Dodaj do ulubionych

Gdańska spółka CES idzie ze skargą do prokuratury

27.12.11, 17:20
Bardzo pięknie tak typowo po polsku!!! tak zawsze w tym kraju było i długo będzie, musi upłynąc sporo wody w Wiśle i Odrze ...
Obserwuj wątek
    • breslaudarek co na to Imtech? 27.12.11, 17:35
      Szef CES-u napisał list otwarty, gdzie przedstawił swe argumenty. A co na to Imtech? Jeśli nic nie napisze, tzn., że nie ma racji. Dla mnie, jako obserwatora, to CES ma rację. Niech ktoś napisze:
      1. Czy Imtech w ogóle coś buduje??
      2. O co chodzi z tą dokumentacją, którą robił CES? Przecież jest projekt wykonawczy chyba? A zmiany, jeśli wystąpią, to nadzór autorski projektuje a nie podpodwykonawca.
      3. Czy prawdą jest, że Imtech wymuszał zaniżenie ilości wykonanych robót w protokołach robót i dlaczego nikt się nie postawił?
      4. Dlaczego nie robi elektryki wrocławska firma? Chyba są?
      • Gość: qqq Re: co na to Imtech? IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.11, 17:47
        >Jeśli nic nie napisze, tzn., że nie ma racji.

Zastanów się. Jeśli nazwę Cie złodziejem, a Ty nie odpowiesz, to na pewno nim jesteś ?
        • Gość: kris Re: co na to Imtech? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.11, 19:37
          Ale tak wyszło z Mostostalem i wszyscy tak sądzą , dopiero po EURO się wyjaśni .
        • sverir Re: co na to Imtech? 27.12.11, 20:49
          > Zastanów się. Jeśli nazwę Cie złodziejem, a Ty nie odpowiesz, to na pewno nim jesteś ?

Ale Imtech jest - jak się zdaje - poważną firmą i zarzucanie jej nieuczciwości powinno chyba spotkać się z jakąś reakcją z jej strony, prawda? Tu przecież chodzi o reputację i współpracę z innymi klientami, a nie proste przerzucanie się kalumniami.
        • Gość: breslaudarek Re: co na to Imtech? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.11, 21:08
          Ja nie wiem kto ma rację. Może Ty znasz sytuację i wiesz, że Imtech jest ok, a CES be. Może pracujesz w Imtechu. Jeśli mnie nazwiesz złodziejem, a ja nie odpowiem, to mogę nie być złodziejem, ale równie dobrze mogę być złodziejem. Ktoś ma rację, ale kto? Dla mnie CES. Oni przynajmniej jakąś dokumentację zrobili. Jeśli Imtech coś robił na stadionie, powiedz mi co.
      • Gość: gość Re: co na to Imtech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 18:51
        Imtech nie ma dokumentów ani argumentów. Potrafią tylko głośno krzyczeć, to są ich argumenty.
        Jedynym autorem dokumentacji jest CES, gdyż Imtech zlecił kompleksowo projekt i budowę, po czym nie interesował się niczym.
        Imtech za każdym razem działa w ten sam sposób tylko tym razem źle trafił. Mniejszych firm nie stać na walkę w Imtech i się poddają a sprawa ucicha. Tym razem krzyk i komunistyczne metody F.Sz. i K. B.-P. nie skutkują.
        • Gość: breslaudarek Re: co na to Imtech? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.11, 21:02
          Ale o jaką dokumentacje chodzi? Czy CES projektował instalacje stadionu? Czy oni sprawują nadzór autorski nad robotami elektrycznymi? Czy jakieś nowe roboty projektowali?
          • Gość: maxb Re: co na to Imtech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 21:12
            CES projektował wszystkie instalacje elektryczne, teletechniczne i automatyki Stadionu. Zresztą CES ma bardzo dobry zespół projektantów. Miałem nawet okazję poznać ich potencjał, są po prostu dobrzy.
            • Gość: breslaudarek Re: co na to Imtech? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.11, 21:36
              To dziwne układy są. To po co ten Imtech? A ta dokumentacja to była normalnie projektowa, załączona do przetargu? Nie kumam, przecież przed przetargiem powinien być projekt, to oni współtworzyli projekt budowlany i wykonawczy?
              • Gość: maxb Re: co na to Imtech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 22:01
                Z przetargiem była dokumentacja przetargowa. Projekty wykonawcze, zamienne budowlane, powykonawcze robił IMTECH w zakresie instalacji mechanicznych, natomiast w zakresie instalacji elektrycznych, teletechnicznych i automatyki w swoim zakresie miał CES. Zgodnie z prawem, jeżeli IMTECH nie zapłacił CES-owi za dokumentację, a CES dobrowolnie jej nie przekazał IMTECH-owi, to prawa autorskie do wykonanej dokumentacji projektowej ma spółka CES.
                • Gość: breslaudarek Re: co na to Imtech? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.11, 22:24
                  No tak, ale co dalej? Ktoś zacznie kończyć instalacje, Imtech da mu projekt CES-u. CES zgłosi przestępstwo, wyrok za 5 lat. Zgłosi do Nadzoru Budowlanego, nic nie da. Nadzór będzie siedział cicho, bo przecież budowa musi się zakończyć sukcesem i musi być Euro.
                  • Gość: swojak Re: co na to Imtech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 23:00
                    Przecież to nie pierwszy taki numer cwaniaków z IMTECH .... tym razem trafiła kosa na kamień :).
                    • Gość: dostawca Re: co na to Imtech? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.12, 17:27
                      Nie trafiła kosa na kamień. Oni wczesniej wszystko przygotowali, mają prawników.
                      Zobaczcie jak Imtech współpracował na Baltic Arenie na Narodowym z podwykonawcami.Na Centrum Medycyny Inwazyjnej. Jak płacił firmom JW KLIMA, Furu Buru itp, itp. Plotki głoszą że to z NDI ułozył się Imtech ...
                  • Gość: maxb Re: co na to Imtech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 23:02
                    Problem w tym, że IMTECH nie bardzo ma tę dokumentację, dlatego w tak prymitywny sposób zagrabił majatek CES-u. Stąd zgłoszenie CES-u do prokuratury, Spółka z generalnym Wykonawcą powinna zrobić wszystko, żeby CES otrzymał wynagrodzenie za pracę, czyli potrącić IMTECH-owi i zapłacić tym którym się należy. Czas pokaże, tymczasem nikomu na Stadionie nie zależy na szybkim ukończeniu budowy. Tu chodzi o władzę i kasę. Dużą kasę...
                    • Gość: breslaudarek Re: co na to Imtech? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.12.11, 09:46
                      Ale co tam jeszcze jest do dokończenia? Dużo tego? Ja nie znam sytuacji. Imprezy się odbyły to chyba prawie wszystko zrobione. A jeśli coś tam nie zostanie na Euro zrobione, to czy to będzie przeszkodą w rozgrywaniu meczy?
      • Gość: z_koziej_wólki Re: co na to Imtech? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.12.11, 23:06
        A jakie to wszystko ma znaczenie? Jeżeli firmie X zlecam wykonanie czegoś, to mam gdzieś, ilu i jakich ma ona podwykonawców. Zlecam coś dla X i sądzę się z X, to, co później, to nie moja sprawa. Jeśli zatrudniam wykonawcę, który "daje dupy", to nie obchodzi mnie, jaki miał układ z podwykonawcą.
        • Gość: fhfyh Re: co na to Imtech? IP: 149.156.14.* 28.12.11, 02:14
          kodeks cywilny mowi, ze za oplacenie podwykonawcow odpowiada solidarnie inwestor z wykonawcą, więc to jest twoja sprawa :)
    • borsuk07 a faktycznie kto na tym zarobi ! ! 27.12.11, 17:38
      j/w
    • pan_adoll Re: Gdańska spółka CES idzie ze skargą do prokura 27.12.11, 17:54
      Dlaczego nie można ustalić kto komu (nie) płacił? Przecież nie płacili sobie gotówką pod stołem.
    • Gość: atuskr Re: Gdańska spółka CES idzie ze skargą do prokura IP: *.opera-mini.net 28.12.11, 02:00
      Nie rozumiem w czym problem, żeby ujawnić przelewy. Wygenerowanie potwierdzenia przelewu to 30 sekund pracy.
      Jeśli taki przelew się nie pojawił, to jest max. 10 minut pracy, aby wykazać dlaczego.
      Awantura trwa od przynajmniej miesiąca, a nikt nie pokazał nawet twardych faktów.
      Dla mnie nadal pozostaje ciekawym pytaniem po co w tej całej operacji Imtech, skoro to CES projektował i wykonywał? Czyim Imtech jest pociotem i kogo należy pociągnąć do odpowiedzialności za niegospodarność?
      • Gość: tryjtrju Re: Gdańska spółka CES idzie ze skargą do prokura IP: 149.156.14.* 28.12.11, 02:13
        imtech imtechem, ale co robi max bigos?
        • Gość: breslaudarek Re: IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.12.11, 09:15
          Max Bigos ogląda Mad Max'a. Potem powie "to Polacy się kłócą, bo nie umieją współpracować ze sobą. A my się sprężaliśmy by mordobicie w terminie było"
      • Gość: bresaludarek Re: Gdańska spółka CES idzie ze skargą do prokura IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.12.11, 09:41
        Nikogo do odpowiedzialności nie da się pociągnąć, bo Maxbogl to prywatna firma i może zatrudnić kogo mu się podoba. Imtech na pewno ma referencje, więc nawet jeśli był wymóg akceptacji podwykonawcy, to miasto musiało ich akceptować. I tak Niemcy rozdają karty, bo przecież przyjechał mąż opatrznościowy, który uratuje Euro we Wrocławiu i pokaże jak się buduje.
        • Gość: anty Re: Gdańska spółka CES idzie ze skargą do prokura IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.11, 10:40
          Tylko że są kary umowne które MB powinien zapłacić ale że żyje dobrze z Wroc2012 i UM to tych kar nie zapłacić tylko dostanie dodatkową kasę. W takim układzie wszystkim zależy na tym żeby budowa stadionu trwała jak najdłużej i był jak najdroższa. Konflikt Imtech <-> CES to tylko przykrywka która za odciągnąć uwagę od całej reszty brudów poupychanych w tym chorym projekcie. Najgorsze jest to że pewnie nic nikomu nie da się udowodnić, nie po to wydano miliony na obsługę prawna żeby teraz ktoś poszedł siedzieć! Wyprowadzona kasa też jest gwarantem nietykalności bo zawsze można zamknąć usta jakiemuś szaleńcowi który nagle zacznie za dużo gadać. Niedługo powstanie z tego układa mafijny gdzie politycy-media-policja-biznes współpracują ze sobą.
        • Gość: observer Wroclaw mogl podwykonawcow IP: *.ip.netia.com.pl 02.01.12, 18:30
          zaakceptowac lub nie.
          Imtech ma np zakaz brania udzialu w przetargach publicznych
          na terenie Belgii. Max Bogl podstawil Imtech a miasto zaakceptowalo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka