Dodaj do ulubionych

Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd ni...

19.03.12, 14:38
Miodzio, bo za mało korków jest ...
Obserwuj wątek
    • catz Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd ni... 19.03.12, 14:42
      Patologia! Jak będzie się przechodzić z peronu na część nieperonową? Skokiem przez płot? Czy wzdłuż torów prosto pod jadące samochody i tramwaje?

Czy będzie to podzielone wg linii - 2 będzie się zatrzymywać na jednej części, a wszystkie tramwaje jadące na wprost na drugiej? Po co wtedy robić oddzielny przystanek, skoro i tak na jednym zielonym mogą jechać tylko tramwaje jadące w tą samą stronę.
      • tomek854 Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd 19.03.12, 15:31
        catz napisał:

> Patologia! Jak będzie się przechodzić z peronu na część nieperonową? Skokiem pr
        > zez płot? Czy wzdłuż torów prosto pod jadące samochody i tramwaje?

No właśnie. Idiotyczny pomysł.

To już lepiej by było zrobić tak: zlikwidować wysepkę i zrobić podwójny przystanek wiedeński cofnięty o jakieś 30 m od skrzyżowania. A zamiast wysepki dodatkowy pas dla skręcających w lewo - wiecej aut zmieści się zaa przystankiem i piesi będą mogli spokojnie przejść z chodnika do tramwaju.
    • pleple.pl trzy miesiące rozwiązanie będzie testowane.- do 19.03.12, 14:44
      pierwszej krwi?
    • Gość: a Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.man.tk-internet.pl 19.03.12, 14:54
      Może nie idealne rozwiązanie, ale zbliża nas do krajów cywilizowanych w Europie, gdzie stawia się na priorytet dla komunikacji. Z pojedynczym przystankiem nawet system sterowania nie pomoże upłynnić ruch. Przydałoby się wprowadzić podwójne tuż obok -w stronę Rynku zabierając kawałek jezdni autom, ponadto koło Renomy i na przystanku Świdnicka bo nieraz stoją tam z 2-3 tramwaje po 2 minuty a np. na podwójnych ruch idzie sprawniej. Likwiduje się stopniowo wąskie gardła.
      • Gość: rikimiki Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.internetia.net.pl 19.03.12, 15:48
        > Może nie idealne rozwiązanie, ale zbliża nas do krajów cywilizowanych w Europie
        > , gdzie stawia się na priorytet dla komunikacji.
        Tu nie chodzi o priorytet dla komunikacji zbiorowej. Robią wszystko, aby nie zabrać samochodom i zachować stan obecny.

W tym przypadku, zamiast dać więcej czasu na światłach dla tramwajów, wydaje się kasę aby ????
      • urko70 Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd 19.03.12, 15:51
        Gość portalu: a napisał(a):

> Może nie idealne rozwiązanie, ale zbliża nas do krajów cywilizowanych w Europie
        > , gdzie stawia się na priorytet dla komunikacji.

Zupełnie bez sensu, wystarczyłoby przecież zamknąć Piłsudskiego dla aut i piesi mogą spokojnie wsiadać do tramwaju wprost z w ten sposób uzyskanego deptaku.
    • nazimno Cooooo??? 19.03.12, 14:55
      Cytuje:
      """
      Przez dwa - trzy miesiące rozwiązanie będzie testowane. Jeśli się sprawdzi, miasto pójdzie krok dalej i wybuduje tam przystanek wiedeński, podobny do tego, jaki funkcjonuje przy ul. Glinianej.
      """

A czy w Wiedniu wiedza, ze "wiedenski przystanek" jest na ul. Glinianej????

Bo z tym przystankiem to jest pewnie tak jak z "fasolka po bretonsku" albo "ryba po grecku".
      (nie mowiac juz o "kawie po turecku").
      • Gość: jasio Re: Cooooo??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 15:13
        Z tego co mi wiadomo to przystanek "wiedenski" sie nie sprawdzil
        prosze mi wyjasnic co bedzie jesli ktos bedzie chcial np: przesiasc sie z jednego tramwaju do drugiego lub na przystanku zatrzymuja sie 2 tramwaje, ktore mi pasuja ale pierwszy dojedzie ten drugi przy ktorego przystanku nie stoje - mam przefrunac?
        • tomek854 Re: Cooooo??? 19.03.12, 15:31
          Gość portalu: jasio napisał(a):

> Z tego co mi wiadomo to przystanek "wiedenski" sie nie sprawdzil

Mógłbyś się podzielić źródłem tej informacji?
          • Gość: jasio Re: Cooooo??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 20:04
            zostal zamkniety ruch w jedna strone bo kierowcy mieli problem z tym cudem
            teraz trzeba jezdzic dookola
            • Gość: janisko Re: Cooooo??? IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 20:32
              Gdyby kierowcy mieli mózgi i pamiętali co oznaczają poszczególne linie, nie mieliby z tym najmniejszego problemu. Zamiast tego jechali pod prąd, na to mózgu nie trzeba.
            • tomek854 Re: Cooooo??? 19.03.12, 22:08
              Hmmm...

A w całej Europie działa. To wina konstrukcji, czy kierowców?
              • Gość: z ukosa "A w całej Europie działa", tzn. gdzie konkretnie? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.03.12, 09:39
                Wroclaw tez jest w Europie, wiec slowo "całej" zamien na "w czesci" (Europy).
                • tomek854 Re: "A w całej Europie działa", tzn. gdzie konkre 20.03.12, 13:28
                  Gość portalu: z ukosa napisał(a):

> Wroclaw tez jest w Europie, wiec slowo "całej" zamien na "w czesci" (Europy).

Znaczy w Austrii, w Szwajcarii, we Francji... Że tak z pamięci wrzucę te miejsca w ktorych akurat pamiętam przejeżdzanie przez taki przystanek.

Jak chcesz ściślej to masz: wszędzie tam, gdzie są takie przystanki, działa to bez problemu. Tylko we Wrocławiu nie. Lepiej?
              • Gość: z ukosa Raczej jest tak: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.03.12, 09:40

forum.gazeta.pl/forum/w,72,134379244,134386515,Powstanie_podwojny_przystanek_jakiego_dotad_ni_.html
    • wroclawpawel Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd ni... 19.03.12, 15:10
      No ale skąd pasażerowie mają wiedzieć, czy będą czekać akurat na przystanku czy chodniku, skoro tramwaje i tak jeżdżą bez związku z rozkładem?
    • Gość: kibuc Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 15:38
      Jak dla mnie to to jest wlasnie sytuacja dla nowych Skod - na tym przystanku otwieralyby lewe drzwi, zamiast prawych, i wszyscy mogliby wsiadac z wysepki. Ale Skody niestety fruwaja tam, gdzie ich dwukierunkowosc jest zupelnie bezuzyteczna.
      • Gość: Gustlik Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: 91.90.161.* 19.03.12, 15:42
        Głupkowi pod nickiem "a" odpowiem:
        owszem, stawia sie na komunikacje miejską. ALE NAJPIERW rozwiazuje sie problemy ruchu samochodów: robi się parkingi przy pętlach komunikacji, gdzire darmowo całą dobę parkować można samochody, jesli korzysta się z komunikacji. Dalej robi się parkingi w mieście. Dalej robi się obwodnice!! Dalej, tam gdzie trzeba, dobuduje się ulice, aby odciążyć inne....

Dopiero POTEM, GŁUPKU robi się to, co we Wrocławiu.
        • Gość: Fakir Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 16:40
          Fakt z tym brakiem obwodnic to przesada, kiedy w końcu będą?

A poważnie - nie ma najpierw, powinno być jednocześnie... Inaczej inwestycje w drogi NIGDY nie nadąża za popytem na nie. A utrzymanie coraz większej sieci dróg tez kosztuje, co zresztą widać po ogólnym stanie dróg, chodników itp...
          • Gość: elo Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.156.115.240.mortin.pl 19.03.12, 18:40
            tyle się piesze i prosi o parkingi

a co robią?

Zamykają ulice ;)

A z tym 'cofniętym' przystankiem to też niezłe. Kto powiedział, że przystanek MUSI być na światłach? A nie cofnięty i dać możliwość odjechania z wysepki nawet jak nie można wjechać na skrzyżowanie? Wtedy nawet 3 tramwaje mogą się pchnąć płynnie. 1 opuszcza wysepkę a 2 kolejne stoją i obsługują pasażerów. Światła się włączają i jadą te co mogą.
        • Gość: Rudy Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.12, 18:41
          Gustlik, ZAFAJDANA CIOTKO, mamusia nie nauczyła cię kultury? Dla takich buraków jak ty miasto powinno budować izolatki.
        • Gość: marduk Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.12, 12:27
          Gość portalu: Gustlik napisał(a):

> Głupkowi pod nickiem "a" odpowiem:
          > owszem, stawia sie na komunikacje miejską. ALE NAJPIERW rozwiazuje sie problemy
          > ruchu samochodów: robi się parkingi przy pętlach komunikacji, gdzire darmowo c
          > ałą dobę parkować można samochody, jesli korzysta się z komunikacji. Dalej robi
          > się parkingi w mieście. Dalej robi się obwodnice!! Dalej, tam gdzie trzeba, do
          > buduje się ulice, aby odciążyć inne....
          >
          > Dopiero POTEM, GŁUPKU robi się to, co we Wrocławiu.

Reasumując, brak sensownych argumentów zastępujemy obrażaniem interlokutorów? Dziwne szkoły Gustlik kończył, ale w polityce na pewno się sprawdzi.

Jakieś opracowania za tym, że zrobienie tego, co Gustlik proponuje, w tej właśnie kolejności, rzeczywiście rozwiąże problemy komunikacyjne we Wrocławiu?

Moim zdaniem, zaproponowane rozwiązanie - tzn. najpierw ułatwianie życia kierowcom, spowoduje tylko tyle, że jeszcze więcej osób przesiądzie się z komunikacji zbiorowej do indywidualnej. Zastosują dokładnie ten sam argument, który już dzisiaj jest bardzo popularny - skoro są drogi, a komunikacja zbiorowa kiepska, to już lepiej we własnym aucie. Więc infrastruktura się poprawi, ale sytuacja na drogach wcale, bo przybędzie samochodów. A przecież nie o to chyba chodzi?
    • krasnaladamu Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd ni... 19.03.12, 15:52
      "na ul. Piłsudskiego w stronę pl. Legionów (...) Koło Teatru Capitol"

Czyli ten przystanek przy DCF?

A korki tramwajowe to się nieraz robią w dni robocze ok. 16-17 wzdłuż Kazimierza, aż za Społeczny. Z tym by mógł ktoś coś zrobić. Bo samochody jadą, a tramwaje stoją.
      • Gość: elo Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.156.115.240.mortin.pl 19.03.12, 18:43
        no wiesz... dorzucili pasy dla pieszych po drodze. Bym rzekł nawet 2 sztuki bo większość jedzie na 1 maja.

Nie ma co się spinać i czekać grzecznie jak kierowcy czekają. Jak by tramwaje miały 2-3 pasy też by jechały :)
      • Gość: tantus Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.brochow.net 21.03.12, 11:54
        "Bo samochody jadą, a tramwaje stoją. " - czyli wrocławska norma.
    • greges58 Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd ni... 19.03.12, 15:53
      Aż za pięć tygodni tramwajem przez most ???
      Po drodze jest Wielkanoc...
      Szedłem tam przed chwilką.
      Czarno widzę !!!
      Most Północny ( koło hotelu) remontowano półtora roku ;)
      Nie takie cuda obiecywano !

Pozdrawiam ^^
    • witek7205 Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd ni... 19.03.12, 16:20
      To jest jeszcze bardziej kretynskie rozwiazanie niz sam przystanek wiedenski.

Po pierwsze, w ciągu pierwszego miesiaca ktoś tam zginie. Bo kierowca widząc przystanek ani na chwile nie pomysli, ze tuz przed nim ludzie mu wyjda na ulice.

Po drugie jak ludzie beda sie mogli przesiąść pomiedzy tramwajami? Taaa, pan Czuma zaraz powie, ze do tej pory tez nie mogli, wiec zeby im sie w d... nie poprzewracalo z nadmiaru, to dalej nie beda mogli.

Po trzecie, skad mam wiedziec, gdzie czekac na tramwaj, skoro nie wiem gdzie sie zatrzyma. Juz widze te pospolite ruszenie jak bedzie tramwaj nadjezdzal.

Po czwarte. Dwa tramwaje i tak na jednych swiatlach nie przejada, bo nikt im w locie nie przestawi zwrotnic.

Wymyslenie tego zajelo mi 15 sekund. W UM mysla od miesiaca, ze az sie mozgi przegrzewaja i dalej nie wymyslili, skoro ciagle komus sie wydaje, ze zrobi pasazerom dobrze.
      • Gość: Fakir Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 16:27
        > To jest jeszcze bardziej kretynskie rozwiazanie niz sam przystanek wiedenski.

niekoniecznie, ale diabeł tkwi w szczegółach

>>> Po pierwsze, w ciągu pierwszego miesiaca ktoś tam zginie. Bo kierowca widząc pr
        > zystanek ani na chwile nie pomysli, ze tuz przed nim ludzie mu wyjda na ulice.

spora część generalnie nie myśli o pieszych pasach, przystankach itp...

> Po drugie jak ludzie beda sie mogli przesiąść pomiedzy tramwajami? Taaa, pan Cz

ja w pkt. 1. , diabeł tkwi w szczegółach

> Po czwarte. Dwa tramwaje i tak na jednych swiatlach nie przejada, bo nikt im w
        > locie nie przestawi zwrotnic.

jak nie są ręczne, przejadą... tak jak to robią np, na pl. Dominikańskim

> Wymyslenie tego zajelo mi 15 sekund.
        widac :)

• Gość: al Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.12, 16:26
      Jak zwykle w takich przypadkach, winnym kolejnej zbrodni przeciwko kierowcom i sztucznego tworzenia korków, przesyłam najserdeczniejsze życzenia: żebyście na starość skończyli na wózkach inwalidzkich i musieli poruszać się KZ oraz żeby karetka do was dojechała na czas przez zakorkowane miasto!
      • Gość: Fakirr Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 16:29
        heheh ie jestem zwolennikiem KM w wydaniu wrocławskim, ale to nie ona tworzy korki :))).

• Gość: al Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.12, 16:55
          Chrzanić KM i schizo UM na tym punkcie. Ja oburzam się na politykę tępienia kierowców, poprzez sztuczne tworzenie korków :)
          • Gość: Fakir Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.12, 18:03
            >>>Ja oburzam się na politykę tępienia kierowców, poprzez sztuczne tworzenie korków :)

Takiej polityki nie ma, mimo słusznego kierunku wydzielania tras tramwajowych (i buspasów w śladowej ilości). Jest natomiast polityka zachęcania do korzystania z aut, a co za tym idzie generowanie korków. Moi sąsiedzi będą tego najlepszym przykładem w momencie likwidacji "E", zabrania 126 na Gądowie, co spowoduje drastyczne zmniejszenie liczby dogodnych połączeń, szczególnie poza wydumanymi przy biurku godzinami szczytu...
          • buj_w_chucie Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd 19.03.12, 18:08
            Ty nie stoisz w korku. Ty tworzysz korek. To motto dla wszystkich kierowcow, ktorzy by chcieli plynnej komunikacji indywidualnej w centrum miasta.
            • Gość: al Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.12, 18:35
              Gdyby nie kretyńskie buspasy, wydzielone torowiska, zakazy skrętów, zamykanie i zwężanie ulic (ścieżki rowerowe i idiotyczne śluzy), skracanie cykli świetlnych dla samochodów, priorytety dla komunikacji zbiorowej na skrzyżowaniach itp. korki byłyby znacznie mniejsze. Co oznacza, że w znacznej mierze stoję w "korku spowodowanym" przez debilnych urzędasów :)
              • Gość: Fakir Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.12, 18:54
                heheh, całe miasto dla mnie i mojego autka, Sam się tłukę samochodem z musu, ale akurat im więcej rozwiązań dla komunikacji publicznej i rowerowej, czy PIESZEJ, tym lepiej.
                Na razie i tak te działania są połowiczne i bardzo nieśmiałe...

Korki nie tworzą się przez urzędasów, tylko nadmiar pojazdów w jednym czasie i miejscu, oraz kretynizm niektórych kierowców...

• Gość: al Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.12, 21:43
                  > heheh, całe miasto dla mnie i mojego autka

hehe low, so looooooow :D

> Sam się tłukę samochodem z musu, ale akurat im więcej rozwiązań dla komunikacji publicznej >i rowerowej, czy PIESZEJ, tym lepiej.
                  > Na razie i tak te działania są połowiczne i bardzo nieśmiałe...

A ja często jeżdżę zbiorkomem i zasuwam na piechotę, a nawet, o zgrozo, używam roweru, ale i tak uważam, że tępienie kierowców to debilizm w czystej postaci :)

> Korki nie tworzą się przez urzędasów, tylko nadmiar pojazdów w jednym czasie i
                  > miejscu, oraz kretynizm niektórych kierowców...

Ale zdajesz sobie sprawę, że zmniejszanie powierzchni, na której te auta mają się zmieścić i tworzenie wąskich gardeł, jeszcze pogarsza sytuację, prawda?
                  • buj_w_chucie Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd 19.03.12, 22:16
                    "Waskie gardlo" jest naturalnym stanem ulicy w centrum miasta, zbudowanego w czasach gdy o samochodach nikt nie myslal. To w drugiej polowie XX wieku ulice zostaly "rozborowane" tak, aby powiekszyc ich przepustowosc kosztem chodnikow, pasow zieleni i tego, co nazywa sie przestrzenia publiczna. Najlepszym przykladem sa krakowskie Planty Dietlowskie, ktore zostaly zamienione z pieknej, tetniacej zyciem alei, w zasmrodzony ciag komunikacyjny, z ktorego kto zyw ucieka w boczne uliczki. Zwezenie jezdni w centrum jest powrotem do stanu pierwotnego, przewidzianego dla centrum miasta, ktore, czy sie tego chce czy nie, nie jest trasa tranzytowa. Oczywiscie druga strona medalu jest dobrze funkcjonujacy ZbiorKom oraz wieloletni plan urbanistyczny, ktory moim zdaniem powinien zmierzac do zmniejszenia powierzchni miasta poprzez zageszczenie centrum.
              • sverir Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd 19.03.12, 19:11
                Zapomniałeś dodać o skrzyżowaniach, oznakowaniu, światłach i innych użytkownikach dróg. W skrócie: gdyby miasto było puste, nie stałbyś w korku.
                • Gość: al Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.12, 21:39
                  > Zapomniałeś dodać o skrzyżowaniach, oznakowaniu, światłach i innych użytkownika
                  > ch dróg

Akurat te elementy były "dane" w momencie kiedy dostałem prawo jazdy - jakąś dekadę temu. Wszystko o czym ja wspomniałem to genialne "nowości", wprowadzone, z czym również nie ma sensu dyskutować, wyłącznie kosztem kierowców.
              • Gość: 1_facet bogowie co za jelop IP: *.e-wro.net.pl 19.03.12, 21:11
                z wypranym mozgiem prze Korwina
                • Gość: al Re: bogowie co za jelop IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.12, 21:33
                  Nie wiem co ma Korwin do tego. Zresztą, trafiłeś jak kulą w płot z moimi przekonaniami :)

Podchodzę do sprawy obiektywnie. Obserwuję i opisuję. Tylko idioci nie widzą, że trwa kampania przeciw kierowcom, a wszelkie genialne "zmiany" wprowadza się ich kosztem. Nie mam obowiązku zgadzać się z tym kierunkiem działań magistratu.
                • Gość: al Re: bogowie co za jelop IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.12, 21:50
                  Aha, zapomniałbym podziękować kulturalnemu interlokutorowi za "jełopa" i "wyprany mózg". Dziękuję po stokroć ostojo kultury! :D
              • Gość: Antoni Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 21:17
                Tego, że jak jest zakaz skrętu w lewo, to pozostałe kierunki mają dłuższe cykle świateł już nie domyśliłeś się?
                • Gość: al Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.12, 21:46
                  Domyśliłem się, a nawet gdybym się nie domyślił to i tak tuba propagandowa magistratu (GW) już mi to ze 20 razy napisała czarno na białym. Likwidacja skrętów w lewo, wydłuża cykl nie dla samochodów jadących z innych kierunków, a dla pieszych lub ewentualnie aut, które zawracają na skrzyżowaniu. Pozytywny efekt niknie w ogromie perturbacji spowodowanych okrążaniem danego terenu, zawracaniem itp.
                  • Gość: Antoni Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 00:14
                    Niezupełnie prawda, bo ja znam skrzyżowania we Wrocławiu, gdzie po likwidacji skrętu w lewo korki jakby zmniejszyły się. I niekoniecznie przeczytałem o tym w tubie propagandowej UM :)
          • Gość: sasa Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 20:35
            Jakie sztuczne tworzenie korków... wg wszystkich danych Wrocław przyspieszył. W korku stoimy przynajmniej 1/7 czasu krócej.
    • map4 "jakiego dotąd nie było" 19.03.12, 18:52
      Ulica Grabiszyńska przy placu Pereca, przystanek tramwajowy w stronę placu PKWN, wczesne lata 80 ubiegłego wieku: pod księgarnią w podcieniach kulili się przed deszczem ludzie, a tramwaje podjeżdżały nieraz i parami, jednocześnie otwierając drzwi. Wiem, bo nieraz się w ten sposób przesiadałem z tylnego do przedniego pojazdu. Bajer był niesamowity, bo kilka metrów wcześniej znajdował się przystanek autobusowy i czasami zdarzało się, że na raz podjeżdżały dwa tramwaje i autobus na dokładkę, linia 126.

"mag" to zapewne Magda Nogaj, wrocławska specjalistka GazWybu od komunikacji, która nie ma ani o komunikacji ani o jej historii we Wrocławiu bladego pojęcia.

A Sawka, zamiast przypilnować pismaków, dalej podnieca się Partynicami albo łazi po kabaretach, żeby wysłuchiwać Romaszkana ...
      • Gość: zenek Pierwszy taki partacz... IP: *.connecta.pl 20.03.12, 09:37
        Za Partacza wszystko musi być "naj" i pierwsze takie": fontanna, metro, U-badziewie-C, T+W, Partacz...
        A usłużne media lub dworscy niedorzecznicy mają nadać rozgłos - ku "chwale" obywatelskiego Partacza
    • irreality.net Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd ni... 19.03.12, 19:01
      To jest jakaś agencja kreatywna czy wydział inżynierii?
      Przystanki jakich dotąd nie było, oznakowanie buspasów jakiego nigdzie dotąd nie było. Drogowskazy jakich dotąd nie było.
      Po to wymyślono system znaków drogowych, oznakowania, opracowano rozwiązania inżynierii ruchu drogowego żeby je stosować. Stosowane rozwiązania muszą być znane, wyuczone, intuicyjne. A nie odkrywcze i zaskakujące. Wszyscy uczestnicy ruchu muszą wiedzieć jak się zachować. Ech...
    • Gość: wodzu Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 19:34
      i znowu w genialnym Wrocławiu Rafał Wielki robi nam cos NAJ....
      a może by tak :
      1. Dworzec Główny wyremontowac na czas ????
      2. Murawe na stadionie posiac ??????
      3. Podwórka wyremontować ??????
      3. Przedszkola wybudować ????
      4. Dzieciakom w szkołach obiad dać ?????
      5. Dziury zakopać ??????
      6. Pułaskiekigo zakończyc w terminie bo coś nic sie dzisiaj nie działo ?????
      7. Kuziniczą w końcu skończy bo po ponad roku by wypadało ????
      8. Głupotą przestać sie zajmować !!!! Tyl miastem rządzic dla mieszkańców Wrocławia je rozwijać a nie dla wydumanych turystów !!!!
      • map4 Re: Powstanie podwójny przystanek, jakiego dotąd 20.03.12, 15:10
        Gość portalu: wodzu napisał(a):

> i znowu w genialnym Wrocławiu Rafał Wielki robi nam cos NAJ....
        > a może by tak :
        > 1. Dworzec Główny wyremontowac na czas ????

to nie jest inwestycja gminy Wrocław.

> 2. Murawe na stadionie posiac ??????

Teraz trawki już się nie sieje, lecz przywozi gotową: wysianą i wyhodowaną na podściółce. Różnica jest taka, jak pomiędzy prawdziwym parkietem a panelami podłogowymi produkowanymi ze ściskanych trocin.

> 3. Podwórka wyremontować ??????

Mało dynamiczny cel. Nikt nie zauważy, że podwórka wyremontowano.

> 3. Przedszkola wybudować ????

Nie po to je likwidowano, żeby teraz od nowa budować.

> 4. Dzieciakom w szkołach obiad dać ?????

Jaja sobie robisz ? Dynamizm jest od tego, żeby zabierać, a nie dawać. Dawać to może co najwyżej zlecenia zaprzyjaźnionym firemkom.

> 5. Dziury zakopać ??????

Skoro to Solorz wykopał sobie staw, to niech Solorz go zakopuje na własny koszt, zanim przekaże grunt gminie z powrotem. W końcu przedmiot wynajmu musi wrócić do wynajmującego w oryginalnym stanie.

> 6. Pułaskiekigo zakończyc w terminie bo coś nic sie dzisiaj nie działo ?????

Tak naprawdę to remont Pułaskiego powinno rozpocząć się od poszerzenia wiaduktu kolejowego i podniesienia jego prześwitu, z dzisiejszych 3,3 metra do co najmniej 4,2 metra. No, ale to wymagałoby współpracy z PKP, a magistraccy nie umieją, potrafią, nie lubią współpracować z kimkolwiek, bo to oznaczałoby konieczność podzielenia się sławą.

> 7. Kuziniczą w końcu skończy bo po ponad roku by wypadało ????

To nie Dubaj, tu nie pracuje się na trzy zmiany. Się zrobi, to się skończy. Nie gorączkuj się.

> 8. Głupotą przestać sie zajmować !!!! Tyl miastem rządzic dla mieszkańców Wrocł
        > awia je rozwijać a nie dla wydumanych turystów !!!!

Nie wymagaj, żeby władza przyłożyła się do wykonywania własnych obowiązków, jeśli ponad 70% głosujących wybiera jednego i tego samego kandydata już na trzecią kadencję z rzędu. Tak jak jest, jest dobrze. Tak twierdzą wyborcy.
    • Gość: furora Podwójny przystanek - dzieło na miarę XXI wieku!! IP: *.internetia.net.pl 19.03.12, 20:00
      Pewnie jeszcze najlepszy w Europie - jak wszystko w Stolicy Dynamizmu.
      • Gość: Trusia Re: Podwójny przystanek - dzieło na miarę XXI wie IP: *.181.93.63.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.03.12, 01:04
        z przerażeniem patrze, co ci geniusze i wizjonerzy wyprawiają z naszym miastem..... Byle do wyborów, byle wykurzyć ich z ratusza jak najszybciej.
    • Gość: Człowiek plus Gdyby w całości zrealizowano projekt T+ IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.03.12, 09:11
      Z oryginalnego i sensownego projektu T+ zostały nędzne ochłapy. Magistrat rozpaczliwie próbuje sztukować i stąd mamy różne "superprzystanki": wiedeńskie, wąchockie i jakie tam w magistracie przyjdą do głowy. Bez ładu i składu, zero standaryzacji nawet w ciągu jednego odcinka trasy.
      Na odcinkach przeznaczonych wyłacznie dla wozów dwukierunkowych nie zrobiono nigdzie praktycznego użytku z ich dwustronności. Nie ma przystanków z peronem po środku, a przecież w ten sposób można ograniczyć koszty i racjonalnie wykorzystać przestrzeń. Perony tramwajowe można podziwiać w wielu miastach, najbliżej w Berlinie.
      Właściwie nie wiadomo po jaką cholerę zamówiono Skody szersze niż wszystkie inne wozy, na dodatek z drzwiami po obu stronach. Nie dość, że wymagało to przebudowy wysepek przystankowych i że na tzw. krańcówkach mogą zawracać tylko one, są podparte na trzech tzw. wózkach. W ten sposób nacisk na oś jest znacząco większy i takie tramwaje praktycznie dewastują torowiska nieprzygotowane do przenoszenia większych obciążeń. Wystaczy zobaczyć co dzieje się na moście Uniwersyteckim albo na Podwalu.

• Gość: koV SUPER!! Znowu cykliści i korkarze triumfują!!! IP: *.internetia.net.pl 20.03.12, 15:28
        "Dodatkowo, by przyspieszyć tramwaje, wydzielony zostanie tor na ul. Podwale od pl. Jana Pawła II w kierunku Dworca Świebodzkiego."

- to rozwiązanie spowoduje, że cały plac JP2 będzie zakorkowany!!!!!! To jest coś niesamowitego!!! Ślepi, czy ułomni pracują w tym urzędzie?? Jakiś dyrektor tramwajami do pracy jeździ, czy mieszka w Ratuszu??? Za chwile wrócimy do sytuacji sprzed otwarcia obwodnicy. 600 tys. miasto, a zakorkowane w pytę!!! Jeszcze rozumiem, gdyby komunikacja zbiorowa była za darmo (a tak powinno być, bo przecież płacimy za nią w podatkach!!!), ale nie - podwyższamy ceny biletów, więc zakorkujmy miasto, żeby tramwaj dojechał 2 min. szybciej - szybszy tramwaj, większe ceny! A i na paliwie więcej zarobimy!.. Super!!!!
        • lubricated Re: SUPER!! Znowu cykliści i korkarze triumfują!! 21.03.12, 12:37
          Gość portalu: koV napisał(a):

> "Dodatkowo, by przyspieszyć tramwaje, wydzielony zostanie tor na ul. Podwale od
          > pl. Jana Pawła II w kierunku Dworca Świebodzkiego."
          >
          > - to rozwiązanie spowoduje, że cały plac JP2 będzie zakorkowany!!!!!! To jest c
          > oś niesamowitego!!! Ślepi, czy ułomni pracują w tym urzędzie?? J

LEPIEJ BEDZIE, KOLEGO. Otoż miasto zamknie Kazimierza Wielkiego, zosawi jeden pas a .... a auta jadące Kazmierza będą jechały PODWALEM!!! Dojdzie więc kolejne setki aut na godzinę w tym zwężeniu:))))

• Gość: Koniu Re: SUPER!! Znowu cykliści i korkarze triumfują!! IP: 156.17.194.* 21.03.12, 14:26
            jak można odwołać tę władze?
    • nazimno No i bec: 26.03.12, 13:28

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35754,11421024,Motorniczy_nie_zatrzymuja_sie_przy_nowym_przystanku.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka