Dodaj do ulubionych

Oszukani przez szkołę językową. Właściciel uciekł

15.05.12, 07:39
Miałam tam uczyć norweskiego. Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej podczas której jakiś gó...arz zaproponował mi stawke 30PLN za 45 na umowe o dzieło. I wpierał mi, że jak będę więcej pracować to więcej zarobie. Najlepsze jest to, ze jestem multifilologiem, naukowcem z dużym dorobkiem i doktoratem, ukończyłam wiele studiów magisterskich i podyplomowych, a potraktowano mnie tam jak gó...arę. Ale się od razu zorientowałam, ze to jest podejrzany biznes i nie dałam sie nabrać. Oni pisali do mnie e-maile i telefonowali, ale nie reagowałam. W końcu sie odczepili. I zaczęłam uczyć języków bez pośredników w osobach szkół językowych.
Obserwuj wątek
    • nie-dla-slawomira-schmidta Oszukani przez szkołę językową. Właściciel uciekł 15.05.12, 07:56
      Wszystkie informacje na temat tego, kim jest Sławomir Schmidt znajdziecie tu:
      slawomirschmidt.blogspot.com/
      Dajcie lajki i +1, wtedy więcej osób będzie wiedziało kim on jest.
      • Gość: andrzej70_de Deutsch lernen gratis! Nur für Mädels! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.05.12, 09:01
        Ich biete kostenlos textbasierten Konversationschat via skype an, beantworte Fragen zur Grammatik und Satzbau, Schwierigkeitsstuffen: Anfänger und Fortgeschrittene :)

Ich frage deine Kenntnisse ab und übe mit dir gemeinsam :)

Ich gebe dir lebensnahe Tipps rund um Bewerbung um einen Arbeitsplatz, beantworte Fragen zum Umgang mit den Behörden und Wohnungssuche :)

• embriao Oszukani przez szkołę językową. Właściciel uciekł 15.05.12, 08:07
      Wypisz, wymaluj sprawa tego gościa co miał szkołę językową w Kameleonie. Zwiał z kasą i ludzie niczego nie odzyskali bo uznano go za wariata.
      • Gość: non im Re: Oszukani przez szkołę językową. Właściciel uc IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.12, 21:31
        To jest nie do wiary! Kolejny raz kiedy coś takiego się dzieje, zapłaciłam za kurs w English Entrence (kameleon wrocław) ok. 600 czy 700 zł i nie odbyły się ani jedne zajęcia. Nie dość że musiałam jechać na policję złożyć zeznania to nie dostałam ani złotówki bo sprawę umorzono... rozumiem że są też inni wierzyciele, ale dla mnie taka kwota ciężko zarobiona własną pracą to naprawdę niemało. Ciekawe czy można się w jakikolwiek sposób ubezpieczyć od takich wypadków (wgląd w dokumentację? umowa?) bo kurs angielskiego to nic przy np. wycieczce dookoła świata...
    • byrcyn11 Oszukani przez szkołę językową. Właściciel uciekł 15.05.12, 09:06
      Wynająć detektywa niech go wyśledzi, a potem zrobić swoje. Ja bym gościa związał, rozebrał do naga i położył na dużym mrowisku. Najlepsze są takie czarne duże - ach jak pięknie gryzą.
    • karolinamarcin Tak działa mechanizm wolnego rynku - teza Gowina 15.05.12, 09:37
      to przykład na ,,uwalnianie'' rynku usług i wyzbywanie się jakiejkolwiek kontroli nad tym co sie dzieje, w świetle trendów deregulacji , takich oszustw będzie więcej, to dowód na błędną teze Ministra Sprawidliwości, że rynek to zweryfikuje, bo rynek może i zweryfikował przedsiębiorcę, ale poszkodowani zostali ludzie, niestety to ci ludzie będą jedynymi ofiarami ,,wolnej konkurencji a'la Gowin'' czyli bez żadnej kontroli Państwa!!! Ostrzegałem i ostrzegać będę nadal, a poszkodowanych kieruję do ,,Deregulatora Gowina'' niech oddaje pieniądze, bo rynek to zweryfikował !!!
      • jamesx Re: Tak działa mechanizm wolnego rynku - teza Gow 15.05.12, 09:57
        Drogi karolinamarcin,

czy sugerujesz, że właściciele szkół powinni odbywać obowiązkowe kursy na właścicieli szkół, potem zdawać ezaminy etc., następnie uzyskiwać certyfikaty? Mamy wiele branż tak uregulowanych i w niczym to nie pomaga.
        Czy taki proces sprawi, że ci nieuczciwi właściciele staną się nagle uczciwymi ludźmi? Reprezentujesz tutaj jakiś niczym nieusprawiedliwiony idealizm i wiarę w to, że państwo w jakiś sposób jest lepsze od przedsiębiorcy i wybierze dla ciebie i twoich dzieci lepiej niż ty sam...

I nie rozumiem dlaczego właściciele małych sklepów spożywczych nie podlegają regulacjom? Przecież jedzeniem bardzo łatwo można się zatruć! Pal ich licho, a co z internetem dostarczanym przez providerów i wszystkimi wywrotowymi treściami w nim zawartymi? Toż to samo zło!

Pozdrawiam
        Jakub
        • Gość: szopad Re: Tak działa mechanizm wolnego rynku - teza Gow IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.12, 17:47
          przeciez widac ze to idiota, tłumaczenie mu czegokolwiek to nieuzasadniony idealizm
    • Gość: kitt pośrednicy IP: 78.9.6.* 15.05.12, 10:18
      Szkoły językowe to tylko pośrednicy, robiący często niezłe pieniądze na słabej jakości.
      Podobnie jak margo.78 miałam rozmowę w tej szkole i zaproponowali śmieszną stawkę, chcoiaż jestem nauczycielem z bardzo długim doświadczeniem, sukcesami (zdawalność egzaminów Cambridge itp.) i specjalizacją (nie tylko językową, więc pewne zagadnienia rozumiem lepiej ;))

Prawda jest taka, że w wielu szkołach zatrudnia się studentów ledwo sklecających zdania i robiących potworne błędy, o nieumiejętności uczenia już nie wspominam. Student dużo nie oczekuje, wchodzi do klasy i robi z kursantami ćwiczenie po ćwiczeniu za ich pieniądze - to samo mieliby, jakby kupili książkę z kluczem;) To trochę oszukiwanie uczniów. Ale 60 minut za 20 złotych na rękę to czysty zysk dla "szkoły". Wierzy w to sporo osób. Tymczasem selekcji uczących często dokonują osoby, które same nie znaja języka zbyt dobrze, albo im się wydaje;)

W wielu szkołach świetnym lektorom (znam kilka przypadków, różne języki) oferuje się śmieszne warunki zatrudnienia, wymaga się pełnej dyspozycyjności i uczestniczenia w niepłatnych dodatkowych spotkaniach. Najlepsze są "szkolenia", gdzie metodycy często przedstawiają metody znane od x lat jako objawienie i wymagają używania tychże niezależnie od umiejętności i preferencji uczniów.

Cena za kurs specjalistyczny jest zazwyczaj wysoka dla ucznia, stawka dla nauczyciela niska, nawet jeśli kursy odbywają się w siedzibie firmy i za lokal szkoła nie płaci a także nie zapewnia materiałów. Widać więc, że założenie szkoły językowej nadal dla niektórych jest "skokiem na kasę", jak 10-15 lat temu, kiedy był deficyt lektorów i podręczników i ludzie na każdy kurs by poszli.
      • Gość: ququ Re: pośrednicy IP: *.internetia.net.pl 15.05.12, 11:22
        To otwórz swoją szkołę i przestań się mądrzyć jaka jesteś uczona. Wiedza to jedno, a zdolność odnalezienia się na rynku to drugie.
        • Gość: mm Re: pośrednicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 11:30
          rynek szkolen jezykowych jest totalnie zepsuty przez studentow albo ludzi, ktorych przyjmuje sie do pracy tylko na podstawie zdanego egzaminu jez. Pracuja za grosze, bo to dla nich kasa ekstra- na weekendowe piwo, a nie zarobek. ucze od wielu lat i jak słysze, co tacy "lektorzy' robia na zajeciach- np. ogladaja ze studentami seriale albo filmy, to plakac mi sie chce.
        • Gość: kitt Re: pośrednicy IP: 78.9.6.* 15.05.12, 19:59
          jeśli stwierdzenie faktu to "mądrzenie się", to ręce opadają.
          Akurat mam taki komfort, że pracuję też w innej dziedzinie i prowadzę tylko kursy specjalistyczne dla normalnej szkoły językowej, która ma normalne stawki i klientów, którzy rozumieją, że nie ma wysokiej jakości za grosze, jeśli współpracuje się ze szkołą językową. Nie mam zamiaru otwierać szkołym, wystarczy do tego własna działalność, NIEKTÓRE szkoły niestety nie do końca są nastawione na nauczenie, znam mnóstwo przykładów, łącznie z "renomowanymi".

Jeśli ktoś chce oszczędzić, to najłatwiej zrezygnować z pośrednika i przetestować lektora;)
          Piszę to wszystko, bo szkoda mi osób, które były uczone latami, ale kiepsko i właściwie robiły zadanie po zadaniu z panią, która im czytała klucz. Chociaż komentujemy artykuł, w którym widać, że na kursantow czyhają różne niebezpieczeństwa. Mogą wydać pieniądze i nie miec kursu, ale zauważ, że moga wydać i sie nie nauczyć niczego, chociaż będą uczęszczać.
          • baba67 Re: pośrednicy 17.05.12, 09:54
            Zawsze sie czegos naucza,czego nie naucza sie na pewno na slabych kursach to mowienia i rozumienia ze sluchu,bo to wymaga od lektora zaangazowania i umiejetnosci jezykowych.CZasami lektor jest niezly ale nieuczciwy,odwala lekcje w szkole jez na zasadzie byle szybciej zeszlo,choc za lepsza kase umie nauczyc.
            Ulubionym zajeciem takich leserow jest puszczanie co najmniej polgodzinnych filmow,i zachecanie kursantow do niekontrolowanej przez nikogo konwersacji w parach.Tluczenie gramatyki to jeszcze nie jest najgorszy scenariusz.Ucze prywatnie juz ladnych paru lat i o niejednym slyszalam od moich uczniow.
    • Gość: sergiusz.2012 Re: Oszukani przez szkołę językową. Właściciel uc IP: *.bg.am.wroc.pl 15.05.12, 10:57
      To skandal jest po prostu, żeby Taką zdolną osobę tak potraktować. Szczęśliwie Pani nie dała się nabrać na to oszustwo. Jestem pod wrażeniem Pani umiejętnośći.
    • Gość: Krzysztof Kaszanka To już kolejny przypadek w Polsce IP: *.icpnet.pl 15.05.12, 13:25
      Był już taki jeden w Poznaniu, nazwiska podawać nie można podobno, ale dane firmy są jawne - prowadził działalność pod nazwą Krzysztof Kaszuba "Nestor", jedną szkołę, potem drugą szkołę, pobierał z Unii duże pieniądze. No i zniknął, oczywiście z pieniędzmi. Nikt go nie może znaleźć (oh, nasza biedna nieporadna Policja, Prokuratura, itp.). Miał znaczne układy na poziomach samorządowych (wdrażanie systemów komputerowych) i ktoś go pewnie kryje. POLSKA - POUUUUUUUUUUDKAAAA!!!! - jesteś w POLSCE. Takich oszustów będzie się mnożyć, a układy będą pomagać im w tym procederze.
    • Gość: mihu Z całym szacunkiem ale... IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.12, 15:25
      z taki dorobkiem naukowym uczyć w szkole językowej!!! Nic dziwnego, że zaproponowali 30 zł/h normalnie dawali mniej!

A na poważnie - powiedzmy 10.000 oszukanych osób x 600 PLN = 6.000.000 PLN

Prawie 2 mln $ - myślę, że spokojnie wystarczy na początek nowego życia w jakimś ciepłym kraju!
    • Gość: peter Re: Oszukani przez szkołę językową. Właściciel uc IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 15.05.12, 17:42
      co kogo obchodzi twój doktorat, jest wielu tłumaczy magistrów, którym cienkie doktorki czy nadęte profesorki z uniwerków do pięt nie dorastają. Masz po prostu szczęście, że zaoferowali tobie 30 złotych i sama zrezygnowałaś. Gdybyś dostała 100 lub więcej umoczyłabyś jak wielu kursantów i lektorów. A tak zawodnik o znamiennych inicjałach SS zrobił zwyczajnie wielu ludzi w bambuko i mogą oni sobie najwyżej pogwizdać.
      • Gość: kitt Re: Oszukani przez szkołę językową. Właściciel uc IP: 78.9.6.* 15.05.12, 19:51
        Wlasciwie to racja, ze stopnie naukowe o niczym nie swiadczą, wazne sa prawdziwe umiejętności, w tym nauczania;) A filologów bez podejścia pedagogicznego jest sporo.
        BTW, ciekawe, czy znajdą tego pana. Takich, co robili biznes, zbierali kase i się zwijali było sporo też w innych dziedzinach biznesu już wcześniej i czasami wyjeżdżali do Stanów i znikali.
    • gospelitka Oszukani przez szkołę językową. Właściciel uciekł 15.05.12, 17:45
      Ja też zostałam oszukana :( Czy ktoś wie w jaki sposób można się kontaktować z innymi ofiarami tej szkoły?
      • Gość: A Re: Oszukani przez szkołę językową. Właściciel uc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 23:45
        Zapisać się na kurs detektywistyczny
    • angrusz1 Lepiej 15.05.12, 18:50
      więc prywatne korki
    • Gość: taka prawda Re: Do jakiego kraju uciekl wlasciciel ?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 19:39
      A czy to ważne gdzie uciekł?? I tak watykańska mafia go wszędzie dopadnie i nawróci.
    • Gość: pytam się Re: czy zyd z cenzury oglosi amnestie ? ;-))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 19:41
      I co katokomuchu co uciekł z podkulonym ogonkiem za granicę?? Dalej będziesz ujadać??
    • Gość: etykiety Re: Do jakiego kraju uciekl wlasciciel ?????????? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.05.12, 20:15
      cenzorze z ciekawosci zapytam do jakiego kraju uciekl wlasciciel?
      czy takie pytanie tez jest zlamaniem zydowskiej "nietykiety' ?

Nie, bo sam nim jestes.
    • icc217 Polska krajem naiwnych 16.05.12, 02:06
      i nieukow.
      Kto to idzie / uczy w takich "szkolkach"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka