Dodaj do ulubionych

Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to zm...

05.11.11, 13:49
Na pytanie jak uatrakcyjnić wrocławskie muzea, odpowiedź jest prosta. Po pierwsze trzeba zmienić kierownictwo. Te placówki potrzebują już od dawna nowego ducha, nowych pomysłów, nowych idei, nowych ludzi. U nas, nie wiedzieć czemu, dyrektorzy muzeów siedzą jak na tronie, do.... emerytury.
Obserwuj wątek
    • ewa_on Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to zm... 05.11.11, 14:38
      Moim zdaniem do fabryki Schindlera przyciąga zwiedzajacych własnie TEMAT,bo przecież nie chodzi o samego Oscara Schindlera,ale o Kraków w czasie II WŚ,chociaż i Schindler sam w sobie również jest postacią bardzo ciekawą,no i "odświezoną" przez Spielberga,jemu też Kraków powinien podziekowac za frekwencję:). Poza tym fakt,że muzeum jest zorganizowane w historycznym miejscu czyli w Fabryce Emalii O.Schindlera również duzo znaczy. No,a że sama wystawa jest świetnie zrobiona i wcale nie tak nachalnie multimedialna to juz inna kwestia.
      Z muzeum "Pana Tadeusza" będzie bardzo bardzo trudno...ale mam nadzieję,że sie uda:).
    • Gość: obywatel Re: Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 14:53
      Panoramę oglądały tłumy, przez kilka(naście) lat. Bilety zamawiało się z miesięcznym wyprzedzeniem. Teraz już prawie wszyscy ją widzieli - pozostaje dorastająca młodzież, a jej jest też coraz mniej. Z Muzeum Powstania też tak będzie. Z czasem frekwencja spadnie. A że dyrektorów czasem dobrze zmienić, to inna sprawa.
    • Gość: imat :/ Re: Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 14:55
      Jak uatrakcyjnic muzea?
      Moze warto by przekonac kierownictwo itd... ze to muzeum jest dla ludzi a nie odwrotnie.
      Przyklad z zycia wziety, chcialem w zeszla sobote odwiedzic wystawe o japonii, o ktorej mowa w artykule.
      Tak sie zlozylo ze skonczylem prace o 16 i to byl moj blad. Muzeum jest czynne do 17.
      Dla kogos kto pracuje rowniez w soboty, nierealnym jest udanie sie na jakakolwiek wystawe.
      Juz pomijajac fakt, ze konia z rzedem temu, kto na oficjalnej stronie muzeum, znajdzie informacje dotyczaca godzin otwarcia.

Ja wiem i rozumiem, ze kazdy ma prawo do wolnego weekendu, do pracy w przyzwoitych godzinach, ale to jest instytucja pozytku publicznego (bardzo popularny zwrot ostatnimi czasy).
      Czemu nie przeorganizowac tak godzin otwarcia, by mozliwe stalo sie funkcjonowanie w soboty do powiedzmy 19?
      • Gość: niewiemtopytam Re: "Pan Tadeusz" to ... IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.11, 15:03
        >…w lutym dowiemy się, czyją koncepcję jury wybrało<

Dlaczego dopiero w lutym ? Nie mogli by już teraz powiedzieć ?
        • Gość: róża To kolejne muzeum, które będzie... IP: *.static.korbank.pl 05.11.11, 16:50
          ...nudne! Mam wykształcenie filologiczne i naprawdę nie rusza mnie rękopis "P.T" ani setka portretów Adasia Mickiewicza "na paryskim bruku". Nawet w wersji z multimedialnym kioskiem i filmem o dziejach powstania tej epopei.
          Wrocław nie potrzebuje nowego muzeum, tylko uatrakcyjnienia starych (co wcale nie jest drogie). Trzeba tylko ruszyć głową i choćby opowiadać wchodzącym do sali, co w tej sali jest (te panie pilnujące TO WIEDZĄ!!! tylko im się nie chce ust otworzyć).
          • Gość: rts Re: To kolejne muzeum, które będzie... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.11.11, 17:00
            ...ciekawe! Nie mam wykształcenia filologicznego i rusza mnie rękopis "P.T" i setka interesujących portretów Adasia Mickiewicza "na paryskim bruku". Szczególnie w wersji z multimedialnym kioskiem i filmem o dziejach powstania tej epopei. Wrocław możepotrzebuje, a może nie potrzebuje nowego muzeum, ale z pewnością uatrakcyjnienia starych (co wcale nie jest drogie).

Ja się zgadzam, że obecne wrocławskie muzealnictwo należy zreformować, ale nie mam nic przeciwko kolejnemu. Pieniądze bywają tracone na mniej potrzebne rzeczy.
            • wersal-55 Re: To kolejne muzeum, które będzie... 09.09.12, 12:19
              Gość portalu: rts napisał(a):

> ...ciekawe! Nie mam wykształcenia filologicznego i rusza mnie rękopis "P.T" i s
              > etka interesujących portretów Adasia Mickiewicza "na paryskim bruku". Szczególn
              > ie w wersji z multimedialnym kioskiem i filmem o dziejach powstania tej epopei.
              > Wrocław możepotrzebuje, a może nie potrzebuje nowego muzeum, ale z pewnością u
              > atrakcyjnienia starych (co wcale nie jest drogie).
              >
              > Ja się zgadzam, że obecne wrocławskie muzealnictwo należy zreformować, ale nie
              > mam nic przeciwko kolejnemu. Pieniądze bywają tracone na mniej potrzebne rzeczy
              > .
              To prawda,reforma jest potrzebna,trzeba mowic o prawdziwych zbiorach ich wlascicielach,ogrom nie jest wlasnoscia tego panstwa.Muzeum tego pana z Litwy,paranoja,odpowiedzi tylko MERYTORYCZNE.
          • wersal-55 Re: To kolejne muzeum, które będzie... 05.11.11, 18:27
            >Gość portalu: róża napisał(a):

> ...nudne! Mam wykształcenie filologiczne i naprawdę nie rusza mnie rękopis "P.T
            > " ani setka portretów Adasia Mickiewicza "na paryskim bruku". Nawet w wersji z
            > multimedialnym kioskiem i filmem o dziejach powstania tej epopei.
            > Wrocław nie potrzebuje nowego muzeum, tylko uatrakcyjnienia starych (co wcale n
            > ie jest drogie). Trzeba tylko ruszyć głową i choćby opowiadać wchodzącym do sal
            > i, co w tej sali jest (te panie pilnujące TO WIEDZĄ!!! tylko im się nie chce us
            > t otworzyć).
            >To prawda co piszesz w swym poscie,prawda jest inna,panie tz. pilnujace,to margines,brak podstawowej wiedzy.Zwiedzilem muzea MIASTA ZACHODU,BRESLAU,OGROM WYSTAWIONYCH OBRAZOW ITD.BRAK INFORMACJI,POCHDZENIE DANEJ RZECZY,PANE ZASLANIAJA SIE TAJEMNICA.Ogrom wystawionych eksponatow,to nie TZ. DZIEDZICTWO TEGO KRAJU.Przegladajac katalogi swiatowe,to bedzie problem.Pan MICKIEWICZ,NOTA BENE,GEJ,MA BYC EKSPONOWANI W MIESCIE ZACHODNIM,OCZYWISTE,NACJA WSCHODNIA,TO ICH IDOL,PORTRET,PRAWDA,WSCHODNIE KRESY.Na ziemiach zachodnich nie chcemy polskiej poetyki,a moze inaczej.
            • dzioucha_z_lasu Re: To kolejne muzeum, które będzie... 07.11.11, 10:55
              A teraz napisz to po polsku, bo ten bełkot jest kompletnie nieczytelny
    • Gość: OSSOL Re: Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 15:36
      Lubię artykuły o "fasadach" i powierzchniach tematów. Może by tak zdać parę prostych pytań:
      - dlaczego placówki narodowe są obsadzane przez ludzi traktujących te posady jako dożywotnie synekury? Czy ci ludzie mają odpowiedni dorobek, kwalifikacje, czy tylko reprezentują interesy lokalnych grup? Czasy latyfundiów się chyba skończyły.
      - ile pieniędzy wydano na remont wspomnianej kamienicy ? Czy nie było wtedy żadnej koncepcji ? Czy to nie jest "stawianie konia przed wozem"?
      - ile kosztuje roczne utrzymanie pustej , niewykorzystanej kamienicy ? Trudno nazwać wystawę o "Państwie podziemnym " za udaną . Gdzie były recenzje z tej wystawy o tak istotnym temacie ?
      - ile będzie kosztowało rozstrzygnięcie konkursu na koncepcję i ewentualna jej realizacja?
      - ile będzie kosztowała przebudowa kamienicy (jeśli do niej dojdzie )?
      - a może temat jest "nieświeży"? Czy współczesne społeczeństwo pasjonuje historia "Pana Tadeusza"? Może muzeum "Pionierów Ziem Zachodnich" bardziej spełnia potrzeby młodego społeczeństwa, które przypomniało by swoje korzenie dziadów i wszelkie konsekwencje z tego wynikające ?
      - a co z "świetnymi pomysłami " na budowę "Muzeum Lubomirskich "? To już nieaktualne, niemedialne ?
      - co z budynkiem "Farmacji" stojącym przy Oss.? Czy to nie było naturalne miejsce dla tej instytucji ?
      Tyle pytań i żadnych odpowiedzi od lokalnych "autorytetów" dziennikarstwa. Może zacząć studiować starożytną sztukę zadawania pytań?
      • Gość: sprzataczka_w_znio Re: Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 16:03
        ja moge odpowiedziec na pare pytan. na muzem dotychczasowo wydano 36 mln zł. placowka miala byc otwarta w zeszlym roku, niestety nie doszlo do tego bo w/w kwota okazala sie zbyt niska, zeby zatrudnic personel, oraz pokryc pozostale koszty funkcjonowania muzeum. obecnie w paniczny sposob poszukuje sie zbiorow do muzeum pana tadeusza. oprocz eksponatu centralnego czyli rekopisu dziela, nie ma wlasciwie nic, co mozna by w nim wystawic. scenariusz muzeum istnieje tylko na papierze, nie ma zadnych obiektow, ktore by go realizowaly. w muzeum zatrudniona jest pani dyrektor, ktora jest kukielka w rekach dyrektora ossolineum i nie moze podejmowac zadnych samodzielnych decyzji. wystawa panstwo podziemne byla jedna wielka porazka tej instytucji, na ostatnia chwile zmobilizowano polowe pracownikow znio oraz innych osob, poniewaz osoby za nia odpowiedzialne nie wywiazaly sie ze swoich obowiazkow. decyzje personalne dotyczace rozliczajace ten stan rzeczy obciazyly osoby, ktore nie ponosily za caly cyrk przy wystawie zadnej odpowiedzialnosci, ci zas ktorzy byli odpowiedzialni znajduja sie na urlopach lub jedynie nie dostali awansu. kolejne muzeum planowane przez kierownictwo ossolineum, ktore mialo znajdowac sie w budynku farmacji nie zostalo stworzone, poniewaz zdrojewski dal kase na opere i kopuly. mimo tego pieniadze za wygrana w konkursie na adaptacje tego budynku na muzeum ks. lubomirskich zostaly zaplacone, kwota byla niebagatelna i niestety zmarnowana. tym czasem sam zaklad narodowy im. ossolinskich jest prestizowa wydmuszka, w srodku ktorej pracuja najgorzej oplacani ze wszystkich pracownikow merytorycznych wroclawskich instytucji kultury SPECJALISCI, ktorym pozostaje tylko frustracja, ze sekretarka w instytucie grotowskiego zarabia wiecej od doktora historii na stanowisku bibliotekarza w ossolineum. milego dnia.
    • wari Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to zm... 05.11.11, 15:40
      Frekwencja w muzeum etnograficznym nie dziwi, wszak wyrzucono je poza centrum! Pomysł fatalny, bo przy Kazimierza Wielkiego było odpowiednie miejsce, podobnie jak dla archeo, które wciśnięto do arsenału. A wszystko po to, aby spełnić ambicje Zdrojewskich. Przecież muzea w Pałacu Królewskim w opróżnionych pomieszczeniach miały być superhitem.
      Oczekiwania wielkie, ale może coś byśmy się dowiedzieli na temat dziadowskiego finansowania. Trzeba być desperatem albo mieć wielki spadek, żeby tam pracować. Co tu porównywać z Muzeum Powstania - trzeba zacząć od porównywania włożonych pieniędzy, tylko wtedy ma to sens.
      Wrocław inwestuje w rozrywkę i to masową (stadion, fontanna), a nie jakieś muzea.
    • modelz Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to zm... 05.11.11, 15:51
      Moze warto wyslac wszystkich na wycieczke do Londynu, Berlina, Paryza... muzea czesto za darmo lub porownywalne pieniadze. Czynne przede wszystkim w swieta i dni wolne do poznego wieczora. Z programami dla najmlodszych. Zorganizowanymi lekcjami dla nastolatkow i osobliwosciami dla doroslych. Z opisem i umiejscowieniem nie tylko czasowym, ale takze geograficznym eksponatow.
      Dlaczego wszedzie na swiecie osoby siedzace i patrzace na rece zwiedzajacych potrafia opowiedziec o wszystkim co jest w danej sali a u nas po prostu siedza i gryza jak zblizymy sie na mniej niz 30cm?
      • wersal-55 Re: Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to 05.11.11, 18:53
        modelz napisała:

> Moze warto wyslac wszystkich na wycieczke do Londynu, Berlina, Paryza... muzea
        > czesto za darmo lub porownywalne pieniadze. Czynne przede wszystkim w swieta i
        > dni wolne do poznego wieczora. Z programami dla najmlodszych. Zorganizowanymi l
        > ekcjami dla nastolatkow i osobliwosciami dla doroslych. Z opisem i umiejscowien
        > iem nie tylko czasowym, ale takze geograficznym eksponatow.
        > Dlaczego wszedzie na swiecie osoby siedzace i patrzace na rece zwiedzajacych po
        > trafia opowiedziec o wszystkim co jest w danej sali a u nas po prostu siedza i
        > gryza jak zblizymy sie na mniej niz 30cm?
        >ODPOWIEDZ JEST PROSTA,TO POLACY I TYLKO POLACY,MOJE MIASTO ,TO BRESLAU,CZY BEDZIE MERYTORYCZNA ODPOWIEDZ.PRZEPRASZAM,SMIECIE TO SMIECIE EUROPY,KTO WAS LUBI.
    • arquette pozbyć się Mutora i stada amatorów 05.11.11, 15:51
      muzeum- placówka naukowa, udostepniajaca część zbiorów publiczności-w ceelach dydaktycznych :)
      muzeum-dotowane z pieniędzy publicznych. okruszek kultury...
      muzeum- program opracowany przez naukowców w danej dziedzinie. tak, by sprostać oczekiwaniiom i wymogom. oczywiscie ,,nazwa nie została zastrzezona, dlatego niestety zdarza się, ze przede wszystkim w Stanach, muzea czegokolwiek powtaja (peyoratywne, prawda?) ale one SĄ FUNDOWANE PRZEZ PRYWATNYCH INWESTORÓW." powiedział we Wrocławiu jeden z większych autorytetów w tej dziedzinie podczaS GOSCINNEGO wykładu o muzeach. Dlaczego tak cichutko było oo tym wykładzie?
      otóż:

we Wrocławiu SĄ szanowani i poza tym grajdołkiem muzealnicy, choćby Łagiewski, który zorganizował muzeum, niedrogo, noowwocześnbie, ale i ppoprawnie naukowo. muzeum nazbierało nagród. ale tto nie był jeden z lansiarskich prymiitywów, typu Mutor (co to jest Mutor? otóz jest to pan, który zrrobił rok temu ,,solidarny wrocław"- suchą scenografie typowego muzeum multiomedialnego... bez 1 eksponatu muzealnego, bez echa w srodowisku muzealniczym. i sama scenografia- sala sadowa baaardzo podobna do jednej z sal projektu muzealnego, maluch- podobny do trabanta jw, sala ze zdjęciami podobna do innego znanego muzeum na południu europy)
      Muzeum Pana Tadeusza- w jednej z najciekawszych kamienic na rynku, która(w większosci rekonstruowana) sama jest jjuz atrakcją.
      zaangazowany w powtaniie muzeum: Juzwenko, Bartoszewski, Komorowski.
      kasy brakło w 2009- ktos ppamięta? 15 milionów (a miało starczyc i na ekspozycję- wtedy udział brało miasto, jak zwykle)
      jesli nad tym muzeum ppanowac bedziee ktoś spoza magistratu, ma szanse wygladac, jesli wpusci się amatorów typu Mutor- watpie...będzie jak zwykle
      • Gość: pipi Re: pozbyć się Mutora i stada amatorów IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 16:22
        na wystawie "solidarny wroclaw" bylo mnostwo oryginalnych obiektow muzealnych, scenografie zrobil jeden z najwybitniejszych i najbardziej doswiadczonych w pracy z muzealnikami plastykow czyli stanielewicz. widac ze pojecia nie masz o czym mowisz. juzwenko, bartoszewski i komorowski nie sa muzealnikami, z czego tylko juzwenko jest pracownikiem naukowym, ktorego praca naukowa skonczyla sie na zrobieniu doktoratu dziesiatki lat temu.
        • arquette Re: pozbyć się Mutora i stada amatorów 05.11.11, 16:40
          obiekt muzealny: posiada kartę katalogową, ile takich uzyto?
          jeden z naj... oczywiscie, ktos o nim słyszał?
          mam pojęcie- zdjecia sa prawie identyczne z innymi, wczesniej wykonanymi salami ekspozycyjnymi.
          a nazwiska, które niejako sygnuja, a które wymieniłam, nie ssa muzealnikami lecz...patronami przedsiewziecia.
          oczywiscie daży się do lansiarstwa prowincjonalnych nibymuzealników typu Mutor(jakies publikacje jego na temat muzealnictwa podasz) marginalizujac twórców muzealniiczych ekspozycji kklasy Łagiewskiego (ile jest artykułów na temat muzeum na Kazimierza w naszej prowincjonalnej prasie)
          Czy nie wycofaja się z konkursu na Muzeum Pana Tadeusza doswiadczone w tej branzy firmy, gdy wyjdzie, dlaczego nie sfinalizowano ekspozycji w Hali Stulecia (pracownia architekta, makiety, program multimedialny...czyżby nie zapłacono? przeciez był konkurs, a ffirma, która wygrała, wykonała ekspozycję- gdzie jest ta ekspozycja?)
          gdy wyjdzie jak ,,polska production" chwaliła sie produkcja na z kolei belgijskiej wystawie: gdzie całosc praw autorskich wg umowy zachowywała inna firma, a niiejaka fiirrma krzak FM Production (jej małoletni szef przekonywał, jakoby był szefem kilkunastu osób, które jego nazwiska w umowach nie miały, nie figurował też w zamówieniu publicznym, chodził podczas wykonywania ekspozycji i rozdawał kkoszulki z logo swojej firmy, po czym: wyladował w katalogu)
          • Gość: pipi Re: pozbyć się Mutora i stada amatorów IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 16:52
            z pewnego dzialu pewnej instytucji w ktorej pracuje (w dodatku konkurencyjnej wzgledem osrodka pamiec i przyszlosc, zeby nie bylo ze swoich bronie), obiektow muzealnych posiadajacych karty katalogowe wykorzystano na wystawie "solidarny wroclaw" piecdziesiat szesc. wiem opracowywalem umowe wypozyczenia. dosc chaotycznie piszesz, ciezko mi sie odniesc to reszty kwestii, ktore podnioslas/les. co do konkursu na muzeum pana tadeusza to jest on zwyklym chwytaniem sie brzytwy. calosc ekspozycji miala zostac przygotowana przez personel znio i muzeum, z czego na zatrudnienie tych ostatnich zabraklo pieniedzy. ja im nie wroze sukcesu.
            • Gość: Bistor Re: pozbyć się Mutora i stada amatorów IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 17:23
              Ale chłopie masz pamięć, ja nie mogę. Tak z czapy walić, że ponad rok temu na jakiejś wystawce było 56 eksponatów z Twojej firmy, to tylko słonie mogą pamiętać. Oczywiści, od razu widać, że jesteś "z konkurencyjnej" firmy wobec tej PiP-y. Po nicku także.
              • Gość: pipi Re: pozbyć się Mutora i stada amatorów IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 17:31
                rany boskie jestem kioskiem. wystawa z budzetem 2 mln zl to jest jakas tam wystawka? mozesz mi wymienic druga taka we wroclawiu w roku 2010? a wciagu ostatnich 5 lat? jak juz powiedzialem, przygotowywalem umowe wypozyczenia to jest dosc skomplikowana i pracochlonna czynnosc wymagajaca wielokrotnego sprawdzania raz przygotowywanej listy. tak obszerna kwerende wykonuje sie naszej instytucji raz na kilka lat. to nie jest zaden wyczyn pamietac liczbe obiektow, ktore trzeba bylo opisac, wycenic, zapakowac, spisac, sprawdzic czy dobrze, wyslac, odebrac spowrotem oraz ponownie zmagazynowac. nick to zbieg okolicznosci, a na oslode powiem ci ze wiele pomyslow w solidarnym wroclawiu bylo zenujacych glownie sala papieska i gowniany, zrobiony na sile film w 3d.

pisanie, ze na wystawce nie bylo zadnego obiektu muzealnegjo to jest kompromitacja, nawet zakladajac, ze to ja sie nazywam mutor.
                • arquette Re: pozbyć się Mutora i stada amatorów 05.11.11, 18:02
                  2 mln powiadasz? a pamiętasz, jak w prasie pojawiła sie wzmianka, ze oryginalny wykonawca zrezygnował? poniewaz nikt bez powodu nie rrezygnuje z 2 mln, moze było to powodem strachu o dobre imie wykonawcy? bo podobno wtedy wyszło, ze przy ekspozycji ,,europa" doszło do mafijnego ściagnięcia haraczu z publicznych pieniędzy(dla wyjasnienia: mafia= organiizacjja przestępcza majaca kontakty z władzami- sprawa jest podobno w toku) :) .
                  2 mln wydano na wystawę, jesli jednak firma, z której pieniążki sciagnięto, wskaze krreatywnych kontrahentów i tu moze się znalesc spora sumka(tylko przypuszczam). bedzie wstyd.
                  no i dobrze, zee Muzeum Pana Tadeusza poczekało. zachodzi mozliwosć, ze później, ale pieniażki pójda na ekspozycję, a nie- bokiem :)
                • Gość: Bistor Re: pozbyć się Mutora i stada amatorów IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.11, 11:15
                  Facet, się nie ekscytuj nadmiernie, bo ci żyłka pęknie. Ja tylko podziwiam twoją pamięć prymuska. Nie musisz pisać całych wypracowań w tek kwestii
                  A czy się nazywasz Mutor, Chutor czy Schabowy, to mi lata.
                  • awanti2 Bistor z bistoru /umysłowego/ 06.11.11, 19:24
                    Bistor pianę toczy, a powszechnie już wiadomo , że jest ograniczonym ćwokiem, niektórzy twierdzą, że przyniesionym na studia przez milicję, może i tak, kto ma ochotę tym się zajmować? A jeżeli ma problemy z dysleksją? Może niech się poprawi, poczyta co nieco, do teatru pójdzie /podobno uwielbia/, a jakby jeszcze ruszył się nieco w Europę, może by coś zobaczył? Tępa autarkia umysłowa, historiozofia na poziomie widza Monthy Pytona, niestety - jeszcze młodych zaraża, tak to jest. Uśmiech proszę - uderz w stolik /okrągły, lecz z kantami/ a czapeczka gore, jak tu rozmawiać poważnie? Szkoda, bo kwestia bardzo istotna...
            • Gość: ówdzie Re: Proszę. IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.11, 17:56
              Gość portalu: pipi napisał(a):
              >...wypozyczenia. dosc chaotyc
              > znie piszesz, ciezko mi sie odniesc to reszty

NO WŁAŚNIE.
              Czyżby kilka ostatnich postów pisała ta sama ręka ?
              Ludzie, błagam - piszcie po polsku! Nic z Waszych wypowiedzi nie można zrozumieć ! Brak polskich znaków, brak interpunkcji czy dużych liter, przy chaosie wypowiedzi… szału można dostać.
              Narzekacie tu przecież na fatalną informację w muzeach czy brak czytelności przekazu a te wpisy to kliniczny przykład niechlujności na podstawowym poziomie komunikowania.
              Pozdrawiam.
        • wersal-55 Re: pozbyć się Mutora i stada amatorów 05.11.11, 18:58
          Gość portalu: pipi napisał(a):

> na wystawie "solidarny wroclaw" bylo mnostwo oryginalnych obiektow muzealnych,
          > scenografie zrobil jeden z najwybitniejszych i najbardziej doswiadczonych w pra
          > cy z muzealnikami plastykow czyli stanielewicz. widac ze pojecia nie masz o czy
          > m mowisz. juzwenko, bartoszewski i komorowski nie sa muzealnikami, z czego tylk
          > o juzwenko jest pracownikiem naukowym, ktorego praca naukowa skonczyla sie na
          > zrobieniu doktoratu dziesiatki lat temu.
          >SAME NAZWISKO juzwenko,pracownik naukowy,same nazwisko to wschodnia nacja.
    • Gość: róża Re: Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to IP: *.static.korbank.pl 05.11.11, 16:39
      "wrocławski sznyt ekspozycyjny to gablotka, eksponat, krótki podpis, z którego tylko specjalista coś potrafi wyciągnąć"

Typowy przykład to "kabłączek skroniowy" - pełno tegow gablotach,a nikt nie wie...co to jest - tymczasem to piękna ozodba włosów dawnych pań. Tylko należałob to narysować, pokazać, wyjaśnić, wytłumaczyć.

Wrocławskie Muzeum Archeologiczne jest archaiczne. Czytam z dziećmi podpisy i nic z nich się nie dowiadujemy - do czego służyły te wszystkie ostrza, grociki, siekierki? Co jedli ci ludzie? JAk mieszkali?Na co chorowali? Jak się bawili? Gabloty pełne fajnych eksponatów - ale nie wiemy, czemu one służyły.
      Na tej samej zasadzie funkcjonuje Muzeum Historii Wrocławia - gablotki, gablotki... w jednej berło rektora UWr - fantastyczne, pełne symboli - i ZERO PODPISU, co te symbole znaczą, czego dotyczą. Dzieci pytają - ja nie wiem.
      Za to przy wejściu cieknie ze ścian woda i to ma coś symbolizować - kasy na tę "instalację" idzie masa, wygląda to beznadziejnie. Panie, które pilnują sal - NIC nie opowiadają o eksponatach, tylko na widok dzieci (sporych, zdyscyplinowanych), krzyczą, by nie dotykały eksponatów. Czemu w londyńskich muzeach są kopie, które zaprazają "dotknij mnie!" "Weź do ręki", "Spróbuj!" Te atrakcyjne rozwiązania są często b. tanie i pomysłowe - np. można pomacać tkaniny tkane dawnymi metodami, poukładać chronologicznie kopie monet z dawnych wieków etc.
    • wielki_czarownik Przykład fajnego muzeum 05.11.11, 16:42
      Warto sobie wpisać w youtube Bovington Tank Museum. Tak powinno wyglądać muzeum. Co prawda to jest specyficzne (czołgów), ale o co chodzi? To muzeum żyje! Organizowane są pokazy czołgów w ruchu, można się przejechać czołgiem, wejść do środka, obejrzeć filmy pokazujące czołgi w akcji, kupić całą masę czołgowych pamiątek... Albo muzeum techniki w Sinsheim... Tyle ciekawych pojazdów i one wcale nie stoją w halach, ale są regularnie uruchamiane i można się nimi przejechać. A u nas jak wygląda muzeum? Gabloty, opisy, które nic nie mówią itp. A nie można postawić repliki jakiegoś urządzenia, żeby każdy mógł sprawdzić, jak działa? Nie można w Arsenale pozwolić ludziom ubrać się w rycerską zbroję (replikę) i pomachać mieczem? Niech muzea przestaną być nudne! Ma ponoć powstać muzeum MPK - przejażdżki starym taborem będą, czy autobusy staną w hali i będzie je można oglądać tylko z zewnątrz i z odległości? A może symulator jazdy autobusem z użyciem prawdziwego Ikarusa?
      • Gość: róża Re: Przykład fajnego muzeum IP: *.static.korbank.pl 05.11.11, 16:46
        Takim fajnym muzeum mogłoby być Muzeum Poczty i Telekomunikacji - ma niesamowite powozy, ogromniasty dyliżans. Dzieci mogłyby wrzucac listy do skrzynek, dzwonić z telefonów z tarczą (przeżytek!), wysyłac telegramy. To nie jest duży koszt. Ale tam wieje grobową nudą. Tylko gablotka, podpis typu "telefon Bratek, prod. polska 1971". Ale i tak polecam.
    • damsob Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to zm... 05.11.11, 17:34
      Gablotki, linki, barierki, tabliczki z opisami... Nuda.

Dlaczego nie bierzemy przykładu z muzeów Europy Zachodniej? Przykład: Kopenhaga, Muzeum Zoologiczne. Godzina 16
    • awanti2 Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to zm... 05.11.11, 17:46
      Zdarzyło mi sie pracować przy realizacji kilku wystaw muzealnych - stałych i czasowych. Cholernie ciężko jest ruszyć personel etatowy do innego myślenia, poza konwencją, poza dotychczasowymi realizacjami, muzeum jest dla widza! - nie dla muzealników /oni niech pracują poza oczami oglądających/, to dla wielu osób jest szokująca teza. Ekspozycja musi być atrakcyjna - coś z magii teatru narracji plastycznej, wykorzystanie dźwięku - dlaczego tylko muzyka jako ilustracja, gdzie myślenie habitatowe - mówię skrótowo, np.odgłosy kużni - podkuwanie koni itp. przy etalażu z bronią. Wystrój - dziś niewiele kosztuje druk wielkoformatowy - aranżacja wnętrza wg reprodukcji malarskiej, ciągłość ekspozycji - to nic innego jak klatki komiksu, atrakcja goni atrakcję ku uciesze widza, zwłaszcza młodego. Po pierwsze - nie nudzić! Naukowcy - owszem, niech sprawują pieczę, kontrolują i nanoszą korekty. Kiedyś wyłożyliśmy sufit dużej sali muzeal. tarczami /starymi/ zegarowymi - podłogę lustrami /!/, z początku szok, pukanie w czoło, idioci! - okazało się, że to jeden z najlepszych punktów ekspozycji, to drobny przykład.
      P.S. Wystawa nagrodzona tytułem Wydarzenia Muzealnego Roku.
    • arquette Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to zm... 05.11.11, 19:30
      może ktos poczyta o muzeach na krakowskim Zabłociu?
      więc : muzeum Schindlera: był konflikt, i to powazny. otóz chodziło właśnie o to, by nie przedstawiać muzeum wg filmu fabularnego, tylko zgodnie z prawda historyczną. do debaty zaproszono historyków :) [ u nas historycy nosa z Szewskiej nie wystawiają, bo zostaliby stratowani przez dynamiczne lansiarstwo mutoropodobnych]. w efekcie: jest pokazana bida ,,pracownika" którego dzienna racja zywieniowa nie rózniła się od tej z Auschwitz i wypasione biuro imś ,,dobroczyńcy"" co innego film fabularny, co innego muzeum
      następne: Zabłocie: pomysł na logiczna ,,trasę" malutkie muzeum Dudy Gracza, malutkie Kantora, wspomniane oraz muzeum sztuki współczesnej. logiczna scieżka, gdzie co moment natykasz się na muzeum. oczywiscie to ,,współczesne 3xtańsze od naszego planowanego , ale na najwyzszym poziomie.
      kompetentny kustosz, który byćmoze dlatego wydzielił w osobnych pomieszczeniach tych najbardziej cenionych artystów. ba, potrafiono nawet wykazać różnicę między kolekcja europejska i amerykańską, na tej terminologii, podczas debaty, opierając watpliwość powieszenia tam Sasnala i innych dzieł Zachęty..
      u nas? bałagan: strych muzeum narodowego- ekspozycja szt. współczenej: Kantor, Hasior, Abakanowicz. ok. ale co powrzucano pomiędzy? to juz szopka. miejscowe głupki. jakims cudem- wbrew panujacym w muzealnictwie zasadom dobrego smaku, a moze- inteligentnie wskazano kontrast, osmieszajac miejscowe ,,sławy"?
      i tak muzeum usiłuje trzymać klasę. remont galerii 4 kopuł: kiedys było to muzeum , więc swietny pomysł. miejmy nadzieję, ze ,,luxus company" nie wlezie pomiedzy eksponaty, bo psuje wrazenie całosci.
      muzeum współczesne. czego? konkurencja dla muzeum? opozycja? i co oni tam pokażą? to, co w normalnej terminologii pasuje do BWA. paskudztwo postawione przed muzeum
    • krasnaladamu Wajda i Noc Muzeów 05.11.11, 22:24
      Ja bym jeszcze w takim razie prosił o analizę, skąd się biorą te tłumy podczas Nocy Muzeów. Może wrocławianom właśnie ta jedna noc wystarcza na cały rok? A może uważają, że wystawy w muzeach nie są warte złamanego grosza (pomijam dni z darmowym wstępem)?

A co do muzeum Pana Tadeusza... Już ponad rok temu w kamienicy był Andrzej Wajda (miał wernisaż, wystawił m.in. swojego Oscara) i zapowiadał, że coś muzeum podaruje. Wspominał o scenariuszu do... "Zemsty"?
    • Gość: furora A na Vermeera, Rembrandta i Caravaggia trzeba IP: *.internetia.net.pl 06.11.11, 09:34
      trzeba jechać do Drezna lub Berlina.

"Twarze renesansu - arcydzieła włoskiej sztuki portretowej". Tę czasową ekspozycję w berlińskim Bode-Museum zwiedziło od 25.08. już ponad 200 000 osób!!
      Wypożyczono na nią m.in. "Damę z gronostajem" Leonarda da Vinci.

www.smb.museum/smb/kalender/details.php?objID=17220
      O takich wystawach u nas można tylko pomarzyć.
    • Gość: kiki Re: Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.11, 17:53
      Owszem, a nawet już będąc na emeryturze nie chcą zejść ze stołka jak dyrektor placówki, o której mowa. Nie było by w tym nic złego, gdyby dobrze kierował swoją młodą i zdolną kadrą, której nie docenia (zwłaszcza finansowo).
    • angrusz1 "młodzi , wykształceni z dużych miast " 09.09.12, 13:40
      raczej nie gustują w muzeach - chyba to tak zostało po wychowaniu ludzi w stylu " róbta , co chceta " .
    • tomek854 Re: Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to 09.09.12, 14:43
      Muzeum Pana Tadeusza to będzie z definicji nuda. Bo co tam oprócz rękopisu, paru obrazków i książek można pokazać?

Była jakiś czas temu taka wystawa pokazująca polskę PRL, ale tylko tymczasowa. Wcześniej też była taka tymczasowa wystawa w Wytwórni Filmów, też tłumy tam waliły...

Czemu nie zrobić muzeum powojennej historii Wrocławia? Choćby w starej zajezdni na Dąbiu. Tramwaje, Wrocławska Solidarność, Pomarańczowa Alternatywa, przesiedlenia, legendarne związki ze Lwowem, odbudowa przemysłu, "oswajanie" niemieckiego miasta przez Polaków... To mógłby być hit. W końcu jestesmy chyba jedynym tak dużym miastem w historii które praktycznie całkowicie wymieniło mieszkańców...
      • Gość: captain Close Re: Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to IP: *.telkomadsl.co.za 09.09.12, 22:30
        tomek854 napisał:

> W końcu jestesmy chyba jedynym tak dużym miastem w historii które praktycznie całkowicie wymieniło mieszkańców...

Johannesburg w RPA przeszedł podobną wymianę ludności. Bez wojny.
        • tomek854 Re: Wrocławskie muzea są nudne. "Pan Tadeusz" to 10.09.12, 00:03
          Nawet nie wiedziałem... Niemniej jednak wciaż uważam, że to dość unikatowy rozdział historii miasta i jako tako zajmujący...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka