Dodaj do ulubionych

Red. Sawka wszędzie widzi faszyzm

29.07.11, 12:01
a tymczasem koledzy i koleżanki z poznańskiego oddziału gazety już uruchomili swoje kontakty, żeby obronić Chińczyka przed zarzutem propagowania komunizmu. Dla potencjalnych zainteresowanych link:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10025803,Portret_Mao_Tse_Tunga__zart_czy_przestepstwo_.html
W skrócie: chińsko-japoński kucharz wywiesił sobie nad wejściem do knajpy portret Mao. Tłumaczy, że to rodzaj sztuki, a obraz miał być ironiczny. Jeden z mieszkańców doniósł na prokuraturę. W ramach pomocy chińskiemu Japończykowi gazeta nawet wygrzebała spod ziemi profesora socjologii, który stwierdził m.in.:

"Myślę, że taka reklama nie zachęca do popełniania zbrodni w lokalu, a jest formą żartu, którego zadaniem jest przyciągnięcie uwagi".

Ciekaw jestem co na to redaktor Sawka? Czy stwierdzi, że jego koledzy - broniąc japońskiego Chińczyka - propagują wraz z nim komunizm? W końcu wszyscy wiedzą, że Chińczycy to komuniści z urodzenia, więc takie tam pierdzielenie o prowokacji i ironii to z przymrużeniem oka.
Obserwuj wątek
    • Gość: WK Re: Red. Sawka wszędzie widzi faszyzm IP: 156.17.73.* 29.07.11, 13:13
      A czy red.Sawka (lub inny w GW) kiedykolwiek oburzał się np. na koszulki z wizerunkiem lewackiego siepacza czyli Che Guevary?
      • sverir Re: Red. Sawka wszędzie widzi faszyzm 29.07.11, 15:41
        Nigdy:)
        Kilka lat temu na pikniku SLD wisiał ogromny baner z cytatem Che Guevary. Dziennikarze też na nim byli - nikt nie doniósł o propagowaniu komunizmu. Skądinąd słusznie, ale razi ten dysonans w akceptacji ideologii i ideologów.
        • niestaly_czytelnik Nie zwracajcie uwagi na tow. red. Sawkę 30.07.11, 09:58
          To chory człowiek. Jemu lekarza trzeba.

• aa.6 Oświadczenie marki Piast 29.07.11, 13:33
      www.slaskwroclaw.pl/6900565.dhtml
      W odniesieniu do artykułu Gazety Wyborczej pt. „Piast tylko dla Polaków” z dnia 26 lipca 2011 roku, marka Piast pragnie podkreślić, że nigdy nie wspierała i nie wspiera żadnej ideologii, która dopuszcza jakąkolwiek formę nienawiści.

Jesteśmy jednocześnie zaskoczeni, że autor artykułu wskazał na analogię między hasłem reklamowym marki Piast a nazistowskim hasłem ideologicznym. Tym bardziej, że taka figura retoryczna była historycznie wielokrotnie używana, począwszy już od czasów starożytnych, stając się elementem kultury. Obecnie jest to często stosowana technika komunikacji marketingowej, która wzmacnia przekaz.

Przywołany slogan marki Piast „Jedno Miasto. Jeden Klub. Jeden Piast.”, jest jednym w wielu wariantów wykorzystywanego od lat hasła „Moje Miasto. Mój Klub. Mój Piast.” Ma ono na celu łączyć mieszkańców Wrocławia w dumie i miłości do miasta i klubu piłkarskiego WKS Śląsk Wrocław, a nie ich dzielić. Marka Piast jest sponsorem klubu i jest dumna z kolejnych zwycięstw i awansu do europejskich pucharów.

Wobec skojarzeń, które nasze hasło wywołało, a od których się całkowicie odcinamy, jesteśmy gotowi zrezygnować z wykorzystywania go w kampaniach reklamowych w przyszłości.

Napisali że są gotowi zrezygnować z wykorzystywania tego hasła a ja uważam że w żadnym wypadku! Byłoby to zwycięstwo głupoty nad zdrowym rozsądkiem!
      • Gość: Ortalion Re: Oświadczenie marki Piast IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.11, 16:39
        Napisali, bo przyznają się w ten sposób do błędu (nazywając to najdelikatniej). Przegrali by każdy proces sądowy w demokratycznym kraju. Samo ich oświadczenie jest żałosne. Piszą o tym, że wielokrotnie w kulturze wykorzystywano takie hasła retoryczne. To taka sama "zabawa" jak tłumaczenie, że podniesioną ręką zamawia się piwo, a swastyka nie jest nazistowska. Carlsberg nawet tego "wielokrotnie" żadnym przykładem nie popiera. Żenada!
        • sverir Re: Oświadczenie marki Piast 29.07.11, 17:13
          Nie w każdym demokratycznym kraju, ale w Polsce z pewnością. Polska to kraj w którym wyciągnięta dłoń to propagowanie faszyzmu, bez względu na kontekst, bo tak uważa dyrektor Państwowego Muzeum w Auschwitz-Birkenau, natomiast wieszanie portretu Mao to nic strasznego, bo Mao kojarzy nam się z Chinami i jest elementem popkultury.

Ale, ale, cytacik na koniec:

"Jeden Bóg, jeden cel, jedna reggae rodzina".

Hasło faszystowskie? Ukłon w kierunku kiboli? W utworze reggae?
          • Gość: 88 Re: Oświadczenie marki Piast IP: *.e-wro.net.pl 29.07.11, 18:12
            Portret Adolfa Hitlera przed restauracją albo na zwykłym T-shirtcie to propagowanie faszyzmu czy taki fajny, ironiczny "happening"?
            Paniwe Sawka, jaka jest pana odpowiedź na powyższe pytanie?
            • Gość: Uhn czego sie dziwicie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.07.11, 18:22
              Najpierw popieracie to towarzystwo a potem kiedy zaczynaja w koncu dobierac sie do was to budzicie sie z reka w nocniku. Zachowujecie sie jak dzieci. Czas dorosnac.
              .
            • katonzwybiorczej Re: Oświadczenie marki Piast 29.07.11, 18:40
              Portret Adolfa Hitlera przed restauracją albo na zwykłym T-shirtcie to propagow
              > anie faszyzmu czy taki fajny, ironiczny "happening"?
              > Paniwe Sawka, jaka jest pana odpowiedź na powyższe pytanie?

NIE JESTEM SAWKA. Jestem niczym pijawka i odpowiem tak: Adolf Hitler jest zły bo to...uwaga, uwaga...PRAWICOWIEC! Hehe...a my-nowoczesne lewaczki nie lubimy prawicowców!
    • Gość: zenek Swego czasu niektórzy nie widzieli faszyzmu... IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.11, 18:26
      w Moskwie i Berlinie. resztę znamy z historii
    • miejski_glupek Redaktorzy z Wyborczej mylą estetykę z ideologią 29.07.11, 21:23
      Należy wspomnieć o niebezpiecznym przekazie Freddiego Mercury w piosence "One vision". Tutaj cover w wykonaniu zepołu Laibach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka