Dodaj do ulubionych

Wielokulturowy Wrocław? Czekają nas poważne kon...

19.12.11, 07:33
Ta wielokulturowość to jest bardziej slogan niż rzeczywistość. ale jeżeli cudzoziemcy już są i do tego są potrzebni, to trzeba coś zaproponować . Chyba nic lepszego niż to muli-culti nie wymyślono.
Obserwuj wątek
    • afiag Wielokulturowy Wrocław? Czekają nas poważne kon... 19.12.11, 07:48
      Wrocław nie jest i nie będzie wielokulturowy. I dobrze.
      • Gość: miastowy niestety... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.12.11, 08:38
        > Wrocław nie jest i nie będzie wielokulturowy. I dobrze.

proponuje "afiag" bys wrocil do swojej wioski, zyl tam po swojemu i nie mieszal sie w zycie miasta Wroclawia.

Wroclaw wita wszystkich kolorowych. Żaden człowiek nie jest NIELEGALNY!
        • Gość: As Re: Wrocław nie dla kolorowych IP: *.play-internet.pl 19.12.11, 08:54
          "Wroclaw wita wszystkich kolorowych."Zgadnij lewaczku jak ja witam w moim mieście kolorowych...
          • Gość: szmatan Re: Wrocław nie dla kolorowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.11, 09:02
            pewnie witasz ich jak jakiś prymitywny dzikus: dzidą i kamieniami

jak dla mnie bez różnicy, czy kolorowy czy czarno-biały, byle nie robił problemów jakie czasem zaobserwować można we Francji, lub w Niemczech. wystarczy żeby unikać politycznej poprawności, a problemy będzie dużo łatwiej rozwiązać, niż udając że ich nie ma
        • Gość: ania_ze_srody Re: niestety... IP: *.internetia.net.pl 19.12.11, 09:11
          Gość portalu: miastowy napisał(a):

> Wroclaw wita wszystkich kolorowych.

spieprzaj rasisto!
          • Gość: ania_ze_srody Re: niestety... IP: *.internetia.net.pl 19.12.11, 09:21
            w kazdym razie dobry artykuł Klausa B. stawianie na piedestał mniejszości jako cel zawsze mi sie kojarzylo nie mniej z rasizmem niż hasła bij Żyda, Murzyna. Tworzenie na siłe "zestawu" podstawowych mniejszości, które muszą być w "portfelu" każdego chcącego się liczyć miasta zdecydowanie się kojarzy z organizacją miejskiego zoo. Przykładem jest np. Tilburg w NL, który się reklamuje: jak chcesz zobaczyć homoseskualiste to przyjedź do nas - istne Zoo i to w kraju tolerancji.

Wreszcie ktoś z publicystów to zrealizował z postaci słowa.
            • Gość: el Re: niestety... IP: *.internetia.net.pl 19.12.11, 10:04
              Dokładnie.
              Można się czepić w artykule paru spraw, ale takie właśnie artykuły chciałbym czytać.
              Po polsku (GW miewa problem z językiem ojczystym). Uwzględniając więcej niż jedną zmienną. Ba! Więcej niż jedną opinię.
              Taki po którym można coś jeszcze pomyśleć.
        • afiag Re: niestety... 19.12.11, 09:36
          Widzę miastowy że jesteś bardzo tolerancyjny i otwarty skoro proponujesz mi wyprowadzkę z miasta, w którym urodziłem się ja, moi rodzice i moi dzadkowie. Wiem że wolałbyś zamiast takiego jak ja zobaczyć na ulicy jakkiegoś fajnego murzyna. Nigdzie nie napisałem że ktoś jest nielegalny. Coś sobie wymyślasz. Wielokulturowość doprowadziła do rozbiorów Polski. Nara.
        • Gość: Andy Re: niestety... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.11, 10:55
          Ty wyjedź do owych kolorowych i bądź z nimi szczęśliwy. Wrocław pożegna cię bez żalu.
    • inkwizytor.biskupa.breslau Re: Wielokulturowy Wrocław? Czekają nas poważne k 19.12.11, 08:59
      Wrocław jest wielokulturowy ale nie tak jak by chciała widzieć go wyborcza.
      Wielokulturowość nie oznacza automatycznie nawoływania do wymazania Izraela w imię solidarności z Palestyńczykami, patrzenia przez palce na nietolerancję islamu czy tolerowania wysokiego poziomu przestępczości wśród cygan.
    • krasnaladamu Wielokulturowy Wrocław? Czekają nas poważne kon... 19.12.11, 09:03
      Dla mnie główy wrocławski mit o wielokulturowości to przede wszystkim Dzielnica Czterech Świątyń - promowana tak, że turysta może pomyśleć, że raz tu zajrzy i na pewno postka na ulicy rabina, popa lub jeszcze innego duchownego.

Jedną z myśli w tym artykule ująłbym jeszcze inaczej. Otóż można przyjąć, że poziom rasizmu w każdym mieście jest taki sam, ale dopiero w miastach wielokulturowych mogą się takie postawy w większym stopniu ujawniać. Bo przecież nikt nie pobije Roma ani nie zdemoluje meczetu tam, gdzie Roma ani meczetu nie ma.
    • Gość: @ Re: Wielokulturowy Wrocław? Czekają nas poważne k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.11, 09:46
      www.rp.pl/artykul/694189-Kompromitacja-eksperymentu-multi-kulti-.html
    • pirks0 Wielokulturowy Wrocław? Czekają nas poważne kon... 19.12.11, 10:18
      "Po 1945 Wrocław nie był wielokulturowy". Przed 1945 też nie. Prasa niemiecka nazywała go "ostatnim bastionem pruskości przed zalewem słowiańszczyzny", Niemcy starannie tępili przejawy historii i obecności innych nacji (tak, jak Polacy po 45'). Pic o wielokulturowości nie ma uzasadnienia w historii ani dawnej, ani współczesnej. Wielokulturowość zakłada równoległe trwanie w czasie, a nie fakt, ze miasto przechodziło z rąk do rąk.
      • Gość: Andy Re: Wielokulturowy Wrocław? Czekają nas poważne k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.11, 10:59
        Oczywiście, że przed rokiem 45 Wrocław nie był wielokulturowy i garstka zasymilowanych Żydów, często gorących niemieckich patriotów tego nie zmieni. Przed rokiem 45 można natomiast powiedzieć, że takim miastem był Lwów.
    • wersal-55 Wielokulturowy Wrocław? Czekają nas poważne kon... 27.12.11, 17:04
      Nie trzeba zadnych debat,to miasto ma przyszlosc bez polskiego myslenia.Felieton jest tendecyjny,integracja to nie wszystko,kazde zdanie na ten temat,kije w mrowisko,sprawy roku 1945 nie zalatwione,dlaczego,pan wie doskonale.Problem Ziem Zachodnich i nie tylko to problem innych obszarow,beda konflikty i nie tylko.Po co powstala unia,prosze pomyslec panie Bachmann.
    • ddyzma5 Re: Wielokulturowy Wrocław? Czekają nas poważne k 27.12.11, 17:36
      Mentor GW w końcu nauczył się realnie patrzyć na wielokulturowość Wrocławia i z tym związane problemy.
      Niejednokrotnie wcześniej poruszany był ten temat i omawiane były te problemy i korzyści z wielokulturowości. Wtenczas mentor GW Bachmann albo milczał albo mówił o wielokulturowości Wrocławia. Dzięki bogu nauka nie poszła w las i Pan Bachmann zmienił strategię , tak jak to uczyniła GW. Co za populizm.
    • wielki_czarownik Integracja = dostosowanie 27.12.11, 21:29
      Chciałbym uprzejmie zauważyć, że ja jestem u siebie i w związku z powyższym nie mam zamiaru w najmniejszy sposób zmieniać swojego zachowania, poglądów ani przyzwyczajeń. Zapraszam do Wrocławia obcokrajowców, jednakże chcę im przypomnieć jedną rzecz. Oni będą tu gośćmi i oni mają się dostosować do naszych zasad. W Polsce nie jada się psów, kobiety nie chodzą w workach na ziemniaki, mówi się po polsku i nie wymyśla głupot w stylu "muszę mieć 3 przerwy w pracy, bo potrzebuję czasu na modlitwę" albo "nie będę pracował, bo tu stoi krzyż a tam butelka wódki a na dodatek moim szefem jest kobieta" tudzież "mój syn będzie chodził do szkoły ze sztyletem, bo taka jest nasza tradycja".
      Komu się nie podoba, ten niech nie przyjeżdża. Kto przyjeżdża ten akceptuje reguły. Inaczej won! I nie ma w tym ani kropli rasizmu. To zwykły szacunek dla siebie, swojego kraju i swojej kultury. Jak już kiedyś mówiłem - dla mnie świetnym Polakiem może być czarny jak smoła Makumba urodzony w Kenii, wyznania muzułmańskiego, pod jednym, podstawowym warunkiem - takim, że akceptuje nasze zasady i nie wprowadza swoich.
      • ddyzma5 Re: Integracja = dostosowanie 27.12.11, 22:00
        W gruncie rzeczy można się z Tobą godzić .
        Socjalne problemy narastające w zachodniej europie mają swoje źródła przecież w polityce sprzyjającej rozwojowi multi-kulti.
        Czy Polskę na to stać ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka