Dodaj do ulubionych

Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą na...

• wysokiej-klasy-specjalista próżne żale ... 12.03.12, 18:25
      wybór aroganckiej władzy kosztuje.
    • casq83 Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą na... 12.03.12, 18:39
      To rzeczywiście wkurzające. Rozumem, że miasto w różny sposób zyskuje na organizacji kilku meczy na EURO, ale przecież to my tu mieszkamy i nie wolno zapominać o potrzebach wrocławian, którzy chcieliby zostawić coraz droższe w utrzymaniu samochody, ale nie mogą.
      Korzystałem z linii E codziennie na całej prawie trasie, kursując z domu do pracy. Teraz oświadczam, że wracam do samochodu. Wyjdzie drożej - więc rzadziej pójdę na piwo... i kolega sąsiad pracujący w knajpie na Rynku mniej zarobi, więc i sam też mniej wyda. Tak miasto kolejny raz strzela sobie w nogę...
      • Gość: koz Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.static.tvk.wroc.pl 12.03.12, 20:46
        ja mam autobus pod domem (135) który niedługo zlikwiduja a i tak jeżdżę autem, mniej stresu, szybciej, nie trzeba czekać nie wiadomo na co, nie śmierdzi, czysto w środku (do niczego się nie przykleję - gumy na fotelu i poręczy nie mytej od pół roku)
    • Gość: Alina Popieram! IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 18:44
      Popieram w pełnej rozciągłości.
      Od siebie dodam że likwidacja autobusu na trasie Bartoszowice - Olszewskiego - pl. Grunwaldzki to tragedia dla całego Biskupina w przypadku awarii tramwajów. Dla przypomnienia : linii tramwajowych jest 4... jak padnie trakcja to wszyscy w takim wypadku zasuwają na piechotę do ul. Dembowskiego lub na Tramwajową do 146 lub 146 ktore w szczycie jezdza co 15 min a poza szczytem co pół h.
      Jeżeli nawet likwiduje się linię Bartoszowice-Bajana to konieczne jest dodanie drugiej linii autobusowej z Bartoszowic w kierunku centrum.
      Dobrym pomysłem byłoby np puszczenie autobusu z Wojnowa przez Bartoszowice i dalej do pl. Grunwaldzkiego,
      lub obsłużenie jakiegoś nowego kierunku z Bartoszowic.. np Bartoszowice - Graniczna - Lotnisko,
      Bartoszowice - Brochów, Bartoszowice - Psie Pole.

Pragnę przy okazji zauważyć że z Wielkiej Wyspy pozostaną 2 autobusy 145 i 146 jadące praktycznie od ul Tramwajowej tą samą trasą aż do Borowskiej.
      Natomiast co ciekawe mieszkańcy Bartoszowic nadal nie są skomunikowani z tak bliskim Sępolnem i Stadionem Olimpijskim. Jedyna możliwość dojechania z Bartoszowic na pętlę na Sępolnie to autobus nocny :) Być może warto byłoby pomyśleć nad wytyczeniem takiej trasy dla 145 lub 146 aby jeden z tych autobusów jechał ulicą Olszewskiego na pętlę Bartoszowice i stamtąd na pętlę na Sępolnie?
    • majorka197 www.petycja.pl/8500 - tu należy sie wpisać 12.03.12, 19:01
      jest wirtualna lista. Mam nadzieję, że czyta ją nasz pan Prezydent. Jeśli pozostanie obojętny na nasze prośby i pokaże nam swoje plecy, to my odwdzięczymy mu się przy najbliższych wyborach.
    • naatee Szanowni państwo decydenci! 12.03.12, 19:31
      Szanowni Państwo Decydenci!
      Niniejszym protestuję przeciwko likwidacji autobusów linii E i 135!

Proszę na miesiąc przesiąść się ze swoich samochodów i skosztować, jak smakuje i ile trwa przemieszczenie się z jednego końca Wrocławia na drugi! Wtedy zobaczycie, Szanowni Państwo Decydenci, jak kiepską podjęliście decyzję!!!

Przez wiele lat trasa autobusu linii E pokrywała się w dużym stopniu z trasą tramwaju linii 10 oraz 12 i nikomu to nie przeszkadzało. Zastanawiające jest to, że zamiana nazwy linii 12 na 33Plus wystarczyła, by uznać, że nie ma uzasadnienia dla pozostawienia dotychczasowego stanu!

Szanowni Państwo Decydenci, szukajcie oszczędności nie krzywdząc przy tym zwykłych ludzi, których nie stać na kupno samochodu, a codziennie muszą przemierzać duże odległości!
    • timmr82 Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą na... 12.03.12, 20:29
      Wielokrotnie już to było pisane na forach i pewnie kogoś moja wypowiedź zirytuje. Ale chyba trzeba uparcie powtarzać do znudzenia, aż przyniesie w końcu rezultaty: te władze wybrali mieszkańcy Wrocławia. To Wy wybraliście tych nieudaczników, których interesuje tylko PR z pieniędzy podatników, a nie ułatwianie życia w mieście. Chcecie zmian? Zmień władze!
    • Gość: wrr a mi to wisi... IP: *.static.tvk.wroc.pl 12.03.12, 20:44
      na Bajana to raczej był pusty
      • Gość: Fakir Re: a mi to wisi... IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 23:32
        tak, jak wjeżdżał na pętlę :)

A poważnie - NA Hynka w kierunku centrum E nigdy nie jedzie puste (3 przystanek od pętli)
    • Gość: do_mani Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.internetia.net.pl 12.03.12, 23:46
      jak nic wypociny mohera - tylko moher mógł tak zanalizować rzeczywistość - bo tylko oni mają tyle czasu, no chyba że jakiś inny nierob, a autobusu E szkoda, ale znowu przeciez pętla jest na sępolnie, już bez przesady
    • Gość: tantus Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: 156.17.6.* 13.03.12, 09:49
      Jakiś czas temu mieszkałem na Szybowcowej i generalnie bliżej miałem do tramwaju, więc wolałem z niego korzystać. Ale przez okres, kiedy poszerzano Lotniczą i tramwaje nie jeździły, zdecydowanie wolałem podejść do E niż czekać na wiecznie spóźnione i przepełnione 710. Pamiętam, że jak wsiadałem na przystanku "Orlińskiego" to o miejscu siedzącym raczej należało zapomnieć, co świadczy o tym, że linia cieszyła się popularnością. Co więcej, w wakacje E było znacznie szybsze od jazdy 710 z przesiadką w 10/12, czasami potrafiło dojechać do pl. Grunwaldzkiego nawet w 20 minut - czas nieosiągalny dla tramwaju!
    • sstes Wnioski po przeczytaniu komentarzy i artykułów. 13.03.12, 19:32
      Od paru tygodni uważnie czytam listy czytelników, komentarze na forach itp. dotyczące nadchodzących zmian związanych z uruchomieniem nowych linii tramwajowych.
      Sam nawet jeden niedawno na ten temat napisałem i Gazeta opublikowała (apel o taką, jak ta debatę) :-D

I chciałbym krótko podsumować moje przemyślenia / wnioski - może się Państwo z nimi zgodzą:
      1. Ponieważ sensowna awaryjna linia autobusowa na Legnickiej jest ważna, powinna na niej pozostać linia 103. 122 na Popowickiej do Dworca moim zdaniem wystarczy.
      2. Na Bajana zamiast E wartoby wysłać 140. Dla rejonu Balonowej to ważne, żeby zachować obecną lub podobną częstotliwość, a 140 ma teraz niedobrą pętlę.
      3. Bardzo ważne w związku z przeniesieniem 122 i ewentualną likwidacją E - nie wolno przenosić autobusów ze wspólnego przystanku tramwajowo-autobusowego Kwiska (słyszałem, że są takie pomysły) - wtedy przesiadka to rzeczywiście nie będzie problem.
      4. Na Bartoszowice zamiast E rzeczywiście dobre byłoby C - nowe i stare kierunki zostałyby zaopatrzone. Linia miałaby znowu porządną pętlę. Mieszkańcy wielu rejonów miasta cieszyliby się z nowego połączenia z Wielką Wyspą.
      5. Mały pomysł:
      403 powinno zostać jak najlepiej skomunikowane z 31, może także z 32. I powinno się to skomunikowanie potem promować - to byłby dobry wstęp do tworzenia większej liczby takich właśnie połączeń dotramwajowych we Wrocławiu. Niepokoi mnie troszkę jednak łatwość przesiadek 403/tramwaj - wymagają one pokonywania zbyt długich odcinków. Dlatego proponuję skierować linię 403 tuż za pierwszym wspólnym przystankiem 31 i 32 w lewo w osiedlową uliczkę (Modra), gdzie powinien powstać ostatni/pierwszy przystanek przed pętlą. Pewnie trzebaby się dogadać ze Spółdzielnią, ale wtedy przesiadka z 403 do tramwaju byłaby naprawdę współczesna. Innym pomysłem jest skierowanie 403 dodatkowo na pętlę Pilczyce zamiast na Pętlę Kozanów, dzięki czemu pasażerowie mieliby większy wybór tramwajów, kursujących praktycznie jak metro - przesiadka na linię o takiej częstotliwości we współczesnych zachodnich systemach komunikacji zbiorowej nie jest uznawana za barierę. Przesiadka nawet na skomunikowaną (mam nadzieję) 1 linię tramwajową - jednak nie zachęca. (P.S. Aha - ja wiem, że z pętli Kozanów do przystanku 31/32 wg niektórych nie jest daleko, ale taka przesiadka naprawdę jest daleka od optymalności)

Podsumowując.
      Patrząc na awaryjność naszego systemu komunikacji zbiorowej (korki i awarie autobusów, awarie na liniach tramwajowych) - argument o braku linii autobusowej na Legnickiej uważam za b. ważny. Powinien zostać uwzględniony.
      Co do E, to mieszkałem kiedyś na Bajana, więc wiem, że E jest fajne dla dojeżdżających do centrum i na Grunwald, ale nie jest konieczne zwłaszcza w momencie podwojenia częstotliwości 33 i poprawienia czasów przejazdów po Legnickiej.
      Oczywiście przy zachowaniu łatwości (czasowej i infrastrukturalnej) przesiadek.
      Pozdrawiam
    • mary.nara Manipulacje autobusem D 15.03.12, 11:53
      Co zrobili z autobusem D na Klecinie? Jeszcze jeździ, ale przystanek z pętli tramwajowej przeniesiono w środek budowy, więc ludzie po pierwsze nie mogą wybrać, czy pojadą tym co szybciej (czyt. w ogóle) się pojawi czyli czy D czy 17.
      Po drugie, skoro ludzie z tamtej strony Przyjaźni (całe kilka osiedli) nie mogą dotrzeć na ten nowy przystanek D, bo pomiędzy ul. Przyjaźni a Krzycką są 4 budowy i nie ma dojścia bez gumiaków po pachy (nie mówiąc o tym, że dosłownie przechodzi się przez teren budowy w zasięgu pracujących koparek). Ale chyba o to chodzi - ludzie mniej korzystają z D (bo jak?!!!), zatem następnym pomysłem urzędasów wożących d.py samochodami będzie likwidacja. Tak się robi, tak się robi, we Wroc-ku!!!
      Na marginesie dodam, że dopiero co na Krzyckiej było śmiertelne potrącenie rowerzystki, bo chodniki są rozjeżdżone przez ciężki sprzęt budowlany, połowa zagrodzona barierkami, a samochody rozchlapują błoto po pieszych (wąski chodnik, wąska jezdnia). Czy urząd miasta mógłby coś z ekskluzywną dzielnicą Krzyki zrobić na plus? Czy Straż Miejska mogłaby sprawdzić budowom myjki i zakres poruszania się ciężkiego sprzętu? Czy można wyznaczyć trasę do przechodzenia na przystanek D i 133 i 17 (Sąsiedzka) pomiędzy Przyjaźni a Krzycką?
      A echo: aaa, aa, a.
      • Gość: Arbiter Re: komunikacja? IP: *.205.1.93.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.03.12, 00:53
        Mielismy zrobic duza impreze firmową, lunch z posiedzeniem, dla 20 osob, w tym gosci z Warszawy. Pewnie koszt całości wynioslby sporo ponad 2 tysiace złotych. Impreza miala odbyc sie w jakims lokalu w rynku lub okolicy.
        Po dyskusji zrezygnowalismy i zamowilismy catering dowozowy do firmy. Uznalismy, ze trudno bedzie dotrzec gosciom w poblize rynku, wielkie klopoty z parkowaniem i duze odleglosci od parkingow platnych.
        Taki los czeka centrum: odpływ pieniedzy, miedzy innymi dla lokali. Ludzie nie beda spacerować w dniu pracy na sluzbowe lunche z odleglych parkingow. Dutkiewicz, dalej zamykaj centrum, jeszcze wiecej. Restauratorzy i biznes ci podziękują. Z pieniedzy Benka na rowerze nie wyzyje biznes w centrum.
        • Gość: Łoś_bimbacz Re: komunikacja? IP: *.ip.netia.com.pl 21.03.12, 01:02
          Restauratorzy i biznes ci podziękują
          > . Z pieniedzy Benka na rowerze nie wyzyje biznes w centrum.

Biznes jest fleksybilny i mobilny. Zamiast restauracji w centrum na depatakach-pustakach powstaną sklepy rowerowe, salony fryzjersko-dredziarskie oraz sklepy z ekskluzywną używaną odzieżą:)
          • lubricated Re: komunikacja? 21.03.12, 09:21
            Benek będzie mógl sobie dokupić pedał i bułkę w oddziale Biedronki.
    • Gość: JB Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: *.internetia.net.pl 25.03.12, 14:38
      Witam.
      Kibice będą jeździć sporadycznie i miasto niech im w tym czasie zapewni dojazd – czasowymi środkami lokomocji miejskiej.
      Ale kasując lub zmieniając linie E i 122 pozbawia się mnie (i wielu osobą tak jak ja zamieszkałym przy ulicach Balonowej, Bystrzyckiej nr od 91 wzwyż i na ulicach przyległych jak i na Kuźnikach) bezpośredniego połączenia z centrum miasta i z częścią „akademicką”. Zmusza do korzystania z dwóch środków lokomocji, powoduje to nasze straty materialne i czasowe.
      Mieszkaniec powyższego rejonu miasta – i wyborca rady miejskiej. JB
      • Gość: kapibara Re: Nie obchodzi mnie, czy kibice sprawnie dotrą IP: 37.30.119.* 25.03.12, 19:36
        zluzuj poślady, JB. Nie podoba się Wrocław, droga wolna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka