Dodaj do ulubionych

zerówki szkolne we Wroclawiu

13.03.13, 11:43
Czy moglibyscie podzielić się swoim zdaniem, opiniami na temat szkolnych zerowek we Wroclawiu?
jak sa wyposazone? jak wyglądają zajecia? i ogolny program dnia?

ogolnie planuję pozostawienie corki w naszym przedszkolu w grupie zerówkowej, bo jestem jak dotąd bardzo z przedszkola zadowolona. Ale chętnie poznam alternatywę.
Głównie interesuje mnie rejon Śródmieścia - okolice ulicy Nowowiejskiej (np szkoła nr 1)...
czy jeśli dziecko zostanie w przedszkolu, to za rok będzie trudniej dostać sie do wybranej szkoły? czy zerówka przy szkole znacząco jakoś zwiększa szansę na późniejszą naukę w tej szkole?

chętnie poznam wszelkie opinie na ten temat, bo nie ukrywam, że jestem nieco zielona w tej kwestii... nie pochodzę z Wroclawia, nie mam starszych dzieci, ani znajomych ze starszymi dziećmi,więc jakby przecieram sama szlaki i stąd lekkie zagubienie w temacie
Obserwuj wątek
    • agjawroc Re: zerówki szkolne we Wroclawiu 13.03.13, 21:34
      u nas:
      4 zerówki, wszystkie na pierwszą zmianę
      osobna świetlica tylko dla zerówek
      w klasie po 20 uczniów max
      szkoła nowa, więc nowe ogromne jasne sale, nowe meble, w każdej plazma i 25 m2 dywanu
      obiady na stołówce o osobnej porze niż reszta szkoły
      wyjścia poza szkołę minimum 2-3 razy w miesiącu
      basen 2x w tygodniu
      w-f w klasach, lub w salce ćwiczeniowej
      dodatkowy angielski 2x w tygodniu, rytmika 2x w tygodniu, religia 2x w tygodniu...
      miesięczny koszt to: 10 zł składka klasowa, 5 zł składka na świetlicę, 75 zł dwudaniowy obiad, 30 zł jakieś wyjścia
      • vivianna_82 Re: zerówki szkolne we Wroclawiu 14.03.13, 12:27
        u Was, tzn gdzie? jesli mozna wiedzieć oczywiście?

no i jak się ma bycie lub nie bycie w zerówce szkolnej, do późniejszej edukacji w tej samej szkole?
        • igajos Re: zerówki szkolne we Wroclawiu 14.03.13, 13:07
          Dwa lata temu było chyba 600 punktów za kontynuację nauki w tej samej szkole. To dawało pierwszeństwo wśród dzieci spoza rejonu. Bo dzieci z rejonu muszą być przyjęte do pierwszej klasy. Czy tak będzie w tym roku to nie wiadomo, bo jeszcze nie ma kryteriów opublikowanych.
          www.wroclaw.pl/system_elektronicznej_rekrutacji__wejscie,1.dhtml
          Teraz niektóre szkoły organizują dzień otwarty. Można pójść, zobaczyć, popytać.

Syn nie chodził do szkolnej zerówki, więc szczegółów nie znam. Ale wiem, że dzieci przebywają cały dzień w swojej sali. Po zakończeniu podstawy programowej przychodzi do nich pani "świetliczanka" (nie wiem, czy taka jest nazwa oficjalna). Wszystkie dzieci młodsze jedzą obiad podczas lekcji - idą z panią na stołówkę. Dopiero chyba 5 i 6 klasa je na przerwach. Zajęcia zaczynają się pół godziny później niż lekcje, więc przychodzą jak jest pusto w szatni i na korytarzu. Tak na oko, to więcej jest pięciolatków, ale mogę się mylić. Szkoła na Krzykach. Na zdjęciach wygląda to tak www.sp76.wroclaw.pl/foto/foto212213/zerowka/zerowka.html
    • margop1 Re: zerówki szkolne we Wroclawiu 17.03.13, 11:22
      W SP 118 zerówka ma osobne wejścia, bardzo dobrze wyposażone sale. Dziecko można przyprowadzać przed 7, odbierać po 17. W klasie jest ok 25 dzieci i 2 Panie. 5-latki mają śniadanie, obiad, podwieczorek; 6-latki obiad i podwieczorek (śniadanie własne). Koszt posiłków z cateringu to ok 90 zł miesięcznie. Dzieci idą na posiłki na szkolną stołówkę. Można dziecko posłać na zajęcia bezpłatne (chór, język migowy, chiński) i płatne (język angielski, niemiecki, tańce, piłka nożna). Koszt około 170zł miesięcznie razem. Dodatkowo jest gimnastyka, logopeda, Dziadek Bach, rytmika. U na w grupie Pani dzieli swoje zajęcia - np. lekcje są 2 razy po 1 godzinie - wtedy robią zadania z programu. W międzyczasie dzieci wychodzą na dodatkowe zajęcia. Dużo się bawią, do 8.00 i po 15.30 już tylko zabawa w formie świetlicy (na miejscu w salach zerówkowych). Jest kilka wyjść (Humanitarium, wycieczki, kino, teatr). Plus zerówki w szkole - to większe obycie dziecka w życiu szkolnym, przygotowanie do siedzenia w ławce. Panie też są bardziej do nauki, niż do przytulania. Dzieci są trochę bardziej samodzielne. Na zajecia dodatkowe chodzą do sal znajdujących sie na terenie szkoły (więc wiedzą jak wygląda szkoła, gdzie co jest). Wydaje mi się, że mniej się boją (w zeszłym roku byłam na dniach otwartych to córka nawet nie chciała usiąść do ławki w klasie, w tym roku była już dużo bardziej odważna - poznawała sale, Panie). Jeśli chodzi o przejście do pierwszej klasy - ja akurat jestem w rejonie, z tego co się orientuje, dzieci z innego rejonu, ale uczące się w naszej klasie przejdą do szkoły (przechodzi cała nasza grupa do jednej klasy). W moim przedszkolu nie było możliwości zostania, ale nie przeszkadzało mi to. Myślę, że wszystko zależy od zerówki i dziecka. Warto odwiedzić szkołę, zobaczyć sale. Ja moją zerówkę mogę polecać.
    • kozaczek25 Re: zerówki szkolne we Wroclawiu 18.03.13, 15:39
      Moja cora chodzi do zerowki szkolnej i jestem bardzo zadowolona, ze ja zapisalalam. W sp20 zajecia sa 8-13 potem swietlica zerowkowa do 16. Sala sliczna, kolorowa, zupelnie inna niz pozostale- taka przedszkolna, a nie jak pozostale w szkole. Duza sie bawia, ale maja tez ciekawe zajecia z podrecznikami, plastyke, spotkania z muzyka, dogoterapie, gimnastyke 2x, 1x korekcyjna, religie, logorytmike. Dodatkowo jezyk angielski. Wszystko zalezy wiec od oferty szkolnej.
      Sniadania przynosza swoje, jedza je na stolowce. Oczywiscie mozna wykupic tez obiady.
      Cora jest tak obyta ze szkola, ze nie mam zadnego stresu, ze od wrzesnia pojdzie do I klasy. Bedzie miec ta sama wychowawczynie, kolezanki/kolegow, szkole zna jak wlasna kieszen :)
      Szkola nie ma oddzielnego budynku dla najmlodszych, ale jest kameralna , bo od 0-6 klasy. To duzy plus, bo nie ma gimnazjum, mniej starszych dzieciakow.
      Takze ja widze same plusy :) No i jeszcze jak oszczednosc, placimy jedynie ubezpieczenie, komitet, co miesiac 12zl za zajecia dodatkowe.
      Idz do szkoly, poogladaj, popytaj.
    • chudonoga Re: zerówki szkolne we Wroclawiu 19.03.13, 11:42
      Viviana, jeśli nie jesteście w rejonie SP 1 to pobadajcie też inne okoliczne szkoły bo miejsc dla dzieci spoza rejonu zostaje ponoć bardzo niewiele. W SP 84 na górnickiego 11 kwietnia od 17.30 są dni otwarte. Szkoła wygląda z zewnątrz fatalnie i raczej nie zachęca, ale z ciekawości się przejdę.
    • labeg Re: zerówki szkolne we Wroclawiu 19.03.13, 21:58
      Jestem bardzo zainteresowana wypowiedziami w twoim wątku. Mieszkam na Kromera, do pracy jeżdżę do centrum i właśnie stoję przed wyborem zerówki dla mojego synka. Wybrałam zerówkę szkolną rezygnując z przedszkola - świetnego, ale i słono płatnego. Jeśli chodzi o nas : obwodówkę mam na Boya-Żeleńskiego, ale lepsze opinie słyszałam o SP nr 78 na Jedności w takiej samej odległości jak obwodowa. Zechce też obejrzeć SP 1. Sąsiadka namawia mnie na SP 107 na Prusa.
      Nie znam Wrocka od strony podstawówek - przyjechałam tu dopiero do liceum.
      • ewelajnawrocek zna ktos zerowke w 17tce na Wieczystej? 20.03.13, 08:31
        jw
        • vivianna_82 Re: zna ktos zerowke w 17tce na Wieczystej? 20.03.13, 22:17
          ja przyjechalam dopiero na studia więc wiem jeszcze mniej ;)

z tego co widziałam na mapce, to chyba należę pod sp1 wlasnie...
          ale póki co i tak jestem zdecydowana na zostawienie młodej w przedszkolu.
          Jeśli chodzi o opłaty to jest chyba tak samo jak i w szkolnych.
          Wg uchwały jakiejś tam miejskiej dziecko "przedszkolne" czyli teraz 3 i 4 latki sa objęte bezpłatna opieką od 7 do 12, a zerówkowicze do 15... i to chyba dotyczy wszystkich zerowkowych placowek bez względu na to czy w szkole czy w przedszkolu...

ja w ogóle jestem przerażona ta całą reformą... moja córa jest z października, czyli praktycznie z końcówki roku prawie... wg mnie ona się jeszcze nie nadaje do tego by wkroczyć w świat szkoły. Panie w przedszkolu już teraz sie bardzo staraja do tego by dzieci jak najlepiej przygotować do rozpoczęcia szkoły w wieku 6 lat ale same narzekają, ze tak naprawdę jeden rok im został zabrany...

chcialabym by to wszystko się jeszcze jakos odkręcilo i cora mogla pójść jednak do szkoły w wieku 7 lat... nawet jakby miala zerowkę 2 razy robić ;)
          • labeg Re: zna ktos zerowke w 17tce na Wieczystej? 20.03.13, 23:29
            Myślę, że dużo zależy od dziecka. Mój młody jest z lutego, sprytny i inteligentny, juz teraz sprawnie liczy, robi proste działania matematyczne, czyta krótkie wyrazy, rozwiązuje proste krzyżówki i sudoku ze mną. Nie widzę powodu, żeby go trzymać w przedszkolu. Zależy mi na finansach -czesne za prywatną jednostkę jednak drenuje kieszenie. Jakby udało sie nam dostac do przedszkola gminnego (jako 5-latka muszą przyjąć) to i tak od 2014 musiałby iść do 1 klasy. Czyli 2 razy zmieniać grupę i miejsce? Za dużo zamieszania. Zadaniem dla mnie jest wybór takiej szkoły, żeby mógł w niej spędzić max. 7 lat.
            Wytypowałam 5 szkół, które by mnie interesowały. Teraz usiłuję się zorientować która ma dni otwarte, a która tylko dyżury. w obwodówce już mi przepadł dzień otwarty - był 5 marca :/
            • makalaka73 Re: zna ktos zerowke w 17tce na Wieczystej? 21.03.13, 13:27
              Moja córka jako 5 latka poszła do zerówki w 107 przy B.Prusa.Zajecia ma od 8 do 16,ale świetlica jest chyba od 7 rano ,nie wiem dokładnie bo nie korzystamy.Jedna pani jest od 8 do 12 a druga od 12 do 16.W szkole są dwie grupy zerówkowe.Dzieci można odbierać już od 13.30 ale panie ogólnie sa za tym żeby były dłuzej tak do 15.30 .Angielski jest dwa razy w tygodniu i religia też dwa razy,oprócz tego są zajęcia z panią logopedką i gimnastyka korekcyjna.Moja mała jest bardzo zadowolona,chętnie chodzi do szkoły.Mają dużo wyjść poza szkołę ,chodzili do zoo bezpłatnie na zajęcia ,do biblotek ,teatrów.Ogólnie nie jest żle,Syn też chodził do tej szkoły i byłam zadowolona.Szkoła ma fajną stronę internetową i każda impreza czy też wyjście jest dokumentowane w zakładce ,,nasi najmłodsi"Córka będzie zerówkę powtarzać,bo jest taka możliwość a do pierwszej klasy nie bardzo się jeszcze nadaje.O szkole nr 1 przy Nowowiejskiej dużo nie wiem tyle że nie jest zle i chyba niemieckiego się tam też uczą.Mam nadzieje że się przydałam.
              • makalaka73 Re: zna ktos zerowke w 17tce na Wieczystej? 21.03.13, 15:49
                A i jeszcze obiady są dla dzieci koszt do 90 zł max ,zależy ile dni jest w miesiącu.Dzieci chodzą na obiad z panią i obiady są gotowane na miejscu w szkole.Bardzo urozmaicone.I nie kupuje się żadnej wyprawki do szkoły oprócz podręczników. Na przybory szkolne tj:kredki ,farbki nożyczki,kartki itp składaliśmy się w semestrze po 50 zł.Grupy mieszane część pięciolatków i sześciolatków i większość to sześciolatki z poprzedniego roku.Rodzice wychodzą z założenia,że lepiej zostawić dziecko drugi rok w zerówce.Minus to może taki,że niema placu zabaw na terenie szkoły,ale obok są dwa parki i panie chodziły z dzieciakami tam na plac.
        • tol8 Re: zna ktos zerowke w 17tce na Wieczystej? 21.03.13, 21:01
          ja :)

pytaj na forum, nie na priv, odpowiem na każde, nawet najbardziej abstrakcyjne pytanie. Znam panie i obyczaje, mam w tej szkole dzieci, które są wychowankami zerówek.
          • ewelajnawrocek tol8 23.03.13, 13:20
            Nie mam konkretnych pytan, bo nie wiem o co pytac, musze zdecydowac czy zostwic dziecko w pkolu czy dac wlasnie tam. dodam, ze moj syn urodzony 23.12 a mial sie urodzic w marcu nasteopnego roku wiec jest jakoby rok mlodszy od innych 5latków, nie wiem czy sobie da rade. Rozumiem, ze szkola oferuje tylko obiad, nie snaidanie?
            Jakie sa panie? W pkolu sa słabe..
            • tol8 Re: tol8 23.03.13, 21:26
              panie, jak to panie :) Są te godne polecenia i takie, do któryh za żadne skarby nie posłałabym dziecka (p. Dziedzic np. )

W każdej zerówce są dwie panie- sale duże, jasne, zerówki są w nowym budynku razem ze stołówką. Na korytarzu szafki dla dzieci - każda klasa ma swoje naprzeciw drzwi do klasy.Każde dziecko ma swoją własną szafkę. Jedna z sal zerówkowych pełni popołudniami rolę świetlicy - jest ona tylko dla dzieci z tych czterech zerówek. Dzieci uczęszczają na basen. W-f mają w sali sportowej na bloku sportowym szkoły ( przejście skrótem). W sali tv, zabawki, duży dywan-droga, rolety przeciwsłoneczne, nowe ławki i krzesła dostosowywane do wzrostu dzieci. Dzieci są mierzone 2-3 razy w roku i w zależności od tego są usadzane. Niektóre zerówki pracują przy połączonych ławkach, inne mają tradycyjnie rozstawione stoliki. Jest b. dużo wyjść poza szkołę. Po zajęciach dzieci korzystają z placu zabaw należącego do przedszkola ( to zespół szkół - szkoła i przedszkole). Obowiązkowe są mundurki - porządnie wykonane, bardzo ładne. Codziennie jest dostępna pielęgniarka. Dzieci mają religię 2x w tygodniu, rytmikę chyba też 2x, basen 1-2x, gimnastykę korekcyjną, angielski dodatkowo płatny. W dni wolne od szkoły (ferie, wakacje) dyrekcja przedszkola zapewniała opiekę.
              • ewelajnawrocek Re: tol8 23.03.13, 21:47
                Dzieki..a jak posilki dla tych 5latkow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka