Dodaj do ulubionych

Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa...

05.08.11, 20:13
Dla mnie to totalny bezsens. Przecież przed wejściem do strefy saun jest napisane, że trzeba mieć obowiązkowo 2 ręczniki. Jeden na stopy. Drugi do ciała. Jak ktoś wstydliwy, krępuje się i nie chce pokazywać całemu światu swoich wdzięków to może ręcznikiem się tak opatulić, że nic nie będzie widać. Nie wiem skąd ten pomysł, że jest problem z nagością?
A jeżeli kogoś brzydzi widok nagiej osoby to znaczy, że to z nim jest problem. I czas udać się do lekarza, bo to brzmi jak faszyzm. Może od razu przy wejściu postawić tabliczkę: "brzydkim wstęp wzbroniony"?
Jak to mówi powiedzenie: "Świnia, nie ten co pokazuj, a ten co się gapi."
Polska pruderia wkroczyła do europejskiej stolicy kultury.... wstyd.

A ten kto na saunie chce organizować wyjścia grupowe to chyba nie mówi nie. Saunarium jest za małe. I już teraz ciężko czasem wejść do sauny i swobodnie usiąść. Na ceremoniach zapachowych sauna zewnętrzna jest ubita na maxa. Nie rzadko, osoby które przychodzą w ostatnim momencie słyszą: Przykro mi, nie ma już miejsc.

A jak komuś nie pasuje nagość w saunie, to niech idzie gdzie indziej. Jedna to sauna we Wrocławiu?

A czy w szatni i pod prysznicem też mam się zakrywać? Paranoja.

"- Mamy sygnały od osób i firm, że chciałyby korzystać z saun, ale się wstydzą. Firmy chcą tu robić imprezy integracyjne na 20-30 osób. Trudno jednak pracownikom korzystać z sauny, jeżeli muszą pozostać nago; przecież księgowa nie rozbierze się przed radcą prawnym - tłumaczy prezes WPW."

Co za kretynizm! Nie dość, że strefa saun przynosi największe zyski to chcą ją jeszcze zniszczyć i skomercjalizować!

Przecież strefa saun to strefa odprężenia, relaksu i ciszy. Wręcz w każdej saunie jest napisane, że w saunie obowiązuje cisza. Jakoś nie jestem sobie w stanie wyobrazić bym szedł odpocząć wygrzać się do saun a obok mnie trwała firmowa impreza integracyjna. Może jeszcze z grillem i muzyką? To wręcz niszczenie całego uroku tego miejsca. Tam się idzie wyciszyć, odprężyć. Nabrać sił po całym dniu pracy. A nie na imprezę firmową?
A przy okazji ciekaw jestem jak by taka impreza firmowa wyglądała? W każdej saunie szwedzki stół?
A w basenie Thalasso chłodziłby się napoje z procentami?

Nowy prezes chce popsuć saunarium. Skomercjalizować je. Wydusić z niej jak najwięcej kasy.
Smutne to.

"Prezes mówi też, że, jak jeszcze przed prezesowaniem bywał w aquaparku z kolegami i do saun wchodzili tylko na chwilę, bo się krępowali. - Łatwiej obnażyć się przed obcymi niż znajomymi - uważa."
O jej. To straszne. Jak bu mu się kazali obnażać. Przecież przed wejściem jest napisane, że trzeba mieć ręcznik. I można przecież wszystko zasłonić.
I... jak to tylko na chwilę? Krótką chwilę mógł się po krępować a długą to już nie? To po co w ogóle wchodził? Nie zrozumiałe to dla mnie.
Obserwuj wątek
    • polujacy_na_kaczki Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 05.08.11, 20:13
      Żenada. Może jeszcze obowiązkowe dresy na basenach?
      • Gość: mkk Prezes aquaparku ma zly pomysl IP: *.play-internet.pl 06.08.11, 13:21
        Niedorzeczny pomysl dyrektora - potem ludzie w swoich przepoconych strojach beda sie kapac w basenach i tak na zmiane: sauna-basen. Polowa sie nawet nie oplucze, bo taka jest mentalnosc i "schludnosc" Polakow.

Wroclawski aquapark zaprasi nowym haslem - tylko u nas kapiel w zurze z potu setek ludzi!
        Suuuuuuper.
      • Gość: latko Sauna inaczej. IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 08:50

Wygląda na to, że do korporacji dotarło wiekiem już na stanowiska menedżerskie pierwsze pokolenie JP2. Wychowankowie żyjących w celibacie księży bezkompromisowo ukazują Europie nasze polskie wartości katolickie. Grzech i wstyd to dwie wartości najbardziej katolickie i najgorliwiej przez KK w ludziach zaszczepiane.

To nasz polski wkład w rozwój cywilizacji. W Polsce "sauna inaczej".

U nas generalnie "mnóstwo inaczej". Może powinniśmy zrobić z tego slogan reklamowy dla turystów, takie zaproszenie na egzotyczną wyprawę do kraju zamieszkanego przez dziwadła.
    • selifselif Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 05.08.11, 20:17
      Dla mnie to totalny bezsens. Przecież przed wejściem do strefy saun jest napisane, że trzeba mieć obowiązkowo 2 ręczniki. Jeden na stopy. Drugi do ciała. Jak ktoś wstydliwy, krępuje się i nie chce pokazywać całemu światu swoich wdzięków to może ręcznikiem się tak opatulić, że nic nie będzie widać. Nie wiem skąd ten pomysł, że jest problem z nagością?
      A jeżeli kogoś brzydzi widok nagiej osoby to znaczy, że to z nim jest problem. I czas udać się do lekarza, bo to brzmi jak faszyzm. Może od razu przy wejściu postawić tabliczkę: "brzydkim wstęp wzbroniony"?
      Jak to mówi powiedzenie: "Świnia, nie ten co pokazuj, a ten co się gapi."
      Polska pruderia wkroczyła do europejskiej stolicy kultury.... wstyd.

A ten kto na saunie chce organizować wyjścia grupowe to chyba nie mówi nie. Saunarium jest za małe. I już teraz ciężko czasem wejść do sauny i swobodnie usiąść. Na ceremoniach zapachowych sauna zewnętrzna jest ubita na maxa. Nie rzadko, osoby które przychodzą w ostatnim momencie słyszą: Przykro mi, nie ma już miejsc.

A jak komuś nie pasuje nagość w saunie, to niech idzie gdzie indziej. Jedna to sauna we Wrocławiu?

A czy w szatni i pod prysznicem też mam się zakrywać? Paranoja.

"- Mamy sygnały od osób i firm, że chciałyby korzystać z saun, ale się wstydzą. Firmy chcą tu robić imprezy integracyjne na 20-30 osób. Trudno jednak pracownikom korzystać z sauny, jeżeli muszą pozostać nago; przecież księgowa nie rozbierze się przed radcą prawnym - tłumaczy prezes WPW."

Co za kretynizm! Nie dość, że strefa saun przynosi największe zyski to chcą ją jeszcze zniszczyć i skomercjalizować!

Przecież strefa saun to strefa odprężenia, relaksu i ciszy. Wręcz w każdej saunie jest napisane, że w saunie obowiązuje cisza. Jakoś nie jestem sobie w stanie wyobrazić bym szedł odpocząć wygrzać się do saun a obok mnie trwała firmowa impreza integracyjna. Może jeszcze z grillem i muzyką? To wręcz niszczenie całego uroku tego miejsca. Tam się idzie wyciszyć, odprężyć. Nabrać sił po całym dniu pracy. A nie na imprezę firmową?
      A przy okazji ciekaw jestem jak by taka impreza firmowa wyglądała? W każdej saunie szwedzki stół?
      A w basenie Thalasso chłodziłby się napoje z procentami?

Nowy prezes chce popsuć saunarium. Skomercjalizować je. Wydusić z niej jak najwięcej kasy.
      Smutne to.

"Prezes mówi też, że, jak jeszcze przed prezesowaniem bywał w aquaparku z kolegami i do saun wchodzili tylko na chwilę, bo się krępowali. - Łatwiej obnażyć się przed obcymi niż znajomymi - uważa."
      O jej. To straszne. Jak bu mu się kazali obnażać. Przecież przed wejściem jest napisane, że trzeba mieć ręcznik. I można przecież wszystko zasłonić.
      I... jak to tylko na chwilę? Krótką chwilę mógł się po krępować a długą to już nie? To po co w ogóle wchodził? Nie zrozumiałe to dla mnie.
    • tbernard Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 05.08.11, 20:21
      Nie rozumiem. Chce zakazać przymusu rozbierania się, czy zakazać rozbierania się? Czy teraz jest przymus?
      • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 20:45
        > ę? Czy teraz jest przymus?
        teraz jest zakaz strojów kąpielowych...
        • Gość: rest Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.21.54.194.generacja.pl 05.08.11, 20:53
          strojów kąpielowych... bo zwyczajnie jest to nie zdrowe... to są sztuczne materiały najczęściej i mogłoby się to dla ciebie źle skończyć zapewne :)
          • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 20:56
            nago jest zdecydowanie wygodniej, jednak ten strój nie wpływa na ubytek zdrowia, nie przesadzajmy...
            Dane mi od wielu lat korzystać z sauny, zarówno bez stroju, jak i w, zdrowotnie nie dostrzegam różnicy...
            • selifselif Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 21:25
              > Dane mi od wielu lat korzystać z sauny, zarówno bez stroju, jak i w, zdrowotnie
              > nie dostrzegam różnicy...

Ja dostrzegam.
              • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 21:31
                zachorowałeś po kąpielówkach? te od chińczyków czasem nie z lycry tylko jakiegoś badziewia może faktycznie inaczej reagują? nie wiem, w najtańszych nie chodziłam, a moim nic się nie działo i skóra cała i zdrowa zawsze była...

Chociaż zdecydowanie preferuję nagość, nie załamuję rąk, gdy jest jej zakaz. Na saunę chodzę w innym celu, niż tylko się rozebrać i w stroju też potrafię osiągnąć swój cel, czyli solidnie się wygrzać. Bez uszczerbku na zdrowiu...
                • selifselif Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 21:42
                  nchyb napisała:

> zachorowałeś po kąpielówkach? te od chińczyków czasem nie z lycry tylko jakiego
                  > ś badziewia może faktycznie inaczej reagują? nie wiem, w najtańszych nie chodzi
                  > łam, a moim nic się nie działo i skóra cała i zdrowa zawsze była...

No właśnie. Skoro Pani nie wie to lepiej będzie jak się nie będzie Pani wypowiadać.

Nie zachorowałem po kąpielówkach. Ale przyznaję, że bardzo nie komfortowe było dla mnie siedzenie w mokrych, gorących, spoconych kąpielówkach na rozgrzanych deskach w saunie.
                  I to ciągłe zdejmowanie kąpielówek pod prysznicem po każdej wizycie w saunie. Strasznie nie wygodne. Wszak przecież po każdej wizycie w saunie należy dokładnie ochłodzić i opłukać ciało z potu. I ile przez to czasu się traci.
                  Kąpielówki na saunie - dla mnie to nie do pojęcia.
                  • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 21:53
                    wiem, jak jest w zwykłych lycrowych, kupionych w sklepie. Więc chyba mogę się wypowiedzieć? wiele lat własnych doświadczeń i doświadczeń znajomych sprawia, że uważam, ze normalny strój nie jest niebezpieczny dla zdrowia.
                    gdy siadałam w stroju kąpielowym na ręczniczku w saunie, było podobnie, jak gdy na tym samym ręczniku siedziałam bez stroju...
                    Siadanie gołym dupskiem (w kąpielówkach lub bez) na gołych deskach ogólnej sauny - dla mnie jest po prostu niehigieniczne...
                    Kilkukrotne zdjęcie stroju pod prysznicem nie stanowiło dla mnie problemu, być moze bardziej sprawna jestem od Pana... ;-)

> Kąpielówki na saunie - dla mnie to nie do pojęcia.
                    jak wspominałam wielokrotnie, preferuję w saunie nagość, ale nie rezygnuję z wygrzewania przy zakazie nagości. Nie do pojęcia dla mnie jest to, że ktoś chce nakazów i zakazów w tak błahej w sumie sprawie. Pozostawiłabym sprawę nagości lub jej braku zainteresowanym. Chcesz, wchodzisz nago, nie chcesz, rezygnujesz lub wchodzisz w stroju. Ale bez potępiania tych wybierającyh inaczej...
                    • Gość: bezsens Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.08.11, 23:36
                      cóż ja również odpowiem droga pani. Mnie ten problem nie dotyczył, gdyż zawsze w saunie jestem nago, ale mój 'skrępowany' kolega cały czas chodził w kąpielówkach. Akurat przymusu w jedną i w drugą stronę nie było - jak komu wygodniej.

Problemem zdaje się jest nie tyle materiał co... płeć. Niestety nasze jądra, które powinny zawsze mieć chłodniejszą temperaturę niż temperatura ciała w kąpielówkach się zwyczajnie w świecie gotują. Ani to przyjemne uczucie, ani również zdrowe. Cóż więc zrobić? Mężczyźni nago, a kobiety w kostiumach? Albo dni dla mężczyzn osobno i dla kobiet osobno? A może dwie sauny nie-koedukacyjne obok siebie? Pomysłów na rozwiązanie jest dużo.

Sam saunę bardzo lubię, polecam wszystkim. Nie chodzę się tam 'wygrzać', choć wiem, że dla wielu jest to jedyne sensowne zastosowanie sauny. Chodzę tam się odprężyć. Pooddychać wilgotnym powietrzem, zrelaksować się, wziąć udział w aromaterapii. We wrocławiu chyba nie ma zwyczaju biczowania się, ale również to lubię - poprawia bardzo krążenie i dzięki temu skóra jest lepiej odżywiona, szybciej również 'oddaje' szkodliwe substancje, które skutecznie się w nią wżarły po takim biczowaniu.

Generalnie sam pomysł sauny w ubraniach również uważam, ze swojego, egocentrycznego, męskiego punktu widzenia za nieporozumienie. Wiem, czym to się skończyło dla kolegi, nie chcę tego doświadczyć na sobie. Rozumiem jednak, że część osób chciałaby jednak 'spróbować' kilka razy w kostiumie. Dlatego więc myślę, że najbardziej sensownym rozwiązaniem dla Aquaparku będzie jego dalsza rozbudowa z 'zysku' spółki. W 3 lata spokojnie powinni odłożyć tyle, ile potrzeba na drugi, nawet nieco większy kompleks saun. Wtedy porozmawiamy, bo teraz to nie ma o czym - sauny są zwyczajnie w świecie przepełnione, jedynie kilka godzin w tygodniu ma mniejsze oblężenie. Praktycznie nigdy nie ma tak, aby w saunie było całkowicie pusto.

Sauny są bardzo dobre dla nas, mieszkańców klimatów przejściowych, bo pozwalają 'uzupełniać' deficyty słońca i ciepła podczas wyjątkowo paskudnych i długich zim. Jednak dobry efekt z korzystania z saun może być tylko wtedy, kiedy korzysta się z niej regularnie, przez cały rok, a nie tylko w zimie.

A wstydliwym polecałbym na start mniejsze sauny - jest ich trochę we Wrocławiu. W większości obowiązuje również polityka nagości, ale pewnie jakiśtam promil pozwala na saunowanie się w strojach.

Ja osobiście nie jestem zwolennikiem strojów na saunie, ale jeśli już muszą być, to niech będą dobrowolne.

Pochwalę się, jestem młody, wysportowany i nie tak do końca straszny z facjaty (choć do shreka mi dużo jeszcze brakuje) więc póki co pewnie moja fizjonomia nikogo nie odstrasza. Może, kiedy będę już stary, pomarszczony, brzydki i z nadwagą oraz paskudnie śmierdzący przy lekkim pocie - zacznę postulować o stroje obowiązkowe. Póki co - jestem na nie.
                      • Gość: Adam Kg Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.superkabel.de 06.08.11, 21:31
                        Ale jak juz bedziesz wiekowyy, to jak chcesz zaslonic swoja starosc? opatulisz sie w przescieradlo? w kapielowkasz czy bez tez bedziesz tak samo "pachnial" potem.
                        Cala Skandynawia, Niemcy korzystaja z sauny nago.
                        • Gość: bezsens Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.11, 12:13
                          to będzie za około 45 lat. Do tego czasu, patrząc po swoich rodzicach, kuzynach i generalnie rodzinie - bedę w stanie, przy założeniu regularnych ćwiczeń fizycznych utrzymywać ciało w należytej kondycji i 'nie śmierdzieć potem' bo zauważyłem, że dopiero w pewnym wieku pot zaczyna straszliwie pachnieć. Nie wiedzieć czemu jak się poci młode ciało to i owszem, to czuć, ale ten zapach nie odstrasza. Natomiast u starszych ludzi bardzo intensywny zapach powala na kolana.

Tak czy inaczej - w tym wieku albo przestanę chodzić na saunę, ale będę miał saunę przydomową dobrej jakości albo wymyślą coś, co pozwoli na zahamowanie pocenia, albo będzie jakiś żel-specyfik z antybiotykiem hamujący rozwój bakterii. Już teraz sporo się dzieje na rynku w tym zakresie, myślę, że do tego czasu spokojnie będzie dobre rozwiązanie (wszak to prawie pół wieku czasu).

nie wiem, co zrobię na starość. Na razie, w chwili obecnej, która mnie osobiście również dotyczy jestem za dobrowolnością stroju (tzn jeśli już ktoś MUSI to ok, niech się parzy w kąpielówkach - przyjdzie ze 2-3 razy i zrozumie, że tak nie powinno być). Jestem zdecydownie przeciwny obowiązku noszenia strojów i trudno. To jest moje stanowisko, jeśli mam być pytany w tej kwestii.
                      • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 07.08.11, 10:44
                        > Ja osobiście nie jestem zwolennikiem strojów na saunie, ale jeśli już muszą być
                        > , to niech będą dobrowolne.
                        mam zdanie podobne. Nie chcę, by ktoś za mnie decydował. czyli chcę móc być nago, ale nie być do tego zobowiązana zakazem stroju. I podkreślę, kompletnie mnie nie obchodzi, czy pan obok będzie cierpiał w zaciasnych kąpielówkach.
                        Jego tyłek, jego kąpielówki, jego wybór.
                        W imię dbania o jego zdrowe ciało nakazać mu coś, co zaszkodzi jego psyche? Po co?
            • Gość: Sauner Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.static.korbank.pl 05.08.11, 21:51
              Niech Prezesik się 3 razy zastanowi, stracą klientów, sauna to sauna, kto się krępuje niech zasłoni się kolejnym ręcznikiem. Bezsensowny jest nakaz zakrywania się, nikt nie będzie przychodził aby siedzieć w saunie w cieknących ręcznikach!
              • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 21:55
                nie stracą ogólnie, jednych stracą, przyjdą inni, którym taki stan będzie bardziej odpowiadał...
                • indywidualismus Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 12:23
                  nchyb napisała:

> nie stracą ogólnie, jednych stracą, przyjdą inni, którym taki stan będzie bardz
                  > iej odpowiadał...

Bzdura koleżanko! Stracą wiernych, stałych klientów, zyskają 10-minutowych wpadających się ogrzać z basenu (po kilku minutach w saunie, czasem po 2 , stwierdzają,że jest tu straszny upał i wychodzą - praktyka z aquaparków bez strefy nagości). W efekcie sauny ( i kasa aquaparku) będą pustawe!
                  A jeszcze powiem więcej - mnie i paru innych JUŻ stracili - po tym jak zablokowali możliwość korzystania z sauny klientom siłowni (ciekawe, po co te schody wewnętrzne - dla sprzątaczki, żeby się nie nudziła?)
                  • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 15:53
                    mnie i wielu moich znajomych stracii: zakazem rozmów, klapek i dzieci w saunie. Wrócimy, gdy będą normalne warunki. Strój lub jego brak nie ma tu nic do rzeczy...
                    Takich jak ty i takich jak ja jest wielu, będzie raczej wyrównanie...
          • selifselif Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 20:58
            Gość portalu: rest napisał(a):

> strojów kąpielowych... bo zwyczajnie jest to nie zdrowe... to są sztuczne mater
            > iały najczęściej i mogłoby się to dla ciebie źle skończyć zapewne :)

Dokładnie.
            Stroje kąpielowe z lycra w wysokiej temperaturze potrafi się topić i parzyć skórę.
            Dlatego zalecana jest bawełna. Bawełniany ręcznik. Lub szlafrok.
            Informacja taka znajduje się przed wejściem do saunarium.
            • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 21:03
              150 stopni C w saunie nie bywa, a przy 115 się nie topi, co parę razy z konieczności doświadczalnie sprawdziłam.
              Owszem, stroj stopniowo ulega zniszczeniu, ale w międzyczasie nie parzy...
              • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 21:07
                chociaż co do niszczenia storjów z lycrą, nie wiem, czy bardziej nie niszczy go chlor basenowy...
              • selifselif Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 21:29
                > 150 stopni C w saunie nie bywa, a przy 115 się nie topi, co parę razy z koniecz
                > ności doświadczalnie sprawdziłam.

Tu nie chodzi o to, że struj kąpielowy się niszczy, tylko o to, że może wywoływać poparzenie skóry.

Tak samo jak nie powinno się wchodzić do sauny z pouwieszonymi kolczykami, łańcuszkami. Czy z pierścionkami.
                • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 21:34
                  łańcuszków nie noszę, obrączka nie parzy mnie, ponoć to od jakości złota zależy.
                  Poparzeń od stroju NIGDY nie miałam i nie zetknęłam się z nikim, kto by miał. A korzystam z sauny od kilkudziestu lat i nie zawsze nago...
              • garym Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 22:51
                tu nie chodzi o topienie się materiału, ale o to żeby skóra mogła swobodnie oddychać. lycra to uniemożliwia.
                Do sauny nie przychodzimy się wygrzać, ale wypocić i w ten sposób oczyścić organizm.
                • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 08:28
                  porów na skórze człowieka jest tak wiele, że przykrycie drobnej ich części nie uniemożliwia wypacania się...
                  • Gość: k chodzi o chlor... IP: *.internetia.net.pl 06.08.11, 12:05
                    Rzecz w tym, że woda w basenie jest chlorowana, zazwyczaj dość mocno. Jest to wyraźnie wyczuwalne. Chlorowana woda zostaje na skórze, włosach, ale najwięcej na strojach, a w szczególności, na spodenkach do kąpieli... Prysznic pomaga go usunąć (chociaż też nie w pełni), ale wiele osób pod prysznic nie idzie. Często im się nie chce, albo po prostu oszczędzają czas wychodząc z założenia, że skoro płacą od godziny to szkoda go marnować. W wysokiej temperaturze wszystko to paruje... zmienia to zupełnie atmosferę sauny, nie wspominając o problemach które może wywołać, np. u astmatyków.
                    Jeżeli jakaś wstydliwa osoba czasami wejdzie w stroju - nic się nie stanie, ale jeśli zrobimy z tego regułę - problem stanie się bardzo szybko widoczny (a raczej odczuwalny). Zwłaszcza, że nowy przepis ściągnie do strefy saun zupełnie inną grupę ludzi, często po raz pierwszy, nie znających zwyczajów, biegających na dystansie sauna-basen 5 razy w ciągu godziny, w końcu godzina w saunach droga a trzeba wysaunować się dużo, żeby się opłaciło. Już takie sceny widziałem, właśnie w przybytkach gdzie nagość jest opcjonalna bądź zakazana. 0 relaksu, prezwijający się tłum "amatorów", którzy przez wizytę w saunie uzyskują poczucie zrobienia czegoś kosmopolitycznego... przy ilościach ludzi i częstotliwości sesji saunowych można wtedy zamontować w nich obrotowe drzwi... rzecz w tym, że taka grupa sama nie czerpie przyjemności z relaksu w saunie, często nawet nie zdając sobie z tego sprawy, tak są połechtani faktem, że "byli w saunie", psują jednocześnie atmosferę relaksu reszcie doświadczonych miłośników saunowania. W rezultacie przyjemności nie będzie miał nikt.
                    • indywidualismus Re: chodzi o chlor... 06.08.11, 13:17
                      Gość portalu: k napisał(a):

> Zwłaszcza, że nowy przepis ściągnie do strefy saun zupełnie in
                      > ną grupę ludzi, często po raz pierwszy, nie znających zwyczajów, biegających na
                      > dystansie sauna-basen 5 razy w ciągu godziny, w końcu godzina w saunach droga
                      > a trzeba wysaunować się dużo, żeby się opłaciło. Już takie sceny widziałem, wła
                      > śnie w przybytkach gdzie nagość jest opcjonalna bądź zakazana. 0 relaksu, prezw
                      > ijający się tłum "amatorów", którzy przez wizytę w saunie uzyskują poczucie zro
                      > bienia czegoś kosmopolitycznego... przy ilościach ludzi i częstotliwości sesji
                      > saunowych można wtedy zamontować w nich obrotowe drzwi... rzecz w tym, że taka
                      > grupa sama nie czerpie przyjemności z relaksu w saunie, często nawet nie zdając
                      > sobie z tego sprawy, tak są połechtani faktem, że "byli w saunie", psują jedno
                      > cześnie atmosferę relaksu reszcie doświadczonych miłośników saunowania. W rezul
                      > tacie przyjemności nie będzie miał nikt.

Obydwiema rękami się podpisuję. Wystarczy się przejechać np. do Oleśnicy, Polkowic, Leszna, Krakowa i tym podobnych "saun" (inaczej - smażalni gaci), by się o tym przekonać
                      • nchyb Re: chodzi o chlor... 06.08.11, 15:54
                        rzecz w tym, że we Wrocławiu w tym saunarium w bawełnianych luźnych gatkach, w których się wcześniej nie pływało, też nie pozwalają być...
              • indywidualismus Kolezanko nchyb 06.08.11, 13:12
                To, że Tobie nic się w stroju nie stało nie znaczy przecież, że cała ludzkość tak ma! Osobiście rozmawiałem z Panią już w średnim wieku, która przez kila tygodni dochodziła do tego skąd się biorą zaczerwienienia na jej skórze. Jakoś tak wychodziło, że ZAWSZE były POD strojem! Zaczęła zdejmować strój w saunie i zaczerwienienia-oparzenia ZNIKNĘŁY !!! To naprawdę może być niebezpieczne - nie dla stroju, tylko dla nas!
                Zdrowia po saunie we właściwym "stroju" życzę!
              • wroclawianka9 Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 07.08.11, 02:20
                nchyb napisała:

> Owszem, stroj stopniowo ulega zniszczeniu, ale...

nchyb - specjalistka od strojów, biżuterii, klapek, zwyczajów rzymskich, orgii, lycry, porów w skórze...itp. Królowo, bez ciebie to forum nie istnieje
                • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 07.08.11, 08:54
                  a w temacie masz coś do napisania, czy tak tylko podszczekujesz dla przyjemności?
      • Gość: Alina Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 12:27
        Jest nakaz występowania nago - ew. w okryciu ręcznikowym lub szlafrokowym - zakaz strojów kąpielowych.
        Co jest wg mnie bez sensu bo są osoby które wchodzą na karnet łączony - basen + sauna i żeby przedostać się na basen muszą przejść przez sauny.....gdzie nie powinny mieć na sobie stroju kąpielowego (ochroniarz zwrócił nam uwagę....). Czy zatem potem na golasa trzeba przejsc na basen żeby tam dopiero założyć strój kąpielowy???
        Wg mnie powinni też dopracować szatnie w rejonie saun - w tej chwili wchodzi się z jednej wspólnej (gdzie panowie występują z w pełnej nagości) do wydzielonej części dla kobiet, z której potem ponownie trzeba wyjść do części wspólnej aby przedostać się do rejonu saun. Nie lepiej było zrobić ciągu komunikacyjnego a po obu jego stronach szatni męskiej i żeńskiej? Koedukacyjna jest tam niepotrzebna bo szatnia jest tylko dla ludzi dorosłych i nie ma tam rodziców z dziećmi...
        • Gość: k Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.internetia.net.pl 06.08.11, 12:45
          Nie dajmy się zwariować, przecież to oczywiste, że nikt nie będzie robił problemu ludziom, którzy wchodzą przez sauny i chcą najpierw skorzystać z basenu. Mogą sobie przejść w stroju i pójść na basen, potem kiedy wrócą do saun, zapewne pod koniec wizyty niech się rozbiorą i skorzystają z niej jak należy... ochroniarz zapewne zwrócił uwagę bo nadal zdarzają się ludzie nie respektujący zasad i przyjętych norm, jestem pewien, że bez problemu przyjął informację, że w tamtym momencie tylko przechodziliście...

Co do szatni w rejonie saun - zupełnie nie rozumiem o czym piszesz? Wspólna szatnia->wydzielony rejon dla kobiet->część wspólna? Nic takiego nie zaobserwowałem. Jest szatnia - koedukacyjna, jest kilka kabin gdzie można się rozebrać nie będąc widzianym i w końcu - rejon saun, z półkami koło wejścia gdzie można zostawić jakieś drobiazgi i z natryskami oraz toaletami osobno dla mężczyzn - po lewej stronie i kobiet - po prawej. Napisz proszę gdzie tam jest wydzielona część szatni dla kobiet, może po prostu nie zauważyłem?
          • Gość: Alina Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 12:50
            jak się wchodzi do koedukacyjnej to po skręceniu w lewo w stronę saun po prawej stronie są drzwi do wydzielonej szatni
            • Gość: k Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.internetia.net.pl 06.08.11, 12:56
              Ok, teraz już rozumiem o co chodzi. Wcześniej sądziłem, że masz na myśli, że każdy musi przejść przez część wydzieloną dla kobiet, podczas gdy w istocie chodzi Ci o to, że kobiety nie mogą dostać się do szatni i strefy saun z pominięciem koedukacyjnej szatni... ot, takie nieporozumienie.
              W sumie jest to słuszna uwaga, dałoby się to pewnie zorganizować odrobinę lepiej, żeby poprawić ten niedostatek, ale uważam, że przy obecnych zasadach nie ma takiej potrzeby, Panie i tak są 'narażone' na widok nagich panów w saunach, czy w takiej sytuacji sprawia dużą różnicę, że zobaczą ich również w szatni? Sądzę, że w chwili obecnej celem wydzielonej szatni jest nie tyle ochrona pań przed widokami, co przed spojrzeniami.
    • kot_behemot53 Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 05.08.11, 20:27
      Moim zdaniem, wystarczyłby kompromis na zasadzie, że np przez 2 dni w tygodniu nagość jest zakazana, a w pozostałe nie. Wtedy każdy miałby czas dla siebie i mógł wybrać. Czyż nie?
    • sir_fred Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 05.08.11, 20:36
      Kuriozum na skalę europejską. Sauna wyłącznie tekstylna. No, debilizm jak się patrzy.
    • elektryczny.klecznik Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 05.08.11, 20:38
      Najbardziej to się pewnie wstydzą te panny, co na co dzień świecą dekoltami i udami na ulicach.
      Paranoja, jeszcze trochę i grupa mających ze sobą problemy sterroryzuje pozostałą część populacji, zaczniemy nosić długie szaty i zasłaniać twarze. Zamiast oswajać się z normalną rzeczą, jaką jest ciało, robimy z tego ciała coś, czego trzeba się wstydzić. Powtarzam, paranoja, bo paranoją jest wstydzenie się czegoś, co się ma przy sobie przez cały czas na co dzień. Każdy ma fujarę, każdy ma jakieś tam cycki, nie ma w tym niczego niezwykłego i tylko niezdrowa histeria wokół pochew i pisiorów czyni je czymś co wzbudza jakieś dziwaczne chore jazdy.

Ręczniki precz!
      • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 20:47
        > Każdy ma fujarę,
        zapewniam cię, ze nie każdy... :-)
      • Gość: lelek Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.11, 23:28
        Chodzi o to jak z tej nagości w saunie się korzysta, inaczej to wygląda gdy ktoś leży nago z rozkraczonymi nogami a inaczej gdy nie pokazuje natrętnie towarzyszom w saunowaniu tego co ma między nogami. W gruncie rzeczy każdego razu gdy korzystałem z sauny w WPW (2 razy w tygodniu) zawsze był jakiś mężczyzna, który biegał pomiędzy łaźniami a saunami, na dłużej zatrzymywał się tylko tam gdzie znajdowały się młode kobiety i koniecznie gdy już znalazł odpowiednie towarzystwo do saunowania rozkładał nogi niczym kobieta na fotelu ginekologicznym. Korzystałem z saun w wielu krajach i niedopuszczalne było takie zachowanie. To jest problemem a nie nagość sama w sobie.
        • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 08:31
          mam dokładnie takie same odczucia. Właśnie we Wrocławiu za każdym razem miałam szczęście stykać się z panami, którzy chcieli dokładnie pokazać swoją anatomię...
          • elektryczny.klecznik Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 14:19
            Ale to jest chyba trochę inny problem i wymaga innych środków. Tu trzeba poważnej, publicznej debaty o rozsądnej i kulturalnej nagości. Bezmyślnymi zakazami nie uczy się tych ludzi niczego, jedynie spycha się problem do kąta. To może zadowalać na krótszą metę, ale ostatecznie nie prowadzi do mentalnej zmiany. Ostatecznie kończy się na tym, że nie dość, że ludzie buraki, to jeszcze histerycy.
            • Gość: lelek Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 21:05
              W moim przypadku to jedyny problem saun w WPW, jeśli ktoś korzysta z saun kulturalnie zasłoni swe wdzięki ręcznikiem lub nie obnosi się z nagością jest wszystko ok, wiem, że wielu osobom właśnie to przeszkadza i mam wrażenie, że dyrektor WPW z tego typu zachowaniami chce walczyć, ale niestety robi to w najgłupszy sposób czyli zakazem nagości. Ja jestem mężczyzną i mnie samego takie zachowania odrzucają, jak mają czuć się kobiety które chcą się zrelaksować a chodzi za nimi ekshibicjonista - bo inaczej takiej osoby nazwać nie trzeba. Nie wiem czy nadal jest jeden dzień kiedy do strefy saun mogą wchodzić tylko kobiety, ale to nie rozwiązuje problemu. Moim zdaniem władze WPW powinni pochylić sie nad zagadnieniem ekshibicjonizmu w saunach, gdy ten problem rozwiążą z pewnością wiele osób to doceni.
          • bnch Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 15:12
            To jest jakaś tam patologia. Tyle, że nie możemy dać się sterroryzować przez takich niedocenionych impotentów.
            • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 15:56
              mam podchodzić do starszego rozkraczonego pana bawiącego się przerzucaniem jąder z lewa na prawo (widziałam naocznie) i powiedzieć mu, ze jest patologią?
      • Gość: pinio W religijnej polsce goły tyłek penis czy IP: 109.197.42.* 06.08.11, 13:33
        pochwa nawet w saunach to zadzrenia niczym zbrodnie. Histeria na Malcie w Poznaniu to też przykład tego kołtuństwa.
        • Gość: pinio Re: W religijnej polsce goły tyłek penis czy IP: 109.197.42.* 06.08.11, 14:04
          pochwa nawet w saunach to zdarzenia niczym zbrodnie. Histeria na Malcie w Poznaniu to też przykład tego kołtuństwa. W Świnoujściu straż miejska i sądy skazują za opalania bez stanika. Czy Polacy długo jeszcze kojarzyć się będą z zakompleksionym zaścianikem europy.
    • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 20:43
      > Przecież strefa saun to strefa odprężenia, relaksu i ciszy. Wręcz w każdej saun
      > ie jest napisane, że w saunie obowiązuje cisza
      w tym konkretnym aquaparku tak jest napisane, ale to trochę śmieszne, ta nabożna cisza.

Zważywszy na źródła saunowania - to ten właśnie nakaz jest sprzeczny z nimi. Do sauny, gorącej łaźni nie szło się na modły i medytacje...

> Tam się idzie wyciszyć, odprężyć. Nabrać sił po całym dniu pracy
      ja chodzę odprężyć się i wygrzać, wyciszenie nie jest mi do tego niezbędne.
      Owszem super hałasy to przesada, ale cisza jak przy podniesieniu, to również przesada...

> ne, że trzeba mieć obowiązkowo 2 ręczniki. Jeden na stopy. Drugi do ciała.
      w tym konkretnym aquaparku zakaz klapek w saunie, nakaz ręczniczka pod stopy to igranie ze zdrowiem naszej skóry. Idąc na boso, już można zdąrzyć się zarazić grzybicą, podłożenie ręczniczka na ławce - będzie musztardą po obiedzie...

Saunarium we Wrocławiu nie urzeka mnie, czym innym jest nagość, a czym innym maksymalne epatowanie tą nagością, które tam właśnie ma często miejsce.

Nie podoba mi się zakaz wprowadzania dzieci do strefy saun.
      To wszystko razem wzięte sprawia, że bardzo rzadko tam bywam, bez odczucia straty...
      • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 05.08.11, 20:44
        zdążyć, nie zdąrzyć
      • indywidualismus Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 13:27
        nchyb napisała:

>
        > Saunarium we Wrocławiu nie urzeka mnie, czym innym jest nagość, a czym innym ma
        > ksymalne epatowanie tą nagością, które tam właśnie ma często miejsce.

Oczywiście, uganianie się za kobietami i epatowanie nagością to ekshibicjonizm i w tym wypadku wzywa się policję, a pierwsza powinna zareagować obsługa! Ale nie zawsze może, bo najczęściej jest to JEDNA osoba! A ochroniarz nie wychyla dupska poza zasięg baru i telewizora!

> Nie podoba mi się zakaz wprowadzania dzieci do strefy saun.

Nareszcie się w czymś zgadzamy, koleżanko! Zakaz jest zły, bo budzi niezdrowe skojarzenia 18+
        • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 16:04
          a co sądzisz o zakazie klapek? grzybica u większosci tamtejszych saunowiczów murowana...

co do dzieci, moje chodzą z nami od maleńkości, właśnie z powodu tego zakazu zrezygnowaliśmy z wizyt we wrocławskim aquaparku...
          • Gość: k Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.internetia.net.pl 06.08.11, 17:18
            Zakazu wstępu dla dzieci też nie bardzo rozumiem... zupełnie wystarczyłaby konieczność opieki osoby dorosłej. W Austrii widywałem całe rodziny z dziećmi, czasami 6-7 letnimi. Było ich niewiele, ale nikt im nie zabraniał odwiedzać sauny. Taki dzieciak posiedzi 5 minut na dolnym poziomie a potem wyjdzie, rodzice o to zadbają, żeby się nie uszkodził.
            • nchyb Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 17:45
              bardziej podejrzewam, ze w tym konkretnym przypadku związane jest to z zakazem strojów kąpielowych. Jeden i drugi zakaz uważam za niepotrzebny.
              Strój na tyłku pani Zosi nie zaszkodzi panu Jankowi, podobnie jak ciasne slipki Henia jemu mogą ewentualnie poparzyć jądra, a nie siedzącej obok dziewczynie.

Osobiście jestem za dowolnością stroju w saunie. Takich co wiedzą lepiej za nas, jak nam będzie lepiej, to już mamy, w saunie za nich dziękuję...

Co do dzieci w saunie, w żadnym z innych obiektów, czy to w Polsce, czy poza nią, nie zetknęlam się z takim chorym zakazem. Z zakazem klapek też nie, a grzybica stóp tylko w reklamach tv wyglądać moze zabawnie, ci co w saunie się nią zarażą pewnie zakaz przeklną...
    • wujek_dobra_rada6 tyz uwazam ze to sodoma i gomorra... 05.08.11, 21:09
      ...w saunie powinno sie wystepowac w garniturze i krawacie.
      • Gość: swim Basen sportowy IP: *.181.116.193.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.08.11, 22:39
        Jak basen sportowy przynosi straty wystarczy dać możliwość korzystania z Multisportu na nim. Każdy kto chce popływać a nie odmoczyć dupsko wie że na basenie w części aquaparkowej jest masakra od 15-21 i sie pływać nie da bo ludzi dużo a i pływać nie umieją więc wk... tych co by chcieli solidnie popływać. A w tym czasie na sportowym pustki...
      • wredny_myszor Re: tyz uwazam ze to sodoma i gomorra... 06.08.11, 17:16
        wujek_dobra_rada6 napisał:

> ...w saunie powinno sie wystepowac w garniturze i krawacie.

Racja, klient w krawacie jest mniej awanturujący się
    • Gość: kred Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.internetunion.pl 05.08.11, 22:49
      Panie Prezesie-Mądralo napraw pan 3 prysznice w męskiej łazience na basenie (nie działają od pól roku) a nie pleć andronów. Jeśli ktoś chce chodzić w saunie w ręczniku to niech w nim chodzi ale niech nie pierdzieli że mu jakiś nagus przeszkadza. Wprowadź pan jeszcze obowiązek chodzenia po saunie w obuwiu zmiennym z białą podeszwą to podłogi nie pobrudzą. Czy naprawdę nie można pomyśleć zanim się z czymś pójdzie do gazety !!!!
    • radeberger Bo klient pod krawatem.. 05.08.11, 23:04
      .. jest mniej awanturujący się :-)
    • Gość: k Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.internetia.net.pl 05.08.11, 23:13
      Jestem wielkim entuzjastą saun. Od wielu lat korzystam z nich w Polsce, ale też w Niemczech i Austrii. W każdym kompleksie saun, w którym bywałem za granicą obowiązuje zakaz używania strojów kąpielowych. Być może wynika to z kwestii zdrowotnych, ale ja sądzę, że chodzi raczej o zachowanie pewnej kultury korzystania z sauny. Po pewnej ilości wizyt w saunach, można zauważyć, że ludzie, którzy nie umieją się zachować prawie zawsze należą do grupy tych, którzy nie uznają za stosowne zdjąć stroju. Ludzie, którzy nie używają ręczników w saunie, pryszniców przed sauną, którzy hałasują, przeszkadzają innym, itd... zazwyczaj łączy ich też tyłek zakryty strojem kąpielowym. Dzięki temu regulaminowi, który mamy (który ma większość kompleksów saunowych) ten typ ludzi jest bardzo skutecznie odsiany. Może we Wrocławiu brakuje nam jeszcze trochę do poziomu kultury, jaki spotykam w Niemczech, ale z całą pewnością powiedziałbym, że idzie to wszystko w dobrym kierunku. Sauny w WPW odwiedzam regularnie od momentu powstania obiektu i różnica w zachowaniu ludzi na początku i teraz jest kolosalna. Wszystko to można popsuć jednym zarządzeniem, którego wprowadzenie rozważa nowy prezes. Zobaczymy zalew ludzi, którzy nie korzystali z sauny wcześniej, którzy nie będą potrafili się zachować, a przede wszystkim, nie będą mogli podpatrzeć pozytywnych wzorców bo doświadczeni saunowicze zmuszeni do noszenia strojów znajdą inny obiekt. Kultura korzystania z saun przyjęta w naszej części Świata zniknie z WPW... zapewne na zawsze.

Zastanawia mnie też 'problem' znaczącej przewagi mężczyzn nad kobietami w saunach... Jak zrozumiałem z wcześniejszych wypowiedzi i wielu innych podobnych dyskusji na ten temat, sytuacja wygląda tak, że kobiety skrępowane są nie tyle samą nagością (swoją i innych) a przytłaczającą ilością panów. Drogie Panie, wszystko w waszych rękach, sytuację można łatwo poprawić, potrzeba tylko pewnej grupy 'odważnych'. Każda z Was pojedyńczo i wszystkie wspólnie macie możliwość zmiany. Zamiast chować się we wtorki w czysto damskim gronie, zacznijcie chodzić w inne dni. Namówcie koleżanki, w grupie jest łatwiej... w sumie skusi się kilkanaście każdego dnia (śmieszna liczba w porównaniu z ilością ludzi odwiedzających sauny każdego roku) i procent pań w saunach się poprawi. To sprawi, że część tych bardziej bojaźliwych również się skusi, poprawiając stosunek jeszcze bardziej, co pozwoli następnym się przełamać itd. Nie Będzie to dzisiaj, ale w kilka miesięcy da się to zmienić. Wystarczy chcieć i nie oglądać się na innych, tylko samej zacząć działać. Tym najbardziej skrępowanym nadal zostaną wtorki, reszta odkryje, że każdy dzień tygodnia może być dobry na saunowanie.
      W Niemczech i Austrii, wedle mojej oceny, różnica w ilości przedstawicieli obu płci jest nieduża, z lekkim wskazaniem na mężczyzn.

Zaś co do tej grupy, która najgłośniej wykrzykuje hasła typu "dlaczego ktoś ma mnie zmuszać do rozbierania się!?" powiem tak - pora zaakceptować swoje ograniczenia, sauna nie musi, nawet nie powinna być dla wszystkich. Nauczcie się państwo akceptować własne ciało, uwolnijcie się od uprzedzeń i nadmiernej pruderii to sauna stanie się dla Was dostępna. Jeżeli tego nie potraficie lub nie chcecie zrobić - pomyślcie nad innymi rozrywkami.

Jestem pewien, że dla ludzi, którzy upodobali sobie przyjętą u nas kulturę saunową jest to rzecz, o którą warto walczyć i będą gotowi zrobić dużo, żeby zachować tą możliwość.

Pozdrawiam
      • Gość: w Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.internetia.net.pl 06.08.11, 08:01
        żenujący jest rozkaz rozbierania się, wygląda na to że pod przykrywką 'kultury' saunowania jest tam mnóstwo zboków którzy chcą se popatrzeć. co im do tego że ktos ma na sobie stroj kapielowy?
        • bnch Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 15:16
          To, że jak widzisz gołe cycki, to dostajesz małpiego rozumu, nie oznacza, że inni muszą mieć ten sam problem. Dla nie-dewianta to nie jest problem. Ludzie mają pod ciuchami ciało! Szok i podnieta na maksa!
    • brudnymurzyn Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 05.08.11, 23:47
      Gość musi mieć bardzo małego ptaszka :)
    • aniorek Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 05.08.11, 23:53
      Sauny z podzialem na plec jak najbardziej, w Finlandii to jest norma w publicznych saunach. A zakaz nagosci jest bez sensu, ale jakze pasuje do polskiej rzeczywistosci.
      • Gość: k Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w IP: *.internetia.net.pl 06.08.11, 00:05
        Błagam, tylko nie podział ze względu na płeć. Zawsze odwiedzam sauny razem z moją dziewczyną. Gdybyśmy mieli chodzić osobno... pewnie byśmy sobie odpuścili. Jest wiele par, które cieszy wspólne saunowanie. A my nie jesteśmy w Skandynawii, bliżej nam do niemickich obyczajów saunowych, niż do fińskich.
    • niu-44 Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 06.08.11, 00:06
      Wszystko mi się zgadza: jak wygląda, tak gada. Kolejny kretyn-prezes w gminnej spółce z partyjnego nadania. Czuję zażenowanie. Polska. :-)
    • javall Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 06.08.11, 00:09
      Ogromne zainteresowanie basenami rekreacyjnymi latem to wstyd dla miasta,
      a nie powod do zadowolenia. Jest to skutek pozamykania otwartych basenow,
      np. przy Sleznej bylo luzniej, taniej i przyjemniej niz w tym "palacu".
    • mancipi Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 00:17
      ja nie wiem gdzie pan prezes patrzy (poza kasą) ale ja zasadniczo będąc w saunie spuszczam głowę i nie widzę współtowarzyszy, nie robię tak bynajmniej ze strachu tylko dzięki temu łatwiej się oddycha :) a tak raz zdażyło mi się poczuć lekkie skrępowanie, akurat trafiliśmy na kolegów mojego M, ale przezyłam, traumy brak i nadal radośnie święcę pośladkami pod prysznicem ;) a jak ktoś nie ma na to ochoty to polecam ręcznik-100 na 150 będzie akurat
      a tak przy okazji-plan rozbudowy saun wydaje sie z nich robić nowy baesen rekreacyjny, osobiście uważam że teraz najpiękniejsza w WPW jest pewna elitarność sauny zewnętrznj w środku zimy, szkoda gdy tego zabraknie
    • japoni1 Z ryja wyglada na partyjniaka z PO 06.08.11, 00:30
      No i glupi jak but
    • wari Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 06.08.11, 01:29
      Iran?
      • bnch Re: Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w 06.08.11, 15:18
        Owszem. Konieczne jest korzystanie w saunie z tzw. burkini (obieliznie.pl/img/article/burkini/burkini-4.jpg). Tyle, że podlinkowana wersja jest zbyt liberalna, gdyż widać twarz.
    • marckok Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 06.08.11, 05:22
      jeszcze kilku takich mądrych prezesów w miejskich spółkach, i Wrocław będzie wiochą jak się patrzy...w sam raz na Euro

a może - podpowiem - brać opłatę od tych rozebranych...tak od kg (a od tych z wyższym wykształceniem podwójną, bo to szczególne dobro narodu ;)
    • acanthi Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 06.08.11, 06:32
      Dostał nowe stanowisko i chciał pokazać, że ma nowe pomysły na zysk, a wyszło jak wyszło, czyli bardzo kiepsko. Zakaz nagości w saunie to absurd.
    • tajlerdarden Proponuję saunę... 06.08.11, 06:53
      ... w dresie i "laczkach", prawdziwy polish style!
    • zap1957 Prezes aquaparku rozważa zakazanie nagości w sa... 06.08.11, 07:45
      "- Dla mnie najważniejsze są finanse - mówi nowy prezes."
      Dlatego Wrocław rękami Bufona I wykończył wszystkie miejskie baseny i nie ułatwia powstania nowych. Dlatego wrocławski aquapark jest najdroższy w Polsce i Europie (cena/średni dochód).
    • pssz Względy biznesowe, czy pruderyjność? 06.08.11, 07:48
      A może wpływ sił polityczno pruderyjnych? ;)
    • truten.zenobi proponuję burki n/t 06.08.11, 08:15

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka