Dodaj do ulubionych

Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok...

• Gość: Czesiu Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.13, 11:19
      Rozumiem, że działacze ze stowarzyszenia, bronią się przed opłatą adiacencką?
    • puzonik48 Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 20.05.13, 11:26
      Czytając żądania protestujących ,odnoszę wrażenie ,że Biskupin ,to jedno wielkie skupisko psychicznie chorych :) Może należałoby odciąć ich zupełnie od miasta ?
      • Gość: czarek Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.13, 11:43
        O to to... zgadzam się, odetnijcie nas zupełnie od miasta, Ale też nie przyjeżdżajcie do nas
        • puzonik48 Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl 20.05.13, 17:49
          A dlaczego do mnie piszesz prze Wy ?Ja mam swoje miejsce na ziemi :) Twoje mi niepotrzebne :)
      • Gość: bicz na lewych psychicznie chory kocie TWpuzonik48 IP: 173.213.113.* 20.05.13, 13:22
        tobie należy odciąć pepowinę od czerwonych
    • Gość: Czesiu Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.13, 11:27
      A czy nie da się zarejestrować stowarzyszenia zwolenników budowy mostu i zebrać 15000 podpisów za budową. Rozumiem, że nikomu się nie chce?
      • Gość: Radek Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl IP: 156.17.42.* 20.05.13, 16:33
        Za 15000 podpisów pod budową czegoś, co i tak miasto (przynajmniej oficjalnie) chce wybudować nie płacą. Za robienie z siebie ekoterrorystę (czytaj debila) – płacą. Widać ekoterroryści dawno zomo nie widzieli z bliskiej odległości.
      • Gość: Przyjazny wroclaw Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl IP: *.tktelekom.pl 20.05.13, 23:51
        Mozna dołączyc do takiej akcji: www.facebook.com/events/489932381069518/544173638978725/?notif_t=like
    • Gość: psiepolanin Dawać i prosić? Nic na siłę! IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.13, 11:30
      Dawać i prosić? Skoro mieszkańcy WW nie chcą mostu i wolą się kisić z jedną drogą dojazdową, to ja nie widzę powodu, żeby ich na siłę uszczęśliwiać. A zaoszczędzone w ten sposób pieniądze można zawsze wykorzystać na wybudowanie Nowolitewskiej :) My jeszcze podziękujemy, a nie będziemy stroić fochów.
      • Gość: Konrad Mieszkańcy WW chcą tego mostu tylko grupka debili IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.13, 19:27
        z jakiegoś dziwnego stowarzyszenia skutecznie blokuje im budowę tej przeprawy.

Dziwi mnie tylko ta niemoc miasta.
        A może władzom miasta na rękę jest to blokowanie. Później powiedzą - chcieliśmy ale nie mogliśmy. I w ten sposób bardziej się nie zadłużą....
        • Gość: Przyjazny wroclaw akcja poparcia budowy mostu! IP: *.tktelekom.pl 20.05.13, 21:31

Akcja poparcia ważnej miejskiej inwestycji blokowanej od lat przez kilkadziesiąt osób ze stowarzyszenia Akcja Park Szczytnicki. Proszę o dołączanie do wydarzenia, udostępnianie dalej i zapraszanie znajomych.

www.facebook.com/events/489932381069518/?ref=3
    • psik12345 Artykuł sponsorowany 20.05.13, 11:42
      Kolejny artykuł sponsorowany. Nie rozumiem, po co komu ta przeprawa... przecież teraz nie ma takiego wielkiego problemu, aby dojechać na Sępolno, czy na Biskupin. Przecież jest już most łączący okolice Siechnic... głupie tłumaczenie, że łatwiej będzie dojechać na pergolę na spacer... jeżeli się chce odpocząć, bierze się rowery, czy idzie mostem wiszącym za ZOO i dochodzi się przyjemnym spacerkiem do Parku Szczytnickiego. Gonienie autem w spalinach, żeby szybko się przespacerować to jakiś absurdalny pomysł rodem z warszawki! Warszawka niech żyje własnymm życiem, ale ja - jako rodowity Wrocławianin - jej tutaj nie potrzebuję. Mam wrażenie, że ten idiotyczny pomysł forsują przyjezdni, dla których każdy kawałek asfaltu czy betonu to symbol ich awansu społecznego. Więc może niech przyjezdni zaleją betonem swoje miasta, wioski... Wychowałem się w okolicach Parku Szczytnickiego, Sępolna. To piękne miejsca nadające naszemu miastu niepowtarzalny charakter. Zniszczenie tego fragemntu miasta poprzez zalanie go betonem de facto jest kolejnym krokiem w niszczeniu naszego miasta, jego charakteru, klimatu. Sępolno, Biskupin, Park Szczytnicki to piękne enklawy relatywnie wolne od hałasu, spalin... Jeżeli zbuduje się w poprzek drogę, oczywiście pojawią się spaliny, ale przede wszystkim szum. Taki sam, jak teraz jest na Rędzinie po zdudowaniu odwodnicy. Kiedyś Rędzin był pięknym, cichym zakątkiem maasta. Teraz już taki nie jest.To bnaprawdę smutne. Rędzin jednak nie ma parku, nie jest tak popularny. Więc strata jest mniejsza... W przypadku Parku Szczytnickiego, Hali Ludowej, stata będzie ogromna. I ci co tak się spieszą na spacerki... niech nie myślą, że po zbudowaniu betonowej sutostrady nadal będą mieli tam ciszę i czyste powietrze.

Nie wiem, kto sponsorował ten artykuł, ale od jakiegoś czasu - mam wrażenie - że wszystko w tej beznbadziejnej gaziecie jest sponsorowane. Zastnawiam się, kto ostateczni promuje te wszystkie chore pomysły!
      • Gość: taka prawda Re: Artykuł sponsorowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 12:22
        I co z Leśnicy głupku mam jechać rowerem na spacer po parku szczytnickim?? A może super fajnym tramwajem plus. Widać po tobie że nie wszyscy rodowici wrocławianie są mądrzy.
      • Gość: Wrocławianin Re: Artykuł sponsorowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.13, 12:53
        Ja też jestem wrocławianinem. Prezentujesz ciekawe stanowisko. Samochody mogą jeździć i parkować po drugiej stronie Odry byle tobie nie przeszkadzały. Osoby tam mieszkające poz Biskupinem i Sępolnem to plebs i z nimi nie trzeba się liczyć. Ciekawe czy posiadasz samochód i nie wyjeżdżasz nim poza wyspę? A jeśli wyjeżdżasz to nie rób tego tylko jedź rowerem lub idź na piechotę. Może po drodze zmądrzejesz.
      • Gość: lena65 Re: Artykuł sponsorowany IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.13, 14:08
        To po prostu czysta profanacja, jaki prawem Gmina Wrocław chce budować obwodnice na cmentarzu usytuowanego przy ulicy A.Kosiby, jeszcze w latach 1945 - 1948 prowadzone na owym cmentarzu były pochówki ewangelickie, można było również dostrzec nagrobki formie macew.
      • Gość: Marcin Re: Artykuł sponsorowany IP: *.adslplus.ch 20.05.13, 14:20
        To nie sa zadne piekne enklawy. Panuje tam ogolny balagan i brod. Miasto i tworzone rady osiedli w pierwszej kolejnosci powinni sie zajac utrzymaniem porzadki i czystosci! W miescie ieuporzadkowana jest sytuacja z parkowaniem! Miejsc jest za malo. Nie mysli sie o wyznaczaiu miejsc do parkowania w cywilizowany sposob tak aby nikomu nie przeszkadzalo.
      • Gość: aska Re: Artykuł sponsorowany IP: *.opera-mini.net 20.05.13, 16:28
        może trochę masz racji, ale....sami mieszkańcy tej Wielkiej Wyspy chyba czegoś nie widzą, że się sami duszą we własnych oparach spalin ....proszę sie przejść uliczkami Sępolna, Biskupina( no tam trochę lużniej za to głośniej) i co widzimy? na głowę przypada minimum jedno auto, nie wspomnę o studentach i odwiedzających ich ciągle znajomych, nie ma przejść chodnikiem, idzie sie ulicą, bo na każdym wolnym skrawku zieli, zieleni czy chodnika parkuje ON - PAN AUTO.
        nie mam racji? proszę, możemy założyć galerię ulic Wielkiej Wyspy.....i może dlatego nie żal mi mieszkańców, niech sami się uduszą.a mówić o szkodliwym działaniu obwodnicy na zieleń, roślinki, ślimaczki.....chyba zakrawa na mega przesadę.....
    • redlist Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 20.05.13, 11:55
      Źli oni, most cacy. Mam wrażenie, że poziom absurdu związany z inwestycją dotyka już nawet dziennikarskiego pióra. Po pierwsze: niech nasze drogie władze wyremontują najpierw Zwierzyniecki, a dopiero potem biorą się za budowę kolejnego mostu. Tu może wydarzyć się katastrofa budowlana. Po drugie, nie rozpoczyna się inwestycji bez zgody środowiskowej. A tu po pierwsze ją rozpoczęto (wyburzenie willi przy Urbańskiego 6 to etap realizacji inwestycji) bez decyzji, a po drugie – skoro od 3 lat decyzji środowiskowej nie ma, to należałoby chyba zapytać o zdanie w sprawie Regionalną Dyrekcję Ochrony Środowiska we Wrocławiu. Tak rzetelniej by to wyglądało. Po trzecie – raport UNESCO ws. Hali Stulecia rekomendował rozważenie alternatywnych rozwiązań. Gdzie są dokumenty przedstawiające przeprowadzenie takiej analizy? No gdzie? Żeby nie było – jestem umiarkowanym zwolennikiem budowy tej przeprawy, a argumenty Akcji Park Szczytnicki do mnie specjalnie nie trafiają. Natomiast autorce artykułu gratuluję udanego pamfletu.
    • mydish Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 20.05.13, 12:16
      Bardzo podoba mi się idea torpedowania decyzji urzędniczych ich własną bronią. Jednak przedwojenne plany trzeba szanować. Szkoda, że nie ma kto ich dzisiaj kontynuować. Jeździlibyśmy już autostradą do Kijowa :)
    • pytadokolan a nie na powódź...? 20.05.13, 12:26
      jak co roku...?
    • Gość: lili UM nie może sobie dać rady z oszołomem! IP: 195.182.9.* 20.05.13, 12:28
      o, znowu oszołomstwo się uaktywniło. Dlaczego UM nie może sobie poradzić z jednym świrem i jego świtą blokującą jedną z najważniejszych inwestycji dla wschodnich rejonów naszego miasta i kluczową inwestycję na Wielkiej Wyspie???

My, normalni mieszkańcy (podkreślam - normalni!) chcemy tego mostu i tej drogi i z niecierpliwością, od kilku lat czekamy na pozytywne i ostateczne rozwiązanie kwestii bandy pana Wysoczańskiego. Może mu dajcie jakieś stanowisko w urzędzie, załatwi się sprawę, most zbudujemy i się go pozbędziecie. Może zaproście go na jakąś kawę, obiad, porozmawiajcie. Widocznie to jest ten typ oszołoma, który koniecznie chce, żeby ktoś go wysłuchał, poobiecywał coś, poczęstował obiadem itp.
      Najlepsze rozwiązanie to referendum - wynik będzie oscylował wokół 99% na TAK i zakończy się krzyk, że mieszkańcy Biskupina i Sępolna to zacofane bufony, którzy blokują inwestycję. Jeżdżę samochodem, wyjazd do centrum jest koszmarem - Curie-Skłodowskiej dziurawa i krzywa, wieczne korki, blokada Wielkiej Wyspy przez setki słoików studentów. Pan W. i jego banda po prostu nie mają aut, nie wyrażają woli większości i wszystko co robią robią dla hucpy, z nudów i z braku pożyteczniejszych zajęć.
    • jace.k50 Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 20.05.13, 12:32
      A ja myślałem, że protestowanie wszystkich przeciw wszystkiemu - to wyłącznie specjalność w galicyjskim Krakowie, gdzie też ekoidiotów u nas ci pod dostatkiem. Ale przyszło mi do głowy,że przecież Wrocław to także poniekąd Galicja, gdzie masa lwowiaków została tam po wojnie przesiedlona, a pewne zwyczaje przechodzą z pokolenia na pokolenie. Lwów był przecież stolicą Galicji. Wszystko się więc zgadza!
    • divak2 Ja tam nie czekam. 20.05.13, 12:32
      Byłem w zoo z córką w ostatnią niedzielę i błogosławiłem pomysł zostawienia auta pod domem. No bo na parkingach był większy tłok niż w tramwaju, a jeśliby dało się gdzieś zaparkować to trzeba by drałować piechotą o wiele dłużej niż z przystanku. Jak dobudują druga nitkę, to trzeba będzie parkujące samochody składować w dwóch warstwach.
    • Gość: z Może lepiej niech dutkiewiczowe ludziki nic więcej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.13, 12:38
      już nie budują...

"Początkowo aleja miała mieć dwie jezdnie po dwa pasy ruchu. Ostatecznie zapadła decyzja, że będzie o połowę węższa. Do tego służyć będzie wyłącznie na potrzeby ruchu lokalnego, bo tranzyt pojedzie obwodnicami - gotową już autostradową i budowaną wschodnią. Przeciwników alei to jednak nie uspokoiło."
      --------------------------
      Skoro z dwujezdniowej drogi, jaką jest Armii Krajowej, chcą zrobić wąską kichę, to niech sobie dadzą siana i za nic się nie biorą, bo szkoda i czasu, i pieniędzy. Tak samo spaprają tę drogę jak Krakowską, gdzie zamiast przebudować wylotówkę, to po prostu ją odtworzono, pozostawiając torowisko w jezdni (a było miejsce, żeby to zmienić).
      Przyjdą po was normalni ludzie, którzy i z Wysoczańskimi sobie poradzą, i Most Wschodni postawią w jedynej sensownej konfiguracji, czyli z dwiema jezdniami.
    • januszz4 Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 20.05.13, 12:59
      Gdyby pod koniec XIX w. istniało stowarzyszenia Akcja Park Szczytnicki, to prawdopodobnie zablokowałoby także budowę mostu Zwierzynieckiego. Do dzisiaj mielibyśmy drewnianą przeprawę z 1655 r. Należy tylko żałować, że bezpośrednio przed wojną nie zdążono zrealizować ówczesnych projektów połączenia Biskupina z ul. Krakowską. Ciekaw jestem, jak w tamtym czasie wyglądałaby działalność takiego stowarzyszenia próbującego zablokować tego typu inwestycję.
      • Gość: espelhoo Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.13, 14:07
        polecam wszystkim dobry film w temacie nowych trendów w planowaniu urbanistycznym miast, tytuł 'Ludzki wymiar' (akurat pokazywany na Planet Doc). wiele miast na świecie już na własnej skórze przekonało się do czego prowadzi budowanie gęstej infrastruktury samochodowej - m.in. zwiększenia liczby samochodów i paradoksalnie większych korków, degradacji środowiska, pogorszenia jakości życia oraz atrakcyjności turystycznej miast. dlatego od jakiegoś czas coraz 'normalniejszy' jest odwrotny trend, czyli zamykanie ulic kosztem miejsca dla pieszych, rowerów oraz komunikacji publicznej. wiele miast (NY, Londyn, Kopenhaga, Melbourne itp.) dużo na tym wygrały. proponuję trochę się dokształcić przed wygłaszaniem kategorycznych sądów. i polecam rowery, szczególnie na niedzielne wyprawy do parku czy ZOO (pro forma - posiadam auto ale używam tylko z konieczności)

• Gość: lena65 Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.13, 14:12
          To po prostu czysta profanacja, jaki prawem Gmina Wrocław chce budować obwodnice na cmentarzu usytuowanego przy ulicy A.Kosiby, jeszcze w latach 1945 - 1948 prowadzone na owym cmentarzu były pochówki ewangelickie, można było również dostrzec nagrobki formie macew.
          • Gość: Mike Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl IP: 156.17.239.* 20.05.13, 22:17
            Sp*****lajcie z tymi wpisami. Wejdź sobie do trumny jak cie świerzbi.
      • Gość: espelhoo miasta dla ludzi, nie dla samochodów! IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.13, 14:08
        polecam wszystkim dobry film w temacie nowych trendów w planowaniu urbanistycznym miast, tytuł 'Ludzki wymiar' (akurat pokazywany na Planet Doc). wiele miast na świecie już na własnej skórze przekonało się do czego prowadzi budowanie gęstej infrastruktury samochodowej - m.in. zwiększenia liczby samochodów i paradoksalnie większych korków, degradacji środowiska, pogorszenia jakości życia oraz atrakcyjności turystycznej miast. dlatego od jakiegoś czas coraz 'normalniejszy' jest odwrotny trend, czyli zamykanie ulic kosztem miejsca dla pieszych, rowerów oraz komunikacji publicznej. wiele miast (NY, Londyn, Kopenhaga, Melbourne itp.) dużo na tym wygrały. proponuję trochę się dokształcić przed wygłaszaniem kategorycznych sądów. i polecam rowery, szczególnie na niedzielne wyprawy do parku czy ZOO (pro forma - posiadam auto ale używam tylko z konieczności)
        • Gość: skrzypce1 Tylko rowery? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 20.05.13, 14:45
          To tak juz jest w Chinach. To, ze miasta w roznych regionach swiata ograniczaja ruch motoryzacyjny nie oznacza, ze go likwiduja. Wrecz przeciwnie, ulepszaja go. W przypadku Wroclawia mowimy o dodatkowym moscie, ktory by polepszyl komunikacje wroclawian z zoo, Hala Ludowa (Stulecia), AWF-em czy tez samych mieszkancow Biskupina i Zalesia. Wroclaw jest miastem nasz wszystkich i wiekszosc powinna decydowac o tym, co jest wazne dla dalszego rozwoju miasta nad Odra. Niech ten Wroclaw bedzie w koncu demokratyczny! Niech wiekszosc zdecyduje!
    • lena65 Ulica A.Kosiby do dawna Cmentarna. 20.05.13, 13:05
      • Gość: ? Re: Ulica A.Kosiby do dawna Cmentarna. IP: *.hsd1.fl.comcast.net 20.05.13, 19:27
        I co z tego wynika? Nic. Miejsce to nie jest profanowane lecz dostosowane dla potrzeb zyjacych. Umarlemu to wszystko jedno co sie dzieje wokolo grobu. A propos, a czy te listy do UM to tez sa od nieboszczykow? Pewnie tych 80 nawiedzonych ma kontakt ze swiatem zmarlych? A czy tzw obroncy wyspy beda palic na stosie jak spalono 600 lat temu G. Bruno, bo sie nie zgodzil z watykanska teoria krazenia slonca wokol ziemi? Wyspe (niektorych jej mieszkancow) nalezy bezwzglednie ucywilizowac! Nalezy wybudowac nie jeden a dwa mosty! I lotnisko! I port rzeczny! A co mi tam, doloze do tego jeszcze autostrade i kolejke linowa jak buduje Politechnika! K....a, wybudowac jeszcze ze setke PUB-ow, zeby ci zatroskani o przyszlosc Wielkiej Wyspy mogli utopic zale w gorzalce. Nie topcie sie w Odrze... zanieczyscicie srodowisko naturalne.
    • chishia Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 20.05.13, 21:00
      Wrocławianie, wrocławianami. Ja codziennie dojeżdżam z Oławy (wjazd od strony ulicy Opolskiej) na Grunwald/Biskupin. Tak, jestem jednym ze słoików studentów, który musi wyjeżdżać zimą 2,5h przed zajęciami ze swojego miasteczka, żeby przebić się przez korki w centrum miasta i dotrzeć na uczelnię. O ile łatwiej byłoby z tą przeprawą, kiedy mogłabym umknąć korkom na Krakowskiej i Kościuszki? I nie, nie jeżdżę samochodem, jestem biednym studenciakiem, który zasila konto MPK kupowaniem biletów semestralnych.
      Mnie ogromnie zadowoliłoby rozwiązanie, które jest zastosowane przy Słodowej - most tylko dla tramwai i pieszych. Nie ma takiego hałasu, smrodu spalin, a przemieścić się można szybko i wygodnie.
    • m-azak Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 20.05.13, 21:02
      to, że niektorym mieszkancom nie podoba sie pomysl ok - ale nie moga blokowac calego miasta!!! to ja powiem tak....ja mieszkam na krzykach wiec nie podoba mi sie halas z wyscigowej i karkonoskiej a to ze ludzie chca dojechac do a4?? co mnie to obchodzi, moga leciec przez legnicka i a8... :-)... dramat... to jest duze miasto... czy im sie nie podoba czy nie ww jest czescia wroclawia... teraz zeby dojechac na swojczyce z poludnia trzeba sie przeciskac przez grunwald... kto dojezdza do pracy to wie o czym pisze... jak to jest ze kilka osob dla ktorych blokowanie tej inwestycji stalo sie celem zycia przebija sie tak dlugo??? slabo ... slabo...
      • Gość: Antoni Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.13, 21:37
        Przecież drogę z południa na Swojczyce wkrótce pokonasz wygodnie WOW...
        Czy naprawdę mamy w budżecie za dużo o kilkaset milionów?
        • Gość: janisko Re: Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów bl IP: *.man.tk-internet.pl 21.05.13, 14:33
          I myślisz, że ze Swojczyc po wybudowaniu WOW dostaniesz się na wyspę albo grunwald? Te drogi już dziś nie są przepustowe. Jeden most na Sępolnie za ktorym są światła nie daje rad.
    • maxdog1 to Dutkiewicz tworzy problem, aby pozorować !!! 20.05.13, 21:52
      Most jest niezbędny i to od przedwczoraj. Dutkiewicz natomiast to pomyłka Zdrojewskiego - zniszczył wszystko co sam dobrego zrobił. Przekazał pałeczkę karierowiczowi i megalomanowi choremu na władzę. MOST, MOST, MOST tak - Dutkiewicz NIE, NIE, NIE !!!
    • marol1975 Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 20.05.13, 22:34
      I znów Gazetka usłużnie orzekła: "CAŁY Wrocław czeka". Jakoś ja jestem z Wrocławia i nie czekam Pani Marto. Ba znam dziesiątki takich co nie czekają. Zależy tym, którzy parkują na trawnikach, jeżdżą po wałach samochodem, grillują nad Odrą i zostawiają tam syf. Wiecie o tym doskonale, ale piszecie to co ukochana władzuchna pochwali. Walczyliście o Rospudę żeby dokopać Pisowi, teraz kiedy "wasi" wymyślili równie idiotyczną trasę już się nie sprzeciwiacie. Ba! Piszecie peany na temat tej trasy. Żenada. Pomyśleć że tylu mądrych ludzi tworzyło tę gazetę.
    • tieheme Naduzycie ochrony srodowiska vs interes miasta 20.05.13, 23:49
      Akurat z Wroclawia nie jestem, ale interesuje sie planistyka i rozwojem polskich aglomeracji.
      Wydaje mi sie, ze mamy do czynienia z typowo polskim przypadkiem, gdzie mala grupka pseudo-ekologow wspierana przez czesc okolicznych mieszkancow, naduzywa prawa aby storpedowac inwestycje jak najbardziej uzasadniona, nawet z wzgledow ekologicznych. Ale goruje tu egoistyczne podejscie "nie obok moje domu".
      Wystarczy spojrzec na plan miasta : aktualnie najkrotsza droga z poludniowych dzielnic na WW prowadzi przez Srodmiescie i waski, zabytkowy most Grunwaldzki. Na wschod od tego, nie ma mostu przez dobre 10 km, nastepny jest w ciagu wschodniej obwodnicy. Nic dziwnego ze most byl planowany jeszcze przed wojna !
      Najsmieszniejsze w tym wsystkim, jest ze przeciwnicy powoluja sie na orchrone srodowiska. Tak wiec :
      1. przytaczaja nieraz absurdalne zagrozenia
      2. zyja strachem, ze kazda nowa droga to musi byc autostrada, a nie moze byc elegancka aleja dla ruchu miedzydzielnicowego, ktora bylaby tez przyjazna dla rowerzystow i pieszych
      3. i co gorsze, nie biora pod uwage ogromnych kosztow ekologicznych spowodowanych nadmiernym zakorkowaniem Srodmiescia, przez ktore musza sie przetaczac pojazdy ktore moglyby spokojnie tam nie wjezdac, gdyby istnialo polaczenie miedzy al. AK i Mickiewicza.
    • klossbruner Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 21.05.13, 05:55
      Najlepiej jest uruchomic specjalne linie autobusowe dla turystow a takze stworzyc sciezki rowerowe. Parkingi moga byc po drugiej stronie rzeki. Po co te tysiace aut pchaja sie na ta Wielka ale mala Wyspe. Brak parkingu zmusza kierowcow do "dzikiego parkowania" co stwarza niebezpieczne sytuacje w ruchu drogowym. Obwodnica miasta ma przebiegac naokolo miasta a nie przez miasto. Zielona Wyspa Biskupin stanie sie wielkim parkingiem jak na Bielanach...Ratujmy przyrode.
      !
    • wrobrewrobrewrobre Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 21.05.13, 21:47
      Droga może być i jednopasmowa ale most i wiadukt powinny mieć po dwa pasy ruchu w każdą stronę oraz wydzielone torowisko tramwajowe. Drogę można przebudować w razie potrzeb za kilka lat a wiadukty i mosty buduje się na 50- 100 lat i tak nalezy myśleć.
    • wrocerka Cały Wrocław czeka na ten most. A oni znów blok... 28.05.13, 09:43
      Ja nie wierzę w szczere intencje APS!
      Proponuję aby Magistrat założył sprawę Akcji (APS), za to że, rozmyślnie paraliżuje prace urzędu pod przykrywką rzekomego dbania o dobro lokalnej społeczności, ochronę zabytków i środowiska. Dla mnie oczywistym wydaje się że, działają wyłącznie po to, by chronić swoje prywatne interesy. Nie chcę przez to powiedzieć, że są mi obojętne środowisko i zabytki - wręcz przeciwnie - bardzo je cenię, jednak argumenty i żądania Akcji są po prostu absurdalne!
      89 przebiegłych spryciarzy nie może decydować za 22 000 mieszkańców Sępolna, Biskupina, Dąbia i Bartoszowic. Jeśli Magistrat nie ujarzmi Akcji, wówczas jedynym wyjście wydaje się być przeprowadzenie REFERENDUM, o którego wyniki jestem spokojna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka