Dodaj do ulubionych

Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą z ...

14.05.12, 12:43
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • czechofil Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą z ... 14.05.12, 12:44
      Nie wiedziałem, że tam był zakaz parkowania. W takim razie dalszą dyskusję na temat budowy infrastruktury rowerowej na ul. Rybackiej uważam za bezpodstawną. Przecież te drogi rowerowe nie powstają kosztem miejsc parkingowych, więc o co te pretensje...?
      • everybody Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:05
        jakis redaktorek nieudolnie probuje tu przepchnac cwaniacki biznes kogos kto remontuje drogi. otoz zakaz parkowania dotyczy jedynie malego odcinka tej ulicy (przy zjezdzie przed mostem bo jest tam bardzo waski oraz znak poziomy przy koncu rybackiej tuz przed skrzyzowaniem by zwezic ulice do dwoch pasow i ustawic poprawnie auta na sygnalizatorze swietlnym. zatem stek bzdur jesli chodzi o nielegalne parkowanie, bo jakos nikt nigdy tam mandatu nie dostal. nastepna sprawa to ze ruch rowerowy na tamtym odcinku jest tak znikomy ze w zupelnosci moglby sie odbywac na ulicy skoro rowerzysci tak walcza o prawa do jej uzytkowania wraz z samochodami (przypominam ze ulica rybacka jest bardzo szeroka i spokojnie mozna tam wyminac rowerzyste z odpowiednim odstepem). niemniej jednak rowerzysci i tak wybieraja ta sciezke przez 'park' by sobie skrocic droge.... znacie jakiegos rowerzyste ktory nie jezdzi na skroty? hahaha no przeciez oni lubuja sie w omijaniu wszelkich zakazow. jak sa na ulicy to ich juz swiatlo czerwone nie obowiazuje bo sprytnie wskakuja na chodnik i sa juz pieszymi ;) ale jak trzeba wyminac pieszych bo chodnik zapchany to siup i juz sa na ulicy :D co tam auta co tam piesi rowerzysta w tym miescie to swieta krowa nie do ruszenia. pewnie jeszcze chcieli by sobie poszalec bo rynku wsrod turystow zygzakiem zepchnac ich z drogi bo przeciez oni sa wazniejsi, oni sie spiesza do pracy i wypoczywaja sobie na rowerku. taka niesteyt jest prawda o tych baranach na dwoch kolkach. wracajac jednak do tematu ulicy rybackiej to moze wszystkim zainteresowanym polece spacer w tamta okolice i niech sam sobie zobaczy jaki jest sens budowania tych pseudo kontrpasow po obu stronach ulicy.... a szczegolnie sposobu ich budowy. oczywiscie nie ma mowy o poprawieniu nawierzchni tylko na kocie lby kostke wylewany jest asfalt ktory pieknie sobie popeka w zimie przy mrozach i za rok ktos znowu bedzie mogl ja naprawic tak mala inwestycja firmy w niekonczace sie naprawy piekana sprawa i kasa plynie z naszych podatkow prosto do ich kieszeni. no bo przeciez nikt nie daje gwarancji na ta sciezke ;)

prosze jeszcze zwrocic uwage jak cudownie zrobiono tam odplywy wody. droga budowana w stylu rzymskim czyli wypukla na srodku normalnie odprowadzala deszczowke na zew. do studzienek. niestety rowerzysta studzienki sa nie potrzebne wiec zaasfaltowano je i taraz bedzie splywac do kraweznika i tam sobie zalegac az wyparuje na sloneczku. zatem po deszczowych dniach sciezki te obie nie beda przejezdne bo beda jedna wielka kaluza

nie myslcie sobie ze ta sciezka bedzie taka piekna nawet jak komus sprytnemu uda sie ten projekt jednak przepchnac bo mieszkancy na pewno dadza wam w kosc rozsypujac pineski i tlukac szklo na owej sciezce az wam sie odechce obesrancy ;)

pozdrawiam redakcje i innych oblakanych fanatykow rowerow.
        • czechofil Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:19
          > nie myslcie sobie ze ta sciezka bedzie taka piekna nawet jak komus sprytnemu ud
          > a sie ten projekt jednak przepchnac bo mieszkancy na pewno dadza wam w kosc roz
          > sypujac pineski i tlukac szklo na owej sciezce az wam sie odechce obesrancy ;)

I oto mamy kolejny histeryczny wyprysk człowieka, którego zbyt częste jeżdżenie autem doprowadziło do poważnych zaburzeń psychicznych. Obawiam się pomyleńcu, że twoje pragnienie się nie spełni i nikt niczego nie będzie rozsypywał. A nawet jeśli to zrobi, to zostanie przykładnie ukarany przez SM albo mu jakiś przypadkowy świadek jadący rowerem skopie solidnie dupsko. Szkła na drogach rowerowych i chodnikach można dostrzec wprawdzie sporo, ale pojawia się ono tam z zupełnie innego powodu. Po prostu pijana hołota uzewnętrznia swoje frustracje tłukąc butelki od alkoholu podczas nocnych powrotów do domu...
          • everybody Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 15:08
            jak czytam takie wypociny biednego rowerzysty pfu Radosława Lesisza, to mnie szlak trafia. nie mieszkam na tej ulicy i gowno mnie interesuje jej los ale zal mi tylko mieszkancow ze musza sie z ta banda zadufanych w sobie rowerzystow meczyc. niech zaczna od siebie i swojego przestrzegania zasad ruchu drogowego. polowa rowerzystow nie zdala by dzis egzaminu na karte rowerowa (ktorej juz dzis nie ma i nasze w tym nieszczescie). a jeszcze pchaja sie na ulice i chca jezdzic tuz obok 12 tonowego tira czy autobusu. ludzie naprawde trzeba miec malo rozumi w glowie by liczyc ze twoje zycie i zdrowie zalezy tylko od ciebie. ty mozesz jechac poprawnie ale kierowca ciezarowy juz nie. nawet kask i odblaski ci nie pomoga. porozmawiajcie sobie z tymi co stracili zdrowie z czyjejs glupoty, z tymi inwalidami co to tez byli zapalonymi rowerzystami i smigali miedzy autami po miescie. to samo zreszta tyczy sie tych wszystkich gowniarzy na skuterach. czy tak trudno zrozumiec ze drogi sa dla samochodow i nie warto sie tam pchac.

skupmy sie moze na najwazniejszym, sciezka rowerowa niech bedzie ale kto chce przeforsowac ta idiotyczna inwestycje?!!!

NAJWAZNIEJSZE (to nawet laik zauwazy)
            - sciezka wykonana nieprawidlowo (asfalt wylany na uszkodzona nawierzchnie, oraz zliwkidowanie studzienek odplywowych) !!!!!
            • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 15:29
              Jako kierowca z długoletnim stażem, z całą pewnością stwierdzam, że przynajmniej połowa kierowców nie zdałaby egzaminu na prawo jazdy. Sprawdzałem się jakiś miesiąc temu i "udało mi się zdać".
              • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 15:41
                > Jako kierowca z długoletnim stażem, z całą pewnością stwierdzam, że przynajmnie
                > j połowa kierowców nie zdałaby egzaminu na prawo jazdy. Sprawdzałem się jakiś m
                > iesiąc temu i "udało mi się zdać".
                Sprawdzałem kiedyś w pracy znajomość PoRD u kolegów i większość nie miała pojęcia o podstawowych przepisach np o pierwszeństwie tramwaju.
                Nawet kierowcy z 26 letnim stażem pletli głupoty.

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 15:35
              > jak czytam takie wypociny biednego rowerzysty pfu Radosława Lesisza, to mnie sz
              > lak trafia. nie mieszkam na tej ulicy i gowno mnie interesuje jej los ale zal m
              > i tylko mieszkancow ze musza sie z ta banda zadufanych w sobie rowerzystow mecz
              > yc. niech zaczna od siebie i swojego przestrzegania zasad ruchu drogowego

To teraz pomyśl co czuja ludzie jak czytają twoje wypociny.

> polo
              > wa rowerzystow nie zdala by dzis egzaminu na karte rowerowa (ktorej juz dzis ni
              > e ma i nasze w tym nieszczescie).
              75% kierowców nie zdałoby egzaminu na prawo jazdy gdyby im powtórzyć.
              Ale nie powtarzają na nasze nieszczęście.

>a jeszcze pchaja sie na ulice i chca jezdzic
              > tuz obok 12 tonowego tira czy autobusu.
              Kierowcy pchają się na rowerzystę jakby nie wiedzieli po co mają jechać co najmniej 1 m od niego.
              Czyżby chcieli iść do mamra ?
              Ponieważ połowa kierowców to idioci ,na całym świecie buduje się pasy rowerowe aby rowerzysta mógł się od idiotów odsunąć.

>ludzie naprawde trzeba miec malo rozumi
              > w glowie by liczyc ze twoje zycie i zdrowie zależy tylko od ciebie.
              Tak życie rowerzystów zależy głównie od kierowców (czy są głupi czy nie).

>ty mozesz
              > jechac poprawnie ale kierowca ciezarowy juz nie.
              Akurat ciężarowych jest mniej niż osobowych z głupimi kierowcami.
              Właśnie po to powstaje kontrapas na Rybackiej.

>nawet kask i odblaski ci nie p
              > omoga.
              Ale to rowerzyści to wiedzą, że ich życie nie zależy od kasku tylko od stopnia zidiocenia kierowcy.

>porozmawiajcie sobie z tymi co stracili zdrowie z czyjejs glupoty,
              Jaz danie na temat głupoty części kierowców mam wyrobione i bez tych rozmów.
              Wystarczy poczytać te forum aby wiedzieć kto jest kierowcą do doopy.

> z tym
              > i inwalidami co to tez byli zapalonymi rowerzystami i smigali miedzy autami po
              > miescie.
              Niestety sito lekarskie przepuszcza idioto na kurs PJ
              • Gość: bezsenss Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.12, 20:16
                > 75% kierowców nie zdałoby egzaminu na prawo jazdy gdyby im powtórzyć.
                > Ale nie powtarzają na nasze nieszczęście.

a ja zadam odwrotne pytanie, bo ostatnio zostałem 'zmuszony' sytuacją do ponownego zdawania egzaminu z prawa jazdy tylko po to, aby potwierdzić umiejętności (żadne tam zabranie prawka za alkohol czy punkty, niezbędne mi to było do pracy). Zdałem bez problemów.

Jak mam traktować rowerzystę na ścieżce rowerowej bądź ulicy, który zachowuje się niepoprawnie wobec przepisów? Czy mam wasze - cyklistów - przyzwolenie na prawidłową jazdę i w efekcie - połamanie nóg (najlżejsza opcja) czy też utratę życia (najgorsza opcja) rowerzysty?

Bo cykliści wymagają od kierowców perfekcyjnego przestrzegania przepisów, a po ich stronie jakoś 'kultury' nie widać. Nie wspominając o zdrowym rozsądku i zasadzie ograniczonego zaufania. Bo ja chętnie skorzystam z prawa, że cyklista może na moją karoserię wpaść tak samo, jak ja na niego - jeśli jeździmy nieprzepisowo...

Zdecydujmy się na coś - policja nie złapie rowerzysty - to jest fakt. Jedyne, za co ścigają to ewentualny brak oznakowania świetlnego i prowadzenie rowera po pijaku. Reszta przepisów jeset praktycznie 'niemierzalna' przez służby. Co więc mam zrobić?

Idąc za waszym tokiem rozumowania - dostosować się do rowerzysty, bo on nie ma karoserii (ergo - rowerzysta - święta krowa i spróbuj choćby mu mignąć światłami, to się wystraszy, przewróci i oskarży o zabójstwo). A ja tak niesprawiedliwie bawić się nie będę. ŻĄDAM od was prawa rozjeżdżania rowerzystów, którzy łamią przepisy narażając mnie na stres. Jak nie chcecie to nie - budujcie sobie ścieżki rowerowe, ale na drodze zachowujecie się jak typowe jednoślady (montujecie lusterka, machacie rękami lub montujecie kierunkowskazy, montujecie oświetlenie, ROBICIE DO CIASNEJ PRAWO JAZDY, poprawnie zachowujecie się na drodze). Pasi? Rowerzysta bez prawa jazdy na drodze jest łapany przez policję/straż miejską wyrywkowo (podobnie jak kierowca, z tym że dużo częściej w pierwszym okresie wprowadzenia takiej umowy) i ta może na drodze sądowej - po rozpatrzeniu sytuacji przez obiektywnego sędziego - zabronić cykliście jazdy po ścieżkach rowerowych, ulicach i wszędzie tam, gdzie poruszają się ludzie przestrzegający przepisów. Niech jeżdżą po bezdrożach w górach - na to pełna zgoda. Niech jeżdżą sobie pijani po górach - na to też pełna zgoda. Niech nie zawadzają samochodom - tu też pełna zgoda. Byleby tych sierot nie było.

Dla przykładu - dziś 8 rowerzystów przejeżdżając na czerwonym świetle w różnych punktach miasta wymusiłoby na mnie (gdyby nie moja czujność i rozglądanie się za pacanami niczym paranoik) śmierć tychże rowerzystów. Zaznaczam - jawnie złamali przepisy, wjeżdżali pod pędzący (wcale nie taki cichy) samochód na pełnym gazie.

Dodam tylko, że prawo nawet w tak oczywistej sytuacji jest niejednoznaczne - możnaby było uznać, że nie zachowałem szczególnej ostrożności i poszedłbym za kratki. To się musi zmienić. Jeszcze pal licho uczniów, małe dzieci czy młodzież w wieku licealnym - tych rozumiem, że są idiotami, to nie ich wina, tylko polityków. Natomiast sytuacja dotyczyła ludzi ubranych po sportowemu na dość porządnie wyglądającym sprzęcie + ludzi nieco starszych (w tym kobiet - matek na oko). Mam zabić taką matkę? Umówmy się na jakiś konsensus, bo wymagacie prawa, a sami prawo łamiecie. Grzecznie ostrzegam, że po mieście jeździ coraz więcej frustratów i wypadki zaczną się zdarzać lawinowo, jak w końcu cierpliwość kierowców pęknie. A bardzo naginacie ich cierpliwość, naprawdę bardzo.
                • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 21:24
                  > Jak mam traktować rowerzystę na ścieżce rowerowej bądź ulicy, który zachowuje s
                  > ię niepoprawnie wobec przepisów?
                  Masz stopować sie do art 3 (?(czyli zachować szczególna ostrożność wynikająca z okoliczności że na drodze pojawił się niewprawny (pijany?) użytkownik .

Czy mam wasze - cyklistów - przyzwolenie na pr
                  > awidłową jazdę i w efekcie - połamanie nóg (najlżejsza opcja) czy też utratę ży
                  > cia (najgorsza opcja) rowerzysty?
                  Potrzebujesz pozwolenia aby komuś zrobić krzywdę ?
                  Nie wiem czy jesteś normalny.
                  Lepiej pomyśl ile osób niechcący zrobiło komuś krzywdę i sobie zmarnowało życie bo stało się przez 2 lata obiektem seksualnych praktyk współwięźniów.
                  Ilu miało zawiasy i było w rejestrze skazanych przez 10 lat i nie mogło znaleźć pracy.
                  Pomysł ile osób popełnia samobójstwo bo nie może żyć z myślą, że kogoś zabili.
                  Jeśli będziesz o tym pamiętał to często na drodze przypomnisz sobie że 50 km/h to nie jest prędkość zalecana, tylko dopuszczalna . Że nie wszyscy użytkownicy dróg są całymi miesiącami szkoleni jak kierowcy.
                  Że wiele z tych osób nie ma zdolności psychomotorycznych do prowadzenia auta ale nie można im zabronić być pieszymi rowerzystami,woźnicami itd.
                  Że karta rowerowa lub motorowerowa dla 10 i 13 latka podpowiada, że oni nie mają wieloletnich doświadczeń, a papierek nie zastąpi praktyki.
                  Zawsze zakładaj że koło ciebie są osoby jeżdżące gorzej niż ty, to przestaniesz się dziwić i wściekać.
                  Zapamiętaj np że pijak zostawia auto i jedzie rowerem bo uważa że to bezpieczniej (dla auta).
                  Jak się daje myśliwemu lub wojskowemu broń, to się mówi że broń raz w roku sama strzela.
                  Wiele z tych strzałów jest śmiertelnych.
                  To samo powinno się mówić nowemu kierowcy który zbytnio wierzy w swoje nowe umiejętności.

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 21:45
                  > Bo cykliści wymagają od kierowców perfekcyjnego przestrzegania przepisów, a po
                  > ich stronie jakoś 'kultury' nie widać.
                  Nie mieszaj kultury ze znajomością przepisów.
                  Wielu kierowców co zabili znało przepisy które złamali.
                  Dokładnej znajomości przepisów od kierowców wymagają nie rowerzyści a wszyscy użytkownicy drogi.Co z tego że połowa kierowców będzie znała przepisy jak drugą połowa wjedzie na nich na czołówkę ?
                  Policja i służby szkolące kierowców gro sił kierują na kierowców bo tam można i należy uzyskać największą poprawę bezpieczeństwa najmniejszym kosztem.
                  Ta sama osoba co kieruje autem czasem jest pieszym a czasem rowerzystą. Po co kontrolować ich poza autem jak nie ma czasu skontrolować wszystkich kierowców?

>Nie wspominając o zdrowym rozsądku i zas
                  > adzie ograniczonego zaufania.
                  Zdrowy rozsadek przychodzi z wiekiem.
                  Rowerem można jeździć od 7 roku życia, a autem od 17-tego.
                  Przepisów kierowcy uczą się przez kilka lat używania auta, a potem głupio porównują się do rowerzystów z małym stażem .

> Zdecydujmy się na coś - policja nie złapie rowerzysty - to jest fakt. Jedyne, z
                  > a co ścigają to ewentualny brak oznakowania świetlnego i prowadzenie rowera po
                  > pijaku. Reszta przepisów jeset praktycznie 'niemierzalna' przez służby. Co więc
                  > mam zrobić?
                  Do wypadku trzeba głupoty oby stron.
                  Tak jak nie najedziesz na psa , dziecko, zwalone drzewa tak możesz ominąć użytkownika drogi który popełnił błąd.
                  Zwykle widzisz kto jest na drodze, a jak nie widzisz tzn ze jedziesz za szybko.
                • czechofil Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 21:52
                  > Jak mam traktować rowerzystę na ścieżce rowerowej bądź ulicy, który zachowuje s
                  > ię niepoprawnie wobec przepisów? Czy mam wasze - cyklistów - przyzwolenie na pr
                  > awidłową jazdę i w efekcie - połamanie nóg (najlżejsza opcja) czy też utratę ży
                  > cia (najgorsza opcja) rowerzysty?

Masz tak jeździć, żeby nikomu nie zrobić krzywdy, w tym również tym, którzy łamią przepisy. Codziennie widuję dziesiątki kierowców łamiących przepisy, czyli np. wymuszających na mnie pierwszeństwo. Ale czy to jest powód, żeby iść z nimi na kolizję? Wątpię...

> Bo cykliści wymagają od kierowców perfekcyjnego przestrzegania przepisów, a po
                  > ich stronie jakoś 'kultury' nie widać. Nie wspominając o zdrowym rozsądku i zas
                  > adzie ograniczonego zaufania. Bo ja chętnie skorzystam z prawa, że cyklista moż
                  > e na moją karoserię wpaść tak samo, jak ja na niego - jeśli jeździmy nieprzepis
                  > owo...

Totalna bzdura. Cykliści to nie jest jakaś zwarta, skonsolidowana i jednoznacznie określona grupa. Sporo z nich to ludzie, którzy na co dzień również jeżdżą autami, więc wrzucanie wszystkich do jednego worka jest kompletnie bez sensu. Można jednak bez wątpienia założyć, że ktoś, kto łamie przepisy jako rowerzysta, będzie je łamał również jako kierowca. Tylko problem polega na tym, że jako rowerzysta zrobi ewentualnie krzywdę tylko sobie, natomiast jako kierowca może zabić niejedną osobę. A to już robi sporą różnicę. Dlate4go wymaganie przestrzeganie przepisów od kierowców jest znacznie ważniejsze niż od rowerzystów...

> Zdecydujmy się na coś - policja nie złapie rowerzysty - to jest fakt. Jedyne, z
                  > a co ścigają to ewentualny brak oznakowania świetlnego i prowadzenie rowera po
                  > pijaku. Reszta przepisów jeset praktycznie 'niemierzalna' przez służby. Co więc
                  > mam zrobić?

Jeździć możliwie jak najbezpieczniej i stosować zasadę ograniczonego zaufania. Ja tak czynię od prawie ćwierć wieku i nigdy jeszcze nie miałem problemu na drodze (z jednym wyjątkiem) z nieprzepisowo jeżdżącymi rowerzystami. Po prostu staram się przewidywać ich zachowania, a ponieważ sam jeżdżę dużo na rowerze, bardzo mi to pomaga w zrozumieniu zachowania rowerzystów kiedy jadę autem...

> Idąc za waszym tokiem rozumowania - dostosować się do rowerzysty, bo on nie ma
                  > karoserii (ergo - rowerzysta - święta krowa i spróbuj choćby mu mignąć światłam
                  > i, to się wystraszy, przewróci i oskarży o zabójstwo). A ja tak niesprawiedliwi
                  > e bawić się nie będę. ŻĄDAM od was prawa rozjeżdżania rowerzystów, którzy łamią
                  > przepisy narażając mnie na stres. Jak nie chcecie to nie - budujcie sobie ście
                  > żki rowerowe, ale na drodze zachowujecie się jak typowe jednoślady (montujecie
                  > lusterka, machacie rękami lub montujecie kierunkowskazy, montujecie oświetlenie
                  > , ROBICIE DO CIASNEJ PRAWO JAZDY, poprawnie zachowujecie się na drodze). Pasi?
                  > Rowerzysta bez prawa jazdy na drodze jest łapany przez policję/straż miejską wy
                  > rywkowo (podobnie jak kierowca, z tym że dużo częściej w pierwszym okresie wpro
                  > wadzenia takiej umowy) i ta może na drodze sądowej - po rozpatrzeniu sytuacji p
                  > rzez obiektywnego sędziego - zabronić cykliście jazdy po ścieżkach rowerowych,
                  > ulicach i wszędzie tam, gdzie poruszają się ludzie przestrzegający przepisów. N
                  > iech jeżdżą po bezdrożach w górach - na to pełna zgoda. Niech jeżdżą sobie pija
                  > ni po górach - na to też pełna zgoda. Niech nie zawadzają samochodom - tu też p
                  > ełna zgoda. Byleby tych sierot nie było.

W krajach zachodnich, w których cywilizacja komunikacyjna stoi na dużo wyższym poziomie niż u nas dawno już pojęli, że najsłabsi uczestnicy ruchu drogowego muszą mieć jak najwięcej praw, w tym również do popełniania błędów. Tam nikt nie prowadzi jakichś jałowych dyskusji i nie porównuje kierowców do rowerzystów, a rowerzystów do pieszych, tylko każe tym, którzy jeżdżą autami, maksymalnie, wszędzie i zawsze uważać na rowerzystów oraz pieszych. Dzięki temu ilość ofiar śmiertelnych wśród słabszych uczestników ruchu drogowego jest tam najmniejsza na świecie i z roku na rok się jeszcze zmniejsza. U nas zaś, gdzie kierowcy mają rowerzystów i pieszych totalnie w dupie i wymuszają swoje prawa na siłę, trup ściele się gęsto i liczny ofiar nie maleją...

> Dla przykładu - dziś 8 rowerzystów przejeżdżając na czerwonym świetle w różnych
                  > punktach miasta wymusiłoby na mnie (gdyby nie moja czujność i rozglądanie się
                  > za pacanami niczym paranoik) śmierć tychże rowerzystów. Zaznaczam - jawnie złam
                  > ali przepisy, wjeżdżali pod pędzący (wcale nie taki cichy) samochód na pełnym g
                  > azie.

Codziennie widuję kilku, kilkunastu kierowców przejeżdżających na czerwonym świetle. A teraz sobie porównaj, która grupa swoim nieodpowiedzialnym zachowaniem stwarza większe zagrożenie w ruchu drogowym...?

> Mam zabić taką matkę? Umówmy się na jakiś konsensus, bo wymagacie prawa, a sami
                  > prawo łamiecie. Grzecznie ostrzegam, że po mieście jeździ coraz więcej frustra
                  > tów i wypadki zaczną się zdarzać lawinowo, jak w końcu cierpliwość kierowców pę
                  > knie. A bardzo naginacie ich cierpliwość, naprawdę bardzo.

Jako rowerzysta i jako kierowca wymagam stosowania przepisów od wszystkich uczestników ruchu drogowego. Muszę jednak rozróżniać przejeżdżanie przez jakąś starszą kobitkę na składaczku na czerwonym, kiedy nie jedzie żadne auto od szaleńca, który gna przez miasto 100 km/h i wpada na skrzyżowanie na późnym zółtym/wczesnym czerwonym. Konsekwencje obu tych zachowań mogą i muszą być diametralnie inne...

• tbernard Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 15.05.12, 08:52
                    > świecie i z roku na rok się jeszcze zmniejsza. U nas zaś, gdzie kierowcy mają r
                    > owerzystów i pieszych totalnie w dupie i wymuszają swoje prawa na siłę, trup śc
                    > iele się gęsto i liczny ofiar nie maleją...

Co to znaczy wymuszają swoje prawa na siłę? Jeśli mają pierwszeństwo to zakładają, że inny użytkownik drogi będzie się do przepisów stosował. Wymusić, to można wtedy, gdy się prawa nie ma.
                    • czechofil Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 15.05.12, 16:11
                      > Co to znaczy wymuszają swoje prawa na siłę? Jeśli mają pierwszeństwo to
                      > zakładają, że inny użytkownik drogi będzie się do przepisów stosował. Wymusić,
                      > to można wtedy, gdy się prawa nie ma.

Tzn. np. że jadą z maksymalną dozwoloną prędkością w miejscu, gdzie jest to wprawdzie dozwolone, ale warunki drogowe (duży ruch pieszych na poboczu bądź chodniku, sporo rowerzystów na jezdni) wybitnie wskazują na to, żeby zwolnić. Dobrym przykładem w tej materii jest również wyprzedzanie rowerzysty z zachowaniem odległości jednego metra, kiedy lewy pas jest całkowicie wolny i kierowca może rowerzystę swobodnie ominąć bardzo szerokim łukiem. Zachowanie kierowcy jest w tym przypadku zgodne z prawem, ale do najbezpieczniejszych nie należy. Oprócz stosowania się do przepisów trzeba też za kierownicą myśleć. I to nie tylko o sobie...
            • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 15:38
              >to samo zreszta tyczy sie tych wszystkich gowniarzy na skuterach. czy
              > tak trudno zrozumiec ze drogi sa dla samochodow
              To jest poglad lansowany przez idotów.
              Cytujesz czy mówisz od siebie ?

> i nie warto sie tam pchac.
              Oddzielny pas ruchu i po sprawie.

> skupmy sie moze na najwazniejszym, sciezka rowerowa niech bedzie ale kto chce p
              > rzeforsowac ta idiotyczna inwestycje?!!!
              Zebry tez są idiotyczne ?

> NAJWAZNIEJSZE (to nawet laik zauwazy)
              > - sciezka wykonana nieprawidlowo (asfalt wylany na uszkodzona nawierzchnie, ora
              > z zliwkidowanie studzienek odplywowych) !!!!!
              Nacisk roweru jest inny niż auta.

• cyklista Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:22
          everybody napisał:
          > nie myslcie sobie ze ta sciezka bedzie taka piekna nawet jak komus sprytnemu ud
          > a sie ten projekt jednak przepchnac bo mieszkancy na pewno dadza wam w kosc roz
          > sypujac pineski i tlukac szklo na owej sciezce az wam sie odechce obesrancy ;)

Lecz się człowieku
        • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 14:40
          > jakis redaktorek nieudolnie probuje tu przepchnac cwaniacki biznes kogos kto re
          > montuje drogi. otoz zakaz parkowania dotyczy jedynie malego odcinka tej ulicy (
          > przy zjezdzie przed mostem bo jest tam bardzo waski oraz znak poziomy przy konc
          > u rybackiej tuz przed skrzyzowaniem by zwezic ulice do dwoch pasow i ustawic po
          > prawnie auta na sygnalizatorze swietlnym. zatem stek bzdur jesli chodzi o niele
          > galne parkowanie, bo jakos nikt nigdy tam mandatu nie dostal.

Buahahaha evrybody nie zna nikogo kto dostał mandat dlatego to jest stek bzdur z tym nielegalnym parkowaniem .
          Jak pracuje nasz SM dobrze wiemy więc mieszkańcy przyzwyczaili się do łamania prawa na co dzień.

> przy zjezdzie przed mostem bo jest tam bardzo waski oraz znak poziomy przy konc
          > u rybackiej tuz przed skrzyzowaniem by zwezic ulice do dwoch pasow
          To tuż to jest Strefa bez ruchu o długości 100 m.
          Ile tam parkuje nienaleganie aut można sprawdzić w StretView

>nastepna sprawa t
          > o ze ruch rowerowy na tamtym odcinku jest tak znikomy ze w zupelnosci moglby si
          > e odbywac na ulicy skoro rowerzysci tak walcza o prawa do jej uzytkowania wraz
          > z samochodami (przypominam ze ulica rybacka jest bardzo szeroka i spokojnie moz
          > na tam wyminac rowerzyste z odpowiednim odstepem).
          Czy ty masz prawo jazdy bo piszesz od rzeczy?
          Tam rowerzyści będą jeździć wraz z samochodami po jezdni.
          Ty chyba nie wiesz co to jest kontrapas.

niemniej jednak rowerzysci i
          > tak wybieraja ta sciezke przez 'park' by sobie skrocic droge.... znacie jakieg
          > os rowerzyste ktory nie jezdzi na skroty?
          Na skróty dokad , do kosciołą ?
          Chodzi o połączenie ulicy Długie (jest tam ścieżka) z ul.Legnicka (też ze scieżka).
          Te dwie ulice zawierają trasy rowerowe i nie ma połączenie przez ruchliwa ulRybacką i pl.Solidarnosci.
          przy Nankińskiej został wykonany przejazd rowerowy i bikebuspas i teraz pora wykonać łącznik do Długiej.
          Nie pamiętam abym przez ostanie 10 lat zdecydował się jechać przez skwer pod budynkiem (może raz) .Zawsze jeżdżę po chodniku aby dostać się do ścieżki pod mostem.
          ten artykuł poprzypominał mi ze jest niewidoczna ścieżka oddalona od jezdni.
          Dodatkowo kierowcy parkują w niebezpieczny sposób nie zachowując odległości 10 m od przejścia i przejazdu.
          Przejazd przez Rybacka jest dość niebezpieczny bo nie leży przy skrzyżowaniu a kierowcy nie zwracają uwagi na znak ostrzegawczy A24.
          foto

>hahaha no przeciez oni lubuja sie w o
          > mijaniu wszelkich zakazow
          Jesteś bezczelnym typem.
          Wszyscy lamia przepisy jeśli czuja się bezkarni i chcą iść na łatwiznę.
          Po to przebudowa drogi aby bez jeżdżenia po zebrze można było przejechać na pl.Solidarności oraz by rowerzystów przesunąć z cyklochodnika na szeroką jezdnię gdzie ruch aut jest niewielki .
          • everybody Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:53

> Buahahaha evrybody nie zna nikogo kto dostał mandat dlatego to jest stek bzdur
            > z tym nielegalnym parkowaniem .
            > Jak pracuje nasz SM dobrze wiemy więc mieszkańcy przyzwyczaili się do łamania p
            > rawa na co dzień.

w ten sposob nalezalo by ukarac pol miasta bo wiekszosc ulic i parkujacych pod swoim domem mieszkancow lamie prawo. kiedys nie bylo parkingow podziemnych i osobnych dzialek przeznaczonych na budowe parkingu osiedlowego (tak jak ma to miejsce na osiedlach z wielkiej plyty) zatem kazda ulica w miescie i kazdy skrawek to zbawienie by nie nosic zakupow i nie biec w deszczu paru set metrow do domu tylko zaparkowac mozliwie blisko, ale co o tym moga wiedziec rowerzysci oni najchetniej zlikwidowaliby wszystkie miejsca parkingowe i przejeli ulice wraz z chodnikami. szkoda ze polowa z rowerzystow nie zna nawet podstawowych zasad ruchu drogowego (takich jak chocby sygnalizacja skretu) bo przeciez lepiej jezdzic na rowerze ze sluchawkami na uszach i sobie skrecac gdzie sie podoba bo jest sie "uprzywilejowanym". prosze przejsc sie na ortopedie na ostry dyzur i zobaczyc ile dziennie jest poszkodowanych i polamanych rowerzystow co to udawali kozakow na ulicy zapominajac ze samochod wazy 1,5 tony i ma swoja sile nawet jesli jedzie sie prawidlowo te 50km/h a rowerek jest dla nich to jak zapalka.

>
            >
            > Czy ty masz prawo jazdy bo piszesz od rzeczy?
            > Tam rowerzyści będą jeździć wraz z samochodami po jezdni.
            > Ty chyba nie wiesz co to jest kontrapas.
            kontrapas z dowoch stron?!! bardzo ciekawe rozwiazanie mysle ze nawet w amsterdamie nie ma takiego ruchu rowerowego a co dopiero jakas podrzedna ulica.

> Na skróty dokad , do kosciołą ?
            > Chodzi o połączenie ulicy Długie (jest tam ścieżka) z ul.Legnicka (też ze scież
            > ka).
            > Te dwie ulice zawierają trasy rowerowe i nie ma połączenie przez ruchliwa ulRyb
            > acką i pl.Solidarnosci.
            > przy Nankińskiej został wykonany przejazd rowerowy i bikebuspas i teraz pora wy
            > konać łącznik do Długiej.
            > Nie pamiętam abym przez ostanie 10 lat zdecydował się jechać przez skwer pod bu
            > dynkiem (może raz) .Zawsze jeżdżę po chodniku aby dostać się do ścieżki pod mos
            > tem.
            > ten artykuł poprzypominał mi ze jest niewidoczna ścieżka oddalona od jezdni.
            > Dodatkowo kierowcy parkują w niebezpieczny sposób nie zachowując odległości 10
            > m od przejścia i przejazdu.
            > Przejazd przez Rybacka jest dość niebezpieczny bo nie leży przy skrzyżowaniu a
            > kierowcy nie zwracają uwagi na znak ostrzegawczy A24.
            > foto
            >

do kosciola idz sie pomodlic o rozum. tam sa dwie sciezki przez park. jedna pod pergola w strone szkoly/kosciola wzdloz bloku i druga wprost na skos do skrzyzownia ktora wlasnie jezdza wszyscy rowerzysci przeciez nikt nie bedzie tego odcinka pokonywal po łuku

>
            > Jesteś bezczelnym typem.
            > Wszyscy lamia przepisy jeśli czuja się bezkarni i chcą iść na łatwiznę.
            > Po to przebudowa drogi aby bez jeżdżenia po zebrze można było przejechać na pl.
            > Solidarności oraz by rowerzystów przesunąć z cyklochodnika na szeroką jezdnię g
            > dzie ruch aut jest niewielki .

strasznie ruchliwa trasa. mieszkancy popwic za ul. dluga jezdza bezposrednio legnicka i tamtymi sciezkami. a ul. dluga to jezdza moze dzialkowicze w niedziele bo tylko stamtad jest polaczenie do pl. jp2 no chyba ze ma to byc lacznik rowerowy tesco&obi do centrum. to w takim razie nie wiem czy dwa kontrpasy wystarcza na te rowery z przyczepkami towarowymi.
            • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 15:16
              > w ten sposob nalezalo by ukarac pol miasta bo wiekszosc ulic i parkujacych pod
              > swoim domem mieszkancow lamie prawo.
              Może u ciebie.
              U nas wystarczyło kilkanaście razy wezwac SM i jest porządek.
              Czasem jakiś DTR przyjedzie i nie wie czym ryzykuje ale mieszkańcy starają się stosować do przepisów np ja.

>kiedys nie bylo parkingow podziemnych i os
              > obnych dzialek przeznaczonych na budowe parkingu osiedlowego (tak jak ma to mie
              > jsce na osiedlach z wielkiej plyty) zatem kazda ulica w miescie i kazdy skrawek
              > to zbawienie by nie nosic zakupow i nie biec w deszczu paru set metrow do dom
              > u tylko zaparkowac mozliwie blisko,
              Zbawienie to jest mieszkać przy trawniku a nei zjezic i po opadach grzęznąc w błocie a w upale w kurzu.

> ale co o tym moga wiedziec rowerzysci oni n
              > ajchetniej zlikwidowaliby wszystkie miejsca parkingowe i przejeli ulice wraz z
              > chodnikami.
              Idiota. Bo rowerzyści nie mają samochodów.
              Część ulic w centrum zostanie pozbawiona aut i nic ci i mi do tego.
              Jest plan (uchwała RM) zamykania ulic i zamieniania ich na deptaki a ty jeździj autem do hipermarketu w deszczu, bo chyba tylko po to kupiłeś auto.

>szkoda ze polowa z rowerzystow nie zna nawet podstawowych zasad ruc
              > hu drogowego
              Lepiej nie porównuj znajomości przepisów przez rowerzystów i kierowców bo może być ci głupio.
              Zapewne nawet nie wiesz jakie przepisy (akty rprawne) powinien znać kierowca a co dopiero przepisy szczegółowe.
              Im kierowca dłużej jeździ tym mniej pamięta z kursu a o nowych przepisach to nawet nie słyszał.

>(takich jak chocby sygnalizacja skretu)
              No i widzisz sam udowadniasz, że nie znasz przepisów i strzelasz sobie gola.
              Nie istnieje coś takiego jak sygnalizacja skrętu.
              Rowerzysta ma trzymać podczas ketu kierownice oburącz .
              Należy sygnalizować tylko "zamiar skrętu".
              Tak to jest jak buc autoholik pyszni się, że zna przepisy.

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 15:25
              >bo przeciez lepiej jezdzic
              > na rowerze ze sluchawkami na uszach i sobie skrecac gdzie sie podoba bo jest s
              > ie "uprzywilejowanym". prosze przejsc sie na ortopedie na ostry dyzur i zobaczy
              > c ile dziennie jest poszkodowanych i polamanych rowerzystow co to udawali kozak
              > ow na ulicy zapominajac ze samochod wazy 1,5 tony i ma swoja sile nawet jesli j
              > edzie sie prawidlowo te 50km/h a rowerek jest dla nich to jak zapalka
              Byłem wczoraj i dziś też będę .Nikogo takiego nie widziałem.
              Zwykle połamani są piesi rozjeżdżani na pasach w ramach "doszkalania się ze znajomości PoRD"

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 14:59
          jak sa na ulicy to ich juz swiatlo czerwone nie obow
          > iazuje bo sprytnie wskakuja na chodnik i sa juz pieszymi ;)
          niestety piesi aby pokonać skrzyżowanie muszą odczekać nieraz 5-7 świateł.
          Zatem normalne ze rowerzyści oczekują wpuszczenia ruchu rowerowego w jezdnie gdzie na jednych światłach można skrzyżowanie pokonać w kazdym kierunku.Przejazd rowerem po chodniku nie jest tak groźny jak przejazd autem zresztą na większości naszych ulic jazda rowerem po chodniku jest dozwolona.

>ale jak trzeba wymi
          > nac pieszych bo chodnik zapchany to siup i juz sa na ulicy :D
          Widzę, że dobrze rozumiesz zalety roweru

pewnie jeszcz
          > e chcieli by sobie poszalec bo rynku wsrod turystow zygzakiem zepchnac ich z dr
          > ogi bo przeciez oni sa wazniejsi, oni sie spiesza do pracy i wypoczywaja sobie
          > na rowerku.
          Nie wiem o czym piszesz.Często jeżdżę rowerem po rynku i nie rozumiem dlaczego nazywasz to szaleństwem ?
          Jak ktoś chce poszaleć to nie musi jechać do rynku wystarczy że wpakuje się w pieszego na pasach.
          Wygląda że szukasz dziury w całym.

Taka niesteyt jest prawda o tych baranach na dwoch kolkach
          To twoja prawda.
          Używając twojego słownictwa to prawda kier-owcy a raczej kier-barana :)
          Rower daje wolność o której ty tam coś wiesz ale chyba nie do końca.
          Ptak też nie pyta gdzie może latać.
          Kup rower i poczuj się wolnym.

to moze wszystkim zainteresowanym polece spa
          > cer w tamta okolice i niech sam sobie zobaczy jaki jest sens budowania tych pse
          > udo kontrpasow po obu stronach ulicy.... a szczególnie sposobu ich budowy
          Może zanim zaczniesz pouczać innych poucz się sam z kodeksu.
          Jak może być kontrapas po obu stronach ulicy ?
          Na jednokierunkowej buduje się jeden kontrapas.

Będzie tam często jeździć zamiatarka a jeśli mieszkańcy chcą wojny to mogę za kazdym razem wzywać tam SM i policje.
          Obawiam się że pineski i szkła mogą zaszkodzić mieszkańcom którzy po ulicy jeżdżą codziennie gdy ja tam jadę raz na jakiś czas.
          Na głupotę mam sposób i używam antyprzebiciowych opon z wkładką z kevlaru, a mała zmiotka przesuwam szkła poza ścieżkę jak zauważę aby inni się nie pocięli.

• polujacy_na_kaczki Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 17:35
          A może podaj, przyjacielu, numer rejestracyjny swojego samochodu, co? Bo coś mi się wydaje, że jako jedyny będziesz pinezki rozsypywał. W nagrodę chętnie urwałbym Ci lusterko (kilkadziesiąt razy droższe od rowerowej dętki), albo szybę rozbił. Nie w odwecie za pinezki, ale żeby wyeliminować ulicznego faszystę. Ludzie Twojego pokroju nie powinni mieszkać w mieście (w ogóle lepiej żeby trzymali się z dala od cywilizacji- może jakiś rezerwat dla takich faszystów- np. w kamieniołomach, albo jakiejś kopalni), skoro każdy jego fragment uważają na swój własny a współmieszkańców za intruzów. Przykro mi, kolego, ale nie jesteś uprzywilejowanym mieszkańcem Wrocławia. Dla tego zamknij twarz i daj żyć innym. A jeśli nie potrafisz koegzystować z ludźmi, to wynoś się z miasta. jestem pewien, że w Smolcu znajdzie się jeszcze miejsce na kolejny dom. Jeśli nie- wataha wilków chętnie przyjmie Cię w lesie. Jeśli tylko trochę się ucywilizujesz. A puki co- idź popieścić swój samochód, który teraz, biedaku, musisz parkować dziesięć metrów od domu, zamiast niemal w przedpokoju.
          • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 15.05.12, 13:25
            > A może podaj, przyjacielu, numer rejestracyjny swojego samochodu, co? Bo coś mi
            > się wydaje, że jako jedyny będziesz pinezki rozsypywał. W nagrodę chętnie urwa
            > łbym Ci lusterko (kilkadziesiąt razy droższe od rowerowej dętki),
            Ależ wystarczy przerzucać pineski na druga stronę jezdni tam gdzie on parkuje.
            Sam sobie dołek wykopie.
            Łatko do roweru kosztuje 80 gr a klejenie koła co najmniej 30.
            W moich oponach mam antyprzebiciową oponę i a dętka samowulkanizująca wytrzymuje przebicia do 3,6 mm.

• Gość: ftff Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.12, 15:28
        g.co/maps/7p3zc
        Tak się tam parkowało... wg niektórych to zupełnie w porządku, bo nie dostali przecież mandatu...
        • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 15:32
          Doskonała reklama firmy na pierwszym planie, kierowca w busie!!!
          Skoro mamy w d przepisy ruchu drogowego, to pewnie też prawa pracy, skarbowe, konsumenta.
          • Gość: elo Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.156.115.240.mortin.pl 14.05.12, 17:03
            a gdzie wy tam macie znak 'zakaz zatrzymywania i postoju' albo chociaż 'zakaz postoju'?! dopiero za skrzyżowaniem jest znak i słupki z łańcuchami do przystanku.

A wcześniej jest znak droga dla pieszych/rowerów. Więc rowerzysta MA jechać chodnikiem a nie jezdnią.

Tak w ogóle to w polsce są spaprane przepisy drogowe. Za mało szczegółów jak mają się rowerzyści poruszać, czego im nie wolno. Przez te niedomówienia i możliwość jazdy jak kto chce czemu się dziwić, że kierowcy nie chcą 'nieobliczalnych' mieć na jezdni.
            • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 17:07
              P-21, znak poziomy: "Powierzchnia wyłączona z ruchu Oznacza powierzchnię drogi, na którą wjazd i zatrzymanie są zabronione."
            • czechofil Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 17:11
              > a gdzie wy tam macie znak 'zakaz zatrzymywania i postoju' albo chociaż 'zakaz p
              > ostoju'?! dopiero za skrzyżowaniem jest znak i słupki z łańcuchami do przystank
              > u

Jest tam ustawiony znak poziomy P-21, który oznacza powierzchnię drogi, na którą wjazd i zatrzymywanie się jest zabronione...

> A wcześniej jest znak droga dla pieszych/rowerów. Więc rowerzysta MA jechać cho
              > dnikiem a nie jezdnią.

Nie chodnikiem, tylko ciągiem pieszo-rowerowym. Ale to się niedługo zmieni i rowerzyści powrócą legalnie na jezdnię i to w obu kierunkach...

> Tak w ogóle to w polsce są spaprane przepisy drogowe. Za mało szczegółów jak ma
              > ją się rowerzyści poruszać, czego im nie wolno. Przez te niedomówienia i możliw
              > ość jazdy jak kto chce czemu się dziwić, że kierowcy nie chcą 'nieobliczalnych'
              > mieć na jezdni.

Zasady poruszania się rowerzystów są dokładnie opisane w PoRD. To kierowcy są nieobliczalni, ponieważ tych przepisów w większości nie znają i traktują w związku z tym rowerzystów na jezdni jak intruzów...

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 15.05.12, 13:36
              > a gdzie wy tam macie znak 'zakaz zatrzymywania i postoju'

Zakaz zatrzymywania się to nie tylko B36
              Ale i B36 jest tam kilka i to z tabliczką T24 ,o tym że auta będą wywożone lawetą.
              Zakazują zatrzymywania się tez znaki P21 i P17.
              Pojedź tam i się rozglądnij.

>albo chociaż 'zakaz p
              > ostoju'?! dopiero za skrzyżowaniem jest znak i słupki z łańcuchami do przystank
              > u.
              Od Długiej do Zachodniej po lewej stronie jezdni jest zakaz P21 (Strefa bez ruchu)
              Po prawej jest znak D6b zakazujący zatrzymywania się na odcinku 10 m.
              Na chodniku miejscami obowiązuje zakaz zatrzymywania się za znakiem C13/C16.

> A wcześniej jest znak droga dla pieszych/rowerów. Więc rowerzysta MA jechać cho
              > dnikiem a nie jezdnią.
              Chodniki są dla pieszych a jednia dla pojazdów.
              Teraz tak będzie, że będzie się jeździło jezdnią dzięki czemu kontrapas będzie połączony z pasem rowerowym na południe od Zachodniej.
              Nie trzeba będzie wreszcie po pasach jeździć.

> Tak w ogóle to w polsce są spaprane przepisy drogowe.
              Prawda

> Za mało szczegółów jak ma
              > ją się rowerzyści poruszać, czego im nie wolno.
              prawda.
              Jednak rowerem wolno dużo więcej toteż dużo osób porzuca auta na rzecz roweru.

>Przez te niedomówienia i możliw
              > ość jazdy jak kto chce czemu się dziwić, że kierowcy nie chcą 'nieobliczalnych'
              > mieć na jezdni.
              To rowerzyści są nieobliczalni ze stosują sie do PoRD którego kierowcy nie rozumieją ?
              Jak wsiadam do auta to z nieoliczalnego rowerzysty staje się obliczalnym autoholikiem ?
              Wyluzuj.
              Jak się zainteresujesz i poświecisz trochę czasu to dojdziesz do sedna przepisów.

• arqsx Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą z ... 14.05.12, 13:07
      A może dla równowagi, potępicie tych matołów na rowerach, co mimo drogi dla rowerów zajmują pasy dla samochodów? Często to się zdarza na Krakowskiej, Legnickiej i innych.
      • sverir Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 13:20
        A może dla równowagi Ty potępisz matołów, którzy blokują chodniki i ścieżki rowerowe? Często zdarza się to w całym Wrocławiu.
      • cyklista Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:20
        Jeżeli nie ma zakazu, rower ma prawo korzystać z jezdni.
        • turbo_wesz Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:21
          a raczej obowiązek.
          • turbo_wesz Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:22
            a, no chyba że chodzi o sytuację, kiedy jest droga dla rowerów. wtedy , z tego co mi wiadomo, ma obowiązek jechać ddr (lub debilnym ciągiem pieszo-rowerowym)
            • Gość: marduk Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.12, 14:49
              turbo_wesz napisał:

> a, no chyba że chodzi o sytuację, kiedy jest droga dla rowerów. wtedy , z tego
              > co mi wiadomo, ma obowiązek jechać ddr (lub debilnym ciągiem pieszo-rowerowym)

tylko ddr, przy ciągu pieszo-rowerowym nie ma tego obowiązku.

I oczywiście tylko w sytuacji, gdy droga jest po tej stronie jezdni, którą zgodnie z prawem powinniśmy się po ruszać.
              • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 15:42
                > tylko ddr, przy ciągu pieszo-rowerowym nie ma tego obowiązku.
                >
                Tu zdania są podzielone, nawet twórcy ustawy sugerują, że jednak musi.

Art. 33. 1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
                • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.12, 15:49
                  Gość portalu: semaforowy napisał(a):
                  > > tylko ddr, przy ciągu pieszo-rowerowym nie ma tego obowiązku.
                  > >
                  > Tu zdania są podzielone, nawet twórcy ustawy sugerują, że jednak musi.

ale napisali to w sposób taki, że jest więcej wątpliwości niż pewności. no i rozporządzenie o znakach i sygnałach drogowych wciąż jest niezaktualizowane.

> Art. 33. 1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów
                  znak c-13

> pasa ruchu dla rowerów,

oznakowanie poziome plus f-19 z rowerkiem

> Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych,

znak c-13/c16 w obu wariantach

> jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

co oznacza, że nawet przy wydzielonych pasach dla pieszych i rowerów, rowerzysta jest karany za potrącenie pieszego, który wtargnął na pas ruchu rowerzysty. jak na chodniku ...
                • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 15:53
                  > Tu zdania są podzielone, nawet twórcy ustawy sugerują, że jednak musi.
                  >
                  Nie wązne co sygeruja.
                  Wazne co zostało zapisane w ustawie.

> Art. 33. 1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub
                  > pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się por
                  > usza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i
                  > pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca p
                  > ieszym.

Jak widać obowiazek jazdy dotyczy tylko ddr oraz pasa rowerowego bo tam rowerzysta ma pierszeństwo

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 15:52
                > I oczywiście tylko w sytuacji, gdy droga jest po tej stronie jezdni, którą zgod
                > nie z prawem powinniśmy się po ruszać.

I gdy skręca w stronę, w którą zamierzamy skręcić.

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 15:50
              a, no chyba że chodzi o sytuację, kiedy jest droga dla rowerów. wtedy , z tego
              > co mi wiadomo, ma obowiązek jechać ddr (lub debilnym ciągiem pieszo-rowerowym)

I tu się myślisz.
              Nie ma obowiązku jady po cpr tylko po ddr.

• Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 16:10
                co to jest cpr?
                • Gość: pho Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.12, 17:39
                  ciąg pieszo-rowerowy
                • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 15.05.12, 13:40
                  > co to jest cpr?

Czytaj uważnie

>>> co mi wiadomo, ma obowiązek jechać ddr (lub debilnym ciągiem pieszo-rowerowym)

>>I tu się myślisz.
                  >>Nie ma obowiązku jady po cpr tylko po ddr.

C
      • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 15:47
        > A może dla równowagi, potępicie tych matołów na rowerach, co mimo drogi dla row
        > erów zajmują pasy dla samochodów? Często to się zdarza na Krakowskiej, Legnicki
        > ej i innych.

Na Krakowskiej i Legnickiej nie ma drogi dla rowerów (tylko kawałeczek kolo Magnolii)
        To są cyklochodniki nazywane w rozporządzaniu o znakach ścieżkami a w PoRD drogami dla rowerów i pieszych.
        Na takich ścieżkach nie wolno jechać szybko, bo pierwszeństwo mają piesi.
        Brakuje przejazdów , zjazdów i najazdów,są wysokie krawężniki i dlatego często trzeba jechać jezdnią.

• Gość: elo Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.156.115.240.mortin.pl 14.05.12, 17:13
          tere fere - nie ma pasów dla rowerów i trzeba zsiąść z siodełka co 99% rowerzystów przez myśl nie przechodzi.
          Ale co tam słabej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.

i te cyklochodniki są oznaczone na legnickiej. Bo jak ja jeździłem to ich nie widziałem. Czytaj świadomie prawo łamałem.
        • Gość: mara Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 17:53
          chyba na starej Krakowskiej! teraz na krakowskiej sa drogi rowerowe po obu stronach! i co sie czesto zdarza, rowerzysci zapier... jezdnia, co wiecej, wjezdzaja jezdnia na estakade, a to juz jest problem, mimo tego ze wjazdy sa rowniez po obu stronach krakowskiej :/
          • Gość: Qr Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetia.net.pl 14.05.12, 20:33
            > chyba na starej Krakowskiej! teraz na krakowskiej sa drogi rowerowe po obu stro
            > nach! i co sie czesto zdarza, rowerzysci zapier... jezdnia,

Ta... Po obu. Zwróć uwagę gdzioe zaczyna się ten CPR w stronę Oplskiej. Za MCDonalds,stcjami benzynowymi. Lekko licząc 250 metrów od przejazdu na wysokości Niskich Łąk.
            > co wiecej, wjezdzaj
            > a jezdnia na estakade, a to juz jest problem,
            ale co mają robić jak ten ciąg kończy się dokładnie na wyjeździe na estakadę?

> mimo tego ze wjazdy sa rowniez po
            > obu stronach krakowskiej :/

Zgadza się. Od strony miasta wspólny dla wszystkich pojazdów. DDR na Armii Krajowej (w stronę Bardzkiej) zaczyna się na zjeździe ze ślimaka wjazdem z jezdni. Jak sądzisz, po co to tak zaprojektowano?
          • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 15.05.12, 11:32
            > chyba na starej Krakowskiej! teraz na krakowskiej sa drogi rowerowe po obu stro
            > nach!
            mylisz drogi rowerowe z drogami dla rowerów.
            Obowiązek jazdy jest tylko po tych drugich.
            Potrąć pieszego na tej drodze rowerowej wzdłuż Krakowskiej a pójdziesz siedzieć.
            Dodatkowo na Krakowskiej jest ścieżka tylko z jednej strony ulicy.
            Tu gdyś się pofatygował(a) poczytać nowy kodeks trż nie ma obowiązku zmieniać strony ulicy.
            Dodatkowo na tym cyklochodniku często parkują samochody.Dysponuje setkami zdjęć. Ostatnio coraz rzadziej dzięki akcjom SM i gwoździom w rękach rowerzystów.
            Zatem nie rozumiem twego wzburzenia .Nie ma tam chyba na jezdni zakazu jazdy rowerem a wiele celów podróży jest po przeciwnej stronie niż ścieżka np sklepy meblowe.

>i co sie czesto zdarza, rowerzysci zapier... jezdnia,
            Pewnie jadą 3 razy szybciej niż auta które tam stoją w korku.
            Tak cię to zapier....... drażni ?
            Wsiądź na rower i tez przemieszczaj się szybko.

>co wiecej, wjezdzaj
            > a jezdnia na estakade, a to juz jest problem,
            I bardzo dobrze, że wjeżdżają.Mają wnosić rower po schodach ?
            jazda autem rodzi problemy więc nie rozumiem o co chodzi.
            Najwyraźniej fakt budowy ddr wpłynął na ciebie tak, że uważasz że drogi są tylko dla aut.
            I tam masz obowiazek zwalniać na podjeździe bo na szczycie jest przejście i to zasłonięte.

>mimo tego ze wjazdy sa rowniez po
            > obu stronach krakowskiej :/
            A są jakieś znaki że za estakadą jest wjazd dla rowerów?
            Jak z tamtego wjazdu na południu Armii Krajowej rowerzysta ma wrócić na stronę północną jezdni ?
            To co jest za węzłem to są zjazdy a nie wjazdy.

• Gość: mara Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetia.net.pl 15.05.12, 15:23
              drogi benku, trafiles jak kula w plot, bo jezdze ta trasa do pracy rowerem w okresie od marca do pazdziernika prawie codziennie. droga dla rowerow jest po obu stronach krakowskiej od kilku lat, jak jej nie widzisz kolo selgrosa czy innych sklepow tos slepy i wspolczuje. co wiecej jest ona oznaczona i uwazam ze spelnia definicje ddr. kolejna sprawa, ze od dawien dawna nie widzialam parkujacych na niej aut. a co do wpie...nia sie rowerem na slimak, to uwazam ze tak, ze sie wpie...ja, bo pare metrow dalej jest wjazd i zjazd i wybacz, ale wlasnie jezdzac rowerem widze ze to osoby ktore jezdza tamtedy codziennie wiec znajacy te trase wpie...ja sie i tak slimakiem. i uwazam, ze to ich glupota, bo badz co badz, kierowca przezyje, rowerzysta zas niekoniecznie. rowneiz co do korkow, to rzadko kiedy krakowska jest teraz zakorkowana, wiec panie, zes frustrat i najwyrazniej nie stac cie na auto, nie znacyz ze inni nie moga takiego posiadac i z niego korzystac. sa do ku... nedzy sciezki z obu stron krakowskiej, sa wjazdy na armii, to z nich do ku.. nedzy korzystac, bo tak to sie nie dziwie ze kierowcy NAS rowerzystow zaczynaja przeklinac. NAS bo sama jestem rowerzysta!
              • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 16.05.12, 13:16
                > drogi benku, trafiles jak kula w plot, bo jezdze ta trasa do pracy rowerem w ok
                > resie od marca do pazdziernika prawie codziennie. droga dla rowerow jest po obu
                > stronach krakowskiej od kilku lat, jak jej nie widzisz kolo selgrosa czy innyc
                > h sklepow tos slepy i wspolczuje.

Wiem ze ejst ale jej nie widzę.
                Ona nie jest ciągła i nie zaczyna sie tam gdzie zaczyna się drrip po stronie wschodniej .
                Po co zresztą miałbym się za nią rozglądać jeśli ścieżka po stronie wschodniej jest dwukierunkowa i kompletna ?
                W takim razie rzucę okiem jaki jest jej stan

>co wiecej jest ona oznaczona i uwazam ze spel
                > nia definicje ddr.
                Jeśli nie ma znaku C13 to nie spełnia mimo że tak się może wielu wydawać.

>kolejna sprawa, ze od dawien dawna nie widzialam parkujacych
                > na niej aut.
                Pisałem o stronie wschodniej

>a co do wpie...nia sie rowerem na slimak, to uwazam ze tak, ze si
                > e wpie...ja, bo pare metrow dalej jest wjazd i zjazd i wybacz, ale wlasnie jezd
                > zac rowerem widze ze to osoby ktore jezdza tamtedy codziennie wiec znajacy te t
                > rase wpie...ja sie i tak slimakiem. i uwazam, ze to ich glupota,
                Pogubiłem się.
                Jeśli chcesz jechać w stronę Gaju i na wiadukt wjeżdżasz od strony centrum to znajdujesz się na właściwej ścieżce,
                Jeśli wjedziesz od strony Księża to będziesz jechał jednokierunkową ścieżką pod prąd i Niestety tak większość rowerzystów tam jeździ no ale wjazd jest z tamtej strony łagodniejszy.

> bo badz co bad
                > z, kierowca przezyje, rowerzysta zas niekoniecznie.
                Dużo gorzej maja ci co jadą rowerem na szycie tego wjazdy bo jakiś jołop na zakręcie poprzykręcał płyty zasłaniające łuk.
                Dodatkowo brak tam przejazdu .
                Wielu rowerzystów pakuje się w ślepą uliczkę i potem musi rower po schodach nosić.

>rowneiz co do korkow, to rz
                > adko kiedy krakowska jest teraz zakorkowana, wiec panie, zes frustrat i najwyra
                > zniej nie stac cie na auto,
                Nie wiem o czym piszesz.
                Ostatnio szedłem od prawie estakady do ul.Krakwoskeij i rozmawiałem z kolegą który jechał autem.
                Auto jechało z taką samą prędkością co ja zszedłem przez 10-15 minut.
                Podobnie stoi tramwaj zablokowany autami.

> nie znacyz ze inni nie moga takiego posiadac i z ni
                > ego korzystac. sa do ku... nedzy sciezki z obu stron krakowskiej,
                Tak są ale nie ciągle .
                Po dwóch latach wysyłania tam SM aut już ubyło .
                trochę też pracy mnie kosztowało aby je ucywilizować np powycinać krzaki np na zjeździe z estakady które zasłaniały wjazd na przejazd.
                Połatane zostały wszystkie dziury i zakończone wykopki.
                Ale na jeden wniosek który złożyłem do Komisji Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego wiesz jaka byłąąodpowiedź ?
                Że ta ścizka jest niebezpeiczna i należy ja szybko przebudować.
                Nowa ścieżka do przebudowy !!!
                KBRD zaproponowała aby tymczasowo na tej ścieżce wymalować znaki "uwaga wypadki"
                zatem uwierz mi że wiem o czym piszę.
                Ścieżka była oddana do ruchu zanim została skończona.Śpieszono się bo termin oddania jezdni był zagrożony więc olali dokończenie ścieżki.

Potem przez rok jeszcze robili poprawki.
                Kiedyś tam naliczyłem 14 bubli z których już chyba po 2 latach większość usunięto.

sa wjazdy na
                > armii, to z nich do ku.. nedzy korzystac, bo tak to sie nie dziwie ze kierowcy
                > NAS rowerzystow zaczynaja przeklinac.
                Czy zrozumiałeś to co napisałem ze to jest to zjazd an ie wjazd ?
                Na ścieżce na Armii Krajowej są znaki B9 zakazujące jazdy pod prąd.
                Spory kawałek trzeba jechać pod prąd aby zmienić stronę jezdni jak się skorzysta z wjazdu który proponujesz.
                Jeździsz tam pod prąd ?

NAS bo sama jestem rowerzysta!
                Przedwczoraj 20 rowerzystów jechało pod prąd i spychało mnie ze ścieżki.
                To niby normalne a wjeżdżanie jednią na wiadukt to nienormalne mimo, że to prawidłowa droga dostania się na właściwą ścieżkę ?

• qwerfvcxzasd Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą z ... 14.05.12, 14:01
      "Z rozrzewnieniem czytam argumenty kierowców z Rybackiej "
      Bardzo chamska wypowiedź pana rowerzysty. W sumie niczego więcej się po "inicjatywie" nie spodziewałem. To bardzo"specyficzne", zadufane w sobie i pełne pretensji do świata środowisko.
      • turbo_wesz Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:05
        wskaż tam chamstwo.
      • Gość: Fakir Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.12, 14:06
        chamska? Jak się okazuje, mieliśmy do czynienia z notorycznym łamaniem prawa w zakresie kodeksu ruchu drogowego... I tyle w temacie...
      • czechofil Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:22
        > Bardzo chamska wypowiedź pana rowerzysty. W sumie niczego więcej się po "inicja
        > tywie" nie spodziewałem. To bardzo"specyficzne", zadufane w sobie i pełne prete
        > nsji do świata środowisko.

I tak Radek grzecznie tę inicjatywę nazwał. Dla mnie jest to zwykła, bezczelna hucpa, w której paru właścicieli samochodów z pobliskiego bloku broni czegoś, co nigdy do nich nie należało...
      • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 14.05.12, 15:55
        > "Z rozrzewnieniem czytam argumenty kierowców z Rybackiej "
        > Bardzo chamska wypowiedź pana rowerzysty. W sumie niczego więcej się po "inicja
        > tywie" nie spodziewałem. To bardzo"specyficzne", zadufane w sobie i pełne prete
        > nsji do świata środowisko.

Mogę tylko ciebie zacytować aby ocenić twoją wypowiedź.

• 13monique_n Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą z ... 14.05.12, 14:10
      Interesuje mnie komentarz do jednego cytatu z tego listu - w całości się zresztą pod nim podpisuję:
      "Panuje powszechne przekonanie, że każdy, kto kupi sobie auto, dostaje zagwarantowane w pakiecie prawo do parkowania, najlepiej pod samymi drzwiami i za darmo. Przed kupnem auta warto jednak zrobić ten wysiłek i sprawdzić, gdzie i za ile będzie można legalnie zaparkować swoją brykę."

Więcej... wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,11717404,Rybacka__Parkowali_nielegalnie__teraz_walcza_z_rowerami.html#ixzz1uqRXSnAJ

No właśnie - ZA ILE???? Tu leży pies pogrzebany. 15-letni opelek (niebity, po pierwszym właścicielu<sarkazm>) na pewno coś kosztował. Benzyna do niego kosztuje fortunę. No to "łoscędzamy". Na OC. Na parkowaniu.
      Ale prościutka myśl, by jednak rzęcha spylić - nie zaświta w takiej głowie. eh, życie.
      • Gość: IK Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.12, 14:26
        Monique ... jeśli ktoś ma 15 letniego opelka, to dlatego, że na nic innego go nie stać, a nie dlatego, że jest miłośnikiem rzęchów. A jeśli ma np. dwójkę dzieci ?? które trzeba wozić do przedszkola/szkoły, to istnieje w jego życiu tzw. KONIECZNOŚĆ trzymania się tego lichego środka transportu, bo od niego w dużej mierze zależna jest organizacja jego życia.
        I dlatego tego rzęcha spylić nie chcą. Bo nie mogą. A uświęcony rower im nie pomoże.
        • Gość: Adamiak Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.ip.netia.com.pl 14.05.12, 14:30
          >A uświęcony rower im nie po
          > może.

Pedalarze tego nie rozumieją, bo wskutek ucisku narządów siodełkami oraz wdychania powietrza ze spalinami są często bezpłodni:)
          Ale i tak zaraz wylecą z przyczepkami do wożenia dzieci:)
          • Gość: Gustlik Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: 91.90.161.* 14.05.12, 14:37
            dyskusja z pedalarzami nie ma sensu. Kopanie sie z koniem, a w tle śmierdzący prowokator, specjalista od spędzania świąt na forum, troll czechofil. dajcie sobie spokoj z dyskusjami, niech się tutaj pedalarnia onanizuje w samotnosci.
            • Gość: taka prawda Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 14:43
              Gość portalu: Gustlik napisał(a):

> dyskusja z pedalarzami nie ma sensu. Kopanie sie z koniem, a w tle śmierdzący p
              > rowokator, specjalista od spędzania świąt na forum, troll czechofil. dajcie sob
              > ie spokoj z dyskusjami, niech się tutaj pedalarnia onanizuje w samotnosci.

Jak na razie to najwięcej smrodu wytwarzasz tu ty mongole. I ty prowokujesz pedałosmrodów, a nie oni ciebie. Zaraz tu wpadnie benek i wygeneruje ze trzydzieści wpisów.
              • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 10:39
                > Jak na razie to najwięcej smrodu wytwarzasz tu ty mongole. I ty prowokujesz ped
                > ałosmrodów, a nie oni ciebie. Zaraz tu wpadnie benek i wygeneruje ze trzydzieśc
                > i wpisów.

jestem
                Zaraz debilowi podpisuję.
                Trzeba karmić trolla.
                On przepada jak się wykazuje że jest idiotą.
                To onanista.

• Gość: peda ... Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.12, 14:45
              > dajcie sobie spokoj z dyskusjami, niech się tutaj pedalarnia onanizuje w samotnosci.

tak, naturalnie, z pedałem gazu. jednym z trzech w typowym samochodzie. baw się dobrze w swoim ciasnym blaszanym domku ... stojąc w korku masz na to mnóstwo czasu. i najpewniej nic lepszego do roboty.
              • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 10:40
                > tak, naturalnie, z pedałem gazu. jednym z trzech w typowym samochodzie.
                > baw się dobrze w swoim ciasnym blaszanym domku ... stojąc w korku masz na to mn
                > óstwo czasu. i najpewniej nic lepszego do roboty.

Gustlik albo pisze do pedalarzy albo wychodzi do pedałów.
                Zauważyłeś jak namiętnie opisuje rowerowe górne rejestry kończyn dolnych ?

• Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.05.12, 20:10
                  to pewnie jakiś kryptogej, który w ten sposób próbuje zwalczać swoje utajone głęboko w duszy skłonności ;P
            • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 10:35
              > dyskusja z pedalarzami nie ma sensu. Kopanie sie z koniem,

masz pedalarzu wiecej pedałów niż każdy rowerzysta wiec rozumeim ze dyskusja z toba nie ma sensu.

>a w tle śmierdzący p
              > rowokator,
              Na dodatek śmierdzi ci z rury i z rozkładającego się sadła.

>specjalista od spędzania świąt na forum, troll czechofil. dajcie sob
              > ie spokoj z dyskusjami, niech się tutaj pedalarnia onanizuje w samotnosci.

Ty się onanizujesz powtarzaniem tego po raz 500 ?

Jests głupi jak Gustlik forumowy debil troll
              • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 10:37
                > Jests głupi jak Gustlik forumowy debil troll

Sorry nie zauważyłem że pisze do Gustlika,
                W takim razie nie dziwią mnie idiotyzmy jaki wypisałeś.

• Gość: IK Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.12, 14:42
            Adamiaku - ja mam 3 dzieci, tak wyszło :) najstarsza córka sama sobie radzi z dojazdami do szkoły, ale Dwójkę i Trójkę muszę wozić i odbierać. Muszę też z Mokronosu dojechać do przedszkola, szkoły i do swojej pracy. Po południu powtórzyć to w sekwencji odwrotnej. Na szczęście nie robię tego 15 letnim opelkiem, ale doskonale rozumiem tych, którzy liczebnie są może w takiej samej sytuacji jak ja, i ich rodzina ma takie same potrzeby jak moja. I te potrzeby trzeba spełnić. A możliwości finansowe mają dużo mniejsze.
            Owszem, mogę zrobić to wszystko rowerem z przyczepką. Ale o której będę musiała rano wyjechać z domu ? I o której wrócę ? I czy w ogóle 11 latek kwalifikuje się wagowo do jakiejkolwiek przyczepki rowerowej ?
            Mi się w życiu udało i dzięki ciężkiej pracy mogę zarobić ciężkiego pieniążka. A od ciężkiego pieniążka płacę w tym mieście ciężkie podatki.
            I jak sobie to wszystko podsumuję, to krew mnie nagła zalewa kiedy czytam ortodoksyjne wypowiedzi typu: won z tym smrodem, samochodom mówimy zdecydowane nie, tylko rower jest JEDYNYM i SŁUSZNYM środkiem lokomocji, rower to zdrowie, stójcie sobie w korkach barany itepe itede.
            Również dzięki moim podatkom budowane są ścieżki rowerowe. Również dzięki moim podatkom zmienia się infrastruktura. A skoro mogę płacić, to mogę również i dla siebie żądać miejsca w tym mieście i na tych drogach niezależnie od tego czym się przemieszczam.
            A uwagi typu - spylić 15 letniego opelka, i kupić sobie rower - traktuję jako skrajne buractwo.
            Na litość boską, dajmy sobie prawo do życia zgodnie z naszymi potrzebami.
            • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.12, 14:47
              Gość portalu: IK napisał(a):
              > Adamiaku - ja mam 3 dzieci, tak wyszło :) najstarsza córka sama sobie radzi z d
              > ojazdami do szkoły, ale Dwójkę i Trójkę muszę wozić i odbierać. Muszę też z Mok
              > ronosu dojechać do przedszkola, szkoły i do swojej pracy. Po południu powtórzyć
              > to w sekwencji odwrotnej.

a co to ma wspólnego z parkowaniem na rybackiej?
            • czechofil Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:48
              > Również dzięki moim podatkom budowane są ścieżki rowerowe. Również dzięki moim
              > podatkom zmienia się infrastruktura. A skoro mogę płacić, to mogę również i dla
              > siebie żądać miejsca w tym mieście i na tych drogach niezależnie od tego czym
              > się przemieszczam.
              > A uwagi typu - spylić 15 letniego opelka, i kupić sobie rower - traktuję jako s
              > krajne buractwo.
              > Na litość boską, dajmy sobie prawo do życia zgodnie z naszymi potrzebami.

Ależ nikt nie zamyka tej ulicy dla ruchu samochodowego! Po prostu jest budowana droga rowerowa w miejscu, gdzie i tak formalnie nigdy nie można było parkować!
              • seniora53 Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 15.05.12, 11:13
                Kolego czechofilu ! nigdy przez ostarnie 40 lat na Rybackiej od zjazdu z mostu do linii poziomych przed skrzyzowaniem z Silkorskiego nie bylo zakazu
                • czechofil Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 15.05.12, 16:25

> Kolego czechofilu ! nigdy przez ostarnie 40 lat na Rybackiej od zjazdu z mostu
                  > do linii poziomych przed skrzyzowaniem z Silkorskiego nie bylo zakazu

Na zdjęciu widać wyraźnie, że auta parkują w miejscu, gdzie jest to zakazane. Tam właśnie ma powstać kontrapas, więc o co chodzi...?
                • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 11:15
                  > Kolego czechofilu ! nigdy przez ostarnie 40 lat na Rybackiej od zjazdu z mostu
                  > do linii poziomych przed skrzyzowaniem z Silkorskiego nie bylo zakazu

Na 93 metrach rybackiej jest zakaz P21
                  A wcześniej od mostu to nie jest Rybacka tylko długa.
                  Rybacka jest od zakrętu i z lewej strony na całej długości jest zakaz zatrzymywania a z prawek w okolicy przejścia
                  Tam jest zakaz wynikający ze znaku D6b i linii P11.
                  przed Sikorskiego jest zakaz wynikający z przepisów ogólnych (art 48 i 49) oraz linii P10 .
                  Zdaje się że przepisów o parkowaniu nie znamy ?

• 13monique_n Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:50
              A, to super. Czyli możesz płacić i PŁACISZ ZA PARKOWANIE, zamiast blokować chodnik dla pieszych, trawnik w okolicy szkoły dzieci, czy wręcz pas ruchu???

PS Nie wspominałam o zamianie 15-letniego opelka na rower, tylko o sprzedaniu go, jeśli kogoś nie stać na parkowanie w mieście. Tudzież w wypadku wielu takich "opelków" na opłacenie OC, i takich tam.
            • Gość: ftff Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.12, 14:59
              > Mi się w życiu udało i dzięki ciężkiej pracy mogę zarobić ciężkiego pieniążka.

Oftop: po co to zdrobnienie?

Popieram. Ale nie sankcjonujmy tymi potrzebami łamania prawa.

A poza tym - naprawdę, gdyby samochodami w tym mieście poruszali się głównie rodzice kilkorga dzieci, przedstawiciele handlowi, kurierzy i inni, mający związaną z wykonywanym zawodem potrzebę szybkiego przemieszczania się między wieloma punktami w mieście, to nie mielibyśmy takich problemów transportowych. Naprawdę, nie wierzę w to, że te sznury samochodów, które obserwuję co rano, gdzie w przynajmniej 8 na 10 samochodów siedzi jedna osoba, to nie mają innej opcji, albo właśnie odwieźli dwójkę dzieci do szkoły / przedszkola.
              • Gość: www Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetia.net.pl 14.05.12, 17:14
                "Naprawdę, nie wierzę w to, że te sznury samochodów, które obserwuję co rano, gdzie w przynajmniej 8 na 10 samochodów siedzi jedna osoba,"

Bo widzisz, nie wszyscy lubia seks zbiorowy, wspolny recznik, szczoteczke do zebów, czy skarpetki. Gówno cie obchodzi gdzie jada ci ludzie. Nie musza ci sie z niczego tłumaczyc. Moga nawet jezdzic w kółko. To sa wolni ludzie i może nie chcą być jak bydło zapakowani do przepełnionego zbiorkomu. Zreszta czym wiecej aut, tym wieksze podatki I mniejszy tlok w KM. SAME PUSY.
                • czechofil Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 17:44
                  > Bo widzisz, nie wszyscy lubia seks zbiorowy, wspolny recznik, szczoteczke do ze
                  > bów, czy skarpetki. Gówno cie obchodzi gdzie jada ci ludzie. Nie musza ci sie z
                  > niczego tłumaczyc. Moga nawet jezdzic w kółko. To sa wolni ludzie i może nie c
                  > hcą być jak bydło zapakowani do przepełnionego zbiorkomu. Zreszta czym wiecej a
                  > ut, tym wieksze podatki I mniejszy tlok w KM. SAME PUSY.

Intencją twojego przedmówcy nie było to, żeby zabraniać jazdy autem w pojedynkę, tylko stwierdzenie, że tak jest faktycznie, co przeczy obiegowym opiniom o masowym podwożeniu dzieci do przedszkoli, chorej matki do lekarza etc.. Inaczej mówiąc: kto jeździ autem sam, bez wyższej konieczności, nie ma prawa narzekać na korki oraz na inne utrudnienia związane z organizacją ruchu drogowego we Wrocławiu. Są inne środki transportu w tym mieście, także decydując się na samochód musisz przyjąć, że spotkają cię pewne utrudnienia oraz ograniczenia. Inni uczestnicy ruchu drogowego także mają prawo poruszać się po Wrocławiu...
                • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 11:25
                  > "Naprawdę, nie wierzę w to, że te sznury samochodów, które obserwuję co rano, g
                  > dzie w przynajmniej 8 na 10 samochodów siedzi jedna osoba,"
                  >
                  > Bo widzisz, nie wszyscy lubia seks zbiorowy, wspolny recznik, szczoteczke do ze
                  > bów, czy skarpetki. Gówno cie obchodzi gdzie jada ci ludzie. Nie musza ci sie z
                  > niczego tłumaczyc. Moga nawet jezdzic w kółko.

A my nie musimy idiotom fundować nowych dróg i darmowych parkingów za miliardy gdy kamienice czekają na remont od wojny.
                  Zatem oczekujemy aż centrum będzie pozbawione połowy aut a z brakiem możliwości jazdy do centrum wiele aut zostanie sprzedanych

>To sa wolni ludzie i może nie c
                  > hcą być jak bydło zapakowani do przepełnionego zbiorkomu.
                  Ale też nie chcą korków a to mzoan osiągnąć tylko w jeden sposób.
                  Mniej korzystania z aut.
                  Oprócz zbiorkomu jest jeszcze rower a dla bogatszych taksówki.

> Zreszta czym wiecej a
                  > ut, tym większe podatki I mniejszy tlok w KM. SAME PUSY.
                  Im mniejszy tłok w KM tym więcej z twoich podatków idzie na koszty stałe a mniejsze są wpływy z biletów.
                  Za twoje podatki rośnie tylko armia urzędników.

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 11:18
                >Naprawdę
                > , nie wierzę w to, że te sznury samochodów, które obserwuję co rano, gdzie w pr
                > zynajmniej 8 na 10 samochodów siedzi jedna osoba, to nie mają innej opcji, albo
                > właśnie odwieźli dwójkę dzieci do szkoły / przedszkola.

Za 15 lat lekarz będzie pytał chorego czy pali papierosy i jeździ autem.
            • garym Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 15:27

> Adamiaku - ja mam 3 dzieci, tak wyszło :) najstarsza córka sama sobie radzi z d
              > ojazdami do szkoły, ale Dwójkę i Trójkę muszę wozić i odbierać. Muszę też z Mok
              > ronosu dojechać do przedszkola, szkoły i do swojej pracy.
              ...
              > A od ciężkiego pieniążka płacę w tym mieście ciężkie podatki.
              ...
              > Również dzięki moim podatkom budowane są ścieżki rowerowe. Również dzięki moim
              > podatkom zmienia się infrastruktura. A skoro mogę płacić, to mogę również i dla
              > siebie żądać miejsca w tym mieście i na tych drogach niezależnie od tego czym
              > się przemieszczam.

Podatki to chyba płacisz w Mokronosie, czyli do budżetu gminy Kąty Wr. To nie z twoich więc podatków budowana jest infrastruktura komunikacyjna we Wrocławiu. Nawet jeżeli PIT płacisz we Wrocławiu, to czynisz to tak samo jak każdy mieszkaniec Wrocławia, także ten jeżdżący rowerem. Nie wiem więc skąd te twoje żądania, bo zaraz się okaże, że to raczej podatki rowerzystów przeznaczone są na budowę drogi dla ciebie. Budowa i utrzymanie rowerowej infrastruktury jest znacznie tańsze, a budżet rowery jest nieproporcjonalny do udziału rowerzystów w ruchu drogowym.

• Gość: kinga Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.mm.pl 14.05.12, 20:08
                To kierowcy płacą podatki w cenie benzyny, a rowerzyści to największa grupa roszczeniowa w tym kraju.
                • garym Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 23:28
                  Gość portalu: kinga napisał(a):

> To kierowcy płacą podatki w cenie benzyny, a rowerzyści to największa grupa ros
                  > zczeniowa w tym kraju.

spróbuję, może kinga mi odpowie na pytanie, na które nikt nie potrafi odpowiedzieć.
                  W którym miejscu w budżecie miejskim są dochody od podatków w cenie benzyny?
                  Szczególnie od podatnika sąsiedniej gminy

No Kinga wykaż się, masz szansę być pierwsza której uda się odpowiedzieć na to pytanie, bo jak na razie wszyscy nabierali wody w usta.

A na co idą podatki z paliwa, np. około 30 mld złotych kosztują budżet państwa wypadki samochodowe.
                  To teraz Kinga niech policzy ile pozostaje pieniędzy z podatków paliwowych na inne cele, choćby budowę i utrzymanie dróg
                • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 11:36
                  > To kierowcy płacą podatki w cenie benzyny,

W Polsce płacimy podatki od zarobku a nie od spalonej benzyny.
                  Firmy które płaca podatki od sprzedanej benzyny płaciłyby podatki od innych towarów gdyby nie sprzedawały benzyny.Ty miałbyś więcej pieniędzy na kupowanie innych towarów.
                  No chyba ze pieniądze nie zamienione na spaliny zakopywałabyś zamiast wydawać je na inne towary .
                  Całe dziesięciolecia a nawet wieki ludzie płacili podatki a z nich budowano drogi.
                  Aut przybyło dopiero w ostaniach latach a ty jeździsz po drogach zbudowanych przez Niemców.Gdyby nie UE a twoich podatków nie starczyłoby nawet na autostrady.
                  Koszt przejazdu 10 km po autostradzie to 4 zł a podatek paliwowy
                  to 8 gr.
                  To 1/50 kosztów budowy i utrzymania dróg

> a rowerzyści to największa grupa ros
                  > zczeniowa w tym kraju
                  I dlatego że największa to będą szły środki na poprawę ich bezpieczeństwa.
                  Roszczeniowość zaś wynika z zapóźnień w inwestycjach w infrastrukturę bo środki były dzielone niesprawiedliwie i zjadło je latanie dróg.
            • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 11:01
              > Owszem, mogę zrobić to wszystko rowerem z przyczepką. Ale o której będę musiała
              > rano wyjechać z domu ? I o której wrócę ?
              Jak myślisz ile czas więcej zabiera dojazd rowerem z Mokronosu niż autem ?
              Mi zabiera kilka minut dojazd z Mokronosu do Oporowa. a przecież autem też trzeba jechac.
              Zas w korkach rowerem jedzie się szybciej

>I czy w ogóle 11 latek kwalifikuje s
              > ię wagowo do jakiejkolwiek przyczepki rowerowej ?
              A ma ponad 50 kg ?
              To wstyd jedenastolatka wozić przyczepką.
              Już 4 latki jeżdżą rowerem na 2 kołach.

> Mi się w życiu udało i dzięki ciężkiej pracy mogę zarobić ciężkiego pieniążka.
              A co to ma do relaksu an rowerze ?

> A od ciężkiego pieniążka płacę w tym mieście ciężkie podatki.
              To Mokronos ma prawa miejskie ?
              Chyba cie złapałem na kłąmstwie :)

> I jak sobie to wszystko podsumuję, to krew mnie nagła zalewa kiedy czytam ortod
              > oksyjne wypowiedzi typu: won z tym smrodem,
              A co lubisz smród ?
              Jak w tym ortodoksja ?
              Nawet ustanowiono przepisy aby eliminować smrodzące auta .

> samochodom mówimy zdecydowane nie,
              W ścisłym centrum tak.
              Co ty nie spacerujesz po starówce ?
              Nie widzisz ze to największy parkig we Wrocławiu ?

> tylko rower jest JEDYNYM i SŁUSZNYM środkiem lokomocji,
              Nie jedynym tylko najlepszym.
              W krajach które promują roweru jak na razie tylko udało się 50% ruchu na rowery przenieść ale inwestują w ścieżki dalej.
              Dostawy do sklepów muszą się przecież odbywać autem chociaż w Amsterdamie są ulice gdzie dostawy robi się tramwajem towarowym.
              W Dreźnie tramwaj dowozi nawet towary do fabryki.

> rower to zdrowie, stójc
              > ie sobie w korkach barany itepe itede.
              Ty chyba nawąchałeś się za dużo spalin albo oparów etyliny.
              Nigdy nie stoję w korkach .
              Jeżdżę z dale od jezdni zwykle ścieżkami po terenach zielonych czyli parki, wały rzeczne, ogródki działkowe , ścieżki wzdłuż torowisk , rozmaite skróty np przez duże podwórka, promenadą wzdłuż fosy itd.

> Również dzięki moim podatkom budowane są ścieżki rowerowe.
              A dzięki moim podatkom jezdnie i autostrady,
              Wymień choć jedna ścieżkę wybudowana w zeszłym roku z twoich podatków ?
              Wymień choć jedna ścieżkę która jest skończona tzn można nią z jednej dzielnicy przejechać do drugiej ?
            • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 11:09

> Również dzięki moim
              > podatkom zmienia się infrastruktura.
              Tak prawie miliard idzie co roku na naprawy dróg.
              Płacą na to wszyscy nawet ci co nie mają aut.
              Co roku wydatki na utrzymanie dróg wzrastają a kamienice czekają od wojny an remont.
              Spore obszary centrum nie mają ciepłej wody i ogrzewania.
              Spore obszary Wrocławia nie mają kanalizacji.

> A skoro mogę płacić, to mogę również i dla
              > siebie żądać miejsca w tym mieście
              Możesz tylko żądać abyś nie wpadał w dziurę.
              Miasto nie buduje parkingów, robią to firmy prywatne.Idź do nich z żądaniem że skoro płacisz podatki to mają ci dać miejsce za darmo.
              To samo powiedz w serwisie samochodowym,.

>i na tych drogach niezależnie od tego czym
              > się przemieszczam.
              Na drogach miejsce do parkowania ?
              A jeździć chciałbyś po parkingach ?
              Wiesz po co na jezdniach stawia się znaki zakazu zatrzymywania ?

> A uwagi typu - spylić 15 letniego opelka, i kupić sobie rower - traktuję jako s
              > krajne buractwo.
              Nie rozumiem .
              Możesz nie spylać ale warto rower kupić bo np bardzo się przyda podczas Euro2012 a potem coraz częściej.
              Keidyś pewnie z Mokronosu będziesz jechał autem a potem przesiadął sie na zaparkowanyw centrum rower aby omijac korki.
              Głupie jest założenie ze ktoś chciałby mieszkańców peryferii na rowery wsadzać.
              Rowerzystom nie zależy aby kierowcy przesiadali się na auta bo im to dynda. Oni jeżdżą bez korkó3.
              To kierowcom powinno zależeć aby inni kierowcy wsiedli na rowerki dzięki czemu zmniejszą się korki i będzie łatwiej zaparkować.
              Ale widzę, że masz problemy z oceną rzeczywistości.

Dlatego właśnie przywracany jest ruch dwukierunkowy na Rybackiej ,
              Co najmniej połowa mieszkańców jeśli nie na co dzień to co jakiś raz chciałaby bezpiecznie rowerem przejechać przez miasto.
              Szkoda ze tak mało pieniędzy przeznacza się na ścieżki co uwidacznia się po ciągle rosnących korkach.
          • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 15.05.12, 13:50
            > Pedalarze tego nie rozumieją, bo wskutek ucisku narządów siodełkami oraz wdych
            > ania powietrza ze spalinami są często bezpłodni:)
            > Ale i tak zaraz wylecą z przyczepkami do wożenia dzieci:)

Jeżdżę rowerem już kilkadziesiąt lat i wychodzi mi to tak samo dobrze jak jazda autem.
            Zaraz jadę z dzieckiem w przyczepce rowerowej, co mam je gnieść w siodełku ?
            Jakoś jestem płodny mimo jeżdżenia kilkadziesiąt lat rowerem.Jeszcze płodzę dzieci.
            Polecam rower to viagry nie będziesz musiał łykać

• turbo_wesz Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:37
          i dlatego koszty ich komfortu mają ponosić postronne osoby ?

dzieci wozić można komunikacją, zakupy też.
          • Gość: IK Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.12, 14:49
            Turbo Wesz, weź spowoduj mi komunikację miejską z Mokronosu na Ołtaszyn, bo tam w prywatnym przedszkolu zostawiam Trójkę - uprzedzając Twoje pytanie czy się Jej nie da przenieść do przedszkola po drodze - nie, nie da się, ma zespół Downa i to było jedyne w okolicy Mokronosu przedszkole które zdecydowało się ją przyjąć. Z Ołtaszyna proszę na Nowy Dwór gdzie Dwójka zostaje w gimnazjum. I z Nowego Dworu w okolice Dworca Świebodzkiego gdzie jest moje biuro.
            Śmierdochodem - 40 minut.
            Komunikacją - 2 h 40 minut.
            Wybór ? Chyba logiczne ...
            • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 14:56
              Nie rozumiem tej postawy, chyba wiedziałaś gdzie się wyprowadzasz i jakie są tego konsekwencje.
              • Gość: www Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetia.net.pl 14.05.12, 17:28
                I dlatego wybrała samochód. Całkiem świadomie i rozsądnie. Teraz okazało się, ze to niemodne i wielu przeszkadza. Problemem nie jest rower, bo to niezły sposob na przemieszczanie sie. Problemem sa niektórzy rowerzyści, ktorzy mają UBecką mentalność.
                • czechofil Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 17:48
                  > I dlatego wybrała samochód. Całkiem świadomie i rozsądnie. Teraz okazało się, z
                  > e to niemodne i wielu przeszkadza.

Jeśli już, to niepraktyczne. Z modą ma to niewiele wspólnego...

>Problemem sa niektórzy rowerzyści, ktorzy mają UBecką
                  > mentalność.

Ciekawe, co "poeta" miał tym razem na myśli...
                • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 12:42
                  > I dlatego wybrała samochód. Całkiem świadomie i rozsądnie.

Nie sądzą aby była w stanie przewidzieć ile niedługo będzie tracić czasu w korkach.
                  Ale to jej wybór i niech stoi jak lubi.
                  Ja nie zamierzam stać za nią i z auta często rezygnują na rzecz roweru.
                  Czułbym się jak idiota i niepełnosprawny fizycznie gdybym robił inaczej.

>Teraz okazało się, z
                  > e to niemodne i wielu przeszkadza.

Nie niemodne ale kłopotliwe bo liczba aut przekroczyła stan akceptowalny.
                  Nawet sami kierowcy nie mają gdzie parkować.

> Problemem nie jest rower, bo to niezły sposo
                  > b na przemieszczanie sie.

>Problemem sa niektórzy rowerzyści, ktorzy mają UBecką
                  > mentalność.
                  A co byli UBecy jeżdżą tylko autami ?
            • turbo_wesz Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 15:00
              a dlaczego ja ci mam coś powodować ? zagłosuj na tych co tak zrobią, jak sie tacy w ogóle znajdą

równie dobrze ja mogę się domagać, abym mógł zawieźć dzieci z miejsca zamieszkania (pracze odrzańskie) do szkoły (dajmy na to: biskupin) i potem do pracy (partynice, a co), najlepiej bez przesiadek i poniżej 1h.

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 12:33
              > Turbo Wesz, weź spowoduj mi komunikację miejską z Mokronosu na Ołtaszyn, bo tam
              > w prywatnym przedszkolu zostawiam Trójkę - uprzedzając Twoje pytanie czy się J
              > ej nie da przenieść do przedszkola po drodze - nie, nie da się, ma zespół Downa
              > i to było jedyne w okolicy Mokronosu przedszkole które zdecydowało się ją przy
              > jąć. Z Ołtaszyna proszę na Nowy Dwór gdzie Dwójka zostaje w gimnazjum. I z Nowe
              > go Dworu w okolice Dworca Świebodzkiego gdzie jest moje biuro.
              > Śmierdochodem - 40 minut.
              > Komunikacją - 2 h 40 minut.
              > Wybór ? Chyba logiczne ...
              To teraz odpowiedz ile jest osób we Wrocławiu co ma tak jak TY ?

I odpowiedz czy jesteś w stanie zrozumieć do kogo są pretensje o nadużywanie auta ?
              To ty podjeżdżasz w okolice Rynku pod drzwi knajpy autem bo musisz się napić ?
              To ty parkujesz tam na 9 godzin ?
          • khysiek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:53
            Koszt dróg, chodników i ścieżek rowerowych ponoszą wyłącznie kierowcy, wszo.
            • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 15:03
              Bzdura do sześcianu, nie masz pojęcia o funkcjonowaniu tego kraju.
            • turbo_wesz Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 15:06
              nieprawda - ponoszą (i to niepełne) jedynie koszty utrzymania. budowa dróg jest finansowana ze środków publicznych

zresztą, nawet jakby ponosili - to i tak dostają ziemię pod drogę - a nie tylko kierowcy mają potrzebę przemieszczania się
            • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 12:34
              > Koszt dróg, chodników i ścieżek rowerowych ponoszą wyłącznie kierowcy, wszo.

Idiota jest gorszy od wszy. Nie przyznawaj się kim jesteś.
        • 13monique_n Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:45

> Monique ... jeśli ktoś ma 15 letniego opelka, to dlatego, że na nic innego go n
          > ie stać, a nie dlatego, że jest miłośnikiem rzęchów.
          To może jednak warto pilnować też posiadania odpowiednich ubezpieczeń oraz ROBIENIA, a nie podbijania przeglądu technicznego (spotkałam na parkingu pana, który w trasę z Gdańska do warszawy wybrał się z niesprawnym hamulcem ręcznym, a w drodze wysiał mu też "zwykły" hamulec. W moich oczach tego rodzaju zaniedbanie to niemal morderstwo - jestem użytkownikiem drogi i moi bliscy też).

>A jeśli ma np. dwójkę dzieci ?? które trzeba wozić do przedszkola/szkoły, to istnieje w jego >życiu tzw. K> ONIECZNOŚĆ trzymania się tego lichego środka transportu, bo od niego w >dużej mierze zależna jest organizacja jego życia.
          > I dlatego tego rzęcha spylić nie chcą. Bo nie mogą. A uświęcony rower im nie po
          > może.
          Nie twierdzę, że rower jest antidotum na wszystko. Ale w kontekście tej dyskusji wyszło, że chodzi o łamiące przepisy parkowanie ZA DARMO.
          I generalnie moim zdaniem człowiek może sobie jeździć czym chce - łącznie z deskorolką. Jeśli bierze ODPOWIEDZIALNOŚĆ za skutki swojej jazdy. Jeśli płaci za parkowanie i nie wymusza "darowizn" ze strony wspólnoty na swoją rzecz - vide bezpłatne parkowanie.
        • Gość: tam Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.am.wroc.pl 14.05.12, 14:58
          "A jeśli ma np. dwójkę dzieci ?? które trzeba wozić do przedszkola/szkoły, to istnieje w jego życiu tzw. KONIECZNOŚĆ trzymania się tego lichego środka transportu"
          <...>
          Przypominam, że mowa o mieszkańcach ulicy Rybackiej. Szkoła po drugiej stronie ulicy, przedszkole niewiele dalej. No, chyba, że chodzi o jakąś lepszą szkołę niepubliczną, ale wtedy chyba też na lepszy środek transportu i miejsce parkingowe się środki znajdą. Ale nie ma co się oburzać, że ktoś woli parkować za darmo, też bym wolał :) Mi akurat droga przez skwerek nie przeszkadzała, a dalej przechodziła w ścieżkę rowerową wzdłuż ul. Długiej, teraz nie wiem, co ze starą ścieżką będzie - skasują, czy będą dwie?
          • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 12:37
            >teraz nie wiem, co ze starą śc
            > ieżką będzie - skasują, czy będą dwie?

Wreszcie mieszkańcy będą mogli na niej pod oknami parkować.
            Głupki nie wiedzą co zyskali.

• tomek854 Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 14:50
      Oczywiście robi się z tego kolejna wojna rowerowo samochodowa, samochodziarz wystepujący w tym wątku daje popis chamstwa, rowerzyści nie pozostają mu dłużni...

Ale powstaje pytanie: czy ta ścieżka na jezdni naprawdę jest konieczna? Jeśli ścieżka przez skwerek nie spełnia norm, to można ją przecież przebudować. Jeśli na skwerku jest ciemno i Radek się boi tamtędy jechać to można postawić latarnię. Tam jest wystarczająco miejsca aby zgodnie obok siebie żyli rowerzyści na ścieżce oraz parkujący okoliczni mieszkańcy... Ale zamiast tego eskaluje się tylko konflikt.
      • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 15:00
        Nie przejmuj się, to tylko tzw. aktywiści, oni żyją z tego że walczą z problemami. Rozwiązanie problemu to ich niechybny kres, więc bardziej walczą niż rozwiązują. Rowerzysta może jechać ulicą, nie wiem w czym jest problem. Dla mnie tworzenie kolejnych ścieżek to tylko utrudnienie, światła, pasy, debile bez prawa jazdy, dużo szybciej i bezpieczniej jest jechać jezdnią.
        • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.12, 15:43
          > Nie przejmuj się, to tylko tzw. aktywiści, oni żyją z tego że walczą z problema
          > mi. Rozwiązanie problemu to ich niechybny kres, więc bardziej walczą niż rozwią
          > zują. Rowerzysta może jechać ulicą, nie wiem w czym jest problem. Dla mnie twor
          > zenie kolejnych ścieżek to tylko utrudnienie, światła, pasy, debile bez prawa j
          > azdy, dużo szybciej i bezpieczniej jest jechać jezdnią.

zwłaszcza jednokierunkową - pod prąd.
          a jakbyś nie zrozumiał o co w temacie rybackiej chodzi, to informuję uprzejmie, że dokładnie o to - o skierowanie rowerzystów na jezdnię, i to w obu kierunkach - zgodnym z kierunkiem ruchu na jezdni, i dodatkowo w kierunku przeciwnym. a realizuje się to przez wytyczenie na jezdni dwóch dodatkowych pasów ruchu separujących rowery od samochodów - w celu zwiększenia bezpieczeństwa ruchu pojazdów i po to, aby rowerzyści nie opóźniali samochodów wolniejsza jazda, przy braku możliwości wyprzedzenia. proste jak kij od szczotki, tylko trzeba się zastanowić bez ideologicznej niechęci i zacietrzewienia, że "znowu zabierajom tym biednym kierowcom"
          • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 16:01
            Dobrze mówiłem, że to ideologia, wspomniałem coś o kierowcach? Nie, ale ty już widzisz wszystko w kategoriach wojny my vs oni.
            • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.05.12, 18:19
              > Dobrze mówiłem, że to ideologia, wspomniałem coś o kierowcach? Nie, ale ty już
              > widzisz wszystko w kategoriach wojny my vs oni.

sam się w ten sposób spozycjonowałeś pisząc do następuje:

"Nie przejmuj się, to tylko tzw. aktywiści, oni żyją z tego że walczą z problemami."

nijak inaczej nie da się tego przetłumaczyć, jak ideologiczna niechęć. i jeśli ktoś tu ustawia się w pozycji "my vs oni" to jesteś to ty.

także nie odwracaj kota ogonem i nie wciskaj innym tego, co sam raczysz twierdzić.
              • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 18:34
                A pisane to było w kontekście:
                Oczywiście robi się z tego kolejna wojna rowerowo samochodowa, samochodziarz wystepujący w tym wątku daje popis chamstwa, rowerzyści nie pozostają mu dłużni...

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 12:22
                  > A pisane to było w kontekście:
                  > Oczywiście robi się z tego kolejna wojna rowerowo samochodowa, samochodziarz
                  > wystepujący w tym wątku daje popis chamstwa, rowerzyści nie pozostają m
                  > u dłużni...

A pisał to zawodowy kierowca , kory nie zna miejsca (nie pamięta) bo mieszka w Anglii.
                  Trudno zrozumieć co chciał napisać ale chyba to ze rowerzyści odpowiadają chamstwem na chamstwo.
                  Ty zaś przegiąłeś bo nie rozumiesz dlaczego ludzi poświęcają swój czas i pieniądze aby zrobić coś dla innych.
                  Są tacy co to doceniają, a ty nie musisz.

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 12:17
          > Nie przejmuj się, to tylko tzw. aktywiści, oni żyją z tego że walczą z problema
          > mi
          Aktywiści rozwiązują problemy i popoprawiają Wrocław.
          Syfiarze parkują na trawnikach ,zakazach, blokują chodniki itd i czekają aż im aktywiści załatwią parking lub ścieżkę.

. Rozwiązanie problemu to ich niechybny kres, więc bardziej walczą niż rozwią
          > zują.
          Ty chyba nie zauważyłeś ile ostatnio kontrapasów i pasów rowerowych powstało.
          Nie zauważyłeś ze w ścisłym Centrum ostatnio aktywiści wprowadzili ograniczenie do 30 km/h

>Rowerzysta może jechać ulicą, nie wiem w czym jest problem.
          To ulica jednokierunkowa.
          Czy ty wiesz co to kontrapas ?

> Dla mnie twor
          > zenie kolejnych ścieżek to tylko utrudnienie, światła, pasy, debile bez prawa j
          > azdy, dużo szybciej i bezpieczniej jest jechać jezdnią.
          Dlatego serpentynowata ścieżka pod blokami zostanie zastąpiona kontrapsem w jezdni .
          Będą światła dla rowerzystów i szybki dojazd do ul.Legnickiej zapewne wydzielonym pasem .
          Należy się cieszyć że tam rozścielali dywanik asfaltowy co jeszcze przyspieszy jazdę.
          Jeśli nie znasz lokalizacji następnych pasów i kontrapasów to mogę ci podać i wszystkie będą właśnie w jezdni co ułatwi poruszanie się rowerem oraz usunie rowerzystów z chodników.

• sverir Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 15:33
        W zasadzie... Ale w sumie zwrócił uwagę na ciekawą rzecz - kierowcy narzekają, że likwiduje im się miejsca parkingowe. A tu okazuje się, że te miejsca parkingowe, to po prostu P-21. W związku z tym sensownie jest stwierdzić, że nikt im niczego nie likwiduje.
        • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 16:14
          Oczywiście że tak i dziwię się (choć w tym bajzlu to już niczemu), że SM i policja dopuszczają do takiej anarchii.
          Tam są prawdziwie żniwa, laweta i jazda. Potem się dziwić, że taki burdel w mieście, jak nikt nie przestrzega przepisów.
      • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 12:08
        > Oczywiście robi się z tego kolejna wojna rowerowo samochodowa, samochodziarz wy
        > stepujący w tym wątku daje popis chamstwa, rowerzyści nie pozostają mu dłużni..
        Kierowcy zaanektowali miejsca zakazane do parkowania a tera chcieliby parkować w miejscu kontrapasa ha ha

> Ale powstaje pytanie: czy ta ścieżka na jezdni naprawdę jest konieczna?
        To nie jest ścieżka tylko kontrapas.
        Kontrapasy wyznacza się tylko na jezdni.

>Jeśli ś
        > cieżka przez skwerek nie spełnia norm, to można ją przecież przebudować.
        Kto da na to pieniądze ?
        Kiedyś sprawdziłem ma mapie że jest tam ścieżka rowerowa ale jak jechałem ścieżka po Zachodniej i chciałem skręcić w ścieżkę na Rybackiej to jej nie znalazłem.
        Skoro Rybacka jest jednokierunkowa to rowerzyści jechali w górę ulicy po chodniku zamiast szukać ścieżki pod drzewami daleko od jezdni.

>Jeśli
        > na skwerku jest ciemno i Radek się boi tamtędy jechać to można postawić latarni
        > ę.
        kto da na to pieniądze ?
        Na cały budżet rowerowy dano tylko 1,7 mln wobec prawie 600 mln na remonty ulic.
        Z budżetu rowerowego idzie troche na stojaki rowerowe a troch na farbę do malowania kontrapasów które eliminują luki w systemie ścieżek.
        Może nie rozumiesz to wyjaśnię.Ścieżka na Rybackiej jest nie potrzebna i nikt by tam nie topił kasy.Chodzi o toz e budowane są drogi rowerowe na placu Solidarności i Legnickiej.
        Stamtąd będzie droga rowerowa w jezdni do Zachodniej i dalej kontrapasem po Rybackiej.
        Obecna ścieżka nie daje możliwości wjechania na jezdnię stąd rowerzyści jeżdżą po zebrze.
        Zatem problem rozwiązywany jest kompleksowo a kontrapas w jezdni będzie przedłużeniem nowej ddr.
        Nie ma pieniędzy na ścieżki na chodnikach.,
        Na chodnikach nie ma miejsca na nowe ścieżki.
        Dlatego teraz większość ścieżek powstaje w formie kontrapasów i pasów w jezdni.

>Tam jest wystarczająco miejsca aby zgodnie obok siebie żyli rowerzyści na śc
        > ieżce oraz parkujący okoliczni mieszkańcy...
        Tak Rybacka jest jednokierunkowa i szeroka
        .Zapewne będą wyznaczone miejsca parkingowe jak ich zabraknie w okolicy,.
        Na ul Jedności buduje się kontrapas a miejsca dla parkowania aut będą na środku jezdni

>Ale zamiast tego eskaluje się tylk
        > o konflikt.
        Próbujemy wykazać mieszkańcom absurd ich myślenia wynikający z egoizmu i nieznajomości przepisów.
        Oni myślą że ścieżka powstaje dla nich i pisz "nie chcemy scieżki chcemy parkingu".
        WIM powinien odpisać "nie chcemy parkingu, chcemy ścieżki".
        Niech spółdzielnia buduje parkingi an swoim terenie a miasto będzie zarządzać ulicami które są pod ich opieką.

To trochę tak jakbym poszedł na czyjąś prywatną posesję i powiedział właścicielowi, że ma przestać budować dom bo ja chcę tam parkować, bo brakuje miejsc na okolicznych ulicach.
        Przecież to głupsze niż komuna.
    • zbi153 Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą z ... 14.05.12, 15:25
      To rowerzyści nie przestrzegają prawa o ruchu drogowym i jeszcze chcą być nagradzani?
      • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 15:27
        Uogólnienie, tak samo kierowcy nie przestrzegają prawa o ruchu drogowym, do tego nie płacą OC i oszukują przy przeglądach.
        Politycy kradną, dziennikarze kłamią, kobiety się puszczają, dalej będziesz uogólniał?
      • Gość: ftff Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.12, 15:45
        zbi153 napisał:
        > To rowerzyści nie przestrzegają prawa o ruchu drogowym i jeszcze chcą być nagr
        > adzani?

Chciałbym, żeby ktoś to kiedyś jakoś miarodajnie określił. Tylko mogłoby się okazać znienacka, że na jednym tylko dużym skrzyżowaniu we Wrocławiu zmotoryzowani popełniają więcej wykroczeń niż rowerzyści w całym mieście.

Ponieważ chyba sporo osób tu zagląda:
        zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem, światło żółte na sygnalizatorze zabrania wjazdu za niego, chyba że wiązałoby się to z gwałtownym hamowaniem. Przy prędkości do 60km/h na suchej nawierzchni hamowanie gwałtowne to sporo mniej niż 50m (wliczając czas reakcji kierowcy).

Ze 100m można spokojnie wyhamować. Jak natomiast traktować kierowcę, który przejeżdżając pod sygnalizatorem właśnie wrzuca trójkę i ma maksymalnie 40km/h i pedał gazu w podłodze i jeszcze nie jedzie na wprost, tylko w lewo?

Zapraszam na skrzyżowanie Bardzka - Armii Krajowej. Obiektów do obserwacji, jak kierowcy znają i przestrzegają ustawę Prawo o Ruchu Drogowym, z pewnością nie braknie.
        • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 12:29

> Ponieważ chyba sporo osób tu zagląda:
          > zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem, światło żółte na sygnalizatorze zabrania
          > wjazdu za niego, chyba że wiązałoby się to z gwałtownym hamowaniem.
          Można gwałtownie hamować na zółtym jeśli zdarzysz zahamować przed skrzyżowaniem
          Oglądaj program STOP drogówka komu nakłada się mandat za stłuczkę.
          Jeśli ten z przodu zdołał zobaczyć żółte i zahamować to ten z tyłu miał więcej czasu na to samo.

>Przy prędk
          > ości do 60km/h na suchej nawierzchni hamowanie gwałtowne to sporo mniej niż 50
          > m (wliczając czas reakcji kierowcy).
          A jednak daje się zahamować przed wjechaniem na skrzyżowanie.
          Wszystko zależy gdzie się żółte zobaczy.

> Zapraszam na skrzyżowanie Bardzka - Armii Krajowej. Obiektów do obserwacji, jak
          > kierowcy znają i przestrzegają ustawę Prawo o Ruchu Drogowym, z pewnością nie
          > braknie.
          Często tam walą w siebie auta , zdarzają się dachowania.
    • lilabila Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą z ... 14.05.12, 15:38
      Dlaczego rowerzyści - jeśli na równi z kierowcami samochodów mają być pełnoprawnymi użytkownikami dróg nie muszą zdawać egzaminów z przepisów ruchu drogowego???? Może należałoby taki egzamin wprowadzić? Nie ma dnia, w którym nie spotkałabym rowerzysty, który: przejeżdża skrzyżowanie na czerwonym świetle, jedzie po jezdni obok ścieżki rowerowej, przejeżdża rowerem przez przejście dla pieszych, śmiga między pieszymi po chodniku..... Pewnie nie wiedzą o tym, że ich zachowanie na drodze jest niezgodne z przepisami. Pozdrawiam rowerzystów, którzy jeżdżą prawidłowo i nie lekceważą wszystkich pozostałych użytkowników dróg.
      • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.12, 15:50
        ilabila napisała:
        > Dlaczego rowerzyści - jeśli na równi z kierowcami samochodów mają być pełnopraw
        > nymi użytkownikami dróg nie muszą zdawać egzaminów z przepisów ruchu drogowego?
        > ??? Może należałoby taki egzamin wprowadzić?

a dlaczego piesi, którzy na równi z rowerzystami, motorowerzystami, kierowcami są równoprawnymi uczestnikami ruchu, nie muszą zdawać żadnych egzaminów?
        Może należałoby taki egzamin wprowadzić? w końcu piesi powodują strasznie dużo wypadków, więcej nawet niż rowerzyści ....
        • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 16:07
          Akurat prawo jazdy na rower powinno się wprowadzić, tylko co to da, skoro przepisów nie da się wyegzekwować nawet u kierowców.
          • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.05.12, 18:21
            > Akurat prawo jazdy na rower powinno się wprowadzić, tylko co to da, skoro przep
            > isów nie da się wyegzekwować nawet u kierowców.

ależ takie prawo jazdy obowiązuje - dla dzieci w wieku 10-18 lat nazywa się kartą rowerową, a dla dorosłych dowodem osobistym. i patrząc na doświadczenia moich dzieci, w 4 klasie szkoły podstawowej, egzamin na kartę rowerową zdaje większość klasy.
            • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 18:36
              Co jest absolutną paranoją, że wpuszcza się na drogi ludzi bez znajomości PRD
              • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.05.12, 21:16
                > Co jest absolutną paranoją, że wpuszcza się na drogi ludzi bez znajomości PRD

zgadzam się w całej rozciągłości. tym bardziej, że przy braku znajomości pord, nader często delikwenci legitymują się państwowym certyfikatem nazywanym "prawem jazdy".

ponad 80% kierowców przyznaje się, że narusza przepisy pord - najczęściej ograniczenie prędkości. jak myślisz, co jest większą paranoją, jeżdżenie po drogach bez znajomości pord, czy jeżdżenie po drogach i łamanie przepisów z pełną tego faktu świadomością? wytykanie komukolwiek braku znajomości pord, przy jednoczesnym nagminnym jego lekceważeniu, olewaniu czy omijaniu to czysta hipokryzja. tak jak u tych ludków z rybackiej, którzy płaczą, że zabiera się im parking, który wcale nie jest parkingiem i na którym de facto parkować nie mają prawa!
                • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 21:29
                  Dlatego prawo jazdy nie powinno być bezterminowe.
                  • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.05.12, 22:13
                    > Dlatego prawo jazdy nie powinno być bezterminowe.

to nie ma nic do rzeczy. prawdą jest, że mało który kierowca zna co bardziej szczegółowe przepisy, prawdą jest, że mało kto zadaje sobie trud uaktualnienia wiedzy po kolejnych nowelizacjach pord.
                    ale bezspornym faktem jest to, że łamie się najbardziej podstawowe i oczywiste przepisy dotyczące wymuszania pierwszeństwa, ograniczeń prędkości, przejeżdżania na czerwonym świetle, a nawet wjeżdżania na skrzyżowanie bez możliwości zjechania z niego.
                    o zakazie parkowania na chodnikach o szerokości mniejszej niż 1.5 m nawet nie ma co wspominać.
                    a skoro tak, to o czym właściwie mowa? co dają państwowe egzaminy i prawo jazdy? nic. to tylko certyfikat umiejętności posługiwania się pojazdem określonego typu - wie jak ruszyć, skręcić, zatrzymać się. i to by było na tyle ... lekceważenie i nieznajomość prawa nie ma nic wspólnego z prawem jazdy czy karta rowerową. to problem mentalności, brak odpowiedniej komórki w mózgu. ot, taka polska genetyczna przypadłość ...
                  • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 10:30
                    > Dlatego prawo jazdy nie powinno być bezterminowe.

Ooo wreszcie coś mądrego napisałeś.
                    Więcej kart rowerowych w szkołach i sprawdzanie umiejętności kierowców co 5 lat.
                    Więcej fotoradarów i więcej policji na ulice.

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 10:28
                > Co jest absolutną paranoją, że wpuszcza się na drogi ludzi bez znajomości PRD

Większość kierowców nie zna.
                Nawet nie potrafią powiedzieć ile razy PoRD się zmieniło od czasu wyrobienia PJ a co dopiero poznać nowe przepisy.
                Ty potrafisz wymienić przepisy jakie zostały zmienione w zeszłym roku ?
                Pewnie nawet nie wiesz jakie akty prawne kierowca powinien znać.

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 10:32
            > Akurat prawo jazdy na rower powinno się wprowadzić, tylko co to da, skoro przep
            > isów nie da się wyegzekwować nawet u kierowców.

To by spowodowało wzrost liczby aut bo jakby ktoś miał PJ to kupiłby sobie auto.
        • Gość: jakatoja Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 21:36
          > a dlaczego piesi, którzy na równi z rowerzystami, motorowerzystami, kierowcami
          > są równoprawnymi uczestnikami ruchu, nie muszą zdawać żadnych egzaminów?

Piesi w miastach raczej korzystają z chodników a nie z jezdni - może za rzadko przyjeżdżasz do miasta aby to zauważyć?

> Może należałoby taki egzamin wprowadzić? w końcu piesi powodują strasznie dużo
          > wypadków, więcej nawet niż rowerzyści ....

Zapewne po zderzeniu z jednym z takich pieszych zbyt mocno oberwałeś w głowę....

Karta rowerowa może być wydana dla nieletnich - pełnoletnich niestety nie obowiązuje a nie słyszałam, żeby gdzieś w Polsce do wydania dowodu osobistego potrzebna była znajomość przepisów ruchu drogowego
          • czechofil Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 15.05.12, 06:27
            > Piesi w miastach raczej korzystają z chodników a nie z jezdni - może za rzadko
            > przyjeżdżasz do miasta aby to zauważyć?

Chodnik również jest częścią pasa drogowego i obowiązują na nim przepisy PoRD. Widzisz, nawet tego nie widziałeś(aś), a pewnie posiadasz prawo jazdy...

> Zapewne po zderzeniu z jednym z takich pieszych zbyt mocno oberwałeś w głowę...

Ależ artek ma 100% racji. Twoja odpowiedź świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz...

> Karta rowerowa może być wydana dla nieletnich - pełnoletnich niestety nie obowi
            > ązuje a nie słyszałam, żeby gdzieś w Polsce do wydania dowodu osobistego potrze
            > bna była znajomość przepisów ruchu drogowego

Znajomość przepisów PoRD (oczywiście w różnym zakresie) obowiązuje wszystkich uczestników ruchu drogowego, a więc również tych, którzy do prowadzenia swoich pojazdów bądź do poruszania się na piechotę nie potrzebują specjalistycznego przeszkolenia. Weź to wreszcie zrozum i przestań powtarzać na forum bzdury nawiedzonych cyklofobów...

• Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.05.12, 07:10
            >> Może należałoby taki egzamin wprowadzić? w końcu piesi powodują strasznie
            >> dużo wypadków, więcej nawet niż rowerzyści ....
            >
            > Zapewne po zderzeniu z jednym z takich pieszych zbyt mocno oberwałeś w głowę...

no, to bardzo mocny argument. jakże merytoryczny ... cóż, zaczynasz atakować ad personam, a tym samym przyznajesz, że nie masz w temacie nic konkretnego do powiedzenia. i tym samym milcząco przyznajesz mi rację.
            btw ludzie tak na polityków psioczą, że w sejmie taka chamówa. a tu proszę - sami siebie do rynsztoka sprowadzają. brawo, brawo, całuski za osobistą kulturkę. swoistą kulturkę ...

> Karta rowerowa może być wydana dla nieletnich -

zgadza się
            > pełnoletnich niestety nie obowiązuje

a dlaczego "niestety"?

> a nie słyszałam, żeby gdzieś w Polsce do wydania
            > dowodu osobistego potrzebna była znajomość przepisów ruchu drogowego

zakłada się, że osoba dorosła jest w pełni zdolna do czynności prawnych. w to wchodzi również znajomość prawa - a jak wiadomo, znajomość prawa szkodzi i nie jest czynnikiem łagodzącym.
            niemniej jednak, idąc twoim tropem za twoją propozycją, należałoby wprowadzić egzaminy nie tylko z pord, ale i prawa karnego, leśnego, budowlanego, energetycznego, wodnego itd ...
            tylko po co? są egzaminy specjalistyczne, są zawodowe uprawnienia państwowe dla konkretnych zawodów, i widać to wystarcza. żeby normalnie funkcjonować, nie muszę mieć certyfikatu ukończenia studiów prawniczych.
            a prawo jazdy jest przede wszystkim potwierdzeniem umiejętności posługiwania się pojazdem odpowiedniej kategorii na drogach publicznych. są różne pojazdy wymagające różnych umiejętności, dlatego są odrębne kursy i odrębne kategorie pj. a do nauki jazdy na rowerze nie potrzeba jakiś specjalnych szkoleń, tego może się nauczyć nawet przedszkolak.
            posiadanie pj nie świadczy o znajomości pord, zwłaszcza w wersji aktualnej - ktoś kto zdawał egzamin 30-40 lat temu, ma obowiązek znać aktualne prawo, choć nikt tego nie weryfikuje. i dokłądnie tak samo z rowerzystami - mają obowiązek znać pord, choć nikt tego nie weryfikuje. a nieznajomość pord nie będzie im poczytana za okoliczność łagodzącą - wręcz przeciwnie.
            nawiasem mówiąc, nie wiem skąd przekonanie w narodzie, że rowerzysta to ktoś, kto nie posiada żadnych uprawnień do kierowania pojazdami. śmiem twierdzić, że obecnie posiadanie jazdy jest tak powszechne, że i znakomita większość rowerzystów je posiada. a to, że nie przekłada się to na praktykę stosowania pord, cóż, to również dotyczy ca 90% polskich kierowców, nieprawdaż?
            • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.05.12, 07:11
              > zakłada się, że osoba dorosła jest w pełni zdolna do czynności prawnych. w to w
              > chodzi również znajomość prawa - a jak wiadomo, znajomość prawa szkodzi i nie
              > jest czynnikiem łagodzącym.

^^
              NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI,
              oj, literówka ...
            • Gość: kierowca Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.12, 09:00
              > > Karta rowerowa może być wydana dla nieletnich -
              > > pełnoletnich niestety nie obowiązuje
              >
              > a dlaczego "niestety"?
              Niestety nie obowiązuje - bo gdyby obowiązywała to za naruszanie przepisów można byłoby ją odebrać - tak jak prawo jazdy. Jeśli nie widzisz tego, że niektórzy rowerzyści w "głębokim poważaniu" mają przepisy ruchu drogowego i innych użytkowników dróg to przejrzyj w końcu. I to właśnie ci rowerzyści swoim zachowaniem na drodze, arogancją powodują niechęć kierowców do wszystkich cyklistów. Nie dalej jak wczoraj jechał sobie taki bęcwał na rowerze, środkiem pasa po ulicy Królewieckiej - gdzie obok jest piękna, szeroka i pusta ścieżka rowerowa. Oczywiście blokował ruch samochodów a gdy któryś z kierowców na niego zatrąbił - pokazał mu środkowy palec....
              Nie chcę bronić kierowców, bo wśród nich wielu absolutnie nie powinno mieć prawa jazdy a chamstwo i naruszanie prd jest nagminne ale nie można również rowerzystów traktować jak święte krowy, którym wszystko na drodze wolno bo czują się bezkarni. Rowerzyści mają na drodze nie tylko prawa ale także obowiązki. A o tych drugich często nie chcą pamiętać.
              • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 16.05.12, 13:43
                > Niestety nie obowiązuje - bo gdyby obowiązywała to za naruszanie przepisów możn
                > a byłoby ją odebrać - tak jak prawo jazdy.
                za naruszanie przepisów są mandaty a nie zabieranie uprawnień.
                Kierowcom się je zabiera bo niektórzy tak jeżdżą ze mogą pozabijać.
                Chciałbyś zabiera kartę rowerową ?
                Przecież po zabraniu pojedzie się na festyn i po przejechaniu miedzy pachołkami odpowie się ze pierwszeństwo jest z prawej i że zmianę pasa trzeba sygnalizować ręką oraz, że rower ma być wyposażony w dzwonek i światła i dostajesz nową Kartę Rowerowa.

>Jeśli nie widzisz tego, że niektórzy
                > rowerzyści w "głębokim poważaniu" mają przepisy ruchu drogowego i innych użytk
                > owników dróg to przejrzyj w końcu.

Chyba cie pogięło że się czepiasz
                Czy inni tzn niektórzy piesi i niektórzy kierowcy i niektórzy motocykliści nie mają przepisów w głębokim poważaniu i to mimo prawa jazdy ?
                To zależy od człowieka a nie od tego czym jeździ.
                Wystarczy zrozumieć ze błędy rowerzysty odbijają się głownie na nim a błędy kierowcy głównie na pieszych i rowerzystach.
                Nie przykładaj tej samej miarki do wszystkich.

>I to właśnie ci rowerzyści swoim zachowaniem
                > na drodze, arogancją powodują niechęć kierowców do wszystkich cyklistów.
                Niechęć kierpców bierze się z agresji jaką> wywołuje stres komutacyjny oraz poczuciem wyższości spowodowanym faktem posiadania auta i prawa jazdy.

Nie
                > dalej jak wczoraj jechał sobie taki bęcwał na rowerze, środkiem pasa po ulicy K
                > rólewieckiej - gdzie obok jest piękna, szeroka i pusta ścieżka rowerowa.
                Ple ple ple,
                Gdybym jeździł zgodnie z przepisami to codziennie 10 razy zabijaliby mnie kierowcy na przejazdach rowerowych.
                Wiesz tylko tyle ile widzisz, ze swego auta.Wsiądź na rower i zobacz czy kierowcy są normalni.
                Dla mnie nie jest normalne wjeżdżać autem z rozpędem na przejazd i odwracać głowę w lewo gdy z prawej zbliżają się rowerzyści którzy mają pierwszeństwo an wjazd an przejazd.

Tak robi 95% kierowców a ty tu piszesz o wybrykach jakiegoś małolata na rowerze.
                Stawałeś kiedyś autem na przejeździe czekając na przejazd ?
                Wiesze, że to kosztuje 350 zł i 8 pkt ?

>Oczywi
                > ście blokował ruch samochodów a gdy któryś z kierowców na niego zatrąbił - poka
                > zał mu środkowy palec....
                Oczywiście codziennie mogę wskazać 100 aut blokujących mi przejazd .

> Nie chcę bronić kierowców, bo wśród nich wielu absolutnie nie powinno mieć praw
                > a jazdy a chamstwo i naruszanie prd jest nagminne ale nie można również rowerzy
                > stów traktować jak święte krowy,

Na całym świecie słabsi uczestnicy ruchu maja więcej praw i są bardziej chronieni dlatego ze są bardziej narażeni na skutki wypadków.
                Kierowcy nazywają to swietekrowy.
                Tak już musi być aby nie ginęli na drogach.

> którym wszystko na drodze wolno bo czują się b
                > ezkarni.
                nic nie rozumiesz.Dla nich największą karą będzie utrata zdrowia jeśli nieprawdę tak źle się zachowują jak piszesz.
                nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ze za potracenie pieszego an ścieżce odpowiada rowerzysta tak jakby jechał na chodniku a jak potrąci na jezdni to winny będzie pieszy.
                Rozumiesz dlaczego rowerzyści jak się spieszą to wybierają jezdnię ?
                Możesz udzielić odpowiedzi na pytanie czy na Królewieckiej obniżono już krawężniki na ścieżkach ?
                Jakbyś miał dwie jezdnie w odległości 10 m a na jednej byłyby 8-10 cm krawężniki to nie jechałbyś tą obok na której ich nie ma ?

> Rowerzyści mają na drodze nie tylko prawa ale także obowiązki.
                Najważniejszy obowiazek to nie słuchać kierowców tylko zadbać o własne życie.
                Często aby to ściągnąć trzeba łamać przepisy np jeździć po chodniku.
              • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.12, 08:56
                Gość portalu: kierowca napisał(a):
                > > > Karta rowerowa może być wydana dla nieletnich -
                > > > pełnoletnich niestety nie obowiązuje
                > > a dlaczego "niestety"?
                > Niestety nie obowiązuje - bo gdyby obowiązywała to za naruszanie przepisów możn
                > a byłoby ją odebrać - tak jak prawo jazdy.

przykro mi, nie masz pojęcia o czym piszesz. problem o którym piszesz w ogóle nie istnieje!

odbierane jest nie prawo jazdy, a uprawnienia do prowadzenia samochodów. a przy okazji zatrzymywane jest prawo jazdy, jako dokument potwierdzający te uprawnienia.

rozumiesz różnicę?

dokładnie tak samo można odebrać uprawnienia do prowadzenia rowerów - i tak się bardzo często dzieje. przy czym dotyczy to głównie rowerzystów jadących pod wpływem alkoholu - takie uprawnienia odbierane są przez sąd by default na mocy prawa karnego. dokładnie tak samo jak pijanym kierowcom.

a przy okazji, chciałbym wiedzieć - jakie to są naruszenia przepisów, które miały by twoim zdaniem skutkować odebraniem uprawnień do jazdy rowerami? bardzo proszę o konkretną listę ..
          • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 15.05.12, 13:11
            >Piesi w miastach raczej korzystają z chodników a nie z jezdni - może za rzadko
            > przyjeżdżasz do miasta aby to zauważyć?

Daleko by nie zaszli jakby korzystali tylko z chodników.
            Zresztą chodnik to też droga więc nie rozumiem twojej uwagi.

Trzeba przyznać że piesi powodują połowę wypadków.Uderzyłeś si.e w głowę że tej prostej prawdy nie dostrzegasz ?
            12% wypadków to wejście pieszego na jezdnie w miejscu niedozwolony, są też wtargnięcia pod auto w miejscu dozwolonym , chodzenie po drodze dla rowerów i, spacerowanie z psami na długich smyczach po ścieżkach itd

> Karta rowerowa może być wydana dla nieletnich - pełnoletnich niestety nie obowi
            > ązuje
            Uważasz ze dorosłego trzeba uczyć ze jedzie się na zielonym i przepuszcza tych z prawej ?
            Przecież kartę robi się w kilkanaście minut odpowiadając na 3 proste pytania a kierowcy szkoleni przez 3 miesiące zabijają co roku jedno miasteczko wielkości Żmigrodu i ranią tyle osób ile mieszka w dawnym wojewódzkim mieście Legnicy.
            Od wojny ranili i zabili tyle osób że liczbę ofiar można porównać tylko z wojną światową.
            To wszytko przy znajomości przepisów przez kierowców na co ida wielkie sumy.
            Zatem nie wmawiaj ze wypadki są z nieznajomości przepisowy.
            Podstawa to np brak ścieżek rowerowych, które tak ajk na Rybackiej kończyły się w parku pod oknami,Jadąc kiedyś od Zachodniej miałem problem ze znalezieniem tej ścieżki bo znaków brakowało.
            Nigdy bym się nie domyślił ze ta alejka "parkowa" to ścieżka bo odchodziła daleko od jezdni.

>a nie słyszałam, żeby gdzieś w Polsce do wydania dowodu osobistego potrze
            > bna była znajomość przepisów ruchu drogowego
            Rozumiem ze przepisów byś nie znała gdy ci wydawali dowód ?
            Wyobraź sobie ze ustawodawca nie traktuje ludzi jak idiotów i zakłada że 18 lat to wystarczający czas aby zasady ruchu poznać raz ze dorosły człowiek ma tyle rozumu aby choć raz przeczytać kodeks.
            Jeśli myślisz inaczej to radze nie zbliżaj się do jezdni a o rowerze zapomnij bo na pewno wjedziesz prosto pod koła i cię rozjadą.

• Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 10:18
        > Dlaczego rowerzyści - jeśli na równi z kierowcami samochodów mają być pełnopraw
        > nymi użytkownikami dróg nie muszą zdawać egzaminów z przepisów ruchu drogowego?

Jakbyś się bardziej przykładała do czytania ustawy to byś wiedziała dlaczego.
        I kto ci do głowy nawkładał że są równoprawni ?
        Dla aut pobudowano jezdnie a ścieżki są dopiero w budowie.
        Rowerzysta nie ma prawa jechać drogą i musi zjeżdżać na pobocze .
        Rowerzyście nie wolno się rozpędzać bo na ścieżkach pierwszeństwo maja piesi.
        Światła dla aut mają 25-40 sekund a dla rowerów 7-10.
        Po drodze ekspresowej i autostradzie rowerem nie wolno jeździć.
        Autem można tamować ruch a rowerem nie można.
        Dwa auta mogą koło siebie jechać a dwa rowery nie.
        Czy ty znasz kodeks drogowy ?

> ??? Może należałoby taki egzamin wprowadzić?
        Chyba ci odwaliło ?
        Polska musi się stosować do prawa międzynarodowego bo ratyfikowała Konwencje Wiedeńska.
        Czy ty nie wychodzisz poz a swoja rolę autoholika ?
        Są w Polsce ludzie którzy o tym decydują bo się na tym znają.
        Ty jako laik chciałbyś burzyć porządek prawny ?
        Prawo jazdy jest dożywotnie.Wystarczy wydawać młodzieży karty rowerowe to będą ważne na czas dorosłości.

> Nie ma dnia, w którym nie spotkała
        > bym rowerzysty, który: przejeżdża skrzyżowanie na czerwonym świetle,
        Nie skłamię że codziennie ale często widzę auta przejeżdżające na czerwonym.
        Widzę pieszych przechodzących na czerwonym.

> jedzie po
        > jezdni obok ścieżki rowerowej,
        A co w tym dziwnego ?
        Jeździłaś kiedyś drogą w pobliżu autostrady ?
        Przecież autostrady są dla aut a nie dla rowerów.

>przejeżdża rowerem przez przejście dla pieszych,
        Ty nie przejeżdżasz autem przez przejścia ?
        Każdy kierowca omija słupki wjeżdżając na chodnik po przejściu.
        Lepiej powiedz ile razy stajesz na przejściu lub przejeździe blokując je pieszym ?
        Ile razy wjechałaś na przejście gdy przechodzili piesi ?
        Zatrzymujesz się na zielonej strzałce przed przejściem ?

> śmiga między pieszymi po chodniku.....
        Proponujesz aby jeździł po pieszych ?

>Pewnie nie wiedzą o tym, że ich zachowa
        > nie na drodze jest niezgodne z przepisami.
        Czy ty kiedykolwiek wyprzedałaś pasem rowerzystę ?
        Czy wiesz że to jest niezgodne z przepisami ?
        Wiesz że codziennie parkujesz niezgodnie z przepisami ?

>Pozdrawiam rowerzystów, którzy jeżdż
        > ą prawidłowo i nie lekceważą wszystkich pozostałych użytkowników dróg.
        Znasz takich co zawsze jeżdzą prawidłowo i nigdy nie lekceważą pieszych.
        To niemożliwe,

Nawet nie zdajesz sobie sprawy ze wykroczenia jakie wymieniłaś wynikają z głupoty kierowców i łamania przez nich praktycznie wszystkich przepisów.
        Rowerzyści w obawie o swoje życie decydują się te wykroczenia popełniać.
        Wydaje mi się że jesteś zaślepioną osobą a źródłem zaślepienia jest auto.

• Gość: zdziwiony ten list wyglada na trolling IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 16:20
      ale malo ktory troll wysylalby list do redakcji, wiec zapewne autor jednak naprawde tak mysli
      nie rozumiem jednak, dlaczego gazeta publikuje listy mniejszosci, ktorej zadania godza w interesy wiekszosci

wiadomo, ze rowerami jezdzi garstka zapalencow, nie robmy na sile z roweru alternatywy dla samochodu, prosze
      • czechofil Re: ten list wyglada na trolling 14.05.12, 16:29
        > ale malo ktory troll wysylalby list do redakcji, wiec zapewne autor jednak napr
        > awde tak mysli

I nie tylko on. Sporo mieszkańców tego miasta podziela jego zdanie...

> nie rozumiem jednak, dlaczego gazeta publikuje listy mniejszosci, ktorej zadani
        > a godza w interesy wiekszosci

Rozumiem, że według ciebie gazeta nie powinna publikować listu kogoś, kto jest zdziwiony tym, że jacyś kierowcy łamiący notorycznie prawo mają czelność domagać się możliwości dalszego łamania tegoż prawa...?

> wiadomo, ze rowerami jezdzi garstka zapalencow, nie robmy na sile z roweru alte
        > rnatywy dla samochodu, prosze

A dlaczego nie, mógłbyś podać jakieś konkretne tego powody? Coraz więcej ludzi wybiera rower jako główny środek transportu w tym mieście i nie znam ani jednego przypadku, żeby taka osoba nie była z tego faktu zadowolona...
      • Gość: benek Re: ten list wyglada na trolling IP: *.e-wro.net.pl 15.05.12, 12:01
        Mieszkańcy zwariowali, z głównej ulicy chcieliby zrobić parking.
        To może jeszcze plac zabaw z piaskownicami .
        Ulice są za drogie aby je przeznaczać na parkingi.Udrożniają te ulice dla ruchu i auta muszą zniknąć tak jak zniknęły z ul.Piłsudskiego , Legnickiej i setek innych.
        Od parkowania są podwórka a ulice od jazdy

ale malo ktory troll wysylalby list do redakcji, wiec zapewne autor jednak napr
        > awde tak mysli
        Autor wie co mói.

> nie rozumiem jednak, dlaczego gazeta publikuje listy mniejszosci, ktorej zadani
        > a godza w interesy wiekszosci
        Chodzi ci o to że kilkanaście aut czyli mniejszość nie może blokować ruchu tysiącom osób jadącym po jezdni ?

> wiadomo, ze rowerami jezdzi garstka zapalencow,
        Jeśli 624 rowery na tysiąc mieszkańców a z jednego roweru korzysta często kilka osób nazywasz garstką to masz coś z głową.
        Właśnie dlatego że ścieżki są nie połaczone większość osób boi sie jechać rowerem do centrum.
        Tę ulice budowano gdy auto miał co tysięczny mieszkaniec albo jeszcze mniej.
        Gdyby słuchać takich głupków jak ty to ulica by nie powstała.
        Jak widać najpierw powstała droga a potem wzrósł ruch aut.
        I tak będzie z rowerami a jeśli w to wątpisz to pojedź na zachód to się dzięki infrastrukturze przekonasz jek wzrasta tam ruch rowerowy

>nie robmy na sile z roweru alte
        > rnatywy dla samochodu,
        Poza miastem nigdy rower nie zastąpi auta ale w centrum bije je na głowę.
        Przykład :
        na ul.Rybackiej ludzie nie mają gdzie parkować a rower zaparkujesz wszędzie.
        Dotarło ?

>proszę
        Mamy zrezygnować z jazdy rowerami i przesiać się do aut ,bo ty prosisz?
        Ale czubek.
        Musielibyśmy upaść na łeb tak jak ty.
        To może ja cie poproszę odstaw auto bo za dużo z nim kłopotu i kup rower ?
        Proszę się stosować do znaków bo będziesz prosił o wydanie samochodu na parkingu policyjnym.
        Szukaj miejsca do parkowania na uliczkach z małym ruchem, (Inowrocławskiej,Młodych Techników. Łęczyckiej oraz w podwórkach.
        Kupiłeś auto to kupiłeś kłopot.
        Teraz martw się gdzie go parkować i gdzie jeździć aby nie tkwić w korkach.
        Ty myślisz, że po co ja kupiłem rower ?
        Po to aby nie stękać tak jak ty.
    • seniora53 Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą z ... 14.05.12, 16:48
      widac,ze pan Lesisz nie ma pojecia o czym pisze. Zakaz parkowania nie dotyczyl calej Rybackiej a jedynie niewielkiego jej fragmentu.Mieszkancy Rybackiej nie chwytaja sie desperackich sposobow walki z rowerzystami tylko chca rownego traktowania .Rowerzysta wg pana Lesisza nie moze sie tam rozpedzic bo na drodze rowerowej sa lawki,prosze mi je pokazac.Azule? panu pszeszkadzaja w przejezdzie a nam przez cala dobe i nie ma na nich mocnych,moze pan ze swoimi znajomosciami cos na to poradzi.
      • Gość: semaforowy Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 17:06
        Proszę bardzo, prawa strona zakaz postoju i zatrzymywania się, ile aut stoi?
        g.co/maps/dcsfg
        Jedziemy dalej, g.co/maps/bbfy3 prawa strona zakaz nadal obowiązuje, lewa strona, część jezdni wyłączona z ruchu, ile aut stoi na liniach?

Prawa strona, ile miejsca należy zostawić dla pieszych? g.co/maps/q3y25

Prawa strona, zakaz nadal obowiązuje g.co/maps/5zdcv

Dojeżdżamy do kolejnej paranoi, pięknie uchwycony beztroski palant na czerwonym i auta stojące na liniach g.co/maps/puunz

• tomek854 Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 14.05.12, 21:08
          No, ale te zdjęcia pokazują pięknie pewną sprawę: zakreskowano wielkie połacie jezdni na których bez problemu można by umieścić miejsca parkingowe, na które, jak widać, jest wielkie zapotrzebowanie.

Komu szkodzi to, że ludzie będą mieli gdzie parkować?
          Nawet parkowanie na środku jezdni nie jest niczym nadzwyczajnym na świecie, że tak pokażę dwa przykłady z "własnego podwórka":
          g.co/maps/apcwt
          Tu na przykład na środku (dość głównej) drogi jest miejsce dla zaopatrzenia - auta parkują przy krawężnikach:
          g.co/maps/atz5m
          • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 15.05.12, 12:53
            > No, ale te zdjęcia pokazują pięknie pewną sprawę: zakreskowano wielkie połacie
            > jezdni na których bez problemu można by umieścić miejsca parkingowe, na które,
            > jak widać, jest wielkie zapotrzebowanie.
            >
            A ludzie zamiast zawnioskować tam o parking wola parkować nielegalnie i płacić mandaty oraz walczyć o niebudowanie kontrapasa.
            Czy to nie idioci ?
            Takich mamy kierowców co mają wszystko w D.
            Czekają aż Lesisz im zaprojektuje parking.

> Komu szkodzi to, że ludzie będą mieli gdzie parkować?
            A była już negatywna odpowiedź WIM co do wykonania miejsc parkingowych ?

> Nawet parkowanie na środku jezdni nie jest niczym nadzwyczajnym na świecie, że
            > tak pokażę dwa przykłady z "własnego podwórka":
            > g.co/maps/apcwt
            Zauważ ze tam jest ograniczenie do 20 mil/h a u nas to by sobie drzwi pourywali bo w naszych strefach uspokojonego ruchu gdzie jest 30 km/h jeżdżą 60-70 km/h.
            Co ciekawe że w Glasgow chodniki nie są zastawione tylko ulica.
            U nas SA 4 rzędy aut (2 na chodniku i 2 na jezdni) a auta co się nie mieszczą parkują na ścieżkach rowerowych i na trawnikach.
            Inny świat.

> Tu na przykład na środku (dość głównej) drogi jest miejsce dla zaopatrzenia - a
            > uta parkują przy krawężnikach:
            > g.co/maps/atz5m
            U nas na Szewskiej auta dostawcze parkują na ścieżce rowerowej.
            Na wąskich ulicach ciężarówka wjeżdża między dwa rzędy aut i trzeba czekać aż rozładują.
            Inny świat.
            • tomek854 Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 15.05.12, 20:00
              Gość portalu: benek napisał(a):

> Zauważ ze tam jest ograniczenie do 20 mil/h

do 30mph. Czyli circa 50 km/h - jak u nas. I też ludzie jeżdżą nieco szybciej.

> Co ciekawe że w Glasgow chodniki nie są zastawione tylko ulica.

Bo tu się praktycznie na chodnikach nie parkuje, ale także się to zdarza - dziś stałem na chodniku tutaj: g.co/maps/abv49

> Inny świat.

Jeśli chodzi o kulturę - tak. W każdej grupie użytkowników drogi.

> U nas na Szewskiej auta dostawcze parkują na ścieżce rowerowej.

Bo nie ma wystarczającej ilości miejsc dla aut dostawczych.

> Na wąskich ulicach ciężarówka wjeżdża między dwa rzędy aut i trzeba czekać aż r
              > ozładują.
              > Inny świat.

Akurat to ostatnie to norma w całej Europie. Jak się nie da, to się nie da, trzeba drogę zablokować. Sam tak robiłem setki razy jak jeszcze jeździłem ciężarówką.
              • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 16.05.12, 13:47
                > > Zauważ ze tam jest ograniczenie do 20 mil/h
                >
                > do 30mph. Czyli circa 50 km/h - jak u nas. I też ludzie jeżdżą nieco szybciej.
                >
                przecież widzę że 20 mph a to nie 50 tylko 30 km/h

> > U nas na Szewskiej auta dostawcze parkują na ścieżce rowerowej.
                >
                > Bo nie ma wystarczającej ilości miejsc dla aut dostawczych
                Są 10metrów obok na Kurzym Targu ale trzeba dalej nosić do windy w Kameleonie.
      • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 15.05.12, 12:36
        > widac,ze pan Lesisz nie ma pojecia o czym pisze. Zakaz parkowania nie dotyczyl
        > calej Rybackiej a jedynie niewielkiego jej fragmentu.

Jak niewielkiego ?
        Czy pan tam kiedykolwiek był?
        Na północ od ul.Zachodniej parkowanie ograniczają znaki P21 na długości ok 100 m a na południe ograniczają barierki, łańcuchy , wąska jezdnia co tamowałoby ruch , oraz linia P17 (przy przystankach autobusowych) .
        praktycznie całą Rybacka jest z ograniczeniami parkowania od zakrętu tam gdzie się łączy z ul.Długą aż do Legnickiej.
        Coś się panu pomyliło chyba chodziło panu o ul.Długą na której wolno parkować?

>Mieszkancy Rybackiej nie c
        > hwytaja sie desperackich sposobow walki z rowerzystami
        O jakich to sposobach pan mówi.Chyba nie chodzi o przestępstwo ?
        Magistrat poprawia drożność ul.Rybackiej a wam się to nie podoba bo z ulicy chcielibyście zrobić parking i to darmowy.
        Może też chodniki zastawicie autami ?

>tylko chca rownego trakt
        > owania .
        Przecież wolno wam będzie jeździć po Rybackiej tak jak innym mieszkańcom ?
        No chyba, że chodzi o parkowania na podobnych zasadach jak na peryferiach?
        Trzeba mieć trochę wyobraźni ze ruch aut i rowerów wzrasta i ulice są potrzebne do jazdy a jak kto mieszka blisko centrum to lepiej aby auto sprzedał bo z nim same kłopoty.
        Mieszkający w Rynku też chcieliby parkować na pl.Gołębim.
        Niedługo właściciele aut będą się bić ze sobą o miejsce.
        U mnie przebijają opony, wsadzaja zapałki do zamków, rysują lakier a nawet wybijają szyby.
        Walczcie między sobą a nie z rowerami.
      • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 15.05.12, 12:37
        >Rowerzysta wg pana Lesisza nie moze sie tam rozpedzic bo na drodze rowe
        > rowej sa lawki,prosze mi je pokazac.Azule? panu pszeszkadzaja w przejezdzie a n
        > am przez cala dobe i nie ma na nich mocnych,moze pan ze swoimi znajomosciami co
        > s na to poradzi.
        A znacie telefon do SM ?
        Tylko uważajcie aby się nie przyczepili do źle zaparkowanych aut.
        Złe parkowanie nie jest wcale lepsze o żulerni pod oknami.
        Pan Lesisz załatwia jeden bałagan tzn ścieżkę z której niebezpiecznie jest sie właczac do ruchu w stronę pl.Solidarności.
        Nie może wszystkich problemów za was załatwić.
        Na pewno nie zbierze za was pieniędzy na budowę parkingu wielopiętrowego.
        Nie macie tam rady osiedla i swoich radnych?
        Za nich ma robotę odwalać pan Lesisz ?
        On i tak zrobił wiele dla poprawy bezpeiczeństwa rowerzystów i pieszych we Wrocławiu nie tylko na osiedlu którym mieszka.
        Gdyby było więcej osób takich jak on a nie egoistów autoholików którzy traktują teren miejski jak swój to Wrocław nie wyglądałby tak jak wygląda.
        Na co wy liczycie ,z ę miasto zbuduje wam darmowy parking albo zrezygnuje z modernizacji ulic ?
        Jak aut jest za dużo to się je po prostu wyrzuci poszerzając strefę płatnego parkowania.
        Drogi muszą być przejezdne, to jest priorytet.
        Parking może być kilometr od domu.
        • Gość: Łoś_bimbacz pedałowcom POd rozwagę:) IP: *.ip.netia.com.pl 15.05.12, 23:14
          www.sfora.pl/Kobieta-nie-ma-orgazmu-To-przez-ten-sport-a43469
          • Gość: benek Re: pedałowcom POd rozwagę:) IP: *.e-wro.net.pl 16.05.12, 13:44
            > rel="nofollow">www.sfora.pl/Kobieta-nie-ma-orgazmu-To-przez-ten-sport-a43469

Nie zauważyłem tego u swoich dziewczyn.
            • Gość: Łoś_bimbacz Re: pedałowcom POd rozwagę:) IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 16:28
              > Nie zauważyłem tego u swoich dziewczyn.

ho, ho, liczba mnoga rowerowych zdobyczy:) pewnie udają:)?
              • Gość: benek Re: pedałowcom POd rozwagę:) IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 10:22
                > ho, ho, liczba mnoga rowerowych zdobyczy:) pewnie udają:)?

Mi nie przeszkadza że udają.
                Jakby udawały to by się nie zapisywały na następne wycieczki rowerowe :)
                Liczba mnoga ?
                Fakt , kiedyś dziwiłem się jak rower ułatwia poznawanie nowych dziewczyn i podtrzymywanie starych znajomości.
                A jak ułatwi znalezienie ustronnego miejsca .

• wojtek1411 Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą 16.05.12, 21:55
        Kiedyś wynajmowałem mieszkanie w pobliżu, rzeczywiście problem z parkowaniem jest ale nasi urzędnicy jak zwykle wiedzą lepiej co dla ludzi jest dobre...
        • Gość: benek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.e-wro.net.pl 17.05.12, 10:24
          > Kiedyś wynajmowałem mieszkanie w pobliżu, rzeczywiście problem z parkowaniem je
          > st ale nasi urzędnicy jak zwykle wiedzą lepiej co dla ludzi jest dobre..

Już dawno urzędnicy powinni walczyć z nadmierna liczba aut a nie czekać aż problem parkowania się powiększy.
          • Gość: Milosnik Benka Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: 91.90.161.* 17.05.12, 12:45
            Powinni zabierac samochody a rozdawać pedały, zeby sobie mieszkańcy dokupili do nich rowery.
            • Gość: artek Re: Rybacka: Parkowali nielegalnie, teraz walczą IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.05.12, 20:12
              Gość portalu: Milosnik Benka napisał(a):
              > Powinni zabierac samochody a rozdawać pedały, zeby sobie mieszkańcy dokupili do
              > nich rowery.

o, kolejny kryptogej. nawet ksywa się zgadza ;)
    • Gość: AB Opłaty za śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 09:02
      Dzień dobry,
      przeczytałam artykuł w "Gazecie Wyborczej" pt. "Więcej zapłacimy za śmieci". Chciałabym się dowiedzieć, jaka jest logika podwyższania opłat za śmieci w zależności od ilości zużytej wody? Przykład: dbam o higienę, i zużywam dużo wody, ale produkuję bardzo mało śmieci, a mój sąsiad, który bierze prysznic raz w tygodniu, a produkuje tony śmieci, zapłaci za ich wywóz znacznie mniej, niż ja.

Proszę wytłumaczyć tok myślenia Pana Pawła Czumy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka