Dodaj do ulubionych

Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja n...

14.07.12, 07:54
Turyści z całego świata! Bezdomni! Studenci niemogący znaleźć lokum!
Czytajcie i się cieszcie!
Mamy dla Was miejsce, w którym można rozbić obozowisko!
Władze Was stamtąd nie wykurzą! Kanary Was nie będą sprawdzać na trasie do centrum!
We Wrocławiu odkryto raj!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: klops Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.12, 08:48
      A to Polska właśnie. Państwo bezsilne wobec patologii. Przecież ci ludzie naruszają z 50 przepisów od sanitarnych począwszy, przez porządkowe, emigracyjne i Bóg wie jakie jeszcze. Już z tego powodu należałoby te slumsy zburzyć a ich lokatorów deportować. Reakcja powinna być natychmiastowa. Ale oczywiście - jak to w Polsce - nie da się.

Polskie państwo lubi sprawować swoją władzę nad zwykłymi obywatelami - Kowalskimi i Nowakami, którzy wstają rano do roboty i tyrają przez cały tydzień żeby spłacić kredyty. Takimi ludźmi najłatwiej rządzić, bo łatwo im dokręcić śrubę - wlepić mandat, podnieść podatki, postraszyć prokuratorem.

Ale wobec ludzi żyjących poza (i ponad) prawem państwo jest bezsilne. Oni się niczym nie przejmują, więc nie ma na nich bata. Udawajmy więc, że problemu nie ma a za wszystko zapłacą Kowalscy...
      • Gość: złodziej_z_torunia Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 09:02
        Odczep się od tych ludzi,mieszkają jak chcą i są wolni.Lepiej zajmij się sobą,to ty żyjesz w niewoli uzależniony od kredytów,od mamony,to tobie inni narzucają jak masz żyć,tacy jak ty będą niewolnikami do końca swoich dni..Ci ludzie są wolni nazywasz to patologią?Zazdrościsz im po prostu.
        • Gość: bleble Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.bestgo.pl 14.07.12, 09:46
          ciekawe czego? zycia w brudzie i smrodzie?
        • Gość: sceptyczny Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.218.151.191.static.telsat.wroc.pl 14.07.12, 10:50
          Zapytaj ich, czy nie chcieliby mieszkać u Ciebie w mieszkaniu. Jak odpowiedzą, że tak to ich przyjmij. W końcu niech żyją jak chcą. A jak będą chcieli Cie okraść i zgwałcić to też im pozwól. W końcu są wolni, nie?
          • straznik.wroclawski . 14.07.12, 17:25
            Gazeta musi wykazać się czytalnością, by reklamodawca dostrzegł sens wykupienia powierzchni reklamowej, stąd artykuły o obozowisku.
            Rzućmy zatem okiem na samą ilość kometarzy tutaj:
            wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,11400943,Co_sie_nie_wydarzylo_na_koczowisku_przy_Kamienskiego_.html
            i tutaj:
            wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,11865463,Panika_na_osiedlu_przy_obozowisku_Romow_z_powodu_odry.html
            i tutaj:
            wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,11383664,Stowarzyszenie_NOMADA_o_rasizmie_miejskich_urzednikow.html
            Jak widać wątki budzą emocje tak wielkie, że aż chce się każdemu wypowiedzieć w sprawie.
            Kwestia przemijania, dla odmiany, pozostała bez echa:
            wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/5,35767,10571359,Tlumy_wroclawian_na_cmentarzu_na_Osobowicach__FOTO_.html
            Gazeta wywiera presję na tych urzędników, którzy są władni podjąć decyzję, zatrważa ich, przyprawia o niemoc. "Po co się narażać?" - myśli sobie urzędnik - "A nóż posądzą mnie o rasizm? O nietolerancję? O nienawiść na tle narodowościowym?". Stowarzyszenie Nomada może przecież złożyć zawiadomienie do prokuratury i choć niedostrzeżono by pewnie przestępstwa, to smród mógłby się ciągnąć miesiącami, może ktoś by wykorzystał chwilowe zawirowanie do niecnych celów? Może inne służby rozwiążą problem? Może ktoś inny się wychyli?

I o to właśnie chodzi, by w sprawie nic się nie działo. Gazeta co i rusz zamieszcza tekst o romskich dzieciach zmuszonych zjadać paprykarz z puszki (matka połyka część łez, reszta skapuje do konserwy, w tym czasie ojciec - zdjęcie, bodajże nr 9 - popala sobie Marlboro), wzbudzając niechęć wrocławian i przyciągając reklamodawców.

Po lekturze opinii pod artykułem dojść może każdy do wniosku, że niechęć do mieszkańców koczowiska jest ogromna, tak jak i potrzeba ich usunięcia. Gazeta stawia jednak milczące pytanie, czy opiniodawcy mają rację. Nie mają, stwierdza. Nie jest słuszną definicja, która uznaje za prawdę to, co twierdzi ogół. Gazeta jest tutaj niczym Kopernik, pokazuje właściwy, w jej mniemaniu, pogląd na sprawę. To, co twierdzi większość, jest błędne.
            Podobnie rzecz się ma w kwestii złodziejstwa. Ogół twierdzi, że kradzież nie jest powodem do chluby. I tu Gazeta jawi się nam jako Kopernik. Mylą się wszyscy z wyjątkiem Floriki: "To dobry chłopak, ukradnie wodę, przyniesie." Kradzież nie jest taka zła, ale pod jednym tylko warunkiem: tego czynu zabronionego musi się dopuścić Rom. To przecież jego styl życia, element odwiecznej kultury, tradycji przekazywanej z ojca na syna. Czy naprawdę chcielibyście upadku tej kilkusetletniej "kultury"?
            • straznik.wroclawski Re: . Nie dostrzeżono 14.07.12, 17:28
              Obiecuję czytać przed kliknięciem "wyślij".
              • Gość: aaa Re: . Nie dostrzeżono IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.13, 10:40
                Straznik miejski i czytanie?:D no nie rób sobie jaj. Jedyne do czego się nadajecie, to zbieranie psich gówienek, zresztą do tego was powołano w pierwotnej formie, zanim zaczęliście łupić ludzi z rozkazów burmistrzów i prezydentów.
            • tomek854 Re: . 14.07.12, 20:22
              Strażniku, fajnie jest wytykać gazecie co robi nie tak. Ale ja się zapytam Ciebie:

Czy wolno sobie obozować w dowolnym miejscu we Wrocławiu? Czy jak ja rozbiję sobie namiot na trawniku pod Panoramą Racławicką to też mogę liczyć na taką pobłażliwosć Ciebie i Twoich kolegów?

Bo jeśli nie wolno, to chyba nie byłoby niczym zdrożnym oczekiwać, że zrobicie z tym porządek?
              • straznik.wroclawski Re: . 14.07.12, 20:48
                wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,11874575,Milczenie_owiec_na_Redzinie__I_tylko_bacy_zal__FELIETON_.html
                Kilkanaście lat trwało usuwanie problemu owiec trzymanych na terenie, do którego "baca" nie miał tytułu prawnego.
                Obozowisko romskie jest problemem, każdy to widzi, ale sprawa jest traktowana z nadzwyczajną wprost delikatnością właśnie ze względu na narodowość jego mieszkańców.
                • kklement Rasizm a rebours ? 14.07.12, 20:59
                  Co ma narodowość dziko koczujących do rzeczy ? Prawo jest chyba równe dla wszystkich, niezależnie od narodowości, koloru skóry, płci, wyznania i preferencji łóżkowych ? A może coś przegapiłem na lekcjach WOS-u w ogólniaku ?
                  • tomek854 Re: Rasizm a rebours ? 14.07.12, 21:13
                    +1.
                    • straznik.wroclawski Re: Rasizm a rebours ? 15.07.12, 08:34
                      Tak, przwrotnie można stwierdzić, że obchodzenie się z Romem jak z jajem jest objawem rasizmu, ale byłoby to założenie błędne - są bowiem altanki we Wrocławiu zajmowane przez Polaków wytwarzających/znoszących ogromne ilości odpadów, nadużywających alkoholu metylowego i etylowego, kradnących metale z zamiarem ich odsprzedaży za bezcen w punkcie skupu złomu.
                      O tych naszych, rodzimych nieudacznikach Gazeta nie pisze tak chętnie, bo temat nie budzi żadnych emocji.
                      Rozwiązanie problemu też nie jest proste, bo przecież siłą usunąć nikogo nie można bez wyroku sądowego, a nawet z wyrokiem jest trudno, czego dowodem są liczne zablokowane eksmisje.
                      • tomek854 Re: Rasizm a rebours ? 15.07.12, 15:00
                        I biedni tacy nie macie żadnych możliwości wpływu na takie sytuacje? Nie możecie np. wlepiać mandatów za zaśmiecanie, co wiązałoby się z legitymowaniem takich ludzi i co by dla nich było uciążliwe do tego stopnia, że sami by się wynieśli?
                • tomek854 Re: . 14.07.12, 21:15
                  To jest usprawiedliwienie?

"W innym przypadku zajęło nam kilkanaście lat, a tam to był Polak, a tu są Romowie, to wolimy się obchodzić jak ze zgniłym jajkiem, bo jeszcze ktoś nam rasizm zarzuci?"

Strażniku, no proszę Cię...

A z drugiej strony... Może to jest sposób na Was? Skoro narodowość jest dla Was taka istotna, to ja od dzisiaj zacznę krzyczeć że jestem Romem kiedy będę parkował na zakazie albo pił piwko w parku - czy dzięki temu dla Straży Miejskiej będe nietykalny (przepraszam, będziecie podchodzić do mnie z niezmierną delikatnością z uwagi na moją narodowość - to jest oficjalne określenie)?
                  • straznik.wroclawski Re: . 15.07.12, 08:52
                    Nie nam, lecz odpowiedzialnym za ten stan urzędom. My jedynie asystowaliśmy przy usuwaniu owiec. My jedynie ratowaliśmy życie ludzkie, narażając własne, gdy "baca" rzucił się z siekierą na uczestników akcji.
                    Dla nas narodowość nie ma znaczenia, bo każdy jest wobec prawa równy, ale są stowarzyszenia, gazety, które uważają, że są nacje równiejsze wobec prawa, a wszelkie próby wyegzekwowania stosowania się do jego przepisów opisywane są tak:
                    W ostatnim czasie Romowie rumuńscy wielokrotnie nachodzeni przez strażników miejskich, policję, sanepid i pracowników MOPS słyszeli groźby eksmisji. Łączymy te dwie sprawy, ponieważ jest dla nas oczywiste, że straszenie przez strażników miejskich eksmisją z dnia na dzień grupy 70 osób pochodzenia romskiego jest rasizmem i pogwałceniem praw człowieka. Z tej też perspektywy problem pracowników wielkiej międzynarodowej korporacji jest również problemem rumuńskich Romów i osób wyróżniających się na tle większościowego społeczeństwa. Różnica jednak polega na tym, że szef korporacji może udać się do rady miasta, a rumuńscy Romowie od urzędników miejskich mogą dostać tylko nakaz eksmisji.
                    wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,11383664,Stowarzyszenie_NOMADA_o_rasizmie_miejskich_urzednikow.html
                    Stąd obawa przed zdecydowanym działaniem, wymagającym współdziałania wielu służb. SM ma tutaj akurat najmniej do powiedzenia.
                    Idelanym rozwiązaniem, z punktu widzenia tych, którzy są rozkochani w kulturze romskie,j byłoby podarowanie mieszkańcom koczowiska mieszkań komunalnych i wypłacanie renty, tak aby mogli oni bez obaw, co przyniesie jutro, popalać Marlboro.
                    • tomek854 Re: . 15.07.12, 15:01
                      No tak, to całe stowarzyszenie Nomad to jakaś kpina jest.
                    • Gość: szampans Re: . IP: *.acn.waw.pl 09.08.12, 14:09
                      Widziałem w Czechach bloki oddane Romom. Każdy blok, to po roku kompletna ruina, nadająca się wyłącznie do rozbiórki.
                      Tolerancja względem tych ludzi nic nie daje. Mają oni własne bezprawie (bo prawem nazwać tego nie można) i tylko daleko posunięte, bezwzględne restrykcje mogą im przemówić do rozumu.
                  • Gość: Max Re: . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.12, 10:43
                    To jest przede wszystkim problem Straży Granicznej, która jakby nie istnieje. A poza tym, gdzie jest Sanepid, przecież ta dzicz stwarza zagrożenie epidemiologiczne.
        • Gość: smrodek71 Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.4-3.cable.virginmedia.com 14.07.12, 12:05
          ciekawe czy jakby się zagnieździli ci pod domem to też byłbyś taki broniący ich...........
          • Gość: mozecie_mi_skoczyc siem romy nigdy pisac nie umialy IP: *.dynamic.mnet-online.de 14.07.12, 12:52
            ale romy paszporty polskie miec chcialy
            walom romy do miasta rzymskiego agrypiny
            pszporty chca polskie romy z ambasady prl
            a nie z cyganskiej albo innej"wyznaniowej" gminy
            tam ludzie bardzo zyczliwe siem zbieraja
            romom,analfabetom deklaracje paszportowe wypelniaja
            ludzie,urzedniki,"dyplomaty widza na monitorach"
            ze romy i cygany do wszystkiego zawsze skore
            i zadnych mi tu wymyslow sobie nie zycze
            bo swoich chlopakow jeszcze dzisiaj skrzycze
            a was wszystkich wyslemy po kawalku w betonie
            nad baloton,albo dla norweskich rybek w poklonie !!!!

czy siem rozumiemy,czy potrzebujecie jeszcze jednej "zaloby narodowej" ?
        • aro7 to może z nimi wolno zamieszkasz ?? 14.07.12, 12:45
          Tyle, że Ci na to nie pozwolą.. hehe albo będziesz robił za służbę do wszystkiego jak to gadź, do tych zajęć, których Rom się brzydzi i kodeks mu nie pozwala.. więc robia to dzieci i ich kobiety..
          a taka niesłychana bierność służb porządkowych nakręca nastroje nazi-faszystowskie
          kiedy ludzie widzą, że jedna grupa łamie wszystkie możliwe przepisy a oni sa ścigani i karani, za co tylko sie da.. pietruszki sprzedaż, grilla, piwo.. itp
        • tomek854 Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja 14.07.12, 13:43
          Gość portalu: złodziej_z_torunia napisał(a):

> Odczep się od tych ludzi,mieszkają jak chcą i są wolni.

Wolność kończy się tam, gdzie narusza wolność innych. Pilnuje tego prawo. Czyli możesz sobie mieszkać jak chcesz, tak długo, jak robisz to zgodnie z prawem.
        • Gość: AQQ Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.wroclaw.mm.pl 14.07.12, 16:01
          Wolność możesz mieć - jak sobie na nią zapracujesz. Póki co to jest pasożytnictwo, podobnie jak w przypadku obdartusów żebrzących w przejściu Świdnickim w rytm rzępolenia wyrtułoza kiwającego się pod ścianą.
          • Gość: złodziej_z_torunia Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 17:28
            Widzę że już nawet nie czujesz co to wolność,nawet nie możesz sobie tego wyobrazić.Współczuję.
            • Gość: Madafaka Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.wroclaw.mm.pl 14.07.12, 19:20
              Ręce opadają. To może inaczej - czaisz ziomek tę różnicę między wolnością a opie...niem się na koszt innych? Joł?
              Dorośnie później taki jeden z drugim i zacznie łapę wyciągać po socjal, bo on jest wolny.
        • Gość: aaaa Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.13, 10:37
          Jesteś głupi, czy nienormalny? Ci ludzie po prostu kradną. Kradną grunt, wodę, nawet prąd pod***erdalają. Zebrzą i okradają ludzi na ulicach. I na dodatek jakieś durne organizacja mają czelność ich wspierac, dzięki takim cymbałom jak ty. Zwykły obywatel, Polak ma gorzej od tych złodziei, na żadne wsparcie nie moze liczyć
      • Gość: ? Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 09:03
        Bo polskie państwo potrafi pokazać swoją moc jedynie gdy ma do czynienia ze zwykłym śmiertelnikiem, gdy ma zająć się patologią (jak opisywana w artykule cygańska dzicz), zbrodniarzem (jak np. niejaka Wolińska), czy też wielomilionowym oszustem (np. Gąsiorowski), to wówczas zachowuje się niczym impotent, totalny bezwład!
      • mandaryna.1 Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja 14.07.12, 15:53
        A co to za Polska? To ludzie bez ojczyzny,czy Polaków emigrujących tez gdzies tak traktuja?Wstyd dla Polski,a w ogóle to świat się wali,bieda coraz większa,A przeciez to są ludzie,a żyja gorzej jak bezpańskie psy.

Gość portalu: klops napisał(a):

> A to Polska właśnie. Państwo bezsilne wobec patologii. Przecież ci ludzie narus
        > zają z 50 przepisów od sanitarnych począwszy, przez porządkowe, emigracyjne i B
        > óg wie jakie jeszcze. Już z tego powodu należałoby te slumsy zburzyć a ich loka
        > torów deportować. Reakcja powinna być natychmiastowa. Ale oczywiście - jak to w
        > Polsce - nie da się.
        >
        > Polskie państwo lubi sprawować swoją władzę nad zwykłymi obywatelami - Kowalski
        > mi i Nowakami, którzy wstają rano do roboty i tyrają przez cały tydzień żeby sp
        > łacić kredyty. Takimi ludźmi najłatwiej rządzić, bo łatwo im dokręcić śrubę - w
        > lepić mandat, podnieść podatki, postraszyć prokuratorem.
        >
        > Ale wobec ludzi żyjących poza (i ponad) prawem państwo jest bezsilne. Oni się n
        > iczym nie przejmują, więc nie ma na nich bata. Udawajmy więc, że problemu nie m
        > a a za wszystko zapłacą Kowalscy...
    • kklement Wyborcza trzyma poziom. Poziom dna szamba. 14.07.12, 08:51
      Gazeta, która pozwala człowiekowi poczuć się przez chwilę jasnowidzem - widzisz tytuł i już od razu znasz treść. A zatem od razu będzie wiadomo, że pojawią się mili, sympatyczni Cyg... tfu, ROMOWIE, naturalnie z dziećmi, dla których są troskliwymi rodzicami, a drugą stronę, czyli Polaków, reprezentować będą postacie - klisze: blokersi (ksywka "Łysy" - cóż za paroksyzm dziennikarskiej pomysłowości), pijaczkowie i tępe dewotki, powtarzające plotki.

Mój kolega z pracy mieszka przy ul. Kamieńskiego i opowiada mi czasami, jak wygląda sąsiedztwo tego cygańskiego obozowiska - dokładnie tak, jak można by się domyślać znając tę nację. Myślę, że swoim paszkwilem to tępe dziewuszysko napluło w twarz ludziom mieszkającym na Kamieńskiego.

Od pewnego czasu nie kupuję już tego szmatławca i jak widać była to słuszna decyzja.
      • Gość: ? Re: Wyborcza trzyma poziom. Poziom dna szamba. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 08:59
        Jest dokładnie tak jak piszesz. Kiedy wreszcie odpowiednie władze zajmą się likwidacją tego rozsadnika zarazy (cygańskiego obozowiska), czy czekają na wybuch epidemii dżumy?
        • Gość: inn Re: Wyborcza trzyma poziom. Poziom dna szamba. IP: *.internetia.net.pl 14.07.12, 21:51
          przed dzumą będa wszy ,świerzb bo bawią się na placu zabaw w parku i tam dzieci maja styczność i możliwość złapania tego czegoś,chociaż moja córka mówi że jak sa na placyku to inne dzieci wymiata ...nie dziwię się.
          Absolutnie nie mam nic przeciwko obcokrajowcom ale! niech to ma ręce i nogi a nie żeby siali postrach wśród mieszkańców.
          Ukradli już wszystko co mogli ,wody nie daję ,przepraszam ale nie można inaczej.Sądzę że nawet gdyby zaproponowano im inne warunki i tak nie skorzystają bo nie potrafią.
          Pamiętam jeszcze jak mieszkali na Irysowej było jakoś spokojniej i czyściej wygladali ale obecnie po prostu się rozpanoszyli.
          Od tego sa władze by za moje podatki uporzadkować tę sprawę.Córka boi się wracać sama ze szkoły bo straszą ich po drodze,ech ...
      • Gość: salea Re: Wyborcza trzyma poziom. Poziom dna szamba. IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 09:57
        W pełni się z Tobą zgadzam - mieszkam przy Kamieńskiego i, szczerze mówiąc, poczułam się jakby ktoś dał mi w twarz.
      • Gość: kiki Ten artykuł to "dziennikarski" szwindel IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 10:40
        Postacie w tym artykule zmyślone. Łysy przygotował kastet i pałkę, ale za to poprawnie nazywa Cyganów Romami.
        • tomek854 Re: Ten artykuł to "dziennikarski" szwindel 14.07.12, 13:28
          Gość portalu: kiki napisał(a):

> Postacie w tym artykule zmyślone. Łysy przygotował kastet i pałkę, ale za to po
          > prawnie nazywa Cyganów Romami.

Wszyscy nazywają ich Romami - nawet dziecko podłapało i woła "pie...ny Romie" czy jakoś tak :D
        • Gość: lux Re: Ten artykuł to "dziennikarski" szwindel IP: *.96.80.62.telemedia.pl 15.07.12, 19:29
          szacun dla zioma "Łysego" bo w nim cała nadzieja na zrobienie porządku na Kamieńskiego
    • Gość: Zdziwiony O co chodzi? IP: *.play-internet.pl 14.07.12, 08:51
      Dziwny jest ten artykuł. Kończy się jakby w þół zdania, nie wiadomo o co chodzi. Miał poinformować o odrze, o tym, że romi źli, albo, że dobrzy? Nie wiem, czytałem, liczyłem na jakąś puentę, a tu nagle urwało. Żadnych komentarzy włodarzy, służb co dalej, czy po prostu mają tam kolejną zimę koczować, chorować, a ludzie omijać?
      • Gość: PsssSs Artykuł absolutnie żałosny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 09:58
        Chodzi o to, że źli Polacy - skinheadzi albo emeryci mohery, oraz "dobzi" tylko pokrzywdzeni przez wszystko i wszystkich cyganie, ktorych trzeba "tolerować". Że kradną, żebrają, śmierdza, zyja na dziko ? łojojoj, no trudno.

polaczki MUSZĄ ich tolerować.

Kto nie toleruje złodziejstwa, żebractwa i życia na koszt innych ten NIETOLERANCYJNY FASZYSTA I NAZIOL. i moher i ciemnogrodzinanin i prymityw i zaściankowiec.

Coś do dodania ?
        • Gość: ? Re: Artykuł absolutnie żałosny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 10:12
          Jak sądzę, autorka artykułu przygotowuje się do coming out-u, a artykuł ma przygotować pod to grunt, takie stopniowanie napięcia.
    • Gość: turystka Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.238.64.27.ip.abpl.pl 14.07.12, 09:34
      niech pani dziennikarka nie pisze głupot,że ci biedni romowie przyjechali tu z powodu biedy w Rumunii.Może niech tam pojedzie i zobaczy jak Rumunii żyję.Tylko nie nad Morze Czarne, tylko przejedzie się po kraju. Jest na peweno biedniej niż u nas, chociaż nie wszędzie.Przejechałam z polecakiem ten kraj od gór Marameroszu na południe.Rumunii pracują, budują nowe domy, są życzliwi.Suczawa- miasto nadgraniczne z Ukrainą.Stamtąd zaczęłam swój pobyt w Rumunii.I tam w 2007 r. na ulicach były już zainstalowane światła z wyznacznikiem ile sukund do zmiany, o czym u nas nawet się nie śniło.Baia Mare, Satu Mare- przepiękne, czyste miasta.I jeden problem dla tego kraju- Cyganie.Którzy robią wszystko,żeby mieć pieniądze a nie pracować. Dlatego wyjeżdżają na zachód i tak jak te biedne "romki" skarżą się,że tam nie ma dla nich życia. Pewno nie, bo Rumunia ostatnio ostro się wzięła ,za ich lenistwo, kradzieże itp. styl życia .Więc przyjeżdżają i biorą na litość "dziennikarkę" z Wyborczej, która w swej politpoprawności łyka bzdury,które jej wciskają. Na własne oczy widziałam nowe wille, ociekające złoconymi ozdobami,wybudowane za pieniądze "zapracowane" na zachodzie. Wiele stoi jeszcze niewykończonych, bo właściciele przebywają może właśnie we Wrocławiu i zarabiają na budowę. Proponuję ,żeby zanim pani z gazety napisze cos takiego co spłodziła, żeby najpiewr pojechała tam i zobaczyła tych "biedaków" w swoim kraju.
    • Gość: Mieszkanka Ludzie we Wrocławiu durni, a nie dobrzy. IP: *.finemedia.pl 14.07.12, 10:26
      A już szczyt osiągnęła autorka, Marzena Żuchowicz.

Ludzie zamiast przestać dawać żebrakom pieniądze, wyciągną 2 czy 5 złotych i poczują się przez to lepiej. Jakim kretynem trzeba być, żeby myśleć, że się komukolwiek w ten sposób pomaga?

Miasto też nie lepsze - taki durny przykład - kontener - jak się mój blok wybudował, to za kontener na śmieci płaciliśmy 50 zł. miesięcznie (razy ileśtam mieszkań). Ciekawe ile zapłacili za kontener Cyganie? (tak - Cyganie, bo Cygan i Rom to nie to samo. Warto się douczyć, Marzeno Żuchowicz). Kto zasponsorował im ten kontener? Wszyscy wrocławianie, w tym także mieszkańcy Kamieńskiego. Nic, trzeba spadać z tego durnego miasta i wesprzeć swoimi podatkami jakąś gminę podmiejską, a nie utrzymywać bandę kretynów po pierwszę i bandę nierobów po drugie.

Mieszkańcy Kamieńskiego, może jakiś pozew zbiorowy przeciwko Marzenie Żuchowicz, która was tak oszkalowała?
      • katonzwybiorczej Re: Ludzie we Wrocławiu durni, a nie dobrzy. 14.07.12, 10:52
        Ciekawe co na to wszystko developerzy?
        Czy w okolicy Romów (którzy jak wiadomo, zwiększają swoje "wpływy") powstanie osiedle o nazwie ROMA VILLAGE?
        Według mnie, tolerancyjne i europejskie lewaki powinny zorganizować i nagłościć akcje pt.
        "Indeksy dla Romów". 20 indeksów np. na Wydziale matematyki i informatyki UWr oraz 10 ideksów na Wydział Prawa, to cudowna wędka dla tych ciekawych, kolorowych jak gejowska flaga, ludzi.
        Dajmy im szansę!

Wpisujcie co może zrobić Rom z indeksem?
        (Zakładamy, że Rom wie co to jest indeks)
        • Gość: z Re: Ludzie we Wrocławiu durni, a nie dobrzy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.12, 11:07
          Jasne, ptysiu, już sobie poukładałeś i puszufladkowałeś wszystkie nacje, prawda? Nie zdziw się więc, gdy gdzieś za granicą ktoś kopnie cię w dvpsko tylko dlatego, że masz polski paszport, a twoi pobratymcy "robią wiochę" drąc ryja, chlejąc i rzygając na ulicy - więc całe polactwo trzeba potraktować "równo" z góry. Tak samo jak ty traktujesz Cyganów vel Romów, tępy kołku.
          • katonzwybiorczej Re: Ludzie we Wrocławiu durni, a nie dobrzy. 14.07.12, 11:39
            Nigdy nie patrzę z góry na Romów!
            No może dosłownie to tak, bo jestem zazwyczaj wyższy, można by rzec dużo, dużo bardziej wartoś....pfu... "większy" od większości Romów.
            Ale Romowie to przecież i ludzie nauki, prawa i znani architekci krajobrazu, ale i również architekci wnętrz.
            A wiesz kołku, że to właśnie od Cyganów vel Romów powstała nazwa CD-ROM?!
            A wiesz dlaczego?
          • Gość: Gagi Re: Ludzie we Wrocławiu durni, a nie dobrzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 14:34
            Durniu Polacy na zachodzie ciężko pracuję i swoją pracą zasłużyli sobie na szacunek, chociaż długo musieli walczyć z krzywdzącymi stereotypami . Oczywiście w jakimś procencie jedzie tam polska patologia, ale z nią się tam nikt nie pieści i ! Zgodnie ze standardami europejskimi deportuje ich do kraju i tyle "ptysiu". Wolność człowieka jest tak długo dopóki nie narusza wolności drugiego człowieka ! Nasze państwo jest chore, na swoiście pojmowaną demokrację , która swoim twardymi prawami surowo gani tubylców, a toleruje przybyszów ludzi żyjących na nasz koszt. Bardzo podoba mi się pomysł na pozew zbiorowy przeciw autorce tego nierzetelnego, kłamliwego artykułu. Może Rada Etyki Mediów zajmie się panną ? Chociaż wszyscy wiedzą, że za tymi tekstami stoi guru Adaś Michnik i Agora. To ci ludzie starają się nam wyznaczać granice co poprawne , a co nie godne "europejczyka" . Tylko Michniku czas płynie i lud coraz mądrzejszy i na wasze wybiórcze sztuczki już się nie łapie . Co robi Adaś i jego świta ? Przywołują na pomoc Urbana i Paliknota :). Nie z nami te numery Michniku :). Polacy zmądrzeli i nie dadzą się prowadzić na manowce "tym z wybranych" !
          • Gość: Dżon Re: Ludzie we Wrocławiu durni, a nie dobrzy. IP: *.wroclaw.mm.pl 15.07.12, 00:58
            Zawsze kwestia statystyki, szanowny panie. Nikt wszystkich nacji nie szufladkuje według widzimisię, BO TAK. Statystycznie wychodzi na to, że niestety patologia to patologia, a porządni cierpią niejako przy okazji.

Polecam spojrzeć na świat nieco szerzej niż "Stefan Wiesław z Piździchowa raz był Polonezem w Świdnicy i nikt go strąbił, zaczem wieśniactwo nie generuje problemów w ruchu drogowym w większych aglomeracjach".
    • rwaku Wiadomo skąd przybyli. 14.07.12, 11:08
      To nie są wrocławscy Romowie. Wrocławscy mieszkają, w większości, na Brochowie. Ci z Kamieńskiego przybyli z Rumunii. A co na to straż graniczna? Sprawa prosta, d e p o r t a c j a!
      A jeśli Dutkiewicz jest taki dobrotliwy to niech zaprosi Cyganów do swojej wiochy!
      • sverir Re: Wiadomo skąd przybyli. 14.07.12, 15:15
        Straż graniczna nic na to, bo Rumunia jest w UE.
      • Gość: Piter Re: Wiadomo skąd przybyli. IP: *.bb.sky.com 10.08.12, 09:56
        Niestety Rumuniajest w UE więc deportacja im nie grozi
    • mandolinka.bramborova Wrocław to nie jest miasto dla uczciwych ludzi 14.07.12, 11:14

> Turyści z całego świata! Bezdomni! Studenci niemogący znaleźć lokum!
      > Czytajcie i się cieszcie!
      > Mamy dla Was miejsce, w którym można rozbić obozowisko!
      > Władze Was stamtąd nie wykurzą! Kanary Was nie będą sprawdzać na trasie do cent
      > rum!
      > We Wrocławiu odkryto raj!!!

kanar dorwie studenta, który nie kupił biletu, bo biletomat nie działał, ale nie ruszy śmierdzącego i żebrzącego Cygana.

opieka społeczna odbierze dziecko normalnej rodzinie, bo dziewczynka narysowała pana z siusiakiem (mimo opinii psychologa, że to nie wynika z molestowania), ale pozwalają, by po mieście biegały brudne, bose, chore na odrę dzieciaki i żebrały (żebractwo dzieci jest wykroczeniem!).

policja i straż miejska wypiszą mandat muzykantowi, który sobie brzdąka na gitarze na Oławskiej i go przepędzą, ale nie ruszy żebraków, którzy szarpią za rękaw klientów w ogródkach na Rynku czy podróżnych na dworcach...

Ale - więcej tolerancji, wrocławianie!

obywatelka.wordpress.com/2012/07/14/wroclaw-dla-romow/
      • Gość: we Policja nie bije. A powinna. IP: *.cdma.centertel.pl 14.07.12, 11:39
        W tym konkretnie przypadku. Mocno.
      • straznik.wroclawski Re: Wrocław to nie jest miasto dla uczciwych ludz 14.07.12, 15:30
        wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,11400943,Co_sie_nie_wydarzylo_na_koczowisku_przy_Kamienskiego_.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Wroc%C5%82aw_gazeta
        • mandolinka.bramborova Re: Wrocław to nie jest miasto dla uczciwych ludz 15.07.12, 20:59
          A miałam takie dobre zdanie o Harłukowiczu, jak widać niesłusznie.
    • treoko Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja n... 14.07.12, 12:14
      To nie Rumun ukradł mi rower spod domu, tylko Polak. To nie Rumun ukradł mi telefon z biurka w pracy, tylko Polak. Natomiast to nie Polak pomógł mojej córce na ul. Świdnickiej we Wrocławiu podnieść się z ziemi, kiedy upadła na rowerze, tylko Rumun. A uwierzcie mi - Polaków było tam dużo więcej! Rumun był tylko jeden - z żoną i trójką dzieci. Była sobota popołudniu, czas jak najbardziej na rodzinny spacer. To są ludzie jak my! Czasami o dużo większym sercu, niż my. To nie nasza wina, ale też nie ich wina, że w swoim kraju nie mają warunków do życia. Zobaczcie - jakie mają warunki tutaj, a mimo to cieszą się z nich! Myślicie, że łatwo jest żyć w obcym kraju, w którym nie są u siebie i słyszą/widzą to na każdym kroku? A złodzieje trafiają się w każdym narodzie. Polacy nie stanowią tu wyjątku.
      • Gość: amel.ka Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 12:23
        Może i zdarzają się dobrzy ludzi wśród Romów, ale nie bez powodu mają tak negatywną opinię... na własne oczy widziałam jak pracowałam w sklepie jak przychodzili z całą rodziną, robili zamieszanie, kupowali cośtam a drugie tyle wynosili pod kurtką...:/ a inna z kolei zwyzywała mnie jak jej nie chciałam dać pieniędzy na ulicy...
      • Gość: janisko Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 12:29
        Tylko dlatego, że Polaków jest we Wrocławiu więcej niż Romów (o, jak dobrze).
      • Gość: ubu król Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.play-internet.pl 14.07.12, 12:40
        z polskimi squattersami policja jakoś szybko sobie radzi, a tu nic..
        nie chce się? brzydzą sie?
        większe serce? człowiek? to chyba krowa ma większe.. jak uważasz, ze Romowie są tacy tolerancyjni to sobie wygooglaj i kodeks honorowy i kto to jest i jak traktowany Gadź- czyli nieRom. to taka kategoria podludzi, stworzonych by im żyło się lepiej..
      • sverir Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja 14.07.12, 15:16
        Ciekawe czy gdyby policzyć odsetek pomagających i kradnących wśród Polaków i Rumunów/Romów, to wyszłoby to tak, jak opisujesz?
      • Gość: miś Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 16:28
        Bo białas boi się dotknąć cudzego dziecka żeby nie dostać od pedofilów i innych takich.

Obserwowałam jak cyganki przyszły do sklepu kupić drobną zabawkę dla dziecka przynosząc 200 zł w jednym banknocie. Sprzedawczyni wzmogła czujność a i tak kobitki wyszły bez zakupu ale ze swoją gotówką i z resztą od 200 zł za zabawkę watrą kilka zł. którą zdecydowały się najpierw wziąć potem od razu oddać.
        Mistrzynie świata.
    • Gość: cminusminus Popieram Łysego. Trzymam za niego kciuki! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.07.12, 13:32
      Popieram Łysego. Trzymam za niego kciuki!
    • tomek854 Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja 14.07.12, 13:40
      Dla porównania. Koło mojej firmy, w małym miasteczku pod Glasgow, zatrzymali się tzw. Irish Travelers (lub, jesli ktoś woli mniej poprawnie politycznie, Pickeys). To nie są Romowie, ale kultura podobna - kto oglądał Snatch, tam Brad Pitt grał jednego z nich.

NIby zapomniany przez wszystkich obszar przemysłowy, jednak na wezwanie mojej firmy policja zajęła się sprawą. Wg prawa które daje tam jakieś prawa Travellersom mogą oni się zatrzymywać do tygodnia. Siódmego dnia podjechała policja, kazała im posprzątać i stała w radiowozie póki oni nie posprzątali wszystkich śmieci do wielkich worków, takich w jakich kupuje się żwir na budowę.

Widząc, że nie ma dyskusji, nasi "sąsiedzi" posprzątali grzecznie, podpięli swoje przyczepy kempingowe do swojego jaguara oraz dwóch transitów i wynieśli się w siną dal.

Nie jest to pierwszy raz kiedy parkują tam travellersi, bardzo się ciesze, że policja przypilnowała ich tym razem, żeby posprzątali, bo popatrzcie tylko na zdjęcie:
      img528.imageshack.us/img528/621/img2220m.jpg
      Te dwa wielkie wory to ilość śmieci, którą pozostawiły po sobie w ciągu tygodnia trzy rodziny w przyczepach campingowych. Gdyby nie to, że policja kazałaby im to posprzątać, to wszystko walało by się po okolicy.

Straty tym razem też niewielkie - ukradli tylko kilkanaście drewnianych palet z podwórka firmy ktorych nie zdążyliśmy schować do środka magazynu...

A po co o tym piszę? A po to, że jak miasto chce, to się może z takim problemem uporać. I nikt nie krzyczy o rasiźmie i nietolerancji - po prostu wystarczy przypilnowac, żeby przestrzegane było prawo.

A że obóz duży? Cóż, trzeba było reagować wcześniej. "Zaszyj dziurkę póki mała, mama Zosię przestrzegała" mówi dziecięcy wierszyk...
      • niewypadek Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja 09.08.12, 20:45
        Nie widze tu rozwiazania problemu o ktorym wspominasz. Raczej zepchniecie problemu na kogos kto bedzie ich kolejnym sasiadem. Skoro sypiemy przyslowiami to policja postapila w mysl powiedzenia moja chata z kraja.
    • Gość: jaca Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.centertel.pl 14.07.12, 14:06
      oki a gdzie???
      • Gość: Chris A program integracyjny istnieje? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 14.07.12, 15:13
        Nauka jezyka, zawodu, szkola dla dzieci. Bez tego ten problem nie zniknie. Sytuacja w Rumuni i Bulgarii jest taka ze do Polski bedzie przyjezdzalo coraz wjecej Romow. A przynajmniej ci ktorym nie powiedzie sie w Czechach i na Slowacji.
    • taze.ga Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja n... 14.07.12, 17:11
      tu mamy nieco inne spojrzenie na Cyganów, zapoznajcie się www.jednizwielu.pl
    • taze.ga Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja n... 14.07.12, 17:13
      jednizwielu.pl/
      • tomek854 Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja 14.07.12, 20:24
        Problem w tym, że ten portal równie dobrze mógłby nazywać się "jedyni z wielu"...
    • januszz4 A ten rower? 15.07.12, 00:19
      Warto by się zainteresować z czyjej piwnicy pochodzi ten rower, którego tylne koło widać na zdjęciu.
    • Gość: DW Własnie piję kawę w drodze na Rysy! IP: 78.133.191.* 15.07.12, 09:08
      Pozdrowienia z TATR i ch...j z cyganami tam!
      • Gość: szpieg Re: Własnie piję kawę w drodze na Rysy! IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.12, 20:12
        To co wy tam w GTS Poland też macie urlopy?
        • katonzwybiorczej rower na zdjęciu i kwestia romska 15.07.12, 21:38
          Wpisujcie wasze typy skąd Romy mają rower?
          1) głowa rodziny kupiła ten rower na raty, a w banku romska głowa rodziny przedstawiła....zaświadczenie o zarobkach i umowę na czas...NIEOKREŚLONY!*
          2) rower został znaleziony w pobliskiej piwnicy
          3) Romy sprzedały 2 złote sygnety i kupiły sobie rower w sklepie tak jak normalni ludzie

Jeśeli wybrałeś odpowiedź nr 3) odpowiedz skąd Romy miały 2 sygnety?

* przy odpowiedzi nr 1) obowiązuje zakaz śmiania się nałożony przez lewactwo UE !
    • anna-888 Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja n... 09.08.12, 16:01

Straszne to obozowisko cyganow w cywilizowanym swiecie. Biedne dzieci - brak slow !!
    • anna-888 Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja n... 09.08.12, 16:01
      Straszne to obozowisko cyganow w cywilizowanym swiecie. Biedne dzieci - brak slow !!
    • szewc_z_pasja w kwestii budowania szopy do mieszkania 09.08.12, 21:13
      wdeska.wordpress.com/
    • od-or Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja n... 18.03.13, 12:02
      gdybym się modlił modlitwa moja wyglądałaby tak boże chroń mój dom od wszystkich plag egipskich ale najbardziej od cyganów.
    • feldkurat-katz Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja n... 18.03.13, 12:19
      Nie należy zapominać , że w 1939 roku ok. 50 tysiącom polskich żołnierzy Rumunia udzieliła schronienia i patrzyła przez palce na ucieczkę ok 40 000 z nich do Francji w celu walki z Niemcami . I w tym sensie mamy jakiś dług wdzięczności wobec Rumunii . Dlatego problem ten powinien być rozwiązany bez rasistowskich ekscesów. W naszym kraju istnieje dosyć bogata mniejszość Romska i może wspólnie z polakami Romskimi dałoby sie ten problem rozwiązać .
      • Gość: ala Re: Wrocławscy Romowie: Ludzie tu dobrzy, policja IP: *.56.220-216.q9.net 18.03.13, 17:12
        co ma rzad rumunski z 1939 roku to cyganow cepie ?
      • Gość: DW Chłopie!!! To cię poniosło!! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.03.13, 20:14
        Nie porównuj ich do zwykłych Rumunów. Przez tych wszarzy słowo Rumun nabiera negatywnego znaczenie, uwierz mi, że Oni tez nie sa tym zadowoleni.
    • Gość: DW Raz gonili mnie Cyganie. IP: *.217.146.194.generacja.pl 31.03.13, 19:03
      Na szczęście wbiegłem do urzędu pracy i wtedy
      odpuścili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka