Dodaj do ulubionych

Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a...

30.04.12, 15:54
Przyniosłeś, to zabieraj ze sobą. Reklamówek Ci u nas dostatek.
W lesie też takim brakuje kubłów i wyrzucają butelki i papiery po ciastkach.
Tak to jest jak kultury w domu nie nauczyli.
Obserwuj wątek
    • miko_x Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, 30.04.12, 16:01
      Te "jednorazówki" ze zdjęć to można donieść do kosza! Lenistwo, chamstwo i wygodnictwo. Ludzie są leniwi by sprzątać po sobie a miast jest leniwe by sprzątać po ludziach - tylko patrzeć jak "zaraz" zakaz będzie i pojawią się patrole ze zdjęciami nad Odrą, bo się okaże, że to dochodowy interes. "Brudasy" z Wrocławia na wszystkich bata ukręcą. Tyle będzie z jakże popularnego hasła "Wrocławianie na polanie". Żenada.
      • piotr_ze_wsi Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, 30.04.12, 16:11
        Nie dziwię się, że autor artykułu nie podpisał się, bo i nie popisał się bystrością umysłu - zapewne sam wczoraj raczył się tanim piwskiem nad Odrą, więc broni tych, którzy polegiwali obok niego.
        Dlatego, drogi "dziennikarzu", podpowiem ci, jak zrelacjonować zaśmiecanie lasu przez grzybiarzy.
        Wykorzystujemy jako bazę tekst o pijakach i brudasach znad Odry:
        "Wrocławianie, którzy w niedzielę tłumnie biesiadowali na brzegu Odry, nie dostali szansy, by po sobie posprzątać. Po prostu nie ma kubłów na śmieci"
        i otrzymujemy coś takiego:
        "Grzybiarze, którzy w niedzielę tłumnie oddawali się grzybobraniu w dolnośląskich lasach nie dostali szansy, by po sobie posprzątać. Po prostu nie ma kubłów na śmieci."

Ustawiajmy zatem kosze wszędzie: nad Odrą, w lasach co sto metrów, na murawie pośrodku stadionu, Wszędzie. Absurdalne? Tak, ale nie dla "dziennikarza" Wybiórczej.
        Wieprze mogą zabrać to, co przynieśli, ale łatwiej zrzucić winę na brak kubłów.
        Żenujące.

• Gość: gość Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, IP: *.play-internet.pl 30.04.12, 18:12
          Jednak chyba się podpisał "ts" to prawdopodobnie "Tomasz Szambelan" autor zdjęć
        • cejtru Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, 30.04.12, 18:55
          zgadzam sie choc np w parku przy ul. kamiennej kosze stoja prawie przy każdej ławce są puste a butelki puszki i inne takie;) leżą w trawie więć to chyba nie tylko o te kubły tu chodzi :)
        • sajm Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, 30.04.12, 21:10
          To samo pomyślałem. Tania prowokacja czy też może autor nie dał nam szansy poznac swojej kultury i inteligencji?
    • mz150 Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 30.04.12, 16:07
      To zdumiewające, że autor tej notatki próbuje usprawiedliwić niechlujstwo i przenieść odpowiedzialność na "onych". Jeśli ktoś miałby zamiar posprzątać, to by posprzątał.
    • blue1977 Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 30.04.12, 16:27
      Nie wierzę, że autor tego jednozdaniowego artykułu aż tak się popisał. To wygląda na prowokację, co prawda marną ale jednak.
      Może GW zajęłaby się tak poważniej problemem śmieci pozostawianych nad Odrą przez tabuny studentów? Wystarczy przejść się brzegiem Odry np. od mostu warszawskiego w kierunku akademików Kredki i Ołówka żeby zobaczyć jak "syfi" to bractwo. Niezliczone ilości butelek, puszek, reklamówek i innych śmieci. Przynieść to jakoś sił im starczyło ale zabrać ze sobą to już sił brak. I nie brak kubłów tutaj jest głównym problemem, a brak wychowania wśród tej młodzieży.
      • Gość: ted Śmieciarze, fleje, brudasy, brak wychowania IP: *.internetia.net.pl 30.04.12, 23:31
        Ilość kubłów/śmietników nie ma tu nic do rzeczy.
        Przepisy, nakazy, zakazy też nic nie dadzą.

Jak jeden z drugim nie został wychowany żeby po sobie posprzątać, to się na to już nie poradzi...Zapytajcie takiego czy d.upe wyciera!

Jak można mieć tak słabą wyobraźnię...i co, jeden z drugim wraca w to samo miejsce za tydzień i siada na śmieciach? Pewnie się zastanawia skąd się to tu wzięło...
        • Gość: joe brody Re: Śmieciarze, fleje, brudasy, brak wychowania IP: *.wroclaw.mm.pl 01.05.12, 10:11
          Ted, Katonie wrocławski, zapominasz, że urzędnicy miejscy też biorą pieniądze nie tylko za pierdzenie w stołki, ich OBOWIĄZKIEM jest dbać o CZYSTY wizerunek miasta. Jak na razie pierwszą jaskółką zwiastującą zmianę podejścia do tematu są worki na śmieci na prostych, drewnianych stelażach, które pojawiły się na Wyspie Opatowickiej. Zobaczymy, jak będzie z opróżnianiem...
    • quwerty1 Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 30.04.12, 16:33
      w mieście np. brak jest toalet co 10 m ale co z tego wynika...... brawa dla autora
    • Gość: ja Pierwsze zdjęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 18:35
      Wczoraj grillowałam w okolicy drzewka z pierwszego zdjęcia i widziałam, że owe śmieci były w zawiązanym worku, gazeta chyba chodzi i rozwala wszystkie śmieci.

• gregory433 Re: Pierwsze zdjęcie 30.04.12, 20:09
        przestań kłamać śmierdzielu,to na pewno twoje śmieci brudasie.Nawet jak by były w worku to trzeba je ze sobą zabrać brudasie.
        • Gość: ja Re: Pierwsze zdjęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 22:03
          wiedziałam, że znajdzie się oszołom, który zacznie tak pisać. wyobraź sobie półinteligencie, że my grzecznie pozabieraliśmy nasze zabawki ze sobą...
          • Gość: tb Re: Pierwsze zdjęcie IP: *.54.19.145.static.telsat.wroc.pl 01.05.12, 14:21
            A skąd wiedziałaś, że gazeta porozrywała te worki które widziałaś i porozrzucała śmieci? Skoro innych od oszołomów wyzywasz i półinteligentów, to mniemam, że uważasz się za inteligentną w pełni, więc wnioskuję, że tam przy tym worku stałaś i widziałaś jak ktoś z gazety rozerwał ów worek i porozrzucał śmieci.
            • Gość: ja Re: Pierwsze zdjęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 15:29
              polecam przeczytać co znaczy wyraz "chyba"
              • Gość: kibuc Re: Pierwsze zdjęcie IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 16:09
                Twoj stary chyba Cie mietkim ch... robil.

Zauwaz, ze uzylem: chyba.
                • Gość: sześciopak Re: Pierwsze zdjęcie IP: 94.42.140.* 04.05.12, 11:25
                  tylko nie wiem czemu wykropkowałeś "yba"
      • sverir Re: Pierwsze zdjęcie 30.04.12, 23:02
        A skąd wiesz, że w tym worku były właśnie te śmieci? Rozgrzebałeś je?
        • rabin_zec Re: Pierwsze zdjęcie 02.05.12, 14:39
          sverir napisał:

> A skąd wiesz, że w tym worku były właśnie te śmieci? Rozgrzebałeś je?

Pewnie w poszukiwaniu puszek, co nie zmienia faktu że śmieci się zabiera ze sobą jak nie ma kubła w pobliżu.
    • cejtru Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 30.04.12, 18:53
      dalej tak tłumaczcie brudasów to niedługo nigdzie juz człowiek nie pojdzie, chamstwo i tyle!!! nie mieli gdzie wyrzucic? to spakuj prostaku śmieci do plastikowego worka i zanies do najblizszego smietnika jak niosłeś pełne butelki z browarem to przecież były cięższe a jakos ci to nie przeszkadzało!!!!!!!!!!!!ludzie opanujcie się i swoje zapędy do smiecenia bo wasze dzieciaki nie beda mogły nawet pograc w piłkę w parku bo sie pokaleczą szkłem z pobitych butelek!!!!ten wszechobecny prymitywizm raziiiiii!! buuuu
      • Gość: xfbm Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.12, 19:03
        to prawda. Problem nie leży w kubłach- a w braku punktów skupu szkła. Wycwanili się, każą segregowac śmieci a ktoś na tym zarabia. Zrobić tak, by butelki miały kaucję- nie wliczoną w piwo- liczoną osobno. Takie śmieci są po prostru niebezpieczne. Wszędzie leży tłuczone szkło!!!
    • Gość: gaax Worek na śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.12, 19:26
      Ja tam na grilla plenerowego oprócz rusztu, węgla, żarcia i piwa zabieram ze sobą zawsze duży worek na śmieci, a czasem i dwa. Ale co z tego jak mi się np. ten worek po drodze (a tak do kubła zawsze jest długa) z przeproszeniem rozpieprzy?
      Prawda jest taka, że kubły nad Odrą są niezbędne dla utrzymania czystości. Wiadomo, że zawsze znajdzie się jakiś niechluj, ale nie uogólniajmy. Już jeden syf sobie zafundowaliśmy - Wyspę Słodową. Chrońmy zatem wały póki jest jeszcze co.
      • Gość: Aja Re: Worek na śmieci IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.12, 21:09
        Trzeba było wrzucić śmieci do tego w czym je przytargałeś, a nie tłumaczyć się jak niepełnosprawny umysłowo.
    • zap1957 Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 30.04.12, 19:41
      Trzeba było zabrać worek i śmieci wynieść razem z sobą. Proste ku... nie?
    • gregory433 Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 30.04.12, 20:06
      Polish schweine,mam już dość tych śmierdzieli,tylko opinie nam psują i każą innym żyć w chlewie.
      Śmierdziele nie mogą nauczyć się sami czystości to trzeba ich nauczyć osobiście,lejcie tych brudasów jak tylko zobaczycie że zostawili po sobie burdel i każcie im to zjeść,no nie ma innego sposobu na tych śmierdzieli.
      Syfiarski naród.
    • tonusia Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 30.04.12, 21:07
      Jak przystalo na kulturalnych osobach to powinni zostawic porzadek ,ale Niemcy tez sa nielepsi od Nas , porozbijane butelki i smieci na trawnikach to normalka .
    • truten.zenobi nie ma usprawiedliwienia dla chamstwa! 30.04.12, 21:42
      skoro mogę "sprzęt" przywieźć to mogę też go ze sobą zabrać...
      zwłaszcza jeśli chodzi o szkło i plastiki!

oczywiście fajnie by było gdyby były kubły ... ale z drugiej strony czy naprawdę musimy "ucywilizować" każdy zakątek? a poza tym to także jest koszt!
    • Gość: Mariox Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 23:03
      Po prostu, swoje śmieci zabieraj ze sobą. To proste.
    • czarek75 Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 01.05.12, 02:03
      a ja siedze sobie w pracy jest 2 w nocy i myśle kto jest ojcem pablito bo zasnąć nie mogę
      • Gość: skrzypce1 Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, IP: *.hsd1.fl.comcast.net 01.05.12, 03:08
        Chyba nie trzeba posiadac dyplomu ukonczeniem szkoly podstawowej, zeby zrozumiec, ze w plenerze raczej nie bedzie kublow na smieci, toalet czy tez prysznicy. Dlatego wybierajac sie na grilowanie nalezaloby wziac ze soba worki na smieci. A po skonczonej imprezie zabrac ze soba pozostalosci obzarstwa. No tak, ale to juz jest problem dla zaawansowanego spoleczenstwa. Dla was czas sie zatrzymal. Wciaz spogladacie w gore ze strachem w oczach, czy kruki i wrony rozdziobia was zamiast smieci.
    • maryna_0 Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 01.05.12, 05:04
      Zgadzam się z opiniami o "prowokacji"autora tekstu.Jako namiętny wędkarz często jestem nad Odrą.Po kilku godzinach łowienia zostają mi puszki po kukurydzy,czasem po piwie,reklamówki,itp. śmieci.Ale wszystko idzie worka na śmieci i do kontenera a nie zostaje nad wodą.Nie można tłumaczyć prostactwa i absencji elementarnej kultury osobistej brakiem kubłów !
    • bezpocztyonline Umieli butelki przynieść pełne, umieją wynieść pus 01.05.12, 08:49
      Jak potrafili butelki przynieść pełne, to potrafią chyba i wynieść puste.
      "Moda" na zostawianie śmieci po krzakach i w trawie zaczęła się po upadku PRLu, wcześniej nie śmiecono
    • krzysztofczyz Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 01.05.12, 09:05
      To jest nasze miasto i nasze władze. Mówiło się o tym od kilku lat i nic - bezsilność. Najlepiej zabronić grilowania i nosić śmieci ze sobą do domu. To jest przykład tego, o czym piszę niejednokrotnie - że, Wrocław to miasto dla bogatych. Tam są kosze na śmieci i służby sanitarne. Biedni muszą posprzatać po sobie sami lub siedzieć w śmieciach. Większość po sobie sprząta ale ziarnko do ziarnka i mamy syf.
    • mapig Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 01.05.12, 11:21
      No tak. Może i kubłów brak... Ale skoro udało się to wszystko przynieść i to o większej wadze, to chyba i w drogę powrotną można to donieść. Szczegolnie ,że dużo lżejsze.Nieprawdaż?
      • Gość: Marek Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.12, 11:37
        Prawdaż, prawdaż. Najlepiej zlikwidować wszystkie śmietniki w całym mieście. Przy przystankach, na rynku itd. Jak dało się przynieść to i zabrać przecież też się uda i w domu można wyrzucić.
      • Gość: Kibol ślaska Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, IP: *.play-internet.pl 01.05.12, 15:08
        Ale jak to wynieśc, jak jesteś najebany z trzema promilami we krwi, a ręce musisz mieć wolne,żeby lać w mordę frajerów z innego osiedla?
    • rabin_zec Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, a... 02.05.12, 14:43
      Nie ma kubłów to śmieci zabrać ze sobą, faktem jest że kubły by się przydały ale ich brak nie powinien być wymówką dla syfiarzy.
    • zetkaf Re: Nad Odrą grillowali i chętnie by posprzątali, 04.05.12, 18:24
      > Przyniosłeś, to zabieraj ze sobą. Reklamówek Ci u nas dostatek.
      NORMALNIE, to bym poparł głos dziennikarza narzekający na brak śmietników. Normalnie, czyli W OBRĘBIE CYWILIZACJI, jak chociażby jest na Wyspie Słodowej.
      Jednak nie oczekuję śmietników w obrębie "dziczy" (i nie mówię tu o bywalcach, ale o miejscu jako takim), wręcz przeciwnie - skoro dzicz, to wynocha ze śmietnikami.
      I dołączam się do apeli o sprzątania PO SOBIE. I niech nikt nie chrzani "a co jak mi się worek rozwali", bo zaraz się okaże, że 99% worków się rozwala... więc jak się jednej osobie rozwali worek, to ją poratować swoim, jak się większości rozwalą worki, to niech Straż Miejska udzieli (płatnych, z certyfikatem ukończenia kursu na bloczku mandatowym :) korepetycji z ekonomii - że worki droższe o kilkanaście groszy wcale nie są droższe, gdy uwzględni się "koszty eksploatacji".
      A jak ktoś chce cywilizacji, to niech sobie w domu urządzi grilla, tylko niech okno zamknie, bo czemu sąsiedzi mają to wąchać :)
    • r0b0l pie.r.dolenie kotka za pomocą młotka 11.05.12, 11:50
      przynieśli żarełko w torbach to i odnieść opakowania i butelki mogli.
      Niemal codziennie widze nad Odrą odjeżdzające po grilowaniu na kocyku samochody i pozostawione sterty śmieci.
      Na najbliższym parkingu, stacji paliw czy przystanku MPK mozna podrzućić, zawsze to lepsze od zostawienia po sobie syfu

Znam wielu ludzi którzy zabierają swoje smieci ze sobą, do swoich kubłów.

Brak kubła, worka, brak pomysłu służb komunalnych na sprzątanie to dokładnie to samo co smiecenie. Naród flej, brudasów, bałaganiarzy, do Europy się wam zachciewa

Worków nie było bo Putin z Angelą nie dali.....

Z moich obserwacji: wszysctkie narody smiecą. Ale są słuzby porządkowe, na śmiecuiach można nieźle zarobić.
      Nawet menele z czegoś żyją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka