Dodaj do ulubionych

Plac Grunwaldzki-coraz bliżej!

IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 26.07.04, 22:04
Czy znajdzie się chętny na pl. Grunwaldzki?

Maciej Miskiewicz 26-07-2004 , ostatnia aktualizacja 26-07-2004 20:48

Co najmniej dwie wielkie firmy biją się o pl. Grunwaldzki. To największy
przetarg na miejskie grunty od pięciu lat
Do poniedziałku inwestorzy mogli składać oferty.
Jak się dowiedzieliśmy, do przetargu staną dwie duże firmy deweloperskie:
polska i zagraniczna. Obie zajmują się budową dużych centrów handlowych,
rozrywkowych, biurowców i hoteli.

Oficjalnie nikt tego nie potwierdza. Miejscy urzędnicy nie chcą uchylić
choćby rąbka tajemnicy. - Nie możemy udzielać żadnych informacji o tym, czy
są jakieś oferty - zastrzega Regina Danek, dyrektor Wydziału Nabywania i
Sprzedaży Nieruchomości Urzędu Miejskiego. - Część jawna będzie miała miejsce
30 lipca. Podanie takiej informacji teraz mogłoby być podstawą do zaskarżenia
przetargu - podkreśla Marcin Garcarz, rzecznik prezydenta Wrocławia.

Nikt nie chce zdradzić, czy jest chętny na 2,8 ha gruntu w miejscu, w którym
stał wcześniej namiot handlowy Goliat. Ale wiadomo, że zwycięzca przetargu
będzie musiał zapłacić co najmniej 1140 zł za mkw. gruntu. Cena wywoławcza to
32 mln zł. - To cena możliwa do osiągnięcia - przyznaje Jacek Wróblewski z
biura nieruchomości Jot-Be.

Niektórzy specjaliści od rynku nieruchomości są bardziej ostrożni. - Cena
wywoławcza jest za wysoka. Nie sądzę, by znalazł się chętny - przewiduje
Leszek Michniak, prezes Wrocławskiej Giełdy Nieruchomości. Jego zdaniem
trudno będzie znaleźć inwestora na teren przy pl. Grunwaldzkim, skoro
bardziej atrakcyjne działki wciąż nie są zagospodarowane. Chodzi tu m.in. o
tzw. centrum południowe, czyli teren między hotelem Wrocław a Poltegorem.

Brak ofert byłby bolesnym ciosem dla prestiżu miasta. Działka przy pl.
Grunwaldzkim to jedna z najatrakcyjniejszych nieruchomości sprzedawanych w
ostatnich latach. Od wielu miesięcy miasto promowało ją m.in. na targach w
Cannes i Monachium. Prezydent Dutkiewicz wielokrotnie podkreślał, że
zagospodarowanie tego miejsca to jeden z jego priorytetów w tej kadencji.

Urzędnicy są dobrej myśli. - Mamy nadzieję, że znajdzie się inwestor, który
szybko zagospodaruje to miejsce. Jesteśmy bardzo podekscytowani tym
przetargiem - mówi Regina Danek.

Co ma powstać przy pl. Grunwaldzkim?

Plan dopuszcza budowę dużej galerii rozrywkowo-handlowej. - To ma być obiekt,
który stanie się sercem Śródmieścia i wrocławskiej dzielnicy akademickiej -
zapowiada Adam Grehl, wiceprezydent Wrocławia. Urzędnicy podkreślają, że w
nowym obiekcie ważniejsza ma być funkcja rozrywkowo-towarzyska niż handlowa.
Dlatego nie należy spodziewać się, że do przetargu staną duże sieci handlowe.

Co dalej z targowiskiem?

Właścicielem terenu, na którym działa targowisko jest PSS Społem-Północ,
które czeka na to, aż będzie znany nowy inwestor. To właśnie z nim Społem
chce rozmawiać o ewentualnej współpracy. W zależności od tego, jaki będzie
wynik tych rozmów, Społem podejmie decyzję co dalej z targowiskiem. Na razie
kupcy mają podpisane umowy do końca 2004 roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.04, 22:22
      Polska? Jezus Maria tylko nie kieleckie ECHO, bo nam wybudują Galaxy :(((
      • Gość: Rafis Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: 213.199.196.* 26.07.04, 23:03
        To co wybudują tez sie liczy w przetargu :)
        Mam nadzieje, że tych chętnych firm jest więcej niż dwie bo wtedy przegrani
        będa mogli zawalczyc o działke naprzeciwko ;)
        • Gość: kotbehemot Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:17
          bedzie dobrze;-)
          • Gość: adieu Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.lanet.net.pl 26.07.04, 23:27
            Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> bedzie dobrze;-)

Powiedziałbym tak : Co ma być to będzie ;-)
            Nie wiem tylko czy lepiej bedzie jeśli wygra firma z zagranicy czy też z
            Polski ?! Niby Ci z zachodu (bo wątpie, żeby był to wschód) powinni to zrobić
            solidniej i za większe pieniądze, ale z drugiej strony lokalny patriotyzm ... ;)

Czy jest możliwe ze tak rzekoma polska firma jest z Wrocławia ?
            Może znowu Pan Czarnecki :P
            ________________________________________________________________________________
            " żeby mi się chciało tak jak mi sie nie chce " K. Puchatek
            • Gość: Rafis Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: 213.199.196.* 26.07.04, 23:31
              a z zagranicy to Abramowicz czyli... zachód(Londyn) ;) ach ten globalizm hehe
          • Gość: yanicek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.magma / *.magma-net.pl 26.07.04, 23:34
            oby, bo to moze byc piekne miejsce.
            Jeszcze tylko bym wypierniczyl ten budynek przy piastowskiej 1 i salon skody i
            tam tez cos fajnego postawil.
            • Gość: kotbehemot Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:51
              I ta wielka szafe zwana XXlatka takze nalezaloby zlikwidowac, poza tymjest okej
            • Gość: ! Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.04, 23:59
              Salon Skody długo tam nie będzie stał.
              • Gość: kotbehemot Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 00:01
                ooo jakas sprawdzona informacja?:)
    • Gość: nawojek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 15:20
      Dlaczego o placu Grunwaldzkim nie decudują Wrocławianie? Prezydent miasta
      dotarł do Wrocławia w wieku dobrze dojrzałym i kombinuje, co by po sobie
      zostawić. A plac Grunwaldzki przede wszystkim potrzebuje uregulowania
      KOMUNIKACYJNEGO i podziemnego przejścia dla pieszych. Czy Pan Dutkiewicz zdaje
      sobie sprawę z tłoku samochodowego na placu G.? Czy - skoro mieszka poza tym
      rejonem - wie, że plac mieści się na wyspie i mosty są ogromnie istotnym wąskim
      gardłem w odkorkowaniu tego rejonu? Powstało tu przez lata zgrupowanie
      akademików i dla studentów, którzy mają kluby w całym mieście a kasy raczej
      niewiele, ma powstać centrum rekreacyjne? Pole minigolfa, kręgielnia, kryte
      korty i basen? Czy kolejna piwiarnia?
      To centrum powinno stanąć na miejscu dwudziestolatki i przylegającej do niej
      stołówki. A ten kawałek ziemi niechże bedzie dla mieszkańców - sedesowców,
      rejonu klinik i Szczytnickiej. My tu mieszkamy od urodzenia panie Prezydencie,
      mamy chyba prawo oddychać. Proszę zapytać d-ra Sidorowicza, jak wpływa
      mieszkanie w tym rejonie na nasze zdrowie. Czujemy się tak samo jak Pan,
      gdybyśmy chcieli w Mikstacie zrobić spalarnię śmieci.
      Bardzo proszę wziąć pod uwagę, że jakiekolwiek "centrum" spowoduje ogromne
      korki na placu i nie tylko uciążliwość - wręcz niemożność normalnej
      egzystencji. Ktoś zadecydował o budowie blokowiska na Biskupinie i osiedla
      Wojnów i teraz przejazd Skłodowskiej-Curie odbywa się do mostu Grunwaldzkiego i
      z powrotem w tempie m/m (metr na minutę), a co będzie, kiedy jeszcze z miasta
      zaczną tu dojeżdżać inni? Dlaczego nie można tu wybudować kilku mieszkalnych
      wieżowców z podziemnym parkingiem?
      DLACZEGO NIKT NIE MYSLI O PRZEJSCIU PODZIEMNYM?????
      Panie Prezydencie - nie wszyscy poruszają się samochodami, szczególnie w
      miejscu takiego węzła komunikacyjnego, jak plac Grunwaldzki. Ale cóż - tego, co
      pod ziemią - nie widać i trzeba wysiąść z auta, by innym pokazać, a jakim
      oficjelom będzie się chciało?
      Najbardziej się obawiam, czy "nawiedzony" architekt, ktory projektował
      Najbrzydszą Kamienicę Osiedla Grunwaldzkiego przy wybrzeżu Wyspiańskiego nie
      będzie maczał swoich palców w projekcie. Wszak to profesor.
      • Gość: ! Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.04, 15:41
        SzP Nawojek - proponuję zapoznać się z MPZP, planami na najbliższe miesiace
        dotyczącymi przebudowy placu, a dopiero wtedy zabierać głos w dyskusji.
        • nawojek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! 16.11.04, 14:35
          Gościu "!" , plany zagospodarowania zmieniają się, inwestorzy także, ja wiem
          jedno - mieszkańców się ignoruje, jakby byli magmą na przemiał, wirtualną
          fanaberią. Zarządzanie miastem jest z pewnością łatwiejsze jak wioską, gdzie
          ludzie szybko się "w kupę" zbiorą i przeciw spalarni zaprotestują. W tak dużym
          mieście jak Wrocław z zasiedziałymi mieszkańcami liczyć się nie trzeba. Nie
          wiem kim jesteś, Gościu!, ale z pewnością w tym rejonie nie mieszkasz.
          Sprawiasz wrażenie osoby "urzędowej" z tym niemiłym, protekcjonalnym tonem.
          Sarkazm nikomu nie jest potrzebny, a jeśli ktoś widzi przede wszystkim zyski, a
          nie to, jak dużo zdrowia tracą mieszkańcy okolic placu, to Twoje zdanie
          bardziej dla Twojej satysfakcji jak mojej informacji. Meritum wszak Ci umknęło.
          Dobrego samopoczucia mimo wszystko życzę. Chętnie podyskutuję, jak zdobędziesz
          staż 50-letni we 'wrocku'.
          • Gość: michal Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: 195.116.94.* 16.11.04, 14:47
            Ale nikt nikogo nie zmusza do mieszkania na pl. Grunwaldzkim, jesli traca przez
            to zdrowie, to proponuje przeprowadzic sie na jakas wioske, pod las. Tam bedzie
            cisza, spokoj, czyste powietrze, a ludzie, ktorzy chca z tego miasta prawdziwe
            miasto odetchna z ulga.
            • nawojek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! 18.11.04, 16:50
              Młody człowieku, okolice placu Grunwaldzkiego, to małe miasteczko, tu mieszka
              kilka tysięcy ludzi i to BYŁA od początku (1945 - dla nas, przed lotniskiem za
              czasów Breslau także ) dzielnica mieszkaniowa. Twoja postawa Michale jest nieco
              arogancka, łagodnie rzecz ujmując - przychodzi ktoś do Twojego domu, zamienia
              Ci łazienkę w hodowle szczurów i na Twój prostest odpowiada : "jak się nie
              podoba, to się wyprowadź". To nie jest sposób ani na rozmowę ani na załatwienie
              problemu. Mieszkańcy z Sępolna też niech by się wynieśli - skoro im obwodnica
              miejska nie w smak - prawda? Może sposobem wg Ciebie jest wogóle wyprowadzka
              mieszkańców? Tylko - czy wtedy byłoby to miasto? Piszę "młody", nie mając
              żadnego zamiaru protekcjonalnego potraktowania Twojej osoby, niemniej jestem
              zdania, że brak Ci doświadczenia życiowego i szacunku do stanu wypracowanego
              przez lata (obojętnie czy mieszkaniowej dzielnicy czy zabytków to dotyczy). Bo
              nie chce mi się wierzyć, że to znana z PRL-u postawa, jak wyżej o szczurach.
              A dla wyjaśnienia praktycznego - otóż życie nas do tego zmusza, żebyśmy tu
              mieszkali. Jest coś takiego, jak praca, rodzina i poczucie miejsca urodzenia.
              Obyś Michale NIGDY nie spotkał sie w życiu z postawą, którą prezentujesz.
              Zdrowia i więcej szacunku dla innych życzę.
              • Gość: michal Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: 195.116.94.* 18.11.04, 18:52
                Rozumiem, ze dzialka na ktorej w tej chwili trwa budowa galerii Echo przez
                dlugie lata stala pusta, ale to wcale nie usprawiedliwia tego, zeby nie byla
                zabudowana. Gdyby kazdy patrzyl tak jak Ty, albo Tobie podobni mieszkancy nigdy
                nie dochodzilby do realizacji zadne inwestycje, poniewaz kazda dzialka lezy w
                zyims sasiedztwie. Gdybym prezentowal postawe podobna do Twojej to powinienem
                protestowac przeciwko budowie trasy mieszczanskiej, ktora przechodzi pod moimi
                oknami. Moglbym sobie pomyslec: kiedys byl waski mostek i malo samochodow przez
                niego przejezdazalo i bylo fajnie, a chca mi wybudowac szerokie mosty, tranzyt
                bedzie walil i bede mial glosno, ale tak nie wolno. Podam jeszcze jeden
                przyklad w przeciagu kilku lat zostanie zabudowana dzialka, ktora oknko w okno
                stoi moj budynek. Kilku nawiedzonych moich sasiadow chodzilo i zbieralo podpisy
                przeciw tej inwestycji, mowili, ze nie bedzie miejsc parkingowych, ze nie
                bedzie swiatlo do oknien dochodzilo, podobni ludzi do Ciebie. Wiele osob ktorzy
                sa samolubami i nie liczy sie dla nich dobro miasta w ktorym mieszkaja
                podpisalo ta liste. Kiedy zobaczylem ile podpisow jest na tej liscie, zaczalem
                sie zastanawiac co Ci ludzie robia w miescie?? Przeciez miasto z definicji jest
                to teren mocno zurbanizowany i ludzie Ci powinni liczyc sie z tym, ze wiecznie
                nie beda miec pustego placu przed oknami.

Pozdr.
                • nawojek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! 23.11.04, 03:34
                  Tak mi się w życiu ułożyło, że po świecie nieco pojeździłam i takie postawy,
                  jak Twoje sa nieco...hm... zasciankowe. Miasta na całym świecie rosną wszerz i
                  wzdłuż, a nie wewnątrz. W samym centrum niejednej europejskiej stolicy jest
                  cmentarz, który pewnie przeniósłbyś gdzieś na peryferie. Nie zgadzam sie z
                  Tobą. Indianie mówią - "ziemia nie należy do nas, pożyczyliśmy ją od naszych
                  potomków". Miejsce do parkowania też jest, niestety, potrzebne, od kiedy ludzie
                  kupują samochody. Tworzenie miasta "zagęszczonego" to kazanie ludziom
                  mieszkać "za karę". Zabudowywanie przestrzeni pustej, a zagęszczanie na siłę -
                  to dwie różne sprawy. Cały plac Grunwaldzki czekał lata na zagospodarowanie.
                  Zanim powstały wieżowce, łąka tylko była, a co się w chaszczach latem działo...
                  Jest to dobry punkt w mieście i co w tym złego, że ja (nie jestem w tym
                  osamotniona) wolałabym zobaczyć tam mieszkania, jak kolejną galerię? (nie mylić
                  z galerią sztuki). Jakoś sedesowce (zwane też manhattanem) zapewniły obie
                  funkcje - i mieszkań i zaplecza i nikomu nigdy nie przeszkadzały, wręcz
                  przeciwnie, nawet z mojej ulicy parę osób zamieniło się tam na mieszkania na
                  najwyższych piętrach, by podziwiać panoramę Wrocka.
                  Źle odczytałeś mój list - nie chodzi o to, żeby plac był pusty, ale żeby
                  współgrał z wytworzonymi już potrzebami.
                  Tak "po polsku" go odczytałeś - komus się nie podoba?- to pewnie głupi i
                  samolub, huzia na niego. Pomyłka. W mieście są różne zmiany, bowiem miasto żyje
                  i zmieniać się musi, ale nie powinno zmieniać się na niekorzyść. Nawiasem
                  mówiąc, z blisko leżącego skweru zniknęło (umarło) kilkanaście drzew, a pan z
                  zieleni miejskiej zablokował prośby o odtworzenie roślin: "A po co? to nie ma
                  być las!". I jego "racja" zwycięży, bowiem on "na urzędzie".
                  I nie porównuj się ze mną. Ja czytam posty, żeby poznać inne stanowisko i
                  zrozumieć, dlaczego, więc nigdy nie będziesz "patrzył" jak ja. Chyba, że choć
                  na chwilę się zastanowisz, że samolub to człowiek, który o swoich poglądach
                  ma tak wysokie mniemanie, że inne punkty widzenia widzi jako "nawiedzone".
                  A co do placu Grunwaldzkiego - to dyskusja na forum miała poruszyć mieszkańców
                  tego własnie rejonu. Zdrówka
                • nawojek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! 23.11.04, 03:45
                  Dodatkowo Ci niniejszym wyjaśniam, że okoliczni mieszkańcy bardzo się cieszyli
                  przez krótka chwilę, że na tym terenie powstanie centrum rekreacyjne - z
                  basenem między innymi. Ale, jak dotąd, nie spotkałam nikogo, kto widziałby sens
                  w centrum handlowym.
                  To gwoli Twojej "nagonki", żem niby razem z innymi "nawiedzonymi" zwolenniczką
                  pustych placów w mieście..
                  zdrówka, zdrówka, zdrówka.
              • Gość: erni Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 19:02
                >Mieszkańcy z Sępolna też niech by się wynieśli - skoro im obwodnica
                >miejska nie w smak - prawda?

Czyli rozumiem ze stanie w godzinnych korkach i oparach spalin przeciskając się
                przez 1 zabytkowy mostek jest dla nich OK????
                • nawojek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! 23.11.04, 03:40
                  Gość portalu: erni napisał(a):

> Czyli rozumiem ze stanie w godzinnych korkach i oparach spalin przeciskając
                  się
                  >
                  > przez 1 zabytkowy mostek jest dla nich OK????
                  Źle rozumiesz, ba, wogóle nie rozumiesz. Jest potrzebna obwodnica, i to od lat
                  kilku. To był tylko przykład (metafora), ze jak się komus cos nie podoba, to
                  niech sie wyprowadzi. To nie o to chodzi.
              • svarte_sjel Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! 18.11.04, 20:49
                nawojek napisała:
                > Młody człowieku, okolice placu Grunwaldzkiego, to małe miasteczko, tu mieszka
                > kilka tysięcy ludzi i to BYŁA od początku (1945 - dla nas, przed lotniskiem za

No i właśnie dla tych ludzi jest ten pasaż przeznaczony.

> problemu. Mieszkańcy z Sępolna też niech by się wynieśli - skoro im obwodnica
                > miejska nie w smak - prawda? Może sposobem wg Ciebie jest wogóle wyprowadzka

Coś ci się delikatnie sprawę ujmując pokićkało.
                Bo po pierwsze obwodnica miejska to gdzie indziej.
                Po drugie
                • nawojek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! 23.11.04, 02:56
                  svarte_sjel napisał:
                  > No i właśnie dla tych ludzi jest ten pasaż przeznaczony.

Naprawdę? Och, to ciekawe! Na żadnym osiedlowym zebraniu nikt nas nawet nie
                  pytał, czy chcemy! Coć mi się dowcip o usczęśliwianiu na siłę przypomina..

> Coś ci się delikatnie sprawę ujmując pokićkało.
                  > Bo po pierwsze obwodnica miejska to gdzie indziej.
                  > Po drugie
      • Gość: erni Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.gotadsl.co.uk 29.07.04, 17:14
        Panie nowajek. Dutkiewicz studiowal we Wroclawiu i spedzil tu wiekszosc swojego
        zycia.
        • nawojek Nieprawda!!!! 16.11.04, 14:14
          Pan Dutkiewicz studiował we Wrocławiu (o ile kilka lat studiów to
          zupełnie "normalne" życie) i jest w nim od 1989 roku, co łącznie daje 15+5=20.
          To nie jest większość życia. Zgadza się, że szmat. Ale nie jest tak z tym
          miastem związany, jak ci, których rodzice czy dziadkowie to miasto
          odgruzowywali i to nie podlega dyskusji.
          Nie mam nic przeciwko panu Dutkiewiczowi, jak również przeciwko innym, którzy
          swoje dorosłe życie związują z moim miastem. Ale patrzenie na miasto bez
          uwzględniania mieszkańców, żyjących tu od 45 roku nie jest niczym chwalebnym.
          Byliśmy dotychczas na tyle mądrze zarządzani, że super-ekstra-wielkie sklepy,
          zwane marketami, nie stawały w centrum. A plac Grunwaldzki na obrzeżach miasta
          nie jest..
    • Gość: dziadek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.proxy.aol.com 28.07.04, 21:18
      Obojetnie kto wygra zachod czy wschod tu musi byc poprostu SUPER.
      • Gość: slawek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 18:42
        Właśnie przed 30 minutami w TEDE wypowiadał się wiceprezydent Grehl na temat
        placu Grunwaldzkiego. Nie powiedział nic czego byśmy nie wiedzieli, chociaż już
        na pewno wiadomo, że są oferty i nikt z tego terenu nie oprotestuje budowy. A
        ja od jutra , jeśli sprzedadzą plac nie wypowiadam się przez miesiąc.
        • Gość: ! Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.04, 19:47
          Eee gadanie :) Chyba, że jedziesz na miesiąc na urlop? :)
          • Gość: Rafis Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: 213.199.196.* 29.07.04, 23:01
            Sławek nie podkapcaj! Zwalniam Cie z przyrzeczenia ;)
            Co do placu to przetarg rozstrzygnie sie pewnie za kilka miesiecy, jutro jest
            tylko otwarcie kopert a potem nastapi wybór najlepszej oferty-patrz Aquapark :)
    • Gość: ak Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 30.07.04, 07:39
      Przetarg na pl. Grunwaldzki
      Maciej Miskiewicz 30-07-2004 , ostatnia aktualizacja 29-07-2004 20:03

Echo Investment z Kielc i Globe Trade Center z Warszawy chcą kupić działkę na
      pl. Grunwaldzkim. Tak wynika z naszych nieoficjalnych informacji

Informacje o tym, kto złożył oferty, są otoczone ścisłą tajemnicą. Miejscy
      urzędnicy nie chcą potwierdzić nawet tego, czy są jakieś oferty. - Możemy to
      ujawnić dopiero na części jawnej przetargu. Inaczej mogłoby to być podstawą do
      jego zaskarżenia - podkreśla Marcin Garcarz, rzecznik prasowy prezydenta
      Wrocławia.

My dowiedzieliśmy się, że oferty złożyły dwie duże firmy deweloperskie - Echo
      Investment z Kielc i Globe Trade Center z Warszawy.

Gdy zadzwoniliśmy do nich z pytaniem, czy biorą udział w przetargu, nie
      zaprzeczyły.

- Czy nie moglibyśmy poczekać z rozmową do momentu otwarcia ofert? -
      odpowiedziała pytaniem na pytanie Karolina Samborowska z Echo Investment i
      poprosiła o przesłanie pytania mailem. Wysłaliśmy, ale odpowiedź do nas nie
      dotarła.

- Nie wiem, czy możemy o tym mówić - zapewniała Monika Krajewska z agencji
      Advanced PR, która obsługuję Globe Trade Center SA. - Nie potwierdzam i nie
      zaprzeczam - dodała kilka godzin później.

Obie firmy specjalizują się w budowach dużych centrów: handlowych, biurowych i
      rozrywkowych. I właśnie tego typu obiekt ma powstać na 2,8 ha gruntu w miejscu,
      w którym wcześniej stał namiot handlowy Goliat. Zdaniem urzędników galeria ze
      spacerowym zadaszonym ogrodem ma stać się sercem wrocławskiej dzielnicy
      akademickiej.

Kiedy poznamy zwycięzcę przetargu? Być może już dzisiaj. Ale bardziej
      prawdopodobne jest to, że stanie się to za kilka dni. O godz. 13 rozpocznie się
      posiedzenie komisji przetargowej, która będzie analizować złożone oferty.
      Teoretycznie istnieje jeszcze jedna możliwość. Komisja może uznać, że żadna z
      ofert nie spełnia warunków przetargu. W takim wypadku trzeba będzie go
      powtórzyć.

• Gość: Rafis Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: 213.199.196.* 30.07.04, 10:31
        Echo i GTC hmm nie są to inwestorzy moich marzeń. Troche biedni jak na taka
        działke i planowany obiekt :) Boje sie ze będa chcieli wybudowac tam jakies
        dziadostwo i przetarg zostanie odwołany.
        • Gość: $ Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.rozanka.wroc.pl 30.07.04, 10:41
          Jak wygra GTC to już na pewno nie postawią biurowca koło hotelu Wrocław.
          • Gość: Rafis Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: 213.199.196.* 30.07.04, 10:48
            Z tych dwóch firm lepsza jest GTC ale liczyłem na kogos pokroju ING RE.
            Firmy startujace w przetargu nie wybudowały jeszcze takiego centrum na jakie
            liczymy na Grunwaldzie. O ile GTC ma na koncie znane biurowce w Wawie to Echo
            budowało centra handlowe w mniejszych miastach i Galaxy w Szczecinie.
            Wobec tego mam nadzieje, że będzie to inwestycja zycia obu firm i wzniosa sie
            na wyzyny swoich umiejetnosci :)
            • Gość: $ Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.rozanka.wroc.pl 30.07.04, 13:57
              Podawali w RW że obie oferty spełniają warunki przetargu,raczej przetarg nie
              będzie unieważniony.Jeśli wygra GTC to pewnie projekt będzie robił E.Lach który
              o ile się nie mylę projektował już dla nich biurowiec na P.Śląskich a ECHO może
              nas czymś zaskoczyć.
              • Gość: slawek Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 15:12
                Wrocław: "Oferta roku" na rynku nieruchomości
                (PAP, tm/30.07.2004, godz. 13:41)

Dwie duże firmy deweloperskie - Echo Investment z Kielc i Globe Trade Center z
                Warszawy - chcą kupić teren przy placu Grunwaldzkim we Wrocławiu -
                poinformowano w piątek PAP w Urzędzie Miasta. Cena wywoławcza liczącego 2,8 ha
                terenu wynosi 32 mln zł.

W piątek komisja przetargowa przyjęła oferty złożone przez te dwie firmy. Po
                południu rozpocznie się niejawne posiedzenie komisji. Decyzja, kto zwycięży, ma
                zapaść do 3 sierpnia. Firmy, by zostać dopuszczone do przetargu, musiały m.in.
                wpłacić wadium w wysokości ponad 3 mln zł.

Przedstawiciele Echo Investment i Globe Trade Center nie chcieli ujawnić planów
                inwestycji i zaproponowanej ceny. "Po ogłoszeniu wyników z chęcią opowiemy o
                projekcie. Teraz byłoby to wyjście przed szereg" - powiedział w piątek PAP
                dyrektor generalny Globe Trade Center, Piotr Kroenke.

Władze Wrocławia przyznają, że zaproponowany do sprzedaży teren to "oferta
                roku". Plac Grunwaldzki jest ważnym węzłem komunikacyjnym. Przede wszystkim to
                jednak centrum akademickie. W pobliżu są liczne obiekty naukowe Politechniki
                Wrocławskiej, Akademii Rolniczej i Medycznej oraz akademiki i kluby studenckie.

Na sprzedaż wystawiono pusty plac o powierzchni blisko 28 tys. metrów
                kwadratowych. Szacuje się, że codziennie przez to miejsce przewija się 60 tys.
                osób, głównie studentów. W planach zagospodarowania teren ten przeznaczony jest
                pod budowę galerii handlowo-rozrywkowej.
                • Gość: ! Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 16:31
                  No i wykrakałem to ECHO :(((((((((( GTC to też średnio ciekawy wybór :((( ECHO
                  jak wygra to pewnie walnie coś dwa razy większego od szczecińskiego GALAXY i ew
                  jakieś 5-6 tys m2 biur. GTC moze zainwestuje z 200 mln euro, postawi galerię
                  handlową, centrum rozrywkowe (multiplex, kręgielnie itd, itp). Ale przynajmniej
                  w przypadku GTC można liczyć na wiecej pow biurowej, może nawet an jakiś wysoki
                  biurowiec (zwłąszcza teraz, kiedy GTC wie o boomie biurowym we Wrocławiu). W
                  przypadku wygrania przez GTC niemal pewne jest (jak to już ktoś tu napisał w
                  tym wątku), że nie wybuduję biurowca na skrzyż Powst Śl i Swobodnej (biurowiec
                  obok centrum BP i Hotelu Wrocław)...
                  • Gość: Rafis oferta roku! IP: 213.199.196.* 30.07.04, 19:59
                    Wiadomos co tym przetargu znalazła sie nawet na głównej stronie onetu w czesci
                    gospodarka :)
                    Oczywiscie pod spodem idiotyczne komentarze internautów z czego onet jest
                    doskonale znany.
                    • Gość: ! Re: oferta roku! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 20:47
                      Echo Investment i Globe Trade Center chcą kupić działkę na pl. Grunwaldzkim

Maciej Miskiewicz 30-07-2004, ostatnia aktualizacja 30-07-2004 20:32

Najpóźniej we wtorek dowiemy się, kto wygrał przetarg na działkę przy pl.
                      Grunwaldzkim

W piątek rano komisja przetargowa otworzyła dwie złożone oferty. W tym momencie
                      potwierdziły się nasze informacje. W przetargu wystartowały: Echo Investment SA
                      z Kielc i Globe Trade Center SA z Warszawy.

- Cieszymy się z tego, że w przetargu wystartowały duże firmy deweloperskie. To
                      pokazuje, że Wrocław jest atrakcyjnym miastem dla inwestorów - komentuje Adam
                      Grehl, wiceprezydent Wrocławia.

Teraz komisja przetargowa, w skład której wchodzą m.in. dyrektorzy wydziałów
                      Urzędu Miejskiego: Architektury i Budownictwa, Nabywania i Sprzedaży
                      Nieruchomości i Biura Rozwoju Wrocławia wyłoni zwycięzcę przetargu.

- Przewidujemy, że stanie się to najpóźniej 3 sierpnia - mówi Regina Danek,
                      przewodnicząca komisji przetargowej.

Przy ocenie ofert komisja weźmie pod uwagę nie tylko zaproponowaną cenę, ale
                      także jak ma wyglądać nowy obiekt, co ma w nim być i jaka jest wiarygodność
                      inwestora. Ta ostatnia jest ważna, bo budowa nowego centrum ma rozpocząć się
                      najpóźniej 30 maja 2005 roku i zakończyć do 30 grudnia 2006 roku.

Co inwestorzy zamierzają wznieść na pl. Grunwaldzkim?

- Na pewno będzie to obiekt atrakcyjny dla wszystkich wrocławian. Ale ze
                      względu na trwające procedury szczegółów nie będziemy podawać - mówi Robert
                      Nadgrodkiewicz, pełnomocnik zarządu Echo Investment.

Wiadomo, że Echo chce połączyć funkcje: rozrywkową, usługową, handlową i
                      kulturalną. Firma wybudowała już takie centrum w Szczecinie. Czy we Wrocławiu
                      miałby powstać podobny obiekt?

- Jeżeli chodzi o funkcje, to tak, ale jeżeli chodzi o architekturę, to pl.
                      Grunwaldzki ma swój charakter i nasza propozycja to uwzględnia - podkreśla
                      Grzegorz Miroński, prawnik Echo Investment.

Przedstawiciele GTC nie chcieli podać nawet najbardziej ogólnych informacji. -
                      Nie chcemy w żaden sposób wpływać na komisję przed rozstrzygnięciem przetargu -
                      zastrzega Piotr Kroenke, dyrektor generalny GTC.

Obie firmy nie chciały też powiedzieć, za ile chcą kupić prawie 2,8 ha gruntu
                      na pl. Grunwaldzkim.

• Gość: Rafis Re: oferta roku! IP: 213.199.196.* 30.07.04, 21:05
                        "- Jeżeli chodzi o funkcje, to tak, ale jeżeli chodzi o architekturę, to pl.
                        Grunwaldzki ma swój charakter i nasza propozycja to uwzględnia - podkreśla
                        Grzegorz Miroński, prawnik Echo Investment."

ufffff

• Gość: $ Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.rozanka.wroc.pl 03.08.04, 10:49
      Dziś decyzja w sprawie inwestora na Placu Grunwaldzkim

Komisja przetargowa mająca wyłonić kupca działki na placu Grunwaldzkim we
      Wrocławiu zakończyła prace. Zwycięzcę konkursu poznamy we wtorek. Kilkuosobowa
      komisja w skład której wchodzili miejscy urzędnicy wybierała wśród ofert dwóch
      firm developerskich. O prawie 3 hektarowy teren walczyła kielecka spółka Echo
      Investment i warszawskie przedsiębiorstwo Globe Trade Center. Obie firmy mają
      duże doświadczenie w budowaniu centrów handlowych, a taka właśnie inwestycja ma
      powstać na Placu Grunwaldzkim. Komisja miała zdecydować, która oferta jest
      najatrakcyjniejsza nie tylko pod względem finansowym , ale i architektonicznym
      i inwestycyjnym.

Sylwia Walendowska
      2004-08-03
      • Gość: ! GTC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 11:54
        Stawiam na zwycięstwo GTC, a Wy?
        • pluto10 Re: GTC 03.08.04, 11:59
          70% GTC
          30% Echo Investment
          ------------------------------
          pluto10
          • Gość: Rafis Echo IP: 213.199.196.* 03.08.04, 12:04
            Wygra Echo :) GTC zlekceważyło rywala ;)
            • Gość: ! Re: Echo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 12:12
              W Marianolandzie (Szczecin) Echo rządzi i udaje się tej firmie nawet blokować
              budowę nowej "Kaskady" (inwestycja wielkiego, niemieckiego inwestora > ECE - we
              Wrocławiu postawili Galerię Dominikańską). Mam nadzieję, że we Wrocławiu pan
              Sołowow (właściciel Echa) nie będzie trząsł Urzędem Miasta i Prezydentem...
              • Gość: jester Re: Echo IP: 217.97.139.* 03.08.04, 12:17
                Wygrało echo. 45 mln za działkę plus VAT i 13 mln za przejście pod jajkiem
                regana i dwie kładki przez Skłodowskiej i Piastowską
                • Gość: Rafis Re: Echo IP: 213.199.196.* 03.08.04, 12:19
                  Gość portalu: jester napisał(a):

> Wygrało echo. 45 mln za działkę plus VAT i 13 mln za przejście pod jajkiem
                  > regana i dwie kładki przez Skłodowskiej i Piastowską

trafiłem :)
                  teraz czekamy na projekt...
                • svarte_sjel Re: Echo 03.08.04, 19:25
                  > regana i dwie kładki przez Skłodowskiej i Piastowską

Kładki to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza ta przez Skłodowskiej-Curie.
                  Do kompletu przydałaby się kłądka nad Osią Grunwaldzką wychodząca na Skwer
                  Idaszewskiego :^)
              • Gość: Rafis Re: Echo IP: 213.199.196.* 03.08.04, 12:17
                Tak czy siak niech wygra lepszy. Nie ma co oceniac projektów przed ich
                oglądnięciem :) Echo jest słabsza firma ale może teraz będa chcieli wejsc do 1
                ligi inwestorów tego typu? Zreszta inwestor buduje to na co mu sie pozwala.We
                Wrocławiu nie pozwolono na Galaxy.przedstawiciele Echa przyznali, że centrum
                architektonicznie będzie dopasowane do Grunwaldu-ciekawe jak? hehe
                Jednak tak jak pisałes kilka dni temu inwestycja GTC dałaby więcej biur,
                apartamentów na czym powinno miastu zalezec.
              • Gość: $ Re: Echo IP: *.rozanka.wroc.pl 03.08.04, 12:18
                Wygrało ECHO,zapłaci 45 mln i postawi obiekt warty 300mln,podali przed chwilą w
                prw.
                • Gość: Rafis Re: Echo IP: 213.199.196.* 03.08.04, 12:24
                  obiekt za 300 mln zł? to malutki, liczyłem na cos większego-przynajmniej 100
                  mln EUR.
                  No chyba ze będzie to naprawde taki rynek.
                  • Gość: erni Re: Echo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 13:02
                    Czyli nie spodziewajmy sie tutaj jakiegos kolosa z rozmachem, ani nawet cos w
                    rodzaju sony centre. Poczekamy zobaczymy. Ciekawe kiedy wizualizacje udostepnia.
                    • Gość: jester Re: Echo IP: 217.97.139.* 03.08.04, 13:06
                      na razie sa tylko rzuty pieter i elewacji, a wizuwalizacji jeszcze nie mają
                      • Gość: erni Re: Echo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 13:18
                        Dzieki za info. A wiesz ile bedzie kondygnacji?
                      • Gość: Rafis Re: Echo IP: 213.199.196.* 03.08.04, 13:27

> na razie sa tylko rzuty pieter i elewacji, a wizuwalizacji jeszcze nie mają

to napisz jak to ma wyglądac mniej więcej? Jeden budynek na całej działce? jaka
                        wysokosc? itp
                        Żeby moznabyło sobie to wyobrazic :)
                        • Gość: ! Re: Echo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 14:26
                          Bida :(((((((((((((((((((((((( Echo uuuuuuuuuu buuuuuuuuu :cry: :cry: :cry:
                          Jeżeli to będzie rzeczywiście tylko 300 mln zł to straszna bida :(((((((((

Jeste jednak pewien plus. GTC nie zrezygnuje z Wrocławia, ostatnio dużo było o
                          emisji akcji GTC z przeznaczeniem na uzyskanie pieniedzy na inwestycje poza
                          Warszawą. A więc.......może jest szansa na rozpoczęcie budowy ich biurowca na
                          skrzyż Swobodnej i Powst Śl (działka obok centrum BP)...
                          • Gość: ! Re: Echo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 14:28
                            A swoją drogą 45 mln zł za 2,8 hektara, to rekord nie tylko Wrocławia ale
                            rekord w całej Polsce. Może być długo nie pobity (chodzi o cenę w stosunku do
                            wielkości działki)...
                            • Gość: Rafis Re: Echo IP: 213.199.196.* 03.08.04, 14:31
                              Mnie dziwi ze firma wyda 45 mln bez vat na działke do tego 13 mln na przejscie
                              podziemne i wybuduje obiekt tylko za 300 mln zł. Dziwne proporcje. Jesli ktos
                              wydaje tak duzo na działke to potem buduje drogo...
                              • Gość: ! Re: Echo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 14:56
                                Rafis mnie też wydaje się to bardzo dziwne. Prawie 60 dużych baniek w grunt i
                                przejścia, to wyszłaby 1/5 całej kwoty. Podejrzewam, że realną kwotą, jaka
                                zostanie tam zainwestowana w sam budynek, będzie właśnie owe 300 mln zł (plus
                                vat), a te prawie 60 baniek na przejścia i grunt zostaną policzone
                                niejako "osobno"...

• Gość: antoslaw Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 15:02
      Za 45 mln zł Wrocław sprzedał grunt na placu Grunwaldzkim

3.8.Wrocław(PAP) - Władze Wrocławia sprzedały za 45 mln zł 2,8 h gruntu na
      placu Grunwaldzkim, jednym z bardziej atrakcyjnych miejsc w mieście -
      poinformował we wtorek prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz. Jego zdaniem, "to
      najwyższa cena, za jaką udało się sprzedać grunt nie tylko we Wrocławiu, ale i
      w Polsce". Do 2006 r. na sprzedanym gruncie powstanie centrum handlowo-
      rekreacyjne, w którym zatrudnienie znajdzie około 1,5 tys. osób. Centrum
      wybuduje spółka Echo Investment z Kielc, która wygrała przetarg. Do przetargu
      stanęły dwie firmy. Echo Investment z Kielc i Global Trade Centre z Warszawy.
      Cena wywoławcza wynosiła 32 mln zł. Ostatecznie wygrała firma, która
      zaoferowała 45 mln zł za grunt oraz dodatkowe 13 mln zł na wybudowanie na pl.
      Grunwaldzkim przejścia podziemnego oraz dwóch kładek nad ziemią. "To jest
      bardzo dobra inwestycja, z której jesteśmy bardzo zadowoleni. Nie dość, że
      inwestor gwarantuje nam dostosowanie się do naszych planów zagospodarowania
      przestrzennego, to jeszcze zaoferował bardzo dobrą cenę" - powiedział
      Dutkiewicz we wtorek podczas spotkania z dziennikarzami. Dodał, że Echo
      Investment wybuduje na placu 4-kondygnacyjne centrum o powierzchni 40 tys. m
      kw. Będzie to nie tylko centrum handlowe, ale też rekreacyjne z kinami,
      siłownią i kręgielnią. Znajdzie się w nim także centrum kongresowe, a także
      ogród zimowy. Budowa centrum ma kosztować 300 mln zł (w koszty nie jest
      wliczona cena gruntu) i docelowo znajdzie w nim zatrudnienie 1500 osób. "Przy
      budowie centrum będzie zatrudnionych nawet do 5 tys. osób i Echo obiecało, że
      będą to głównie ludzie i firmy wrocławskie" - mówił Dutkiewicz. Dodał, że firma
      zobowiązała się, iż kompleks zostanie postawiony do 2006 r. Jeśli nie wywiąże
      się ze zobowiązań, to zapłaci 1 mln euro kary Urzędowi Miasta we Wrocławiu.
      Dutkiewicz wyjaśnił, że zanim Echo Investment skończy budowę obiektu, miasto
      musi uporać się z przebudową placu Grunwaldzkiego, zwłaszcza części dotyczącej
      komunikacji. Do 2006 r. na placu Grunwaldzkim zostanie wymieniona:
      nawierzchnia, chodniki, oświetlenie, powstanie nowoczesny węzeł komunikacyjny,
      zostaną wybudowane dwie kładki naziemne oraz przejście podziemne. "Plac zmieni
      nieco swój kształt. Teraz jest okrągły. A po przebudowie będzie w kształcie
      elipsy"- mówił Dutkiewicz. Miasto stara się również o środki z Unii
      Europejskiej na remont Mostu Szczytnickiego, przez który wjeżdża się na plac
      Grunwaldzki, jadąc od strony Warszawy oraz remont ulicy Sienkiewicza, która
      sąsiaduje z placem. "Po remoncie będzie to nowoczesny, elegancki plac" - mówił
      Dutkiewicz. Dodał, że plac Grunwaldzki jest jednym z najbardziej atrakcyjnych
      rejonów w mieście, obok placu Wolności i placu między Hotelem Wrocław a
      Poltegorem na Krzykach (dzielnica Wrocławia). W najbliższym czasie,
      najprawdopodobniej jeszcze w tym roku, na sprzedaż zostanie wystawiony grunt na
      placu Bema. Tam miasto chciałoby, aby powstało centrum rekreacyjno-
      administracyjne z mieszkaniami. Plac Grunwaldzki jest ważnym węzłem
      komunikacyjnym nie tylko dla miasta, ale i przejeżdżających przez Wrocław
      podróżnych. Przede wszystkim to jednak centrum akademickie. W pobliżu są liczne
      obiekty naukowe: Politechniki Wrocławskiej, Akademii Rolniczej i Medycznej oraz
      akademiki i kluby studenckie. Szacuje się, że codziennie przez to miejsce
      przewija się 60 tys. osób, głównie studentów.(PAP)

PAP
      2004-08-03 14:41:19
      • Gość: michal Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: 195.205.108.* 03.08.04, 15:12
        mega bieda, brak slow, ponizej oczekiwan! 1 mln euro za niedotrzymanie terminu,
        to sa smieszne pieniadze jak na taka inwestycje. Powstanie pewnie podobne
        badziewie jak na dominikanskim z wejsciem od podziemi :///
        • jb.wroc Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! 03.08.04, 15:34

Gość portalu: michal napisał(a):
          > to sa smieszne pieniadze jak na taka inwestycje. Powstanie pewnie podobne
          > badziewie jak na dominikanskim z wejsciem od podziemi :///

A co Ty byś zaprojektował na Pl.Dominikański, skoro to jest badziewie. A
          wejście jest zarówno od przejścia podziemnego, jak i z poziomu 0(nawet dwa)
          • Gość: michal Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: 195.205.108.* 03.08.04, 15:45
            Wielokrotnie na tym forum poruszany byl problem pl. Dominikanskiego. Poszukaj
            sobie w archiwum \.
          • Gość: antoslaw Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 15:49
            @jb.wroc, nie przekonuj najlepszych forumowych specjalistow od
            urbanistyki...tak sie "utarlo" na forum i wypada mowic, ze wejscia do GD sa
            skopane...
      • Gość: erni Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 15:15
        Centrum handlowo-kongresowo-rekreacyjne z 4 kondygnacjami. Ble. Skromne to
        bedzie.
        Ale i tak sie ciesze ze zniknie kolejne pastwisko z centrum. :)
        • Gość: ! Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 15:59
          W przypadku tego typu obiektu więcej niż 5 pięter się nie spodziewałem. Ale
          liczyłem na jakiś hotel lub biurowiec od strony samej elipsy - centrum placu.

Ciekawe jak wielka będzie sama częsć kongresowa? Po wielkości obiektu (40.000
          m2 pow użytkowej - czy to pow handlowa czy razem z cz.rekreacyjną, kinową i
          kongresową?), można na razie sądzić, że jest to na 100% projekt na razie
          (wstępnie) nie przewidujący włączenia w inwestycję działki Społem (targowsiko).

Podejrzewam, że biurowce/biurowiec, z usługami w parterach powstanie po drugiej
          stronie placu, na tej narożnej działce z C-Skłodowskiej oraz wzdłuż placu, aż
          do Norwida. I właśnie na tematej działce (narożnej) widziałbym jakąś dominatę
          placu, conajmniej 20 piętrowy biurowiec.
    • ert3 Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej!SM PIAST? 17.11.04, 16:27
      Działka za działkę

Środa, 17 listopada 2004r.

Gmina zamienia się nieruchomościami z wrocławskimi spółdzielniami

– Najpierw spodziewaliśmy się, że powstanie obok szkoły boisko albo basen, a
      teraz marzymy tylko, by ten teren został wyrównany i zasiany trawą – mówi
      Barbara Rotte, dyrektor podstawówki nr 118 przy bulwarze Ikara 19 we
      Wrocławiu. – Już nie mam sił tłumaczyć rodzicom, dlaczego nie mogę zlikwidować
      tego małpiego gaju.

Działka przylegająca do szkoły to pagórki gruzu, które porosły przez 10 lat
      krzakami i chwastami. Jej właściciel, spółdzielnia mieszkaniowa Piast, ogrodził
      ją siatką, w której dzieci z podstawówki i mieszkańcy okolicznych bloków
      porobili dziury.
      – Dzieci chętnie się tam bawią w chowanego, włażą na drzewo, ludzie
      wyprowadzają swoje psy – opowiada Rotte. – Do naszej szkoły uczęszcza 700
      uczniów. Któremuś może kiedyś stać się krzywda, a my go nie dopilnujemy.
      Rodzice zaproponowali, że sami posprzątają, ale po pierwsze potrzebna jest tu
      wywrotka na gruz, a po drugie musi na to zgodzić się właściciel, czyli Piast. W
      spółdzielni nikt nie chce ze mną o tym mówić.
      Problem niebezpiecznej działki przy szkole w urzędzie miasta jest doskonale
      znany.
      – To miesjce spotkań różnych typów – potwierdza Lilla Jaroń, dyrektor wydziału
      edukacji UM. – Wielokrotnie rozmawialiśmy z SM Piast, o wspólnych porządkach,
      bo przecież do szkoły chodzą dzieci mieszkańców spółdzielni. Ale Piast się
      odciął od tego problemu mówiąc, że bałagan dostał w spadku od nas, gdy szkoła
      się budowała i to my powinniśmy posprzątać tę kupę gruzów i chaszczy. Możemy ją
      sami uprzątnąć, ale tylko wtedy, gdy będzie to nasz teren. Wiem, że w
      październiku toczyły się w tej sprawie rozmowy między departamentem
      nieruchomości urzędu miejskiego a spółdzielnią.
      Po co Piast przez 10 lat trzyma ogrodzoną działkę, na której gruz porósł
      krzakami? Czy planuje tam jakąś inwestycję? Te pytania zadaliśmy zarządowi SM
      Piast. Po tygodniu otrzymaliśmy odpowiedź:
      – Uprzejmie informuję, iż SM Piast oczekuje na decyzję prezydenta Wrocławia w
      sprawie zamiany działek pomiędzy gminą a spółdzielnią – odpisał wiceprezes
      Krzysztof Susdorf.
      – Jestem zaskoczona taką odpowiedzią spółdzielni, bo prezydent już zaakceptował
      naszą propozycję – powiedziała nam Romualda Liberska, dyrektor departamentu
      nieruchomości UM. – Negocjacje co do zamiany poszczególnych fragmentów
      nieruchomości, na których zależy spółdzielni na terenie całego Wrocławia, nie
      były łatwe i trwały kilkanaście miesięcy. W końcu udało nam się doprowadzić do
      etapu, kiedy zarząd zaakceptował nasze propozycje i obiecał przedstawić je
      radzie nadzorczej.
      Urząd miasta prowadzi negocjacje w sprawie zamiany różnych działek ze
      wszystkimi wrocławskimi spółdzielniami mieszkaniowymi. Rozmowy są na różnym
      etapie. Zainteresowanie zamianą gruntów to efekt przyznania bonifikaty od
      należności, którą płacą spółdzielnie mieszkaniowe za zamianę wieczystego
      użytkowania gruntów na własność. Większość spółdzielni przy tej okazji złożyło
      deklarację regulowania stanu prawnego nieruchomości – a jeśli zajdzie potrzeba
      także wymiany działek spółdzielczych na komunlane. Zdarzało się bowiem, że np.
      cała szkoła stała na gruncie należącym do spółdzielni.
      – Jak wszystko dobrze pójdzie, już w styczniu działka przy Bulwarze Ikara 19
      będzie własnością gminy– twierdzi Liberska.
      Nieoficjalnie udało nam się dowiedzieć, że SM Piast przez 10 lat liczyła na
      uzyskanie od gminy korzystnej ceny za działkę przy SP nr 118.

Co za co z SM Piast
      Gmina zaproponowała SM Piast, by przekazał jej 42 738 mkw., obejmujące tereny:
      * przy SP przy ul. Horbaczewskiego,
      * przy SP przy bulwarze Ikara
      * przy SP i żłobku przy ul. Kłodnickiej
      * przychodnia zdrowia przy ul. Horbaczewskiego.
      W zamian gmina chce przekazać 22 735 mkw gruntów, gdzie jest możliwość zabudowy
      wielorodzinnej: 5735 mwk. na Gądowie Małym i pl. Grunwaldzkim oraz 17 tys. mkw.
      na Gądowie Małym.

Anna Gabińska - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska

Ciekawe którą działkę na pl.Grunwaldzkim gmina zaproponowała SM Piast.
      • Gość: Rafis projekt IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 17.11.04, 19:37
        No to projekt albo juxz dzis został poikazany w Cannes lub zostanie w ciagu
        dwóch dni :)
      • svarte_sjel Re: Plac Grunwaldzki-coraz bliżej!SM PIAST? 17.11.04, 20:29
        ert3 napisał:
        > Ciekawe którą działkę na pl.Grunwaldzkim gmina zaproponowała SM Piast.

Ja bym się tak bardzo tym nie sugerował, bo to może chodzić o _obręb geodezyjny_
        Plac Grunwaldzki, a ten zajmuje strasznie wielki teren

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka