Dodaj do ulubionych

Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwórz...

21.04.13, 17:40
80% użytkowników aut jeździ bo CHCE. Nie zmieniajcie tego. Chcecie transport bez aut? Ponoć w Korei Płn. taki system już działa. Zapytajcie tamtych użytkowników systemu czy im się podoba.
Obserwuj wątek
    • qwerfvcxzasd Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwórz... 21.04.13, 17:52
      "Celem jest Wrocław, w którym ludzie nie muszą korzystać z samochodów. "

Ja nie muszę. Ja lubię. Jest czysto, szybko (choć urzędnicy i nawiedzeni naukowcy robią wszystko, żeby to popsuć) i bezpiecznie.
      NIGDY transport publiczny nie zbliży się nawet do 1% komfortu, jaki daje mi własne auto. kropka
      • Gość: posełpierdzistołek Miasto narazie buduje wielki Śląsk IP: *.static.korbank.pl 21.04.13, 18:04
        Kopacze priorytetem :) Metro jest niedynamiczne i nie ma na nie kasy. Zresztą metro to nie w mieście które od 20 lat nie potrafi rozbudować linii tramwajowych.

NIGDY transport publiczny nie zbliży się nawet do 1% komfortu, jaki daje mi własne auto

No faktycznie ciągłe mielenie dźwignią biegów i pedałem sprzęgła w korku to wręcz mistyczne przeżycie.
        • tetlian Najbardziej komunikację usprawniłby system MISTER 21.04.13, 18:40
          Komunikację miejską najbardziej i najtaniej usprawniłby system MISTER:

www.mist-er.eu/opis-mistera.html

A tu krótki filmik pokazujący jakby to działało:

www.youtube.com/watch?v=alsNU-Jumc4

Szkoda, że we Wrocławiu nikt z "góry" o tym nie myśli, bo taka spersonalizowana komunikacja to coś pięknego.
          • Gość: Janusz [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 23:34
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: z Słyszałeś o czymś takim jak automatyczna skrzynia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.13, 20:21
          biegów? Do jazdy w mieście nadaje się idealnie. Obie ręce na kierownicy (ideał). I nawet lewa noga jest niepotrzebna, można sobie pokiwać palcem w bucie.
        • Gość: sdmc Ja np. mam automatyczną skrzynię biegów. IP: *.30.96.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.04.13, 20:30
          Wygoogluj sobie, co to jest. A co do meritum - stan na dziś: Wrocław beze mnie, plan na 2030: Wrocław nadal beze mnie. Wychowałem się tam i przeżyłem kilkadziesiąt lat, ale to coś teraz to już nie jest moje miasto.
          • Gość: Antoni Re: Ja np. mam automatyczną skrzynię biegów. IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.13, 21:26
            Nie mogę pozbierać się z powodu uczucia pustki po Tobie... :D
            • Gość: sdmc Re: Ja np. mam automatyczną skrzynię biegów. IP: *.30.10.33.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.04.13, 01:19
              Zachodzi obawa, że skarbówka (ta koło cmentarza żydowskiego, gdzie kiedyś biegi przełajowe międzyszkolne etc.) ma na ten temat pewnie nieco inne zdanie. Wpadało parę stówek (ostatni CIT + tyko mój - nie liczę innych - PIT to było ponad 600 tys...). VAT nie wspomnę (bo nie pamiętam) i to akurat bez znaczenia w kontekście. I wpadać przestało. Wziąwszy pod uwagę inflację, bo to było ładnych parę lat temu... A etaty przeprowadziły się razem ze mną na wieś mazowiecką. Teraz coś ci się rozjaśniło?
              • czemublokujecie_mikonto A dlaczego na wieś mazowiecka a nie podwrocławską? 22.04.13, 11:13
                A przeciez mogłes przenieść do UK-wydaje mi sie że tam jest sprawiedliwiej, a mieszkajac tam stwierdziłem, że nie ma tam porażki skarbówkowej z Polski i podatki płaci sie z przyjemnościa i checią,w Polsce traktują człowieka jak złodzieja i to jest czyste chamstwo! Czy przeniosłes sie na wieś mazowiecką bo pod Łodzią były tanie działki plus dofinansowanie z UE na rozój terenów wiejskich? W jakiej branży działasz? Mnie musisz tłumaczyć jak krowie na rowie, bo ja nie kumaty:) Pozdrawiam i powodzenia życzę:)
      • Gość: Koleś lubisz = płać IP: *.12-2.cable.virginmedia.com 21.04.13, 18:22
        Jak lubisz samochód, to płać za wjazd do centrum 20PLN :-)
        • Gość: z 20 pln?! Chyba TIR-em, bo samochodem wychodzi 10zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.13, 20:22
          wliczając godzinę parkowania.
        • Gość: sdmc Re: lubisz = płać IP: *.30.96.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.04.13, 20:32
          A po kiego grzyba wjeżdżać do centrum Wrocławia?
          • pleple.pl Choćby dlatego, że większość biur UM tam się 21.04.13, 20:35
            mieści...

I, chyba że leasing nie wypali, się nigdzie nie wybierają...
            • Gość: sdmc Re: Choćby dlatego, że większość biur UM tam się IP: *.30.26.46.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.04.13, 01:23
              Och, jak mi przykro. Biura mojego obecnego UM mają wielki parking. Żeby było łatwiej dojechać wiadukt kolejowy i rondo ostatnio nieopodal zrobili. Z odległego o kilkanaście kilometrów domu dotarcie na bezpłatny parking tamże zajmuje mi kwadrans... W tzw. "szczycie".
        • Gość: mk Re: lubisz = płać IP: *.internetia.net.pl 21.04.13, 21:09
          nie jest prawdą, ze 80 % ludzi jeździ samochodem, bo chce. N.p. ja mieszkam na Śląsku, w weekendy jeżdżę w Beskidy w Republice Czeskiej. Dojeżdżam samochodem do Cieszyna BO MUSZĘ, ale potem jeżdżę już czeskimi pociągami (które są pełne nawet w niedzielę, bo jeżdżą co godzinę!) i ew. autobusami. Kosztuje mnie taka wycieczka - dwa pociągi plus autobus koło 10 zł.
        • srali-muchy Re: lubisz = płać 21.04.13, 21:32
          Coś Ci się po...robiło z tym płaceniem - to właściciele aut do kasy miejskiej, państwowej i nawet MPK dostarczaja więcej środków niż pasażerowie komunikacji zbiorowej, pomijając podatki w paliwie i dla niektórych drogowy oraz opłaty za parkowanie doliczyć trzeba VAT z całego rynku usług dla motoryzacji. A co do korków - jeśli ktoś się upiera przy tym, że we Wrocławiu są jakieś wyjątkowe, to najprawdopodobniej nie jeździ codziennie samochodem i nie miał okazji porównać rodzimych korków w innych miastach.
        • svarte_sjel Re: lubisz = płać 21.04.13, 23:19
          Gość portalu: Koleś napisał(a):
          > Jak lubisz samochód, to płać za wjazd do centrum 20PLN :-)

Tak naprawdę powinna być opłata dla wszystkich pojazdów. Liczona bardzo prosto:
          - powierzchnia zajmowana przez pojazd
          - minus liczba przewożonych osób (pasażerów/kierowcy) razy umowna powierzchnia (np. równa powierzchni zajmowanej przez przedni fotel w samochodzie, razem z nogami siedzącej na nim osoby)
          - minus masa przewożonego towaru/bagażu razy jakaś analogiczna umowna powierzchnia
          - razy kwota proporcjonalna do wartości gruntu w danym miejscu
          - całość pocałkowana po czasie :-)
          • Gość: Olo Re: lubisz = płać IP: *.ha.pwr.wroc.pl 21.04.13, 23:29
            Pasażerów i towary jeszcze rozumiem. Ale już to widzę jak GPS śledzi pojazd i "kreśli" funkcję z rozróżnieniem "ceny" strefy. Z drugiej strony, jakby taki system GPS zrobić, to wystarczy zwykła dyskretna suma.
            • svarte_sjel Re: lubisz = płać 22.04.13, 09:48
              Gość portalu: Olo napisał(a):
              > Pasażerów i towary jeszcze rozumiem. Ale już to widzę jak GPS śledzi pojazd i "
              > kreśli" funkcję z rozróżnieniem "ceny" strefy. Z drugiej strony, jakby taki sys

No wiesz, ja nie pisałem, że to łatwo wprowadzić.
              Ale był by to system uczciwy. I na dokładkę zastępował by opłaty parkingowe :-)
      • czechofil Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 22.04.13, 09:44
        > Ja nie muszę. Ja lubię. Jest czysto, szybko (choć urzędnicy i nawiedzeni naukow
        > cy robią wszystko, żeby to popsuć) i bezpiecznie.
        > NIGDY transport publiczny nie zbliży się nawet do 1% komfortu, jaki daje mi wła
        > sne auto. kropka

Nikt cię o zdanie bucu nie pyta, podobnie jak nikt nie pyta wegetarianina o smak golonki. Rozbijaj się dalej swoim autkiem, a ludziom poważnym daj podyskutować o problemach, które cię nie dotyczą i których nigdy nie zrozumiesz...
    • Gość: Zetta Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 18:18
      Nieprawda - większość jeździ autem bo musi. Wygodniej byłoby dojechać komunikacją miejską, gdyby pojazdy oferowały podobny komfort jak własne auto czyli np. klimatyzację w każdym pojeździe, a ponadto:
      - dużą częstotliwość kursów, większa szybkość przejazdów,
      - czyste wiaty przystankowe osłonięte od deszczu, wiatru i śniegu,
      - powiązane miejsca przesiadkowe tramwaj - autobus - pociąg - lotnisko + transport wodny Odrą
      Metro podziemne nie będzie potrzebne jeśli uruchomimy wszystkie zasoby Wrocławia w madry sposób.
    • greges58 Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwórz... 21.04.13, 18:21
      Kochany Ratuszu !!!
      oraz drogie ( oj, bardzo ) inne lokalne wrocławskie władze !
      zamówcie u nas - w Zakładzie i Instytucie - różne ekspertyzy oraz opinie !!!
      będziemy mieli fajną robotę aż do emerytury...
      i to było na tyle ;)

a po jasną Cholerę mam jechać z Rynku na Dworzec Główny, jeśli chcę na Różankę ???
      albo z Biskupina na Oporów !

na poważnie:
      zaprzepaszczono kapitalną szansę na budowę węża przesiadkowego P O D samym Dworcem !
      tramwaj Plus z Gaju do Kołłątaja na wprost pod peronami kolejowymi ?
      w Krakowie jest podziemny przystanek tramwajowy Dworzec PKP - linia 50 w tunelu.
      można ???
      zamiast tego wywalono u nas Kasę na " przystanek stadion " dla Kiboli !
      proszę nie pisać więcej o rowerkach jako poważnym i równoprawnym środku transportu
      w Aglomeracji liczącej 800 000 mieszkańców - uznam to za celową redakcyjną prowokację ?
      temat Cyganów zniknął, więc wracamy do szarej rzeczywistości !
      ;)
      • greges58 Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 21.04.13, 18:23
        węzła...

:)
      • svarte_sjel Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 21.04.13, 23:06
        greges58 napisał:
        > w Krakowie jest podziemny przystanek tramwajowy Dworzec PKP - linia 50 w tune
        > lu.
        > można ???

Jest głównie po to, żeby jakoś wykorzystać ten tunel, który po pomysłach budowy metra został.
        • Gość: zebu [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 23:37
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • svarte_sjel Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 22.04.13, 09:59
            Gość portalu: zebu napisał(a):
            > Bzdura. Według ciebie pomyślano sobie o metrze, zaczęto budowę, a później komuś
            > się odwidziało i został tunel?

Nie, nie według mnie. Poczytaj sobie, choćby tu.
            • greges58 Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 22.04.13, 10:55
              dziękuje !
              to samo miałem " wkleić "
              jechałem tym Wynalazkiem !!!
              nic specjalnego - linie łączą dwie wielkie sypialnie oraz NH,
              turyści i Krakusy jadące do Centrum, muszą dalej zasuwać na Lubicz do normalnego tramwaju !
              ale dobre i to ...

;)
      • czechofil Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 22.04.13, 09:53
        > proszę nie pisać więcej o rowerkach jako poważnym i równoprawnym środku transp
        > ortu
        > w Aglomeracji liczącej 800 000 mieszkańców - uznam to za celową redakcyjną pro
        > wokację ?

Kolejny idiota na forum, który "równoprawność" roweru jako środka transportu uzależnia od liczby mieszkańców aglomeracji... Mógłbyś to baranie jeden jakoś nam to udowodnić, czy tak sobie pierdnąłeś z dupy?
    • Gość: pan_talon Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 18:27
      Mi by wystarczyło otwarcie terenów PKP dzielących Wrocław na sektory. Przesmyk za Manganową.
      Czy ze Świstackiego da się przejść na Paczkowską?
      • Gość: Witek Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: *.slubice.vectranet.pl 21.04.13, 18:45
        Wrocław urbanizacyjnie przypomina Berlin. Można by się przyjrzeć tam stosowanym rozwiązaniom, gdzie korki nie są regułą a korzystanie z komunikacji publicznej nie jest związane z wyrzeczeniami.
        To jest kwestia wypracowania nowoczesnych rozwiązań, na skalę XXI w., a nie budowania metra, które jest zanim zostanie wybudowane stanie się przeżytkiem. A to z kolei wymaga planu rozwoju Wrocławia na wiele lat naprzód i jakiejś wizji a nie doraźnych rozwiązań jak np. remont dworca PKP. Cieszę się, że jest wyremontowany, ale sama komunikacja szwankuje, więc z niego się nie korzysta w takim zakresie jak można by to robić.
        Dobry pomysł z powiązaniem tramwaju i kolei. Są od dawna takie pociągo-tramwaje, które za miastem pędzą jak pociąg a po mieście jadą jak tramwaj (vide Karlsruhe).
        Jestem przekonany, że niebawem ludzie będą korzystać z komunikacji miejskiej. To co dzieje się na Zachodzie, u nas pojawia się po ok. 5 latach. A tam aktualnie wzrasta rola kolei podmiejskiej (Francja) czy spada liczba rejestrowanych aut (NIemcy). Polacy chcą być nowocześni i ekologiczni, jak będą mieli szansę, skorzystają.
        Pozdro!
        • Gość: mk Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: *.internetia.net.pl 22.04.13, 09:54
          To i w Ostrawie tak mają, mają linie kolejowe, które tworzą "o". Połowa tego "O" to linia po której poruszają się pociągi międzymiastowe, druga służy prawie wyłącznie miastu - obsługiwała kiedyś hutę, ale huty nie ma. W takich Witkowicach wysiada się z pociagu to przed dworzec podjeżdżają dwa tramwaje - jeden w jedną stronę, drugi w drugą, ludzie przesiadają się i odjeżdżają. Gdy nie ma pociągu to tramwaje na dworzec nie zajeżdżaja, bo nie ma po co, jadą prosto.
        • Gość: kornik Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: *.ip.netia.com.pl 22.04.13, 11:39
          Pierwsze słyszę żeby metro gdziekolwiek było przeżytkiem. W wielu miastach działa od dekad i jakoś przeżytkiem dalej nie chce zostać. Sęk w tym, że to bardzo droga inwestycja i zanim powstanie to faktycznie minie kupa czasu. Ale warto może jednak podjąć się zadania, bo po nas będą tu kolejni mieszkańcy.
    • Gość: Leppiej Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: *.211.102.84.rev.sfr.net 21.04.13, 20:13
      Uzurpujesz sobie prawo do reprezentowania wiekszosci. 80%? A dlaczego nie 99%? Mialbys jeszcze wiecej "racji".
    • r0b0l nałkowiec się znalazł ze szkoly wieczorowej 21.04.13, 20:40
      nie ma rozwiązań na siłę, ma byc dowolny wybór a nie przymus.
      Nie zawsze mam ochotę korzystać z komunikacji zbiorowej.

takie pomysly to były za Mao Tsetunga wprowadzane w życie.
      Nie wyszły bo nie każdy ma taki sam gust, potrzeby, żolądek
    • watashi-no kolejna droga mrzonka 21.04.13, 20:49
      stadion, tramwaj plus, miasto fontann, ESK- może czas wziac sie do roboty i splacania kredytów, zamiast inwestowac w tak małym i biednym miescie w taką bzdure?
      • Gość: ja Re: kolejna droga mrzonka IP: *.m3-connect.de 21.04.13, 22:37
        jak wroclaw jest biedny , to co ma powiedziec 99 % polskich miast
    • smoczny Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwórz... 21.04.13, 20:49
      Po pierwsze: pan Kruszyna nie jest naukowcem, a pracownikiem dydaktycznym. Trochę wyższego szczebla bo doktorem, ale niższego niż ci, co mogą o sobie powiedzieć naukowiec.
      Po drugie: ten wywiad jest dowodem albo na sezon ogórkowy, albo na parcie na szkło, albo na jedno i drugie naraz. Niecałe 10 dni temu ten propagator metra nagle zmienił zdanie wygłaszając opinie o tym jaki to archaiczny wynalazek. Pewnie zorientował się jaką bzdurę strzelił i teraz wyskakuje z kolejnym pomysłem.
      Po trzecie w ogóle i po drugie odnośnie parcia na szkło: panie Kruszyna, pamięta pan, jakżeś w 2007 wygłosił pochwałę Ronda Reagana? I co pan o tym rondzie prawił potem? Ja naprawdę bardzo pana proszę - niech pan przemyśli swoje pomysły przed rzuceniem ich w świat, bo choć PIANO wiele ogranicza, to my pamiętamy, a nawet google sporo pokazuje.
    • Gość: Karol Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: *.static.korbank.pl 21.04.13, 20:50
      W tygodniu załatwiam kilka spraw w urzędzie, podpisuje umowy itd :) problem komunikacji da się bardzo prosto rozwiązać, jeśli w końcu większość rzeczy będzie można załatwić przez Internet!! A jak to wygląda w UM, wszyscy wiemy :) więc nie oczekujcie, że przedsiębiorcy lub ludzie, którzy mają sporo spraw do załatwienia, będą latać po mieście autobusami :) Gdybym 99% spraw mógł załatwić przez maila, bardzo chętnie jeździłbym do pracy autobusem...
      Niech więc miasto zacznie od siebie, bo nieraz 3 razy muszę latać z tym samym!! (a to krzywo pieczątka, brak uwierzytelnienia na ksero, złe pełnomocnictwo - czyli urzędnicze standardy) :)
    • sstes Prawdziwa wolność i integracja. 21.04.13, 21:12
      Dobry kierunek! Świetny i trafny wywód na temat Głównego!
      Jednak galopując w kierunku KM na telefon (czyli de facto taxi) nie zapominajmy, że i samochody są coraz bardziej efektywne energetycznie...
      Stąd lepsze od autobusu na telefon - carsharing i carpooling i... czasem własne auto (w niedzielę z Psiego Pola na Huby, Wojnowa na Popowice itp.)
      Tymczasem mamy kierowców i motorniczych, którzy nawet nie potrafią pomyśleć, że jadą za bardzo przed czasem i trzeba się zatrzymać/zwolnić, bo ktoś w dobie rozkładów w necie może przyjść na przystanek o czasie...
    • major_major_major_major Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwórz... 21.04.13, 21:19
      Do krytykantów na forum, z powyższego tekstu nie wynika żeby kogoś zmuszać do przesiadki do transportu miejskiego, czytać ze zrozumieniem. Ale trochę się nie dziwie że reagujecie negatywnie, bo do tej pory z różnymi wspaniałymi pomysłami wychodziło BRW, tak zwane Biuro Rozwoju Wrocławia. Sto procent popieram autora artykułu, ale początkiem otwierania bramy powinno być wypie...... na zbity pysk myślicieli z BRW i wtedy możemy zacząć poważnie działać.
      • greges58 Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 21.04.13, 22:16
        Generale !
        " Miasto " nie ma kasy na opłacenie śmieciarzy na Wyspie !!! dlatego chce zakazać tam śmiecenia !
        a co dopiero aby jakiś tam Stadion spłacić ;)
        Ty proponujesz za to metro stawiać ?

nikt nikogo NIE zmusza i nie zmusi do żadnej przesiadki !!!
        koncepcja na dziś jest taka: wygaszamy transport zbiorowy, aby do niego NIE dopłacać ?
        maksymalnie zwężając - wspólne dla aut i autobusów - jezdnie !
        jak już mam stać w tym samym korku to chyba lepiej w nim siedzieć na wygodnym i własnym fotelu ?
        mordujemy tramwaje nieprawdopodobną ilością świateł i przystankami co 200 metrów !!!
        taniej i szybciej będzie iść na piechotę !

dla niepoznaki - na zwężonych jezdniach zrobimy ( zawsze puste ) ścieżki rowerowe ?
        może jacyś desperaci się przesiądą jednak na rowerki ???
        będzie luźniej w nielicznych - pozostałych jeszcze - pojazdach komunikacji zbiorowej ;)
        a reszta współobywateli ich przeklnie za zabieranie przestrzeni !
        6 rowerów jadących jeden za drugim - zajmuje tyle samo miejsca co autobus !!! zabierający osób 100.
        o ile zdążą przejechać wszyscy na jednym cyklu świateł ?
        sprawdzone ...

z jednym się zgodzę, BRW to koszmar !
        przechowalnia wszelkiej maści nieudaczników ?
        ^^
    • garym Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 21.04.13, 22:15
      kszafraniec napisał:

> 80% użytkowników aut jeździ bo CHCE. Nie zmieniajcie tego. Chcecie transport be
      > z aut? Ponoć w Korei Płn. taki system już działa. Zapytajcie tamtych użytkownik
      > ów systemu czy im się podoba.

jakby ci kierowcy mieli płacić za jeżdżenie samochodem odpowiednio do kosztów budowy i utrzymania dróg w mieści, to szybko by się poprzesiadali do autobusów i tramwajów
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: *.internetia.net.pl 21.04.13, 23:01
        jakby ci kierowcy mieli płacić za jeżdżenie samochodem odpowiednio do kosztów b
        > udowy i utrzymania dróg w mieści, to szybko by się poprzesiadali do autobusów i
        > tramwajów

gdyby pasazęrowie MPK mieli płacić za bilety rzeczywiste koszty przejazdu bez gminnego dofinansowania, to szybko by się poprzesiadali do samochodów:)
        • garym Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 22.04.13, 16:16
          Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):

> gdyby pasazęrowie MPK mieli płacić za bilety rzeczywiste koszty przejazdu bez
          > gminnego dofinansowania, to szybko by się poprzesiadali do samochodów:)

chyba nie zdajesz sobie sprawy ile kosztuje budowa i utrzymanie infry drogowe. nawet jakby pasażerowie KZ musieliby także partycypować w jej kosztach (proporcjonalnie do jej użytkowania) i pokrywaliby całkowity koszt transportu, to i tak dużo drożej byłoby jeździć samochodem
          Komunikacja samochodowa jest po prostu dotowana.
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: *.internetia.net.pl 22.04.13, 22:34
            > chyba nie zdajesz sobie sprawy ile kosztuje budowa i utrzymanie infry drogowe.
            > nawet jakby pasażerowie KZ musieliby także partycypować w jej kosztach (proporc
            > jonalnie do jej użytkowania) i pokrywaliby całkowity koszt transportu

autobusy nie potrzebują jezdni, torowiska tramwajowe z trakcjąto już uniwersalna taniocha.......
            > Komunikacja samochodowa jest po prostu dotowana.

Komunikacja zbiorowa jest dotowana przez płatników podatow ikierowców, którzy płacą wszelkie vato-akcyzy za paliwo, pojazdy, części itp. Juz teraz Vincent denerwuje się bo sprzedąż oleju napędowego spadła o 10%....
            • garym Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 23.04.13, 00:20
              Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):

> autobusy nie potrzebują jezdni, torowiska tramwajowe z trakcjąto już uniwersal
              > na taniocha.......

na pewno nie trzech pasów w jedna stronę jak na Legnickiej

> > Komunikacja samochodowa jest po prostu dotowana.
              >
              > Komunikacja zbiorowa jest dotowana przez płatników podatow ikierowców, którzy
              > płacą wszelkie vato-akcyzy za paliwo, pojazdy, części itp. Juz teraz Vincen
              > t denerwuje się bo sprzedąż oleju napędowego spadła o 10%....

rozmawiamy o Wrocławiu, a nie jakimś Vincentym. te twoje vato-akcyzy nie wpływaja do budżetu miasta
      • radeberger Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 21.04.13, 23:50
        garym napisał:

> jakby ci kierowcy mieli płacić za jeżdżenie samochodem odpowiednio do kosztów b
        > udowy i utrzymania dróg w mieści, to szybko by się poprzesiadali do autobusów i
        > tramwajów

Tak się głupio składa, że pieniądze które są zbierane od kierowców budują nie tylko drogi, ale też kolej i inne rzeczy nie związane w ogóle z asfaltem. Tak więc - punkt nietrafiony. Sorry.
        • garym Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 22.04.13, 15:56
          radeberger napisał:

> garym napisał:
          >
          > Tak się głupio składa, że pieniądze które są zbierane od kierowców budują nie t
          > ylko drogi, ale też kolej i inne rzeczy nie związane w ogóle z asfaltem. Tak wi
          > ęc - punkt nietrafiony. Sorry.

możesz udowodnić, że we Wrocławiu wpływa więcej podatków od kierowców niż wydawane jest na infrastrukturę drogową? bo zapewniam cię, że jest całkowicie odwrotnie
      • qwerfvcxzasd Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó 22.04.13, 02:37
        "jakby ci kierowcy mieli płacić za jeżdżenie samochodem odpowiednio do kosztów budowy i utrzymania dróg w mieści,"
        Luzik. Płacą znacznie więcej. Utrzymują jeszcze przy okazji KM, służbę zdrowia, wojsko, policję......
    • svarte_sjel Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwórz... 21.04.13, 23:10
      Pomysł dr Kruszyny jest zupełnie podobny do magistrackiego pomysłu "węzła przesiadkowego" przy Suchej (torowisko w Hubskiej i Suchej)
    • radeberger co do "call a ride".. 21.04.13, 23:57
      kszafraniec napisał:

> 80% użytkowników aut jeździ bo CHCE. Nie zmieniajcie tego. Chcecie transport be
      > z aut? Ponoć w Korei Płn. taki system już działa. Zapytajcie tamtych użytkownik
      > ów systemu czy im się podoba.

Tak się głupio składa, że mieszkałem przez ostatni rok w miejscowości, gdzie to funkcjonuje. Tak zwane Anrufsammeltaxi było dość ciekawą alternatywą dla transportu własnym samochodem. Postanowiłem więc skorzystać, kiedy samochód znalazł się w naprawie.
      I co? I gó.... Działa od 9. I w ten sposób w mieście z indywidualnie skrojoną do mieszkańca komunikacją - kiedy padł mi samochód musiałem z buta iść na dworzec, wpadając do pociągu zdyszany i spocony na minutę przed jego odjazdem. Ból łydek od szybkiego marszu kilka kilometrów gratis.
    • karolinamarcin Metro musi wyjśc poza Wrocław 22.04.13, 08:56
      rozwinięciem tej koncepcji, powinny być plany rozbudowy metra w kierunku łączenia miejscowości w któych ,,sypiają'' pracujący we Wrocławiu , mam na mysli : Oleśnicę, Trzebnicę, Środę Ślaską, Świdnicę, Oławę itd. Koncepcja budowy metra będzie, tak podejrzewam, że wieloletnia i musi uwazględnić rozwój urbanizacyjny Wrocławia, już dziś widzimy trendy. Dodatkowym rozwiązaniem byoby by doprowadzenie lini metra, w strefy ekonomiczne pod Wrocławiem, niewątpliwy plus i ,,wabik'' dla inwestrów w tych strefach. Strefy są fajne, ale tylko 2020 roku, później może się okazać, że pozostaną opustszałe hale, bo skończą się ,,ulgi'' to i inwestorzy pójdą sobie. Dlatego już teraz musimy uatrakcyjniać te strefy, a komunikacja i jej dostępność to naprawdę może być wielki plus tej inwestycji. W ramach budowy takiego ,,megametra'' może wejdą do spółki inni udziałowcy, czyli poza Wrocławiem, miasta i gminy pod Wrocławskie.
    • macaran Co my w końcu budujemy ? Tramwaj + czy metro ... 22.04.13, 09:34
      Jeszcze kilka lat temu Tramwaj + był GENIALNYM osiagnieciem wrocławskiej myśli komunikacyjnej, miał skutecznie udrożnić komunikację publiczną. Trasy wyznaczono Północ-Południe, Wschód-Zachód. Zrealizowano niewielki fragment. Efekt ... mierny. Teraz ci sami stratedzy miejscy, na tych samych kierunkach i mniej więcej po tych samych trasach chcą budować metro ... nawet nie zająknęli się co z Tramwajem + ? Odstępujemy od budowy ? Marnujemy wydane już nie efektywnie pieniądze ? Kontunujemy Tramwaj + po to by świadomie dublował się z metrem ? I na koniec ... jak mam wierzyć tym samym ludziom, którym zaufaliśmy, że Tramwaj + to panaceum na nasze problemy a teraz już nie .... cały Wrocław buduje sobie metro ? Może tu wogóle nie chodzi o ty by realnie rozwiązywać problemy komunikacyjne, tylko by tworzyć wizje, brać pieniądze za analizy do tych wizji i przede wszystkim by nasze lokalne Słońce w swoim PR mogło odwrócić naszą uwagę od ..... naszej rzeczywistości realnej do bólu.
      • tbernard Re: Co my w końcu budujemy ? Tramwaj + czy metro 22.04.13, 10:56
        > Może tu wogóle nie chodzi o ty by realnie rozwiązywać problemy komunikacyjne,
        > tylko by tworzyć wizje, brać pieniądze za analizy do tych wizji i przede wszyst
        > kim by nasze lokalne Słońce w swoim PR mogło odwrócić naszą uwagę od ..... nasz
        > ej rzeczywistości realnej do bólu.

Pierwsze wyróżnione słowo jest zbędne. Reszta oddaje całą istotę.
    • Gość: Lolek Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: *.147.198.178.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.04.13, 10:28
      Gdy miejski transport będzie za darmo ...zostawię swoje auto i zacznę jeździć MPK . Inne rozwiązania nie są dla mnie atrakcyjne ...nawet supermegametro !
    • tbernard A może megametro plus? 22.04.13, 11:04
      Po co się ograniczać w fantazjach? Ja od lat proponuję tunele czasoprzestrzenne i teleportery przy tych tekstach przedwyborczych dotyczących "usprawniania" naszej komunikacji. Przy dzisiejszej popularności smartfonów, to taka aplikacja na androida do teleportowania była by jak znalazł.
      • czemublokujecie_mikonto Teleportery mial wymyślic mój chłopak 22.04.13, 11:08
        Niestety on nie czuje sy-fy i nie zrobił tego, ale chociaz metro do Londynu prosze!
    • czemublokujecie_mikonto LUDZIE juz dawno promonowałem, żeby zrobic prawdzi 22.04.13, 11:06
      we metro, próżniowy tunel z magnetycznym pociągiem, łączący Wrocław /najlepiej stacja w okolicy północnej, Długołeka koło lasu/ z Londynem. Moge płacić Ł3K rocznie za oysterke na takie metro. Pracować w Londynie, na noc przyjeżdżać do domu we Wrocku. Dużo Brytyjczyków tez by domy na wsi kupiło, bo przecież Londyn ma ceny kosmiczne, a skoro by była taka łatwa komunikacja to dlaczego nie? I można byłoby śmiało palety towaru z Londynu ściągać, albo przynajmniej przy codziennych przejazdach jeden wózeczek zakupów/kawusia Lazy Sunday, Yorkshire Tea:) yummy:) lody Ben&Jerry/w normalnej cenie-o ile weźmie sie lodóweczke przenośną/ i jedyne jadalne pizze Goodfellows:), a także oczywiście świeże scallops, ryby, mule z Morrisonsa i pyszne chlebki do pieczenia samodzielnego/mieszanki z pomidorami itd:)/.
      No to kiedy bedzie to metro?!! W to było inwestować a nie w jakies stadiony:P
      • czemublokujecie_mikonto errata:proponowałem 22.04.13, 11:07
        j.w.
    • macaran My gadamy ... a w 3mieście już budują 2 linię SKM 22.04.13, 11:16
      3miasto - 900 tysięczna aglomeracja porównywalna do wrocławskiej - buduje drugą linię kolei miejskiej i regionalnej zarazem. Koszt ok. 800 mln zł + ok. 100 mln zł drogi dojazdowe, węzły integracyjne, P+R i + ok. 100 mln zł nowa linia tramwajowa dowożąca do kolei z bardziej odległych dzielnic (kolejna linia tramwajowa o takiej samej funkcji przewidywana jest do realizacji 2014-2016).
      Fundusze skompletowane, drzewa na trasie wycięte, domy na trasie wyburzone, grunty na trasie wykupione, pozwolenie na budowę wydane, wykonawca wybrany ... termin oddania do użytku 2015.
      Co ciekawe ... NIE JEST TO LINIA 1. POTRZEBY dla rozładowania obecnych korków. JEST TO INWESTYCJA STRATEGICZNA w rozwój przyszłych terenów mieszkaniowych i przemysłu na kierunku zachodnim + integracja Regionu Kaszubskiego z głównymi centrami aglomeracji: Gdańskiem Wrzeszczem i Gdynią. Podaję link do filmu pokazującego jak będzie wyglądał nowo budowany odcinek, zanim włączy się w istniejącą linię kolejową (w koordynacji również modernizowaną ale z funduszy PKP).
      Dlaczego to co gdzie indziej jest faktem a w naszym Wrocławiu jest nie kończącą się dyskusją bez pozytywnego efektu końcowego ? W końcu to ta sama Polska, tylko inni stratedzy i decydenci ...
      www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Tak-w-2015-r-bedzie-wygladala-Pomorska-Kolej-Metropolitalna-n68131.html
      • Gość: macaran Re: My gadamy ... a w 3mieście już budują .... IP: *.158.217.217.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.04.13, 17:04
        Właśnie przed chwilą Gazeta Wyborcza Trójmiasto opublikowała listę 10 największych inwestycji do rozpoczęcia w 2013 r.
        8 z dziesięciu - to wielkie inwestycje w transport, zarówno drogowy, jak i kolejowy, tramwajowy i lotniczy:
        - 30 mln - droga łacząca Centrum Gdyni z zachodznią dzielnica rozwojową
        - 60 mln - droga warunkująca rozwój nowego śródmieścia Gdańska (Młodego Miasta)
        - 80 mln - przedłużenie istn. kolei miejskiej do ścisłego śródmieścia Gdańska
        - 100 mln - dalsza rozbudowa lotniska (obecnie 3. w kraju po WAWie i Krakowie)
        - 160 mln - kolejna nowa linia tramwajowa w Gdańsku
        - 500 mln - nowa linia kolejowa (towarowa) do Portu Północnego w Gdańsku.
        - 750 mln - 2 linia kolei miejskiej / regionalnej
        - 875 mln - dwujezdniowy tunel drogowy pod Wisłą (zamykający obwodnicę północną Gdańska, pierwszy podwodny drogowy tunel w Polsce)
        Pozostałe 2 inwestycje są również związane z wątkiem komunikacyjnym:
        - 100 mln - nowy dworzec w Sopocie z centrum handlowym
        - 1 mld - nowe centrum Gdańska wraz z ogromną przebudową układów drogowych (i infrastruktury magistralnej), węzłem integracyjnym komunikacji publicznej, wprowadzeniem kolei do tunelu.
        Priotytet widać jasno - transport, transport i jeszcze raz transport zarówno drogowy jak i szynowy. I to konsekwentnie, zarówno przed 2013 jak i po 2013. Efekt - od kilku lat po Gdańsku jeździ się najszybciej w Polsce (dane nie dawno publikowane w prasie) a i transport zbiorowy jest całkiem niezły. Dodajmy do tego najwyższy wskaźnik ścieżek rowerowych w Polsce.
        Na tym tle władze Wrocławia "miotają" się pomiędzy licznymi, średnio drogimi inwestycjami, z których każda z osobna może i ma sens lecz niestety, w sumie ciagle "rozmywamy" się wśród mnogości priorytetów, pozostając na ostatnim miejscu w prędkości komunikacyjnej ruchu w mieście. Oczywiście PR-owo to jesteśmy ... najlepsi w Polsce. No i będziemy mieli w zoo Arykarium za 385 mln zł (kolejny z "mnogich" priorytetów).
    • buju1976 polecam przeczytać 22.04.13, 21:11
      wyborcza.pl/magazyn/1,130897,13332975,Generacja_iPhone_a_odstawia_samochod.html#BoxSlotII3img
    • kasia20055 Niech z tym idzie do Tuska 22.04.13, 23:14
      Niech z tym idzie do Tuska.Tusk obieca, to nic go nie kosztuje. Dotrzymać obietnicy żadnej nie potrafi to i tego nie zrealizuje.
    • Gość: stadion dołuje Ww Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać stadion IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.05.13, 17:10
      Należy skończyć z topieniem pieniędzy podatników w klubie piłkarskim. Jak zaprzestaniemy marnować pieniądzen na stadion miejski i kopaczy to znajdą się na komunikację miejską.
    • Gość: gadatek Re: Naukowiec proponuje: zbudujmy megametro, otwó IP: 212.160.172.* 13.05.13, 08:45
      PEWNA koncepcja W kontekście transportu MIEJSKIEGO Wrocławia – I NIE TYLKO,
      Jako transportu METROPLITLNO- REGIONALNEGO czy NIEMOŻLIWE ??

METRO DROGIE, ale.

Szybki tramwaj – to slogan, ale TRAMWAJ SZYBKI jako koncepcja z PŁYNNNYM wjazdem na TORY kolejowe ?? To NAPRAWDĘ SZYBKI a nie TYLKO psełdo-szybki !!

Ale rampy – pochylnie wchodzące z torów tramwajowych -wchodzące w układ kolei (wystarczy tylko w trzech punktach WROCŁAWIA (takie wjazdy na tory) na północy zachodzie o południu.
      Zaraz – to Polacy wymyślili zmienny (płynny) rozstaw szerokości kół dla wózków wagonów kolejowych (do połączeń z Rosją) płynne przejście w czasie jazdy!!. A dlaczego tego nie wykorzystać dla TRAMWAJÓW w MIASTACH ??

Dlaczego do dziś nikt we Wrocławiu, który posiada ciekawą- bogatą sieć kolejową ( ma niema pętlę kolejową taczającą centrum z południa na północ 270 stopni) oraz drugą sieć o podobnej pętli w kierunku Krzyków-Bielan. Nie myśli o wykorzystaniu jej również dla tramwajów ??

Jest to koncepcja SUPER SZYBKIEGO tramwaju z możliwością wjazdu na toru klejowe – zatem Spójna koncepcja AKTYWACJA oddalonych podmiejskich osiedli przy torach kolejowych.

Zwracam uwagę, że i Poznań ma ciekawy układ kolejowy, - a że Inny rozstaw torów,- przecież mamy już rozwiązanie zmiennego rozstawu dla kolei – A dlaczego NIE DLA tramwaju !!

Wdrażanie dla dwóch miast, co te politechniki – Wydziały Mechaniczne robią ??

A co ZAKŁADY CEGIELSKIEGO w Poznaniu to dla niejednego miasta NIE mogłyby się zająć produkcją takiej ZAAWANSOWANEJ TECHNOLOGII??
      Koncepcja PŁYNNEGO zmiennego ROZSTAWU kół dla transportu tramwajowo- kolejowego?

Przecież to koncepcja możliwa dla wielu Polskiej MIAST, (których nie stać na metro) i uruchomienie umierającego PRZEMYSŁU taboru Kolejowego.
      Miasta się DUSZĄ się. A to może NAPRAWDĘ stworzyć nową, JAKOŚĆ SZYBKIEGO TRANSPORTU MIEJSKIEGO wkomponowanego w MAKRO-Regionalny kolejowy i co ważne dla MIEJSCA PRACY – przy budowie!!
      A i aktywować dojazd z do pracy niemal transportem MIEJSKIM - BRAK PRZESIADEK – dostęp do centrów Metropolii spójnym transportem, jakościowo OBECNIE niedostępnym NIGDZIE.

Do przemyślenia. KONCEPCJA SZALONA?? -NIE !! Patrzcie z PERSPEKTYWĄ INACZEJ !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka