Dodaj do ulubionych

sp 47, sp76, sp 61

26.03.13, 09:41
Jeżeli ktoś mógłby podzielić się informcjami na temat tych szkół to będę wdzięczna. Chciałabym posłać do jednej z tych szkół dziecko i jestem ciekawa opini na ich temat (poziom nauczania, zajecia pozalekcyjne, świetlica, atmosfera, ocena ogólna itp.)
Obserwuj wątek
    • igajos sp76 26.03.13, 11:12
      Syn chodzi do 2 klasy. Poszedł jako sześciolatek. Jak do tej pory jestem zadowolona z wyboru.
      Klasy mieszane, co mi akurat odpowiada. Korzystają z pakietu "Gra w kolory" juka. Z tego co się orientuję, to pakiet taki bardziej zaawansowany. Do tego sporo książek dodatkowych tego wydawnictwa. Informacje o podręcznikach są na stronie szkoły.
      Od pierwszej klasy jest angielski i niemiecki. Są roczniki, kiedy drugim językiem jest francuski. Ale nie wiem od czego zależy wybór drugiego języka.
      Nauka dwuzmianowa, łamana. Czyli np 3 dni na 7:30, 2 dni na 10-11. Najpóźniej kończą lekcje o 15:30. Zerówka zaczyna zawsze o 8, ale można przyprowadzić już o 7. W pierwszej klasie w ramach w-f dzieci chodziły raz w tygodniu na basen na Teatralną. I co 3 tygodnie na rolki/łyżwy. W tym roku chyba tych zajęć jest więcej w pierwszej klasie. Poza tym w-f na dworze, albo w sali zabaw - takiej z dużymi materacami. Mają tam gimnastykę, budują z nich tory przeszkód. Raz w tygodniu mają zajęcia w MDK. W zeszłym roku to były zajęcia teatralne, w tym komputerowe. Ale chyba różne klasy mają różne zajęcia i w różnych MDK.
      Są 2 świetlice. Nowa dla klas młodszych - wszystkie klasy 1 i część klas 2. I druga dla pozostałych dzieci. Zerówka nie korzysta ze świetlicy, bo dzieci są cały czas w sali "zerówkowej". Jeśli dziecko nie jest zapisane do świetlicy, a po zakończeniu lekcji nie ma opiekuna, to nauczycielka i tak zaprowadza do świetlicy.
      Na początku dzieci zbierają się w przedsionku i z nauczycielką idą do szatni. Rodzice nie wchodzą do szkoły. Podobno na początku dzieci z zerówki mogą iść do szatni z rodzicami.
      Kuchnia jest na miejscu. Koszt to ok 70-80 zł miesięcznie. W zależności od planu dzieci idą na stołówkę z nauczycielką lub z opiekunem ze świetlicy. Młodsze dzieci jedzą w czasie lekcji. Na przerwie obiady jedzą starsze dzieci.
      Z zajęć dodatkowych to są i takie bezpłatne dla uczniów organizowane przez szkołę i płatne, prowadzone przez firmy zewnętrzne. Są też zajęcia finansowane ze środków unijnych. W tym roku są jeszcze zajęcia płatne organizowane przez fundację ze szkoły 68 na Szczęśliwej.
      Dzień otwarty w szkole już był.
      Ogólnie do szkoły nie mam zastrzeżeń. Planuję posłać tam córkę od września. Do zerówki.
      Jeśli masz jakieś konkretne pytania, to postaram się odpowiedzieć.
      • ola_225 Re: sp76 26.03.13, 11:51
        Bardzo Ci dziękuję za tak obszerną odpowiedź. Mój syn miałby rozpocząć tam nauke jako 7-latek w 1 klasie. To nasza szkoła rejonowa i o przyjęcie się nie martwię. Mam jednak na uwadze jeszcze szkołę przy Januszowickiej i chyba jak na razie jest moim nr 1 (na Wandy nr 2-3) oraz na Skarbowców.
      • pani.szalonego.owczarka Re: sp76 16.04.13, 23:02
        Bardzo ciekawy dla mnie wątek , moja córeczka jako 5 latka ma zacząć naukę w oddziale przedszkolnym od września a sp 76 to nasz rejon, taki trochę rejon niestety nie za bliski ( znacznie bliżej mamy na Blacharską a nawet Januszewicką) więc kombinuję co tu wybrać. Wiesz może o której kończą się w zerówce zajęcia i jak jest potem z tą świetlicą dla takich maluszków, do której jest zapewniona opieka, jaka jest atmosfera w świetlicy. No i może głupie pytanie - ale zupełnie nie mam pojęcia jak to jest teraz w szkołach - dla takich maluchów zapewnia się w szkole tylko obiady ? czyli drugie śniadanie jak za moich czasów mama pakuje do tornistra czy coś się w tym względzie zmieniło i np dla takich małych jest też śniadanie jak w normalnym przedszkolu? A jak to jest z tym spełnianiem obowiązku przedszkolnego dziecko musi 5 dni w tygodniu chodzić bo inaczej obowiązek przedszkolny nie będzie spełniony czy przymyka się oko? pytam bo mała chodzi do niepublicznego przedszkola obcojęzycznego , które kocha i uwielbia , ale niestety ono nie realizuje programu i muszę ją przenieść, ale jakby się dało to tak nie całkiem ;) wagary małej mamusia już obmyśla
        -
        mój suwaczek
        • igajos Re: sp76 17.04.13, 12:55
          na temat zerówki w sp76 pisałam na przedszkolach
          forum.gazeta.pl/forum/w,587,142888275,143794482,Re_zerowki_szkolne_Wroclaw.html
          Jeśli masz jeszcze pytania, to może będę mogła pomóc
          • pani.szalonego.owczarka Re: sp76 17.04.13, 18:18
            Dziękuję bardzo, no wygląda bardzo zachęcająco z tego opisu.Szkoda , że przegapiłam dzień otwarty. Trochę jestem przerażona/przewrażliwiona może :) bo moja mała to naprawdę mała jest, z końca listopada i taka do tego drobinka, teraz w kameralnym małym przedszkolu, gdzie wszystkich zna bo chodzi tam od 2 roku życia itd. Bardzo mi dlatego pasuje, że tam dzieci nie korzystają z ogólnej świetlicy ze starszymi. Czyli od 15 do 17 jest zapewniona opieka, ale odpłatna ,dobrze zrozumiałam? No to się pewnie spotkamy na jakiejś 'wywiadówce' ;)
            • igajos Re: sp76 19.04.13, 08:22
              > Czyli od 15 do 17 jest zapewniona opieka, ale odpłatna ,dobrze
              > zrozumiałam? No to się pewnie spotkamy na jakiejś 'wywiadówce' ;)

Tak, z tego co mówiła nauczycielka, to odpłatność jest taka sama jak w przedszkolach. To wychodzi ok 50 zł miesięcznie za każdą godzinę. W przedszkolach nie płaci się za dni nieobecności, ale nie wiem, czy w szkole to tak samo wygląda.
            • igajos Re: sp76 07.05.13, 13:10
              Nie wiem, czy wiesz, ale w 76 jest tylko 1 miejsce wolne w zerówce.
              • pani.szalonego.owczarka Re: sp76 07.05.13, 19:08
                Zdecydowaliśmy się w końcu na Blacharska, ale co to znaczy jedno miejsce wolne? To przez kogo te miejsca są zajęte, że już wiadomo skoro rekrutacja od jutra? no chyba nie przez dzieci powtarzające zerówkę, bo one już spełniły obowiązek przedszkolny więc czemu miały by mieć pierwszeństwo przed tymi, które jeszcze obowiązku nie spełniły a za rok mają pierwszą klasę? Poza tym dla dzieci z obwodu chyba się miejsce musi znaleźć skoro jest nałożony obowiązek przedszkolny. Tusku coś napomknął, że dzieci z drugiej połowy 2008 nie będą musiały iść w przyszłym roku do pierwszej klasy więc się łudzę, że w ogóle nas ten durny obowiązek przedszkolny nie obejmie w tym roku i mała będzie mogła zostać w przedszkolu, do którego teraz chodzi a które nie spełnia wymogów kuratorium :)
                • igajos Re: sp76 08.05.13, 08:30
                  W ramach "zachęcania" rodziców pięcio- i sześciolatków do przeniesienia dzieci z przedszkoli do szkolnych zerówek (żeby były miejsca dla 3 i 4ro latków), przedszkole mogło przenieść całą grupę do szkolnej zerówki. Przed rekrutacją.
                  Tutaj o tym wspominają, pod koniec.
                  wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,13844117,Urzednicy__Miejsc_w_przedszkolach_wystarczy__Na_pewno_.html
                  Podobno w wielu szkołach są w ten sposób już zajęte miejsca. Jak szkoła ma kilka zerówek, to pewnie nie ma to tak dużego znaczenia. Gorzej, gdy zerówka jest jedna.
                  • pani.szalonego.owczarka Re: sp76 08.05.13, 18:34
                    czyli miejsc dla 3 i 4 latków wystarczy a dla pięciolatków nie :) super pomysł, jak się wprowadza durny obowiązek przedszkolny dla 5 latków a nie zapewnia się dość miejsc dla nich, mi tam nawet na rękę jak nie będzie miejsca w zerówce dla małej to mi nie będą mogli nałożyć grzywny za nierealizowanie obowiązku przedszkolnego, bo pani w urzędzie miejskim mnie już straszyła grzywną ;) jak zapytałam co będzie jak nie poślę dziecka do zerówki.
                    • igajos Re: sp76 09.05.13, 07:56
                      Miejsce znaleźć się musi. Tyle, że w gminie. Więc może być na drugim końcu miasta niestety. Do tego dochodzą jeszcze pięciogodzinne punkty przedszkolne.
                      Wczoraj sprawdziłam z ciekawości, jak to w innych szkołach wygląda i jest bardzo różnie. W niektórych jest po kilka czy kilkanaście miejsc. W innych kilkadziesiąt. Na Blacharskiej sporo miejsc było.
                      • pani.szalonego.owczarka Re: sp76 09.05.13, 18:21
                        art 14 a ust 3 ustawy o systemie oświaty

Jeżeli droga dziecka pięcioletniego z domu do najbliższego publicznego przedszkola, oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej lub publicznej innej formy wychowania przedszkolnego przekracza 3 km, obowiązkiem gminy jest zapewnienie bezpłatnego transportu i opieki w czasie przewozu dziecka lub zwrot kosztów przejazdu dziecka i opiekuna środkami komunikacji publicznej, jeżeli dowożenie zapewniają rodzice.

No to jak będzie na drugim końcu miasta niech zapewniają bezpłatny transport i opiekę w czasie przewozu :) bo ja pracując nie mogę zapewnić dowożenia niestety na drugi koniec miasta, z resztą w myśl tego przepisu nie jestem zobowiązana zapewnić, zobowiązana jest gmina.
                        • igajos Re: sp76 10.05.13, 08:28
                          pani.szalonego.owczarka napisała:

> art 14 a ust 3 ustawy o systemie oświaty
                          >
                          > Jeżeli droga dziecka pięcioletniego z domu do najbliższego publicznego przedszk
                          > ola, oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej lub publicznej innej formy wy
                          > chowania przedszkolnego przekracza 3 km, obowiązkiem gminy jest zapewnienie bez
                          > płatnego transportu i opieki w czasie przewozu dziecka lub zwrot kosztów przeja
                          > zdu dziecka i opiekuna środkami komunikacji publicznej, jeżeli dowożenie zapewn
                          > iają rodzice.
                          >
                          > No to jak będzie na drugim końcu miasta niech zapewniają bezpłatny transport i
                          > opiekę w czasie przewozu :) bo ja pracując nie mogę zapewnić dowożenia niestety
                          > na drugi koniec miasta, z resztą w myśl tego przepisu nie jestem zobowiązana z
                          > apewnić, zobowiązana jest gmina.

Myk polega na słowie "najbliższego". A nie do tego, do którego dziecko zostało przyjęte.
                          • pani.szalonego.owczarka nąRe: sp76 10.05.13, 19:07
                            ee nie, tu by trzeba było zastosować wykładnię celowościową przepisu :) a nie wykładnię literalną. Celem przepisu było ewidentnie by 5 latki nie miały za daleko a jak mają gmina ma zapewniać bezpłatny transport. I tak trzeba moim zdaniem interpretować przepis, taki zamysł miał ustawodawca. To nie o to chodzi, że gmina sobie narobi punkty przedszkolne w których miejsc nie będzie i przez to nie będą musieli zapewniać transportu. Jeśli we wszystkich oddziałach przedszkolnych w promieniu 3 km nie będzie miejsca to ich problem zapewnić transport, albo niech kombinują jak wsadzić moje dziecko do oddziału przedszkolnego w promieniu 3 km. Ja tam w każdym razie nie odpuszczę , a co ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka