wro-tka 12.03.12, 14:20 jestem z Kozanowa, ale... chcę na spacer na Bartoszowice! żenada z tą likwidacją E. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: f Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: 94.42.104.* 12.03.12, 14:34 glosowaliscie na wasza jasno swiecaca gwiazde, to macie. to co sie wyprawia z komunikacja w tym miescie to jest smutek do potegi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WaszSternik oburzający PRzykład egoizmu! IP: *.ip.netia.com.pl 12.03.12, 14:40 Żyjemy w paradygmacie piłki nożnej i POtrzeby kopaczy oraz kibiców sa nadrzędne wobec innych egoistycznych potrzeb i wymysłów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiek Kawały o czechofilu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 18:35 Znasz jakiś śmieszny kawał o czechofilu? A może zabawną anegdotkę lub ciekawą historyjkę z jego życia (także forumowego)? Podziel się z innymi forumowiczami w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,501,134276821,,Kawaly_o_czechofilu.html?v=2 Miej swój udział w tworzeniu Wielkiej Antologii Wiedzy o Czechofilu - największym spedalonym psycholu forum 'Wrocław'! Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą 12.03.12, 14:41 nie głosowaliście ;p Odpowiedz Link Zgłoś
mkibic Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą 12.03.12, 16:33 Gość portalu: f napisał(a): > glosowaliscie na wasza jasno swiecaca gwiazde, to macie. to co sie wyprawia z k > omunikacja w tym miescie to jest smutek do potegi. Brawo za celny komentarz przecież niedawni osoby które śmiały krytykować mistrza PR-u były gnojone jak mogą obrażać i krytykować wybitnego polityka.Komunikacja zdycha a będzie jeszcze gorzej mieszkańcy sa najmniej ważni.Nie ma na nowe autobusy a jest 12 baniek na klub piłkarski/jestem kibicem/. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą 12.03.12, 17:23 Przypomnij mi, proszę, kto i gdzie gnoił osoby krytykujące Dutkiewicza? Bo na pewno nie chodzi ci o internautów i internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff wyborcza sie czepia IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 14:42 baba wymienila 6 punktow ale dziennikarzyna tylko ten ze stadionem i kibicami dostrzegl,prostak jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
bezspokoju Re: wyborcza sie czepia 12.03.12, 17:33 Bo to ważne, gdy się widzi i słyszy do późnych godzin nocnych zachlane bydło drące mordy na Kozanowie. Strach pomyśleć, na Maślicach w okolicach stadionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fqwqd Re: wyborcza sie czepia IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 20:12 a jaki zwiazek ma zachlane bydlo na kozanowie z autobusem?tylko ty wiesz i wyborcza. mieszkam w srodmiesciu i stadionu tu niema a bydlo zachlane jest . i w kazdym zakatku wrocka tez pewnie tak jest i pewnie to wina stadionu i autobusu,bo nie wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koz a co to ma z autobusem i meczem? IP: *.static.tvk.wroc.pl 12.03.12, 20:47 jak meczu nie ma to i tak drą ryje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.12, 14:46 A ja chciałbym rękami i nogami podpisać się pod listem czytelniczki. Wszystko co zostało napisane jest trafne i w pełni się z tym zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą na... 12.03.12, 14:46 100% racji, szkoda że szansa na zmianę tej ekipy dopiero za 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garro Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 14:50 Wszystko prawda, zgoda 100%. Dodatkowo z Tarnogaju przez Grunwaldzki i Kliniki powinien chodzić na Sępolno tramwaj jakiejś nowej linii. Autobusy 145 i 146 na podobnej trasie pękają w szwach i tramwaj w tej relacji jest całkowicie normalny! Ale zgadnijcie kto sprzedaje 20 tramwajów na złom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek oj tam oj tam IP: *.adm.ue.wroc.pl 12.03.12, 15:11 jak byś znał sytuację w remontach we Wrocławiu to dobrze byś wiedział że od dłuższego czasu jest zawieszona linia 16, która z Parku Południowego dojeżdżała do ZOO, więc należało by złożyć petycję do miasta(MPK) by przywrócono tą linię ale nie z Parku tylko z Tarnogaju (w zamian za 15) zaraz po remoncie puławskiego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blecharz Re: oj tam oj tam IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.12, 15:44 po remoncie czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezsens Re: oj tam oj tam IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.12, 18:41 > po remoncie czego ? to raz i na pewno nie z tarnogaju zamiast 15, ma kursować jak dawniej, zgodzę się równiez na 'jednowagonikowe' 16-tki byleby chodziły tak jak dawno temu, w szczycie co 7 minut. Fakt, było tam zatrzęsienie studentów, ale ilość tramwajów rekompensowała tę ciasnotę. Dopóki nie było aż takich korków na PułaSKiego (śmiem twierdzić, że PułaWski, to ktoś zupełnie inny, odsyłam do wujka G) to linia ta pozwalała skutecznie przemierzyć odcinek np. od dworca do grunwaldu - dużo szybciej niż przez galerię dominikańską. Sama likwidacja linii jest oczywiście bez sensu, ale trzeba wyraźnie zaznaczyć, że nie jest tak, że tylko zabierają - w zamian oferują coś innego (a to tramwaj a to ścieżki rowerowe etc), więc 'żal' za utratę linii przy wszędobylskim pędzie do tramwajów (w tym tramwaju minus) albo na rowery (rózne tego typu akcje są organizowane) uważam za totalny dysonans. To tak, jakby mówić, że śmiecenie jest złe, ale zostawcie nam pod budynkiem stary śmietnik, bo nie lubimy segregować odpadów do tych nowoczesnych. Ja to tak odczuwam, taką mam wizję 'mentalności'. A już o starych ludziach i emerytach wypowiadać się nie mam zamiaru, bo oni nie są stworzeni do tego, aby jeździć komunikacją miejską, nie powinni MUSIEĆ tego robić, wszystko powinno być pod nosem. Ale trudno - życie jest życiem, stare babcie o dwóch kulach i trzech wózkach inwalidzkich o godzinie 7 rano muszą, po prostu muszą z kilkoma siatkami podróżować w autobusie/tramwaju zajmując po 2-3 miejsca. Bo tak! Bo one do pracy/na zajęcia a nie do przychodni czy kościoła (dla mało sarkastycznych - do tych drugich nie trzeba się spieszyć, albo obsługa całą dobę, jak w kościele, albo umówiona wizyta na określoną godzinę i wszyscy o 7 rano nie wejdą, koniec kropka). W każdym razie - magistrat się nie popisał, ale autorka listu również nie. JA też chcę tramwaj bezpośredni w każdy zakątek wrocławia. W końcu mieszkam w centrum, należy mi się sprawna komunikacja, co nie? I to jest skandal, że pod moim domem nie ma przystanku dla tramwaju plus, muszę iść 50 metrów, a nie 10! Jak ja to zniosę! No i żądam bezpłatnych wejściówek na stadion na imprezy, w końcu wyłożyłem z własnych pieniędzy, prawda? Niech goście i przyjezdni płacą za bilet wstępu. Aha, i nie chcę żadnych krzyków pod oknem, pijanych ludzi po imprezach masowych a o psich kupach nawet nie wspomnę! Ma być, bo nie zagłosuję na ekipę słońca peru, tupnę nogą i wezmę zabawki do innej piaskownicy. To jest przecież BEZCZELNOŚĆ magistratu puszczać mi tutaj przepełnione autobusy! No jak tak można! i tym optymistycznym akcentem kończę zbyt długą wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tantus Re: oj tam oj tam IP: 156.17.6.* 13.03.12, 08:59 Jakbyś był dobrze zorientowany w sytuacji, to byś wiedział, że od pewnego czasu linie 16 i 21, do niedawna oznaczone jako zawieszone, niedawno całkowicie zniknęły ze stron Urzędu Miejskiego. A to oznacza, że linie te nie są już zawieszone, tylko oficjalnie zlikwidowane. Z resztą, nie po to się masowo kasuje tramwaje 105Na, żeby odwieszać jakieś linie... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą 12.03.12, 15:14 Gość portalu: Garro napisał(a): > Wszystko prawda, zgoda 100%. Dodatkowo z Tarnogaju przez Grunwaldzki i Kliniki > powinien chodzić na Sępolno tramwaj jakiejś nowej linii. Autobusy 145 i 146 na Ja tylko przypomnę, że na takiej trasie już tramwaj jeździł do czerwca 1995. Wybył, bo autobusy mu pasażerów wyssały. (A planowanej od wieków linii tramwajowej przez Borowską to się chyba nigdy nie doczekamy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.static.tvk.wroc.pl 12.03.12, 16:54 Ja przynajmniej mam czyste sumienie bo już w tych wyborach podziękowałem dudkowi, ten facio jako prezydent wrocka mi nie pasi,a co do tych likwidowanych linii autobusowych to chodzi o jak najwięcej przesiadek a co za tym idzie o wydarcie kasy z kieszeni pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą 12.03.12, 18:08 Pokaż mi alternatywę dla tej władzy, mądralo. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą na... 12.03.12, 14:52 Baaaaardzo dobry list, który tak naprawdę obnaża kilka rzeczy: 1. Ignorancję miejskich urzędników - patrz punkt skierowany do rzecznika. 2. To, że miasto tak naprawdę nie ma spójnej koncepcji na politykę komunikacyjną. A szkoda. Powinien powstać dokument definiujący długofalową politykę komunikacyjną, potem plan działań... ale działań spójnych. Na razie to cykl bardziej lub mniej przemyślanych kroków, które ze spójnością nie mają zbyt wiele wspólnego. Najpierw wydajemy kasę na Tramwaj +. Potem (o dziwo!) okazuje się, że + stoi w korkach na światłach. Zmieniamy więc cykle dając mu priorytet... i tutaj + zamienia się w - dla autobusów - bo stoją w korkach razem z autami. Wg pokrętnej logiki naszych urzędasów trzeba w takim razie skasować autobusy - naturalne wydaje im się, że płacący podatki mieszkańcy z radością będą zasuwać do najbliższych przystanków tramwajowych. A tymczasem fakty są nieubłagane - wrocławska komunikacja należy do jednej z najwolniejszych w kraju. I to nie tylko dlatego, że są korki. Jako przykład kompletnego bezsensu można podać zagęszczenie przystanków w niektórych rejonach miasta... Np linie 2, 10 i przystanek: Plac Grunwaldzki. Tramwaj ma tam najczęściej bardzo długi postój. Stoi i czeka na pasażerów... rusza... tylko po to, żeby zatrzymać się po 250m! Dystans, który można przejść w 3 minuty powoduje bardzo duże zwolnienie w prędkości tramwaju. Po co? Dlaczego? Tego nie jest chyba w stanie wyjaśnić nikt, kto choć trochę rozumie pojęcie planowania transportu. Przykłady można mnożyć. Cóż, niedługo wybory. Może uda się wyłonić jakiegoś sensownego kandydata, którym nie będzie Słońce R.D. Odpowiedz Link Zgłoś
margo.1978 chcemy E 12.03.12, 14:55 kto to się liczy z mieszkańcami? na pewno nie ta ekipa. Samorządowcy nie jeżdżą komunikacją miejską, nie znają potrzeb danej dzielnicy, więc zachęcanie do przesiadki do komunikacji miejskiej to zwykła kpina. W ogóle nie wierze w to, że zdanie ludzi ma jakieś znaczenie. Kiedyś zlikwidowali autobus H, teraz zlikwidują E. Tylko zastanawia mnie dlaczego tutaj nie ma alternatywnego transportu typu "marszrutki"-maxi taxi takie jak w Rosji. Pojazdy takie uzupełniają transport miejski. Ich linie biegną tam gdzie nie ma połączeń miejskich lub jest ich niewystarczająco. Byłaby konkurencja i jakaś alternatywa. Jak jest monopol to jest najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek a ja nie chcę IP: *.adm.ue.wroc.pl 12.03.12, 15:13 i uważam że autobus powinny dojeżdżać tylko do linii tramwajowych, które powinny jeździć szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: chcemy E 12.03.12, 15:19 Ale tak naprawdę to potrzebujecie tego E, czy po prostu drugiego autobusu? Bo rozwiązanie jest proste (co nie znaczy, że przejdzie, bo nie jest za darmo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 71 Re: chcemy E IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.03.12, 19:20 C inaczej jeździ ziomuś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: chcemy E IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 23:28 E jest niezbędne po zapowiadanych zmianach - z bardzo prostego powodu. Zostałby to JEDYNY alternatywny środek transportu po zapowiadanych zmianach wzdłuż Legnickiej i dalej. Mimo że jestem gorącym zwolennikiem komunikacji szynowej, we wrocławskim wydaniu od kwietnia KM wzdłuż Legnickiej to będzie kpina z pasażerów... W wypadku awarii na torach Grabiszyńska ma 126,134 Powstańców Śląskich "A", a tu zostanie nic... Podobnie rzecz ma się dla Biskupina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaax A nas nie obchodzi, że chcesz sobie jechać do rynk IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 15:13 "Nie interesuje mnie stadion, na który miasto wywaliło mnóstwo pieniędzy. Nie obchodzi mnie, czy kibice szybko i sprawnie dojadą na mecze." Każdy patrzy nie dalej niż czubek własnego nosa. Pani z artykułu nie interesują kibice, kibiców nie interesują Bartoszowice, mieszańców Gaju Polanowice, a Pilczyc Brochów. Niech sobie likwidują wszystkie linie, tylko nie moje. A prawda jest taka, że nasz system komunikacyjny wymaga gruntownej reorganizacji. Trzeba od nowa policzyć pasażerów (nie w wakacje tak jak ostatnio), liczbę mieszańców poszczególnych osiedli, wziąć pod uwagę nowe, sprawdzić gdzie wrocławianie jeżdżą i dopiero ustalać kursy autobusów i tramwajów. Zlikwidować peerelowskie linie, które wożą powietrze, uruchomić nowe połączenia odpowiadające obecnym potrzebom miasta, a nie tym sprzed 30-40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 15:14 Przypomnę że MPK co roku sponsoruje WKS kwotą 3 mln złotych! Pieniądze zamiast wydać na transport są topione w stadionie w WKS Śląsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zcv Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 15:23 a co to ma do autobusu e. pieprzysz jak wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 71 Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.03.12, 19:22 przeczytaj jeszcze raz co napisałeś, może się domyślisz;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scrooge Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: 91.230.17.* 12.03.12, 15:46 W tym roku miasto ma rzucic na WKS 12 milionow... I ciekawe do czyjej kasy (miasta czy klubu) bedzie szlo 6 milionow rocznie ze sprzedazy nazwy stadionu... Moje pytanie - na ile finansowanie klubu pilkarskiego to dzialania marketingowe majce na celu promocje miasta w Europia, a na ile proba spelnienia chlopiecych marzen o "Wielkim Slasku"? PS. przepraszam za brak 'ogonkow', ale nie mam polskiej klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Wrocław - to nie jest miasto dla mieszkańców. IP: 91.230.17.* 12.03.12, 15:15 To kolejny przykład, że Wrocław prowadzi politykę wyłącznie promocyjną i pro-biznesową, a swoich mieszkańców ignoruje. Kupę kasy wywala na stadion, organizuje dodatkowe i darmowe przejazdy MPK na tamtejsze imprezy, a zamyka "nieopłacalną" linię, z której korzystają mieszkańcy. Darmowe przejazdy na stadion przyciągacją nowych, których biznes może "złupić", którzy przy okazji imprezy i zabawy będą skłonni do zostawienia pieniądzy w mieście. Dla tych, co już wpadli w sidła miasta (stali się jego szarymi mieszkańcami), zachęty, promocji i ulg już nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Wrocław - to nie jest miasto dla mieszkańców. IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 15:21 Głupoty gadasz. Kto Ci zamieszka w mieście tylko dlatego że wybudowało stadion! Standard życia w praca to są czynniki które się liczą. Finansowanie WKS Śląsk i budowa stadionu za 900 mln to kula u nogi tego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yyy Re: Wrocław - to nie jest miasto dla mieszkańców. IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.12, 00:51 Nie wypowiadaj się jak się nie znasz. W cenie biletu na mecze jest bilet na komunikacje, więc kibice za transport płacą tak jak wszyscy. To że E likwidują to wina kibica?- pytam bo widzę że temat dyskusji do jednego się sprowadza. Odpowiedz Link Zgłoś
4nt Nie brnijcie w ślepy zaułek 12.03.12, 15:29 Gdyby miasto miało duszę i mogło podejmować decyzje za siebie zakrzyknęłabym: Wrocławiu, nieeee! Nie popełniaj błędów, które popełniły już inne miasta. Przeprowadziłam się tutaj niedawno i zobaczyłam, że transport miejski może być sprawny. Tak tak - to nie jest żart. Może być, jeśli nie zacznie naśladować takiej na przykład Łodzi. Tam od lat nie ma linii pospiesznych (z których korzystałam), bilety są czasowe (w tej chwili 20 i 40 minutowe), a tramwaje jeżdżą z prędkością żółwia (żeby nie wykoleić się na krzywych torowiskach), stoją w korkach i zatrzymują się na przystankach co 200 metrów. Niektórym poodczepiano drugi wagon, coby było ekonomiczniej i teraz jeżdżą po mieście takie kadłubki. Linie podmiejskie to historia jak z dramatu - torowiska zaniedbane, pojedyncze wagony i dziwny jakiś opór przed zainwestowaniem w coś, co ma ogromną szansę konkurować z transportem prywatnym. Ale nie - na to pieniędzy brak (a są warunki - choćby wydzielone torowiska!) Tramwaj Regionalny jeździ tylko po mieście a w głowach radnych klują się pomysły szybkiej kolei, która dowiezie ludzi z centrum Łodzi... na peryferie sąsiednich miasteczek. Wrocławiu - nie! Nie likwiduj komunikacji na podstawie wydumanych analiz. Nie powtarzaj cudzych błędów i słuchaj ludzi! Ja nie wiem - to jakaś zaraza się rozprzestrzenia i odpowiedzialnym za transport mózgi wysysa. To miasto powinno być dumne z tego, że komunikacja funkcjonuje tu na wysokim poziomie. Nie psujcie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
pracownikxyz Re: Nie brnijcie w ślepy zaułek 12.03.12, 16:34 Jasne. Porównaj Wrocław do miasta, które najmniej wykorzystało swoją szanse po roku 90tym. Tylko czy to dowodzi, że decyzje magistratu sa dobre, czy może tylko, że Łódzkiego są (lub były) jeszcze gorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tantus Re: Nie brnijcie w ślepy zaułek IP: 156.17.6.* 13.03.12, 09:20 Komunikacja miejska we Wrocławiu na wysokim poziomie - ale się uśmiałem. Pojedź sobie do Poznania, Warszawy albo Krakowa i wróć, a wtedy porozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
enfitta Re: Nie brnijcie w ślepy zaułek 14.03.12, 10:45 No nie wiem... Mam po 15 lat "stażu" we Wrocławiu i Poznaniu i uważam, że komunikacja wrocławska bije poznańską na głowę. Rzecz przede wszystkim w układzie. We Wrocławiu nie ma tak, że jeden wypadek na Kaponierze wyklucza tramwaje z połowy miasta. Osiedla mają więcej alternatywnych połączeń z centrum. W przypadku jakiegoś nieszczęścia na os. Kopernika musisz "dymać" aż do Grunwaldzkiej czy Głogowskiej. Niech stanie się coś np. na Kazimierza Wielkiego - znacznie bliżej masz na pl. 1 Maja czy Dominikański (zależy z której strony). Tak samo dobry jest układ za Odrą - w ostateczności kończy się dwustumetrowym spacerem. A np wypadek w Poznaniu na Estkowskiego z miejsca paraliżuje dojazd na Rataje, bo Wielka "uwiązana" jest tylko na jednaj linii autobusowej. Nie wiem jak obecnie jeżdżą autobusy we Wrocławiu, ale system pośpiesznych był (w przeciwieństwie do poznańskiego, znów opartego o nieszczęsną Kaponierę) dobrym uzupełnieniem sieci tramwajowej. No i zaangażowanie sieci kolejowej. Jedynie południe Poznania jest jako tako obsługiwane przez kolej, przystankami Dębiec, Dębina. Starołęka i Junikowo. Wrocławska kolej aglomeracyjna obsługuje Psie Pole, Nowy Dwór, Brochów a przy odpowiednim wysiłku władz miejskich mogłaby jeszcze Krzyki (obwodnica towarowa), Wojszyce czy Klecinę. W Poznaniu, może poza włączeniem Piątkowa przez północną obwodnicę towarową (biegnącą o wiele mniej korzystnie niż wrocławska) innej możliwości nie ma. Jedyne co Poznaniowi można zapisać na plus to szybki tramwaj (tzw. pestkę). No ale to moja subiektywna ocena. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krupnik Re: Nie brnijcie w ślepy zaułek IP: 156.17.194.* 14.03.12, 13:07 No to bedzie teraz jak w Poznaniu, jeden tramwaj się stłucze albo padnie i połowa miasta nie jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pracownikxyz Re: Nie brnijcie w ślepy zaułek 15.03.12, 16:43 Układ komunikacyjny miasta zawdzięczasz, nadal, w większości Niemcom. Sieć tramwajowa była jeszcze bardziej rozbudowana i elastyczna. Jeszcze w wielu miejscach we Wrocku napotkasz stare tory tramwajowe pokazujące dlaczego jeszcze nie ma dramatu. Nie należy patrzeć czy jest lepiej, tylko jaki jest bilans rządów ostatniej ekipy i wtedy zrozumiesz jak pięknie sobie przypisali nie swoje zasługi robiąc w konia ludzie jak Ty, nie znających Wrocka dostatecznie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą na... 12.03.12, 15:33 "5. Dlaczego wszyscy mieszkańcy są tak usilnie przekonywani do spędzania wolnego czasu na Maślicach? Na Bartoszowicach mamy mnóstwo terenów zielonych, Odrę, park linowy, do którego dojazd będzie teraz też utrudniony. Może mieszkańcy Pilczyc czy Maślic woleliby się przespacerować po wyspie Opatowickiej zamiast chodzić na stadion, który i tak już zatruwa im życie? ' nikt nikogo nie zmusza do spędzania wolnego czasu na Maslicach. Skąd ta pani tą informacje wytrzasnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
flugufrelsarinn Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą na... 12.03.12, 15:44 Prezydent Dutkiewicz kocha Nas.Panią też,mnie i Ciebie też myszko;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: 78.133.168.* 12.03.12, 15:53 Ja powiem krótko... mieszkam w Warszawie 8 lat (pochodzę z Wrocławia) i zanim powstanie nowa linia w Warszawie lub zostanie zlikwidowana, muszą być przeprowadzone konsultacje społeczne, które trwają ok 3 miesięcy (ogłoszenia są na przystankach oraz na stronie ZTM- Zarząd Transportu Miejskiego), bo ludzie płacą podatki dla miasta i mogą żądać od miasta kompleksowej obsługi, a dojazd i (stawianie na komunikację), to chyba priorytet. Władze Wrocławia traktują ludzi, to bardzo źle ....... Odpowiedz Link Zgłoś
wari Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą na... 12.03.12, 15:55 Władze miasta zmieniły priorytety. Obecnie działają na rzecz prywatnej firmy UEFA, a nie mieszkańców Wrocławia. Mają tez zlikwidować np. 135 z Popowic, nie dojedzie się już jednym autobusem z Popowic na dworzec. Poza tym wszędzie brud, chodniki zasyfiałe, krzywe, brak sprzątania i nadzoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 18:10 a 122 to co? pies? Odpowiedz Link Zgłoś
dawid1718 Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą na... 12.03.12, 15:57 Linia E to chyba jedyna linia w tym mieście, która jest w miarę punktualna. Już na pętli Bajana ( gdzie poza starymi bydynkami powstało osiedle "pod skrzydłami" i cały czas powstają nowe budynki) każdy ruszający autobus ma zajęte miejsca siedzące, dalej dosiadają kolejni pasażerowie i w godzinach szczytu autobus jest pełny!!! Jest to teraz jedyny autobus, który dowozi ludzi z wielkiego osiedla jakim jest Gądów ( ulice m.in Bajana, Skrzydlata, Bystrzycka,Drzewieckiego, Horbaczewskiego, Hynka, Na Ostatnim Groszu i innych) do centrum miasta. Dla Urzędników, którzy proponują przesiąść się w tramwaj proponuję przejechać się w godzinach szczytu tramwajem plus i innymi. A MOŻE WARTO BYŁOBY ZLIKWIDOWAĆ AUTOBUS, KTÓRY PUSTY PRZEJEŻDŻA WIELE KILOMETRÓW DO RAMISZOWA, PAWŁOWIC? Ps Pozdrawiam mieszkańców Ramiszowa i życze im wszytskiego najlepszego! Pozdrawiam też "Pierwszego mieszkańca Ramiszowa" Wie Pan, iż o wizerunku miasta świadczy przede wszystkim opinia wyrażana przez jego mieszkańców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.internetia.net.pl 12.03.12, 16:20 Totalnie się z tym zgadzam, teraz przy zmianie kursowania linii 122, nie ma żadnego bezpośredniego połączenia z centrum... Ale przecież można podjechać na przystanek tramwajowy...... Szkoda, że nie ma żadnej alternatywy dla tramwai, które jak wiemy często są awaryjne, a jak jeden stanie to od razu 10 za nim, szkoda, że na przystanku Świdnicka/Galeria Dominikańska trzeba czekać wieki aby tramwaj podjechał na przystanek, szkoda, że jazda tramwajem (np z Gądowa na plac Grunwaldzki/Biskupin/Bartoszowice) trwa o wiele dłużej z przesiadkami tramwajem. Nie wspominając o tym, że pewnie nie będzie więcej połączeń tramwajowych i Ci wszyscy ludzie, którym zabierze się autobusy dopchną zatłoczone już tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Zlikwidowano już pospieszny H, teraz E... 12.03.12, 16:00 ...a potem jeszcze może 146? Tramwaj plus ma zupełnie inną trasę niż E - pętle dzieli ok 2 km! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dutkomen Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 16:10 Nie rozumiem za bardzo o co Wam chodzi z likwidacjami kolejnych linii ? Przecież Dutkiewicz i jego świta mają poparcie ponad 50%. To oznacza, że ludziom podoba się ta polityka. Bo jeżeli byłoby inaczej to by się zmówili i nie wybrali go na kolejną kadencję. Z pozdrowieniami. UrbanSystem. Odpowiedz Link Zgłoś
pracownikxyz Wiem, że to wredne, ale ... 12.03.12, 16:32 ... gdzie wszyscy nagle obudzeni byliście podczas poprzednich wyborów? Przecież cała druga kadencja to była ściema, PR i zadłużanie miasta, a mimo tego daliście mu trzecią! Jak próbowałem przekonywać, by nie głosować na niego, bo marnuje możliwości tego miasta dla karier swoich i kolegów, to zewsząd mnie atakowano, że narzekam i żebym zobaczył, że we Wrocławiu jest lepiej niż w innych miastach. A teraz nagle zdziwieni, że ma Was gdzieś i dla zdobycia popularności niszczy MPK? Przecież to było przewidzenia! Trzeba było tylko pomyśleć i zauważyć, że ustawowa granica dopuszczalnego zadłużenia się zbliża, EURO będzie kosztować, a tacy ludzie nie poświęcą siebie dla dobra miasta. Myśleć to trzeba jak się coś robi "idzie na wybory", a nie teraz mądrzy po szkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrr Re: Wiem, że to wredne, ale ... IP: *.static.tvk.wroc.pl 12.03.12, 18:21 co racja to racja, trzeba było głosować z głową a tak macie na co zasłużyście i cierpcie do następnych wyborów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aks Re: Wiem, że to wredne, ale ... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.03.12, 19:25 ja np. głosowałem na konkurenta naszego Słoneczka, niewiele to dało, ale mam jakąś tam satysfakcję Odpowiedz Link Zgłoś
pracownikxyz Re: Wiem, że to wredne, ale ... 15.03.12, 16:44 Niestety takich jak Ty było za mało. Żeby musiał choć powalczyć o druga turę, to można nie miałby teraz tyle tupetu. Odpowiedz Link Zgłoś
sondasz Kto na prezydenta? 12.03.12, 16:41 Jakieś nazwisko proszę. Bo niestety konkurencji nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Kto na prezydenta? IP: *.e-wro.net.pl 12.03.12, 18:54 np. Sławomir Najnigier były wiceprezydent, który wolał zrezygnować ze stanowiska, niż bawić się w dwór. Jego miejsce zajął Wojtuś Adamski. Za Wikipedią: W rządzie Hanny Suchockiej pełnił funkcję podsekretarza stanu w Ministerstwie Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa, w rządzie Jerzego Buzka zajmował stanowisko prezesa Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast. Był członkiem zarządu Wrocławia (1990–1992) oraz dwukrotnie (w okresach 1994–1997 i 2002–2007) wiceprezydentem miasta. Tylko kto go namówi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwajarz Re: Kto na prezydenta? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.03.12, 19:27 np. pan Filar z Towarzystwa Upiększania Miasta Wrocławia albo ten koleś od bloga Wrocław nierządem stoi powinien wystartować. mój głos by miał :) na razie brakuje mu ogłady w komunikowaniu się, ale jak się ogarnie, to byłby spoko. kumaty gość. Odpowiedz Link Zgłoś
timmr82 Re: Kto na prezydenta? 12.03.12, 20:39 Do rządzenia miastem potrzeba gospodarza, a nie showmana... Popieram propozycję: www.wroclaw2011.pl/ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pracownikxyz To że nie ma teraz gotowego kandydata, ... 15.03.12, 16:47 ... czegokolwiek dowodzi? Czego? Konkurencja nie wystawiała silnych kandydatów widząc z badań opinii głupicznej, że Ściemniacz wygra w pierwszej turze. We Wrocławiu jest mnóstwo ludzi, którzy potrafili dużo lepiej zorganizować miasto i pracę administracji. Wystarczyłoby nawet, żeby po prostu zaczęli robić porządne konkursy na stanowiska i już by dużo spraw ruszyło. Nie mówię, że każdy byłby lepszy, bo to łatwo zbić, ale wielu, bardzo wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gustlik Re: To że nie ma teraz gotowego kandydata, ... IP: 91.90.161.* 15.03.12, 18:13 zluzujta zwieracze nie podoba się, wolna droga, inne miasta czekają na was. Odpowiedz Link Zgłoś
pracownikxyz Re: To że nie ma teraz gotowego kandydata, ... 19.03.12, 16:40 Gość portalu: Gustlik napisał(a): > zluzujta zwieracze > nie podoba się, wolna droga, inne miasta czekają na was. Zwykle nie sprowadzam dyskusji do tego poziomu, ale Tobie powiem "Spier****j chamie! Tu się wychowałem i mam prawo krytykować karierowiczów niszczących moje miasto niezależnie ilu głupków czy lizusów w Twoim stylu mnie za to zaatakuje na forach". Odpowiedz Link Zgłoś
ellie54 Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą na... 12.03.12, 16:52 Pod hasłem tramwaj+ nieudaczniki i aroganci urzędasy likwidują w miarę sprawny dotychczs transport miejski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo_sapiens Teraz to mnie nie obchodzi ta pani IP: 82.177.208.* 12.03.12, 17:09 Bardzo mnie bawi pani płacz. Tak, teraz wreszcie pani zrozumiała swój błąd popełniony przy urnie wyborczej. Mam nadzieję, że zapamięta pani tę lekcję. Ale jest tysiące innych, tak samo klnących pod nosem i dalej biegnących głosować na tych, którzy ich do tej czarnej dziury wsadzili. Dopóki oni nie zrozumieją co znaczy NORMALNOŚĆ i nie wybiorą ludzi mądrych i uczciwych - nie ma szans na poprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.03.12, 17:56 Tramwaj plus, to świetny pomysł miasta na wielkie wydatki. Potwornie drogie wozy i olbrzymie wydatki na trakcje tramwajowe. Do tego Kozanów opasano torami z dwóch stron! Wypadki drogowe zafundowano ekstra. A teraz na jednej Legnickiej maja się teraz zmieścić tramwaje z Pilczyc i z Kozanowa. Żeby nie wiem jak zmieniać światła, szybciej nie będzie. Wszystko będzie stało na JP II. Skasują linie 135, którą sprawnie można było dojechać z Kozanowa i Pilczyc na Dworzec Główny. Gratuluję oszczędności. Gratuluję rozwiązań. Proponuję zbudować następny stadion. Kupa kasy do wydania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furora Można w tej sprawie podpisać petycję: IP: *.internetia.net.pl 12.03.12, 18:20 www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=8500 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorka Re: Można w tej sprawie podpisać petycję: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 18:33 Zachęcam do podpisywania wyżej wymienionej petycji, wysyłania maili do Wydziału Transportu UM, do swoich radnych miejskich, rad osiedli. A przy okazji, nie chciałam urazić kibiców:) Tytuł jest troszkę wyrwany z kontekstu. Wszechobecne hasło 'stadion' to tylko jeden z punktów, które wymieniam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
everybody nazwa autobus pospieszny/przyspieszony to absurd 12.03.12, 18:22 szczegolnie w tym zakorkowanym miescie gdzie rozklad przystankow wola o pomste do nieba. to samo tyczy sie tzw. pociagow pospiesznych, ktore nie raz jada dluzej niz zwykly :\ rece opadaja ile trzeba lat zeby ludzie nauczyli sie planowac tak proste sprawy w zarzadzaniu duzym miastem. Odpowiedz Link Zgłoś