usz_misiatek 28.08.12, 14:33 No co za baran, rece opadaja... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Camparis Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 14:46 Niestety jak tak dalej pójdzie to miasto będzie musiało zainwestować w radary robiące zdjęcia tym "baranom od czerwonego". Skoro nie przeraża ich możliwość zrobienia komuś krzywdy, to może przerazi ich uszczuplenie konta bankowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Szczupak Jak mógł potrącić matkę, jak matka siedzi z tyłu? IP: *.superkabel.de 28.08.12, 15:40 Matka siedzi z tyłu!!! (Tak powiedział!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_ze_wsi Re: Jak mógł potrącić matkę, jak matka siedzi z t 28.08.12, 17:00 Czy otrzyma mandat, czy też tak jak senatorowi Obremskiemu się mu upiecze? Powinien tylko na Tłiterze albo Fejsbuku, albo na enka przeprosić, okazać skruchę i w szpitalu odwiedzić poszkodowane osoby. I już może liczyć na uścisk dłoni samego komendanta policji. Zrobili przeceiż to samo: on i senator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matkujący Re: Jak mógł potrącić matkę, jak matka siedzi z t IP: *.e-wro.net.pl 21.09.12, 07:10 Na sąsiednim skrzyzowaniu (przy Borowskiej) o podobnej porze próbowałem wejść z wózkiem na pasy (bez świateł) Jedzie kobita i rozpędza się. Głupio jej się zrobiło jak zobaczyła, że się boję wejść z wózkiem i przy samych pasach odwróciła głowę w przeciwną stronę Za nią w pewnej odległości na długiej prostej rozpędzają się auta, Wykorzystałem fakt że była duża przerwa i jechała L-ka, które z natury jadą wolno i obok instruktor powinien uczyć że piesi mają pierwszeństwo, wkroczyłem na jezdnie i przyglądam się kiedy kursant zdejmie nogę z gazu, o hamowaniu już nie wspomnę. Kursant jak to kursant długo nogę przenosi i albo zaczął energicznie hamować albo mu pomógł instruktor , gdy byli jeszcze daleko od przejścia , jakieś 20 m, słyszę bum. Na L-kę wjechał następny piratujący. Tak się u nas właśnie jeździ. W doopie mamy pieszych przy przejściach. W doopie mamy matki i ojców z wózkami W doopie mamy L-ki . Życzę udanego klepania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trafka 73 Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 23:45 O , może je zafundujesz mądralo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.e-wro.net.pl 21.09.12, 06:53 > O , może je zafundujesz mądralo ? Każdy bank zafunduje jeśli dostanie połowę z zysków. Odpowiedz Link Zgłoś
zalep Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 28.08.12, 15:08 Trzeba jeszcze nauczyć tłumy baranów (kierowców) poruszania się po skrzyżowaniu z ruchem okrężnym tuż obok Sky Tower'a. Ostatnio piękna kobieta nawtykała mi tyle obelg że w końcu wysiadłem z auta i dowiedziałem się że jestem baran i zajechałem drogę jadąc po zewnętrznym pasie. Jak szaleńcy wrócą z wakacji to będzie tam niezła jatka. Codziennie rano muszę hamować i patrzeć jak z lewej przed moim nosem zasuwa super wykształcony i świadomy kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.e-wro.net.pl 28.08.12, 15:16 Bo po rondzie jedzie się wewnętrznym pasem a na zewnętrzny zjeżdża dopiero gdy chce się rondo opuścić. Na rondzie na Bielanach można to dobrze zaobserwować. Wyjeżdża gamoń z Czekoladowej (z Kleciny) i mimo że che zjechać dopiero pod Decathlona to zapieprza cały czas zewnętrznym pasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.tktelekom.pl 28.08.12, 15:53 > Bo po rondzie jedzie się wewnętrznym pasem a na zewnętrzny zjeżdża dopiero gdy > chce się rondo opuścić. Niestety nie ma takiego obowiązku, a widzę to niemalże codziennie na rondzie Małopanewskiej przy Magnolia Park. Ludzie kompletnie nie potrafią jeździć po rondach, a i rzadkością jest włączanie lewego kierunkowskazu podczas gdy chcemy skręcić na trzecim zjeździe (niby skręcamy w lewo). Odpowiedz Link Zgłoś
kinemator Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 28.08.12, 16:15 > Ludzie kompletnie nie potrafią jeździć po rondach, a i rzadkością jest włączani > e lewego kierunkowskazu podczas gdy chcemy skręcić na trzecim zjeździe (niby sk > ręcamy w lewo). To dobrze, że nie włączają, bo nie ma takiego obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wro Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.e-wro.net.pl 29.08.12, 07:32 > To dobrze, że nie włączają, bo nie ma takiego obowiązku. A powinien być. Tak samo jak powinien być przepis o przepuszczaniu pieszych na pasach, gdy tylko przy nich się zatrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 29.08.12, 08:50 > > To dobrze, że nie włączają, bo nie ma takiego obowiązku. > A powinien być. A po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wro Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.e-wro.net.pl 29.08.12, 09:06 > A po co? A po co na skrzyżowaniu wrzuca się lewy kierunkowskaz, gdy chcemy skręcić w lewo? Odpowiedz Link Zgłoś
kinemator Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 29.08.12, 09:31 Na rondzie możesz jechać tylko w kółko, zmieniać pasy i zjechać w prawo. Sygnalizowanie lewym kierunkowskazem, że którymś zjazdem(3,4,5,?) zjedziesz w prawo to absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Kolejny "inteligentny inaczej", skoro nie zdążyłeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.12, 11:37 na kursie nauczyć się jazdy po rondzie, to zobacz jak to robią zawodowi kierowcy: sygnalizują jedynie ZJAZD z ronda, tym samym nie wprowadzają innych użytkowników w błąd o zamiarze zmiany pasa ruchu, oraz umożliwiają innym płynne włączenie się do jazdy po rondzie. A jak i to cię nie przekona, to na stronach KGP jest jasna i jednoznaczna wykładnia, jak powinno się włączać do ruchu okrężnego i jak go opuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wro Re: Kolejny "inteligentny inaczej", skoro nie zdą IP: *.e-wro.net.pl 29.08.12, 14:45 > na kursie nauczyć się jazdy po rondzie, to zobacz jak to robią zawodowi kierowc > y: sygnalizują jedynie ZJAZD z ronda, tym samym nie wprowadzają innych użytkown > ików w błąd o zamiarze zmiany pasa ruchu, oraz umożliwiają innym płynne włączen > ie się do jazdy po rondzie. > A jak i to cię nie przekona, to na stronach KGP jest jasna i jednoznaczna wykła > dnia, jak powinno się włączać do ruchu okrężnego i jak go opuszczać. Sami inteligenci widzę. Na kursie (2004) uczyli mnie, że zaleca się włączanie kierunkowskazu w celu sygnalizowania samochodom jadącym na wprost mnie o zamiarach jakie chcę wykonać. Pokaż mi takiego zawodowego kierowcę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Kolejny "inteligentny inaczej", skoro nie zdą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.12, 11:18 Widzę chłoptasiu że kurs prawa jazdy robiłeś w miernej szkole i dlatego jesteś miernym kierowcą. Kierunkowskaz na rondzie włączasz jak je opuszczasz. Jak jedziesz po łuku drogi to też włączasz kierunkowskaz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kolejny "inteligentny inaczej", skoro nie zdą IP: *.tktelekom.pl 29.08.12, 14:49 > A jak i to cię nie przekona, to na stronach KGP jest jasna i jednoznaczna wykła > dnia, jak powinno się włączać do ruchu okrężnego i jak go opuszczać. Wskaż mi taką "wykładnię". Bo tak się składa, że definicja używania kierunkowskazów na rondzie nie jest jasna i nigdzie dokładnie określona. Ile kierowców, tyle opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kolejny "inteligentny inaczej", skoro nie zdą 29.08.12, 22:55 > Bo tak się składa, że definicja używania kierunkowskazów na rondzie nie jest ja > sna i nigdzie dokładnie określona. Ile kierowców, tyle opinii. Bo nie ma czegoś takiego jak definicja używania kierunkowskazów. Jest tylko nakaz wyraźnego sygnalizowania zawczasu zamiarów przy wykonywaniu pewnych manewrów. Głupkom trzeba konkretnie tłumaczyć w jakich okolicznościach jakiego kierunkowskazu użyć. Oni po prostu muszą wkuć to na pamięć. Człowiek mądry potrafi w danej sytuacji błyskawicznie wczuć się w innych uczestników ruchu i na tej podstawie ustalić, czy użyć migacza i którego. Głupek będzie migał dla parady, bo mu jakiś głupi instruktor powiedział, że tak trzeba. Nie ważne, czy ma to sens, trzeba i już. Pół biedy jeszcze, gdy tylko dla parady. Gorzej jak ktoś aktywnym miganiem wprowadza w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
pejotpe4 Re: Kolejny "inteligentny inaczej", skoro nie zdą 29.08.12, 23:24 Jest i to bardzo prosta: kierunkowskaz należy włączyć przed zmianą pasa lub kierunku ruchu (i tylko wtedy) oraz wyłączyć natychmiast po wykonaniu jednego z tych manewrów: nie ma tu nic o skrzyżowaniach i "rondach" (w zasadzie "rondo" też nie występuje PoRD - jest "skrzyżowanie o ruchu okrężnym", ale ta definicja nie określa jego kształtu, co oznacza, że są SoRO (umówmy się, że "ronda", bo tak krócej) okrągłe, ale są też takie bardziej kwadratowe z kilkoma pasami, które posiadają oznaczenia poziome wyznaczające kierunek w którym można pojechać z danego pasa i rzeczywiście: na tych ostatnich "rondach" NALEŻY włączyć kierunkowskaz w lewo, bo zmieniamy kierunek ruchu - natomiast przy zjazdach nie włączamy kierunkowskazu, bo jedziemy prosto, w sumie możemy też zjechać w prawo: chodzi mi o coś takiego: goo.gl/maps/JWj8d - o ile nie działa sygnalizacja, to jest to "rondo", bo występuje przed skrzyżowaniem znak C12 i opcjonalny, ale zwykle sparowany A7 i jak ktoś chce jeździć zgodnie z przepisami, to skręcając w lewo MUSI włączyć kierunkowskaz)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.e-wro.net.pl 21.09.12, 07:15 > Tak samo jak powinien być przepis o przepuszczaniu pieszych na pasach, gdy tylk > o przy nich się zatrzyma. A co nie ma takiego ? I pieszy nawet nie musi się zatrzymywać , wystarczy że się zbliża czyli zaraz wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roco Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.tktelekom.pl 21.09.12, 07:49 > > Tak samo jak powinien być przepis o przepuszczaniu pieszych na pasach, gd > y tylk > > o przy nich się zatrzyma. > > A co nie ma takiego ? > I pieszy nawet nie musi się zatrzymywać , wystarczy że się zbliża czyli zaraz w > chodzi. A co, jest taki? Wskaż nam go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.12, 16:30 Kretyńskie włączanie lewego kierunkowskazu na rondzie co najwyżej sugeruje chęć zaparkowania na wysepce. Sygnalizuj ZJAZD z ronda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.centertel.pl 29.08.12, 08:37 > Kretyńskie włączanie lewego kierunkowskazu na rondzie co najwyżej sugeruje chęć > zaparkowania na wysepce. Co prawda nie jest to wątek poświęcony rondu, ale co do kierunkowskazów to zależy od szkoły jazdy, bo przepisy tego jasno nie określają oraz samego ronda. Rondo na Małopanewskiej jest dwupasmowe. Podczas jazdy ul. Bystrzycką w kierunku Magnolii, włączenie lewego kierunkowskazu przy zamiarze skrętu w ul. Małopanewską ma sens (pod warunkiem jazdy po pasie wewnętrznym), gdyż sygnalizujemy uczestnikom znajdującym się na przeciwko, że nie opuszczamy ronda przy skręcie na Magnolię. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 29.08.12, 09:33 > Co prawda nie jest to wątek poświęcony rondu, ale co do kierunkowskazów to zale > ży od szkoły jazdy, bo przepisy tego jasno nie określają oraz samego ronda. > Rondo na Małopanewskiej jest dwupasmowe. Podczas jazdy ul. Bystrzycką w kierunk > u Magnolii, włączenie lewego kierunkowskazu przy zamiarze skrętu w ul. Małopane > wską ma sens (pod warunkiem jazdy po pasie wewnętrznym), gdyż sygnalizujemy ucz > estnikom znajdującym się na przeciwko, że nie opuszczamy ronda przy skręcie na > Magnolię. Zupełnie nic to nie daje poza nieporozumieniami. Jadąc bliżej środka z Bystrzyckiej na Małopanewską narażasz się, że ten od Magnolii (albo jakiś ambitny który był za Tobą przyklejony do zderzaka na Bystrzyckiej i postanowił się pościgać do Małopanewskiej) wyjedzie i będzie już na zewnętrznym pasie ruchu a Ty próbując zjechać masz go przepuścić. Żadne miganie w lewo nic nikomu tu nie ułatwia i jest to tylko sztuka dla sztuki, ot bo ktoś powiedział, że trzeba. Ten od Magnolii i tak wie, że nie zjeżdżasz do Magnolii, bo jedziesz pasem środkowym a tam nie ma zjazdu dwupasmowego. Za to ma możliwość sprytnie zajechać Ci drogę aby ewentualna kolizja była z Twojej winy, no bo Ty zmieniałeś pas na który on już zdążył wskoczyć i do tego próbowałeś zjeżdżać z ronda nie z pasa prawego. Gdyby pas zewnętrzny był oznakowany w sposób zmuszający opuszczenie przy najbliższym zjeździe lub przepis do tego zmuszał, to okej. Wtedy ten z wewnętrznego mógłby zmienić na zewnętrzny przy zjeździe na Magnolię. Ale niestety tak nie jest. Zawsze może się zdarzyć, że po prawej będzie przyczepiony objeżdżacz i zważywszy, że tor jest w kształcie łuku, może być go trudno zauważyć w lusterkach. Sprawa prawidłowego zachowania na oznakowanym skrzyżowaniu z ruchem okrężnym powinna być trochę lepiej w przepisach uregulowana. Czasem dobre oznakowanie może pomóc przy lepszym wykorzystaniu kilku pasów na rondzie. Warunek jest taki, że ludzie muszą to oznakowanie czytać w sposób prawidłowy. Na przykład dobrze było na początku na rondzie na Granicznej przy AOW. Ale przez paru objeżdżaczy olewających oznakowanie popsuto, zamiast po prostu dać solidną i kosztowną nauczkę ignorantom. No i władza ugięła się i usankcjonowała: objeżdżaj choćbyś chciał zawrócić, to ten na wewnętrznym pasie niech się martwi aby z niego móc zjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.tktelekom.pl 29.08.12, 10:05 Idąc Twoim tokiem myślenia, niech każdy jeździ zewnętrznym. Po cholerę wewnętrzny? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 29.08.12, 10:40 Zapytaj naszych paragrafopisarzy i znakologów. Możesz też zapytać tych co zadecydowali aby na Granicznej przy AOW popsuć prawidłowe oznakowanie i organizację. Też chętnie bym się dowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.e-wro.net.pl 28.08.12, 16:41 Jest obowiązek włączenia prawego kierunkowskazu tuż przed tym zjazdem na którym chcemy zjechać z ronda. Wjeżdżając nie trzeba "migać" bo wjeżdżając i tak możemy pojechać w prawo (w odróżnieniu od Anglii). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezsens Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: 156.17.170.* 28.08.12, 16:54 rozwiązaniem wydawałoby się jest rondo turbinowe. Jednak skoro ludzie nie ogarniają 'zwykłego' ronda, to jak mają ogarnąć coś o nieco trudniejszym poziomie? Widziałem kilkanaście turbinówek na zachodzie - super sprawa - pas zajmujesz przed skrzyżowaniem,a ruch bezustannie odbywa się płynnie - to naprawdę działa - jak tylko wpuszcza się ludzi na zamek ciągle posuwając się do przodu. W Polsce miałem nieprzyjemność przejechać przez turbinówkę bodajże w wawie - niestety nie działa... ciekawe dlaczego? Na próbę pojechałem raz przepisowo - skończyło się na klaksonach z sąsiednich samochodów - w taki sposób na pewno nie rozładujemy korków, a o płynności ruchu również możemy zapomnieć. Nie pomogą na to ani szersze ulice ani 'lepsze' sprzyżowania. Nawet ameryka przestała już budować autostrady przez miasta bo i one stają w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blecharz Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.08.12, 18:12 Slowo klucz w polsce - ''zamek'' Ja sie nie dziwię , ze ludzie jadą zewnętrznym pasem. Odpowiedz Link Zgłoś
juliusz_l Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 28.08.12, 20:03 Ronda turbinowego nie trzeba ogarniać. Wystarczy zająć odpowiedni pas przed wjazdem na rondo. Z prawego można skręcić tylko w prawo. Z środkowego jechać w prawo lub prosto a prawego prosto lub w lewo. bi.gazeta.pl/im/2/7084/m7084302.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.tktelekom.pl 29.08.12, 10:09 Na rondzie turbinowym dwupasmowym, z prawego można jechać również na wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 29.08.12, 10:50 Na rondach nie ma sensu terminologia: można jechać na [wprost | lewo | prawo]. Jedyne sensowne pojęcia, to zjechać najbliższym zjazdem, lub nie zjeżdżać najbliższym zjazdem. Jeśli zjazd jest dwupasmowy, to prawy pas powinien zmuszać do zjechania tym zjazdem i zajęcie pasa prawego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Adaś, a ty twoim zdaniem potrafisz? ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.12, 11:45 Po kiego grzyba sygnalizować na rondzie kierunkowskazem "jazdę w lewo", skoro jasno i wyraźnie określa to znak nakazu "Ruch okrężny" stojący przy wjeździe na rondo? Bez sensu, z samochodu robi się choinka, i tyle z tego "pożytku". Sygnalizuje się jedynie zamiar zjechania z ronda (bądź zmianę pasa ruchu, jeśli na rondzie jest więcej niż jeden). Umożliwia to czekającym na wjazdach płynne włączanie się do ruchu. Polecam przyjrzeć się, jak jeżdżą po rondach zawodowi kierowcy, zamiast wymyślać jakieś własne teorie ruchu drogowego. A to, że na tzw. nauce jazdy nauczają gamonie też nie potrafiący jeździć po rondach, to już inna sprawa. Nieprzekonanym polecam wykładnię KGP na ten temat (do poszukania na ich stronach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Adaś, a ty twoim zdaniem potrafisz? ;) IP: *.tktelekom.pl 29.08.12, 14:52 Nie ma kogoś takiego jak zawodowy kierowca. Są tylko kierowcy z wieloletnim stażem za kierownicą, co nie znaczy że są alfami i omegami. Zobacz ilu takich zawodowych kierowców, ginie codziennie na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cipciuś Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.12, 00:58 a ciekawe, kto Cię z powrotem wpuści na zewnętrzny pas? Odpowiedz Link Zgłoś
zalep Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 29.08.12, 11:10 Jeśli chcę zjechać pierwszym zjazdem to mam wjeżdżać na wewnętrzny pas? Jeśli chcę zjechać trzecim lub dalszymi to jadę wewnętrznym i przed zjazdem migam żeby inni jadący pasem zewnętrznym widzieli że chcę zmienić pas na zewnętrzny i mnie wpuścili bo zajeżdżam drogę wciskając się... Wszystko to lata praktyki i kultury na jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.e-wro.net.pl 29.08.12, 12:50 "...Wszystko to lata praktyki i kultury na jezdni..." wszystko można sprecyzować w przepisach, kodeksach i paragrafach. Ale kultury nie da się wymusić, kulturę trzeba wynieść z rodzinnego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: 62.128.26.* 29.08.12, 11:34 po rondzie jeździ się zewnętrznym pasem (ruch prawostronny) potwierdzone przez biegłego sądowego z zakresu ruchu dorgowego. Jeden taki debil właśnie jechał tak jak ty i było bum z jego winy, co potwierdziła wcześniej Policja, później biegły, a na końcu przyklepnął to sąd. W PL obowiązuje ruch prawostronny i tyle w temacie skrzyżowania o ruchu okrężnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.tktelekom.pl 29.08.12, 14:55 > po rondzie jeździ się zewnętrznym pasem (ruch prawostronny) potwierdzone > przez biegłego sądowego z zakresu ruchu dorgowego. Jeden taki debil właśnie je > chał tak jak ty i było bum z jego winy, co potwierdziła wcześniej Policja, późn > iej biegły, a na końcu przyklepnął to sąd. > W PL obowiązuje ruch prawostronny i tyle w temacie skrzyżowania o ruchu > okrężnym. Najlepiej jakby wszystkie drogi były jedno pasmowe, wtedy nie byłoby problemu "ten gamoń jedzie lewym pasem!". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: 62.128.26.* 30.08.12, 09:40 Paradoksalnie masz rację, bo jest niestety zbyt dużo gamoni, którzy chwalą się, że potrafią zajebiście jeździć, ale naprawdę nie powinni dostać prawa jazdy. BTW w swojej wcześniejszej wypowiedzi zapomniałem jeszcze dodać, że owszem można jechać pasem wewnętrznym, ale trzeba niestety uważać na tych, którzy jadą zgodnie z przepisami pasem zewnętrznym. W ogóle to większość rond (a przynajmniej tych które znam) nie mają mają wymalowanych pasów na samym rondzie, więc sytuacja kiedy dwa samochodzy jadą równolegle do siebie zewnętrznym i wewnętrznym jest nieprawidłowa. Rondo z oznakowaniem pionowym i poziomym pewnie by wiele ułatwiła. Odpowiedz Link Zgłoś
pejotpe4 Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 21.09.12, 07:43 Dziwne rzeczy opowiadasz. Zgodnie z PoRD, jeśli jezdnia jest na tyle szeroka, że mieszczą się na niej dwa samochody jadące w tym samym kierunku, to przyjmuje się, iż ma ona dwa NIEWYZNACZONE pasy. Jakie są różnice, między sytuacją gdy pasy nie są wyznaczone a taką, gdzie są wyznaczone? W tym pierwszym wypadku: - nie można wyprzedzać z prawej strony, - jeśli jeden z samochodów jest szerszy (np. autobus), to obok niego może już nie być miejsca na prawy pas ruchu i wtedy należy go wyprzedzić "normalnie": czyli przekraczając oś jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapunktowany Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.08.12, 21:39 Dokładnie właśnie tam (pod skytower) wpakowałem się niedawno w gościa jadącego po zewnętrznym. To co wydawało mi się głupotą (jazda w kółko po zewnątrz) okazało się jak najbardziej prawidłowym i zgodnym z przepisami zachowaniem. Mandat i punkty odebrałem, po czym dołączyłem do grona pajaców, robiących rundy po zewnątrz - lepsze to niż bulić i się stresować, niech reszta czeka i zgrzyta zębami. Odpowiedz Link Zgłoś
ncc74656 Takie tam oznakowanie ze rece opadaja 28.08.12, 17:05 Z reszta nie tylko tam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Hałs A gdyby potrącił ojca z dzieckiem to byłoby OK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 17:48 bo tak to wygląda, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów, raz już 28.08.12, 18:05 próbował zamordować (celowo wjechał na skrzyżowanie na czerwonym świetle, a zatem podjął świadomą decyzję o narażeniu innych na niebezpieczeństwo utraty życia), więc spróbuje po raz kolejny. Skoro podstawowym obowiązkiem państwa jest dbanie o bezpieczeństwo obywateli, to należy typowi dożywotnio zabronić prowadzenia pojazdów mechanicznych, a jeśli złamie zakaz - dożywotnio wsadzić do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Itsme Re: Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów, raz już IP: *.internetia.net.pl 28.08.12, 18:46 Samochód jako narzędzie zabójstwa jest coraz częściej w użyciu przez Polaków. Podam przykład z ostatnich dni: w Jel. Górze 17-latek bez prawa jazdy, na pasach,zabija 3 osoby. Po 2 dniach na ten temat cicho. Wypadek goni wypadek. Tu potrzebne są badania psychiatryczne wielu kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów, raz już IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.12, 23:12 Ale przecież fotoradary to samo zło, a kierowcy - samo dobro... Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów, raz już 29.08.12, 06:28 Gość usiłował dokonać zabójstwo, a Ty chcesz go ukarać wyłącznie zakazem prowadzenia pojazdów mechanicznych? Do pierdla na 8 lat. Jego i każdego, kto przejeżdża na czerwonym świetle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gram Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 23:30 "trafili do szpitalu"?!! kto to pisał?! dziennikarz po podstawówce? co się dzieje z językiem polskim... rany... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 29.08.12, 10:04 Też mi się to rzuciło w oczy. Ponadto: "Według policji ich stan nie jest poważny." Wyjątkowo niezgrabne sformułowanie. Nie można tu takiej mechanicznej logiki stosować jako negacji stwierdzenia: Ich stan jest poważny. Na ogól stosowane jest stwierdzenie, że poszkodowani nie ponieśli ciężkich obrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem 29.08.12, 09:52 A możesz wskazać co tutaj zabrania do kręcenia się w kółko przy prawej krawędzi łuku? Jaki przepis lub znak? Mógłbyś oczywiście mandatu nie przyjąć ale przed sądem w jednym przypadku byś wygrał. Warunkiem koniecznym wygrania było by, że sam jesteś prawnikiem wysoko postawionym lub masz takowego w rodzinie a ten drugi jest niżej w hierarchii feudalnej. Przy obecnych przepisach i w sytuacji równowagi feudalnej musiał byś przegrać i dodatkowo koszty sądowe pokryć. Ja się zgadzam, że objeżdżanie logiczne nie jest ale w zetknięciu z prawem logika nie zawsze idzie w parze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pejotpe Re: Kierowca potrącił na pasach matkę z wózkiem IP: *.13.199.109.static.rdi.pl 29.08.12, 11:00 To byś dostał punkty i karę w sądzie (podwyższoną o kilkadziesiąt PLN kosztów sądowych). Instruktorzy, niestety, bywają niedouczeni (aczkolwiek jazda pasem wewnętrznym jest sposobem na upłynnienie ruchu, to przed zmianą pasa należy się upewnić, że nie zajedziemy drogi użytkownikom tegoż pasa ruchu). Co więcej: ustawa "Prawo o Ruchu Drogowym" cały czas "żyje" i raz do roku warto ją przeczytać, aby zapoznać się ze zmianami (najlepiej z dobrą interpretacją poszczególnych przepisów). Odpowiedz Link Zgłoś