Dodaj do ulubionych

koncert Rolling Stones

24.07.07, 21:50
Kto wybiera się na jutrzejszy koncert do Warszawy i dysponuje jednym miejscem
wolnym?
Oferuję swoje towarzystwo w podróży :-)
Obserwuj wątek
    • staneuro Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 02:14
      dziejekas napisał:

> Kto wybiera się na jutrzejszy koncert do Warszawy i dysponuje jednym miejscem
      > wolnym?
      > Oferuję swoje towarzystwo w podróży :-)

Obowiazuje chyba zaloba narodowa, wiec koncertu nie bedzie, brak twojej wiedzy
      na ten temat i chec rozrywki w takiej chwili swiadczy tylko o twoim prozniactwie
      Wspolczuje ci.
      • dziejekas Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 08:34
        Koncert będzie.

Z całym szacunkiem dla tych, którzy zginęli i ich rodzin - wprowadzanie żałoby
        narodowej jest moim zdaniem niepotrzebne, zrobione "pod publikę" i wręcz polityczne.
        Owszem - stała się tragedia, ale jak ma się czuć osoba, której bliski zginął
        tego samego dnia w wypadku drogowym. Jego śmierć jest gorsza?
        Pomoc rodzinom to jedna rzecz, a wysyłanie kontyngentu polityków na miejsce
        zdarzenia to druga (czy aby potrzebna?)

Nie rozumiem więc dlaczego chcesz mi współczuć.
        • mohair7 Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 09:31
          pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBa%C5%82oba_narodowa
          • dziejekas Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 09:49
            www.prezydent.pl/x.node?id=1011848&eventId=12527868
            Wskaż mi proszę w którym miejscu rozporządzenia jest mowa o zakazie
            organizowania imprez masowych.
        • staneuro Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 15:15
          Wspolczuje Ci, bo nie rozumiesz czym jest Zaloba Narodowa, powaga chwili,
          szacunek dla dziesiatek rodzin dotknietych bezposrednio ta tragedja itd.
          Zycie w wolnym demokratycznym kraju zobowiazuje do odpowiedzialnosci i
          szacunku, jak widac nie wszyscy to rozumieja. Jesli nie potrafisz sam siebie
          zdyscyplinowac tylko potrzebny jest do tego kodeks prawny i zakazy to
          tymbardziej Ci wspolczuje.
          Koncert sie odbedzie decyzja organizatorow i podstarzalych dziadkow, ktorzy nie
          potrafili sie zachowac, mysla ze rzucajac kilka srebrnikow zarobionych na
          koncercie beda usprawiedliwieni, to zwykly cynizm.
          Rod Stewart i Enrique Iglesias, potrafili sie zachowac i przelozyli swoje
          koncerty.
          Dlatego wspolczuje wszystkim, ktorzy nie rozumieja podstawowych wartosci, i nie
          potrafia wykorzystac tego co otrzymal gatunek homosapiens.
          • mr.momek Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 17:54
            witki opadają jak mawiają prości ludzie
            cynizmem jest właśnie proszę pana przesuniecie koncertu o kilka dni psiocząc w
            myślach za wynikłe niedogodności (cóż na Boga to zmieni - przywróci tragicznie
            zmarłych do życia?.
            Jak najbardziej nie przeszkadza mi odbycie się koncertu podstarzałych dziadków,
            ja na niego się bym się nie wybrał, ale innych nie mam zamiaru za to piętnować,
            to właśnie jest demokracja - wolność wyboru, szeroko pojęty pluralizm gdzie
            każdy może wybrać swoją drogę na uczczenie pamięci zmarłych, a nie zaściankowa
            mentalność i granie uczuciami pod publiczkę żeby podwyższyć sobie słupek w
            sondażach patrz kaczyński bądź zwiększyć sprzedaż płyt - patrz rubik (pewnie
            znów będzie psalm)
            artyści przekażą część swego honorarium dla rodzin ofiar - i bardzo słusznie,
            gdyż poza modlitwą za dusze zmarłych, pomocy psychologów przyda się też
            zabezpieczenie materialne. moim zdaniem nic lepszego zrobić nie mogli.
            pozdrawiam
          • pablo.el Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 18:19
            Moim zdaniem ogłaszanie trzydniowej Żałoby Narodowej, to conajmniej o dwa dni za długo. W zasadzie wystarczyłoby opuszczenie flagi państwowej dla upamiętnienia ofiar.
            To już piąta Żałoba w ciągu trzech lat.
            26 ofiar w jednym wypadku drogowym, to tragedia, jednakże kilkanaście ofiar, w kilkunastu wypadkach to codzienność, gdzie jest granica ?
            Nie ma takiej granicy, śmierć bliskiej osoby zawsze jest tragedią. Śmierć jednej osoby to tragedia jednej rodziny, 26 osób - 26 rodzin. Czy możne powiedzieć, że rodzina jednej ofiary cierpi mniej, niż rodziny 26 ofiar? Nie.
            Dlaczego w takim razie premier obiecał po 100 tys.Kancelaria Prezydenta dorzuciła po 10 tys. dla rodzin ofiar ? Ogłoszenie Załoby Narodowej nie wystarcza?
            Staneuro to chciałby jeszcze, żeby koncert odwołać...
            Stanieeuro, otóż reszta Narodu żyje normalnie, być może współczuje rodzinom, może nie, koncert się odbędzie, ludzie będą się bawić, i dobrze !
            • pasikonik1 Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 20:33
              pablo.el napisał:

>koncert się odbędzie, ludzie będą się bawić, i dobrze !

Takie piękne stwierdzenie. To się nazywa skupienie i solidarnośc z cierpiącymi.
              Polak dla kilku srebrników zrobi wszystko, z brakiem szacunku dla tragedii
              rodaków włącznie. Co innego, gdy chodzi o inny "zawsze poszkodowany naród". Tam
              nie ma odstępstw od zasady.
              • lapilapi Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 21:04
                Oj radyjko rydzykowe umysł zainfekowało.
                • pasikonik1 Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 21:56
                  lapilapi napisał:

> Oj radyjko rydzykowe umysł zainfekowało.

Oj, tak, współczucie i wrażliwość na ludzką tragedię. To musi być "radyjko"
                  • lapilapi Re: koncert Rolling Stones 26.07.07, 21:32
                    >>Co innego, gdy chodzi o inny "zawsze poszkodowany naród". Tam
                    nie ma odstępstw od zasady.<<
                    Czyżby lekki antysemityzm ?
                    • staneuro Re: koncert Rolling Stones 26.07.07, 22:19
                      lapilapi napisał:

> >>Co innego, gdy chodzi o inny "zawsze poszkodowany naród". Tam
                      > nie ma odstępstw od zasady.<<
                      > Czyżby lekki antysemityzm ?

Jak wpadles na to ze chodzi o Zydow, czyzby oni zawsze mieli do wszystkich o
                      cos pretensje?
    • audytor5 Re: koncert Rolling Stones 25.07.07, 21:38
      korwin-mikke.blog.onet.pl/2,ID234464440,index.html
      • dziejekas Re: koncert Rolling Stones 26.07.07, 08:02
        Zgadzam się w całej rozciągłości z Korwinem-Mikke.
        Mój tok myślenia na temat żałoby narodowej po tym wypadku jest niemal
        identyczny. Nie będę więc powtarzał - odsyłam do lektury.
        • staneuro Re: koncert Rolling Stones 26.07.07, 14:31
          Wolnosc, demokracja, zobowiazuja. Prezydent zostal wybrany w wolnych
          demokratycznych wyborach, on dostal wladze i prawo do oglaszania zaloby
          narodowej ( czy w tej sytuacji powinien to zrobic? kwestja dyskusyjna) , ale to
          zrobil i kazdy "Demokrata" powinien sie do tego postanowienia podporzadkowac.
          Koncert mial byc przeniesiony o trzy godziny, organizatorzy doszli jednak do
          wniosku ze zakloci cisze nocna, a czy zakonczyl sie przed cisza nocna? Czy
          nienaruszyl ciszy nocnej? Moze powinien sie rozpoczac o 18 a nie o 21-szej?
          Jaki sens ma taki poslizg? taki, ze wszystko sie kiedys konczy, a jaki sens ma
          strzelanie szampana o polnocy w sylwestra? jaki sens ma lerzenie krzyzem przez
          ksiedza w kosciele by zachwile wstac i zaspiewac Alleluja - radujmy sie, jaki
          sens ma nadawanie odznaczen posmiertnie, itd. Jesli chcesz byc szanowany szanuj
          innych, prawie wszystkie imprezy w kraju zostaly przeniesione w czasie, a dla
          czego ta nie? Bo oni wszystkich maja w dupie i niebeda sobie nocki zarywac
          jakas bzdurna zaloba narodowa, to nie ich narod przeciez.
          Wolnosc to nie tylko prawa, lecz tez samodyscyplina, szacunek i obowiazki.
          Jeszcze raz pisze nie jestem pewien czy powinna zostac ogloszona zaloba w tym
          przypadku, lecz zostala i nalerzy to uszanowac, jesli przestaniemy
          podporzadkowywac sie pewnym zasadom i prawom, to poraz kolejny stracimy swoja
          wolnosc, i pojawi sie nastepny Stalin by zaprowadzic porzadek. Od takich bzdur
          zaczyna sie naduzywanie wolnosci a to bardzo niebezpieczne, latwo sie zapomniec
          i pujsc na maxa bo przeciez "Wolnosc Tomku..."
          P.S. Tak na marginesie: Czy Pan Kowin nie jest politykiem?
          • pablo.el Re: koncert Rolling Stones 26.07.07, 19:00
            Widzisz Stanieeuro, ja nie jestem "Demokrtatą",ba! ja nie znoszę demokracji, czy w takim razie również powinienem się podporządkować rozporządzeniu o ŻN ?
            Piszesz coś tam o nadużywaniu wolności, a ja Ci mówię, że w naprawdę wolnym kraju, coś takiego jak Żałoba Narodowa, nie ma racji bytu. Nie dlatego, że wolni ludzie nie przejmują się cierpieniem, czy są obojętni wobec takich tragedii, ale dlatego, że to, co czuje i przeżywa człowiek, jest jego osobistą sprawą.
            Wolność nie polega na tym, żeby umartwiać się z resztą narodu, bo tak rozporządził prezydent, wolność, to prawo do przeżywania na swój, własny sposób.
            Zaś Żałoba Narodowa sprawia, że prawdziwe uczucia ulegają zatarciu. Skoro obojętnie traktujemy taką samą tragedię rodzin, których bliscy gina codziennie na drogach, to dlaczego czaujemy żal i współczucie wobec rodzin ofiar wypadku we Francji?
            Co to oznacza? Czy ulegliśmy znieczulicy ? Czy żal i współczucie jest prawdziwe ?
            5000 ludzi ginie rocznie na drogach, a my płaczemy po 26 ?
            Zaiste to znak czasów w jakich żyjemy, śmierć w wypadkach samochodowych 5000
            (średnio co 110 minut), to stwierdzenie faktu, 26 w jednym momencie to tragedia...
            Stalin zaś powiadał, że śmierć jednego człowieka to tragedia, śmierć tysięcy to tylko stwierdzenie faktu...
            podobnie brzmi ?
            • staneuro Re: koncert Rolling Stones 26.07.07, 19:37
              Ubolewam nad tym ze nie popierasz systemu wolnosciowego, lecz w nim mieszkasz i
              powinienes sie do niego dostosowac. Masz kilka wyjsc, mozesz wyjechac do
              ktoregos z krajow totalitarnych, ( sprzeciwiajacych sie demokracji) lub
              probowac zmienic ustroj w naszym kraju. Nie chce dyskutowac nad cena zycia
              ludzkiego, to jest bardzo niebezpieczny temat. W kazdym kraju jest jakas
              tradycja i sposob na uczczenie pamieci innych: Halloween,jest swietem zmarlych
              pochodzacym z Meksyku gdzie ludzie sie ciesza ze ich przodkowie sa uwolnieni od
              ziemskiego padolu, w prawoslawiu sa tzw. "dziady" i oba te swieta sa bardzo
              rozne od naszego swieta zmarlych ktore przezywamy w ciszy i skupieniu, ale czy
              gorsze? pewno nie, ZN jest dosc powszechna w swiecie, czy jest ona potrzebna -
              Nie wiem. W naszym kraju jest i skoro jest oglaszana trzeba sie do niej
              zastosowac, tak samo jak zabronienie jazdy po kielichu dla pijacych jest rzecza
              glupia, tak ZN jest bezsensu dla jej przeciwnikow.
              • cayetan Re: koncert Rolling Stones 26.07.07, 20:00
                halloween, drogi stanieeuro, przywędrowało do Ameryki wraz z emigrantami z
                Irlandii. Geneza Dziadow tez jest zdecydowanie inna niż podajesz, ale to
                szczegół. Na wszelki wypadek, jezeli coś piszesz a nie jestes pewny, sprawdź a
                nikt przyczepić sie nie bedzie w stanie. I nie traktuj proszę mojego postu
                jako złośliwosć.
                • staneuro Re: koncert Rolling Stones 26.07.07, 20:50
                  W rzadnym wypadku nie traktuje twojego postu jako zlosliwosc.
                  Swieto "halloween" z maskami i odstraszaniem duchow ma jednak chyba wiecej
                  wspolnego z Meksykiem i Azteckami niz z Europa, a po meksykansku nazywa sie Dia
                  de los Muertos.

The celebration of Los Dias de los Muertos, like the customs of Halloween,
                  evolved with the influences of the Celtics, the Romans, and the Christian holy
                  days of All Saints Day and All Souls Day. But with added influences from the
                  Aztec people of Mexico.

The Aztecs believed in an afterlife where the spirits of their dead would
                  return as hummingbirds and butterflies. Even images carved in the ancient Aztec
                  monuments show this belief - the linking the spirits of the dead and the
                  Monarch butterfly.

• cayetan Re: koncert Rolling Stones 26.07.07, 19:54
              pablo.el napisał:

> Stalin zaś powiadał, że śmierć jednego człowieka to tragedia, śmierć tysięcy
              to
              > tylko stwierdzenie faktu...
              > podobnie brzmi ?

jezeli już cytujesz czyjes słowa, sprawdź jak brzmiały w rzeczywistości. Coś
              na kształt podziwu dla Stalina pobrzemiewa, nie pierwszy zreszta raz, w Twoich
              postach.
              • pablo.el Re: koncert Rolling Stones 27.07.07, 00:12
                cayetan napisał:

> jezeli już cytujesz czyjes słowa, sprawdź jak brzmiały w rzeczywistości. Coś
                > na kształt podziwu dla Stalina pobrzemiewa, nie pierwszy zreszta raz, w Twoich
                > postach.

Cytaty mam w zwyczaju akcentować, bądź to cudzysłowiem, bądź inaczej, ale w stopniu rozpoznawalnym przez czytelnika. W tym wypadku nie dosłowne tłumaczenie słów Josifa Dżugaszwili jest ważne, ale sens, którego moja wersja nie wypacza.

Cayetan, powiedziałeś A, wypada żebyś dodał B.
                Napisałeś przecie : " Coś na kształt podziwu dla Stalina pobrzemiewa, nie pierwszy zreszta raz, w Twoich postach."

Ja mogę zrozumieć, że Ty niewiele rozumiesz z tekstu, który czytasz, jednakże nawet to nie usprawiedliwia głupot, żeby nie powiedzieć kłamstw, które tu wypisujesz.
                Nie pozwolę na to, żeby przypisywano mi coś, czego nigdy nie napisałem.
                Dlategoż, jeżeli możesz udowodnić swoje słowa, zrób to, w innym przypadku uznam, żeś kłamca i człek bez honoru.
    • staneuro Re: koncert Rolling Stones 27.07.07, 02:23
      Z niewinnego postu o koncercie powstal calkiem ciekawy temat, ale jak to mowili
      przodkowie "nic na sile..." temat sam sie zrodzil, ciekawe co nam powie
      pan "miejscowy"? wyjezdzam na pare dni lecz z checia po powrocie przylacze sie
      do dyskusji, jesli jeszcze bedzie trwala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka