Dodaj do ulubionych

Nowy Dwor-prosze o info

IP: *.se.client2.attbi.com 12.05.04, 03:33
Hej!

Po kilku latach wracam do Wroclawia. Zamieszkam na Nowym Dworze. Czy ktoras z
mam moglaby polecic: pediatre, dobre przedszkole, itp. Co ze sklepami,
placami zabaw? Interesuje mnie doslownie wszystko. Dziekuje za wszelkie
informacje!
Obserwuj wątek
    • Gość: almac Re: Nowy Dwor-prosze o info IP: *.e-wroc.com 12.05.04, 03:36
      Ja osobiście jakoś nie przepadam za Nowym Dworem, 100x bardziej lubię Kozanów
      (mimo znacznie gorszych połączeń komunikacyjnych)
    • igi.wr Re: Nowy Dwor-prosze o info 12.05.04, 04:46
      Kiepsko, że zamieszkasz akurat na nowym dworze, mało przyjazne blokowisko.
      Raczej nie posyłaj dziecka do 113.
      • pluto10 Re: Nowy Dwor-prosze o info 12.05.04, 17:43
        igi.wr napisał:

> Kiepsko, że zamieszkasz akurat na nowym dworze, mało przyjazne blokowisko.
        > Raczej nie posyłaj dziecka do 113.

A dlaczego ma nie posyłać dziecka do 113?Przecież 113 jest lepszą szkołą niż ta
        na Muchoborze Małym.Poza tym jest jedną z najlepszych pod względem sportowym we
        Wrocławiu.Ma bardzo duże zaplecze sportowe,ma takie rzeczy o jakich inne szkoły
        mogą pomarzyć (siłownia,dla uczniów również,salę do ping-ponga,salę do gry w
        mini hokeja,poza tym basen,4 sale do gry w siatkówkę ,sala do gry w piłkę
        ręczną,sala do gry w koszykówkę,i wiele wiele innych rzeczy o których inne
        szkoły mogą pomarzyć).Poza tym 113 ma bardzo dobrą ocenę z kuratorium.A poza
        tym ta szkoła ma jeszcze wiele innych zalet (np.jednocześnie może się w niej
        uczyć ok.5.000 uczniów!!!,co jest wielkim plusem,są trzy języki obce,przy
        szkole działa MDK Fabryczna,w szkole jest mnóstwo zajęć pozalekcyjnych dla
        dzieci w różnym wieku,są sale komputerowe z internetem,jest sala
        widowiskowa,rampa,kilka sklepików).Iwiele naprawdę wiele innych rzeczy o
        których inne szkoły mogą pomarzyć.
        ------------------------------------------------------
        pluto10
        • igi.wr Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 04:28
          alternatywą dla 113 nie jest 32 na M.Małym tylko bodajże 103, mała szkoła na
          tyłach 113. Zgadzam się z Tobą w tych kwestiach, które opisałeś, ale własnie ze
          wzgledu, ze jest to potężna szkoła, łatwo o anonimowość. Sprzyja to wszyskim
          czynnikom demoralizujacym dziecko (narkotyki, dreczenie młodszych dzieci
          itp.)
          • pluto10 Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 17:03
            igi.wr napisał:

> alternatywą dla 113 nie jest 32 na M.Małym tylko bodajże 103, mała szkoła na
            > tyłach 113. Zgadzam się z Tobą w tych kwestiach, które opisałeś, ale własnie
            ze
            >
            > wzgledu, ze jest to potężna szkoła, łatwo o anonimowość. Sprzyja to wszyskim
            > czynnikom demoralizujacym dziecko (narkotyki, dreczenie młodszych dzieci
            > itp.)

Na całym Nowym Dworze jest tylko 113,kiedyś była 100 ale ją zlikwidowano z
            jakieś 6 lat temu.Na nowym dworze jest tylko 113.
            pluto10
            • igi.wr Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 17:17
              Mówisz o tej szkole na tyłach 113? a to nie wiedziałem, ze ją zlikwidowali...
    • Gość: michalkowa Re: Nowy Dwor-prosze o info IP: *.se.client2.attbi.com 12.05.04, 13:33
      Podnosze watek i czekam na konkretne informacje. Dzieki!
      • ed_norton Re: Nowy Dwor-prosze o info 12.05.04, 17:27
        przedszkola:
        chyba najlepiej wyglada przedszkole przy strzegomskiej, nowe w głębi osiedla w
        sąsiedztwie SP32 i ogródków z duzym placem zabaw, z zewnatzr wyglada ładnie.

szkoły podstawowe: 113 na zemskiej i 32 na Szkockiej.

zakupy:
        market kaufland na Gubinskiej przy krzyzówce, do tego hala strzegomska czyli
        dawny handelplac z ulicy przeniesiony do budynku. kupic mozna wszystko, od
        spozywki az po czesci do ubrania.

doskonaly wezel komunikacyjny, w zasadzie bezprzesiadkowo mozna dojechac w
        niemal kazdy zakątek miasta.

kilka slepów nocnych, ale juz nie jest jak dawniej i nawet jest spokojniej w
        obrębie krzyzówki.
        poczta tam gdzie byla czyli w punktowcu przy guninskiej, do tego kilka ajencji
        pocztowych rozsianych po obu stronach strzegomskiej.

samolotow nie slychac juz tak jak 12-15 lat temu, bo nie ma wojskowych odrzuotwców.

co wiecej? no da sie zyc, chociaż dresiarzy i blokersów nie brakuje, to "swoich"
        nie rusza.
        zloedzieje samochodów i cześci samochodowych...no, to jest problem, nie ma
        wystarczającej ilosci milicjantow do pilnowania, wiec kradna...zarowno na nowym
        dworze jak i na muchoborze.

z dwoch soeidli na leow i prawostronnej strzegomskiej wybralbym zdecydowanie
        muchobor maly. jakos tu kamerlaniej (hue hue, w blokowisku kamerlaniej) i
        przytulniej mimo, ze ksionc Franek zapodaje dzwonnica po 2 -3 razy dziennie :)

generalnie ju uelkom :))))
        • almac Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 04:33
          ed_norton napisał:
          >
          > doskonaly wezel komunikacyjny, w zasadzie bezprzesiadkowo mozna dojechac w
          > niemal kazdy zakątek miasta.

W związku z powyższym jak mi ktoś jeszcze napisze, że ND ma kiepskie połączenia
          i potrzebuje następnych linii autobusowych (nie wiem czemu większość
          proponowanych nowych linii przez Most Tysiąclecia ma jechać przez ND ale
          omijając całkowicie Kozanów), a Kozanów ma świetne i nie potrzebuje żadnych
          dodatkowych połączeń(np. z pl. Dominikańskim lub przez Most T.) to zabiję na
          miejscu.
        • leo19 Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 16:27
          ed_norton napisał:

> przedszkola:
          > chyba najlepiej wyglada przedszkole przy strzegomskiej, nowe w głębi osiedla w
          > sąsiedztwie SP32 i ogródków z duzym placem zabaw, z zewnatzr wyglada ładnie.
          >
          > szkoły podstawowe: 113 na zemskiej i 32 na Szkockiej.

Czy ja o czymś nie wiem? Bo wg moich informacji to szkołę nr 32 zlikwidowano
          jakieś 4 lata temu (i całe szczęście).

> zakupy:
          > market kaufland na Gubinskiej przy krzyzówce, do tego hala strzegomska czyli
          > dawny handelplac z ulicy przeniesiony do budynku. kupic mozna wszystko, od
          > spozywki az po czesci do ubrania.

Kaufland to masz na Legnickiej, przy Gubińskiej jest Lidl, którego nikomu nie
          polecam.

> dawny handelplac z ulicy przeniesiony do budynku. kupic mozna wszystko, od
          > spozywki az po czesci do ubrania.

To nie do końca tak, bo przez jakiś czas hala i plac funkcjonowały obok siebie.
          Generalnie hala jest ok.

> doskonaly wezel komunikacyjny, w zasadzie bezprzesiadkowo mozna dojechac w
          > niemal kazdy zakątek miasta.

Rzeczywiście, jest tu najwięcej linii autobusowych w całym Wrocławiu.

> z dwoch soeidli na leow

Mógłbyś pisać po polsku?
          • ed_norton Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 16:42
            leo19 napisał:

> ed_norton napisał:

> Czy ja o czymś nie wiem? Bo wg moich informacji to szkołę nr 32 zlikwidowano
            > jakieś 4 lata temu (i całe szczęście).
            >

o widzisz, czyli ja mam po 4 latach przerwy w mieszkaniu tutaj jakies braki :)

> > zakupy:

> Kaufland to masz na Legnickiej, przy Gubińskiej jest Lidl, którego nikomu nie
            > polecam.

fakt, widzisz, wiem, ze jest market, ale nie robie w nim zakupoiw (wole hale
            strzeg) stad nazwy nie pamietam

> > dawny handelplac z ulicy przeniesiony do budynku. kupic mozna wszystko, od
            > > spozywki az po czesci do ubrania.
            >
            > To nie do końca tak, bo przez jakiś czas hala i plac funkcjonowały obok siebie.
            >

niby tak, ale na szczescie gros badylarzy ulicznych sie zwinelo, ci porzadniejsi
            handluja w hali, a na ulicy zostalo tylko troche rencistek z dzialki i moczymordy.

> Generalnie hala jest ok.
            >
            > > doskonaly wezel komunikacyjny, w zasadzie bezprzesiadkowo mozna dojechac w
            > > niemal kazdy zakątek miasta.
            >
            > Rzeczywiście, jest tu najwięcej linii autobusowych w całym Wrocławiu.

> > z dwoch soeidli na leow
            >
            > Mógłbyś pisać po polsku?

pewnie :)

szlo mi o to, ze z dwoch osiedli na lewo i prawo od strzegomskiej :)

i tym spoosbem ktos sie czegos wiecej dowiedzial o ND :)
            • igi.wr Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 17:41
              32 zlikwidowano?? przecierz to cały kompleks szkolny, podstawówka, gimnazjum,
              liceum...
              • pluto10 Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 17:42
                igi.wr napisał:

> 32 zlikwidowano?? przecierz to cały kompleks szkolny, podstawówka, gimnazjum,
                > liceum..

To prawda.
                pluto10
              • leo19 Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 21:24
                igi.wr napisał:

> 32 zlikwidowano?? przecierz to cały kompleks szkolny, podstawówka, gimnazjum,
                > liceum...

32 to numer byłej podstawówki i o niej była mowa. Kompleks szkół nr 3 jest tam
                jak najbardziej: gimnazjum i kilka szkół średnich.
    • michalkowa Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 03:47
      Dzieki ed-norton za wyczerpujaca wypowiedz! Wiesz cos o nowej hali sportowej?
      Monika
      • igi.wr Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 04:33
        Nowy kompleks sportowy powstał "na tyłach" Nowego Dworu od strony zajezdni
        autobusowej. Z tego co mi się obiło o uszy duza część karnetów jest wykupowana
        ze sporym wyprzedzeniem i ich cena jest dość wysoka.
        • leo19 Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 21:26
          igi.wr napisał:

> Nowy kompleks sportowy powstał "na tyłach" Nowego Dworu od strony zajezdni
          > autobusowej.

No, no... Okazuje się że mam zajezdnię pod domem, którą musiałem przegapić :-)
          • igi.wr Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 21:45
            pętla, petla, pętla, pętla, już dobrze?
            • leo19 Re: Nowy Dwor-prosze o info 13.05.04, 21:59
              igi.wr napisał:

> pętla, petla, pętla, pętla, już dobrze?

perfekt :)
              • Gość: miou6 Re: Nowy Dwor-prosze o info IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.04, 13:36
                Trzeba Ci wiedzieć, że możesz spotkać ROBALE! Ale mam sposób i od paru lat mam
                spokój (na życzenie).
                Co do aprowizacji; to lipa, po zamknięciu Creatora żarło trzeba targać z
                Centrów handlowych, bo w Lidlu tylko junkfood, a na Hali drogo (polecam
                warzywka obok) A - niezły wybór piwa w pawilonie koło Lidla.
                • ed_norton Re: Nowy Dwor-prosze o info 14.05.04, 16:45
                  Gość portalu: miou6 napisał(a):

> A - niezły wybór piwa w pawilonie koło Lidla.

hue hue, na piwo to juz znalazlem sklepik :) mlode, znjace sie na piwie chlopaki
                  otworzyly sklepik na szwedzkiej. pwiniak sie nazywa i poza produktami browarow
                  maja cos, na czym sie kompletnie nie znam, ale chyba zaczne sie dowiadywac
                  wiecej, mianowicie zestaw do produkcji piwa w domu :)

generalnie moze ktos z forumowiczow warzyl juz browarek samodzielnie? chetnie
                  sie dowiem wiecej.

a piwnika polecam, bo jest fajnie i obsluga kumata, zorientowana i z zapalem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka