Dodaj do ulubionych

Rusza przebudowa Oławskiej?

IP: *.olnet.com.pl 26.05.04, 22:04
W wieczornych Faktach podali info z którego wynika ze miasto rozpoczeło prace
na Oławskiej. Były nawet migawki z robotnikami przy jakims wykopie,
wizualizacje itd. Po remoncie maja pojawić sie na niej m.in. rzeżby i zieleń.
Miasto chce tym samym ożywić wschodnią część starego Miasta( np. W Stwosza).
Tylko czy te prace budowlane naprawde ruszyły? czy też chodzi o prace
projektowe.
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.04, 22:12
      Prace budowlane mają ruszyć w wakacje (SMI sprostuje mnie, jeżeli się mylę).
      Podobnie prace na Świdnickiej, od przejścia podziemnego do pl Teatralnego plus
      Mennicza na odcinku od Świdnickiej do ul Widok.
      • Gość: Rafis Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.05.04, 22:23
        mnie sie zdaje ze teraz rusza budowa :) bo pr5ojekt chyba juz mieli. Najpierw
        ma byc przebudowana Oławska a potem Swidnicka(koniec wakacji) jesli dobrze
        pamiętam.
        • Gość: ak Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.olnet.com.pl 26.05.04, 22:35
          Za to na pewno coś ruszyło na placu Nankiera juz w poniedziałek. Część chodnika
          ogrodzona, częśc juz rozebrana. Zgodnie z zapowiedziami wszysto(łącznie z
          parkiem)ma być gotowe przed wakacjami. Czyli za niecały miesiąc kolejny
          fragment starego Wrocka odzyska swój blask :)
          • Gość: Rafis Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.05.04, 22:51
            przegladnąłem archiwalne artykuły i podawałyu one termin remontu Oławskiej jako
            1 kwartał 2004 a mamy juz koniec drugiego kwartału więc to musi byc juz to ;)
            Do boju. Jednak zgodnie z tradycja musimy na cos ponarzekac, kto ma jakies
            pomysły?
            • Gość: kotbehemot Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 22:56
              Jak to na co? Zimny maj w tym roku. To wina Dutkiewicza:)
              • Gość: ak Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.olnet.com.pl 26.05.04, 23:01
                na jednej z wizualizacji Oławskiej był pokazany ten brzydki klockowaty budynek
                wystajacy na plac Dominikańki. Miał on dach, a właściwie dachy(każdy z klocków
                miał swój daszek)-co ma go pewnie upodobnić do okolicznej zabudowy.
              • Gość: ! Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.04, 23:05
                Jednak zgodnie z tradycja musimy na cos ponarzekac, kto ma jakies
                pomysły?

Uważaj, uważaj, bo jeszcze wywołasz wro2015 :), tzn miało być "wilka z
                lasu" :))))))))))))
                • Gość: ! WIZUALIZACJE OŁAWSKIEJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.04, 23:08
                  W "Faktach" mignęło kilka wizualizacji Oławskiej (rózne wersje). Może REDAKCJA
                  GW WROCŁAW postarałaby się o nie i pokazała je w gazecie? Kto jest za? :)
                  • Gość: Rafis Re: WIZUALIZACJE OŁAWSKIEJ IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.05.04, 23:12
                    ja jestem przeciw, płace za gazete i nie chce takich rzeczy tam widziec. Niech
                    pokazuja to w gazetach ale nie w tych które ja czytam. Wogóle po co ten remont?
                    Ile dzieci moznaby nakarmic? juz naprawiliscie wszystkie ulice? słuzba zdrowia
                    pada!...

:)
                    • Gość: kotbehemot Re: WIZUALIZACJE OŁAWSKIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 00:03
                      Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Ile dzieci moznaby nakarmic? juz naprawiliscie wszystkie ulice?

wlasnie naprawiają ulice:-)
                      • Gość: Rafis Re: WIZUALIZACJE OŁAWSKIEJ IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 27.05.04, 00:19
                        > wlasnie naprawiają ulice:-)

to dlaczego akurat ta w centrum? nie z moich podatków :)
    • Gość: asik Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.wrzos.wroc.pl 27.05.04, 08:27
      przetarg na projekt rozstrzygnieto w ZDiK-u jakies 10 dni temu, wiec mysle że
      chodzilo o rozpoczecie prac projektowych, a nie o budowę.
      • smi Re: Rusza przebudowa Oławskiej? 27.05.04, 08:30
        W tym roku ma zostać przeprowadzona przebudowa ul. Świdnickiej od Placu
        Teatralnego do Przejścia Świdnickiego. Zgodnie z terminem, prace powinny się
        już rozpoczynać :-)
        • Gość: ! Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.04, 11:53
          SMI a Oławska?

• Gość: Rafis Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 27.05.04, 11:58
            przewrobiłem jeszcze inne artykuły z lutego i stwierdzam z ejest na odwrót niz
            mówiłem:
            najpierw bedzie robiona Swidnicka a po wakacjach Oławska(remont zakonczy sie na
            wiosne 2005).
            • smi Re: Rusza przebudowa Oławskiej? 27.05.04, 13:57
              Dokładnie tak, najpierw rozpocznie się remont Świdnickiej, kóry ma być wedle
              harmonogramu zakończony do jesieni tego roku, a potem ma się rozpocząć
              kompleksowa przebudowa ul. Oławskiej, która zakończyć ma się w 2005 :-)
            • Gość: AWB RAFIS TERRORYSTA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 15:37
              Uwaga właśnie z bardzo dobrze poinformowanych źródeł dowiedziałem się, że Rafis
              to terrorysta! Nie mogę powiedzieć co o nim wiem - jedno jest pewne należy go
              natychmiast deportować z Polski. Rafis ty dobrze wiesz o czym ja mówie!
    • Gość: erni Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 15:19
      Oławska będzie konkurować ze Świdnicką
      Ulica Oławska już wkrótce będzie najważniejszą handlową ulicą Wrocławia,
      detronizując nawet ul. Świdnicką. Miasto rozpoczęło prace zmierzające do jej
      przebudowy. Według urzędników nowa Oławska już jako deptak z artystycznym
      wystrojem ma stać się ośrodkiem ożywiającym całą zaniedbaną dotąd wschodnią
      część starówki...
      Słynna wrocławska starówka ma dwie twarze piękną i bogatą czyli część zachodnią
      z rynkiem -tu są drogie sklepy i dobre interesy oraz część wschodnią -
      zaniedbaną, z pustymi parcelami i powojennymi ruinami. Tu interesy idą źle.
      Biuro rozwoju Wrocławia opracowuje strategię rozwoju wschodniej starówki. Na
      pierwszy ogień mas pójść ulica Oławska. Oławska ma być deptakiem zamkniętym dla
      samochodów. Upiększyć ją mają rzeźby i ozdobne oświetlenie. Na razie
      artystyczny klimat próbują stworzyć sami kupcy. Dzisiaj zaniedbana Oławska ma
      szanse konkurować ze Świdnicką. Łączy ona rynek z centrum handlowym Galerii
      Dominikańskiej.
      • smi Re: Rusza przebudowa Oławskiej? 27.05.04, 15:26
        I bardzo dobrze :-)
        Tam, gdzie jest konkurencja, od razu podnosi się jakość :-)
        I nie ma się o co obawiać. I Świdnicka i Oławska i Kuźnicza oraz Szewska - jako
        deptaki będą elementem wspierającym centrotwórczą rolę obszaru Rynku :-)
        • Gość: Rafis Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 28.05.04, 19:03
          www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=87361
          tu jest sporo info o Oławskiej i Swidnickiej
          • Gość: erni Re: Rusza przebudowa Oławskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 19:46
            Boże, jak oglądam tą wizualizacje z oławskiej to jakby żywcem z Dublina wzięta
            ulica. A jak zrobią jeszcze ten kawałek świdnickiej to Wrocław będzie miał
            najbardziej zarąbiste centrum w polsce.
            • Gość: ! Kużnicza też? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.04, 20:29
              A już myślałem, że dorwaliście jakieś nowe wizualizacje.

SMI piszesz o Kużniczej? Ona też ma wg planów zamienić się w deptak? Możesz
              napisać wiecej szczegółów na ten temat?

Mnie się marzy, żeby deptakiem stała się także Ruska (na odcinku do Pl Solnego
              do Trasy W-Z).
              • Gość: wro2015 Re: Kużnicza też? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.05.04, 21:14
                A po co ruska chodzic od trasy WZ do rynku?

nie nie: Zamknac trase Wz, zmienic pl 1 maja na krolewski, zabudowac, i wlasnei
                tam wybudowac nowa hale koncertowa (zamiast an pl. wolnosci) aby teren
                Legnickiej ozywic... No i wtedy ciag od pl. kroelweskiego do rynku bedzie jak
                najbardziej sensowny...

W polnoc do uniwerku i na Olbin, na zachod do pl krolewskiego, na poludnie do
                kosciuszki i centrum poludniowego i na wschod do galeri dominikanskiej i do
                nowego urzedu z rynkiem II... To ma sens, hehe
                • Gość: ! Re: Kużnicza też? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.04, 22:41
                  Powinieneś zmienić nick na wro2115 :) Do tego czasu dobrze by było zrobić
                  deptak, na wspomnianym prze ze mnie odcinku Ruskiej. Idealnie pasuje.
                  • timmy1 Re: Kużnicza też? 29.05.04, 15:59
                    Gość portalu: ! napisał(a):

> Powinieneś zmienić nick na wro2115 :) Do tego czasu dobrze by było zrobić
                    > deptak, na wspomnianym prze ze mnie odcinku Ruskiej. Idealnie pasuje.

Zgadzam się, przecież jak Zachodni Wrocław jedzie do Rynku to wysiada na
                    przystankach przy Kazimierza Wlk i izde do tego Rynku właśnie Ruską. Te
                    samochody tam zabierają dużo miejsca. Kuźnicza od uniwerku do Rynku też powinna
                    być deptakiem. Natomiast na Szewskiej mi ten pomysł się nie podoba.
                    • Gość: erni Re: Kużnicza też? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 16:32
                      Mi tez nie. Kto ma niby chodzić szwską? Przecież szewska dubluje niepotrzebnie
                      kużniczą. Wiadomo ze wiekszosc ludzi chodzilo i bedzie chodzic kuźnicża, to ona
                      powinna być deptakiem w ciągu świdnicka-rynekkuźnicza.
                      • smi Re: Kużnicza też? 31.05.04, 08:11
                        W Rynku sąjuż utrwalone od lat ciągi piesze:
                        - Ruska - Rynek - Oławska,
                        - Świdnicka - Rynek - Kuźnicza :-)

A tekst o nicku 2115 jest niestety prawdziwy ... :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka