dziwne wcale nie jestem żydem.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elvis Panie Spielberg! Mam patent na Oskara! Za darmo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 09:57 Film opowiadać ma o autystycznym homoseksualiście, chorym na AIDS, o żydowkich korzeniach, którego dziadkowie zginęli w Jedwabnem. Pewniak w walce o Oskara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100% Re: Panie Spielberg! Mam patent na Oskara! Za dar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 10:39 i żeby miał jeszcze problemy moralne czy bardziej kochać mamusię nimfomankę czy tatusia w którego się bohater wdał jota w jotę, no i koniecznie szcześliwe optymistyczne zakończenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Panie Spielberg! Mam patent na Oskara! Za dar IP: *.nycap.rr.com 27.04.04, 17:03 Dam ci lepszy pomysyl, niech ten geniusz odwali sie od Polakow i uswietni pamiec ich własnego Yitzaka Greenbauma, dyrektora Jewish Agency podczas II wojny światowej, który w czasie apogeum Holocaustu, żyjąc sobie wygodnie i bezpiecznie w USA, tak zreasumował żydowskie prośby o finasową pomoc w ratowaniu wschodnio-europejskich Żydów: "Jedna palestyńska krowa jest wiecej warta, niż wszyscy Żydzi w Polsce". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stb czy to jest ... IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 27.04.04, 16:32 element inwestycji offsetowych amerykanskiego przemyslu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Spielberg: Wrocław zagra Monachium 27.04.04, 17:02 We Wrocławiu przebywa ekipa ITI Film Studio, która najprawdopodobniej będzie producentem najnowszego filmu Stevena Spielberga. Nowy projekt Spielberga ma być częściowo kręcony we wrocławskiej wytwórni filmowej i opowiadać o igrzyskach w Monachium z roku 1972 kiedy to palestyńscy terroryści wzięli jako zakładników izraelskich sportowców. Wrocławski stadion olimpijski miałby zagrać rolę tego monachijskiego, Nieoficjalnie mówi się tez o wykorzystaniu Hali Ludowej. Ekipa ITI ocenia dzisiaj wrocławskie hale produkcyjne i obiekty które można wykorzystać w filmie. Organizowana jest już także baza danych statystów - najprawdopodobniej potrzebnych ich będzie kilkuset. Do soboty ma zostać podpisany wart setki tysięcy dolarów kontrakt na produkcję filmu. ------------------------------------------------------ pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 28.04.04, 00:16 W zwiazku z tym my Polacy mamy Spielberga po dupie calowac, zapomniec o jego oszczerstwach i ponizeniu Polakow.I dac mu nastepna okazje do wystrychniecia Polakow na glupkow."PRZEPRASZAM" to jest slowo na ktore Polska czeka, i jej sie ono nalezy od Spielberga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ESmeralda Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.onlink.net 28.04.04, 01:22 MG i znowu z toba sie zgadzam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.wroclaw.mm.pl 29.04.04, 21:15 Drogie Panie/Panowie MG i ESmeralda (oraz wszyscy rodacy z USA)! Proponuje troszeczkę poduczyć się angielskiego - to wbrew pozorom nie jest trudny język - i wówczas będziecie mogli/mogły wylewać wszystkie swoje żale na różnych forach internetowych w USA, Kanadzie i gdzie tam jeszcze mieszkacie. Natomiast dajcie nam wrocławianom odpocząć od Waszych problemów i pozwólcie podyskutować w spokoju o naszym mieście, jego wadach i zaletach i nie zalewajcie naszego forum żółcią. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 02.05.04, 00:31 Zali zadnych sie tu nie wylewa, tylko domaga sie oficialnych PRZEPROSIN. Chcac byc dobrym Wroclawianen najpierw muszisz byc dobrym Polakiem.Polska jest moja ojczyzna tak samo jak twoja. Wroclaw tak samo jak miasta w Ameryce w ktorych my rodacy mieszkamy sa tylko miejscami zamieszkania. POLSKA JEST OJCZYZNA.Spielberg wyrzadzil Polsce i Polakom nieodwracalne szkody i my jako Polacy w kraju i za granica powinnismy go bijkotowac zanim nie PRZEPROSI. Porady na temat nauki jezyka zachowaj dla siebie, na tyle jezyk angielski znamy aby w tym jezyku protestowac przeciwko z nieslawianiu i oczernianiu Polski i Polakow.Zolc mieszana z odchodami jest lana codziennie na Polske przez takich jak Spielberg.Czy ja i wszyscy inni Polacy ktorych rodzice i krewni zostali zabici w czasie II wojny, przezyli obozy koncentracyjne,roboty przymusowe, wysiedlania, tortury, mamy o tym wszystkim zapomniec i zgodzic sie na role jaka Spielberg i jemu podobni nam przypisuja - NAZISTOWSKICH Kolaborantow? POLSKIE OFIARY HOLOCAUSTU 3 MILIONY CHRZESCIAN I 3 MILIONY ZYDOW W GROBACH SIE PRZEWRACAJA PATRZAC NA TO.Jezeli jestes Polakiem to ten problem jest tak samo twoj jak jest nasz.A jak chcesz "odpoczywac" od tych problemow to chyba Polakiem nie jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.wroclaw.mm.pl 03.05.04, 16:41 Proszę się nie martwić o mój stosunek do Polski i Wrocławia. Poza tym skąd pewność, że jestem Polakiem? To, że jestem wrocławianiem i znam język polski, wcale nie musi oznaczać, że moja narodowość jest polska. We Wroclawiu to wcale nie jest takie oczywiste. Na marginesie, Żydem też nie jestem. Po prostu odrobinę denerwuje mnie, że na stronach forum poświęconych wrocławskim sprawom, problemom itp grupka osób wylewa swoje frustracje. Antysemityzm, jak każdy rasizm, jest rzeczą wyjątkowo prymitwną, lecz, w odróżnieniu od innych rasizmów, doprowadził do powstania planu wymordowania wszystkich Żydów i może dlatego Żydzi są obecnie przeczulenie na swoim punkcie bardziej niż członkowie innych narodowści. Stosunek Polaków do Żydów przed II wojną, w jej trakcie i po jej zakończeniu bywał różny od skrajnego bohaterstwa do skrajnego łajdactwa. Nie ma co udawać, że wszystko było w porządku. Chodzi mi tylko o to, by frustracjami nie zaśmiecać tego forum, bo nie ma takiej potrzeby. A jeśli Państwo z USA są takimi wielkiimi patriotami, to czemu Państwo nie pracuje w Polsce i nie płacicie tu podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 04.05.04, 06:16 W dalszym ciagu posadzasz Polakow z USA o "wylewanie Frustracji i o antysemityzm" na wroclawskim forum. Czyzbys nie mogl zrozumiec ze nasze opinie nic z tym nie maja do czynienia? My po prostu przeciwstawiamy sie ANTYPOLONIZMOWI , ktory uznajemy jako prymitywny rasizm uprawiany przez niektorych czlonkow wspolnoty Zydowskiej. Czy nie uwazasz ze my Poacy mamy rowniez prawo do bycia " przeczulonymi" tak jak w twojej opini Zydzi maja prawo byc? Przeciez to my Polacy bylismy jako pierwsi skazani na wymordowanie przez Hitlerowcow.W poprzedniej wypowiedzi radziles nam polonusom poduczyc sie angielskiego, mam wiec wrazenie ze wladasz tym jezykiem. W zwiazku z tym pozwalam sobie zalaczyc kilka slow na temat planow wyniszczenia narodu Polskiego. "Before the Nazis invaded Poland, Hitler announced, "The destruction of Poland is our primary task." He also commanded, "Kill without pity or mercy all men, women, and children of Polish descent or language. Only in this way can we obtain the living space we need." Heinrich Himmler echoed Hitler s decree: "All Poles will disappear from the world....It is essential that the great German people should consider it as its major task to destroy all Poles." The process of elimination, the Holocaust, was to be carried out systematically. The German plan was to be completed in 1975. Hans Frank: "Long term, we work for the extermination of the Polish people. Short term, we must use them to help feed our soldiers. They will work. They will eat little. And in the end they will die out." Was this Nazi policy not a clear prescription for the genocide of an entire country? Zagadnienie stosunku Polakow do Zydow najlepiej odzwierciedlaja slowa S Wiesenthala "On his eightieth birthday Wiesenthal said: "I know what kind of role Jewish communists played in Poland after the war. And just as I, as a Jew, do not want to shoulder responsibility for the Jewish communists, I cannot blame 36 million Poles for those thousands of [wartime] extortionists (szmalcownicy) [who were common criminals]." Mam nadzieje ze zrozumiales te wypowiedzi. My nie zasmiecamy zadnego forum , po prostu prubujemy je oczyszac z klamstw i oszczerstw.Ostatnie slowo, NIE PRZELICZAJ PATRIOTYZMU NA PODATKI I PIENIADZE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 09:13 To proszę przeciwstawiaj sie rasizmowi uprawianemu przez niektorych zydów u siebie w U.S.A. Co ma Wrocław do tego. Czemu nie wyrażasz swoich poglądów w w ameryce tylko nam tu na forum trujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 04.05.04, 16:07 Poniewaz sprawa dotyczy Spielberga i Wroclawia , jest to wlasciwe miejsce do przedstawiania swoich opini i przeciwstawianiu sie jego ANTYPOLSKIM atytutom. Tak ciezko ci to zrozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 16:29 Tak ciezko zrozumiec ze Spielberg bedzie krecic film o monachium we wrocławiu a nie o przewrazliwionej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium 04.05.04, 16:32 MG nie truj już d... ------------------------------------------------------ pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.wroclaw.mm.pl 04.05.04, 18:29 MG napisał(a): NIE PRZELICZAJ PATRIOTYZMU NA PODATKI I PIENIADZE - a właśnie, że będę przeliczał. Bo dzisiaj już na szczęście nie trzeba dla własnego kraju przelawać krwi, wystarczy uczciwie płacić podatki. Polska to wolny kraj, każdy może tu wrócić. Jeśli jednak ktoś woli mieszkać w USA - ja nie mam nic przeciwko takim osobom - to jednak nie jest patriotą i niech po prostu nie poucza ludzi tu mieszkających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 05.05.04, 20:00 Po twoich wywodach na temat PATRIOTYZMU jestes albo bardzo mlody i nie doswiadczony,albo sprawy Polskie cie nic nie obchodza.Naszyj wiec sobie na ubraniu naklejke URZAD PODATKOWY i przeliczaj wszystko na pieniadze, a nam pozwol byc Polakami i patriotami. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium 05.05.04, 20:03 Jak jesteś takim Polakiem patriotą to czemu jesteś w USA? ------------------------------------------------------ pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 05.05.04, 20:17 Czy nie moglbys zadawac bardziej inteligentnych pytan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 05.05.04, 19:46 Odpowiadasz na : Gość portalu: erni napisał(a): > Tak ciezko zrozumiec ze Spielberg bedzie krecic film o monachium we wrocławiu a > > nie o przewrazliwionej Polsce. WYGLADA NA TO ZE TA "PRZEWRAZLIWIONA POLSKA" JEST SOLA W TWOICH OCZACH.Kochany, POLAKIEM to ty nie jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 20:11 Nie jestem polakiem??? W dowodzie ma wpisane ob. polskie. Dziwne. Dobrze jest dowiedziec sie troche prawdy sobie od kogos kto cie zna. No taki POLAK PATRIOTA JAK TY to ja na pewno nie jestem. Pochwal sie ile zrobiles i co dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 05.05.04, 20:52 Wiec postepuj jak Polak,szanuj Polske i Polakow [wszystkich tych z zagranicy tez].Dac do zrozumienia Spielbergowi ze postapil bardzo nieslusznie w stosunku do Polski i Polakow jest jedna z malenkich form patriotyzmu i obrony imienia Polakow.Postap wiec jak etyka wymaga, przesiwstaw sie klamstwom i polprawda.Ten co naprawde zrobil cos dla Polski ,nie chwali sie tym . Jezeli robi cos dla Polski to nie oczekuje za to oklaskow, robi to z serca, z mysla o Polsce i Polakach.Nie zadaj wiec glupich pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 21:21 Patriotyzm tym sie rozni od ksenofobii ,ze nie nawołuje do nienawisci do obcych narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 06.05.04, 16:55 Gość portalu: erni napisał(a): > Patriotyzm tym sie rozni od ksenofobii ,ze nie nawołuje do nienawisci do obcych > > narodów. Chyba ci sie juz calkiem w glowie pomieszalo,uzywasz slow o znaczeniu ktorych nie masz pojecia.Uwazajac ze domagajac sie przeprosin od Spielberga za oszczerstwa ktora rzucil w tym filmie na Polakow jest ksenofobia , to tak samo jakbys wszystkich ludzi na swiecie ktorzy protestuja przeciw klamstwu i zniewazaniu nazywal ksenofobami.To wlasnie Spielberg w "Liscie"nawołuje do nienawisci do obcych narodow, w tym wypadku Polakow. Film ten ogladany byl i jest na calym swicie, jest rowniez lektura w szkolach , wiekszosc ludzi w tym mlodzi Zydzi nie ma pojecia jak wygladala okupacja w Polsce, po ogladnieciu tego filmu pozostaje pod wrazeniem ze Polacy byli wspolwinni tragedii Zydowi.W ten sposob rodzi sie nienawisc mlodych Zydow {i tych co nie maja pojecia o tym co przezywali Polacy} do Polakow. Spielberg jest tylko jednym z tych genialnych Specialistow ktorzy zasiewaja ziarna nienawisci i ksenofobii przeciwko Polakom. Oskarzenia o ksenofobie kieruj wiec w jego kierunku a nie w moim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 18:53 Polemika z Tobą choć ciekawa. To wolalbym zebys troche szacunku dla mnie tez wyrazal. Z twojego pisma widze ze uwazasz sie za przedstawiciela polaków. Nie jestes nim. Mozesz wyrazac swoje poglady i tylko swoje. Ja nie czuje sie obrazony przez spielberga. NIe wiem moze nie ogladalem tego filmu zbyt uwaznie. w kazdym razie nie wszyscy polacy maja takie zdanie ja Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium 06.05.04, 18:59 Ja też nie czuję się obrażony.A MG klika jak by był prezydentem jakimś co reprezentuje i broni zdania narodu. ------------------------------------------------------ pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.wroclaw.mm.pl 06.05.04, 19:09 MG, pluto10 zadał interesujące pytanie i ja się pod nim też podpisuje: Jak jesteś takim Polakiem patriotą to czemu jesteś w USA? Brak Ci odwagi, że by na to pytanie odpowiedzieć. Dla ułatwienia dodam, ze w 1989 roku upadł komunizm w Polsce i od tej pory ten kraj jest wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium 06.05.04, 20:19 Gość portalu: pytajnik napisał(a): > MG, > pluto10 zadał interesujące pytanie i ja się pod nim też podpisuje: > Jak jesteś takim Polakiem patriotą to czemu jesteś w USA? > Brak Ci odwagi, że by na to pytanie odpowiedzieć. Dla ułatwienia dodam, ze w > 1989 roku upadł komunizm w Polsce i od tej pory ten kraj jest wolny. Pierwszy raz zostałem doceniony na tym forum,dziękuję Ci pytajniku. ------------------------------------------------------ pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.wroclaw.mm.pl 06.05.04, 20:24 A proszę bardzo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 06.05.04, 20:56 Ze wzgledu na to ze jest to pytanie osobiste nie powinnam ci na nie odpowiedziec.Abys jednak nie posadzal mnie o brak odwagi to ci na nie odpowiem. Mieszkam w USA z tych samych powodow z jakich ty mieszkasz we Wroclawiu , Tutaj mam meza i dzieci i dom.Kupuje wszystkie Polskie artykuly spozywcze jakie sa dostepne w sklepach, popieram i biore udzial w organizacjach Polonijnych , przeciwstawiam sie antypolonizmowi, pomagam bilskim w Polsce i ich dziecim jak moge. Prawie wszyscy u mnie juz goscili.Opowiadam o Polsce i jej historii, moim sasiadom , przyjaciolom i rodzinie meza, i przyszlej rodzinie mojej corki i jej narzeczonemu ktory jest Zydem i kocha wszystko co Polskie poczawszy od mojej corki.Wielu z nich wybralo sie do Polski na wakacje i byli tym zachwyceni, zwlaszcza Krakowem i Polskim jedzeniem.Dzieci moje mimo ze maz nie rozumie po Polsku, mowia wspaniale tym jezykiem,i uwielbiaja spedzac wakacje w Polsce gdzie maja wielu kuzynow.Mam nadzieje ze zaspokoilam Twoja ciekawosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 09.05.04, 00:38 Jestem zwyklym czlowiekiem ,ktory uwaza ze zeby bez odrazy spojzec w swoje odbicie w lustrze, nie moge pozwolic sobie na bezkarne szkalowanie imienia Polski i Polakow.Nikt w obronie Polski nie stanie jezeli nie zrobimy tego sami.Jakby kazdy z nas w spokojny sposob dal do zrozumienia Spielbergowi ze postapil bardzo nieslusznie w stosunku do Polakow ,to drugi raz by tego nie zrobil, a inni by sie kilka razy zastanowili zanim nastepne klamstwa i polprawdy glosic chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 06.05.04, 20:12 Jako do czlowieka mam do ciebie szacunek, nie zgadzam sie tylko z twoimi pogladami. Ogladnij ten film raz jeszcze , potem wejdz na linki Zydowskie , zobacz co o nas pisza i jak sie wypowiadaja na nasz temat .Zrozumiesz wtedy jaka nienawiscia zieja ci geniusze do Polakow. My Polacy w wiekszosci nie umiemy nienawidzec,ja tez nie kieruje sie nienawiscia, buntuje sie tak jak miliony innych przed aroganckimi falszycielami i tworcami "nowej historii II wojny swiatowej".Takie samo zdanie na ten temat ma kazdy Polak, ktoremu jest bliska prawda i pamiec pomordowanych. Dla przykladu podam ci Liste niektórych antypolskich wypowiedzi.Ich celem jest z psychologiczne zterroryzowanie Polakow, wmowienie im winy za tragedie Zydow, zmuszenie do zapomnienia wlasnej tragedii Polakow,osmieszenie i zdyskredytowanie do stopnia ze nikt nie bedzie mial ochoty z nimi rozmawiac czy tez wysluchac ich strony.Winnego nikt o racje przeciez nie pyta. Film Spielberga jest jedna z takich " JASKOLEK". Lista niektórych antypolskich wypowiedzi. Potem przeanalizuj kto sieje nienawisc i ksenofobie. Emanuel Winston , USA, 2002-10-04, The Jewish Press Emanuel Winston , USA, 2003-02-21, Jewish Press, NYC Pomyślmy jednak o takich obrazach: widzę Żydów spędzonych w polskiej wsi. Mężczyzn, kobiety i małe dzieci. Polscy wieśniacy podpalają synagogę, powoli spalając żywcem Żydów, ciesząc się i gratulując sobie wzajemnie z wykonania wyroku sprawiedliwości zaleconej im przez wioskowego księdza. * * * Abraham H. Foxman , USA, Anti-Defamation League of B'nai B'rith Abraham H. Foxman, lider Ligi Antydefamacyjnej(Anti-Defamation League of B'nai B'rith), URATOWANY PODCZAS WOJNY PRZEZ POLAKOW: ("Reflections", Rescue of the Danish Jewry: A Primer, Carol Rittner and Leo Goldberger, eds., New York: Anti- Defamation League of B'nai B'rith 1993). - Podobnie jak inne europejskie rządy pod okupacją niemiecką (...) Polska (...) zdradziła bądź porzuciła własną ludność pochodzenia żydowskiego. Urodziłem się w Polsce, gdzie Żydzi nie byli ludźmi szczęśliwymi. Pięćdziesiąt lat temu polskiemu rządowi nie udało się zapobiec metodycznej likwidacji ludności żydowskiej. * * * Leonard Wacholder z Brooklynu, NY , USA, 2002-02-22, Nowojorski tygodnik "The Jewish Press" "(..) 44 lata temu sluchalem Rabiego Waldberga na Boro Parku. Wywarl na mnie trwale wrazenie. Caly swiat nas nienawidzi i bedzie nienawidzil, jak dlugo istniejemy. Jesli znikniemy, jak starozytni Grecy lub Rzymianie, ta nienawisc zamieni sie na milosc a historycy przescigac sie beda w komplementach. Polacy, z ktorych wielu bylo entuzjastycznymi partnerami Niemcow w wykonawstwie ludobojstwa Zydow teraz stawiaja nam pomniki i zydowskie muzea ku pamieci" * * * Rabin Ely Rosenzweig z synagogi w Stanford w stanie Connecticut , USA, 1995-04- 10, "The Advocate", Stanford Dan Mangan "Piekło na ziemi: Nigdy nie uwierzycie, że możecie przetrwać", w "The Advocate", Stanford, 10 kwietnia 1995. r. - Nie ma żadnych wątpliwości, i wydarzenia historyczne tego dowodzą, że antysemityzm był rozpowszechniony w Polsce podczas II wojny światowej, i to wyjaśnia (...) dlaczego tak wiele obozów śmierci i krematoriów zostało utworzonych w centrum Polski * * * Rabin Reuven P. Bulka z Ottawy , Kanada, 1995-05-11, The Canadian Jewish News, Toronto Rabin Reuven P. Bulka z Ottawy, współorganizator Marszu Żywych i przewodniczący komisji Kongresu Żydów Kanadyjskich ds. dialogu z innymi religiami: - Jak ktokolwiek może jechać do Polski, kraju tak pogrążonego w antysemityzmie, że gorliwie współpracował z nazistami w mordowaniu Żydów z zimną krwią * * * Rabin Sholom Klass , USA, 1995-06-30, "The Jewish Press", Brooklyn "Polish anti-Semitism raises its ugly head again", artykuł redakcyjny, "The Jewish Press", Brooklyn, 30 czerwca 1995 r. - Trzy miliony polskich Żydów zginęło z rąk nazistów, przy aktywnej bądź cichej pomocy Polaków, w tym księży katolickich * * * Jean-Mark Veszely , Belgia, 2000-03-22, Le Soir Illustre W numerze No. 3535 z 22 marca 2000 belgijskiego tygodnika "Le Soir illustre", Jean-Mark Veszely, w artykule poświęconym podróży Papieża, napisał takie zdanie pod zdjęciem Papieża: ...Papież pochodzący z kraju, który wymyslił Auschwitz prosi o przebaczenie Kosciołowi za antysemityzm... * * * Ann Landers, działaczka feministyczna , USA, 1995-12-00, "The New Yorker" Ann Landers, działaczka feministyczna o Papieżu: - Oczywiście, on jest polaczkiem [Polack - pogardliwe określenie Polaków - przyp. tłum.] i dlatego nie lubi kobiet ("The New Yorker", grudzień 1995 r.). * * * Michel Friedman, rzecznik Żydów niemieckich , Kanada, 1995-01-24, "The Globe and Mail", Toronto Michel Friedman - rzecznik Żydów niemieckich - o nieżydowskich ofiarach Oswięcimia, z których ogromną większość stanowili polscy katolicy: - Muszę zastanowić się, czy chrześcijanie w Auschwitz byli mordercami, czy ofiarami. * * * Norman F. Cantor , USA, Harper Collins Norman F. Cantor, profesor historii, socjologii i literatury współczesnej na New York University, w swojej publikacji "The Sacred Chain: The History of the Jews", New York:, Harper Collins, 1994 r, strona 345 i nast.: - Współudział Polaków [w zagładzie Żydów - przyp. red.] był bardzo znaczny i nie podlegający dyskusji. Bez ich pomocy Niemcy nie byliby pod względem logistycznym zdolni do unicestwienia 6 milionów Żydów. Ten sam zarzut odnosi się do Kościoła katolickiego w Polsce, który przepełniony wielowiekową wrogością wobec Żydów nie uczynił nic znaczącego, by przeciwstawić się nazistowskim obozom śmierci. Polscy katolicy tysiącami pracowali w obozach koncentracyjnych i komandach śmierci. Hierarchia kościelna nigdy nie wystąpiła z apelem o niepodejmowanie tego rodzaju pracy. Polska stała się najbardziej okrutnym polem śmierci w najnowszej historii przy braku sprzeciwu Kościoła Polscy katolicy tysiącami uczestniczyli w obsłudze obozów koncentracyjnych i plutonów egzekucyjnych (...) Wojująca katolicka nienawiść wobec Żydów ukształtowała się wcześniej, w XIX wieku, była inspiracją austriackiego i polskiego uczestnictwa w ludobójstwie. * * * Meir Lau, naczelny rabin Izraela , USA, 1993-08-13, The Jewish Press, Brooklyn - Goje (...) są zainteresowani tylko jednym: ujrzeć Żydów zniszczonych(...). Weźmy takie duże państwo jak przedwojenna Polska. Żydzi uczynili ją bogatą i przemienili w rozwinięte państwo z mocną gospodarką, przemysłem i rolnictwem. I spójrzmy na tę Polskę dziś, po II wojnie światowej, po tym, jak opuściło ją 3,5 miliona Żydów. To wyspa zniszczenia, państwo upadające na wszystkich polach, na czele z gospodarką, przemysłem i kwestiami społecznymi. Co więcej: bardzo wielu Polaków współpracowało z Niemcami w zagładzie Żydów. Sześć największych obozów zagłady znajdowało się na terytorium Polski. Polacy wiedzieli, że po zagładzie Żydów oni także zostaną skazani na cierpienia. Jednakże nie zrobili nic, by to powstrzymać, przyczyną był ich antysemicki charakter - zniszczyć naród żydowski zamiast rozwijać się wraz z nim. * * * Yitzhak Zuckerman , USA Yitzhak Zuckerman, w książce: "A Surplus of Memory: Chronicle of the Warsaw Ghetto Uprising", Los Angeles 1993 rok, s. 479: Wielu Żydów zostało zamordowanych przez żołnierzy AK nawet w naszym sąsiedztwie. * * * Theo Klein , Francja, cytat za: L'affaire du Carmel d'Auschwitz Theo Klein, lider francuskich Żydów i przewodniczący Europejskiego Kongresu Żydów, główny zwolennik usunięcia klasztoru sióstr Karmelitanek z terenów wokół obozu Auschwitz. - Polacy i polski Kościół katolicki są przede wszystkim winni wszystkim nieszczęściom, jakie kiedykolwiek dotknęły Żydów, szczególnie zaś tych z czasów wojny 1939-1945. * * * Henryk M. Broder , Niemcy, 2001-08-13, Prywatna strona internetowa żydowskiego autora tygo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 06.05.04, 20:18 Henryk M. Broder , Niemcy, 2001-08-13, Prywatna strona internetowa żydowskiego autora tygodnika "Der Spiegel" Henryka M. Broder'a Tłumaczenie pochodzi z Niedzieli 50/2001 z felietonu prof. Jerzego Roberta Nowaka "Pro i Contra" Polska kultura cieszy się na Zachodzie dobrą opinią przede wszystkim dlatego, że poza Polską niewielu ludzi mówi po polsku i niewiele może zrozumieć. Ale jeśli lepiej się przyjrzeć i przysłuchać, to trzeba stwierdzić: polska kultura opiera się w istocie na antysemityzmie i alkoholizmie. Są to, by tak rzec, filary polskiej kultury * * * Icaak Shamir, premier Izraela , Izrael, USA, 1991-06-07, "B'nai B'rith Messenger", Los Angeles Icaak Shamir, premier Izraela, w 1989 r.: - Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki. Słowa Shamira spotkały się z głośnym chórem poparcia obywateli [Izraela]: "Polscy [Żydzi] nielicznie ocaleni z holokaustu, którzy dziś żyją w Sydney, Nowym Jorku, Ameryce Południowej czy Izraelu są jednomyślni w swoich instynktownych uczuciach do Polaków i Polski (...). Zgadzają się z wystąpieniem Szamira, że każdy Polak wypija nienawiść do Żydów z mlekiem matki (...). Wychodzą z przekonania, że każdy Polak jest antysemitą, dopóki nie udowodni się, że jest inaczej." * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 3."zarysu zarzutów" (...) Po II wojnie światowej ludzie ocalali z Holocaustu byli mordowani, bici, gwałceni, terroryzowani, torturowani i zmuszani do zaprzestania prób odzyskania lub zarządzania swoją własnością. Było to spowodowane powszechnym planem etnicznych i rasowych czystek, prowadzonych w Polsce po Holocauście, w celu usunięcia z Polski 10-proc. mniejszości żydowskiej, która przeżyła Holocaust. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 12."zarysu zarzutów" Wyrzucenie Żydów z Polski i zajęcie ich dóbr i własności zostało dokonane przy współudziale polskiego rządu, w tym polskiej policji i armii. Poprzez sponsorowany przez państwo terroryzm Polacy inicjowali i uczestniczyli w atakach na powracających Żydów. W mniejszych miastach Żydzi byli linczowani i duszeni, rozstrzeliwani lub zakłuwani na śmierć. Publiczne wieszanie Żydów było opisywane w prasie, co przerażało tych, którzy zostali w Polsce, i tych, którzy zamierzali lub próbowali wrócić. W oparciu o informacje i przekonania pozywających te ataki były częścią planu mającego wymazać wszelkie ślady rasy żydowskiej z Polski po II wojnie światowej. * * * Abraham Hirchzon , Kanada, "Intercom", quarterly bulletin of the Canadian Jewish Congress Abraham Hirchzon, fragment wystąpienia skierowanego do uczestników Marszu Żywych: -Wszędzie będziemy otoczeni przez miejscowych Polaków (...). Będziemy ich nienawidzić za ich współudział w okrucieństwach [dokonanych na Żydach]. * * * Los Angeles Times , USA, 1993-12-26, Los Angeles Times "Lista Schindlera", "Holocaust", "Shoah", "Przeżyłam Oświęcim" i inne filmy ukazały, jak Niemcy, Austriacy, Polacy i inni, torturowali i wymordowali 6 milionów Żydów podczas II Wojny Światowej. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 2."zarysu zarzutów" Plan, realizowany przez ostatnie pięćdziesiąt cztery lata (pisane w roku 1999 - wtr. WK), obejmował siłowe, przymusowe "wypędzenie aż do wytępienia" Żydów z Polski, poprzez etniczne i rasowe czystki, poprzez używanie przemocy oraz groźby przemocy, w tym tortur i śmierci. Polska, Skarb i inni Pozwani dla celów komercyjnych wyzyskiwali, zarządzali, wynajmowali, remontowali, przetrzymywali i w końcu przejmowali nielegalnie tytuły własności dóbr, w tym nieruchomości, należących do Żydów usuniętych z Polski. Robili to pod pretekstem, że dobra te zostały porzucone. Wszyscy pozwani wyciągali i nadal wyciągają zyski z realizacji tego planu kosztem starzejących się i umierających osób ocalałych z Holocaustu. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 5."zarysu zarzutów" Niemcy wykorzystały antysemicki klimat w Polsce, umieszczając tam okryte najgorszą sławą obozy śmierci, w tym Oświęcim i Treblinkę. Żydowscy mężczyźni, kobiety i dzieci z całej Europy byli mordowani i torturowani na śmierć w tych i innych obozach koncentracyjnych w Polsce. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 6."zarysu zarzutów" Kiedy naziści wycofali się z Polski, obywatele polscy, Skarb, rząd polski oraz inni Pozwani dążyli do wzbogacenia się kosztem nieszczęścia Żydów polskich poprzez powielenie nazistowskiego planu rasowej i etnicznej czystki i czerpanie zysków z zajmowania własności żydowskiej na cele komercyjne. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 7."zarysu zarzutów" Aby zmusić Żydów do ucieczki z Polski oraz porzucenia swoich dóbr i praw własności, wprowadzony został w życie morderczy plan czystek rasowych i etnicznych, skierowany przeciwko powracającym Żydom, którzy przeżyli Holocaust. Gdy Żydzi powrócili do domów w Polsce, tysiącom z nich grożono, a następnie okrutnie bito i/lub mordowano w ich dotychczasowych domach, wsiach i miastach. Zakończyło się to masową ucieczką z Polski większości polskich Żydów. Szacuje się, że ponad 60 tys. Żydów uciekło z Polski od lipca do września 1946 roku wskutek pogromu kieleckiego i potwornej kampanii przemocy skierowanej przeciwko Żydom polskim. Wielu innych nie odważyło się powrócić do Polski. Porzuciło wszelką nadzieję na odzyskanie swoich dóbr i własności. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 9."zarysu zarzutów" W czasie wprowadzania w życie planu czystek rasowych i etnicznych Żydzi w Polsce cierpieli z powodu systematycznego gwałcenia praw człowieka, w tym m.in. bicia, gróźb przemocy, łupienia, tortur, gwałtów i morderstw. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 14."zarysu zarzutów" W momencie zakończenia II wojny światowej, ignorując prawne konsekwencje ludobójstwa, zbrodni wojennych, zbrodni przeciwko ludzkości i czystek rasowych, polski rząd i Pozwani (Polacy - wtr. WK) pozwolili na kontynuację okrucieństw skierowanych przeciwko Żydom w Polsce przez kilka kolejnych lat, do momentu, gdy Żydzi poddali się z powodu wyczerpania, zostawiając za sobą Polskę i swój majątek. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18 Oska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 06.05.04, 20:25 Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 14."zarysu zarzutów" W momencie zakończenia II wojny światowej, ignorując prawne konsekwencje ludobójstwa, zbrodni wojennych, zbrodni przeciwko ludzkości i czystek rasowych, polski rząd i Pozwani (Polacy - wtr. WK) pozwolili na kontynuację okrucieństw skierowanych przeciwko Żydom w Polsce przez kilka kolejnych lat, do momentu, gdy Żydzi poddali się z powodu wyczerpania, zostawiając za sobą Polskę i swój majątek. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18 Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 15."zarysu zarzutów" Zamiast doglądać i gospodarować majątkiem z korzyścią dla pozostałych przy życiu Żydów i ich spadkobierców, Pozwani, posługując się mordem, zastraszaniem i przemocą, starali się pozbawić ofiary Holocaustu ich własności i majątków. Rozpowszechniła się praktyka dopuszczania się gróźb, przemocy, tortur, gwałtów i mordów, która pociągnęła za sobą przymusowe wysiedlenia i niemalże całkowitą eksterminację ludności żydowskiej w Polsce. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 16."zarysu zarzutów" Bezustannie, od czasów Holocaustu, Polska, Skarb i inni Pozwani zaangażowani byli w oszukańcze działania, mające zapobiec, opóźnić, udaremnić i zablokować dążenia członków grupy właścicieli do ujawnienia prawdy o swym stanie posiadania i prawach do dysponowania i korzystania z majątku pozostałego w Polsce, będącego ich własnością. * * * Rabin Zev K. Nelson , USA, 1982-11-04, "Jewish Advocate",Boston - Polacy byli gotowi i chcieli włączyć się w nazistowskie dzieło zniszczenia trzech milionów Żydów, prowadzone w ich Ojczyźnie. * * * A. Kendal , Kanada, 1994-03-27, The Toronto Star Ta wiązanka monstrualnych obelg i fałszerstw stała się tematem specjalnej konferencji prasowej władz Kongresu Polonii Kanadyjskiej. Opublikowano także liczący ponad 20 stronic raport o antypolskich fobiach w Kanadzie. Autorka Irena Tomaszewska stwierdziła, że: "efektem fałszowania historii jest stopniowe przesuwanie odpowiedzialności za ludobójstwo na Żydach z nazistów niemieckich na Polaków. Coraz częściej przedstawia się Polskę jako kolaboranta Niemców." "The Toronto Star" - poczytny dziennik kanadyjski, 27 marca 1994 roku w tekście autorstwa A. Kendala oznajmia, iż dla Niemców zbędne było polskie SS - wystarczyła Armia Krajowa, denuncjująca lub sama mordująca Żydów. Ponadto rząd polski na uchodźtwie celowo opóźniał przekazanie na zachód informacji o okrucieństwach popełnianych na Żydach. Powstanie w getcie trwało dłużej niż powstanie warszawskie. * * * Michał Cichy , Polska, 1993-12-15, Gazeta Wyborcza "Gazeta Wyborcza" z 15.XII.1993 roku, w artykule kierownika działu kulturalnego "GW" - Michała Cichego, w recenzji z pamiętników żydowskiego policjanta z getta warszawskiego: Przetrwał nawet Powstanie Wraszawskie, kiedy AK i NSZ wytłukły mnóstwo niedobitków z getta. * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 10."zarysu zarzutów" Chociaż to reżim nazistowski odpowiada za większość zniszczeń, które dotknęły Żydów w Polsce, to jednak zachowanie polskiego rządu i innych Pozwanych pozbawiło Powodów ich własności i praw do tej własności * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18, Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego USA Wsch. Okręg stanu Nowy Jork Oskarżenie wniesione do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Wschodni Okręg stanu Nowy Jork - Pozew Cywilny No. CV 99-3487, Pkt 11."zarysu zarzutów" Zamiast traktować ich (Żydów - wtr. WK) jak uchodźców, Pozwani (Polacy - wtr. WK.) przeszkadzali im w powrocie do domu, stosując potworne akty przemocy i morderstwa. Pozwani powielili nazistowski plan "Juden Rein" na własnych obywatelach, oczyszczając swój kraj z Żydów. Dzięki temu Pozwani mogli zająć i czerpać zyski z żydowskich dóbr i własności. * * * Leon Scher , USA, Tulane University w Nowym Orleanie Zydowskie getto [ w Warszawie ]przetrwalo trzy tygodnie. Walka, powstanie trwalo trzy tygodnie i oni [powstancy] prawdopodobnie zabili wiecej zolnierzy niemieckich, niz polska armia [ w czasie Kampanii Wrzesniowej ] * * * Elie Wiesel , Kanada, 1988-07-07, The Canadian Jewish News, Toronto Stanowisko Elie Wiesela, "obrońcy praw człowieka", laureata Pokojowej Nagrody Nobla w 1986 r. - Żydowskie stanowisko wobec Ojca Świętego Jana Pawła II zostało nakreślone przez Ellie Wiesela (...). W publikacji w "New York Post" Wiesel oskarżył Papieża o dążenie do "dejudaizacji holokaustu" ze względu na jego "dziwne i obraźliwe zachowanie ilekroć jest konfrontowany z najbardziej brutalnymi wydarzeniami z przeszłości" (...). "Teraz jest jasne, że ten Papież ma tak samo kłopot z Żydami jak Żydzi mają kłopot z nim. Jego zrozumienie dla żyjących Żydów jest tak ograniczone, jak jego litość dla nieżyjących Żydów" * * * Rabin Arthur Hertzberg , USA, 1983-04-09, "The New York Times" Rabin Arthur Hertzberg, wiceprezydent Światowego Kongresu Żydów i przewodniczący Konferencji Szefów Głównych Organizacji Żydowskich w Stanach Zjednoczonych: -(...) Trzeba przypominać, że gdy płonęło getto, w pozostałej części Warszawy ludzie zajmowali się swoimi codziennymi sprawami (...). -Ani Polska nie jest lepsza w swoim poświęceniu, ani ci, co ginęli za Polskę (...). -Żydzi, którzy mieszkali i umierali w Polsce, są obecni jedynie w mojej pamięci i jest to prawdopodobnie lepsze niż ich ślady znikające z polskiej ziemi * * * Mel Urbach, Edward E. Klein , USA, 1999-06-18 Doprawdy Niemcom potrzebna była pomoc w identyfikowaniu domów żydowskich w getcie: W 1942 roku naziści przeszli przez getto w Krakowie, gdzie mieszkała Bella, krzycząc "Juden Raus" ("Żydzi, wynocha"). Młodzież polska pomagała nazistom zidentyfikować domy żydowskie. * * * Rabin Moshe Shonfeld , USA Rabin Moshe Shonfeld (antysyjonista), w publikacji "The Holocaust Victims Accuse: Documents and Testimony on Jewish War Criminals", część 1, Brooklyn, New York 1977, strony 13, 16.): - Żydzi w Polsce mieli takie powiedzenie: jeżeli Polak spotka mnie na swojej drodze i nie zabije, to tylko z lenistwa (...). -Polacy (...) byli fanatycznymi katolikami i łaknęli żydowskiej krwi. -(...) Polski kler, (...), nawoływał - po upadku Nazistów - do pogromów tych Żydów, którzy cudem ocaleli * * * Menachem Begin, premier Izraela , Holandia Menachem Begin, premier Izraela, w wypowiedzi dla telewizji holenderskiej w roku 1979: - To, co obchodzi Żydów, to fakt, że Polacy kolaborowali z Niemcami (...) - Tylko około stu osób pomagało Żydom (...) - Polscy księża nie uratowali ani jednego żydowskiego życia. Dlatego wszystkie te obozy śmierci były ulokowane na polskiej ziemi * * * Max I. Dimont , USA, New American Library Max I. Dimont, historyk żydowski,"Jews, God and History", New York: New American Library, 1962, strona 387: - Polska akcja była najbardziej haniebna. Bez sprzeciwów oddali ponad 2 800 000 Żydów w ręce Niemców The Simon Wiesenthal Center The Simon Wiesenthal Center , USA, 2002-10-23, The Simon Wiesenthal Center Po interwencji zmieniono część zapisu na: "During the Nazi occupation, Endecja was active in the Armja Krajowa, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.wroclaw.mm.pl 06.05.04, 20:31 MG, jesteś jak Al Pacino w "Adwokacie Diabła" - mówisz wszystkimi językami świata, jeśli dobrze rozumiem. Bo przetłumaczyłaś teksty z gazet hebrajsko - , angielsko - , niemiecko - i francusko - języcznych:) A poza ty, nadal brak odpowiedzi na pytanie, dlaczego skoro jesteś patriotą nie mieszkasz w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 06.05.04, 21:02 Musze poprosic o to mojego przyszlego ziecia, on zna troche hebrajski, zajmie mu troche czasu, bo chlopak bardzo zajety. Odpowiedz na pytanie dlaczego nie mieszkam w Polsce juz ci wyslalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 22:10 MG słuchaj nie chciało mi się czytać tego wszystkiego co nam poprzysyłałas. Napracowalas sie ale niepotrzebnie. Słuchaj naród zydowski ma taka historie jaka ma , amy mamy taka jaka mamy. zreszta momentami bardzo podobna. Zrozumiale jest ze zydzi sa przewrazliwieni na swoja krzywde. Jedyne co mozna zrobic to uznac ich krzywdy(a narod polski zna dobrze na wlasnej skorze tez) i po prostu zostawic ich w spokoju. Jak mowie zle o nas to ok. niech mowia ich sprawa. wiesz ze wszelkie oponowanie i agresja z naszej strony wywola jedynie skutek odwrotny i niekorzystny dla nas. wiesz ze ofiar nie mozna atakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.nycap.rr.com 07.05.04, 03:38 Jestes w bledzie.My Polacy dawno uznalismy ich krzywdy i nawet przepraszalismy wielokrotnie za winy nasze i nie nasze.Czy ty kiedys uslyszales slowa prosby o wybaczenie za zbrodnie popelnione przez Zydow w stosunku do Polakow? Czy uslyszales kiedykolwiek slowa wspolczucia dla Polakow jako ofiar Holocaustu? My Polacy umiemy wybaczac i wiemy ze nie mozemy wszystkich Zydow obwiniac za to co zlego nam uczynili nam niektorzy z nich. Nigdy natomiast nie powinnismy zapomniec i zgodzic sie na dalsze obczerniania i obelgi, zwlaszcza ze w wiekszosci pochodza one od Zydow ktorzy pojecia nie maja co sie dzialo w Polsce w czasie wojny, lub od tych co komunistow chcieli z nas zrobic a jak im nie wyszlo i pogubili cieple stolki w urzedach Polskich to powyjezdzali. Po wyjezdzie z Polski , ktorej swoje wyksztalcenie zawdzieczaja, z cala nienawiscia antypolska propagande uprawiaja.Ja i wszyscy inni Polacy i Zydzi tez co sie antypolonizmowi przeciwstawiaja, nigdy nie atakujemy ofiar, dla ofiar mamy wspolczucie i szacunek.Zyczylibysmy sobie tylko aby ci Zydzi ktorzy Polske atakuja mieli choc odrobine takich samych uczuc do Polskich ofiar. Piszesz "Jak mowie zle o nas to ok. niech mowia ich sprawa. wiesz ze wszelkie oponowanie i agresja z naszej strony wywola jedynie skutek odwrotny i niekorzystny dla nas." Wedlug mnie to nie jest OK . Skutki niekorzystne dla nas beda wywolywane do czasu kiedy zaczniemy wszyscy glosno krzyczec i protestowac,nie agresja czy tez uzywanem stereotypow ale bojkotowac tych co antypolskosc uprawiaja i przedstawiajac fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 08:37 Słuchaj zydzi sie nie pogubili. Oni zostali chamsko wyrzuceni z polski przez komuchow, ktorzy szukali kozla ofiarnego na swoja nieudolnosc rzadzenia. Poza tym zydzi nie dokonywali zadnych zbrodni na narodzie polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Do MG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 09:30 To właśnie dzieki takim ludziom jak ty takiej poloni na czele z tym waszym moskalem , to dzieki wam powstaja polish jokes w stanach. Tacy ludzie jak Moskal kompromituja polske i przez nich mamy taka opinie w stanach jaką mamy. A moglibysmy byc tak wpływowi jak irlandzczycy czy zydzi w USA. Dziekujemy wam bardzo... Przez twoje posty przemawia czysta nienawisc. Ty jestes chora z nienawisci. Juz rozwiklalem jak to jest z ta niechęcia poloni do zydów w USA. To jest tak: Jedzie sobie taki polak za chlebem ciezko charowac do ameryki. A tam zastaje bogatych i dorobionych zydów. I co powstaje? -Zazdrosc, a nastepnie nienawisc. Nie mam przyjemnosci polemizowac z toba bo nie ma z kim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Do MG IP: *.nycap.rr.com 09.05.04, 00:29 Polish joke nie powstaja przez takich ludzi jak ja czy tez przez Pana Moskala.Sa produkowane i razpowszechniane przez srodki masowego przekazu w wiekszosci przez Zydow.My przeciwko nim tylko w delikatny sposob protestujemy. Oto tylko jeden z przykladow w jaki sposob wsrodkach masowego przekazu Zydzi przedstawiaja Polakow "bekartow zerujacych na krwi Zydowskich kobiet i dzieci,nie mogacych tolerowac tych kilku Zydow co przezyli.Zwyzywali papieza od GLUPIEGO POLACZKA I NAJCACIEKLEJSZEGO ANTYSEMITY.Nawolywuja Zydowskich lekarzy ,dentystow , adwokatow, aby nie leczyli czy tez swiadczyli uslug antysemityckim Polakom, ,ktorzy wedlug nich pojda do piekla, zabraniaja im zatrudniac Polakow u siebie jako sprzataczy czy robotnikow budowlanych" Jezeli ja i inni Polacy na czele z Panem Moskalem czy tez z Michaelem Preislerem protestujac przeciwko tym TYPOM i ich wypowiedziom wedlug ciebie ZIEJEMY NIENAWISCIA DO ZYDOW i przez nas powstaja Polish Joke, to zapewne wypowiedzi tych Zydow uwazasz za MILOSC DO BLIZNIEGO. Puknij sie w glowe czlowieku,i zastanow sie co ty wygadujesz.Z jakiej tez racji przyszlo ci do glowy ze my Polacy zazdroscimy Zydom bogactwa i za to ich nienawidzimy.Czyzbys sie nie nauczyl zyjac miedzy Polakami ze nam do szczescia duzo nie potrzeba.Nie dziwie ci sie ze nie masz przyjemnosci polemizowac ze mna, za dlugo w USA zyje , za duzo mam doswiadczenia na temat antypolonizmu aby pozwolic ci oskarzac nas o antysemityzm. ".CATHOLIC AUSCHWITZ SURVIVOR ASKS JEWISH WEBSITE TO REMOVE ANTI-POLISH HATE SLUR 12/30/2002 - Describing it “hateful, shameful, malicious and dishonest,” a Polish Catholic survivor of Auschwitz is asking the operators of a Jewish internet website to remove a virulent anti-Polish obscenity they are displaying on their home page. “In Auschwitz, the Nazi guards called us ‘Polish swine.’ Now, a Jewish website is calling us ‘bastards’ and tries to blame us for what the Germans did,” said Michael Preisler who spent 3 ½ years in Auschwitz as prisoner No. 22213. He is co-chair of the Polish American Congress Holocaust Documentation Committee in New York. What upset Preisler so much was the statement found at www.usajewish.com on its March 6, 2002 archive which lashed out at the Polish people and alleged: “What a surprise, Poles who hate Jews. After using us for a thousand years, capitalizing on our talents and feasting on the blood of our women and children, they spat our ashen bodies in the millions. But that is not enough, because, apparently, a few of us have survived the trip and the decrepit bastards can’t tolerate it.” Responding to these charges, Preisler told usajewish.com their accusation is “completely irrational and absurd. Please remove it.” Preisler reminded them it is a historical fact that, “Poland was a safe haven for Jews for nearly 1,000 years. When other countries in Europe were throwing them out, Poland invited the expelled Jews to come in and find refuge among us.” He also noted that, “eventually 80% of all Europe’s Jews came to live in the safe haven Poland offered them. They were free to practice their religion and to build a Jewish society inside Poland which flourished culturally, socially and economically until the Germans invaded in 1939 and began the Holocaust.” In his complaint to usajewish.com, Preisler noted that Jews and Poles were both targets of Nazi terror during the Holocaust. Three million Polish Jews perished during that terrible period. But three million Polish Christians were also killed along with those Jews. “Despite the fact we ourselves were always in danger, many Polish Catholics were willing to take on the extra risk of helping and hiding Jews from the Germans. The extra risk we took was particularly severe because Poland was the only place in all German-occupied Europe where the Nazis officially ordered an automatic death penalty for anyone trying to aid a Jew. “More Christians were killed in Poland for helping Jews than anywhere else. More Poles are honored at Israel’s Yad Vashem as ‘Righteous Gentiles’ than anyone else,” he said. This is not the first time Mr. Preisler encountered outbursts of anti-Polish prejudice. One of the most egregious took place not long ago when a New York Rabbi used his TV program to call Pope John Paul II a “dumb Polack” and a “vicious racist anti-Semite.” He appealed to Jewish doctors, dentists, lawyers and CPA’s to boycott and not do business with anyone Polish. “Don’t heal or service these anti-Semitic fiends. They’re all destined to go to hell,” he urged. “Don’t hire anti-Semitic Polacks. Not as maids…cleaning ladies…in construction companies.” “Either pure hatred or woeful ignorance” is the way Preisler classifies such accusations. “As Poles, our centuries-long and generally cordial relationship with Jews has been closer than with anyone else. It’s sad to see it so savagely misrepresented today.” MAM NADZIEJE ZE PRZECZYTALES. WIEC UZYJ SWOJ INTELEKT I ZACZNIJ ODROZNIAC ZIANIE NIENAWISCIA OD ZWYKLEGO PROTESTOWANIA PRZECIWKO BANDZIE OSZUSTOW I ZAPARZENCOW, KTORZY NIE TYLKO OBRAZAJA POLAKOW ALE ROWNIEZ ZASIEWAJA ZIARNA NIENAWISCI W SERCACH ZYDOW. OFIARA NIE POWINNA ATAKOWAC OFIARY. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Spielberg: Wrocław zagra Monachium 29.04.04, 22:00 Gość portalu: MG napisał(a): Olejmy to i pomyślmu jak żydzi (i rzymianie): Pecunia non olet. Dopóki zostawi we Wrocławiu kasę, zapraszamy serdecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 22:45 NIe tylko Spielbergowi sie u nas podoba. Nam tez sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo glupia propaganda IP: 212.127.95.* 05.05.04, 21:00 Zydzi tej masakry w Palestynie tymi glupimi propagandowymi filmikami nie zatuszujecie. Wstydzcie sie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ip Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.04, 22:17 A czemu miał by się nie podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Spielbergowi się u nas podoba 06.05.04, 22:26 Przypominam,że to wątek o filmie który będzie kręcony we Wrocławiu przez sławnego reżysera,a nie wątek o krzywdach narodu żydowskiego.To tylko tak na marginesie. ------------------------------------------------------ pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: 212.127.95.* 07.05.04, 10:25 krzywdach i zbrodniach powinienes napisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Spielbergowi się u nas podoba IP: *.nycap.rr.com 09.05.04, 00:42 Bedzie krecony przez rezysera ktory ma antypolskie atytuty. Odpowiedz Link Zgłoś