Dodaj do ulubionych

Nie dla Wrocławia Kolej Dużych Prędkości. Pocze...

07.12.11, 18:22
Wreszcie rozsądna decyzja. Istniejąca infrastruktura PKP wali się a komuś zamarzyło się wydanie wielkich miliardów aby pojechać sobie 350km/h pomiędzy 2 miastami, a pomiędzy pozostałymi 30km/h. Mam nadzieję, że oznacza to, że znajdą się pieniądze na remonty istniejących torów i taboru oraz zostaną rozsądnie wydane.
Obserwuj wątek
    • kontrarian Kto miał zarobić to już zarobił 07.12.11, 18:25
      Przecież nie chodziło o to, żeby budować jakąś kolej. Tylko ostatni dureń mógł wierzyć że coś miało być budowane.

Chodziło o to żeby wydać 49 milionów na "studium wykonalności":

www.plk-sa.pl/linie-kolejowe/koleje-duzych-predkosci/koleje-duzych-predkosci-w-polsce/linia-warszawa-lodz-poznanwroclaw/
      Wykonawcę tego studium wyłoniono w "przetargu" w którym 60% kryteriów stanowiła cena a 40% "zaproponowana koncepcja", czyli, po ludzku mowiąc, to czyim się jest szwagrem.
      • Gość: gfyjii niech se mają te 50 IP: 149.156.14.* 07.12.11, 18:28
        50mln to naprawde tanio, my musielismy wydac milard na stadion
        • Gość: radek Re: niech se mają te 50 IP: *.warszawa.mm.pl 07.12.11, 18:33
          Dokładnie. stadiony w całej Polsce kosztowaly ok 10 mld zl. KDP planowano około 20 mld. KDP to nowe technologie w Polsce i gonienie zapoźnień. NA to jak zwykle rzadu bolandy nie stać. KDP buduje się obecnie w MAroku a bolandy nie stać. Bo trzeba było przewalić 10 mld na zbędne stadiony. Super myślenie w tym kraju dominuje.
          • Gość: Herman Dodaj spółkę Szybkie Koleje IP: *.static.korbank.pl 07.12.11, 18:40
            Tam na 31 (lub 32) pracowników jest 8 dyrektorów. Ale pewnie nikt ich nie zwolni dalej za podatki będą pierdzieć w stołki ,o przepraszam pracować nad koncepcją szybkich kolei......

iripk.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=44:qz-biegiem-szyn-omiu-dyrektorow-od-duych-prdkoci&catid=7:kolej&Itemid=111
          • Gość: PawełS Za niskie podatki IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 07.12.11, 23:25
            Ważne, że najlepiej zarabiający, w tym posłowie i ministrowie, płacą jedne z najniższych podatków.
      • Gość: niewiemtopytam Ośmiu dyrektorów od dużych prędkości. IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.11, 20:11
        kontrarian napisał:

> Przecież nie chodziło o to, żeby budować jakąś kolej.

"Utworzenie w strukturze spółki PKP Polskie Linie Kolejowe Centrum Kolei Dużych Prędkości (co odbyło się na mocy uchwały zarządu PKP PLK) wygląda na próbę przejęcia przez tę spółkę kompetencji w zakresie projektu szybkich kolei. "
        A CEL ? Proszę bardzo:
        "Obecnie w ramach CKDP działa sześć zespołów:
        ● zespół projektu ds. studium linii Warszawa – Łódź – Poznań/Wrocław,
        ● zespół projektu ds. koordynacji z innymi projektami linii Y centrum,
        ● zespół projektu ds. koordynacji z innymi projektami linii Y zachód,
        ● zespół projektu ds. studium dla przygotowania linii E65 południe (CMK) do parametrów linii dużej prędkości,
        ● zespół projektu ds. standardów technicznych i analiz systemowych,
        ● zespół projektu ds. komunikacji i planowania strategicznego.
        Każdym z zespołów kieruje dyrektor projektu. Ponadto dwóch dyrektorów stoi na czele centrum: Jan Raczyński (dyrektor CKDP) i Konrad Gawłowski (zastępca dyrektora CKDP). Jak widać, w CKDP – zatrudniającym ogółem 31 pracowników – na dyrektorskich stanowiskach pracuje aż osiem osób. Jak zatem łatwo wyliczyć, w CKDP na jednego dyrektora wypada niespełna czterech pracowników."

To musi być strasznie męczące zajęcie- przychodzi taki dyrektor "do pracy" i…no, właśnie, i co? Jak to ? Koordynuje, koordynuje i koordynuje. I tak dzień w dzień, miesiąc w miesiąc, rok w rok. Potworna harówa !

iripk.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=44:qz-biegiem-szyn-omiu-dyrektorow-od-duych-prdkoci&catid=7:kolej&Itemid=111
    • litrowy Nie dla Wrocławia Kolej Dużych Prędkości. Pocze... 07.12.11, 18:51
      no i bardzo dobrze, juz niedlugo powstanie ekspresowka laczaca wroclaw, lodz i wawe, autostrada laczaca poznan, lodz i wawe bedzie juz za chwile, mam nadzieje, ze szybko zbudujemy ekspresowke z poznania do wroclawia, to tylko 180 km a jakies 30 km jest juz w budowie, 30 mld na kolej miedzy 4 miastami to jakas paranoja, tym bardziej, ze koszty utrzymania tego by nas dodatkowo zdolowaly, niech wyremontuja tory na glownych liniach aby mozna bylo jezdzic przynamniej 100 a nie pieprza o kdp, minister przynajmniej nie gada glupot tylko powiedzial prosto z mostu co i jak i za to nalezy mu sie duzy plus, mogl przeciez powiedziec pare okraglych zdan, ze liczymy, projektujemy i budowa ruszy juz za pare latek...
      • Gość: PKP Re: Nie dla Wrocławia Kolej Dużych Prędkości. Poc IP: *.aster.pl 07.12.11, 18:57
        Po jakiego grzyba mają remontować tory, jak przecież będą takie super drogi? Każdy sobie kupi furę, a to badziewie kolejowe w ogóle zlikwidować. A jak ktoś nie ma samochodu, to niech zasuwa wołami, albo rowerem. Będzie tanio i ekologicznie. Szybkie koleje to paranoja? Tylko w tym pięknym kraju, gdzie rozum nie w cenie.
        • Gość: niewiemtopytam Re: Nie dla Wrocławia ??? IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.11, 19:11
          CAŁY PROJEKT "Ygrek" został odłożony, wiec po co ten prowokujący tytuł, że "Nie dla Wrocławia KDP " ???
          • Gość: niewiemtopytam FARSA "Nowy" W-w Mikołajów IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.11, 19:22
            A może byśmy tak zaczęli od prędkości normalnych ?

iripk.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=64:nowy-wrocaw-mikoajow&catid=7:kolej&Itemid=111
            • Gość: oLo DoNALd DonaLD :-) hehe kochamy Cię za to :-) hehe IP: *.wroclaw.mm.pl 07.12.11, 20:13
              mam nadzieje że PO wraz z Pawlakiem będą wygrywać jeszcze przez kolejne 8 lat :-) hehehe wtedy może będziecie chodzić piechotą, to skumacie że daliście się zrobić w hooooja
        • Gość: hehe Re: Nie dla Wrocławia Kolej Dużych Prędkości. Poc IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.11, 20:11
          widze, ze nie slyszales o autobusach... a do autobusu dodaj droge ekspresowa...
          • Gość: m, Re: Nie dla Wrocławia Kolej Dużych Prędkości. Poc IP: *.internetia.net.pl 08.12.11, 07:12
            ja jestem wysoki i w autobusie źle mi się jeździ na długich dystansach, z kolanami pod brodą, autobusy to dno, kości wyprostować nie mozna, a za oknem same reklamy.
      • Gość: PawełS KDP bardziej się opłaca niż ekspresówki i IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 07.12.11, 23:39
        autostrady. Mi wychodzi ok 55 mln zł za km KDP przy co najmniej 2 krotnie szybszym przejeździe niż autostradą i ekspresówką. Łódź-Warszawa jest teraz budowana za ok 33 mln/km
        • Gość: m Re: KDP bardziej się opłaca niż ekspresówki i IP: *.internetia.net.pl 08.12.11, 07:15
          jeszcze warto myśleć o tym, zę ceny paliwa mogą nadal drożeć, a prąd to powinniśmy mieć swój, chociaż też nie za bardzo, bo ograniczyli wydobycie węgla i trzeba też importować.
    • zbychu2010 A co z tymi składami Pendolino? 07.12.11, 19:45
      Kilka miesięcy temu PKP zamówiła 20 składów Pendolino (na średnie prędkości ok. 200 km/h). Czy to już nieaktualne? I za te same pieniądze zamówią ze 120 zwykłych składów? Czy ktoś coś wie na ten temat?
      • Gość: yjutj Re: A co z tymi składami Pendolino? IP: 149.156.14.* 07.12.11, 19:54
        pędolino - ja bym się bał tym jeździć z pekape
      • Gość: D.R. Re: A co z tymi składami Pendolino? IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.11, 19:59
        zbychu2010 napisał:

> Kilka miesięcy temu PKP zamówiła 20 składów Pendolino

Pendolino nie mają i od początku nie miały z "Ygrekiem" nic wspólnego.
      • Gość: RET Re: A co z tymi składami Pendolino? IP: 195.117.227.* 07.12.11, 20:22
        Koleje Dużych Prędkości to obecnie rząd 300-350 km/h. Pendolino to 200-250 km/h i nie ma z KDP nic wspólnego. Składy Pendolino już zostały kupione.
      • Gość: Mily Re: A co z tymi składami Pendolino? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.06.12, 16:43
        Okazuje się że Unia Europejska nie chce ich sfinansować odpowiedż Z RK.
    • aagaj Nie dla nas Kolej Dużych Prędkości. Poczekamy 2... 07.12.11, 20:10
      z Wrocławia do Kępna i Wielunia - remont i do Zduńskiej Woli lub do Bełchatowa 50 km. stary pomysł ale dobry
      • radeberger Re: Nie dla nas Kolej Dużych Prędkości. Poczekamy 08.12.11, 00:13
        Remont? Ta trasa zdążyła już całkiem wysokimi drzewami porosnąć. Zasadniczo trzeba by to zbudować od zera.
    • mirwojski Nie dla nas Kolej Dużych Prędkości. Poczekamy 2... 07.12.11, 20:35
      Ostatnia duża inwestycja kolejowa w Niemczech 76 km linii) zakończone w 2008 roku od przygotowania do otwarcia trwało 17 lat (!!!). - 76 km..... Zadanie realizowano bez względu na "układ polityczny" i inne dyrdymały. Popatrzcie w przepisy ( w tym unijne ) i poczytajcie jakie zadania mają do wykonania i za co odpowiadają ci - komentowani przez niektórych "znawców" DYREKTORZY, jakie kwalifikacje muszą posiadać. Potem podyskutujemy. Jakoś nie ma komentarzy na linię Berlin - Tallin, a tam pieniądze się znajdą ( choć tak naprawdę najlepiej gdyby budowano ją przez najbardziej zapomniany rejon przez kolejne władze PKP czyli - EŁk -nie przez Warszawę, wtedy rozumiałbym określenie TRANSBALTICA ( Warszawka nad Bałtykiem ...:-)).
      • Gość: Twój Szef Re: Nie dla nas Kolej Dużych Prędkości. Poczekamy IP: *.play-internet.pl 07.12.11, 20:41
        Komentuj po Polsku zgodnie z zasadami językowymi i obowiązująca składnią, to wtedy odpowiemy na twoje "przemyślenia"...na razie tego bełkotu nie da się czytać.
        • Gość: niewiemtopytam jw. IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.11, 21:29
          Też nie wiem o co gościowi chodzi. Dlatego dałem se spokój.
    • Gość: t Re: Nie dla Wrocławia Kolej Dużych Prędkości. Poc IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.11, 21:48
      Rozsądna decyzja. Jeszcze wygonić nieloty rządzące koleją precz na klepisko i będzie już tylko lepiej. A potem po kolei: Z Wrocławia do Warszawy przez Opole i Koniecpol. Wystarczy tylko ok. 70 km toru i w 3,5 godziny się przejedzie. Teraz przejazd tego 130 km odcinka w najszybszej konstelacji wymaga blisko 4 godziny.
      Nowy rozkład: Wydłużono czas przejazdów TLK z Wrocławia do Warszawy aby nie jechały krócej niż IC. To tak jakby dokopać słabszemu tylko za to, że silniejszy dostał zadyszki.

• Gość: ejże Re: Nie dla Wrocławia Kolej Dużych Prędkości. Poc IP: *.toya.net.pl 13.12.11, 01:35
        Gość portalu: t napisał(a):
        A potem po kolei: Z Wrocławia do Warszawy przez Opole
        > i Koniecpol. Wystarczy tylko ok. 70 km toru i w 3,5 godziny się przejedzie.

70 km nowego toru z Oleśnicy do Kalisza i przejedziesz nawet szybciej niż w 3,5 godziny, bez zwiedzania połowy Polski. Przez Opole i Koniecpol na pewno nie jest po kolei z Warszawy do Wrocławia
    • Gość: Mx Re: Nie dla Wrocławia Kolej Dużych Prędkości. Poc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 22:26
      Kolejny etap wojny z Grzegorzem Schetyną. Po pacyfikacji EnergiiPro nowy oręż
      deprecjonujący Wrocław. Grunt, aby do Gdańska było z Warszawy szybko. Dolny Śląsk niech do stolycy jeździ nadal godzinami.
    • Gość: furora Wrocław Główny - Jelenia Góra 126 km 3h16 - 4h09!! IP: *.internetia.net.pl 07.12.11, 22:52
      To są dopiero kosmiczne prędkości!
      Autobus pokonuje tę trasę w 2 godziny.
      • kontrarian Wrocław - Jelenia za komuny było 2h 50 07.12.11, 23:36
        Pamiętam dokładnie, często w góry jeździłem.

Jeszcze 10 lat sukcesów 3RP i dojdziemy do 5 godzin.
        • radeberger Re: Wrocław - Jelenia za komuny było 2h 50 08.12.11, 00:12
          Kiedyś tutaj na forum wrzucano rozkład z 1945 - Breslau Freiburgerhof - Hirschberg Hbf. Czas przejazdu oscylował koło 1,5 godziny z tego co pamiętam.
          • na100procent link 08.12.11, 00:26
            www.pkjs.de/bahn/Kursbuch1944/Fernverbindungen/43c.jpg
            • uniwr Re: link 12.12.11, 08:11
              No to Radeberger przegiął. Może nie umiem tego dobrze przeczytać, ale najkrótszy czas jaki znalazłem to 2h 10min. Sredni czas oscyluje prędzej wokół trzech godzin niż półtorej.
              • na100procent to z czasu konca wojny! 13.12.11, 03:18
                zwroc uwage, ze to bylo pod koniec przegrywanej przez niemcy wojny!!!!!!
    • krzysztofczyz Nie dla nas Kolej Dużych Prędkości. Poczekamy 2... 07.12.11, 23:29
      Dziwią mnie te ekspertyzy. Chyba wróżka Samanta brała przy nich udział. Kto 10 lat temu opisałby dzisiejszy komputer. Miały być jakieś biologiczne, chłodzone azotem a tu nie. Jeśli ktoś opisuje przyszłość to jest fantastą, minister powinien widzieć dzień dzisiejszy a jutro jest nieznane. Planowanie na taki długi okres czasu jest bez sensu.
      • Gość: mk Re: Nie dla nas Kolej Dużych Prędkości. Poczekamy IP: *.internetia.net.pl 08.12.11, 07:35
        No właśnie, przecież za 20 lat to może będziemy się teleportować. Najważniesze, ze spółka KDP działa, prezesi, dyrektorzy mają sie dobrze, kasa wyrwana.
    • mirwojski Nie dla nas Kolej Dużych Prędkości. Poczekamy 2... 08.12.11, 22:12
      Tytułem wprowadzenia dla "Twój Szef" i "niewiemtopytam" z 07.12.11 - dwa tytuły : 1)file:///D:/biznes,inwestycje,artykul,rusza_inwestycje_kolejowe,5148.htm; 2)file:///D:/wydarzenia,who_is_who,artykul,slawomir_nowak_ministrem_transportu__budownictwa_i_gospodarki_morskiej_,5160.htm. Danych lokalizujących inwestycję w Niemczech nie chce mi się ( na razie) lokalizować ... Rada Ministrów przyjmuje uchwałę 07.11.2011, Nowaka powołują 17.11.2011 i w miesiąc po Uchwale "odkręca" zaklepane. Teraz wiem dlaczego Tusk powołał na to stanowisko takiego fachowca od transportu. Ja podejrzewam że słabo starał się przed wyborami, podpadł "szefowi" i ... ma się wykazać ( tutaj "próbka" mojego STYLU pisania, zamiast wielokropków mógłbym : ... cho, cho; no, no, no; hi, hi, hi i tak dalej lub podobnie ale po co, myślenie ma przyszłość). A co do Rail Baltica - tą nazwą objęto modernizację linii kolejowej W-wa - Białystok - Suwałki - Trakiszki +granica panstwa . We wszystkich opracowaniach pomijane jest centrum kraju z 650- tysiecznym miastem - mowa o Łodzi. Nie ma w sieci AGC, AGTC i w sieci TEN-T. 3) Próbując cokolwiek realizować należy powołać stanowiska zgodnie z FIDIC (Federation Internationale des Ingenieurs-Conseils)-Warunki Kontraktu - stąd wszyscy ci dyrektorzy. I tyle wyjaśnień a w co ci panowie grają i dla kogo gdy do publicznej wiadomości dotarło o planach budowy linii z Berlina do Tallina ( też niemiecka enklawa) i z deklarowanym polskim wkładem finansowym.

• kontrarian dalej chcecie jeździć 250 km/h ? 04.03.12, 01:25
        I co ? Myślę że dziś entuzjaści dużych prędkości trochę wymiękli. Chyba nie chcecie żeby ta swołocz was woziła 250 km/h ? Oni nie potrafią zapanować nad tym którym torem pociąg jedzie. A czołowe zderzenie przy takiej prędkości to by była dopiero jatka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka