Dodaj do ulubionych

E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald?

IP: 213.199.196.* 19.06.04, 01:00
Sukces wrocławskich projektantów

Tętniący życiem deptak, woda, zieleń, sklepiki i magiczne knajpki. Tak ma
wyglądać nowe serce Szczyrku
studio el

Maciej Miskiewicz 18-06-2004, ostatnia aktualizacja 18-06-2004 21:28

- Sedesowce do wyburzenia? Nie, absolutnie. Ja nawet chętnie założyłbym jakąś
fundację, by je ratować - mówi Edward Lach, znany wrocławski architekt

Edward Lach ma powody do zadowolenia. Kierowana przez niego pracownia
architektoniczna Studio EL kilka tygodni temu wygrała konkurs na urządzenie
nowego centrum Szczyrku, jednego z najbardziej znanych polskich górskich
kurortów. - To zwycięstwo na pewno jest w jakimś sensie spełnieniem marzeń.
Ja pochodzę z Bielska-Białej. A teraz będę mógł zrobić coś w miejscu, z
którym jestem bardzo silnie związany - mówi Edward Lach.

Co wymyślił wrocławski architekt? Zamiast dawnego dworca PKS powstanie nowy
plac dla turystów. Będą tu przychodzić, żeby wypić kawę ze znajomymi,
pospacerować, posłuchać koncertu. - Coś takiego jak Rynek we Wrocławiu -
tłumaczy Lach. Jak mówi, zwycięstwo zawdzięcza właśnie temu, że nie
zabudowywał całej przestrzeni nowymi budynkami. Stworzył za to przestrzeń
publiczną, której w Szczyrku bardzo brakowało. Plac będzie połączony z
deptakiem nad Żylicą. Nad rzeką powstaną kafejki i sklepiki. Kiedy wizja
stanie się ciałem? - To zajmie kilka lat, ale Szczyrk jest dość bogaty, więc
nie powinno być z tym problemów - podkreśla architekt.

To zwycięstwo to jeden z największych sukcesów naszych architektów w
ostatnich latach. Choć akurat Edward Lach nie może narzekać na brak wyróżnień
w prestiżowych konkursach. - Gorzej było z nowymi inwestycjami. Ja
współpracuję głównie z dużymi inwestorami. Ale na szczęście widać, że recesja
już się kończy - cieszy się Edward Lach.

Droga do zwycięstw i wyróżnień nie była prosta. - Musiałem uciec od
ciemnogrodu architektonicznego, który u nas panował - wspomina. W 1978 roku
trafił do Kuwejtu. Nad Zatoką Perską spędził 12 lat. - Nie było łatwo, ale
klimatyzacja pomagała. Poza tym ja jestem z gór i morze kojarzyło mi się z
wakacjami, a tam miałem morze co weekend - śmieje się architekt. Wrócił, gdy
maleńkie państwo zajęły wojska Saddama Husajna.

W 1994 roku założył własne studio. Zaprojektował kilka obiektów, które już na
trwałe wpisały się w krajobraz naszego miasta: Galerię Dominikańską, hotel
Park Plaza i dom handlowy Howell na ul. Szewskiej. - Mam wrażenie, że dobrze
wpisałem się w kontekst. To przede wszystkim współczesna architektura. Ja
jestem współczesnym architektem. Inspiruje mnie to, co dzieje się wokół mnie -
mówi Lach.

Czy chciałby coś jeszcze zrobić w naszym mieście? - Jest dużo ważnych miejsc,
w których warto byłoby zostawić swój ślad - odpowiada. Pytany o szczegóły
precyzuje: pl. Społeczny i pl. Grunwaldzki. Sedesowce by zostawił. - Nie
wiem, jak się w nich mieszka, ale to naprawdę dobry przykład powojennej
architektury. Ale można by np. wyburzyć Dwudziestolatkę. To bezduszna szafa.
I postawić w tym miejscu coś wartościowego - tłumaczy.

W burzeniu ma już pewne doświadczenie. To właśnie m.in. za jego sprawą z
powierzchni ziemi zniknął hotel Panorama przy pl. Dominikańskim. - Inwestor
chciał, by główna aleja handlowa w Galerii Dominikańskiej miała od 80 do 100
m.

W żaden sposób nie mogłem jej zmieścić na miejskiej działce. Zawsze trafiałem
w hotel. Powiedziałem, a może by tak ten hotel zburzyć. To był żart. Ale
cztery miesiące później Niemcy kupili od Orbisu Panoramę - śmieje się Edward
Lach.

Czy chciałby coś zmienić w swoich projektach? - Nie, raczej nie. Tworzenie to
jest długotrwały proces. Projekt dojrzewa. To nie jest obraz. Jak jest
natchnienie, to i w godzinę można namalować. Ale sędzią i tak będzie czas -
podkreśla Lach.

bi.gazeta.pl//im/2138/z2138680G.jpg
Obserwuj wątek
    • Gość: kotbehemot Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 10:51
      Dobrze wpisal sie w kontekst? Dobre sobie? Jesli dwudziestolatka jest bezduszna szafa to czym jest Galeria Dominikanska?

A hotel Plaza? Czy dobrze wpisal sie w kontekst srodmiescia, bo nie zauwazylem? Pan Lach jest tylko troche wyzej od innych wroclawskich architektow ktorzy siegneli dna. Ale mozeto tylko dla Wroclawia takie projekty....

Zwyciestwa w Szczyrku gratulujemy
      • Gość: kazimierzp Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 11:26
        Z jednej strony zapyziały SARP, z drugiej strony grupa architektów która ma
        zlecenia - sekowana przez działaczy SARP-u, ale za to otrzymująca zlecenia od
        inwestorów. Prawda zawsze tkwi po środku. Ta zapyziała grupa broni Dziekana
        Architektury który wykorzystując swoją pozycję wygrywa konkursy organizowane
        przez Politechnikę, siedząc na ciepłej państwowej posadzce (konkursy wygrywa na
        prywatny rachunek). Inni działają na wolnym rynku. Kto tu ma rację?
        Na pewno nie sprzyja temu wszystkiemu system koterii, korporacjonizm zawodów.
        Jak to wszystko rozwikłać?
        Mi się galeria dominikańska nie podoba, ale podoba mi się CPN czyli Orlen przy
        Kołłątaja/Rejtana. Obydwie realizacje pana Lacha. Podba mi się przebudowa
        wnętrza Domu Towarowego róg Ofiar i Świdnickiej. Mam mieszane uczucia przy Domu
        Towarowym przy Szewskiej. To też pana Lacha.
        Sedesowce gdyby nie fatalna jakość wykonania i durne ówczesne normatywy
        powierzchniowe byłyby sztandarowymi obiektami. Tak mamy niefunkcjonalną ruinę o
        ciekawej formie.
        Ale, ale tekst był o wygranym konkursie. Tylko się cieszyć, że Nasi wygrywają.
        Nie jest to częste.Obejrzyjmy albumy zbiorcze o polskiej architekturze. Mała w
        nich architektury tworzonej przez Wrocławian !?!
        • Gość: lolo Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.rozanka.wroc.pl 19.06.04, 12:03
          mozecie wymienic wszystkie projekty tego pana?

Szewska mi sie bardzo podoba - CPN zupelnie nie...
          • Gość: kotbehemot Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 12:19
            To co pamietam + osobisty moj komentarz:

- Galeria Dominikanska //// najwieksze kupa jaka powstala po '89. Po prostu tragedia. Nie wiem jak pan Lach moze wogole w tym swietle pisac o szafach. Budynek ktory po prostu NISZCZY kawal miasta urbanistycznie.

- Howell na Szewskiej //// spox. Do zewnetrz nie mam zastrzezen, a wnetrze.. hehe kto z was byl tam wiecej niz 3x w zyciu:>

- Hotel Park Plaza //// od strony wody wyglada xtra jak dla mnie- ta szklana sciana jest polrefleksyjna, takze widac okna pokoi. Natomiast od strony ulicy to tragedia!

- CPN //// nawet sie nie wypowiadam. Jak dla mnie to szczyt tandety

- //// H&M- wnetrze- bardziej mi sie podobalo bez schodow, ta studnia w sroku byla przepiekna.

kazimierzp ma racje- ten pan po prostu tworzy pod inwestorow , a inwestorzy czesto maja wymagania sprzeczne z tym, co architekt zrobic powinien- np schody we wnetrzu H&M, ktore zaslaniaja zabytkowa 'studnie'....

Czekam az we Wroclawiu pojawi sie z prawdziwegozdarzenia architekt, jak np Kurylowicz w Warszawie. Na razie mamy tylko takich co graja pod inwestora oraz takich, ktorzy tworza "po znajomosci" :(
            • Gość: erni Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 12:25
              No a ten Bieniasz?
              • Gość: kotbehemot Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 12:29
                Porownaj strone Bieniasza ze strona Kurylowicza- nie ta liga zupelnie;) Bieniasz jest fachowcem, dobrym architektem (co na tle reszt wroclawskich 'architektow' czyni z niego geniusza!) ale do artysty-Kurylowicza to mu daleko;)

Oczywiscie to moje zdanie, ale polecam porownac realizacje oby architektow;)
                • Gość: erni Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 12:30
                  Czyli we Wrocławiu mamy dobrego architekta. Nie musisz na nic czekac :)
                  • Gość: kotbehemot Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 12:34
                    A jednak- musze. Zobacz ile pan Bieniasz zaprojektowal rzeczy we Wroclawiu (2?) a ile poza nim... Szkoda ze pan Kurylowicz projektuje tylko u siebie;)

No ale nic. Co roku 200 architektow prawie konczy WA w naszym miescie;) W koncu musi sie znalezc KTOS!:)
                    • Gość: $ Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.rozanka.wroc.pl 19.06.04, 14:13
                      Wysłałem z miesiąc temu mailem zajawkę prasową dotyczącą planowanej budowy sali
                      koncertowej na pl.Wolności i zapowiedzi konkursu do biura Apaka p.Kuryłowicza i
                      odpisali że są zainteresowani udziałem w tym konkursie tylko muszą najpierw
                      zobaczyć regulamin i warunki.
                      • Gość: kotbehemot Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 14:42
                        Dobre! Moze jakas akcja mailingowa? Ja takze wysle im kilka informacji o konkursach we wro!:)
                        • grzesiekko Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? 19.06.04, 16:55
                          Wyślijcie do Sir Fostera!!! :P
                          • Gość: Rafis Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: 213.199.196.* 19.06.04, 17:33
                            o Grzesiek zyje :)
            • Gość: lolo LACH IP: *.rozanka.wroc.pl 19.06.04, 19:34
              Galeria Dominikanska ////
              w Lodzi jest w zasadzie taka sama :) nie wiem ile to jego autorski projekt...
              galeria od strony muzeum architek. mi sie nawet podoba ale od strony Rynku to
              tragedia :(

--------------------------------
              - Howell na Szewskiej //// spox. Do zewnetrz nie mam zastrzezen, a wnetrze..
              hehe kto z was byl tam wiecej niz 3x w zyciu:>

Podzielam Twoje zdanie

- Hotel Park Plaza //// od strony wody wyglada xtra jak dla mnie- ta szklana
              sciana jest polrefleksyjna, takze widac okna
              pokoi. Natomiast od strony ulicy to tragedia!

Dokladnie tak... chociaz ta tafla szkla moglaby "biec" tak jak rzeka a nie w
              przeciwna strone...

- CPN //// nawet sie nie wypowiadam. Jak dla mnie to szczyt tandety

Podobno to ulubieniec Wroclawian :-/ bezguscie

• Gość: $ Re: E.Lach - sedesowce, GD, Szczyrk, Grunwald? IP: *.rozanka.wroc.pl 24.08.04, 11:40
      www.um.torun.pl/torun/baza/pierwsza.php?
      Id=2118&PHPSESSID=2612312750f54348167c467e9a3619f5 -konkursy wygrywają,w
      Poznaniu na projekt biblioteki Raczyńskich 2 miejsce za Jemsami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka