pawel_zet 18.06.13, 18:43 Ta rowerowa obsesja GW musi mieć jakieś wytłumaczenie. Czy udziałowcy Agora SA lub sama spółka są jakoś powiązani z producentami lub dystrybutorami rowerów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indywidualismus Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeba ... 18.06.13, 18:50 Obsesję czy fobię raczej masz Ty. Nie potrafisz zrozumieć, że rowery stają sie popularne, więc sie o nich więcej pisze?? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_ze_wsi Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb 18.06.13, 19:42 www.gazetawroclawska.pl/artykul/922221,wroclaw-radiowoz-podczas-poscigu-zderzyl-sie-z-rowerzysta,1,2,id,t,sm,sg.html#galeria-material Takie zdarzenie pominęli Agata Saraczyńska z redaktorem naczelnym Chrzanem? Aż dziw bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu król Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: *.play-internet.pl 18.06.13, 21:01 "Dlatego piesi traktują ją właśnie jak chodnik: stoją na niej, rozmawiają, chodzą... Jest tam lepsze miejsce na drogę rowerową - przy ulicy, tylko trzeba by zlikwidować miejsca parkingowe. ", no jasne, miejsca parkingowe zupełnie nieważne, te dla niepełnosprawnych też zlikwidować, niech wózkiem po DDR śmigają, Najlepiej wg talibanu rowerowego wszystko zlikwidować co nie jest powiązane rowerem.. coś jak Kononowicz...a na sam początek bagażniki rowerowe - bo to największe bluźnierstwo przewieźć rower autem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klocek Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.13, 06:08 > Obsesję czy fobię raczej masz Ty. Nie potrafisz zrozumieć, że rowery stają sie > popularne, więc sie o nich więcej pisze?? A może wręcz przeciwnie - gazeta uparła się na lansowanie pedalizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: *.tktelekom.pl 19.06.13, 07:48 > Obsesję czy fobię raczej masz Ty. Nie potrafisz zrozumieć, że rowery stają sie > popularne, więc sie o nich więcej pisze?? Samochody, pociągi i deskorolki też stają się popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb 19.06.13, 09:56 Gość portalu: Marian napisał(a): > Samochody, pociągi i deskorolki też stają się popularne. No to napisz o nich w Twojej gazecie. Ktoś Ci broni? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
kaziuniek-is-one Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb 18.06.13, 19:01 Nie jest to obsesja GW, ale wrocławian jeżdżących rowerami. W chwili obecnej można zauważyć, że i na istniejących ścieżkach rowerowych rowerzyści się w wielu miejscach nie mieszczą bo jest ich coraz więcej. A Ty idź do psychologa, do okulisty nie warto, bo całkiem jesteś ślepy. ------------------------- Zamiast dla biznesu, może w końcu zrobisz coś dla mieszkańców? www.youtube.com/watch?v=Gw-jJHmYFJk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: 217.8.185.* 18.06.13, 19:07 jezdze rowerem po wroclawiu i to jest katastrofa. te sciezki co sa to w wiekszosci buble, a i tak w 80% sciezek w ogole nie ma. Caly trojkat - sciezek doslownie ZERO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.06.13, 19:04 ponad 5% wrocławian jeździ na codzień rowerami, nieco ponad połowa komunikacją zbiorową, niecałe 40% samochodami. takie są wyniki niedawnego sondażu. co to oznacza? ano to, że co mniej więcej dziesiąty pojazd na wrocławskich drogach to rower. a tendencja jest zwyżkowa, rowerów przybywa w miarę przybywania korków i kasowania kursów autobusów i tramwajów. niestety proporcja ta nijak się nie przekłada na infrastrukturę przeznaczoną dla rowerów. wręcz przeciwnie, jest ona byle jaka, niespójna, mało bezpieczna. a drogi dla rowerów to najczęściej nie drogi dla rowerów, a zwykłe chodniki naprędce przysposobione za pomocą odpowiedniego oznakowania i wiaderka farby - jak na załączonych do artykułu zdjęciach. czas najwyższy to odmienić. doceniam to co gazeta robi w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiker I co z tego,że 5% jeździ rowerami? 95% nie jeździ. IP: *.dynamic.mm.pl 18.06.13, 22:25 GW podlizuje się grupce oszołomów (wg ankiety GW i frekwencji na zlocie parę dni temu - jakieś 2000 sztuk). A większość z tych co jeżdżą rowerami to normalni ludzie, którzy chcieli by lepszej infrastruktury, ale wiedzą, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Artykuł jest idiotyczny, równie dobrze by można zrobić taki sam o zniszczonych jezdniach, chodnikach, torach tramwajowych i kanałach żeglugowych. Jesteśmy ubogim krajem, nie stać nas na to, żeby wszystko remontować. Tym bardziej nie ma co się poddawać dyktatowi marginalnej gromadki fanatyków. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb 19.06.13, 07:35 > ponad 5% wrocławian jeździ na codzień rowerami, nieco ponad połowa komunikacją > zbiorową, niecałe 40% samochodami. takie są wyniki niedawnego sondażu. > > co to oznacza? ano to, że co mniej więcej dziesiąty pojazd na wrocławskich drog > ach to rower. a tendencja jest zwyżkowa, rowerów przybywa w miarę przybywania > korków i kasowania kursów autobusów i tramwajów. W związku z tym, co napisałeś, można by podejrzewać, że na jeden artykuł na temat problemów rowerzystów będzie przypadało 20 na temat problemów użytkowników komunikacji zbiorowej i kierowców. Niestety, w przypadku GW proporcje te są poważnie zaburzone. Stąd moje pytanie, jakie motywacje kierują redakcją GW. A jako człowiek doświadczony wiem, że gdy nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb 19.06.13, 07:53 > W związku z tym, co napisałeś, można by podejrzewać, że na jeden artykuł na tem > at problemów rowerzystów będzie przypadało 20 na temat problemów użytkowników k > omunikacji zbiorowej i kierowców. Niestety, w przypadku GW proporcje te są powa > żnie zaburzone. Stąd moje pytanie, jakie motywacje kierują redakcją GW. Nie wiem, jakie są motywacje GW, ale podejrzewam, że chodzi przede wszystkim o promocję roweru, jako najbardziej efektywnego środka lokomocji na terenie takiego miasta jak Wrocław. Chodzi też o doprowadzenie do sytuacji, kiedy środki na transport oraz przestrzeń na jezdniach będą rozdzielane proporcjonalnie, czyli według ilości uczestników ruchu drogowego w każdej z grup, a nie tak, jak było do tej pory, że liczono się tylko z potrzebami kierowców samochodów. Co, jak się okazało, do niczego dobrego nie prowadzi, ponieważ korki w centrum miasta nie zniknęły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu król Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: *.play-internet.pl 19.06.13, 09:52 "Chodzi też o doprowadzenie do sytuacji, kiedy środki na transport oraz przestrzeń na jezdniach będą rozdzielane proporcjonalnie" - jako Fanatyk Roweru, to żądanie proporcjonalności jest strzałem we własną stopę.. ( jeszcze zależy czy chodzi o proporcje użytkowników czy może środków transportu - 1 rower= 1 TIR...? ) Przecież rowery są dopuszczone do ruchu po jezdniach ( poza autostradami itp) w mieście i maja prawa równe z kierowcami aut. a nawet większe( śluzy rowerowe, kontrapasy) Jakoś przejazd rowerowego Wrocławia prowadził głównymi jezdniami miasta a nie DDR-ami.. , które budowane( i słusznie) są dla bezpośredniego komfortu i bezpieczeństwa TYlko rowerzystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Rower jako najbardziej efektywny środek IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.13, 09:58 Litości! Nie demonizujmy innych form transportu. Rower wcale nie jest efektywny ale ma mnóstwo niezaprzeczalnych zalet. Zamiast się szarpać, należy raczej zadbać o nauczenie świadomego wyboru. Nie da się zrobić w rok czy dwa tego, co w innych krajach istnieje od pokoleń. Nie jest tak, że w Danii czy w Holandii absolutnie wszyscy jeżdżą rowerami, w każdej sytuacji. To są bajki chętnie opowiadane przez tzw. lobby rowerowe. A to po prostu nie jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.13, 09:42 > W związku z tym, co napisałeś, można by podejrzewać, że na jeden artykuł na tem > at problemów rowerzystów będzie przypadało 20 na temat problemów użytkowników k > omunikacji zbiorowej i kierowców. Niestety, w przypadku GW proporcje te są powa > żnie zaburzone. owszem są zaburzone, ale niestety nie w sposób jakiego byś oczekiwał. jakby tak dogłębnie przestudiować codzienne prasowe informacje (nie tylko z wyborczej, ale i z wrocławskiej, bez różnicy) serwowane na temat problemów kierowców to najliczniejsze niusy sa w tematach: 1. poranne i popołudniowe korki 2. fotoradary straży miejskiej i policji 3. kronika kryminalna, czyli gdzie kto i z kim się stuknął. w drugiej kolejności są to sensacje, że znowu coś się znowu tym biednym kierowcom dzieje - a to zabierajom DARMOWE miejsca parkingowe, albo też zwężają pasy ruchu na jezdni (tu najczęściej pod hasłem - zabierajom samochodom naszom ukochanom JEZDNIE!!, czy ODDAJOM PLAC DOMINIKANSKI ROWEROM!!) > A jako człowiek doświadczony wiem, że gdy nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o > pieniądze. tak, tak, jasne. a elvis żyje i jest kosmitą. i mieszka na pustyni w nevadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: *.wroclaw.mm.pl 18.06.13, 19:39 Dokładnie tak. Pewnie chodzi o kasę bo nic nie dzieje się bez przyczyny. Ale o tym dowiemy się za jakiś czas. Właśnie przeczytałam jakieś brednie w mailach poniżej, z których wynika, że obok co ósmego samochodu jedzie rowerzysta (no bo podobno ścieżek brakuje). Moja statystyka jest taka, że na odcinku około 6 km ja mijam lub mnie mija nie więcej niż 10 rowerzystów i rowerantów. Zwykły nachalny PR wybiórczej. Zaczyna mi to przypominać rozpowszechnianie absurdalnych bredni w latach 80-tych aby tylko dokopać komunie i rozwalić gospodarkę. No i solidaruchom tak już zostało. Zresztą agresywna i absurdalna retoryka przechodząca w brednie ale za to niestety chwytliwa, niczym nie różni od tego co serwują ludzie tamtej epoki. Odpowiedz Link Zgłoś
jiddu Pieprzenie bez sensu 18.06.13, 19:44 Wrocław nic nie robi, dzisiaj żona po raz pierwszy od 4 lat, po chorobie wsiadła na rower i na Hubskiej zaliczyła mandat. I tak się skończyła jej pasja do rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Pieprzenie bez sensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 21:06 Niech sie przepisów nauczy zanim znowu na rower wsiadzie. Obrazona bo zlamala przepisy i dostala mandat ... LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLOCEK Re: Pieprzenie bez sensu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.13, 06:12 > Niech sie przepisów nauczy zanim znowu na rower wsiadzie. Obrazona bo zlamala p > rzepisy i dostala mandat ... LOL To dość typowe dla pedalistów - nagminne łamanie przepisów i oburzenie po mandaciku. Oni z tego pedałowania wywodzą jakąś pretensję i poczucie moralnej wyższości nad innymi uczestnikami ruchu drogowego. Do tego uzurpują sobie prawo do pouczania innych. Niektórzy w swej zajadłości przypominają już kiboli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Pieprzenie bez sensu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.06.13, 21:53 zgadzam się z twoim zdaniem i szkoda mi Twojej żony. Powiem tak, zauważyłam ciągłe patrole policji na ul. hubskiej - po obu stronach i pod wiaduktem tj. dyrekcyjna - pułaskiego. Są to okolice komendy policji i chyba szukają po prostu kasy. Chodniki tam są szerokie, a jezdnia wyboista. Ja już od dłuższego czasu jeżdżę tam ulicą i jestem załamana. Co raz to jestem zmuszona wysłuchiwać obelg kierowców, że utrudniam im ruch. Dzisiaj jechałam od pułaskiego i skręcałam pod wiaduktem w hubską. To się nasłuchałam, czemu zajmuję cały pas ... i do tego lewy... przecież powinnam jechać skrajem jezdni... po prawej stronie. Załamka. Pozdrawiam wytrwałych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totmes72 Re: Pieprzenie bez sensu IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.13, 08:26 Bo powinnaś jechać prawym pasem, a nie lewym. Chyba, że skręcasz w lewo. Lewy pas słuzy do wyprzedzania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iw Re: Pieprzenie bez sensu IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.13, 09:20 Czytaj ze zrozumieniem przecież napisała że skręcała w lewo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Pieprzenie bez sensu IP: *.amuz.wroc.pl 19.06.13, 14:01 Doczytaj burku... przecież napisała, że od Pułaskiego skręcała w Hubską - to jest skręt w lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totmes72 myśl bardzo prosze, napisz gdzie jest napisane ze lewy IP: 217.67.103.* 21.06.13, 15:12 Gość portalu: totmes72 napisał(a): > Bo powinnaś jechać prawym pasem, a nie lewym. Chyba, że skręcasz w lewo. Lewy p > as słuzy do wyprzedzania bardzo prosze, napisz gdzie jest napisane ze lewy do wyprzedzania? albo gdzie jest chociaz cień takiego rozumowania w przepisach. bo ja nie widzę. z tego co wiem to oba pasy służą do jeżdżenia ... chociaż niektórzy uważają że lewy służy do wyprzedzania słabiaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Pieprzenie bez sensu IP: *.tktelekom.pl 19.06.13, 10:31 Może wymuszałaś pierwszeństwo? Nie raz miałem sytuację, że rowerzysta chcąc skręcić w lewo, wjeżdża na lewy pas mimo że sygnalizował ręką, ale wymuszał pierwszeństwo pojazdom jadącym swoim pasem. Przecież kierowca nie ma obowiązku wpuszczać rowerzystów na swój pas, a rowerzyści jakby czuli że oni mogą wymuszać, kierowca ma ich wpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: Pieprzenie bez sensu IP: 62.119.79.* 19.06.13, 10:40 Jak widzisz, drogi rowerowe to konieczność, również dla kierowców, którzy się wkurzają, że ich rowerzysta (jadący zgodnie z przepisami) opóźnia. PS Rowerzysta wyjeżdża przed samochody, żeby był dla kierowców widoczny i nie ryzykował swojego życia bardziej niż to konieczne. Choć pewnie kierowcy woleliby miec rowerzystę w martwym polu... Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Pieprzenie bez sensu 19.06.13, 11:58 Gość portalu: Marian napisał(a): > Może wymuszałaś pierwszeństwo? Nie raz miałem sytuację, że rowerzysta chcąc skr > ęcić w lewo, wjeżdża na lewy pas mimo że sygnalizował ręką, ale wymuszał pierws > zeństwo pojazdom jadącym swoim pasem. > Przecież kierowca nie ma obowiązku wpuszczać rowerzystów na swój pas, a rowerzy > ści jakby czuli że oni mogą wymuszać, kierowca ma ich wpuszczać. Nagminną sytuacją jest nierespektowanie przez kierowców zakazu wyprzedzania pojazdu jadącego tym samym pasem i sygnalizującego skręt. Jadący tym samym pasem co rowerzysta zgodnie z kodeksem drogowym nie mają prawa go wyprzedzić, aż nie znajdzie się on na lewym pasie. Dlatego, jeśli ci jadący lewym rowerzysty nie wpuszczają (fakt, że mają do tego prawo i niewpuszczanie to taki nasz narodowy sport, nie tylko w odniesieniu do rowerzystów), to tym samym powodują, że samochody na prawym pasie i tak muszą jechać za rowerzystą, więc nie mogą mieć pretensji, że ten nie trzyma się prawej krawędzi. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian ogarnij sie marian ogarnij sie IP: 217.67.103.* 21.06.13, 15:09 twoim obowiazkiem jako kulturalnej osoby jest wpuscic rowerzyste a on ci podziekuje ze go nie zabiles, to proste Odpowiedz Link Zgłoś
tay2 Re: Pieprzenie bez sensu 19.06.13, 12:25 Gość portalu: dorota napisał(a): > Co raz to jestem zmuszona wysłuchiwać obelg ki > erowców, że utrudniam im ruch. Dzisiaj jechałam od pułaskiego i skręcałam pod w > iaduktem w hubską. To się nasłuchałam, czemu zajmuję cały pas ... i do tego lew > y... przecież powinnam jechać skrajem jezdni... po prawej stronie. Załamka. Poz > drawiam wytrwałych. Bo utrudniasz im ruch. I to bardzo. I powinnas jechać skrajem a nie srodkiem pasa. Bo jedziesz za wolno, tamujesz ruch, piętrzysz korki. jak widać nie pojmujesz tego. Jak cię spotkam na pasie na Pułaskiego też dostaniesz ode mnie solidnego bluzga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Pieprzenie bez sensu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.13, 12:40 > Bo utrudniasz im ruch. to problem dla psychiatry czy psychologa, nie dla policji drogowej > I powinnas jechać skrajem a nie srodkiem pasa. bład! na skrzyżowaniach jednoślady mają prawo jechać środkiem pasa. a przy skręcie w lewo nawet lewym pasem i przy jego lewej krawędzi. niby to elementarne dla posiadacza prawa jazdy, a jakże trudne do przyswojenia? > Bo jedziesz za wolno, tamujesz ruch, piętrzysz korki. tak, tak, jasne. to rowery robią korki. jak to dobrze mieć na kogo zwalić winę ... > Jak cię spotkam na pasie na Pułaskiego też dostaniesz ode mnie solidne > go bluzga. ot, bolszaja kultura ... nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Pieprzenie bez sensu 19.06.13, 12:46 tay2 napisał(a): > Bo utrudniasz im ruch. I to bardzo. I powinnas jechać skrajem a nie srodkiem pa > sa. Jeżeli sygnalizuje skręt w lewo, to wolno jej, a nawet powinna dla własnego bezpieczeństwa jechać środkiem pasa. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
fiszerfish Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeba ... 18.06.13, 19:57 Propozycja miejsca Na Ostrowie Tumskim, jadąc mostem "zakochanych"(plecami do Placu Grunwaldzkiego) i chcąc w lewo skręcić na promenadę wzdłuż Odry mamy wysoki krawężnik. Tam powinien być zjazd dla rowerów i wózków, tym bardziej że promenada jest oznakowana jako dla pieszych i rowerzystów. Niby nic ale ilość rowerzystów i matek z wózkami jest tam spora i bardzo by im to ułatwiło jazdę. Odpowiedz Link Zgłoś
wrorafa Warto to pokazywać kierowcom 18.06.13, 19:58 Trasy rowerowe w naszym mieście są bardzo słabe. Kierowcy też nie mają łatwo, ale i tak lepiej niż cykliści. Miasto zaniedbało zbiorkom a teraz olewa rowerzystów, którzy odciążają zarówno mpk jak i drogi. Na szczęście kierowcy w tym roku są dużo bardziej uprzejmi, naprawdę jest lepiej. Na Świdnickiej większość już się przyzwyczaiła do rowerzystów na jezdni i nie wymuszają już tak miejsca jak dawniej. Rowerzystów i kierowców zapraszam do kompedium przepisów na rowerywruchu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Re: Warto to pokazywać kierowcom 18.06.13, 20:32 To ja mam inne odczucia. W tym roku chamstwo kierowców jest dużo wyższe niż w kilku ostatnich latach. Trąbienie, wrzaski, zajeżdżanie drogi - wszystko co chcesz. Ale ja nie jeżdżę po centrum, tylko w południowej części miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olol Re: Warto to pokazywać kierowcom IP: *.wroclaw.mm.pl 18.06.13, 23:43 Zadanie domowe, test jednokrotnego wyboru: W jaki sposób rowerzysta odciąża MPK? a) nie kupując biletów b) spowalniając ruch autobusów c) ładując się bez biletu do pojazdu zbiorkomu, bo przecież piwo wypił i nie będzie jechał d) nijak Odpowiedz Link Zgłoś
wierzeje Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeba ... 18.06.13, 20:38 A ulica Olszewskiego? Tu jest najgorsza ścieżka rowerowa we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik1953 Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeba ... 18.06.13, 21:03 może by tak kosiarka przeleciała drzewa do 2 m nad poziom ścieżki rowerowej Odpowiedz Link Zgłoś
19op Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeba ... 18.06.13, 21:49 Trasa przy ul. Hubskiej - ściezka urywa się przy skrzyzowaniu z ul. Glinianą - do Pułaskiego można dojechać po niebezpiecznej kostce ulicą lub po wertepach, które udają chodnik i ryzykować mandat, bo w zasadzie powinno się prowadzić rower do ścieżki przy Pułaskiego - prawdopodobieństwo straty życia pod wiaduktem 90% reszta to szczescie - kierowcy pędzą jak szaleni. Ponoć była tam łapanka na rowerzystów, proponuję policji poważne zajęcie się pędzącymi tam kierowcami, również na Świdnickiej pod Arkadami w strone Powstańców - kupa kasy do zgarnięcia od kierowców. Przy okazji -niebezpieczne wybrzuszenia asfaltu przy krawężniku tej części Świdnickiej. Ul. świdnicka - tuż przed Renomą potężna dziura w nawierzchni na trasie wyznaczonej dla rowerów. Była nawet przez chwilę zaznaczona farba odblaskową (nowa metoda ochrony jadących?), ale już się wytarło, to chyba znowu rowerzyści zawinili. Cała Borowska to pomyłka - tam gdzie korzenie drzew nie zniszczyły ścieżki inne przyczyny spowodowały niebezpieczne wybrzuszenia kostek. Panów policjantów uczulam na zjazd spod wiaduktu przy Powstańców w stronę Świdnickiej, nie dość, że często samochody wjeżdzaja z impetem z prawej zatrzymując się na pasie rowerowym , to potrafią zmieniać pas przecinając ścieżkę rowerową, kilka razy udało mi się uniknać zderzenia, ale ile razy jeszcze? Przy okazji apeluję do Państwa rowerzystów - błagam, mamy ruch prawostronny i na ścieżce i na ulicy, a to znaczy, że jeździmy prawą skrajną stroną drogi, nie pośrodku ani parami. Te drogi które nam Wrocław zrobił nie są autostradami, najwyżej drogami III klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 19op zastanów się to reaguj i dzwoń na policję IP: 217.67.103.* 21.06.13, 15:15 to twój obowiązek zadzwonić na policję; myślisz że pisząc tu oni się nagle pojawią tam gdzie chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
19op Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeba ... 18.06.13, 21:55 I jeszcze jedna niespodzianka - ul. Na Grobli - dlaczego ścieżka w kierunku pl. Wróblewskiego urywa się przy budynkach Politechniki? Może w końcu zerwiemy z wrocławską norma urwanych ścieżek rowerowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: *.play-internet.pl 18.06.13, 22:58 Proszę, jak odmóżdżonym blachosmrodziarzom wszystko prosto się kojarzy.A możne zadałbyś sobie trud zdobycia wiedzy o bardziej cywilizowanych krajach (Holandia, Dania, Niemcy) i ich rozwiązaniach komunikacyjnych? Bez "patriotyczno-katolickiego" smrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klocek Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.13, 06:15 > Proszę, jak odmóżdżonym blachosmrodziarzom wszystko prosto się kojarzy.A możne > zadałbyś sobie trud zdobycia wiedzy o bardziej cywilizowanych krajach (Holandia > , Dania, Niemcy) i ich rozwiązaniach komunikacyjnych? Bez "patriotyczno-katolic > kiego" smrodu. No i proszę - kolejny pedalista - moralizator z argumentacją kibola... Wszyscy, którzy mają inny pogląd na rowery to katolickie oszołomy? A może mi się podobają rozwiązania amerykańskie i 8-mio pasmowe autostrady? Odpowiedz Link Zgłoś
qwer951a Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeba ... 18.06.13, 23:21 Na Rondzie Reagana akurat jest bardzo dobrze - kostka absolutnie nie przeszkadza w jeździe, bo jest w miarę równa. Na Świdnickiej przydałoby się zrobić jakiś zjazd w stronę parku (nie znam nazwy), który jest za Renomą (w tym parku jest droga rowerowa a "legalnie", nie zsiadając z roweru, nie ma opcji aby się na nią dostać). Jadąc tą drogą wzdłuż fosy, można się dostać do ul. Piotra Skargi i tam dalej wybrać trasę. Bardzo fajnie, że ktoś nareszcie bierze się za odcinek między Sky Tower a rondem na Powstańców Śląskich. Tylko naprawdę dość frustrujące jest to, że rowerzyści wciąż jadą po jezdni (odcinek Park Południowy-Rondo) a obok jest bardzo dobra ścieżka, którą bardzo często jeżdżę i wiem, że nie ma na niej mowy o niedogodnościach. Odpowiedz Link Zgłoś
kope_rek Chodnikiem, chodnikiem 19.06.13, 07:16 A ja się pytam, dlaczego nie mogę jechać chodnikiem, nawet gdy jest pusty. Jezdnią nie pojadę, bo to niebezpieczne i do tego głupie. Drogi rowerowe są poprzerywane, a do tego obecnie budowane też są niebezpieczne, gdyż albo wjeżdżam w pieszych, albo nagle na ulice. Pasy wzdłuż ulic często blokują przejazd samochodów i uzasadnione zdenerwowanie kierowców. A ja często jadę z dzieckiem na siodełku i po prostu chciałbym spokojnie przejechać chodnikiem, oczywiście ustępując zawsze pieszym. Odpowiedz Link Zgłoś
bomyd Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeba ... 19.06.13, 07:36 Jazda rowerem ul.Buforową do ronda w Iwinach i dalej w lewo na Ołtaszyn grozi smiercia lub kalectwem /głębokie pobocza, pędzące pojazdy/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Śmiercią lub kalectwem... IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.13, 09:44 Śmierć lub kalectwo grozi rowerzyście, który ma w siodełku zdrowy rozsądek. GW mogłaby w końcu zacząć edukować, zamiast niemal codziennie fundować porcję narzekań i pretensji. O co chodzi? Bo o coś musi chodzić i z pewnością nie jest to działalność misyjna. Nawet jeśli wybudujemy rowerowe autostrady w całym mieście, nic to nie poprawi i nie pomoże, bo braku kultury nie nadrobi. O odpowiedzialności nie wspomnę. Ręce opadają, gdy po zwróceniu oszalałej cyklistce uwagi, że jedzie pod prąd słyszy się, że ona przecież jedzie rowerem (sic!). Domagam się nie tylko równych praw ale różnej odpowiedzialności wszystkich uczestników ruchu. Przede wszystkim poszanowania obowiązującego prawa oraz obowiązkowych ubezpieczeń OC dla tych rowerzystów, którzy poruszają się po drogach publicznych. Poza tym, karta rowerowa wcale nie była głupim wynalazkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: Śmiercią lub kalectwem... IP: 62.119.79.* 19.06.13, 10:34 A może dziewczyna jechała kontrapasem? W najbardziej rowerowych krajach nie ma takich wymagań jak karta rowerowa, czy obowiązkowe OC. Gdyby w Polsce tak zrobić, wiele osób nie przesiadłoby się z auta na rower, a to jest w interesie nas wszystkich (mniejsze korki, czystsze powietrze). Natomiast edukacja - tak zgadzam się, zarówno po stronie kierowców (którzy, zdaje się, szybko zapominają lekcje z kursów prawa jazdy), jak i rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ops Re: Śmiercią lub kalectwem... IP: *.wroclaw.mm.pl 20.06.13, 11:34 Jechała kontrpasem pod prąd? To już wyższa szkoła jazdy, ale po rowerzystach można wszystkiego oczekiwać. Skąd pomysł, że ludzie przesiadają się na rowery z samochodów? Ogromna większość rowerzystów to byli użytkownicy MPK, którzy chcą zaoszczędzić parę złotych na bilecie miesięcznym. Z punktu widzenia korków i czystości powietrza optymalniej jest przewieźć 100 rowerzystów autobusem niż pozwolić im generować korki w ruchu miejskim. Rower - jak najbardziej, tam gdzie są na to warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: 195.20.110.* 19.06.13, 07:37 jest na to jedno określenie. SPISEK! ooooo wielki Antoni przybywaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Tor przeszkód dla rowerzystów. Te drogi trzeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 13:58 Dzięki temu, że Gazeta pisze o rowerach, zdobywa poparcie społeczne.... natomiast mieszkańcy miasta mają dzięki temu szansę na życie w miejscu gdzie powietrze jest czyste, ludzie zdrowsi, gdzie jest cisza i mniej wypadków. Rower to dobra rzecz, dlatego dziennikarze popierają rowery. Tak trzymać!! Odpowiedz Link Zgłoś