luznylori 19.10.12, 15:04 "Legnicką jeździmy 50kmh" - jeden z największych idiotyzmów w tym mieście. 3 pasy w każdą stronę i komu te 70kmh przeszkadzało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Blecharz Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.10.12, 15:22 juz wiesz komu nie bedzie przeszkadzac. A najwiekszym idiotyzmem jest ze sluzby porzadkowe przypieprzaja sie do rowerystow uciekajacych z ulic przed debilami za kolkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość demagogia Inicjatywy Rowerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 15:55 Ze statystyk 2011 podawanych przez KG Policji: Kierujący rowerami spowodowali 1854 wypadków drogowych (5,8% ogółu wypadków), w wyniku których zginęło 143 osób (5,0% ogółu zabitych) a 1 766 osób zostało rannych (4,2% ogółu). Ruch rowerowy to zapewne 1-2% (tu nie ma kompleksowych badań). Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: demagogia Inicjatywy Rowerowej 19.10.12, 16:36 Gość portalu: gość napisał(a): > Ze statystyk 2011 podawanych przez KG Policji: > > Kierujący rowerami spowodowali 1854 wypadków drogowych > (5,8% ogółu wypadków), w wyniku których zginęło 143 osób (5,0% ogółu zabitych > ) a 1 766 osób zostało rannych (4,2% ogółu). > > Ruch rowerowy to zapewne 1-2% (tu nie ma kompleksowych badań). > zginelo 143 osoby z czego 143 to rowerzysci. i nikt wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: partacz wrocławia Re: demagogia Inicjatywy Rowerowej IP: *.189.40.209.azart.pl 19.10.12, 20:03 Jak ktoś jest idiota na rowerku i przecina skręcające auta w prawo, samemu skręcając w lewo ,tuz przed ich maska bez sygnalizacji skrętu, na dodatek pojawiając sie z nikad, to powinien zginać. Moze to brutalne ale im mniej takich idiotów tym mnie krzywdy oni wyrządzą innym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: demagogia Inicjatywy Rowerowej IP: *.e-wro.net.pl 20.10.12, 08:38 > Jak ktoś jest idiota na rowerku i przecina skręcające auta w prawo, samemu skrę > cając w lewo ,tuz przed ich maska bez sygnalizacji skrętu, na dodatek pojawiają > c sie z nikad, to powinien zginać. Moze to brutalne ale im mniej takich idiotów > tym mnie krzywdy oni wyrządzą innym Ale idiota to jest gość który nie wie ze nie można skręcać w prawo przed nosem rowerzysty. Wydaje mi się ze ty tego nie wiesz wiec jesteś idiotą. Wydaje mi się że ty jesteś idiotą bo piszesz jak idiota, a może (pewnie) też tak jeździsz jak piszesz. Idiota tez nie wie ze nie sygnalizuje się skrętu tylko zamiar zatem nie można rozjeżdża kogoś kot skręca bez sygnalizowania że właśnie skręca. Wydaje mi się zatem ze jesteś idiotą do kwadratu Idiota nie wie ze nie można wyprzedzą na skrzyżowaniu z lewej a chyba oczywiste dlaczego rowerzysta pojawia się na lewym pasie lub zjechał do osi jezdni. Wydaje mi się ze jesteś idiotą do sześcianu Idiota nie wie ze nie skręca się trzymając kierownicy jedna ręka bo to prowadzi do wypadku. No ale nie wymagajmy od idioty aby jeździł rowerem i to wiedział. Idiota nie wie dlaczego w nowelizacji PoRD zaleca się rowerzystom blokowanie pasa aby nie był wyprzedzany przez samochody na skrzyzowaniu. Idiota nie wie ze jest idiotą więc pewnie nie zrozumie tego co napisałem wyżej . Idiota będzie wmawiał rowerzystom ze są samobójcami i skręcają tuż przed maska. Idiocie takie tłumaczenia są potrzebne aby usprawiedliwić swoje głupie zachowanie na drodze. Jasno napisałeś że rowerzysta pojawia się przed maską gdy kierowca przecina jego tor jazdy skręcając w prawo. To typowy manewr idiotów, który obserwuję codziennie , zresztą czy ma sens dodawanie, że zabroniony w kodeksie ? Pozdrawiam idiotów. Ciebie nie pozdrawiam bo po co 2 razy? P.S. Nigdy nie twierdziłem ze wśród milinów rowerzystów nie ma takiego co nie popełnia błędu. Jednak idiotę poznam ni tylko po tym jak dzieje ale jak pisze. Wypadki nie powodują auta, tylko tak część kierowców która zdradza objawy zidiocenia . Zatem kierowca który pisze idiotyzmy ma 10 razy większe szanse zabić kogoś na drodze niż inni. Wypadki biorą się z głupiego myślenia , że jest się królem drogi Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok winę za mordy na drogach ponoszą urzędnicy z KGPol 20.10.12, 10:17 icji, którzy są debilami. Samo określenia "wtargnięcia na jezdnię" jest debilskim bandytyzmem wobec pieszych i rowerzystów w ruchu miejskim. konwencja wiedenska daje pieszym i rowerzystom totalne pierszenstwo w momencia zamiaru przejścia przez jezdnię w miejscu oznaczonym oraz w trakcie przechodzenia przez nie. W polskiej wersji to ministerialne bydło urzędnicze zapomniało o zamiarze. W tej sytuacji kierowca, w zasadzie i z reguły nie czuje żadnego obowiązku ustępowania, a pieszy lub rowerzysta może sobie stać i stać. Kolejnym problemem jest bandycka działalność gnoi od inżynierii ruchu. Chcą oni w miastach za wszelką cenę usprawnić - udrożnić ruch samochodowy kosztem pieszych i rowerzystów. Przykładem może być ul. Wyszynskiego, gdzie skasowano przejścia dla pieszych wzdłuż bulwarów nadodrzanskich. Prowadzi to do tego, że nikt tam nie jeżdzi woolniej niż 70-90 km/h. Kolejną paranoją są zasady w szkołach jazdy, gdzie debile nauczyciele pozwalają sobie na wyjątkowo chamskie żarty wobec pieszych, których należy "rozjeżdżać" jeżeli się pchają na jezdnię. To ma być śmieszne? Współdziałanie szkół jazdy - policji oraz osób projektujących drogi: czyli cały system w Polsce - jest winne tak wielkiej ilości ludzi mordowanych na drogach. A do tego sądownictwo, które nie przypomina nadal sądownictwa kraju demokratycznego, ale typowe bydło sądowe z okresu szalejącego socjalizmu............. Summa summarum pieszy i rowerzysta na drodze to bezbronne ofiary, skazane na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boddoxx Piszesz, jakby tatuś cię potłukł. IP: 194.8.126.* 26.10.12, 07:58 "przecina skręcające auta" Piłą mechaniczną? Rowerzyści nie pojawiają się znikąd. Po prostu kierowcy jeżdżą nieuważnie i zbyt szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: demagogia Inicjatywy Rowerowej IP: 195.150.224.* 19.10.12, 23:12 Gość portalu: gość napisał(a): > Ze statystyk 2011 podawanych przez KG Policji: > > Kierujący rowerami spowodowali 1854 wypadków drogowych > (5,8% ogółu wypadków), w wyniku których zginęło 143 osób (5,0% ogółu zabitych > ) a 1 766 osób zostało rannych (4,2% ogółu). > > Ruch rowerowy to zapewne 1-2% (tu nie ma kompleksowych badań). > tak,tak... zapomniałeś dodać że jak rowerzysta spowoduje wypadek to rannym/zabitym jest on sam. A jak robi to kierowca to zabity jest pieszy/rowerzysta. W 2011 roku zabito 1409 pieszych. Dla podpowiedzi dodam że nie zrobili tego rowerzyści, tylko "jeżdżący szybko ale bezpiecznie" Wnioski wycignijcie sobie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: demagogia Inicjatywy Rowerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.12, 22:35 > W 2011 roku zabito 1409 pieszych. Dla podpowiedzi dodam że nie zrobili tego row > erzyści, tylko "jeżdżący szybko ale bezpiecznie" Wnioski wycignijcie sobie sami Statystyki KGP z 2011: ogółem 1409 zabitych pieszych ogółem 754 zabitych w wypadkach spowodowanych przez pieszych (dane nie wyszczególniają ilu z nich to piesi, ale jest komentarz Policji: "W większości ofiarami w tych wypadkach byli sami piesi." Sformułowanie "zabito 1409 pieszych" sugeruje, że ktoś ich zabił i zmierza do wywołania nienawiści. W połowie przypadków zabili się sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Inicjatywa Rowerowa robi to co powinni urzędnicy IP: *.e-wro.net.pl 23.10.12, 13:31 > ogółem 1409 zabitych pieszych > ogółem 754 zabitych w wypadkach spowodowanych przez pieszych (dane nie wyszczeg > ólniają ilu z nich to piesi, ale jest komentarz Policji: "W większości ofiarami > w tych wypadkach byli > sami piesi." > > Sformułowanie "zabito 1409 pieszych" sugeruje, że ktoś ich zabił i zmierza do > wywołania nienawiści. W połowie przypadków zabili się sami. Z ksieżyca spadłeś / Polska to dziki kraj. U nas jak zabiją pieszego na przejściu to oznacza że wtargnął czyli był winny. Policja tylko sprawdza na którym pasie pieszego potracono. Jak zaraz po wejściu to wtargnął, jak na drugim pasie to wina kierowcy. Toteż nie dziwi że około połowę zabitych zakwalifikowano z ich winy. Nie dziwi też ze kierowcy nie zwalniają przed przejściem a o przejeździe rowerowym nie mają zielonego pojęcia. Wczoraj jeden kierowca powiedział mi, że nie ma przejazdu, bo nie jest na czerwono wymalowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Demagogu IP: *.e-wro.net.pl 20.10.12, 08:15 > Ze statystyk 2011 podawanych przez KG Policji: > > Kierujący rowerami spowodowali 1854 wypadków drogowych > (5,8% ogółu wypadków), w wyniku których zginęło 143 osób (5,0% ogółu zabitych > ) Ale ile procent było zabitych przez rowerzystów bo jedna osoba na 5000 zabitych an polskich drogach to nie jest 5% a 0,02%? Zatem to ty uprawiasz demagogie. To chyba oczywiste ze jak wioskowy pijaczek wjechał po TIR to zginał. > a 1 766 osób zostało rannych (4,2% ogółu). > Każda stłuczka to rysa na aucie i ranny rowerzysta . Czego ty nie rozumiesz ? W Polsce jest prawie 30 mln rowerów i żaden z nich nie jest opancerzony. > Ruch rowerowy to zapewne 1-2% (tu nie ma kompleksowych badań). Wypadki rowerowe zdarzają się głownie w miastach i o dziwo wielka z nich część na drogach dla rowerów bo kierowcy wymuszają pierwszeństwo na przejazdach rowerowych. We Wrocławiu ruch rowerowy osiągnął 5% a tu żaden rowerzysta nie zabił innej osoby ani w tym roku ani w zeszłym ani za przeszłym itd. Więc nie rób z siebie idioty. te twoje 5 nic nie znaczą. Proponuję zajrzeć do statystyk wypadków z udziałem rowerzystów. Ze zdziwieniem przeczytamy, że w tych wypadkach częściej są winni kierowcy, mimo, że przechodzą przez kilkumiesięczny kurs na znajomość przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: demagogia Inicjatywy Rowerowej 20.10.12, 08:38 Gość portalu: gość napisał(a): > Ze statystyk 2011 podawanych przez KG Policji: > > Kierujący rowerami spowodowali 1854 wypadków drogowych > (5,8% ogółu wypadków), w wyniku których zginęło 143 osób (5,0% ogółu zabitych > ) a 1 766 osób zostało rannych (4,2% ogółu). kilka faktów nieprzyjemnych dla kierowców: - w 143 wypadkach śmierci rowerzystów 143 to sami rowerzyści, nie kierowcy samochodów. - w spowodowanych przez kierowców aut wypadków w ilości 25 000 (!) zginęło 2097 osób (!). co ty w ogóle porównujesz. Do tego z tych 2097 większość trupów to nie ci którzy prowadzili i spowodowali wypadek, ale piesi, pasażerowie, i inni niewinni kierowcy! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 15:29 luznylori napisał: > "Legnicką jeździmy 50kmh" - jeden z największych idiotyzmów w tym mieście. 3 pa > sy w każdą stronę i komu te 70kmh przeszkadzało? jak można być takim imbecylem. masz u mnie Nobla, myślałem że tak głupim nie można być. zginął rowerzysta, w 99% gdyby kierowcy jechali 40 kmh a nie dużo więcej nikt by nie zginął, a ty postulujesz żeby przywrócić 70? moj boze... Odpowiedz Link Zgłoś
pit_sam_pras Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 15:41 To że sam jesteś tępym baranem to wiadomo po twoich postach, ale nie musisz tego udowadniać pod każdym artykułem. Nie prędkość zabiła tego człowieka tylko głupota (nie patrzył w lusterka itp) sprawcy wypadku. Przy 40km/h też by zginął gdyby został przygnieciony do ściany. Jak chcesz mieć gwarancję, że nikt w tym miejscu więcej nie zginie to zaoraj całą Legnicą i posiej trawę. No co za tłuk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.e-wro.net.pl 20.10.12, 09:01 > To że sam jesteś tępym baranem to wiadomo po twoich postach, ale nie musisz teg > o udowadniać pod każdym artykułem. > Nie prędkość zabiła tego człowieka tylko głupota (nie patrzył w lusterka itp) Nie no idiota jesteś. Po co zmieniać pas na 3 pasmowej drodze ? Tam slalomem jeżdżą ci co chcą jechac szybciej niż inni. Aby auto obróciło musi być uderzone w tył. To nie była martwa strefa lusterka. Aby do wypadku doszło w martwej strefie to auta nie mogły jechać z tą sama prędkością bo wystarczyłoby przyhamować aby się odkleić. Przy jednakowej prędkości można zatrąbić jak ktoś zajeżdża drogę bo jest dużo czasu. Jeśli jedne auto wyprzedza z prawej strony a a auto ze środkowego pasa chce zmienić pas na lewy to do takich sytuacji będzie dochodzić. Po prostu w prawym lusterku widać mniej niz w lewym i dlatego wyprzedzamy z lewej. Ale po co wyprzedzać na odcinku gdzie wszyscy i tak przekraczają 50 km/h ? > sprawcy wypadku. Przy 40km/h też by zginął gdyby został przygnieciony do ściany kolejny idiotyzm. Przy 40 km/h kierowca zapanowałby nad autem. Byłoby więcej czasu aby nie doprowadzi do stłuczki. Wysoki krawężnik odbiłby auto. > . Jak chcesz mieć gwarancję, że nikt w tym miejscu więcej nie zginie to zaoraj > całą Legnicą i posiej trawę. Idiota po raz kolejny > No co za tłuk... Nie mogłeś tego sobie powiedzieć a musiałeś napisać ? Wystarczy w tym miejscu postawić radar a będzie kasa na barierki w miejscu gdzie są naprawdę potrzebne. Jak widać nadmierne używanie auta ogłupia. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_sam_pras Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 20.10.12, 16:05 benek, każde zdanie które napisałeś jest świadectwem tego, że jesteś tępym tłukiem nie mającym pojęcia o czym pisze. Na dodatek sam sobie wymyślasz tezy, które potem obalasz - rozmawianie z samym sobą może być objawem... zajrzyj kiedyś do lekarza, może pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.e-wro.net.pl 20.10.12, 21:19 > benek, każde zdanie które napisałeś jest świadectwem tego, że jesteś tępym tłuk > iem nie mającym pojęcia o czym pisze. Na dodatek sam sobie wymyślasz tezy, któr > e potem obalasz - rozmawianie z samym sobą może być objawem... zajrzyj kiedyś d > o lekarza, może pomóc. Wystawiłeś sobie doskonałe świadectwo. Teraz wiem z kim mam do czynienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szef szefoof Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.avistamedia.pl 19.10.12, 15:59 Znaczy, że przy 40 km/h nikogo auto nie zabije? Przy tej prędkości znaczy rowerzysta ma szansę przeżyć przygnieciony do filaru wiaduktu kolejowego przez auto, taaak? Nooo stary... teraz to Ty masz u mnie Nobla! Mam radę.... Najlepiej wprowadźmy w całym mieście na wszystkich drogach ograniczenie do 20 km/h, żeby przypadkiem nie jeździli szybciej niż rowery (może to przekona kierowców na przesiadkę na rower?), a rowerzystów najlepiej wysłać na Madagaskar! moj boshe ! Jak można być dopiero takim idiotą! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 16:39 tak wyobraz sobie debilu ze jakby te auta jechaly 40kmh to mozna z duza pewnoscia powiedziec ze samochod by wyhamowal przed przejechaniem chodnika i walnieciem w sciane. ale masz prosty mózg, mało pofałdowany, to czego wymagać! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 17:08 " ale masz prosty mózg, mało pofałdowany, to czego wymagać!" Wiesz, ze za takie teksty prostaku można mieć sprawe sadowa? 40 km/h wprowadz u siebie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 18:35 qwerfvcxzasd napisał: > " ale masz prosty mózg, mało pofałdowany, to czego wymagać!" > > Wiesz, ze za takie teksty prostaku można mieć sprawe sadowa? No to zakładaj mi sprawę, bo też twierdzę, że masz prosty mózg, mało pofałdowany, a grożąc sądem tylko potwierdziłeś tę moją o Tobie opinię. Tak więc proszę bardzo, pozywaj mnie do sądu. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 20.10.12, 08:31 qwerfvcxzasd napisał: > " ale masz prosty mózg, mało pofałdowany, to czego wymagać!" > > Wiesz, ze za takie teksty prostaku można mieć sprawe sadowa? > 40 km/h wprowadz u siebie w domu. zapraszam do sądu mało pofałdowany mózgu z nitką i orzeszkiem zamiast mózgu między uszami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe brody Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.wroclaw.mm.pl 19.10.12, 17:15 Nie ma jak kulturalna wymiana uprzejmości... Na Legnickiej zniesiono 70 km/h, ale tzw. zielona fala jest nadal ustawiona na tę właśnie prędkość. Kierowcy jadący przepisowo są karani postojem na każdych światłach, stąd mało kto tam jeździ przepisowo. Jeżdżę po mieście i rowerem, i samochodem, ale nie potrafię rozstrzygnąć, czy jazda 70-tką jest tam bezpieczna, czy nie. Wiem jedno - postawienie patroli z fotoradarami bezpieczeństwa nie poprawi, co najwyżej lekko podreperuje nadwątlony miejski budżet. Rozwiązanie jest proste - chcecie 50 km/h, ustawcie odpowiednio światła, żeby przymusowymi postojami karać piratów, a legaliści jechali płynnie... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 22:14 Gość portalu: joe brody napisał(a): > Nie ma jak kulturalna wymiana uprzejmości... Na Legnickiej zniesiono 70 km/h, a > le tzw. zielona fala jest nadal ustawiona na tę właśnie prędkość. Kierowcy jadą > cy przepisowo są karani postojem na każdych światłach, stąd mało kto tam jeździ To nie jest prawda. Jazda 50 km/h od placu 1 maja do Lotniczej jest jak najbardziej możliwa jednym ciągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe brody Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.wroclaw.mm.pl 20.10.12, 07:54 Nie przeprowadzałem szczegółowych badań, za rzadko tamtędy jeżdżę. W kierunku przeciwnym, do centrum, z całą pewnością mogę stwierdzić, że "zielona fala" jest ustawiona na 70 km/h, chyba że "inteligentny" system transportu coś namiesza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dgz Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.12, 18:52 Jeżdżę tamtędy 50. Zawsze. Zawsze łapię się na falę. Pomijam fakt, że idioci jeżdżący slalomem hamują przed każdymi światłami. Nie wiem jak można być takim idiotą- widzi, ze czerwone, wie, ze zaraz będzie hamować - ale nie, zapie..., musi. Polaczyna daremna. Tutaj w tych chorym kraju nie da się jeździć ani rowerem- ani autem- z tymi debilami dookoła. Szkoda, ze jest takich większość. Odpowiedz Link Zgłoś
tillig Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 29.10.12, 12:53 > Nie ma jak kulturalna wymiana uprzejmości... Na Legnickiej zniesiono 70 km/h, a > le tzw. zielona fala jest nadal ustawiona na tę właśnie prędkość. Nie prawda. Zielona fala od strony miasta w kierunku Leśnicy, ustawiona jest na 50-60 km/h. Jadąc szybciej niż 60 km/h będziesz musiał hamować/stanąć na wysokości pl. Strzegomski, ul. Zachodniej, ul. Niedźwiedziej. Wiem, bo sprawdzałem i jadę właśnie około 55 km/h dynamicznie, ale kierowcy debile którzy jadą tam nawet 90, spieszą się aby stać na czerwonym świetle, skutecznie blokując dynamiczny ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.e-wro.net.pl 27.10.12, 11:24 > Znaczy, że przy 40 km/h nikogo auto nie zabije? Przy tej prędkości znaczy rower > zysta ma szansę przeżyć przygnieciony do filaru wiaduktu kolejowego przez auto, > taaak? > Nooo stary... teraz to Ty masz u mnie Nobla! > Mam radę.... > Najlepiej wprowadźmy w całym mieście na wszystkich drogach ograniczenie do 20 k > m/h, żeby przypadkiem nie jeździli szybciej niż rowery (może to przekona kierow > ców na przesiadkę na rower?), a rowerzystów najlepiej wysłać na Madagaskar! > > moj boshe ! > Jak można być dopiero takim idiotą! Idioto nawet nie potrafisz stosować się do netykiety i nie potrafisz cytować. Nie wiadomo komu odpowiadasz a co do poziomu wypowiedzi to totalny bezsens Tacy jak ty pierwsi lądują na drzewie lub w rowie . Często interesuje się nimi prokurator Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 17:07 Bdyby stali to też nie byłoby wypadków, Walnij się w łeb wojtas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.nat.tvk.wroc.pl 19.10.12, 18:37 Gdyby jechał 200km/h to rowerzysta też by zginął. 70km/h - zginął, 200km/h - też zginął. Nie wiem po co te ograniczenia, skoro zawsze rowerzysta zginie. Walnij się w obudowę miejsca na mózg qwerfvcxzasd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 21:31 zakładając że jedziemy przepisowo - podniesienie z 50 do 70 da w najlepszym wypadku póltorej minuty oszczędności (na takim odcinku jak cała legnicka - 4km) trzeba też pamiętać, że to obliczenie dla maksymalnych prędkości - do nich trzeba jeszcze się rozpędzać, a na takiej ilości świateł jaka jest na legnickiej, to nie wiem czy faktycznie nie lepiej jechałoby się gdyby wymuszone byłoby te 50 - zawsze jak tamtędy jadę to i tak na większości świateł stoję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.156.115.240.mortin.pl 20.10.12, 09:50 Jadąc płynnie 75km/h poruszam się normalnie niż jadąc od świateł do świateł i czekać aż sieroty się obudzą i ruszą na zielonym powodując jeszcze większy korek czy stłuczki. Ale fakt od rynku powinni przesunąć o 5-10 s. szybkość zmiany świateł [tj. od bunkra do magnolii przynajmniej]. Przy astrze to samo - ledwo zjedziesz ze skrzyżowania i już czerwone 8/ Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 22:16 wojtas71 napisał: > luznylori napisał: > > > "Legnicką jeździmy 50kmh" - jeden z największych idiotyzmów w tym mieście > . 3 pa > > sy w każdą stronę i komu te 70kmh przeszkadzało? > > jak można być takim imbecylem. masz u mnie Nobla, myślałem że tak głupim nie mo > żna być. zginął rowerzysta, w 99% gdyby kierowcy jechali 40 kmh a nie dużo więc > ej nikt by nie zginął, a ty postulujesz żeby przywrócić 70? Z takim mózgiem to ty się zgłoś do Macierewicza i doradź mu że jakby pod Smoleńskiem samolot leciał 40 km/h to by nie było katastrofy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamako Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 23:40 Policji drogowej we wrocku zupelnie nie widac . Komenda ma motory szybkie ale tez ich nie ma na miescie .I jeszcze debile pomylili ulice z torem wyscigowym i besczelnie nazekaja na radary .Glupota totalna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maggorlo Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 15:34 Luznylori napisał: > "Legnicką jeździmy 50kmh" - jeden z największych idiotyzmów w tym mieście. 3 pa > sy w każdą stronę i komu te 70kmh przeszkadzało? Tym rozjechanym. Odrobinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ncc74656 Kolejny powód żeby tu nie mieszkać!!! 19.10.12, 15:35 Najlepiej ustawić ograniczenie do 30km/h żeby dało się przejść przez ulicę??? Odpowiedz Link Zgłoś
italian-man 70 powinno być dozwolne. Barierki!!! 19.10.12, 15:54 Limit na Legnickiej powinien być podniesiony, nawet policja jeździ tam 70-80. Ale fatycznie w niektórch miejscach powinny być barierki. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Postawione na jezdni przy krawężniku. 29.10.12, 10:57 Żeby nie ograniczać miejsca do jazdy rowerzystom i chodnika pieszym. Odpowiedz Link Zgłoś
tillig Re: 70 powinno być dozwolne. Barierki!!! 29.10.12, 13:00 > Limit na Legnickiej powinien być podniesiony, nawet policja jeździ tam 70-80. > Ale fatycznie w niektórch miejscach powinny być barierki. Gdyby ludzie przestrzegali tych ograniczeń, to zostałoby 70. Ograniczenie do 70 znieśli po wybudowaniu Magnolii. Teraz przy ograniczeniu do 50 ludzie jeżdżą po 70-90 km/h. Osobiście cieszę się z ograniczenia do 50, bo gdyby przywróciliby 70, to ludzie grzaliby po 110. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komandor Re: 70 powinno być dozwolne. Barierki!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.12, 13:10 Nie ma zadnej zielonej fali na Legnickiej!! Dziala system ITS, ktory na skrzyzowaniu z Ostatnim Groszem wyłacza swiatła, kiedy jedzie tramwaj. O czym wy piszecie?? Odpowiedz Link Zgłoś
tillig Re: 70 powinno być dozwolne. Barierki!!! 29.10.12, 13:13 > Nie ma zadnej zielonej fali na Legnickiej!! Dziala system ITS, ktory na skrzyzo > waniu z Ostatnim Groszem wyłacza swiatła, kiedy jedzie tramwaj. O czym wy pisze > cie?? System ITS działa gdy jest w pobliżu tramwaj plus. Gdy go nie ma, zielona fala funkcjonuje normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nflblog Panie Grochowski! 19.10.12, 15:58 Wkurza mnie pogarda dla przepisów, którą Pan demonstruje. Rowerzysta jadący po chodniku nie jest ofiarą, tylko łamie przepisy i stanowi zagrożenie dla pieszych. To właśnie przez takie teksty w gazetach dzień w dzień idąc chodnikiem muszę uskakiwać w krzaki, bo jakiś rowerzysta uważa siebie za króla chodników. Żadni uczestnicy ruchu drogowego nie są kontrolowani tak skrupulatnie jak kierowcy. Tymczasem rowerzyści są strasznie zdziwieni, jak ktoś wystawi im mandat za nieprawidłową jazdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janisko Re: Panie Grochowski! IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.12, 16:27 Potrącony śmiertelnie rowerzysta jechał ŚCIEŻKĄ ROWEROWĄ!! "Żadni uczestnicy ruchu drogowego nie są kontrolowani tak skrupulatnie jak kierowcy" Dlatego codziennie widzę policję wypisującą mandat rowerzyście a prawie nigdy nie widzę W MIEŚCIE policji stojącej za kierowcą samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che_slav Re: Panie Grochowski! IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.12, 10:52 Użyty w tym kontekście okolicznik "codziennie" jest użyty w znaczeniu "zawsze", co wskazuje na fakt, że ewidentnie zmyślasz. Żadna poważna osoba nie używa takich określeń jak "nigdy" i "zawsze" oraz stopnia "naj"wyższego stopniowania, gdy nie potrafi tego poprzeć jakimikolwiek dowodami. Jesteś w posiadaniu jakiś oficjalnych statystyk, z których jasno wynika, że rowerzyści są częściej kontrolowani/karani mandatami niż kierowcy aut osobowych/ciężarowych? Jeżeli tak to załącz link - chętnie się zapoznam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Panie Grochowski! IP: *.wroclaw.mm.pl 19.10.12, 16:54 Pan który zginął szedł pieszo - prowadził rower i patrzył co się dzieje na jezdni. Wszystko działo się tak szybko, że nie zdążył "uskoczyć" w bok. Więc nie jest prawdą, że ten konkretny wypadek dotyczy rowerzystów, mógłby to być KAŻDY przechodzący pieszy. Zgadzam się z nflblog , że rowerzyści łamią przepisy i stanowi zagrożenie dla pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Panie Grochowski! 20.10.12, 08:34 Gość portalu: pieszy napisał(a): > Zgadzam się z nflblog , że rowerzyści łamią przepisy i stanowi zagrożenie dla p > ieszych. a co ma piernik do wiatraka? owszem moze i rowerzysci stanowia jakies tam zagrozenie dla pieszych, raz w miesiacu trafia ktos ze zbitym obojczykiem czy wybitym zebem na pogotowie. ale rownie dobrze mozna ubolewac ze zima wielu ludzi z polamanymi nogami trafia do szpitala bo sie poslizgneli na lodzie. to tego typu problem jak nieodsniezone chodniki i sliska nawierzchnia. my tu mowimy o TRUPACH, niezywych ludziach, ktorzy gina na rowerach i bedac pieszymi przez kierowcow gnajacych ZA SZYBKO. Wiec rusz mozgiem o ile potrafisz i dostrzez roznice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che Re: Panie Grochowski! IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.12, 10:59 Wszyscy są równi wobec prawa, i mają przepisów przestrzegać. Fakt, że im pojazd jest cięższy i rozwija większą prędkość, nie zwalnia "lżejszych" uczestników ruchu drogowego z przestrzegania przepisów. Co więcej - uczestnicy, którzy w kolizji "mają więcej do stracenia", powinni skrupulatniej przestrzegać przepisów w imię dobrze pojętego własnego interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Panie Grochowski! 19.10.12, 18:44 nflblog napisał: > Żadni > uczestnicy ruchu drogowego nie są kontrolowani tak skrupulatnie jak kierowcy. Gdyby rzeczywiście byli tak skrupulatnie kontrolowani, to jeździli by Legnicką pięćdziesiątką. Ty chyba żartujesz z tą skrupulatnością, fotoradary są ustawione na +20, a jak gdzieś tam któryś robi zdjęcia już za +10, to od razu rozlega się płacz i zgrzytanie zębów. Taka to skrupulatność. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Panie Grochowski! IP: *.internetia.net.pl 20.10.12, 09:29 sorry, ale jeżdżę po Wrocławiu od dziesięciu lat i raz byłem kontrolowany przez policję, o jakiej Pan skrupulatności bredzi. A poza tym bądźmy szczerzy, każdy kierowca w tym mieście i w całej Polsce ,łamie dzień w dzień przepisy. Codziennie widzę setki nieprawidłowo zaparkowanych aut, setki kierowców jeżdżących na "późnym pomarańczowym" i na czerwonym, itd. Ludzie do tego przywykli i już nie zwracają na to uwagi. Gwałtownie przyrosła liczba rowerzystów i kłują w oczy, a że jeżdżą po chodniku to wcale im się nie dziwię, byleby to robili z głowią (a większość jeździ ok) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che Re: Panie Grochowski! IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.12, 11:06 Czyli nie dziwisz się, że rowerzyści łamią przepisy jeżdżąc po chodnikach, bo system komunikacyjny w Polsce nie jest przystosowany do bezkonfliktowej egzystencji rowerzystów i kierowców na ulicach, ale dziwisz się łamaniu przepisów przez kierowców, pomimo fatalnego nagminnego oznakowania dróg wszelkimi zakazami i bzdurnymi ograniczeniami prędkości. Trąci to trochę hipokryzją. Może nie przeszkadzają ci rowerzyści na chodnikach bo obserwujesz ich z za szyby samochodowej, a nie z pozycji pieszego, który musi mieć oczy z tyłu głowy, żeby nie zostać potrąconym lub ochlapanym przez rowerzystę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Panie Grochowski! IP: *.e-wro.net.pl 23.10.12, 13:22 > Wkurza mnie pogarda dla przepisów, którą Pan demonstruje. Rowerzysta jadący po > chodniku nie jest ofiarą, tylko łamie przepisy i stanowi zagrożenie dla pieszyc > h. Idiotyczne myślenie. Od dziecka chodzę po chodnikach i żaden rowerzysta nie jest dla mnie zagrożeniem. Zagrożeniem to są auta an chodnikach bo zwężają przejście co utrudnia rowerzystom i pieszym mijanie się na chodniku. Parkują w obrębie skrzyżowania , na drogach dla rowerów i drogach dla pieszych. parkują zbyt blisko od przejść i przejazdów co powoduje wypadki bo piesi i rowerzyści pojawiają się na jezdni zza zasłony. Parkują w obrębie przystanków, zbyt blisko wysepek, na strefach wyłączonych z ruchu, pasach rozdzielających jezdnie, przejazdach rowerowych, przejściach, busy parkują zbyt blisko znaków zasłaniając je. Ciężkie auta niszczą płytki chodnikowe co powoduje, że piesi się potykają.Wjeżdżają do parkowania na chodniki odseparowane od jezdni trawnikami. Gdy na takim chodniku zaparkują w dwóch rzędach to każde następne auto wpada na pieszych a ci nie mogą uskoczyć ani w prawo a ni w lewo bo przejście blokują dwa rzędy aut. Podobnie na przejściach. W Polsce każdy kierowca udaje idiotę który nie wie ze piesi mają bezwzględne pierwszeństwo na przejściu a kierowca nie am się z nim ścigać kto się znajdzie szybciej na środku przejścia tylko ma się zatrzymać i umożliwić przejście bez zwalniania lub zatrzymywania się w obawie o przejechanie. Szkoda czasu na pisanie o rzeczach oczywistych do ludzi zaślepionych. W Polsce ginie najwięcej osób na milion mieszkańców bo aż 109 czc w wielu krajach zaledwie 30. Istnieje korelacja między głupim gadaniem sporej części kierowców co zdradza np to forum a dużą śmiertelnością na polskich drogach. W zeszłym roki to 4125 osób. >To właśnie przez takie teksty w gazetach dzień w dzień idąc chodnikiem muszę > uskakiwać w krzaki, bo jakiś rowerzysta uważa siebie za króla chodników. Nie rób z nas idiotów skoro sam nim jesteś. Nigdy nie musiałem uskakiwać w krzaki przed rowerzystom. Najwyraźniej masz jakaś paranoję jeśli uskakujesz. To z pewnością kwalifikuje się do leczenia,. > Żadni > uczestnicy ruchu drogowego nie są kontrolowani tak skrupulatnie jak kierowcy. Albo jesteś idiotą albo to głupia prowokacja. Dziś był komunikat ze policja domaga się podniesienia wysokości mandaitów, które nie były rewaloryzowane od 17 lat co skutkuje tym że kontrole są nieskuteczne. Jak niedorzeczną rzecz napisałeś świadczą np takie liczby. Kierowców w Polsce jeździ 10 razy więcej niż rowerzystów więc dziwne jest że do więzień trafia tylu samo rowerzystów co kierowców za jazdę po pijaku. To znaczy ze kierowców kontrolują 10 razy rzadziej. Albo policja nie działała w Warszawie na jednym ze skrzyżowań. Założono tam aparat sprzężony z czerwonym światłem i w ciągu roku tylko na tym skrzyzowaniu ITD (?) wystawiła 13.000 mandatów. > Tymczasem rowerzyści są strasznie zdziwieni, jak ktoś wystawi im mandat za niep > rawidłową jazdę. Oczywiście, wobec tego co się dzieje na jedniach działania policji wymierzone w rowerzystów to świadectwo głupoty. Ale nie nie każdy z tych policjantów jest głupcem. Wystarczy jeden wysoko postawiony , który wydał rozkaz. A im wyżej tym starszy i cięższe doopsko więc nienawidzi rowerzystów, bo mu przeszkadzają autkiem jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werwrew321131 Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.tktelekom.pl 19.10.12, 16:07 Witam, X Chciałbym was ostrzec przez ludźmi szpiegującymi przez internet. Teraz dużo osób to robi(mogą to być wasi znajomi). Spotkałem się z tym nie tylko w miastach ale i na wsi. Np. mieszkańcy mojej wioski non stop szpiegują innych i mnie przez internet. Mają ruch sieciowy z całej polski(każdy komputer) i dalej - mogą czytać wasze maile, rozmowy na forach, rozmowy z komunikatora, odwiedzane strony www, to co wpisujecie do wyszukiwarki itp. Szpiegują przez internet i robią donosy na milicję albo plotkują. X Mają specjalny software od ISP(dostawcy neta). Mogą namierzać nawet wasze położenie z adresem zamieszkania. X Wszystko co robicie w necie oni szpiegują i namierzają. Wystarczy że założycie jakiś topic na kafeterii a oni mogą was namierzyć - ustalić wasz adres zamieszkania, nazwisko,imię....tak że wiedzą o was wszystko... Oni wiedzą wszystko kto i co robi w necie!!! Tak że uważajcie na siebie. X X Podniecają się tym szpiegowaniem tak że uważajcie. Niektórzy z nich są anonimowi i się nie przyznają do tego że to robią ale robią to.... X X X XXX-VCXZCSEDdfskuw23495345923234sdfswrw Odpowiedz Link Zgłoś
labeo Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kiero... 19.10.12, 16:35 Żadna bariera nie pomoże gdy jakiś wariat z duża prędkością będzie ją chciał staranować. Chyba trzeba by było stawiać zapory przeciwczołgowe. Przede wszystkim potrzebna jest kontrola prędkości i to nie jakaś okazyjna w celu poprawy statystyki a ciągła. Wtedy zminimalizuje się ryzyko wypadku chociaż nigdy nie wyeliminuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ttu Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej 19.10.12, 16:54 Egzekwowanie głupiego ograniczenia na trójpasmowej arterii doprowadzi do paraliżu komunikacyjnego na tej ulicy. Tam powinny stanąć znaki z ograniczeniami do 80 km/h. Gdyby wszędzie tam gdzie ktos zginie ograniczać prędkość, to na głównych arteriach dopuszczalną prędkością byłoby 20 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itania Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej IP: 78.9.6.* 19.10.12, 17:45 Wydaje mi się, że najgorszy jest brak konsekwencji w działaniu. We Wrocławiu jest co najmniej kilka dróg, na których obowiązuje miejskie 50/h, ale warunki do jazdy są dużo lepsze (np. Armii Krajowej między Ślężną, a Borowską - po dwa pasy w każdą stronę, po każdej stronie chodnik i droga dla rowerów oddzielone od jezdni pasem zieleni). Oczywiście niemal wszyscy jadą tamtędy dużo szybciej i co? I nic. Panuje niepisana umowa, że można. W efekcie jedni jadą 60 km/h a inni 90/h, albo jeszcze więcej. Chyba sensownie byłoby na głównych miejskich arteriach, podwyższyć nieco dopuszczalną prędkość do 60/h, w niektórych miejscach nawet 70/h i jednocześnie z żelazną konsekwencją pilnować jej przestrzegania. Wytępiłoby to zarówno piratów pędzących setką, jak i część wyprzedzających bez potrzeby. Obecnie kierowcy jadący z przepisową prędkością traktowani są jak zawalidrogi. Wszyscy takiego wyprzedzają, powodując dodatkowe ryzyko związane ze zmianą pasa, jeszcze czasem otrąbią. Nie sprzyja to promowaniu legalistycznych postaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu król Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej IP: *.play-internet.pl 19.10.12, 20:28 To po to by SM miała gdzie radar postawić i zasilić Dynamicznie Budżet miasta , które traci co chwile tysiące na stadionie i imprezach na nim.. Nie wiem jak tam, ale spora cześć tych barier, zwłaszcza te biało czerwone, skutecznie zasłaniają widok włączającym sie do ruchu.. znam przypadek, gdzie facet wjechał wprost w motocykliste bo go nie widzial przez bariery.., zostały po tym obniżone, ale chlopak nie żyje.. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej 20.10.12, 08:40 wyobraz sobie ze ja nie chce trafic na cmentarz jak jeden z drugim bedzie jechal 90 na sliskiej nawierzchni i przeleci przez pas zieleni i zabije niewinnych ludzi. 50 to 50, ile tej drogi k..wa jest, 600 metrow? ile zyskasz? 30s? watpie! rusz mozgiem o ile potrafisz i jezdz 50 kmh w miescie. NIC NIE ZYSKUJESZ JADAC wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itania Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.12, 11:55 Nie wiem czy jeździsz czasem samochodem, ale one nie mają przełącznika, że albo 50/h albo od razu 90/h. ;) A skoro już byłeś uprzejmy, zwrócić się do mnie w sposób tak bezpośredni, to informuję, że jak akurat jestem jedną z tych frajerek, które przeważnie jadą zgodnie z przepisami, no może z 5-10 km szybciej jeśli są dobre warunki. Ale nie jestem ślepa i widzę, że nie jestem sama na drodze. Jeśli średnia prędkość innych kierowców to ok 70/h, to siłą rzeczy zaczynają się wokół mnie jakieś hocki-klocki z wyprzedzaniem i zmianą pasa. To też generuje ryzyko. Nie mam pojęcia, co było bezpośrednią przyczyną tej tragedii, o której mowa w artykule, ale dużo wskazuje na to, że m. in. właśnie nieprawidłowa zmiana pasa ruchu. Oczywiście, można postawić fotoradary i wymusić na kierowcach aby wszyscy jechali 50/h - i ja bym nad tym nie biadała, zwłaszcza gdyby cykle świetlne dostosować do tej prędkości, ale z jakiegoś powodu się tego nie robi. Radary stoją w wyznaczonych z góry miejscach, lokalne portale informują gdzie SM będzie stała, a nawet tam nikt nie zwalnia do 50/h, bo wieść gminna głosi, że SM ustawia radary +20 do ograniczenia. Oznacza to, że jest zarówno społeczne jak i odgórne przyzwolenie na szybszą jazdę. Skoro tak, to w miejscach które się do tego nadają, warto ograniczenie trochę urealnić, ale jednocześnie wymusić jego przestrzeganie. Swoją drogą, kiedy więcej jeździłam na rowerze, wolałam, jeśli jezdnia przy której nie było drogi dla rowerów miała trochę podniesione ograniczenie, bo to oznaczało, że mogę legalnie jechać chodnikiem, zamiast ryzykować życiem między samochodami, które i tak jechały znacznie szybciej niż 50/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej IP: *.internetia.net.pl 20.10.12, 15:20 zgadzam się z wojtasem, to 10-20 km/h nie w sumie krótkich odcinkach nic nie daje. Zysk jest minimalny, a różnica przy uderzeniu pieszego, rowerzysty czy auta pomiędzy 50 km/h a 70 km/h kolosalna. To jednak miasto, jeśli coś pójdzie nie tak to masz szansę wyhamować, bądź uderzyć ze znacznie mniejszą siłą. I jeszcze jedno - co Cię obchodzą kretyni, którzy trąbią bo jedziesz przepisowe 50 km/h - mogą ci natrukać i powinnaś mieć ich w całkowitym poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hannl Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej 24.10.12, 22:08 Gość portalu: dfg napisał(a): > zgadzam się z wojtasem, to 10-20 km/h nie w sumie krótkich odcinkach nic nie da > je. Zysk jest minimalny, a różnica przy uderzeniu pieszego, rowerzysty czy auta > pomiędzy 50 km/h a 70 km/h kolosalna. To jednak miasto, jeśli coś pójdzie nie > tak to masz szansę wyhamować, bądź uderzyć ze znacznie mniejszą siłą. I jeszcze > jedno - co Cię obchodzą kretyni, którzy trąbią bo jedziesz przepisowe 50 km/h > - mogą ci natrukać i powinnaś mieć ich w całkowitym poważaniu. Twoj pomysl jest sluszny ale niestety nierealny. Jak twierdzi posel Kopycinski z Ruchu Palikota: "- Taka jazda z przesadnie niską prędkością (zgodnie z przepisami - przyp. red.) powoduje też sytuacje, że kierowcy są najeżdżani z tyłu albo w niebezpieczny sposób wyprzedani" Tak wiec predkosc przepisowa (czyli "przesadnie niska") = niebezpieczenstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
hannl Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej 24.10.12, 22:06 wojtas71 napisał: > 50 to 50, ile tej drogi k..wa jest, 600 metrow? ile zyskasz? 30s? watpie! Przy 70 km/h 12 sekund, przy 90 km/h 19 sekund. Ale tylko "z lotu". > rusz mozgiem o ile potrafisz i jezdz 50 kmh w miescie. NIC NIE ZYSKUJESZ JADAC > wiecej! No ale sie nie da skoro jest cala masa, ktora takie ograniczenie uwaza za bezsensowne. Bo przeciez "mozna" szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.12, 23:18 Gdyby śmiertelność zależała od szybkości jazdy... Pierwszy wypadek śmiertelny miał miejsce przy prędkości 6kmph, czyli samochód jechał niewiele szybciej niż szedł potrącony. Niemniej zgadzam się, że powinno być mniejsze ograniczenie. Ale na tego rodzaju drodze poza terenem zabudowanym (z jakim tu co prawda nie mamy do czynienia) prędkość dop. wynosi 70 kmph. Więc może per analogia. Tak samo jest na obwodnicy śródmiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej 20.10.12, 08:41 smiertelność w 80% zależy od prędkości jazdy. Zrozumiałeś czy po polsku za trudno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej IP: *.156.115.240.mortin.pl 20.10.12, 09:54 i w 100% od przypadku. Zakażmy przypadków! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej 20.10.12, 10:18 Gość portalu: elo napisał(a): > i w 100% od przypadku. Zakażmy przypadków! od jakiego przypadku? jedzie idiota 100 kmh na dozwolonej 50 i zabija ludzi. gdyby jechal 50 to by wyhamowal i pojechal dalej. gdzie tu k..wa przypadek, kolejny idioto? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Kolejny Idiotyzm - 50 km/h na Legnickiej 20.10.12, 08:35 ttu napisał: > Egzekwowanie głupiego ograniczenia na trójpasmowej arterii doprowadzi do parali > żu komunikacyjnego na tej ulicy. Tam powinny stanąć znaki z ograniczeniami do 8 > 0 km/h. Gdyby wszędzie tam gdzie ktos zginie ograniczać prędkość, to na głównyc > h arteriach dopuszczalną prędkością byłoby 20 km/h. paraliż to ty masz ale w mózgu, od urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kiero... 19.10.12, 17:06 Wypadki zawsze się zdarzają To, jako ze dotyczy rowerzysty wykorzystuje sie do własnych ideologicznych cełow. Tramwaje też powodują smiertelne zdarzenia - mamy je zlikwidować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Nie będę jeździł po ul. Legnickiej 50 km/h! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.12, 17:36 Nie będę jeździł po trzypasmowej Legnickiej 50 km/h! 70 km/h na tej ulicy to minimum, od którego zaczyna się tzw. dynamiczna jazda. Policja jeździ tam znacznie szybciej (to ich dojazd na Trzemeską). Skoro psiarnia może jeździć tam szybko swoimi złomami, to ja tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Nie będę jeździł po ul. Legnickiej 50 km/h! IP: *.play-internet.pl 19.10.12, 17:44 Ja tam na Legnickiej bym postawił fotoradary i tyle. Będzie święty spokój i żadna pani-co-ma-służbowy-wózek-a-nie-umie-jeździć czy geniusz lecący na swoją wioskę nie będzie stanowił zagrożenia. Tym razem ktoś się wbił w rowerzystę na ścieżce rowerowej, następnym razem ktoś wpadnie na przystanek i skosi ludzi a gó...ane barierki nikogo nie ochronią. Jest miasto, ma być 50 i tyle a jak ktoś ma jakiś kompleks i potrzebuje jeździć szybciej to niech sobie na obwodnicę jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tz84 Re: Nie będę jeździł po ul. Legnickiej 50 km/h! IP: *.internetia.net.pl 19.10.12, 20:47 Jaki kompleks? To najzwyklejsza w świecie logika i zdrowy rozsądek. Po prostu ta trasa została zbudowana dla prędkości 70-100 km/h. 50 km/h można jechać po jednopasmowej uliczce w obrębie Śrómieścia, a nie po kilkupasmowej arterii. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Nie będę jeździł po ul. Legnickiej 50 km/h! 20.10.12, 08:42 Gość portalu: tz84 napisał(a): > Jaki kompleks? To najzwyklejsza w świecie logika i zdrowy rozsądek. Po prostu t > a trasa została zbudowana dla prędkości 70-100 km/h. 50 km/h można jechać po je > dnopasmowej uliczce w obrębie Śrómieścia, a nie po kilkupasmowej arterii. jak można być takim debilem i pisac to, jesli tam co miesiac ktos umiera. jak nie na przejsciu dla pieszych kolo magnolii, to rowerzysta na sciezce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: argh! Re: Nie będę jeździł po ul. Legnickiej 50 km/h! IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.10.12, 16:34 Pieprzysz. Nie jest przystosowana. Poczytaj sobie podręczniki projektowania albo rozporządzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będę jeździł po ul. Legnickiej 50 km/h! 19.10.12, 22:18 Gość portalu: kierowca napisał(a): > .ane barierki nikogo nie ochronią. Jest miasto, ma być 50 i tyle a jak ktoś ma > jakiś kompleks i potrzebuje jeździć szybciej to niech sobie na obwodnicę jedzie Jak to na obwodnicę? Obwodnica znajduje się w administracyjnych granicach Wrocławia. Jest miasto - ma być 50. Także na obwodnicy. To że tam wolno 140 to zbrodnia i skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Nie będę jeździł po ul. Legnickiej 50 km/h! 20.10.12, 08:42 Gość portalu: qwerty napisał(a): > Nie będę jeździł po trzypasmowej Legnickiej 50 km/h! 70 km/h na tej ulicy to mi > nimum, od którego zaczyna się tzw. dynamiczna jazda. Policja jeździ tam znaczni > e szybciej (to ich dojazd na Trzemeską). Skoro psiarnia może jeździć tam szybko > swoimi złomami, to ja tym bardziej. dynamicznie na cmentarz. byleby tylko ty a nie niewinny czlowiek tak jak ten rowerzysta, ofiara twojego mało pofałdowanego mózgu, orzecha. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 18:44 ". Przez lata obowiązywało tu ograniczenie do 70 km, ale wraz ze zmianą prawa o ruchu drogowym znaki zniknęły, a przyzwyczajenia pozostały. Legnicką trzeba jeździć pięćdziesiątką. Będziemy apelować o wzmożenie tu patroli i ustawienie fotoradarów." Co za głupota. Znaczy co, za poprzedniego prawa o ruchu drogowym 70 było OK, a dzisiaj nagle już nie jest? Coś się zmieniło na legnickiej oprócz prawa? Tam powinno być to 70 i to jest oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 18:58 tomek854 napisał: > Tam powinno być to 70 i to jest oczywiste. Niby dlaczego oczywiste? Przecież to jest miasto, a nie pole, czy łąki. Są przejścia dla pieszych, światła, kolizyjne skrzyżowania, w niewielkiej odległości od drogi stoją budynki mieszkalne, przy drodze są przystanki komunikacji miejskiej - w takich warunkach powinna być pięćdziesiątka. Wiesz o tym, że w nocy na niektórych wylotowych frankfurckich arteriach obniża się nawet prędkość do trzydziestki (ze względu na hałas, bo w dzień można grzać pięćdziesiątką). Jura Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 19.10.12, 19:45 Dlatego, że jest to szeroka, wielopasmowa droga na której praktycznie nie ma niekierowanych skrzyżowań - jedyne wloty bez świateł to takie, na których obowiazuje nakaz skrętu w prawo. Wszystkie przejścia są regulowane światłami, podobnie jak kolizyjne skrzyżowania, budynki mieszkalne stoją w oddaleniu od jezdni - zawsze dzieli je co najmniej trawnik, szeroki chodnik i pas zieleni - albo boczna równoległa droga dojazdowa. Jedynym chyba budynkiem który stoi "po staremu" jest ta kamienica przy samym Placu Czerwonym (no i jeszcze willa przy dolmedzie, ale ona stoi w ogródku). Wraz z remontami kolejnych odcinków Legnickiej usunięto problem samochodów parkujących ukośnie na chodniku tyłem do drogi na przykład - parkingi, jeśli potrzebne, przeniesiono poza pas jezdni. Rowerzystom także nie wolno tam poruszać się po jezdni - mają ścieżki. Przystanki komunikacji to są i za miastem a obowiązuje tam 90 więc to nie jest argument. NIe wiem nic o frankfurckich arteriach, ale wiem o tym, że w Wielkiej Brytanii, która ma chyba najbardziej restrykcyjne ograniczenia w UE, na drogach o znacznie niższym standardzie obowiązuje 40mph a nierzadko nawet 50mph. Hałas może i jest uciążliwy dla mieszkańców, ale Legnicka jest szeroką arterią gdzieś od lat 70tych, i jeśli to komus przeszkadzało, to sie na pewno dawno wyprowadził. Dzis jest tam dobra nawierzchnia, nowoczense torowiska tramwajowe, jeżdżą nowoczesne pojazdy, szum jest znacznie mniejszy niż kiedyś. Miasto potrzebuje poza obwodnicami także szerokich arterii ktorymi szybko można wydostać się od centrum do obwodnicy. Jedną z nich jest własnie Legnicka i nie rozumiem, dlaczego wczesniej był tam podwyższony limit prędkości a dziś, kiedy po licznych remontach standard na niej się znacznie podwyższył, limit się obniża do wartości o 10 km niższej niż obowiazująca w terenie zabudowanym kiedy pierwotna legnicka (znacznie od tego czasu zmodernizowana) powstawała. Tego własnie nie rozumiem: droga ma wyższy standard niż 10 lat temu. Samochody są lepsze niż 10 lat temu. Ruch też się zmniejszył - dzięki obwodnicom jest np. znacznie mniej ciężarówek niż dziesięć lat temu. W odróżnieniu od tego, co było 10 lat temu, wszędzie są światła. I nagle opuszczamy limit o więcej niż 25%? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 20.10.12, 10:38 tomek854 napisał: > Dlatego, że jest to szeroka, wielopasmowa droga na której praktycznie nie ma ni > ekierowanych skrzyżowań - jedyne wloty bez świateł to takie, na których obowiaz > uje nakaz skrętu w prawo. Z pasem rozbiegowym? Chyba nie. > Wszystkie przejścia są regulowane światłami, podobnie jak kolizyjne skrzyżowani > a, budynki mieszkalne stoją w oddaleniu od jezdni - zawsze dzieli je co najmnie > j trawnik, szeroki chodnik i pas zieleni - albo boczna równoległa droga dojazdo > wa. Jedynym chyba budynkiem który stoi "po staremu" jest ta kamienica przy samy > m Placu Czerwonym (no i jeszcze willa przy dolmedzie, ale ona stoi w ogródku). Ale są to budynki mieszkalne, w których ludzie mają prawo do wypoczynku. > Przystanki komunikacji to są i za miastem a obowiązuje tam 90 więc to nie jest > argument. Owszem, to jest argument. Poza miastem z powodu przystanków stawia się ograniczenia. > NIe wiem nic o frankfurckich arteriach, ale wiem o tym, że w Wielkiej Brytanii, > która ma chyba najbardziej restrykcyjne ograniczenia w UE, na drogach o znaczn > ie niższym standardzie obowiązuje 40mph a nierzadko nawet 50mph. Hałas może i j Jak widać, nie są te angielskie ograniczenia najbardziej restrykcyjne. W Niemczech, żeby podnieść prędkość w terenie zabudowanym nie może być ruchu miękkich, skrzyżowania powinny być bezkolizyjne i jeśli jest to obszar zabudowy mieszkalnej, to muszą być ekrany antyhałasowe. > Dzis jest tam dobra nawierzchnia, nowoczense torowiska tramwajowe, jeżdżą nowoc > zesne pojazdy, szum jest znacznie mniejszy niż kiedyś. Ale tych pojazdów jest więcej. > Miasto potrzebuje poza obwodnicami także szerokich arterii ktorymi szybko można > wydostać się od centrum do obwodnicy. Dlatego nie postuluję tam trzydziestki, pięćdziesiątką można by się szybko wydostać z centrum do obwodnicy, przecież to tylko 5 km, gdyby odpowiednio ustawić światła. Dużo ważniejsza dla szybszego wydostania się jest odpowiednia synchronizacja świateł, niż podwyższenie prędkości. Jura Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś ...wydostać z centrum do obwodnicy... IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.10.12, 11:33 W jakim celu mam się wydostawać do obwodnicy skoro chcę się sprawnie przemieścić np. ze wchodu na zachód miasta? Wrocław nie ma systemu arterii międzydzielnicowych. Zwłaszcza kierunek północ-południe jest upośledzony i praktycznie cały ruch poprowadzony jest wokół rynku. Obwodnice są dla tranzytu. Istnieje opracowanie, które wskazuje te braki. Magistrat ignoruje przedstawione w nim wnioski. Zróbmy sobie trasy międzydzielnicowe o podwyższonej prędkości i wtedy ograniczajmy ruch naokoło. To się z powodzeniem udaje w Europie. Czy aby dostać się z Kleczkowa na Gaj koniecznie muszę przeciskać się niewydolną Grodzką i nieustannie zatkaną Krupniczą? Z drugiej strony mam do wyboru most Pokoju, nieudolnie przeprojektowaną Pułaskiego i zapadającą się Dyrekcyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 20.10.12, 18:46 jureek napisał: > Z pasem rozbiegowym? Chyba nie. Nie, ale to nie jest problem, bo tam się nie powinno jeździć 120 na godzinę tylko 70-80. > Ale są to budynki mieszkalne, w których ludzie mają prawo do wypoczynku. Mieszkałem w takim miejscu, że mogłem tylko pomarzyć o takiej odległości od drogi jaką mają tamci mieszkańcy. I nie miałem problemu z wypoczywaniem. Jak się komuś nie podoba życie w mieście ze wszelkimi tego plusami i minusami, to za cenę mieszkania przy legnickiej kupi sobie chałupę w Swierzawie albo gdzieś i będzie miał cicho. > Owszem, to jest argument. Poza miastem z powodu przystanków stawia się ogranicz > enia. NIe stawia się. > Jak widać, nie są te angielskie ograniczenia najbardziej restrykcyjne. W Niemcz > ech, żeby podnieść prędkość w terenie zabudowanym nie może być ruchu miękkich, > skrzyżowania powinny być bezkolizyjne i jeśli jest to obszar zabudowy mieszkaln > ej, to muszą być ekrany antyhałasowe. To ja bywam w jakichś innych NIemczech :) bo nie raz jeździłem tam dwupasmówką o podobnych (a często nawet niższych) standardach niż legnicka o podwyższonej prędkości dopuszczalnej. Niestety nie ma jeszcze streetview w tym miejscu, więc nie mogę Ci pokazać znaku. > Ale tych pojazdów jest więcej. Ale są cichsze. Jak jadą dwa pojazdy robiące hałasu na 50 dB to się z tego nie robi 100 dB. To się tak nie sumuje. > Dlatego nie postuluję tam trzydziestki, pięćdziesiątką można by się szybko wydo > stać z centrum do obwodnicy, przecież to tylko 5 km, gdyby odpowiednio ustawić > światła. Dużo ważniejsza dla szybszego wydostania się jest odpowiednia synchron > izacja świateł, niż podwyższenie prędkości. NIe postulujesz 30, ale postulujesz 50. Czyli nie postulujesz "absurdanie wolnego ograniczenia" a "śmiesznie wolne ograniczenie" dla drogi o takim standardzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Masz rację IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.10.12, 11:13 Dobrze opisałeś sytuację na Legnickiej. Problemem jest bezmyślność, nieodpowiedzialność i brak świadomości nieuchronności kary za łamanie prawa. Przez lata Legnicka była miejscem rozładowania pokładów adrenaliny dla rozmaitej maści wariatów na 2 i 4 kołach. W godzinach szczytu ani razu nie udało mi się przejechać tą ulicą sprawnie i spokojnie. Zawsze trafi się przynajmniej jeden miłośnik bezsensownego zmieniania pasów. Zabójcza jest ignoracja. Prędkość może jedynie wzmocnić jej tragiczne efekty. Głupota powinna być tropiona i z całą stanowczością tępiona. Fotoradary nic zmienią. Chyba, że będą sprzężone z działkiem laserowym do dezitegracji kretynów na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a teraz przyjrzyjmmy się projektowi wiaduktu popow 19.10.12, 21:11 na popowicach. jakoś nie widać tam barierek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.internetia.net.pl 19.10.12, 22:21 Tytuł jest cokolwiek mylący. To nie była śmierć rowerzysty w ruchu drogowym (czytaj: na jezdni) ale śmierć człowieka NA CHODNIKU, na który wjechał samochód. Dla zabezpieczenia tego chodnika nie wystarczą żadne rachityczne barierki tylko potrzebne są wysokie krawężniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuloan Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.centertel.pl 19.10.12, 22:44 zielona fala?? jak, skoro wprowadzono ITS, ktory wymusza swiatlo zielone dla tramwaju? Ale czemu, czemu, czemu, miejscy geniusze, tramwaj dwa razy przecina obwodnice srodmiejską? Ale czemu, czemu czemu Cezar Grocholski jest takim tłukiem i cynikiem, że pisze o rowerzyscie, jako ofierze? przeciez co do tego zdarzenia ma, Panie Grochowski, ROWER? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: ch... w d... rowerowym sku.... IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 23:52 >ch... w d... rowerowym sku.... mam nadzieje ze ktos cie rozkwasi jadac 80km/h.. albo 140.. beda efektywniej flaki latac.. skoro nie masz szacunku dla innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.e-wro.net.pl 20.10.12, 08:02 > "Legnicką jeździmy 50kmh" - jeden z największych idiotyzmów w tym mieście. 3 pa > sy w każdą stronę i komu te 70kmh przeszkadzało? Każdemu kto widział , że że jak było 70km/h to jeździli 100 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie IP: *.156.115.240.mortin.pl 20.10.12, 10:06 a teraz 100 nie jeżdżą? Ta droga pozwala tyle jechać bezpiecznie - przy założeniu, że OTOCZENIE będzie się trzymać ścieżek [czytaj piesi nie przebiegają przez jezdnię na tramwaj, rowerzyści nie jadą środkiem pasa, debile za kółkiem czy kierownicą nie wykonują karkołomnych manewrów] A ten pieszy [NA BOGA NIE ROWERZYSTA!] miał ten niefart, że znajdował się w miejscu kolizji samochodów i za plecami miał ścianę więc zmniejszoną liczbę dróg ucieczki. Może barierka by mu życie uratowała. Może nawet murek oporowy powinien tam stać. Ale niestety nic tam nie ma - zapewne pojawi się za miesiąc. Zawsze szkoda śmierci postronnych osób - zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 20.10.12, 10:21 Gość portalu: elo napisał(a): > a teraz 100 nie jeżdżą? Ta droga pozwala tyle jechać bezpiecznie - przy założen > iu, że OTOCZENIE będzie się trzymać ścieżek [czytaj piesi nie przebiegają przez > jezdnię na tramwaj, rowerzyści nie jadą środkiem pasa, debile za kółkiem czy k > ierownicą nie wykonują karkołomnych manewrów] > wyobraz sobie ze srednia predkosc przy dopuszczalnej 70 byla 90kmh, a przy obecnym ograniczeniu wynosi 60 kmh. widzisz juz roznice? i tu i tu jezdza debile po 100. ale teraz znacznie mniej. widzisz czy to za trudne? matematyke na nowej maturze na 30% zdales czy tez przeroslo? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 20.10.12, 10:55 od 30 lat jeżdżę tą ulica i jakoś nie specjalnie zauważyłem zmiany. (nie no oczywiście paru gostków jeździ przykładnie 50 ale większość pomyka 60-80) normalny kierowca stara się jechać bezpiecznie a nie ciśnie ile sie da. po autostradzie też nie wszyscy jadą 140 (albo zgodnie z Twoimi twierdzeniami 160) oczywiście trafiają się i wariaci którym jezdnia z torem wyścigowym się pomyliła ale tu także nie zaobserwowałem jakiś drastycznych zmian. takie są moje subiektywne odczucia które z przyczyn oczywistych mogą znacząco się różnić od obserwacji podczas łapania na radar. (bo jakie inne może być źródło Twoich statystycznych informacji?) z drugiej strony drażni mnie ten teatr fikcji i obłudy by ludzie jeździli nie więcej niż bezpieczne 70/60 wprowadza się ograniczenie do 50/40.... toć to tylko demoralizuje! Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 20.10.12, 10:35 > Każdemu kto widział , że że jak było 70km/h to jeździli 100 km/h. czyli lepiej ograniczyć do 50 i karać za 70 niż ograniczyć do 70 i karać za 80? (tzn. dla budżetu miasta jest na pewno lepiej ale mi bardziej chodzi o optymalizację ruchu) poza tym dlaczego światła są tak ustawione by niemożliwe było przejechanie zgodnie z przepisami od nabycińskiej do ostatniego grosza bez co najmiej jednego postoju na czerwonym? Odpowiedz Link Zgłoś
tillig Re: Śmierć rowerzysty. Bariery nie wystarczą, kie 29.10.12, 13:12 > poza tym dlaczego światła są tak ustawione by niemożliwe było przejechanie zgod > nie z przepisami od nabycińskiej do ostatniego grosza bez co najmiej jednego po > stoju na czerwonym? Od kiedy wprowadzili ITS, światła sygnalizacji świetlnej zmienia się nieregularnie. Gdy ITS nie działa, jazda 50-60 km/h powoduje dynamiczną jazdę bez naciskania pedału hamulca na każdym skrzyżowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTM rowerowa intifada IP: *.e-wro.net.pl 20.10.12, 13:37 Nie rozumiem dlaczego policja nie zajmie się tą sprawą?! Gdzie były służby?! Czy nagrywający zajście dziennikarze udostępnią zarejestrowany materiał policji?! Doszło co najmniej do kilku wykroczeń! Nielegalne zgromadzenie. W innych przypadkach służby reagują szybko, sprawnie i zdecydowanie. A tu? Równi i równiejsi? Celowe, zorganizowane wejście na najruchliwszą ulicę we Wrocławiu (i to w tak niebezpiecznym miejscu!) i zablokowanie jej. Spowodowanie, sprowadzenie zagrożenia dla kierujących i dla samych uczestników pikiety. Prowokowanie kierowców poruszających się po drodze (w tym pokazywanie w ich stronę "fuck you") - to nie było pokojowe zachowanie! To co się tam stało (byłem, widziałem, mam nagranie, chętnie użyczę) ten niesmaczny happening, wyglądało jak celowa prowokacja kierowców do określonych zachowań. Sprowokowano zmotoryzowanych użytkowników drogi do nagłego hamowania, trąbienia, machania rękami, pukania się w czoło. Ludzie w autach byli zdezorientowani, kompletnie nie wiedzieli o co chodzi. Nagle jakaś zgraja z posępnymi minami i jakimś napisem (który był zresztą mało widoczny dla kierujących, wiatr załamywał płótno uniemożliwiając w pełni odczytanie nabazgranego sloganu) wchodzi na ruchliwą trzypasmówkę blokując możliwość przejazdu i prowokacyjnie, wyzywająco, butnie patrzy na osłupiałych kierowców. Rzuca pod ich adresem niewybredne komentarze - jakiej treści? - wystarczy poczytać kilka postów na forum gdzie owi "rowerito" w dosadny,otwarty i jednoznaczny sposób mówią co by z nimi zrobili, mówią za co i gdzie mają innych ludzi a w szczególności tych zmotoryzowanych. Ale tak naprawdę każdy kto nie z nami - to przeciwko nam! - to główne przesłanie jakie pada. Skąd my to znamy. Historia kołem się toczy. Ta kobieta pokazująca środkowy palec. Ktoś spytał dlaczego nagle schowała wyciągniętą rękę i pokazywała "faka" z ukrycia, dłoń blisko ciała. Nie, nie sparaliżowało jej dłoni. Odpowiadam - z boku stał pan z kamerą i jeden z kolegów "działaczy" zwrócił jej uwagę że to będzie źle wyglądać na materiale filmowym. Ale prowokować trzeba było (żeby później pokazać jak wstrętni kierowcy trąbią, machają rękami itd), więc cofneła rękę do tułowia, chyba jednak emocje zasłoniły jej oczy i nie dostrzegła zaproszonego dziennikarza z aparatem na przeciwko siebie. Do tego jeden z chuliganów (bo tak nazwę tam zgromadzonych, może na wyrost nieco, może przesadnie, może nie wszystkich to dotyczy ale jednak takiego użyję określenia, wkurzony jestem) zaszedł drogę próbującym bardzo pomału (jechali podpierając się nogami) przejechać drogą dwójce chłopaków na skuterze (motorze?). Siłą zatrzymał ich, chwycił kierownicę i prowadzącego skuter za przedramię uniemożliwiając dalszą jazdę i o mało nie przewracając ich. Przestraszone chłopaki wyłączyli motor i tak stali zanim łaskawie nie umożliwiono im (i pozostałym kierowcom) przejazdu a ten człowiek ich trzymał! Jeszcze raz się pytam. Zakładam że ktoś monitoruje to forum. Dlaczego nie wyciągnięto konsekwecji za to zachowanie? Gdzie są służby? Gdzie były wczoraj? Gdzie jest prawo? Dlaczego się go nie egzekwuje? A wy cwani karierowicze, gracze i bezwzględni rowerowi działacze-krętacze-pieniacze, umiejętnie podsycający i wykorzystujący nastroje rowerowych frustratów i fanatyków, zrobiliście iście pokazową "krecią robotę". Brawo, brawo, brawissimo! Na pewno taka rodem z wieców ONR, bojówek kibolskich i NOP-u drogowa zadyma przysporzy NAM (tak nam, w tym i mnie) rowerzystom sporą dawkę sympati, empatii i ogólnego zrozumienia - szczególnie wśród zmotoryzowanych. A jak słyszę i większość cyklistów zdecydowanie odcina się od was, waszej ideologii którą próbujecie wprowadzać pod płaszczykiem działań pro-bajkowych i - wracając do wczorajszych godnych potępienia wydarzeń - urządzonej na ul. Legnickiej ......hmm....akcji-prowokacji. Tacy zaślepieni jedną ideą, jednym celem, jedną drogą w ich mniemaniu jedynie słuszną, z klapkami na oczach i ustami pełnymi rewolucyjnych haseł, sloganów i frazesów już mieli wielokroć swoje miejsca w historii współczesnej. Stalinowcy, hitlerowcy, Pol Potowcy, bojówki Hutu, Mladić-owcy i wielu innych, mniej sławnych "celebrytów złego" - [dla przykładu, tacy Pol Potowcy chcieli dobrze, super mega ekologiczni, hiper alternatywni (choć bez dredów, buuuu), wyludnili obmierzłe betonowe miasta, zapędzili ludzi do zdrowej, fizycznej pracy na malowniczą wieś, świeże powietrze, spanie pod gwiaździstym niebem, zdrowe odżywiane korą i zgniłym ryżem - mięso won!, samochody - won!, rower jako jedyny środek transportu - a i to reglamentowany (oczywiście nie dotyczyło liderów, działaczy , przywódców i innych pretendentów - ale, co tam, nie bądzmy małostkowi) stworzono fajny, prężny zgrany choć nieco wychudzony i słaniający się na nogach zintegrowany kolektyw (może nie Afro-Kolektyw i inne Rasta klimaty ale jak alternatywnie to brzmi!) joł men! joł joł! Jah!. A taki głodujący wieśniak pracujacy w polu po 16 godzin z jednym posiłkiem na dobę to dopiero ma fazy i zwidy. Lepsze niż po pejotlu i innej MJ z "kwasem" na spółkę . Boże (choć ja akurat nie wierzący)-, strach pomyśleć co by było gdyby takie "marchewkowe nosy" z WiRu i podobnych sekt dorwały się do realnej władzy. Rzeź, obozy, strach, życie pod dyktando tych "wizjonerów" powtórka z historii. Już oni wiedzą co jest dobre a co złe. Mają lek na wszystko, byle byś bez protestu z uśmiechem połykał serwowany przez tych szaleńców paramedykament. Wiedzą czego chce społeczeństwo, wiedzą jaka droga jest słuszna. I pomyśleć że dawno temu byłe całym sobą zaangażowany w te klimaty. Bleeeeeeeee........ Odpowiedz Link Zgłoś
tillig Re: rowerowa intifada 29.10.12, 13:15 Ja chętnie obejrzę, jak możesz to wrzuć na YT. Odpowiedz Link Zgłoś