Dodaj do ulubionych

Dobre LO mat-fiz

15.04.12, 17:41
Witam, poszukuję opini o wrocławskich liceach mat-fiz od strony psiego pola, tak dokładnie to mieszkam w mirkowie.
Wiem, że najlepszym rozwiązaniem była by 14, ale nie wiem czy się dostanę.
Więc poszukałem i znalazłem kilka szkół: I, II i IX(ale nie wiem jak tam z mat-fiz).
Czy możecie podać mi własne opinie, lub waszych znajomych na temat tych szkół, lub podać jakieś inne dobre LO mat-fiz, ale nie daleko, żeby dojazd nie był męczący.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Dobre LO mat-fiz IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.12, 18:00
      Mat-fiz? Tylko III i XIV! I i II niczym się nie wyróżniają, IX ma jakąś klasę dziennikarską.
      • uczeniaszek Re: Dobre LO mat-fiz 15.04.12, 21:17
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Mat-fiz? Tylko III i XIV! I i II niczym się nie wyróżniają, IX ma jakąś klasę d
        > ziennikarską.

A chodziłeś może do III?
        Ciężko jest się tam dostać?
        • uczeniaszek Re: Dobre LO mat-fiz 15.04.12, 21:19
          Wiecie może na czy na dobrym poziomie jest mat-fiz w I i w II?
    • Gość: DW Jak nie wiesz czy się dostaniesz, IP: *.217.146.194.generacja.pl 15.04.12, 18:09
      to polecam zasadniczą szkołę rolnicza imienia buraka cukrowego, dostaniesz się tam na pewno....
      żal.pl
      • uczeniaszek Re: Jak nie wiesz czy się dostaniesz, 15.04.12, 21:15
        Na 100% nigdy nic nie jest pewne.
        A z takim tekstem jak żal.pl to wnioskuje że jesteś jakimś dzieckiem neo :]
    • Gość: qwerty Re: Dobre LO mat-fiz IP: 193.59.74.* 16.04.12, 03:01
      Ranking szkół średnich na dś:
      www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3365&Itemid=791
      Od tego bardziej warto zacząć niż od subiektywnych opinii randomowych ludzi.
      Jeśli nie 14 albo 3 lo, to 13 bądź 9 wyglądają ciekawie pod względem dojazdu (ścisłe centrum) oraz poziomu. Pozostaje poczytać na stronach szkół info odnośnie rekrutacji (co szkoła ma do zaoferowania).
      Już tak w ramach dygresji, szkoła prawdopodobnie nauczy Cię jedynie pracowitości i przygotuje Cię stricte do matury. Odpowiedniego myślenia i podejścia do problemów musisz się nauczyć sam.
      Osobiście polecam się zainteresować: www.khanacademy.org/
      • uczeniaszek Re: Dobre LO mat-fiz 18.04.12, 18:04
        W IX zauważyłem, że jest rozszerzona informatyka.
        Jak to z nią jest, tylko się uczy rozszerzenia, czy zdaje się ją na maturze?
        • Gość: gość Re: Dobre LO mat-fiz IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.12, 21:34
          To czego się uczysz, a co zdajesz na maturze to dwie różne rzeczy. Możesz pójść do klasy a rozszerzoną geografią, a zdawać informatykę - nikt Ci nie zabroni (deklaracji przedmiotów maturalnych dokonuje się w ostatnim roku szkoły). Lepiej idź na jakieś dni otwarte w szkole albo zadzwoń gdzieś i popytaj jak to wszystko w ogólniaku wygląda.
          • uczeniaszek Re: Dobre LO mat-fiz 18.04.12, 21:39
            Aha czyli jak pójdę do klasy mat-fiz-inf, to mogę sobie wybrać że będę zdawał tylko z mat i fiz.
            • Gość: gość Re: Dobre LO mat-fiz IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.12, 18:36
              tak, jeśli będziesz chciał, to będziesz mógł zdawać nawet historię tańca - to twój biznes
    • Gość: winetu Re: Dobre LO mat-fiz IP: *.internetia.net.pl 19.04.12, 16:55
      > Czy możecie podać mi własne opinie

Poziom szkoły średniej jest marny. Ten materiał możesz przerobić w pół roku. Po prostu wałkuje się w kółko to samo.

"renomowane szkoły" są dla kujonów..W takich szkołach, wszystkiego wymagają, nawet jeśli to nie jest profil klasy. Dobre są średniaki, gdzie uwaga idzie w kursy zgodne z profilem klasy, a reszta odpuszcza. Wielkie profile klasy też można szklankę rozbić. Dodadzą kreseczkę inf. i oznacza to , że w tej klasie jest 5 godzin więcej zabawy z ..... word.
      Dlatego olej renomę, a sprawdź np łatwość dojazd.

Inną sprawą jest, kto zapłaci za twoją edukację? Twoja gmina z mirkowa, czy my z wrocławia.
      • Gość: gość Re: Dobre LO mat-fiz IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.12, 18:46
        > "renomowane szkoły" są dla kujonów..W takich szkołach, wszystkiego wymagają, na
        > wet jeśli to nie jest profil klasy.

W Trójce tak nie było. Wszyscy mi mówią, że to renomowana szkoła, ale może się mylą...

Dobre są średniaki, gdzie uwaga idzie w kur
        > sy zgodne z profilem klasy, a reszta odpuszcza. Wielkie profile klasy też można
        > szklankę rozbić. Dodadzą kreseczkę inf. i oznacza to , że w tej klasie jest 5
        > godzin więcej zabawy z ..... word.

Nieprawda, spójrz jak wyglądają wymagania maturalne z informatyki. Zwykle klasy z "inf" przygotowują Cię do matury z informatyki - "biurowe zastosowania komputerów" to sporo za mało.

> Dlatego olej renomę, a sprawdź np łatwość dojazd.

Jasne, lepiej mieć szkołę 500 metrów od domu niż bez problemów zdać maturę i przy przeciętnym wysiłku zaliczać egzaminy na studiach.
        • Gość: winetu Re: Dobre LO mat-fiz IP: *.internetia.net.pl 20.04.12, 11:43
          > Jasne, lepiej mieć szkołę 500 metrów od domu niż bez problemów zdać maturę i pr
          > zy przeciętnym wysiłku zaliczać egzaminy na studiach.
          Tak, lepiej mieć normalne warunki, niż bawić się wędrowniczka. Nie jesteśmy szczurami, ani niewolnikami.
          Matura to egzamin, z zakresem wiedzy, który można zdobyć w 3 miesiące od zera.
          Nie mieszaj w to studiów. Studia to co innego niż LO, czy matura. A twierdzenie, że dobre LO coś Ci pomoże na studiach, jest naiwne. Szkoła średnia teoretycznie ma uczyć myślenia. W zasadzie taki jest cel szkół. Mając myślenie , możesz szybko przyswoić wiedzę. Niestety szkoły ograniczają się do "wiedzy", a nie myślenia.
          Na studiach, są często przypadku studentów z renomowanych LO, którzy zostali tylko napompowani wiedzą poprzez baty. Po semestrze 2 mają spore problemy, bo ta wiedza z LO już nie wystarcza. Z tego co ja wiem to głównie tyczy się absolwentów 14.

> Nieprawda, spójrz jak wyglądają wymagania maturalne z informatyki. Zwykle klasy
          > z "inf" przygotowują Cię do matury z informatyki - "biurowe zastosowania kompu
          > terów" to sporo za mało.

Nie chce mi się. A cóż takiego tam jest trudnego? Toż to poziom gejografi, czy tańca. Bylem kiedyś w klasie -inf. I tak wyglądała te realizacja -inf. word, exel, power point, gry, zmiana nauczyciela pascal, gry. Ten zakres materiału jest w stanie opanować gimnazjalista.

Swoją drogą po co komu matura z informatyki? Na studiach patrzą na matematykę i fizykę, a i tak są takie kierunki, że wszystkich biorą ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka