Dodaj do ulubionych

Kościoły Marii Magdaleny i klarysek odzyskają h...

28.02.12, 08:02
Dobry ruch. Choć teraz pewnie zlecą się tony krytykantów, jakim prawem dokładamy się z publicznej kasy do pałaców dla kleru ;P...
Obserwuj wątek
    • zgrozazgroza Brawo 28.02.12, 08:44
      Nareszcie jakaś decyzja na poziomie.
      Wielka szkoda tylko, że w artykule nie wspomniano prof. Edmunda Małachowicza propagatora odbudowy wszystkich hełmów na wieżach wrocławskich. Utrwalał w umysłach studentów na zajęciach z konserwacji zabytków potrzebę odbudowy przez wiele lat.
      Zapewne nawet sama Pani Konserwator musiała przebrnąć przez taki projekt. Teraz chyba może dostać zaliczenie.
      • Gość: mwee Re: Brawo IP: *.inet.signal.no 28.02.12, 09:20
        To naprawdę radosna wiadomość!! Ale do realizacji jeszcze droga daleka.
        Sam robiłem w ramach zaliczenia u Małachowicza projekt hełmu św. Macieja. Minęło pomad 30 lat , św. Maciej nadal bez hełmu, a to dopiero było by zwieńczenie prac w tym kościele. Klaryski pewnie odzyskają swój hełm, z Marią Magdaleną to kwestia lat, ale może dożyjemy.
        Swoją drogą katedra MM dla 600 osobowej parafii to nieporozumienie. Rozumiem względy historyczne, ale z całym szacunkiem dla Kościoła Polsko-Katolickiego ta świątynia się marnuje.
        • Gość: ciekawski Re: Brawo IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.12, 18:31
          Ciekaw jestem czy ten projekt nawiązywał do oryginału (ten cudny 'obwarzanek'), czy też miała to być kolejna pseudogotycka iglica?
          Jeżeli już się 'hełmowo-rozmarzamy', to bardzo chciałbym, aby z wieży kościoła Św.Wojciecha zniknęło to 'coś', a odrestaurowany został oryginalny 'rakietowy' hełm. Dopiero wtedy (wraz ze Św.Maciejem, oczywiście) temat odbudowy historycznych wież we Wrocławiu będzie dla mnie zamknięty.
          • zgrozazgroza Re: Brawo 28.02.12, 23:07
            Pojęcia nie mam które rozwiązania będą realizowane. W czasie studiów prof. Małachowicz w żaden sposób nie ograniczał rozwiązań. Podstawą musiała być pełna kwerenda historyczna i rzetelne podejście inżynierskie. Różnymi formami hełmów osobiście bym się nie ekscytował- one po prostu się paliły i je zmieniano. Podobnie teraz- owszem można zamknąć okres odbudowy, ale rozpocznie się okres przebudów- nic w tym dziwnego.
    • Gość: ja Re: Kościoły Marii Magdaleny i klarysek odzyskają IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.12, 09:12
      hehe, jak człowiek usłyszy ze kościół jest w 80% finansowany przez datki wiernych to chyba ma prawo się odszczeknąć, nie?
      • Gość: WK "odszczeknąć" - dobre określenie IP: 156.17.73.* 28.02.12, 12:16
        Właśnie ci wierni dwukrotnie składają się na odbudowę i utrzymanie zabytków sakralnych - raz płacąc podatki i drugi raz dając na tacę. Nie mają żadnej korzyści finansowej z tego, że msze odbywają się w zabytku - korzyści odnoszą wszyscy żyjący z turystów.
        • Gość: qqq Re: "odszczeknąć" - dobre określenie IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.12, 13:02
          A ten kościół na turystach nie zarabia ? Wejście na mostek jest płatne.
        • Gość: ja Re: "odszczeknąć" - dobre określenie IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.12, 14:08
          Nie chodzi o zabytek ale o kłamstwo kościoła. Po cholerę łże jak pies? Czemu to służy?
    • wujek_dobra_rada6 A ja mam lepszego pomysła... 28.02.12, 09:23
      ...aby zamiast tego, załatwić kible dla tych 5tys. wroclawian którzy zalatwiają się na wspólnych korytarzach i podwórkach. Czarna mafia niech płaci ze swojej kiesy...
      • rk111 Re: A ja mam lepszego pomysła... 28.02.12, 09:37
        I wtedy podnieść czynsze, bo te 5 tysięcy w komunałkach mieszka prawie za darmo.
        • Gość: anna63 Re: A ja mam lepszego pomysła... IP: *.internetia.net.pl 28.02.12, 09:46
          a ci czarni nie mieszkają za darmo?? mają olbrzymie zniżki na zakup ziemi , remonty, nie płacą podatków!
          ogłaszam akcję nie chodzenia do kościołów i nie płacenia księżom za posługi które sami wymyślili żeby zgarniać kasę od naiwnych!!!
          • labeo Re: A ja mam lepszego pomysła... 28.02.12, 09:52
            Ci co nie chcą to nie płacą, a że zawsze znajdą się fanatycy to już ich problem. Czy płacisz na Kościół czy np. Polski Związek Wędkarski to Twój wybór (ja wolę ten drugi ;).
      • Gość: wrocławianin Re: A ja mam lepszego pomysła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 10:10
        Przecież możecie jako lokatorzy zrobić to sami lub sprzedać mieszkanie i kupić takie z kiblem w środku.
      • bnch Re: A ja mam lepszego pomysła... 28.02.12, 10:56
        Nie chciałbym wytrącać Cię nadmiernie z Twego oburzenia, ale kościół Marii Magdaleny, to parafia polskokatolicka, która z kościołem rzymskim nic wspólnego nie ma. Mała różnica, ale jednak istotna. Nie sądzę, by tam się chłopakom szczególnie przelewało.
      • Gość: wrocławianin Re: A ja mam lepszego pomysła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 15:01
        Idiotów nie sieją
        Sami się rodzą
    • Gość: PP Re: Kościoły Marii Magdaleny i klarysek odzyskają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 09:23
      No a hełm na św Macieju to co?
      • Gość: xemen A dzwon grzesznika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 09:25
        Była też uchwała RM w sprawie dzwonu grzesznika i nic, po co więc te uchwały jeśli nic z nich nie wynika.
        • Gość: desperados a co z wiezami mostu grunwaldzkiego? IP: 195.233.250.* 28.02.12, 09:30
          od dawna na to czekalem ! wreszcie ktos wpadl na ten pomysl

jeszcze mogliby przywrocic wieze na grunwaldzkim:
          wratislavia.net/scheitniger/nav/keiserbruecke1_jpg_view.htm
          • rk111 Odbudować opactwo Ołbińskie! 28.02.12, 09:35
            ha ha ha , nie przesadzajmy, most jest dobry.
          • ajl-ona Re: a co z wiezami mostu grunwaldzkiego? 28.02.12, 14:25
            Hey Desperados,
            dzieki za link,swietna strona!
            Polecam innym,zwlaszcza archiwalne zdjecia miasta.

rel="nofollow">wratislavia.net/scheitniger/nav/keiserbruecke1_jpg_view.htm
    • rk111 fotka 16 28.02.12, 09:33
      To raczej nie jest św. Krzysztof a chyba św. Elżbieta ( garnizonowy)
      • Gość: domczeslaw Re: fotka 16 IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.12, 09:47
        chyba ty...
        a kolega z Wrocławia, czy tylko tak się mądrzy?
        • 1-jas fotka 17 a rano miała nr 16 28.02.12, 15:32
          tak
    • akni21 Do końca odbudują wieże kościołów. 67 lat po wo... 28.02.12, 09:53
      a mieszkańcy Gądowa nie mogą się doczekać tylko kilku ciężarówek piachu i gruzu, które zasypałyby błotne jezioro pomiędzy ul.Lotniczą i Szybowcową obok Rossmanna. To nie kosztuje tak dużo jak renowacja wrocławskich kościołów, a jednak na takie uporządkowanie terenu nie może miasto znaleźć pieniędzy!Ciekawe jak za 3 miesiące będą przyjeżdżać kibice i będą na tym błocie parkować samochody(tak było we wrześniu ub.roku na otwarciu stadionu)
      • bnch Re: Do końca odbudują wieże kościołów. 67 lat po 28.02.12, 10:59
        Rozumiem, że inwestycja polegająca na zasypaniu bajora jest efektowna, ale jednak uważam, że warto dbać o swoje zabytki i dokonywać ich renowacji.
        • Gość: jak Re: Do końca odbudują wieże kościołów. 67 lat po IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.12, 11:22
          przy tym placyku stoi poniemiecki budynek lotniska z wieżą kontrolną, mozliwe, ze jest na liscie zabytkow, znajduje sie w nim komisariat policji i przedszkole a stan jest kiepski, remont by sie bardzo przydal, przy okazji wylozyc te blotko jakmis plytami albo kostka moznaby
    • ro.mano Re: Kościoły Marii Magdaleny i klarysek odzyskają 28.02.12, 09:56
      I słusznie że się zlecą, według naszego prawa 60 % zabudowy, zwłaszcza na wsi są zabytkami przy których bez zgody konserwatora nic nie można zrobić ale kasa na renowacje jest tylko dla kleru.
      Skoro traktują to jak swój prywatny majątek a nie społeczeństwa, to niech p0onoszą koszty utrzymania tych obiektów - tak jak np. ja!
      • Gość: Przemo Re: Kościoły Marii Magdaleny i klarysek odzyskają IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.12, 10:50
        Dlaczego pani Maciejewska nie raczyła wspomnieć o Towarzystwie Upiększania Miasta Wrocławia? To skandal!
    • bartekjamajka odbudujcie koscioly na Szczepinie 28.02.12, 10:51
      odbudujcie koscioly na Szczepinie

sw Mikolaja:

pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Bw._Miko%C5%82aja_we_Wroc%C5%82awiu
      sw Pawla:

wroclaw.hydral.com.pl/test.php?obiekt=000332&start=8&tend=16

www.facebook.com/pages/Wroclaw-na-starych-fotografiach/142846822483948
      • greges58 Re: odbudujcie koscioly na Szczepinie 28.02.12, 11:59
        Na Szczepinie już przecież jest, całkiem niedaleko od dawnego Św. Mikołaja !
        Na miejscu Św. Pawła - stoi DOLMED. Musiałbyś go nieco " przesunąć " ;)

Z tym kościołem wiąże się ciekawa historyjka...
        Przetrwał wojnę w niezłym stanie.
        Ale przeszkadzał Ruskim, lądującym po pijanemu na Gądowie !!!
        Wysokie wieże utrudniały podejście ?

Więc poszedł w Pizzzzzdu !!!

Trudno...

Na Placu Grunwaldzkim też stał fajny, wysoki kościół.
        Nie miał szans na odbudowę - Luther Kirche.

Profesor Małachowicz robił co mógł, ale miastem rządziły tępe " Burzymurki " z KW PZPR.
        Jeszcze ( czeski ) Gotyk miał jakieś szanse, ale co późniejsze to nie nasze...

Pozdrawiam ^^
    • Gość: bobbudowniczy Re: Kościoły Marii Magdaleny i klarysek odzyskają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 11:05
      Ciekawe, że miasto nie dorzuca się prywatnym, chodzącym w spodniach, tylko tym w sukienkach. Masz zabytek i nie masz koloratki- masz problem.
      • Gość: mkasiak Re: Kościoły Marii Magdaleny i klarysek odzyskają IP: *.st-andrews.ac.uk 28.02.12, 11:10
        w zasadzie to się dorzuca, tylko, że do mniej spektakularnych inwestycji, więc rzadko się o tym pisze.
        • Gość: jozue Dzwon Grzesznika i Maria na Piasku IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.12, 12:33
          za ciosem panowie za ciosem, dzwon Grzesznika i Mariacki na Piasku ,Miód w sercu,
    • Gość: qra Gotycki hełm na gotycki kościół... IP: *.static.korbank.pl 28.02.12, 15:24
      wroclaw.hydral.com.pl/001146,foto.html
      wyższy gotycki wygląda lepiej
      www.facebook.com/remontMM
      • Gość: 67plus Re: Gotycki hełm na gotycki kościół... IP: *.opera-mini.net 28.02.12, 16:36
        Jak 67 lat, to jak Donald chce, pora na emerytturę!!

Zamiast wyremontować stare kościoły, nabudowali nowych "cudów". Szczególnie Nowy Dwór, Zachodnia, na Polance. Co jeden to bardziej "strojny" i nawiedzony. Dawniej przynajmiej starali się dotrzeć do nieba, teraz chodzi o to aby było jak najwięcej dachów, rynien, lufcików, zakamarków. I obowiązkowo ma być ciemno w środku, żeby nie było widać brudnych butów, niemytych zębów, wytartych rękawów.
        Kościelne, a jednak sięgają po państwową kasę. A może być coś sprzedali, aby wyremontować to co trzeba wyremontować ?
        • Gość: wrocławianin Re: Gotycki hełm na gotycki kościół... IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.12, 17:42
          jakies korzysci osiagną dzieki remontowi elewacji tego kosciola? miasto dorzuca tez 70% do remontow elewacji i dachow (a czasem takze i klatek schodowych, centralnego itp) kamienic, kamienic prywatnych jak i tych w reikach spoldzielni lub wspolnot mieszkaniowych, zysk jest taki, ze miasto lepiej wygląda i większowsc wroclawian jest za tym, jesli koniecznie nie chcesz aby tak sie dzialo przeprowadz sie do innego miasta albo i kraju, czechy blisko... ja chcę aby miasto pomagalo finansowo przyremontach zabytkowych budynkow
    • 1410_tenrok przy takich wpisach nie dziw się, że uważają 28.02.12, 16:36
      Ciebie za stukniętego.
      • Gość: marta czechofil to urodzony idiota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 17:09
        Wiadomo to na forum od dawna.
        • Gość: Olo Re: czechofil to urodzony idiota IP: *.play-internet.pl 28.02.12, 18:37
          Fakt, ciężki przypadek.
    • karafka Brawo TUMW! 28.02.12, 21:36
      To świetnie że grudniowy list TUMW tak szybko przyniósł skutek!
      tumw.pl/list-tumw-w-sprawie-rekonstrukcji-helmow-wiez-na-starym-miescie/
      Pamiętajmy też o okaleczonym św. Macieju!
      • greges58 Re: Brawo TUMW! 28.02.12, 23:21
        Ha ha ha !!!
        Konia kują, a Żaba...
        Wszystko jasne ?

Kim " oni " są ?
        Przebierańcy !
        Jeden śmieszny Pan ;)

Gdyby to było TMW - można by jeszcze podyskutować.

^^
        • Gość: jozue Re: Brawo TUMW! IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.12, 13:20
          jesteście świetni,!! życzę powodzenia!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka