radeberger 20.03.13, 19:57 Ciekawe czy panowie zdają sobie sprawę z tego, że od modelu na stole kreślarskim do samochodu w salonach mija około 8 lat. Poza tym - gdzie specyfikacja? Póki co to tylko concept art i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: caro Ale przecież to tylko zabawa. IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.13, 21:01 Chłopaki mają fajne hobby i dobrze. Przecież nikt (może poza dziennikarzami) nie bierze tego projektu na poważnie. Pomysł jest ciekawy i śmieszny (w pozytywnym znaczeniu tego słowa), chociaż raczej nierealny: - auto w tej cenie może sprzedać tylko renomowany producent; - uroda... hmm... kwestia gustu; - własności jezdne tego auta raczej będą na poziomie poloneza; - te gadżety to raczej są gadżetami tylko dla autora artykułu; - prawa patentowe; Doświadczenia do bycia konstruktorami raczej w ten sposób nie zdobędą, ale pomajsterkować zawsze warto. No i jest to niezły wstęp do pracy na rynku motoryzacyjnym. Jedyne poważniejsze zarzuty to: - brak podobieństwa do prawdziwej warszawy; - ta nazwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korekta Re: bzdury IP: *.man.tk-internet.pl 10.04.13, 23:08 Podwozie biorą z bmw, więc jakim cudem wymyśliłeś własności jezdne na poziomie poloneza? Przecież to będzie bmwica z innym nadwoziem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elo Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.13, 21:04 Jakbyś zagłebił się bardziej w temat, to wiedziałbyś, że to nie tylko concept, a po drugie Panowie mają już swoje pierwsze realizacje w dziedzinie aut za sobą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Prawda jak zwykle leży po środku. IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.13, 21:25 Chłopaki mają umiejętności, doświadczenia i realizacje na poziomie niższym niż 90% garażowych firm "tuningowych" w Polsce, o zachodzie nie wspominając. Ale mają też zapał, otwarte umysły i brak kompleksów. Takie są ułomności i prawa młodości. Drugim AMG to oni nie będą, ale doświadczenia nigdy za wiele. Nieefektywny, ale efektowny start do kariery w przemyśle motoryzacyjnym lub wstęp do założenia własnej firemki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mada faka Re: Prawda jak zwykle leży po środku. IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.13, 22:26 Nie wiem, czy znasz kogokolwiek z tych ludzi, ale jeden z nich zajmuje się od wielu lat renowacją Jaguarów, stworzeniem syreny na euro (auta za 260 tys zł), budowanego od podstaw i ma wielką determinacją do tworzenia. Tu chodzi o serce do pracy. Nie wiem, która z garażowych firm może się tym pochwalic. Proponuję zapoznac się z tematem, a potem pisać pierdoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inns caro ma rację IP: *.ng-eng.com 21.03.13, 07:51 Akurat ja znam tych chłopaków, parę garażowych firm innych również. I uważam, że caro ma rację. Poza tym nie wiem, skąd to oburzenie - przecież nie napisał nic złego. Bardzej kompromitujący tych młodych ludzi jest Twój wpis - syrenka na euro okazała się trochę niewypałem, ale czasem trzeba trochę pobłądzić. No a to, ż ekosztowała 260tyś, to chyba też argument "przeciw", a nie "za". Renowacja jaguarów to piękna sprawa, ale każdy, kto chciaż trochę siediz w tej branży wie, że nie ma nic wspólnego z tworzeniem aut. Chlopaki trochę grzeszą pychą, a durne media ich podkręcają. Ale chcą dobrze. Jeśli im woda sodowa nie uderzy do głowy - mogą za pare lat stworzyć coś ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 23:37 Tylko czemu ma służyć ta durna nazwa??? Jak można pojazd nazwać New Warsaw Wratislawia??? Trochę po angielsku, trochę po łacinie ale kupy się nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hejty to ch Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.dynamic.mm.pl 21.03.13, 00:13 Zrób coś, a nie czepiasz się. Chłopaki ogarniają super rzecz, ale zawsze jest o co się przyczepić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.13, 08:13 Szkoda, że co najwyżej ogarniają lans i blacharkę, wystarczy zajrzeć pod maskę tej nieszczęsnej syrenki Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 00:43 Gość portalu: Elo napisał(a): > Jakbyś zagłebił się bardziej w temat, to wiedziałbyś, że to nie tylko concept, > a po drugie Panowie mają już swoje pierwsze realizacje w dziedzinie aut za sobą > :) A i owszem - z ciekawości zerknąłem na ich stronę. Parę rysunków, linki do artykułów, linki sponsorów i to wszystko. Zerknij sobie na stronę Leoparda - www.leopard-car.com/ - dowiesz się czegoś o samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo Leopard byl kiedys Gepardem 21.03.13, 06:20 stworzonym przez Zbyszka Szwaja za pieniadze przyjaciela ze Szwecji.Pieniadze kolosalne, wydawane przez kilkadziesiat (TAK!) lat,od lat osiemdziesiatych ! A mimo to NIE udalo sie marketingowo,to wciaz jednostkowa,absolutnie niszowa produkcja,niewidoczna na swiecie. Mimo ze auto jest PIEKNE i dopracowane i ma motory mercedesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belzepup Re: Leopard byl kiedys Gepardem IP: 212.69.72.* 10.04.13, 15:08 Silnik jest z chevroleta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe brody Re: Leopard byl kiedys Gepardem IP: *.wroclaw.mm.pl 10.04.13, 18:43 A który kit-car jest produkowany seryjnie? Najbliżej to chyba ma Wiesmann, z produkcją circa about 1 szt tygodniowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subyello Re: Leopard byl kiedys Gepardem IP: *.gsk.com 11.04.13, 09:03 Jakie silniki Mercedesa, przeciez uzywaja jednostke Chevy Corvette takze nie gadaj glupot. No i co, chlopaki musza gdzis zaczac. Jak ktos w nich wierzy i chce zainwestowac kase to dlaczego nie? Nie twoje pieniadze. Ciekawy projekt, mi sie Nowa Warszawa podoba, ciekawe czy to wszystko wypali. Musza cos probowac, bo i dlaczego nie. Chlopaki dostaja duzy plus za to ze maja zapal i wyobraznie ... mierza wysoko !!! rzymam za nich kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: 80.50.133.* 10.04.13, 12:01 ryle że leopard powstaje od ponad 20 lat, o czym mało kto wie, a projekt powstał w latach 80 Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno "Stol kreslarski" - a co to jest ??????? 21.03.13, 00:19 Wszystko robi sie na systemach na serwerach i terminalach graficznych wraz z obrazowaniem 3D i symulacja. Projektant nie ma dostepu do ZADNEGO nosnika danych. Niczego nie moze ani wyniesc ani skopiowac ani nikomu pokazac. Gdyby to zrobil - wyleci na zbita morde z pracy, a ponadto zostanie oskarzony o nieuprwnione udostepnianie danych lub informacji. Stolu kreslarskiego juz sie nie uzywa w prawdziwych centrach projektowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 45 Nazimno zawsze czymś się niezdrowo podekscytuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.13, 22:22 To jest, rozgorączkowany frustracie, taki zwrot. A do nośnika danych to zawsze jakiś dostęp jest i zdemotywowani pracownicy to główne źródło wywiadu technicznego. Cóż z tego że to grubo karalne? Odpowiedz Link Zgłoś
bluice Szczyt buractwa i megalomanii ! 21.03.13, 00:30 Najbardziej buraczana jest nazwa ! jak widać nie wystarczają już wypasione BMW sprowadzane na lawetach z niemieckich komisów! Odpowiedz Link Zgłoś
paseo a jak okreslic to co wlasnie wpisales ??? 21.03.13, 06:38 co ty umiesz i kim jestes w porownaniu z tymi ludzmi??? Jak mozna osadzac kogos w taki prymitywny sposob NIC o nim nie wiedzac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blacha Re: Szczyt buractwa i megalomanii ! IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.13, 19:14 Chyba tureckich :) Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 00:57 Wsadz sobie, Gazeto, w dupe swoje popieprzone "artystyczne" wideo z "nastrojowym" podkladem muzycznym. Jak sie chce pisac o temacie, to nalezalo wyslac ktoregos z darmozjadow krecacych sie po redakcji i nazywajacych sie fotoreporterami do Wroclawia, do Hali Stulecia, a potem pokazac, jak ten samochod ma wygladac. A nie cienie i blyski swiatla w ciemnym pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec pompka? IP: 173.36.196.* 21.03.13, 01:08 Auto ma byc ultraluksusowe i oni chca ajpady dawac do srodka? Zalosne to jest. Jestem ciekaw kto kupi tego gniota jesli w ogole kiedykolwiek to wypuszcza (w co watpie)... Odpowiedz Link Zgłoś
maniakon Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 01:12 fajne ale ekskluzywne i na sztuki a Polsce potrzeba projektow dla mas - niedrogie, ekonomiczne samochody na kieszen kowalskiego produkowane w kraju masowo - tylko tak mozna wskrzesic przemysl motoryzacyjny i cos z tego miec zamiast jak teraz kiedy cala kasa z montowni wyjezdza z kraju - kupic jakas technologie od japonczykow czy koreanczykow i doprojektowac blache do jakiegos podwozia KIA czy nissana i zaczac to sprzedawac jak odobre bo polskie - tak zaczynali wszyscy obecnie wielcy - toyoty 30lat temu ktorych nikt nie chcial kupic np. dajace masywne gwarancje zeby cos sprzedac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe brody Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.wroclaw.mm.pl 10.04.13, 21:04 I znów te polskie kompleksy. Taaa, Polska straci suwerenność, jeśli nie będzie produkować własnego samochodu, nawet skompilowanego z cudzych podzespołów, byle z metką Made in Poland (btw. takie czary, jakie opisujesz, przestały się opłacać z chwilą odejścia w niebyt ramy nośnej). Dlaczego Szwajcarzy, Holendrzy, Belgowie, Norwegowie, Duńczycy, nawet Finowie, którzy wychowali tylu mistrzów kierownicy, nie czują się sfrustrowani z powodu braku własnych aut? Czy musimy mieć narodową markę wszystkiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 74 lat Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 06:54 "Czy musimy mieć narodową markę wszystkiego?" prawda, nie musimy. Masaje tez nie maja i sa znani w swiecie.. Tak na powaznie oscypki oscypkami ale jakas pompka do roweru "made in Poland" by nas podniosla na duchu... Odpowiedz Link Zgłoś
melonwl Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 02:58 Najbardziej niezwykłe i nowatorskie w tym projekcie jest to, że jest to polski samochód. Hurrraaaaa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Miks dodge charger, Bentley, kaloryfer AstOn marti 21.03.13, 03:40 Mnie bardziej interesują parametry silnika, a nie wieszak na gacie i głos damski. Wiecej jaj mniej szminki. Jeśli chcecie być oryginalni to nie kopiujcie okien z dodge charger czy pewnych aspektów Bentley. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 05:26 Nie wiem, zupełnie nie wiem czemu, podczas lektury w głowie wciąż słyszałem jedno słowo: ARRINERA. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 09:59 Ta przynajmniej istnieje. I rzekomo ma juz zamowienia (co mnie wcale tez nie dziwi..). Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 16:52 Istnieje?! Taki wiesz, w docelowej konfiguracji i w ogóle? Widziałem zdjęcia prototypu, ale (może za słabo szukałem) nie znalazłem jego danych technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 17:10 ignatz napisał: > Istnieje?! Taki wiesz, w docelowej konfiguracji i w ogóle? Widziałem zdjęcia pr > ototypu, ale (może za słabo szukałem) nie znalazłem jego danych technicznych. Prototyp. Niemniej to ciagle wiecej jak pare rysunkow Nju Warsol. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 17:32 ignatz napisał: > Nie wiem, zupełnie nie wiem czemu, podczas lektury w głowie wciąż słyszałem jed > no słowo: ARRINERA. Myslisz, ze ta Warszawa to tez taka marketingowa bańka? Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 22:02 Może nie tak, może to faktycznie garstka zapaleńców. Niczego tak nie życzę Arrinerze i Nowej Warszawie jak produkcji na trzy zmiany :-) Odpowiedz Link Zgłoś
romasowski Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 06:09 Ciekawy projekt, tylko ta nazwa taka petensjonalna... Proponuję New Warsaw Truly American Dream. To dopiero będzie coś! Odpowiedz Link Zgłoś
paseo Bardzo fajnie,od marzen zaczyna sie wszystko 21.03.13, 06:15 trzeba podziwiac tych ludzi,bo musza miec wielka i szeroka wiedze.No i ze im sie po prostu chce. Jednak takich projektow bylo juz w Polsce nie wiem ile,ze przypomne Geparda Zbyszka Szwaja;auto podobne do Morgana,z silnikami Mercedesa,w porownaniu z tym projektem maksymalnie proste.A mimo iz inwestor ze szwecji doslownie przez kilkadziesiat lat (!!!) ladowal w to pieniadze,nigdy nie udalo sie naprawde rozkrecic produkcji. Podobnie z innymi poodbnymi,jak chocby Serenissima ze Szwajcarii.Podobnie bedzie i z tym,a najglupsza w tym projekcie jest baznadziejna nazwa. No i po co komu auto odpowiadajace damskim glosem ???I po co mam miec i zabierac do domu iPady,skoro bez problemu powinienem meic wszystko na ekranie od razu w aucie??? Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Bardzo fajnie,od marzen zaczyna sie wszystko 21.03.13, 10:01 paseo napisał: > auto podobne do Morgana I w tym jego problem. Jesli kogos stac i szuka takiego auta, to kupi "oryginal", a nie polska wersje. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodwoz Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 06:48 New Warsaw. Jakie to światowe! I jak brzmi! Odpowiedz Link Zgłoś
dariuszgdanski Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 07:15 Oj pojezdzilo by sie "Warszawka"- bardzo piekna idea polskich inzynierow, tylko przyklaknac. BRAWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 45 No dobrze, ale co nas obchodzi Warszawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.13, 22:23 Tu jest Śląsk, kogo obchodzi samochód nazwany na cześć azjatyckiego miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
texeira Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 10.04.13, 11:45 Jak się was wszystkich czyta, to widać, że po co w Polsce robić cokolwiek, lepiej pić piwko pod sklepem i wszystkich krytykować... Chłopakom życzę, żeby się zatrudnili w biurze konstrukcyjnym u normalnych, najlepiej u Włochów lub Szwedów, gdzie ich docenią,a nie siądzie grupka mądrali i będzie pieprzyła trzy po trzy, byle tylko zjechać. Weźcie lustro a potem wyjrzyjcie przez okno. To miedzy innymi przez was Polska jest takim żałosnym krajem, ze "niedasie" nic. Bo głosować się wam nie chce, bo wszystko wina Tuska, nawet w monopolowym, bo w Smoleńsku zabili Najlepszego Prezydenta na Świecie (nie wiadomo, jak i czym, ale eksperyment przy pomocy puszki po piwie udowadnia, że zabili), bo żona brzydka po 30 latach pożycia, a teściowa koszmar (czasem rzeczywiście koszmar). Jesteście dla siebie wredni i nie możecie żyć bez tego, żeby się nawzajem nie żreć, a jak się znajdą wśród was pozytywni i z pasją ludzie to albo ich będziecie ośmieszać albo glebić, bo z tłumu wiecznie wkooovionych Polaków i Polek bez pomysłu na jutro z wiecznym wyrazem niechęci i złości na twarzy, żadna głowa nie może wystawać. Powiedziałem i czekam w spokoju na nieuniknione bluzgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subyello Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.gsk.com 11.04.13, 09:12 Bardzo dobry tekst, popieram 110% ... Taka jest ta nasza Polska, pełna sfrustrowanych rodaków którym nigdy się nie udało zrealizować swoich młodzieńczych marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 36krzysiek Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.tktelekom.pl 10.04.13, 13:15 Życzę powodzenia i trzymam kciuki za projekt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 13:55 ale właściwie to po co to? kto to miałby kupić? koszt będzie większy niż oryginalnego BMW 750, ale całość będzie pewnie technicznie na poziomie Poloneza... Odpowiedz Link Zgłoś
hiszpan25 Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 10.04.13, 16:50 Mnie zastanawia co innego. Z publikacji na ten temat mozna wyciagnac nastepujace wnioski: - to nie nowo projektowany samochod a "body kit" lub "kit car" bazujacy na S8 lub 750 (w jedynym z artykulow byla taka wiadomosc) - koszty projektu na poziomie 60.000PLN (w innym artykule) sugeruja ze to projekt bazujacy na starym samochodzie o wartosci max 30.000pln (szacuje ze 50% ceny bedzie stanowic pojazd dawca a reszte zabudowa) to jak dla mnie powoduje ze zamist HITu bedzie raczej KITcar i to nie najwyzszego poziomu. chyba ze te informacje to tez lista zyczen autorow i caly ten projekt zakonczy sie na renderingu i modelu w skali 1:10. tak czy siak nie widze szans na sukces na skale swiatowa a nawet krajowa. bedzie dobrze jak powstanie i zostanie sprzedane 2 czy 3 szt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subyello Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.gsk.com 11.04.13, 09:18 Nikt tu nie pisał ze to jest projekt na masową produkcje. A skąd wiesz ze nikt nie kupi? Myślę ze własnie kupi taki inwestor/kolekcjoner który wie ze kupi teraz a za 20 lat zarobi na takim czymś krocie. Nie na twoja kieszeń (na moja też na pewno nie). Ale tez nie życzmy chłopakom źle i nie demoralizuj ich, maja marzenie, niech ja spełniają. Lepiej żałować tych rzeczy które się spróbowało, niż tych które nigdy nie zdobyliśmy odwagi aby spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
michalcomp Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 10.04.13, 23:03 Resorak !!??? Dlaczego nie ma zdjec prawdziwego modelu tylko 11 zdjec miniaturki ??? Zenada !!! Po za tym wyglada jak Bentley - cena tez bedzie taka sama ??? Nikt nie kupi :) Odpowiedz Link Zgłoś
airkomin Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 11.04.13, 09:27 Fajna metoda na start po studiach. Zwłaszcza jak się jest po akademii sztuk pięknych i uparło się projektować auta w kraju gdzie od 15lat nie ma fabryki z własnym zapleczem R&D . Więcej tam twórców jak tworzywa, ale to oni mają się wypromować i idzie im naprawde nieźle. Już któryś raz w ogólnopolskich mediach. Szacun. A projekt jak projekt, nie oni pierwsi customowo oblachowali podwozie współczesnego auta. O, choćby pierwszy przykład z brzegu www.youtube.com/watch?v=ph1mEu5ZbXg. Jeżeli chodzi o Syrenę, to też należy to rozpatrywać z punktu widzenia autopromocji, a nie techniki, bo po forach jest cała masa nie promowanych, a znacznie lepszych projektów... Tak czy siak pozdro Odpowiedz Link Zgłoś