Dodaj do ulubionych

Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski...

20.03.13, 19:57
Ciekawe czy panowie zdają sobie sprawę z tego, że od modelu na stole kreślarskim do samochodu w salonach mija około 8 lat.

Poza tym - gdzie specyfikacja? Póki co to tylko concept art i nic więcej.
Obserwuj wątek
    • Gość: caro Ale przecież to tylko zabawa. IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.13, 21:01
      Chłopaki mają fajne hobby i dobrze.
      Przecież nikt (może poza dziennikarzami) nie bierze tego projektu na poważnie.
      Pomysł jest ciekawy i śmieszny (w pozytywnym znaczeniu tego słowa), chociaż raczej nierealny:
      - auto w tej cenie może sprzedać tylko renomowany producent;
      - uroda... hmm... kwestia gustu;
      - własności jezdne tego auta raczej będą na poziomie poloneza;
      - te gadżety to raczej są gadżetami tylko dla autora artykułu;
      - prawa patentowe;
      Doświadczenia do bycia konstruktorami raczej w ten sposób nie zdobędą, ale pomajsterkować zawsze warto. No i jest to niezły wstęp do pracy na rynku motoryzacyjnym.
      Jedyne poważniejsze zarzuty to:
      - brak podobieństwa do prawdziwej warszawy;
      - ta nazwa...
      • Gość: korekta Re: bzdury IP: *.man.tk-internet.pl 10.04.13, 23:08
        Podwozie biorą z bmw, więc jakim cudem wymyśliłeś własności jezdne na poziomie poloneza?
        Przecież to będzie bmwica z innym nadwoziem.
    • Gość: Elo Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.13, 21:04
      Jakbyś zagłebił się bardziej w temat, to wiedziałbyś, że to nie tylko concept, a po drugie Panowie mają już swoje pierwsze realizacje w dziedzinie aut za sobą:)
      • Gość: caro Prawda jak zwykle leży po środku. IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.13, 21:25
        Chłopaki mają umiejętności, doświadczenia i realizacje na poziomie niższym niż 90% garażowych firm "tuningowych" w Polsce, o zachodzie nie wspominając.
        Ale mają też zapał, otwarte umysły i brak kompleksów.
        Takie są ułomności i prawa młodości.
        Drugim AMG to oni nie będą, ale doświadczenia nigdy za wiele. Nieefektywny, ale efektowny start do kariery w przemyśle motoryzacyjnym lub wstęp do założenia własnej firemki.
        • Gość: Mada faka Re: Prawda jak zwykle leży po środku. IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.13, 22:26
          Nie wiem, czy znasz kogokolwiek z tych ludzi, ale jeden z nich zajmuje się od wielu lat renowacją Jaguarów, stworzeniem syreny na euro (auta za 260 tys zł), budowanego od podstaw i ma wielką determinacją do tworzenia. Tu chodzi o serce do pracy. Nie wiem, która z garażowych firm może się tym pochwalic. Proponuję zapoznac się z tematem, a potem pisać pierdoły
          • Gość: inns caro ma rację IP: *.ng-eng.com 21.03.13, 07:51
            Akurat ja znam tych chłopaków, parę garażowych firm innych również. I uważam, że caro ma rację. Poza tym nie wiem, skąd to oburzenie - przecież nie napisał nic złego.
            Bardzej kompromitujący tych młodych ludzi jest Twój wpis - syrenka na euro okazała się trochę niewypałem, ale czasem trzeba trochę pobłądzić. No a to, ż ekosztowała 260tyś, to chyba też argument "przeciw", a nie "za".
            Renowacja jaguarów to piękna sprawa, ale każdy, kto chciaż trochę siediz w tej branży wie, że nie ma nic wspólnego z tworzeniem aut.
            Chlopaki trochę grzeszą pychą, a durne media ich podkręcają. Ale chcą dobrze.
            Jeśli im woda sodowa nie uderzy do głowy - mogą za pare lat stworzyć coś ciekawego.
      • Gość: maxxx Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 23:37
        Tylko czemu ma służyć ta durna nazwa??? Jak można pojazd nazwać New Warsaw Wratislawia??? Trochę po angielsku, trochę po łacinie ale kupy się nie trzyma.
        • Gość: Hejty to ch Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.dynamic.mm.pl 21.03.13, 00:13
          Zrób coś, a nie czepiasz się. Chłopaki ogarniają super rzecz, ale zawsze jest o co się przyczepić
          • Gość: pi Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.13, 08:13
            Szkoda, że co najwyżej ogarniają lans i blacharkę, wystarczy zajrzeć pod maskę tej nieszczęsnej syrenki
      • radeberger Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 00:43
        Gość portalu: Elo napisał(a):

> Jakbyś zagłebił się bardziej w temat, to wiedziałbyś, że to nie tylko concept,
        > a po drugie Panowie mają już swoje pierwsze realizacje w dziedzinie aut za sobą
        > :)

A i owszem - z ciekawości zerknąłem na ich stronę. Parę rysunków, linki do artykułów, linki sponsorów i to wszystko.

Zerknij sobie na stronę Leoparda - www.leopard-car.com/ - dowiesz się czegoś o samochodzie.
        • paseo Leopard byl kiedys Gepardem 21.03.13, 06:20
          stworzonym przez Zbyszka Szwaja za pieniadze przyjaciela ze Szwecji.Pieniadze kolosalne,
          wydawane przez kilkadziesiat (TAK!) lat,od lat osiemdziesiatych ! A mimo to NIE udalo sie marketingowo,to wciaz jednostkowa,absolutnie niszowa produkcja,niewidoczna na swiecie.
          Mimo ze auto jest PIEKNE i dopracowane i ma motory mercedesa.
          • Gość: belzepup Re: Leopard byl kiedys Gepardem IP: 212.69.72.* 10.04.13, 15:08
            Silnik jest z chevroleta...
          • Gość: joe brody Re: Leopard byl kiedys Gepardem IP: *.wroclaw.mm.pl 10.04.13, 18:43
            A który kit-car jest produkowany seryjnie? Najbliżej to chyba ma Wiesmann, z produkcją circa about 1 szt tygodniowo...
          • Gość: Subyello Re: Leopard byl kiedys Gepardem IP: *.gsk.com 11.04.13, 09:03
            Jakie silniki Mercedesa, przeciez uzywaja jednostke Chevy Corvette takze nie gadaj glupot.

No i co, chlopaki musza gdzis zaczac. Jak ktos w nich wierzy i chce zainwestowac kase to dlaczego nie? Nie twoje pieniadze. Ciekawy projekt, mi sie Nowa Warszawa podoba, ciekawe czy to wszystko wypali. Musza cos probowac, bo i dlaczego nie.

Chlopaki dostaja duzy plus za to ze maja zapal i wyobraznie ... mierza wysoko !!! rzymam za nich kciuki.
        • Gość: ddd Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: 80.50.133.* 10.04.13, 12:01
          ryle że leopard powstaje od ponad 20 lat, o czym mało kto wie, a projekt powstał w latach 80
    • nazimno "Stol kreslarski" - a co to jest ??????? 21.03.13, 00:19
      Wszystko robi sie na systemach na serwerach i terminalach graficznych
      wraz z obrazowaniem 3D i symulacja.

Projektant nie ma dostepu do ZADNEGO nosnika danych.
      Niczego nie moze ani wyniesc ani skopiowac ani nikomu pokazac.
      Gdyby to zrobil - wyleci na zbita morde z pracy, a ponadto zostanie oskarzony
      o nieuprwnione udostepnianie danych lub informacji.

Stolu kreslarskiego juz sie nie uzywa w prawdziwych centrach projektowych.
      • Gość: 45 Nazimno zawsze czymś się niezdrowo podekscytuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.13, 22:22
        To jest, rozgorączkowany frustracie, taki zwrot.

A do nośnika danych to zawsze jakiś dostęp jest i zdemotywowani pracownicy to główne źródło wywiadu technicznego. Cóż z tego że to grubo karalne?
    • bluice Szczyt buractwa i megalomanii ! 21.03.13, 00:30
      Najbardziej buraczana jest nazwa !
      jak widać nie wystarczają już wypasione BMW sprowadzane na lawetach z niemieckich komisów!
      • paseo a jak okreslic to co wlasnie wpisales ??? 21.03.13, 06:38
        co ty umiesz i kim jestes w porownaniu z tymi ludzmi???
        Jak mozna osadzac kogos w taki prymitywny sposob NIC o nim nie wiedzac ?
      • Gość: blacha Re: Szczyt buractwa i megalomanii ! IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.13, 19:14
        Chyba tureckich :)
    • viking2 Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 00:57
      Wsadz sobie, Gazeto, w dupe swoje popieprzone "artystyczne" wideo z "nastrojowym" podkladem muzycznym. Jak sie chce pisac o temacie, to nalezalo wyslac ktoregos z darmozjadow krecacych sie po redakcji i nazywajacych sie fotoreporterami do Wroclawia, do Hali Stulecia, a potem pokazac, jak ten samochod ma wygladac.
      A nie cienie i blyski swiatla w ciemnym pomieszczeniu.
    • Gość: fachowiec pompka? IP: 173.36.196.* 21.03.13, 01:08
      Auto ma byc ultraluksusowe i oni chca ajpady dawac do srodka? Zalosne to jest. Jestem ciekaw kto kupi tego gniota jesli w ogole kiedykolwiek to wypuszcza (w co watpie)...
    • maniakon Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 01:12
      fajne ale ekskluzywne i na sztuki a Polsce potrzeba projektow dla mas - niedrogie, ekonomiczne samochody na kieszen kowalskiego produkowane w kraju masowo - tylko tak mozna wskrzesic przemysl motoryzacyjny i cos z tego miec zamiast jak teraz kiedy cala kasa z montowni wyjezdza z kraju - kupic jakas technologie od japonczykow czy koreanczykow i doprojektowac blache do jakiegos podwozia KIA czy nissana i zaczac to sprzedawac jak odobre bo polskie - tak zaczynali wszyscy obecnie wielcy - toyoty 30lat temu ktorych nikt nie chcial kupic np. dajace masywne gwarancje zeby cos sprzedac
      • Gość: joe brody Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.wroclaw.mm.pl 10.04.13, 21:04
        I znów te polskie kompleksy. Taaa, Polska straci suwerenność, jeśli nie będzie produkować własnego samochodu, nawet skompilowanego z cudzych podzespołów, byle z metką Made in Poland (btw. takie czary, jakie opisujesz, przestały się opłacać z chwilą odejścia w niebyt ramy nośnej). Dlaczego Szwajcarzy, Holendrzy, Belgowie, Norwegowie, Duńczycy, nawet Finowie, którzy wychowali tylu mistrzów kierownicy, nie czują się sfrustrowani z powodu braku własnych aut? Czy musimy mieć narodową markę wszystkiego?
        • Gość: 74 lat Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 06:54
          "Czy musimy mieć narodową markę wszystkiego?"
          prawda, nie musimy. Masaje tez nie maja i sa znani w swiecie..
          Tak na powaznie oscypki oscypkami ale jakas pompka do roweru "made in Poland" by nas podniosla na duchu...
    • m.malone Wirtualnie pierdu pierdu 21.03.13, 02:17

• melonwl Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 02:58
      Najbardziej niezwykłe i nowatorskie w tym projekcie jest to, że jest to polski samochód. Hurrraaaaa!!!!
    • hetmanwiechu Miks dodge charger, Bentley, kaloryfer AstOn marti 21.03.13, 03:40
      Mnie bardziej interesują parametry silnika, a nie wieszak na gacie i głos damski. Wiecej jaj mniej szminki. Jeśli chcecie być oryginalni to nie kopiujcie okien z dodge charger czy pewnych aspektów Bentley.
    • sselrats Super sprawa, wkrotce bedzie o nich bardzo 21.03.13, 04:27
      cicho.
    • ignatz Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 05:26
      Nie wiem, zupełnie nie wiem czemu, podczas lektury w głowie wciąż słyszałem jedno słowo: ARRINERA.
      • radeberger Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 09:59
        Ta przynajmniej istnieje. I rzekomo ma juz zamowienia (co mnie wcale tez nie dziwi..).
        • ignatz Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 16:52
          Istnieje?! Taki wiesz, w docelowej konfiguracji i w ogóle? Widziałem zdjęcia prototypu, ale (może za słabo szukałem) nie znalazłem jego danych technicznych.
          • radeberger Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 17:10
            ignatz napisał:

> Istnieje?! Taki wiesz, w docelowej konfiguracji i w ogóle? Widziałem zdjęcia pr
            > ototypu, ale (może za słabo szukałem) nie znalazłem jego danych technicznych.

Prototyp. Niemniej to ciagle wiecej jak pare rysunkow Nju Warsol.
      • tomek854 Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 17:32
        ignatz napisał:

> Nie wiem, zupełnie nie wiem czemu, podczas lektury w głowie wciąż słyszałem jed
        > no słowo: ARRINERA.

Myslisz, ze ta Warszawa to tez taka marketingowa bańka?
        • ignatz Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams 21.03.13, 22:02
          Może nie tak, może to faktycznie garstka zapaleńców. Niczego tak nie życzę Arrinerze i Nowej Warszawie jak produkcji na trzy zmiany :-)
    • romikus Wiśta, hetta. Wio!!! 21.03.13, 05:30
      Zrozumie?
    • romasowski Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 06:09
      Ciekawy projekt, tylko ta nazwa taka petensjonalna... Proponuję New Warsaw Truly American Dream. To dopiero będzie coś!
    • paseo Bardzo fajnie,od marzen zaczyna sie wszystko 21.03.13, 06:15
      trzeba podziwiac tych ludzi,bo musza miec wielka i szeroka wiedze.No i ze im sie po prostu chce.
      Jednak takich projektow bylo juz w Polsce nie wiem ile,ze przypomne Geparda Zbyszka Szwaja;auto podobne do Morgana,z silnikami Mercedesa,w porownaniu z tym projektem maksymalnie proste.A mimo iz inwestor ze szwecji doslownie przez kilkadziesiat lat (!!!) ladowal w to pieniadze,nigdy nie udalo sie naprawde rozkrecic produkcji.
      Podobnie z innymi poodbnymi,jak chocby Serenissima ze Szwajcarii.Podobnie bedzie i z tym,a najglupsza w tym projekcie jest baznadziejna nazwa.
      No i po co komu auto odpowiadajace damskim glosem ???I po co mam miec i zabierac do domu iPady,skoro bez problemu powinienem meic wszystko na ekranie od razu w aucie???
      • radeberger Re: Bardzo fajnie,od marzen zaczyna sie wszystko 21.03.13, 10:01
        paseo napisał:

> auto podobne do Morgana

I w tym jego problem. Jesli kogos stac i szuka takiego auta, to kupi "oryginal", a nie polska wersje.
    • wlodwoz Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 06:48
      New Warsaw. Jakie to światowe! I jak brzmi!
    • dariuszgdanski Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 21.03.13, 07:15
      Oj pojezdzilo by sie "Warszawka"- bardzo piekna idea polskich inzynierow, tylko przyklaknac. BRAWO!!!
    • Gość: 45 No dobrze, ale co nas obchodzi Warszawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.13, 22:23
      Tu jest Śląsk, kogo obchodzi samochód nazwany na cześć azjatyckiego miasta?
    • texeira Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 10.04.13, 11:45
      Jak się was wszystkich czyta, to widać, że po co w Polsce robić cokolwiek, lepiej pić piwko pod sklepem i wszystkich krytykować... Chłopakom życzę, żeby się zatrudnili w biurze konstrukcyjnym u normalnych, najlepiej u Włochów lub Szwedów, gdzie ich docenią,a nie siądzie grupka mądrali i będzie pieprzyła trzy po trzy, byle tylko zjechać. Weźcie lustro a potem wyjrzyjcie przez okno. To miedzy innymi przez was Polska jest takim żałosnym krajem, ze "niedasie" nic. Bo głosować się wam nie chce, bo wszystko wina Tuska, nawet w monopolowym, bo w Smoleńsku zabili Najlepszego Prezydenta na Świecie (nie wiadomo, jak i czym, ale eksperyment przy pomocy puszki po piwie udowadnia, że zabili), bo żona brzydka po 30 latach pożycia, a teściowa koszmar (czasem rzeczywiście koszmar). Jesteście dla siebie wredni i nie możecie żyć bez tego, żeby się nawzajem nie żreć, a jak się znajdą wśród was pozytywni i z pasją ludzie to albo ich będziecie ośmieszać albo glebić, bo z tłumu wiecznie wkooovionych Polaków i Polek bez pomysłu na jutro z wiecznym wyrazem niechęci i złości na twarzy, żadna głowa nie może wystawać. Powiedziałem i czekam w spokoju na nieuniknione bluzgi.
      • Gość: Subyello Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.gsk.com 11.04.13, 09:12
        Bardzo dobry tekst, popieram 110% ... Taka jest ta nasza Polska, pełna sfrustrowanych rodaków którym nigdy się nie udało zrealizować swoich młodzieńczych marzeń.
    • Gość: 36krzysiek Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.tktelekom.pl 10.04.13, 13:15
      Życzę powodzenia i trzymam kciuki za projekt!
    • Gość: klm Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 13:55
      ale właściwie to po co to? kto to miałby kupić?
      koszt będzie większy niż oryginalnego BMW 750, ale całość będzie pewnie technicznie na poziomie Poloneza...
    • hiszpan25 Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 10.04.13, 16:50
      Mnie zastanawia co innego.
      Z publikacji na ten temat mozna wyciagnac nastepujace wnioski:
      - to nie nowo projektowany samochod a "body kit" lub "kit car" bazujacy na S8 lub 750 (w jedynym z artykulow byla taka wiadomosc)
      - koszty projektu na poziomie 60.000PLN (w innym artykule) sugeruja ze to projekt bazujacy na starym samochodzie o wartosci max 30.000pln (szacuje ze 50% ceny bedzie stanowic pojazd dawca a reszte zabudowa)
      to jak dla mnie powoduje ze zamist HITu bedzie raczej KITcar i to nie najwyzszego poziomu.
      chyba ze te informacje to tez lista zyczen autorow i caly ten projekt zakonczy sie na renderingu i modelu w skali 1:10.
      tak czy siak nie widze szans na sukces na skale swiatowa a nawet krajowa. bedzie dobrze jak powstanie i zostanie sprzedane 2 czy 3 szt.
      • Gość: Subyello Re: Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada dams IP: *.gsk.com 11.04.13, 09:18
        Nikt tu nie pisał ze to jest projekt na masową produkcje.

A skąd wiesz ze nikt nie kupi? Myślę ze własnie kupi taki inwestor/kolekcjoner który wie ze kupi teraz a za 20 lat zarobi na takim czymś krocie. Nie na twoja kieszeń (na moja też na pewno nie). Ale tez nie życzmy chłopakom źle i nie demoralizuj ich, maja marzenie, niech ja spełniają.

Lepiej żałować tych rzeczy które się spróbowało, niż tych które nigdy nie zdobyliśmy odwagi aby spróbować.
    • michalcomp Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 10.04.13, 23:03
      Resorak !!??? Dlaczego nie ma zdjec prawdziwego modelu tylko 11 zdjec miniaturki ???
      Zenada !!! Po za tym wyglada jak Bentley - cena tez bedzie taka sama ??? Nikt nie kupi :)
    • airkomin Włączasz silnik, a warszawa... odpowiada damski... 11.04.13, 09:27
      Fajna metoda na start po studiach. Zwłaszcza jak się jest po akademii sztuk pięknych i uparło się projektować auta w kraju gdzie od 15lat nie ma fabryki z własnym zapleczem R&D . Więcej tam twórców jak tworzywa, ale to oni mają się wypromować i idzie im naprawde nieźle. Już któryś raz w ogólnopolskich mediach. Szacun.

A projekt jak projekt, nie oni pierwsi customowo oblachowali podwozie współczesnego auta. O, choćby pierwszy przykład z brzegu www.youtube.com/watch?v=ph1mEu5ZbXg.

Jeżeli chodzi o Syrenę, to też należy to rozpatrywać z punktu widzenia autopromocji, a nie techniki, bo po forach jest cała masa nie promowanych, a znacznie lepszych projektów...
      Tak czy siak pozdro

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka