Dodaj do ulubionych

Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać ra...

17.07.13, 08:45
"Kiedyś ludzie pytali tylko o łóżko i wrzątek, dziś pytają o pokoje z łazienkami, czasem o telewizor w sypialni".

Najważniejszy jest internet ;)
Obserwuj wątek
    • hela6 Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać ra... 17.07.13, 09:37
      To schronisko stoi prawie w mieście Wałbrzych a już na pewno kilkaset metrów od wioski Rybnica Leśna, dojazd droga asfaltową, sporo miejsc parkingowych, dwa i pół wyciągu narciarskiego, 2 trasy narciarskie biegowe i rowerowe mtb no i proste trasy spacerowe.
      Pod schronisko po mszy zajeżdżają tłumy na spacer.
      Przy takiej lokalizacji o sukces jest nie trudno.
      Schronisko jest rzeczywiście w porządku choć szczerze mówiąc zamówiłam jakiś gulasz drwala i dostałam coś z piersi kurczaczej. Drwal by chyba umarł ze śmiechu. Ale bigosy, flaki etc. polecam szczerze.
      • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 12:17
        No tak, ale n.p. prywatne schronisko Stecówka też stoi obok drogi, a na sukcesie im ewidentnie nie zależy. Jest bardzo często zamknięte w tygodniu, nie chce im się otwierać nawet jak idzie duża grupa. Także lokalizacja to jedno, ale chęci też trzeba mieć.
        • Gość: eM Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.zabrze.vectranet.pl 20.07.13, 14:28
          Zgadza się, na Stecówce nikomu na turystach nie zależy. Teren wokół schroniska zaniedbany, walące się, zmurszałe ławki i stoły. Klienci są tylko z racji dogodnego położenia Stecówki i urody krajobrazu. Jednak właściciele dla tych klientów nie mają żadnego szacunku.
    • rosa_de_vratislavia Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać ra... 17.07.13, 09:44
      Gratulacje. Zwłaszcza,że pod koniec PRL było to jedno z najgorszych schronisk - brudne, wilgotne...
    • greges58 Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać ra... 17.07.13, 09:55
      to są przedwojenne legendy !!!
      znam schroniska w polskich górach - praktycznie wszystkie ?
      i nigdzie - nikt i nigdy - nie prosił o wrzątek do własnego kubeczka z herbatą !!!
      a jeździłem jako dziecko za późnego Gomułki, gdy bida aż piszczała ;)
      absurd...
      aż taka wielka nędza nie łaziła po górach - nawet mając bezpłatne bilety
      na autobus i legitymację PTTTK w kieszeni !
      przestańcie się ośmieszać...
      • krasnaladamu Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 17.07.13, 10:05
        > znam schroniska w polskich górach - praktycznie wszystkie ?
        > i nigdzie - nikt i nigdy - nie prosił o wrzątek do własnego kubeczka z herbatą
        > !!!
        > a jeździłem jako dziecko za późnego Gomułki, gdy bida aż piszczała ;)

Też nigdy nie prosiłem o wrzątek do własnego kubka z herbatą. Zawsze do własnego termosu z herbatą i zwykle nie prosiłem, tylko szedłem do kuchni i sam sobie przygotowywałem. A w górach woda potrafi się długo gotować... Ale ja tak robiłem raczej od późnego Wałęsy do wczesnego Komorowskiego i na biedę nie narzekałem ;)
        • greges58 Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 17.07.13, 11:00
          od lat dostępne są turystyczne czajniki elektryczne - półlitrowe ...
          chyba mi nie powiesz, że w pokoju nie ma gniazdka ?
          ;)
          • krasnaladamu Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 17.07.13, 11:33
            Niech pomyślę... Ostatnio nocowałem bodajże w Chatce Górzystów, na Hali Izerskiej i... wydaje mi się, że w pokojach po instalacji elektrycznej (w tym oświetleniu) były tam tylko ślady.
            • greges58 Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 17.07.13, 12:03
              posłuchaj...
              podobna dyskusja była przy okazji ratowania " Samotni " !

czym innym jest ogólnodostępna kuchenka dla gości - z lodówką, czajnikami i ekspresem,
              coraz częściej z mikrofalówką
              żeby nie spalili Budy używając grzałki ;)

czym innym zaś, demonstracyjne wyciągniecie własnego żarcia w restauracji
              i bezczelne poproszenie o wrzątek do własnej torebki herbaty !!!
              niektórzy wyciągnęliby termos zupy i poprosili w knajpie tylko o talerz ?

^^
              • krasnaladamu Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 17.07.13, 12:26
                A to przepraszam. W wywiadzie mowa była nie tylko o części restauracyjnej (bardziej o noclegowej - zresztą sam też wspominałeś o pokojach), więc nie załapałem, że tylko o nią Ci chodzi.
              • Gość: dsw Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 12:32
                schronisko to nie knajpa tylko obiekt Polskiego Towarzystwa Turystyczno Krajoznawczego - czegoś założonego przez turystów dla turystów. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby w schronisku była samoobsługowa kuchnia z wrzątkiem i stolikami a oprócz tego w oddzielnym pomieszczeniu regularna restauracja. Dla każdego jest oczywiste że w restauracji zmawiamy w kuchni obsługujemy się sami i mamy wrzątek. Oczywiście nic zdrożnego nie ma w tym jak przyjdzie sobie ekipa 10 osobowa - zamówi jedzenie w restauracji i dodatkowo zje sobie kanapki które maiła na drogę. W końcu to schronisko a nie Mariott.
              • Gość: mk Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 12:39
                jest w regulaminie PTTK zdaje się zapisane, ze wrzątek jest dostępny i że można jeść swoje jedzenie, schroniska PTTK muszą na to pozwalać i koniec i nie ma tu nic bezczelnego. Element tradycji. Za wrzątek w wielu obiektach się płaci.
                • qibic Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 12:58
                  dokładnie tak,
                  a z ceną wrzątku szczególnie przeginają na Słowacji gdzie zdarzało mi się płacić 50 centów za kubek!
                  Natomiast po polskiej stronie (w nowych lub wyremontowanych schroniskach) często są automaty na prad, gdzie gorąca woda jest dostępna za darmo 24h/dobę

Dalej od Polski wygląda to podobnie.
                  I to jest jak najbardziej normalne dla ludzi którzy w góry jadą dalej niż tylko kolejką na Śnieżkę czy Kasprowy.

Ciekawostka: zwyczaj gorącej wody za darmo jest ogólnie przyjęty, nie tylko w schroniskach.
                  Słyszałem o przypadku, że ktoś o wrzątek poprosił w McDonaldzie i bez problemów go otrzymał.
                  • Gość: majonez Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 84.39.165.* 20.07.13, 14:53
                    Co jest normalne? Że dostajesz za darmo wrzątek, a ktoś inny musiał zapłacić za wodę, gaz, naczynia etc.? Bzdura. A potem dziwią się tacy jak ty, że w schroniskach jest brud, smród, ubóstwo i w ogóle rozpadają się ze starości, bo dzierżawca nie jest w stanie opłacić czynszu.

Tylko nie pisz mi znowu, że "taki jest zwyczaj", bo zwyczaje też się zmieniają. "Za darmo" to się dostawało w socjalizmie, w kapitalizmie wiemy, że nie ma nic za darmo, bo nawet jak za coś nie zapłacisz ty, to zapłacą wszyscy podatnicy.
                    • Gość: mk Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 15:34
                      w jednych wrzątek jest za darmo w innych nie, ale wszędzie musi być dostępny.
                    • pminko Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 16:41
                      dziecko, to co ty piszesz to nie jest normalne,
                      jak nie masz pojęcia o czym piszesz, to po co piszesz
                      tylko po to żeby ruch był?

zacznij od definicji "schronisko", a potem małymi kroczkami do przodu
                      • Gość: jankiel Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 18:47
                        A ty co napisałeś tłumoku? Widzę, że tylko tak, żeby sobie popisać.
          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 12:23
            Są takie schroniska gdzie nie ma gniazdek. Drewniane n.p., wiec to zrozumiałe, ale w murowanych też tak bywa.
            • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:40
              To w drewnianych schroniskach nie może być prądu? Ciekawe ...
              • Gość: Antoni Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 62.87.186.* 20.07.13, 21:39
                Czy gniazdka w pokojach są niezbędne, żeby uznać, że w schronisku jest prąd?
                • Gość: gino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 21:55
                  No właśnie nie - Szpaczek znowu kłapie dziobem, nie mając pojęcia o temacie.
              • Gość: . Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 22:06
                w drewnianych nie ma ogólnodostępnych gniazdek z wiadomych względów.
                • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:25
                  Jak nie ma, jak są?
          • vaude Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:00
            w schronisku w dolinie 5 stawów gniazdka są ukryte gdzieś pod boazerią.. jedyne dostępne gniazdko jest w kuchni.
            • vaude Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:01
              i w łazience oczywiście... ale tu o herbatce było..
      • Gość: Tutystka emerytka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.13, 12:11
        Jesteś w błądzie, sama niejednokrotnie prosiłam o wrzątek i zawsze był dostępny właśnie w Karkonoszach. To było wpisane w schroniska taka samo jak jajecznica/za którą się płaciło.Wrzątek był natomiast darmowy ile by nie prosić.
        • greges58 Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 17.07.13, 12:27
          ale ja nie neguję samego faktu ! może Ktoś korzystał ?
          piszę tylko, że troszeczkę głupio to wygląda ;)

• krasnaladamu Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 17.07.13, 12:49
            Może zdecyduj się, co negujesz, a wcześniej upewnij się, czy mówiono na ten temat w wywiadzie.
          • Gość: SWiAT Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.pool.mediaWays.net 20.07.13, 12:09
            Glupio wyglada? Wcale glupio nie wygada, tylko ty glupio piszesz, bajkopisarzu. Mam wrazenie, ze twoja znajomosc gor/schronisk to legenda.
            Przypomne ci co napisales 3 h wczesniej

"to są przedwojenne legendy !!!
            znam schroniska w polskich górach - praktycznie wszystkie ?
            i nigdzie - nikt i nigdy - nie prosił o wrzątek do własnego kubeczka z herbatą !!! "
            • greges58 Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 13:43
              może nie było akurat na niego " Amatorów " ??? po prostu...
              z jednym się mogę tylko zgodzić - pobieranie pieniędzy za wrzątek to straszna Wiocha ?

czy Ty w ogóle myślisz, czasem...
              zanim zarzucisz innym pisanie legend, może się zastanów - co ktoś miał do powiedzenia ?

Bieda jednak strasznie ludzi upadla !
              żebrać o wodę ;)
              • Gość: Tygrysek Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.devs.futuro.pl 20.07.13, 14:11
                Proponuję przeczytać Regulamin Schroniska PTTK. Wtedy będziesz może wiedział o czym piszesz.
                Nie od rzeczy było by też, gdybyś się zapoznał z zasadami interpunkcji. Wszystkim będzie łatwiej zrozumieć czy kpisz, czy o drogę pytasz.
                • Gość: majonez Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 84.39.165.* 20.07.13, 14:55
                  I co z tego, że taki jet regulamin? Regulamin zawsze można zmienić. I może należałoby to zrobić, jeśli chcemy, żeby nasze schroniska prezentowały przyzwoity standard.
                  • Gość: Tygrysek Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.devs.futuro.pl 20.07.13, 15:01
                    To zakasaj rękawy i zacznij działać w kierunku zmiany Regulaminu.
                    Zmianę regulaminu najlepiej zacząć od zapoznania się z nim: www.pttk.pl/pttk/przepisy/index.php?co=schronisko
                    • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 15:26
                      Złamaniem Regulaminu jest też wywalanie turystów do sąsiedniego schroniska, co nagminnie robią Siemaszkowe. Skoro w takim "kultowym" schronisku, wzorze do naśladowania dla innych schronisk, nie przestrzega się regulaminu PTTK-u, to jak wymagać tego od innych?
                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 16:08
                    schroniska przede wszystkim powinny być na każdą kieszeń. Przyzwoity, a nawet często wiecej niż przyzwoity standard jest w agroturystyce, już od 25 zł pokój z łazienką można trafić. A to czasami tylko 45 minut od schroniska.
                    Pokój 1. os. z łazienką na Hali Mizowej kosztuje 75 zł, bez łazienki 1.os. 50 zł. Byłbym frajerem gdybym tam się zadekował.
                    • lamerka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 17:34
                      Na Hali Miziowej nie ma JUZ schroniska.
                      Jest HOTEL.
                      • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 18:08
                        Wiem, ale to jest ponoć to czego wielu oczekuje - mają ofertę LUX. Za dość konkretną kasę. Ale tańsze pokoje wieloosobowe też są:

www.halamiziowa.pl/cennik_.php
                        • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 18:49
                          "schroniska przede wszystkim powinny być na każdą kieszeń."

Co to znaczy powinny? Zbuduj sobie własne schronisko i wtedy możesz sobie wypowiadac się, co być powinno. Zabawne, że najwięcej roszczeń mają ci, którzy bronią się rękami i nogami przed zapłaceniem choćby złotówki za wrzątek.
                          • lamerka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 18:58
                            Dino, cos Cie uwiera, nie? Ten przegrany przetarg na Samotnie?;)
                            • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:17
                              A tam w ogóle był jakiś przetarg? Bo ja zauważyłem dogadanie się po cichu Siemaszkowej (dała w łapę?).
                              • lamerka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:20
                                No i zagalopowales sie konkurencie Siemaszkowej;)
                                Na to co napisales sa odpowiednie art.kk.
                                • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:34
                                  Po prostu piszę w twoim stylu, kotku, którzy wiedzą wszystko o wszystkich osobach, mimo że ich nie znają.
                                • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:04
                                  A co napisał? Zadał pytanie, co zresztą jest bardzo prawdopodobne.
                          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:02
                            kiedyś były takie skarbonki gdzie się wrzucało datki na remont, budowę schroniska. Opłaty członkowskie itd. To nie są prywatne obiekty tylko obiekty towarzystwa. A wrzątek w większosci obiektów już od dawna nie jest bezpłatny, więc nie wiem skąd ta obsescja wrzątku u ciebie? Wylał ci ktoś wrzątek na ogon czy co?
                            • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:19
                              Szpakuś, masz jakiś dyżur na forum czy co? A może to taki zawód polegający na spamowaniu forów za pieniądze? Przecież to nie ja żądam darmowego wrzątku tylko ty i cała ferajna "prawdziwych" turystów. Czyżbyś zapomniał, za co ci zapłacono? Uważaj, gubisz się:)
                              • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:48
                                nie trolluj już z tym wrzątkiem, ja nic nie żądam, ale niektóre schroniska zapewniają i tyle, dziesiaty raz tego nie napiszę, tylko pojadę do ciebie i odepnę ci ten łańcuch, ok?
                                • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 19:54
                                  Chłoptasiu, a ty w ogóle wiesz co piszesz? Chyba nie ...

Napisz jeszcze 100 razy o tym wrzątku, na pewno wszyscy przeczytają to z wypiekami na twarzy.
                                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:10
                                    przecież to dino cały czas pisze o wrzątku, nie wiem zresztą po ch.j
                                    • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:26
                                      A ty o czym pisałeś w kilku postach wyżej? Jesteś typowym trollem, którego post zawsze musi być na końcu na zasadzie żeby tylko cokolwiek napisać, bez znaczenia czy mądrego czy głupiego. Jarasz się tym, że "wygrywasz" dyskusje w rzeczywistości je spamując?
                                      • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:30
                                        On zaczął szczekać o wrzątku i Samotni ni w kij ni w oko. No to spamujemy razem teraz:D
                                        • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:41
                                          To ty spamujesz ciągle o tym swoim wrzątku, co już ci kilka osób napisało. A jak ktoś ci odpowie, to wykręcasz kota ogonem, że to nie ty piszesz o wrzątku, tylko ktoś inny. Wypuścili cię z psychiatryka na weekend?
                                          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:57
                                            nie, ja nie, wam ktoś polał ogony wrzątkiem i macie obsesję.
                                            • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 21:56
                                              Przestań już kłapać dziobem, szpaczuś. Zachowujesz się jak skretyniały polityk, który gdy wszyscy plują, wmawiają innym, że to deszcz pada.
                                              • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 22:18
                                                Dwa kundelki narobiły syfu i dalej robią. I co ci z tego?
                                                • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:27
                                                  Piszesz o sobie i "leserce"? Wracaj lepiej do swojej psiarni. Tam akurat lubią ptaszki :)
                                                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 22:33
                                                    Jesteś porządnie yebnięty, dobra, koniec tego, weź coś na uspokojenie, psycholu, i idź spać:D
                                                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:43
                                                    Co, słoma z butów wyłazi naszemu "prawdziwemu turyście"? A gdzie się podziała twoja wrażliwość, poetycka dusza ukształtowana pięknem gór, miłość do przyrody, której częścią również jest człowiek? A fe, jeśli tacy ludzie uważają się za "prawdziwych turystów", to ja wolę być turystą nieprawdziwym. Nie po raz pierwszy okazuje się, że największymi burakami okazują się ci, którzy wycierają sobie gęby pięknymi hasłami.
                                                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:24
                                                    a kiedy ja się określiłem jako "prawdziwy turysta", schizofreniku?
                                                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:35
                                                    Cały czas to podkreślasz, pajacu.
                                                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:37
                                                    zacytuj:D
                                                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:48
                                                    nie chce mi się grzebać w tonie g..wna, jakie tu narobiłeś.
                                                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:52
                                                    Bo sam sobie to wymyśliłeś, schizofreniku:D
                                                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:58
                                                    Nie jestem tak popaprany jak ty, żeby wymyślać takie brednie.
                                                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 00:00
                                                    Nie pisałem, ze jesteś popaprany, pisałem, ze masz schizofrenię
                                                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 00:06
                                                    A ja nie pisałem, że masz schizofrenię, tylko że jesteś popaprany.
                                                • lamerka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 14:23
                                                  Kolego, nie widzisz, ze dino ma problem z osobowoscia? A konkretnie mnozy mu sie ona, przynajmniej tu - na forum.
                                                  Facet jest zwiazany z przegrana strona w walce o Samotnie, to wszystko. Stad ten jad i frustracja. I biegunka slowna.
                                                  Nie ma sensu z nim dyskutowac. Pod jakimkolwiek nickiem by nie pisal (a jest wyjatkowo latwo rozpoznawalny).
                                                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 15:47
                                                    LOL, znowu "leserka" pojawiła nam się na forum. To raczej ty masz problem z kulturą dyskusji. O ile w ogóle wiesz co to takiego.
                        • lamerka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 18:57
                          No wiem, ze wielu tego oczekuje.
                          Wielu tez oczekuje, ze w koncu bedzie mozna podjechac wlasnym samochodem do Moka.
                          Tylko czy to jest powod, zeby tej wiekszosci ustepowac?
                          Na Miziowa teraz wielu dostaje sie wlasnie samochodami terenowymi. Odbywaja sie tam imprezy integracyjne (wiem ze slyszenia, bo nigdy w tym hotelu nie bylam i nie wybieram sie), wiec korpoludkow jakos trza tam dostarczyc.
                          Ech, a kiedys to byl taki piekny i spokojny zakatek.
                          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:07
                            ja byłem, nie nocowałem, klimatu nie ma, a szkoda, przecież piękna okolica. Ale po co tam nocować, skoro na dół idzie się godzinę? We wioskach pewnie są agroturystyki gdzie za podobne warunki zapłaci się nie 100 tylko n.p. 35.
                            I nie popyty na to w tych rejonach, nie wiem jak teraz, ale w zeszłym roku stał całkowicie opuszczony obiekt na przejściu granicznym pod Pilskiem. Idiotyzmem było zresztą budowanie go na kilka lat przed Schengen, ale to inna historia.
                            • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:06
                              Klimat to jest wszędzie tylko niektórym może on nie odpowiadać, ty specu od turystyki górskiej, który chciałby żeby wszyscy robili tak jak on uważa za słuszne.
                              • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:11
                                no może być, każdy ma swój gust.
                                • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:28
                                  I o to właśnie chodzi. Nie rób z siebie jedynego "prawdziwego" turysty, bo są to puste slogany bez żadnego uzasadnienia.
                                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:31
                                    nigdy nie robiłem, chyba ci się coś śniło.
                                    • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:42
                                      Albo to ty nie przyjmujesz pewnych faktów do wiadomości.
                                      • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:58
                                        jakich konkretnie?
                                        • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 21:58
                                          Spójrz w lustro to sam się domyślisz. Frenologia (UWAGA! Trudne słowo - patrz Wikipedia) jednak w pewnym stopniu się sprawdza.
                                          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 22:22
                                            oszczekujesz tylko wszystkich dookoła, bredzisz o wrzątku i Samotni, banialuki o kapitaliźmie na poziomie gimnazjalisty
                                            • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:28
                                              Hau, hau, szpaczuś! Uważaj, bo cię zjem, o ile nie zatkam się brudnymi piórami.
      • Gość: % Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 78.31.215.* 18.07.13, 11:45
        Oczywiście, ze prosiła i prosi. I nie jest to wynik żadnej biedy, tylko kwestia przyjętego modelu turystyki i spędzania czasu w górach. Gdyby nikt o ten wrzątek nie prosił, to schroniska nie wprowadzałyby za wrzątek opłat, lub ew. dobrowolnej opłaty. Więc ośmieszyłeś to sie Ty - nieznajomością tematu.
        • Gość: ken Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.186.* 19.07.13, 22:00
          Model też się zmienia w czasie. Ten wrzątek też kosztuje - za wodę się płaci, za prąd czy gaz również, utrzymanie kanalizacji też kosztuje. Nie widzę powodu, żeby turyści mieli dostawać coś za darmo. Od opłaty 1 czy 2 zł nikt nie zbiednieje. Później narzekamy, że schroniska się sypią, że właściciel/dzierżawca nie ma pieniędzy na remont, ale chcielibyśmy wszystko mieć za darmo, bo taki jest "przyjęty model turystyki". Czyli: mentalność jak w socjalizmie, a wymagania rodem z kapitalizmu. Jak ktoś jest zbyt biedny na wysupłanie kilku złociszy, to z pragnienia nie umrze - napije się w pierwszym lepszym strumyku i będzie miał jeszcze bardziej "klimatyczne" wędrówki górskie.
          • Gość: Tygrysek Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.devs.futuro.pl 20.07.13, 14:17
            Przecież nikt nie zabrania dzierżawcom pobierać opłaty za przygotowanie wrzątku. Mimo to niektórzy oferują go za darmo. Ich wola, chwała im za to.
            Z darmowym wrzątkiem spotkałem się nawet na Słowacji w schronisku, do którego wszystko trzeba wnieść na plecach. Warunkiem było to, żeby sobie samemu zagotować na ich gazie.* Nie uszczęśliwiajmy więc dzierżawców schronisk na siłę.

* - nie żebym sępił 50 centów za wrzątek w kuchni, ale mieli akurat przerwę na sprzątanie.
            • Gość: majonez Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 84.39.165.* 20.07.13, 14:59
              Jak pójdziesz do pierwszego lepszego domu przy ulicy i poprosisz, to też wielu da ci wrzątek. Ale jest to wyłącznie dobra wola danej osoby. Nie wymagajmy od innych, żeby dawali coś za darmo. Za darmo nic nie ma, jak nie zapłacisz ty, to złożą się na ciebie wszyscy podatnicy.

Jak ktoś jest prawdziwym turystą, to wybiera się w góry adekwatnie do warunków pogodowych i własnych możliwości, tj. w lecie bierze mineralną, a w zimie - termos lub grzałkę. Nie rozumiem tych roszczeniowych postaw. Czy wycieczka będzie mniej udana, jak ktoś się gdzieś nie napije gorącej herbaty?
              • Gość: Tygrysek Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.devs.futuro.pl 20.07.13, 15:04
                Potrafisz czytać?
                • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 15:26
                  Ty chyba niestety nie.
              • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 16:14
                jeśli ktoś robi jednodniowe wypady to tak, ale tu chodzi o wielodniowe chodzenie od schroniska do schroniska, wtedy ci nie wystarczy jeden termos wzięty z domu, kapujesz, "prawdziwy", jednodniowy turysto? Dlatego PTTKowskie schroniska udostepniaja wrzątek, po kosztach albo za darmo.
                • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 18:51
                  "Dlatego PTTKowskie schroniska udostepniaja wrzątek, po kosztach albo za darmo."

Ameryki nie odkryłeś, bo jak zapłacisz to nawet w hotelu dostaniesz wrzątek, "prawdziwy" plecakowy turysto wygłaszający farmazony.
                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 18:59
                    o co ci chodzi, za krótki łańcuch ci przypięli? Wrzeszczysz, szczeka, warczysz i sam nie wiesz nawet po co. Jesteś krewnym Niesiołowskiego?
                    • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:20
                      Szpakuś, przestań trollować i obrażać innych, OK?
                    • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:07
                      Co ty ciągle z tym łańcuchem? Sam masz jakieś traumatyczne doświadczenia z własnego dzieciństwa czy co?
                  • lamerka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:00
                    Dino, straszny z Ciebie balwan, mowil Ci to juz ktos?;)
                    • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:22
                      Haha, lamerka i szpakuś, dwa trolle, którym wydaje się, że są "prawdziwymi" turystami, a w rzeczywistości pojęcia nie mają o turystyce górskiej. Zabawne, jak ta cała hucpa z Samotnią zrobiła "turystów" z pospolitego motłochu, który jednak i tak przy każdej okazji uświadamia, kim jest naprawdę :)
                      • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:50
                        nie wrzeszcz, nie obchodzi mnie Samotnia, nic o niej nie pisałem w tym wątku, ani też nie twierdziłem, ze to dobrze, ze ustawiono przetarg.
                        • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 19:56
                          To po co się odzywasz jak to nie do ciebie, trollu?
                          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:13
                            a po co wy na mnie szczekacie o jakiejs Samotni ni w pięć ni w dziewięć. Macie psie nicki - Dino i Cywil - jesteście psami?
                            • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:32
                              Kolega widzę z zawodu jest hyclem, bo wszystko kojarzy mu się z psami. Albo całe życie spędził w psiarni, o czym świadczyłoby, że z kulturą też jest co najmniej na bakier.
                              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:00
                                Hyclem? Szczeka jakby sam miał wściekliznę.
        • lamerka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 17:37
          Greges58 nigdy nie byl w prawdziwym schronisku, skoro takie bzdury wypisuje.
          • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:24
            Oczywiście że tak, bo w "prawdziwym" schronisku bywają tylko "prawdziwi" turyści, czyli dwa trolle: lamerka i szpakuś, które dorwały się do neta i potrafią tylko obrażać innych;)
          • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:08
            A co to jest "prawdziwe schrinisko"? Takie w których bywa lamerka?
            • Gość: Natasz Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 21:13
              Czytam wasze spory i popieram Lamerkę i Szpaka, a to wy antywrzątkowcy jesteście trollami.
              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:01
                Tak, tak, Szpaczuś - wymyśl jeszcze więcej nicków, to będziesz miał większe poparcie.
      • Gość: Michał Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 11:44
        Co Ty za bzdury opowiadasz?? Nikt nigdy nie prosił o wrzątek?? Przecież to podstawowa tradycja schronisk. ZAWSZE w polskich schroniskach był dostępny wrzątek i wszyscy z niego korzystali. Nie tylko do herbaty, też do zalania zupki czy mleka w proszku. W jakich schroniskach i kiedy nikt nie potrzebował wrzątku?
        Może kiedyś w jakimś schronisku byłeś - a nocowałeś?
        • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 12:26
          no właśnie, pewnie nie nocował. Jakby miał ponapełniać termosy gotową herbatą i wydał 30 zł za termos to by korzystał...
          • Gość: majonez Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 84.39.165.* 20.07.13, 15:03
            Zacznijmy od tego, że schroniska są od tego, żeby (jak sama nazwa wskazuje) stanowić schronienie w górach w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia. To, że nie napijesz się gorącej herbaty, w żaden sposób nie stanowi żadnego zagrożenia. Jak jesteś spragniony i zbyt biedny, żeby sobie coś kupić w schronisku, to są potoki z czystą wodą, albo kupujesz mineralną w miejscowości przed wyjściem w góry, od 1,5 litra w plecaku nie przedźwigasz się.
            • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 15:37
              a tak poza tobą wszyscy zdrowi? Szczekasz, a sam nie wiesz o co.
              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 18:53
                Wszyscy "prawdziwi turyści" używają takich samych prymitywnych "argumentów" czy tylko ty? Czy tak, czy siak, mdli mnie na widok takich jak ty.
                • lamerka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:01
                  Hahahaha:)))
                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:25
                    Nie śmiej się, bo ci "magia gór" wypadnie przez przypadek z gęby i już nie będziesz "prawdziwą" turystką ;)
            • Gość: Michał Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 12:56
              Chyba mylisz schronisko ze schronem :) Schroniska nie powstały po to, aby spacerowicze mogli zjeść na szczycie zdobytej górki loda, ale w celu zapewnienia noclegu tym, którzy chodzą po górach na długich trasach. Przede wszystkim nocleg i podstawowy posiłek. W podstawowy posiłek wpisany też był wrzątek - taka tradycja zaczerpnięta ze schronisk organizowanych przez Towarzystwo Tatrzańskie. W wielu schroniskach wrzątek za darmo wydawany jest turystom nocującym w schronisku - i to jest sytuacja jasna i klarowna - ci turyści najczęściej z wrzątku korzystają i płacą za niego w cenie noclegu. Jak ktoś robi sobie kilkugodzinną wycieczkę w klapkach - może sobie targać wodę, kupić ciepły napój w schronisku. Nie dla niego wrzątek przewidziany
              • Gość: basia Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.176.* 21.07.13, 13:14
                Kup nocleg, to dostaniesz wrzątek. 90% tych którzy biegną z kubkiem po wrzątek nie kupuje w schronisku ani noclegu, ani niczego innego.
        • Gość: ewa Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.13, 14:31
          Chłopina kompletnie nie ma nic do powiedzenia i nie wiem, po co pisze takie bzdury. Przez lata chodziłam po Tatrach (noclegi: Roztoka, 5 stawów, na Ornaku, tabory taternickie itd.) i dokładnie było tam tak, jak piszesz. Wrzątek za darmo - to była odstawa egzystencji :). I jeszcze nocleg na podłodze za darmo (w Murowańcu się wtedy nie nocowało, bo nie dawali spać na podłodze, więc człowiek uciekał na tabor). Pokój to był luksus, na który studenci nie mogli sobie pozwolić - podobnie jak i na ,,rasowe obiady" - chińskie zupki się wpierdz..lało, kisiele, herbatki ... Cudowne czasy... :), choć lata 80/90. Ja tu mówię o studentach, chodzących po górach, a nie o turystach w laczkach, co nad Morskie Oko łazili i z powrotem.
          • Gość: majonez Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 84.39.165.* 20.07.13, 15:04
            Wtedy mieliśmy socjalizm i wiele rzeczy było "za darmo". W kapitalizmie wiemy, że nic nie jest za darmo, jak nie zapłacisz ty, to zapłacą za ciebie wszyscy podatnicy. Naprawdę jesteś taka biedna, że nie stać cię na wysupłanie 1-2 zł na kubek wrzątku?
            • Gość: ewa Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.13, 15:19
              Przecież wyraźnie odnoszę się do przełomu lat 80/90. Naprawdę nie stać cię na uważne przeczytanie wypowiedzi, którą komentujesz, a tylko na osobiste przytyki?
              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 15:24
                Wtedy też był jeszcze w zasadzie jeszcze socjalizm. A osobiste prztyczki to właśnie ty stosujesz.
                • Gość: mk Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 15:49
                  W Roztoce maja darmowy wrzątek.
                • Gość: Tygrysek Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.devs.futuro.pl 20.07.13, 16:05
                  Wiesz w ogóle czym jest socjalizm a czym kapitalizm?

Właścicielem schronisk PTTK jest PTTK i ono ustala zasady, na jakich działają schroniska. Jeśli mają taki "kaprys", żeby rozdawać darmowy wrzątek, to ich sprawa i jako właściciel mają do tego pełne prawo. Co więcej, nikogo nie zmuszają do takiej darmochy i każdy dzierżawca, jeśli chce, może sprzedawać wrzątek w cenie jego przygotowania. Jeśli dzierżawca chce jednak rozdawać za darmo to rozdaje i tobie nic do tego. Chyba że w ramach walki z socjalizmem i umacniania kapitalizmu zamierzasz wprowadzać odgórne nakazy, w jaki sposób właściciele mają rozporządzać swoim mieniem? Wydaje się to nieco osobliwym podejściem.

Jeśli jednak nie możesz tego przeboleć to jest jeden sposób: PTTK to organizacja społeczna; wstąp do niej, stwórz sieć znajomości, wniknij do zarządu i tam lobbuj za zniesieniem darmowego wrzątku. Jeśli wszystko się powiedzie to będziesz mógł umrzeć ze świadomością, że zniszczyłeś ten ostatni bastion socjalizmu w kraju nad Wisłą.
                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 18:56
                    To własnie ty nie rozumiesz, czym jest kapitalizm i socjalizm. Najpierw piszesz, że dzierżawca czy właściciel sam ustala, czy daje darmowy wrzątek czy nie, a potem wyrażasz roszczeniową postawę, że darmowy wrzątek ma być!. Zdecyduj się, o co ci chodzi, bo chyba pomyliły ci się dwie różne epoki.

PS. Gdybyś nie piał od kilku dni na tym forum na temat konieczności dania tobie darmowego wrzątku, zarobiłbyś już na całą beczkę wrzątku, a nawet czegoś lepszego.
                    • Gość: Tygrysek Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.devs.futuro.pl 20.07.13, 22:00
                      Tak to jest żyć w kraju, gdzie można zdać maturę nie mając pojęcia o logice.

Wrzątek ma być, bo tak ustalił właściciel tych schronisk, czyli PTTK. Jeżeli dzierżawisz od niego schronisko, to jest jednym z warunków. Jeśli sam sobie wybudujesz schronisko, to możesz sobie sprzedawać co ci się podoba. Tak trudno zrozumieć? Czy może dalej będziesz próbował zabraniać właścicielowi swobodnego dysponowania jego majątkiem, myśląc że na tym polega kapitalizm? ROTFL.
                      Pisałem że ma być darmowy? Albo miałeś zwidy, albo celowo kłamiesz.

Z tym, że od kilku dni coś tu piszę nieźle pojechałeś. Chyba że myślisz, że gdy zamkniesz oczy o jest noc, a gdy otworzysz jest dzień ;-)
                      • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:34
                        Tu tygrysek, tam szpaczek, gdzie indziej jakieś psy - cały zwierzyniec zbiegł się na forum. I widać po poziomie komentarzy, że mało cywilizowany. Coś na bakier z twoją logiką, bo ja cały czas piszę, że PTTK może zmienić zapis w regulaminie i nie wspominam nic o fanaberiach dzierżawców. No tak, ale zwierząt w buszu nie uczą przecież czytać ze zrozumieniem. Wystarczy jedna decyzja zarządu PTTK-u i będziesz mógł sobie co najwyżej poskomleć na forach, jak to teraz jest źle, a w socjalizmie było dobrze. Bo nie sądzę, żebyś zrozumiał czy nawet próbował zrozumieć powodów takiej decyzji.
                        • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:30
                          może zmienić zapisy i może się też pocałować w dupę:D W Trzcińsku w Agro lub w Karpnikach noclegi można znaleźć za 25 z gniazdkami w poojach, czego nie ma w syfiastej Szwajcarce n.p., a Czartak PTTK bezczelnie sprzedała i nie ma tam schroniska. I co, czy to takie trudne wejsć te 50 minut z dołu do góry bez zaglądania do schroniska PTTK?
                          • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:38
                            A gdzie ty biedaku wrzątek dostaniesz DARMOWY? Sam widzisz, że gastronomia ci się kurczy... :)
                            • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:42
                              W Agro mają kontakty w pokojach, wodę też, wystarczy mieć czajnik albo grzałkę i mam w cipce wrzątek w schronisku za 2 zł:D W PTZM są nawet czajniki:D
                              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:53
                                Tyle że tam spryciarzu zapłacisz 30-40 zł, bo musisz wpierw wykupić nocleg. Inaczej mówiąc, ten kontakt nie jest za darmo, tylko w cenie noclegu, naiwniaku.

A PTSM, jak już zostało tu napisane, służy młodzieży, a nie starym capom, którym nie wyszło w życiu. Schroniska te są dotowane z pieniędzy podatników. Pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale ładnie to tak żyć przez całe życie na koszt społeczeństwa jak pasożyt?
                                • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:56
                                  "Członkostwo w PTSM poświadcza legitymacja PTSM, która wydawana jest każdemu turyście, bez względu na wiek. "
                                  To też zostało napisane:D
                                  A czy nie mówiłem o korzystaniu z prądu w związku z noclegiem:D Przecież o to tylko chodzi:D A... bo ty byś chciał, zeby ludzie płacili za nocleg, więcej niż na dole i jeszcze dopłacali do używania prądu:D
                                  No, tak to najlepiej:D Dlatego od pewnego czasu omijam schriniska górskie, nocleg na dole jest tańszy, gniazdko w pokoju jest:D I co poradzisz, wolnorynkowcu na to?
                                  • Gość: gino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 00:01
                                    To źle napisałeś. Źródło proszę (o ile potrafisz podać linka).

Co do prądu, to wielu idzie po wrzątek bez korzystania z noclegu. Tłumaczę tłumokowi, że żeby wytworzyć wrzątek w standardowym ciśnieniu w górach, potrzebny jest prąd lub gaz.

Dalej będziesz się wymądrzał, pajacu?
                                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 00:03
                                    acha, za nocleg w Agro pod Rudawami płaciłem 30, pokój z łazienką, kontakty też były, a to ci heca, nie?
                                    • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 00:08
                                      Nawet kontakty były??? Nie mów! no to miałeś jak u Pana Boga za piecem, w dosłownym tego słowa znaczeniu.

Ale do rzeczy. Powtarzam: źródło proszę.
                                      • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 00:11
                                        no, nawet kontakty, czego w wielu górskich schroniskach nie uświadczysz.
                                        • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 00:13
                                          Źródło proszę.

Od razu wiedziałem, że po raz kolejny wyssałeś z palca kolejne brednie.
                                          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 00:20
                                            jakie źródło, baranku? Piszę to co widziałem. Kontaktów albo nie ma albo są na korytarzach w większości obiektów. Tobie się popierniczyło w głowce, bo chciałbyć brać za nocleg, a osobno też za wodę i prąd. Powodzenia, szukaj kogoś kto ci zapłaci.
                                            • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 01:19
                                              Nie kręć, mruczku. Po raz kolejny skompromitowałeś się zupełnie. Szukaj idiotów w gołębniku :)
                • Gość: le Ming Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.jmdi.pl 20.07.13, 16:07
                  Jeśli przelom lat 80-tych i 90-tych to był "w zasadzie socjalizm", to i dzisiaj jest. Bredzisz.
                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 18:57
                    To ty bredzisz albo jesteś goowniarzem i nie pamiętasz tamtych czasów.
                    • Gość: Natasz Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 21:15
                      Dino, niestety bredzisz.
                      • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:01
                        To ty bredzisz.
            • Gość: gnago Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.13, 20:59
              Konfabulujesz albo przedstawiasz swe mniemania
              W PRL za darmochę płaciłeś mniejszą pensją i podatkami.
              W kapitaliźmie jest darmocha jako wabik a nóż klient weżnie za darmo i kupi do tego wrzątku saszetkę cherbaty dokupi jajecznicę z bekonem etc itd
              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:05
                Tyle, że taki biedak, który przyjdzie po darmowy wrzątek i dusi zupki, herbatę, rosół i Bóg wie co jeszcze w plecaku, nie ma zamiaru niczego kupować. I właściciele doskonale to wiedzą. Wabikiem to może być np. piwo za pół ceny, do którego trzeba coś dokupić, a nie darmowy wrzątek dla biedoty uważającej się za jedynych godnych turystów tylko dlatego, że są biedni.
                • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 22:14
                  nie ma obowiązku wynajmowania schronisk od PTTK, nie jesteś zadowolony, zrezygnuj, proste.
                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:36
                    A PTTK nie ma obowiązku zapewnić ci darmowego wrzątku. To jest tylko dobra wola tej organizacji, że możesz przez kilka dni nachłeptać się za friko.
                    • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:27
                      ale już pisałem to kilka razy, ze od dawna w niewielu obiektak jest to za friko i nie jest to dobra wola organizacji tylko najemców, barani łebie.
                      Napisz teraz coś o Samotni :D Tak dla odmiany.
                      • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:39
                        Jest dobra wola organizatorów, a nie najemców, gdyż taki jest regulamin PTTK, debilu. Nawet nie wiesz, kto ci sponsoruje darmowe chlańsko, pasożycie społeczny.
                        • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:45
                          pisałem 500 razy, ze w większości obiektów się płaci za wrzątek od dawna, nie płaciło się w Roztoce, może dlatego jest takie cenione. Gadaj do tumana...
                          • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:54
                            I co z tego, że się płaci? Zapoznaj się najpierw z regulaminem, a potem wymądrzaj, niedorozwinięty przygłupie.
                            • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:58
                              nic z tego, to ty bredzisz, ze jest za darmo, a nie jest.
                              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 00:02
                                Jest za darmo w wielu schroniskach, a roszczenia wielu są takie, że ma być w każdym.
                                • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 00:06
                                  już dawno za darmo nie ma. Zostało tylko kilka takich obiektów. Na pocz. lat 90 już nigdzie nie było. W niektórych jako niezwykły luksus było udostępnione gniazdko.
                                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 00:10
                                    To słabo szukałeś, albo taki z ciebie turysta jak z zakonnicy modelka.
      • feszter mało wiesz 20.07.13, 11:57
        do tej pory proszę o wrzątek tyle że się za niego płaci. Mam swoją kawę, barszczyki etc. więc potrzebuję tylko wrzątku
        • Gość: civil Re: mało wiesz IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:08
          To noś też wrzątek w termosie do swoich barszczyków.
      • Gość: VIMAGO Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 12:04
        Nie masz racji! I nie chodzi wcale o "wielką nędzę", lecz o pewien sposób bycia. Przez kilkanaście lat prowadzałam swoich uczniów po polskich górach, od schroniska, do schroniska. Korzystaliśmy nie tylko z obiektów PTTK, lecz i PTSM. Zawsze mieliśmy swój prowiant, zawsze sami robiliśmy sobie posiłki, a w bufecie prosiliśmy właśnie o dzbanek wrzątku, aby zaparzyć sobie wyjętą z plecaka herbatkę. To były tanie wyjazdy, na które każdego było stać. Ale jednocześnie to była swego rodzaju szkoła życia, wzajemnej pomocy, solidarności i samodzielności. Dziś, niestety, zjawisko rzadkie. Młodzież nie widzi sensu i (zwłaszcza) korzyści z takiej wędrówki. Woli wylegiwać się w piernatach i kąpać w marmurowej łazience, zamiast w górskim strumieniu.
        • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 12:29
          W PTSMach często nie ma bufetu, ale jest dostyęp do kuchni - żal nie korzystać w takiej sytuacji:D Zamiast kupić jajecznicę na mieście można kupić jajka:D
          • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:08
            Szpaczuś, ja wiem, że ty jesteś sprytny i korzystasz z każdej "okazji". Nota bene PTSM-y zgodnie z nazwą są dla młodzieży, a ty ile masz lat? Ładnie to tak pasożytować przez całe życie na pieniądzach podatników?
            • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:40
              "Członkostwo w PTSM poświadcza legitymacja PTSM, która wydawana jest każdemu turyście, bez względu na wiek."
              Ci... ci... kurka.
              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:55
                Każdemu turyście do 35 roku życia. Nie doczytałeś ułomku umysłowy, albo wyczytałeś to, co ci pasowało.
                • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 00:18
                  nie kłam, każdy może korzystać ze schronisk PTSM
                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 01:20
                    Nie każdy, tylko ty nie znasz przepisów. Jesteś zwykłym kanciarzem, bo jesteś starym capem, a nocujesz w schroniskach przeznaczonych dla młodzieży. Nie wstyd ci, pasożycie?
                    • ddlksi Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 14.01.14, 21:37
                      Nie ma żadnych ograniczeń wiekowych w dostępie do schronisk PTSM - punkt pierwszy regulaminu. Czytałem, że w HI w innych krajach mogą być takie ograniczenia, ale nie zagłębiałem się nigdy w temat. Poza tym na mojej legitymacji PTSM jest jak byk moja data urodzenia więc trudno byłoby zataić swój wiek. Jedynie punkt trzeci regulaminu schronisk młodzieżowych stanowi że pierwszeństwo przy przyjmowaniu ma młodzież szkolna i studencka.
                      Prezes mojego oddziału PTSM ma koło sześćdziesiątki. A określony przez Ciebie "stary cap" może zakłada krótkie spodenki i bierze lizaka żeby udać dziecko i skorzystać ze schroniska - skoro według Ciebie jest to zabronione powyżej 35 roku życia. Chyba pomyliło Ci się z IYTC ale też nie wstrzeliłeś się we właściwy wiek - 25 lat.
        • qibic Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 13:07
          Na szlaku widzę sporo młodzieży z plecakami i karimatami + namioty
          szczególnie w górach gdzie jest mało schronisk i dojazd trudniejszy
          a z kąpaniem się w zimnej wodzie też nie mieli problemu, o ile to nie Park Narodowy oczywiście.
          • Gość: majonez Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 84.39.165.* 20.07.13, 15:06
            Po prostu czasy się zmieniły i niekoniecznie na gorsze, czego niektórzy z uporem maniaka nie są w stanie przyjąć do wiadomości. W Polsce wciąż dominuje socjalistyczna roszczeniowość i kapitalistyczne oczekiwania.
            • qibic Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 16:47
              A ty masz jakiś problem ze sobą, że tak atakujesz? może spróbuj innych pigułek

Wyjedź trochę z Polski i rozejrzyj się,
              nie piszę tylko o szlakach w Polsce.
              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 18:58
                Co zabrakło argumentów, to zaczynasz wyzywać, "miłośniku gór" i "prawdziwy turysto"?
                • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 22:13
                  najpierw ty zaprezentuj jakiś argument, bo "hau, hau" to nie jest żaden argument.
                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:38
                    Ale tekst o zażyciu pigułek to już jest argument, prawda? Może ciebie przekonuje, ale nie każdy jest bogaty w twoje doświadczenia życiowe.
                    • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:32
                      Użyj jednego w jakimkolwiek kontekście, bo jak do tej pory bredzisz cały czas o wrzątku, kapitaliźmie i Samotni:D Przy każdej okazji:D
                      • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:41
                        No właśnie to są argumenty, a że ty ich nie rozumiesz... Cóż, gadaj sobie dalej o pigułkach, psach czy baranich łbach, jak mam niezły ubaw z idioty :)
                        • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:49
                          nie zaprezentowałeś żadnego, piesku:D Wyobrażenia i insynuacje zaprezentowałeś:D Zarzucasz jakieś mi teorie, których nie stworzyłem, a które ulęgły się w twojej chorej głowie:D
                          • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 00:03
                            Zaprezentuj choć takie, idioto. Trudno oczekiwać od człowieka, który nie potrafi napisać nic sensownego, żeby zrozumiał mądrzejsze wypowiedzi innych.
                            • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 00:09
                              Nic nie napisałeś, bredziłeś tylko o wrzątku i Samotni. Nie na temat zupełnie i wszystkich dookoła obrażałeś, jako niespełniony dzierżawca. CVhciałeś prawdopodobnie się dorobić na PTTKowskim i się nie udało i stąd ta frustracja i bluzgi z twojej strony. Do PTTK bluzgaj, ze za dużo ci liczyli.
                              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 00:11
                                Moje "bredzenie" przynajmniej jest na temat, ciebie nawet na takie nie stać. Co ty napisałeś w tej dyskusji merytorycznego? NIC!
                                • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 00:23
                                  ja pisałem o różnych rzeczach, a ty zacząłeś na mnie bluzgać, jednocześnie wyobrazając sobie w schizofrenicznym zwidzie rzeczy, których nie napisałem.
                                  I co wypisywałeś? O komunistach, Samotni, wrzątku. Nie będę nocował w twoim schronisku, buraku, tylko napisz które to jest.
                                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 01:21
                                    Dalej nic merytorycznego nie napisałeś :)
            • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 17:11
              No i ta wspomniana Miziowa to realizuje potrzeby czasów. Można nocować w pokoju za 190 można też w wieloosobowym bez pościeli za 29. Także ci, którzy mają oczekiwania i grube portfele mają coś dla siebie i ci bez oczekiwań też mają. Tylko, ze to jest obiekt zbudowany stos. niedawno zupełnie od podstaw.
              • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:10
                A co to ma do rzeczy? W starych schriniskach nie ma pokojów jednoosobowych, nie ma pościeli? Na Hali Miziowej ci co nocują za 190 zł składają się na takich jak ty, żeby mieli łóżko za 29 zł.
                • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:19
                  to ma do rzeczy, ze podałem przykład realizowania potrzeb różnych.
                  Ale obiekt jest nowy, większosć starych trudno byłoby tak dostosować, zeby było dla każdego coś odpowiedniego. KPW?
                  • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:34
                    Bzdury. Pojedź sobie do schronisk w Karkonoszach - prawie w każdym jest apartament. A są to prawie wszystko budynki przedwojenne. I wcale niczego nie trzeba dostosowywać, bo przed wojną komfort noclegów był niejednokrotnie wyższy niż obecnie, a obecne rozsypujące się schroniska to były luksusowe hotele.
                    • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 21:00
                      no to dobrze, czyli wszyscy zadowoleni.
                      • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:09
                        No i twoja kolejna teoryjka obróciła się w gruzy, znaffco gór i jedyny prawdziwy turysto (przepraszam, jest jeszcze "leserka").
                        • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 22:11
                          Jaka teoria?
                          • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:38
                            Ta, która zaprezentowałeś kilka postów wstecz.
                            • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:34
                              Zacytuj. Bo zdaje się gadasz sam ze sobą. To schizofrenia.
                              • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:42
                                A co, nie rozumiesz tego, co piszesz? A może za trudno przewinąć rolką kilka postów do góry?
                                • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:46
                                  zapętliłeś się, kundelku, nie było żadnej teorii:D
                                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:56
                                    To ty się zapętliłeś w swoich bajdurzeniach, ćwirku-świrku.
      • Gość: m Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 12:04
        Ależ piszesz bzdury. Wątpliwe, że w ogóle bywasz w górach. Sam spędzając dużo czasu w górach chodzę z własną herbatą i blaszanym kubkiem. W zimę także z termosem. Prosiłem o wrzątek w kilkudziesięciu schroniskach, w niektórych każą już za niego płacić (1-2 zł). Zwyczajem chatek studenckich jest dawanie wrzątku za darmo, a w cenę noclegu wliczona jest możliwość korzystania z kuchni. Znam bardzo wiele osób, które o wrzątek proszą regularnie. Gdy mi przyszło pomagać w obsłudze baz/chatek SKPB Katowice, SKPG Kraków, AKT Gliwice, to wydawałem wrzątku DUŻO, przeróżnym turystom. W każdym schronisku PTTK obsługa, gdy podchodziłem z kubkiem, domyślała się, że ja po wrzątek. Nikt się nie zdziwił. Zazwyczaj wrzątek był dostępny od razu w znacznej ilości. Niejednokrotnie z 10 osób stojących w kolejce więcej niż połowa była po wrzątek. Ale nie widziałeś i masz to za legendę? To może mylisz góry z Jelenią Górą albo Tarnowskimi Górami? Nie wierzę, że wiesz, co mówisz.
        • Gość: majonez Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 84.39.165.* 20.07.13, 15:08
          A teraz policz sobie, ile kosztuje zagotowanie tyle wody czy sama woda (a w górach często jest spory problem w doprowadzeniu i utrzymaniu wodociągu) i nie dziw się, że polskie schroniska wyglądają tak, jak wyglądają.
          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 17:19
            wodociągi? Wodę to raczej na miejscu pozyskuje się w górach.
            • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 18:59
              A skąd weźmiesz wodę na szczycie góry? Z gromadzenia kroplówki?

Oj ty znaffco gór...
              • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:11
                z wodociagu zapewne:D
                • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:26
                  Więc zdecyduj się, czy wodociąg jest niepotrzebny, czy jednak potrzebny.
                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:53
                    to jest tak, ze się na dole podpina rurę do studni i się pompuje wodę na górę:D Są takie wielkie pompy, wielkie jak Antarktyda.
                    • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 19:57
                      Ale bredzisz jak potłuczony. To niby nie wodociąg?
                      • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:15
                        kpię sobie z jego wymysłów o wodociągach.
                        • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:35
                          Kpisz, bo nie potrafisz odpowiedzieć rzeczowo.
                          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:54
                            poczytaj historię schronisk i jak to wygląda z wodą.
                            • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:11
                              Jaką historię i jakich schronisk, misiu? Tylko nie odsyłaj do Googla, bo - wyobraź sobie - on wie tyle, że nie wiadomo, co wybierać. Pomożesz?
      • Gość: NEDZA & BIDA Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.pool.mediaWays.net 20.07.13, 12:05
        "nigdzie - nikt i nigdy"
        jak sie okazuje nie mogles byc jednoczesnie we wszystkich miejscach, wszystkowiedzacy turysto.
        Gdybys byl, to moze bys widzial jak prosilem o wrzatek w Orlicy w Zielencu, Na Sniezniku, na ten przyklad....
      • Gość: j. Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 12:05
        greges58 napisał:

> znam schroniska w polskich górach - praktycznie wszystkie ? i nigdzie - nikt i nigdy - nie prosił o wrzątek do własnego kubeczka z herbatą!!! a jeździłem jako dziecko za późnego Gomułki, gdy bida aż piszczała ;)

Słabą masz pamięć.
      • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 12:20
        A ja bralem wrzątek, brałem i płaciłem i wcale to tak tanio nie wychodziło gdy sie napełniło termosy. Ale były takie schroniska jak na Okraju albo na Turbaczu gdzie były kontakty, nie wiem jak teraz tam jest, ale kiedys tak było. W Rostoce nie trzeba o nic do dziś prosić, jest urządzenie z wrzątkiem cały czas dostępnym za darmo.
        • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:12
          Na Okraju możesz sobie pójść na czeską stronę i poprosić o wrzątek. Hoteli i restauracji jest tam całe mnóstwo. Ciekawe, w którym ci dadzą ...
          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:34
            na okraju był kontakt to na ch..j miałem iść na czeską stronę?
            • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:36
              No tak, a prąd był za darmo. A gdyby schrnisko było zamknięte, to pewnie podpiąłbyś się do słupa, żeby tylko nie wydać paru złociszy na coś do picia.
              • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 21:28
                skoro zapłaciłem za nocleg to po co mam się podpinać do słupa?
                • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:12
                  No ale jakby schronisko było zamknięte, to nie miałbyś noclegu. I co byś wtedy zrobił, biedaku, sam jeden w ciemnych górach, 200 m od granicy? Przecież nie poszedłbyś na drugą stronę granicy, bo tam za wszystko trzeba płacić.
                  • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:36
                    Jakby było wtedy zamknięte to zapłaciłbym po drugiej stronie. Ku... mać, łaskę mi robicie, ze kontakt udostępniacie na korytarzu? W cenie noclegu? I to czasami?
                    • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:45
                      Tak, synku, wyobraź sobie, że robią ci łaskę, że dostajesz za darmo prąd. Ale twoja komusza mentalność nigdy tego nie zrozumie, bo co tam, Szpaczek jest przecież najważniejszy. Najważniejsze, żeby on miał ciepło w dziobie, a że dzierżawca ponosi straty - nie jego problem. On sobie w następną wiosnę pofrunie do innego schroniska i ma gdzieś, czy dzierżawca zbankrutuje na pojeniu za darmo włóczęgów, czy nie.
                      • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 23:51
                        które schronisko prowadzisz? Na pewno nie odwiedzę i będziesz uwolniony od mojej komuszej mentalności i mojej kasy za nocleg:D
                        • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 00:04
                          Jakbym prowadził, to na pewno nie wpuścił był takiego "turystę" jak ty - nie dość, że z ogromnymi roszczeniami, to jeszcze z wyjątkowo małą kulturką.
                          • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 00:25
                            łaski nie robisz, buraczku:D Żadnych roszczeń nie przedstawiałem, znowu schizofreniczne wizje...
                            • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.13, 01:24
                              "Łaski nie robisz", że wpuścisz, że udostępnisz kontakt, wrzątek... To są właśnie te twoje roszczenia.

Podłącz się pajacu nie do kontaktu, ale najlepiej od razu do słupa energetycznego :)
      • Gość: XXX Wiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 12:39
        "znam schroniska w polskich górach - praktycznie wszystkie ?
        i nigdzie - nikt i nigdy - nie prosił o wrzątek do własnego kubeczka z herbatą !!!"

Bo może wstawałeś nieco za późno? :D

Rano wychodząc w góry należy mieć herbatę w termosie, tak samo jak cieplejszą kurtkę, pelerynę, itd. To jest podstawowy zestaw, najczęściej ignorowany przez ludzi, którym po prostu od codziennej wygody i adrenaliny podlanej piwem, mózg się topi. W razie zmiany pogody, kryzysu kondycyjnego w górach nie położysz się po prostu do łóżka w pensjonacie. Musisz sobie poradzić. Na tym polegają góry. A herbata w termosie jest niezastąpiona i lepiej gasi pragnienie nawet w upał niż słodkie napoje i dodaje energii.

Należąc do młodego pokolenia, chodzę po górach z plecakiem i namiotem, czajnika elektrycznego za sobą nie noszę. Z telewizora nie korzystam nawet w domu. :D Chociaż po prawdzie coraz częściej omijam schroniska, bo jakoś tracą swój urok. Nie mam nic przeciwko modernizacji, ale przeciwko wchodzeniu w luksusy i podjeżdżaniu pod schronisko samochodami. Mogłoby po prostu być skromnie i schludnie i czysto, a tu zamiast schronisk są coraz częściej hotele górskie. Omijam je też, bo nie jestem katoliczką i czuję się w wielu schroniskach wyobcowana.
        • Gość: mk Re: Wiem! IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 12:47
          a co ma katolicyzm z tym wspólnego? Osobiście znam tylko jedno katolickie schronisko, w Beskidzie Małym. Bardzo spartańskie - nie ma wody, jeden pokój wieloosobowy, bufet, wychodek i ... kaplica w środku. Niestety też papieże na ścianie. Ale całkiem przyjemnie, właśnie dlatego, że spartańsko. Piwo jest.
        • Gość: Marek Re: Wiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.13, 17:36
          Byłem ostatni w schronisku na Hali pod Śnieżnikiem.Syf, kiła i mogiła.Do tego chamska obsługa.Czułemsię jak w jakiejś najgorszej noclegowni.mamy XXI wiek czas na zmiany.
      • Gość: klej Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 12:52
        a ja prosilem jak bylem harcerzem w latach 80-tych
      • Gość: gość Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.connect.netcom.no 20.07.13, 14:45
        Jak ktoś nie bywał w górach to nie powinien zabierać głosu. Nie wiem jak teraz ale 15 czy 20 lat temu widywałem takie sytuacje. I nie koniecznie wynikały one z biedy turystów. Pozdrawiam
        • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 15:15
          Czyżby kolejny artykuł został zalinkowany na fejsbóku na stronce "obrońców Samotni"? Nagle, po kilku dniach przerwy, masowo przybyło komentarzy, a wszystkie oczywiście w tym samym duchu, tzn. sami "prawdziwi turyści" i same "rzeczowe" argumenty typu: "bo taki zwyczaj", "bo zawsze tak było", etc., a w rzeczywistości same puste slogany. Zajmijcie się lepiej dzieci dopieszczaniem swoich profili na waszej ukochanej stronce, ewentualnie możecie sobie "polajkować", bo fora to tylko zaśmiecacie masową nagonką w charakterystycznym dla siebie stylu. Już przy artykułach o Samotni pokazaliście, jak mało macie wspólnego z etyką i uczciwością.
          • Gość: Tygrysek Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.devs.futuro.pl 20.07.13, 15:48
            Człowieku, spuść trochę powietrza.
            Po pierwsze dyskusja się rozwinęła nie za sprawą fejsbuka lecz tego, że artykuł pojawił się na pierwszej stronie ogólnopolskiej.
            Po drugie, ze względu na poprzednie, wielu z wypowiadających się tu obce są wasze regionalne antagonizmy związane z Samotnią czy inną wychodnią, lecz odnoszą się do ogólnych zasad panujących w schroniskach PTTK.
            Po trzecie, regulamin PTTK jest taki a nie inny i nie wyobrażam sobie, żeby ktoś startując w konkursie na dzierżawę schroniska nie znał Regulaminu i nie uwzględniał go w swoim planie biznesowym. Co innego ze znawcami zarzucającymi tutaj innym zapędy socjalistyczne, zacofanie, skąpstwo, itp.
            • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:06
              A skąd wiesz, że nowy dzierżawca nie będzie uwzględniał regulaminu PTTK? To tacy jak ty od razu założyliście, że jak przyjdzie ktoś nowy, to zrobi ze schroniska górskiego knajpę, jarmark i w ogóle Bóg wie co i że schronisko już zakończyło żywot. Po tym wypowiedzieliście wojnę temu dzierżawcy. Co do wrzątku, to dyskusja toczy się na temat zasadności takiego zapisu w regulaminie PTTK. Jak PTTK uzna, że mu się to nie opłaca (bo na przykład czynsz id dzierżawców schronisk będzie za niski w związku z naciskami różnych grup preferujących tych a nie innych dzierżawców i nie uwzględniających prawideł ekonomii), to zapis zlikwiduje i tacy jak ty będą pić wodę ze strumyka, bo nie sądzę, że dałbyś radę wysupłać 1 złocisza na wrzątek. Spróbuj pójść z kubkiem po wrzątek do jakiejś boudy po czeskiej stronie Karkonoszy to w najlepszym wypadku popatrzą na ciebie jak na wariata i odeślą do bufetu, gdzie najtańszym napojem jest mineralna za 30 Kc. I nie ma zmiłuj się, jak sie nie podoba, to w pobliżu płyną strumyki.
      • Gość: le Ming Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.jmdi.pl 20.07.13, 16:02
        "i nigdzie - nikt i nigdy - nie prosił o wrzątek do własnego kubeczka z herbatą !!! "

Zaczynalem chodzic po gorach (Beskidy, na poczatek) w l. 80-tych. Wtedy i przez nastepne +/-15 lat WSZEDZIE w schroniskach ludzie prosili o wrzatek. Oczywiscie nie wszyscy, ale byl to obyczaj powsechny. Zaczelo sie zmieniac na przelomie wiekow.
      • bogda35 Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 17:38
        jak możesz !!!! nedza za Gomółki ????? alez naród wspomina te czasy dobrobytu z łezką w oku ! spytaj byle chłopa czy górnika- ba,nawet szeregowego mohera - to był żloty wiek ! teraz to dopiero nedza dookoła - wystarczy spojrzec !
        • greges58 Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:00
          teraz to dopiero prawdziwa nędza z każdego kąta złowrogo wygląda !!!
          wystarczy tylko spojrzeć dookoła...
          ^^

pamiętasz takie " gomułkowskie " rarytasy ?
          jajka wapienne i chłodnicze, twarda jak kość margaryna zamiast masła !
          śmiertelnie szkodliwego ;)

nie pisałem - nie mam zamiaru użerać się z Idiotami !
          zakompleksieni, zahukani, biedni ludzie ?
          jakie, do Cholery, zupki ???
          oni najchętniej obrzuciliby terenowy samochód pod schroniskiem kamieniami i gównem !!!
          ileż tu pogardy, wściekłej nienawiści...
          • Gość: gnago Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.13, 21:08
            Kiełbasę i szynkę kupowana na plasterki wtedy plasaterki najwyżej schły w kredensie czy szafce a teraz się roztapiają w lodówce

Te mieszkania wyczekane wyłapowane od urzędnika
            Teraz robola stać na budkę z dyty i kartonu wg, zdolności kredytowych 1500 netto
      • Gość: aga Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.13, 21:12
        Jeżdżąc w trakcie studiów a było to likanaście lat temu zarówno ja , jak i moi znajomi , jak i cała masa ludzi braą wrzątek do temosu, roiła sobie herbatę i ją piła. Kanapki robiło się z tego co się doniosło do schroniska. Luksusem był jabłecznik raz w trakcie całego pobytu a więc na kilka-kilkanaście dni.
        • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:15
          I co z tego? Czasy się zmieniły, czas zmienić przyzwyczajenia. Kilkanaście lat temu tak samo brało się śrubki z zakładu, które też były "za darmo". Sentymentalnym polecam emigrację na Białoruś - tam wciąż niewiele się zmieniło przez ostatnich kilkanaście lat.
      • Gość: Piotr Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.07.13, 21:21
        W 1992 r. w schronisku PTTK w Wetlinie (zresztą była tam niezapomniana atmosfera) właściciel co ok. godzinę krzyczał na całe gardło: "wrzątek stygnieeee". Więc doświadczenia są różne i nie można tak generalizować.
        • greges58 Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 08:15
          no właśnie !
          żyjemy wspomnieniami a czas leci ?
          przywołana w artykule "Andrzejówka" to przedmieście Wałbrzycha !!!
          10 kilometrów ...
          tutaj się jeździ z Wrocławia na popołudniową niedzielną kawę ;)
          czujesz różnicę ?

^^
          • Gość: basia Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.176.* 21.07.13, 13:18
            Andrzejówka to jest knajpa a nie schronisko górskie. Byłam tam wiele razy - pełno samochodów przy schronisku, z niektórych leci jakaś sieczka, którą słychać na całą okolicę, ludzie siedzą przy ławkach i żłopią piwo śmiejąc i przekrzykując się jakby byli na jarmarku. Być może gospodarz jest miły, ale już to co się dzieje na zewnątrz nie zachęca do wejścia do środka.
      • Gość: Agador Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.leon.com.pl 20.07.13, 22:06
        Tak, taka bieda łaziła po górach, to ja jestem tą legendą, oczekiwałem tylko wrzątku i miejsca do spania, a najlepiej "gleby", resztę miałem ze sobą.
        • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:17
          Później narzekamy, że turystyka się w Polsce nie rozwija, a jak ma się rozwijać, skoro są takie gagatki, które wciąż egzystują mentalnie w poprzedniej epoce?
      • osmanthus Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 21.07.13, 03:00
        greges58 napisał:

> to są przedwojenne legendy !!!
        > znam schroniska w polskich górach - praktycznie wszystkie ?
        > i nigdzie - nikt i nigdy - nie prosił o wrzątek do własnego kubeczka z herbatą
        > !!!
        > a jeździłem jako dziecko za późnego Gomułki, gdy bida aż piszczała ;)
        > absurd...

Z tego wynika, ze nie byles nigdy w Murowancu ...
      • Gość: marta Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.net.e-net24.pl 13.08.13, 23:43
        Czasem pracuję w schroniskach i prośby o wrzątek do własnego kubeczka z herbatą są bardzo częste. Zdarzają się nawet prośby o kubek i wrzątek, żeby zaparzyć sobie własną herbatę.
    • Gość: Górman Do twardzieli z redakcji GW IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.07.13, 10:02
      Może zamiast kontemplowaniem menu zainteresowalibyście się faktem, że w związku z planowaną rozbudową kamieniołomu niedługo nie będzie Andrzejówki?
      • Gość: R. Re: Do twardzieli z redakcji GW IP: 156.17.58.* 17.07.13, 11:29
        Po co teraz - lepiej zrobić raban już po fakcie - i wtedy Gazeta będzie wysyłać dramatyczne apele o ratowanie Andrzejówki.. A przecież tutaj sprawa jest ciagle w toku, można jeszcze przyblokować budowę, są spotkania Krajowej Komisji ds Oddziaływania na Środowisko - może i tutaj by się znalazło parę VIPów którym zależy na ocaleniu Gór Suchych.
    • olias Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać ra... 20.07.13, 11:41
      sam pomysł urządzania rankingu schronisk i hoteli PTTK wydaje mi się być wyjątkowo zabawny. zaś pan Tomasz zamiast remontować obce powinien pomyśleć o funduszach na swoje. Pan poświęci kasę, siły, przyjdzie nowy dzierżawca ...
    • iremus góry zostały opanowane przez snobów 20.07.13, 11:46
      Gdyby mogli to zażyczyliby sobie dróg dwujezdniowych na Rysy dla swoich pseudo samochodów terenowych. Te snoby nie jadą w góry żeby mieć kontakt z przyrodą ale żeby później przy piwie pochwalić się co "zaliczył" w czasie urlopu.
      Wystarczy popatrzeć co snoby zrobiły z Himalajami - najwyżej usytuowany śmietnik świata.
      • Gość: ucho zazdrościsz? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.07.13, 12:34
        pracuj uczciwie, też sobie kiedyś kupisz drogi samochód
      • Gość: civil Re: góry zostały opanowane przez snobów IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:14
        Tak sobie tłumacz. Idą na Turbacz żeby pochwalić się, że zdobyli górkę 1000 m z hakiem? Buhahaha!
    • feszter zgadzam się 20.07.13, 11:54
      faktycznie w schroniskach czas się zatrzymał, w moim ulubionym na Hali Rysianka żeby wziaść prysznic musze z drugiego pięterka zejść do piwnicy, nawet w najmniejszych pokojach - dwójkach - wygląda bardzo spartańsko chociaż ceny nie są niskie. Jest wiele takich schronisk, widoki piękne ale to za mało. Mam swoje lata i czasy kiedy chodzilem z namiocikiem albo spalem na podlodze dawno minęły. Teraz oczekuję po długiej wędrówce jakiegoś komfortu i wygody.
      • Gość: oo Re: zgadzam się IP: *.cable.net-inotel.pl 20.07.13, 12:08
        Ale przecież są nowe pokolenia młodych i ew. studentów, dla których zejście do piwnicy może nie być problemem. To ty się postarzałeś i wymagasz komfortu - czas zmienić rodzaj noclegu. Może jednak pensjonaty albo hotele? Dlaczego razem z tobą mają się zmieniać schroniska?
        • tuitam_online Re: zgadzam się 20.07.13, 13:40
          A ilu jest tych młodych chodzących po schroniskach? Jest niż demograficzny, na dokładkę student ma mnóstwo możliwości wydania kasy na wypoczynek. Za tzw. komuny nie mieli ludzie paszportów w szufladach.
        • Gość: dino Re: zgadzam się IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 15:17
          A to góry są tylko dla młodych? Bo ja myślałem, że dla wszystkich.
          • Gość: Max Re: zgadzam się IP: *.182.78.221.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.07.13, 15:36
            Po co idziesz szlakiem górskim ? Możesz sobie jechać do spermarketu ..tam mają parking, nowoczesne toalety , kawę a nawet degustacje .
            • Gość: dino Re: zgadzam się IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:07
              Nie zrozumiałeś wpisu. Proponuję zacząć myśleć przy czytaniu, może następnym razem pójdzie lepiej.
            • Gość: civil Re: zgadzam się IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:15
              A co to jest "spermarket"? Czyżbyś robił tam "zakupy" bo natura cię pokarała?
      • Gość: bav łazienka w schr. na Rysiance IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.07.13, 21:11
        W Rysiance masz łazienkę na górze na półpiętrze, nie musisz schodzić na dół...
      • Gość: marta Re: zgadzam się IP: *.net.e-net24.pl 13.08.13, 23:41
        Jeśli chodzi o schronisko na Rysiance, to śpiąc na drugim piętrze, żeby wziąć prysznic wystarczy zejść może 3 schody w dół, ponieważ na "półpiętrze" między pierwszym, a drugim piętrem też jest łazienka z prysznicem :)
    • mkwapisz Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać ra... 20.07.13, 12:10
      Mnie utkwiła w pamięci taka karteczka przy wielkim garze z wrzątkiem: "Woda jest za darmo, za wrzątek wypadałoby zapłacić". To było już jakiś czas temu, a przygotowanie własnego posiłku w schronisku NIGDY nie było obciachem. Praktycznie wszyscy chodzący po górach z plecakami tak robili.

Pozdrawiam
      • Gość: mk Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 12:44
        robiło się, robiło, na pocz. lat 90. zupki w proszku już były, ale konserwy jeszcze w tych metalowych ciężkich puszkach, plecaki ze stelażami, nie było lekko chodzić z całym ekwipunkiem, ramiona poodparzane..
        • qibic Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 12:52
          Teraz są liofilizaty,
          ale nie są na tyle smaczne i tanie, aby nie korzystać z obiadów w schroniskach,
          szczególnie tych w okolicach Wrocławia gdzie jest stosunkowo tanio i w dodatku da się w godzinę-dwie zejść do cywilizacji
          • Gość: mk Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 12:58
            w okolicach Wrocławia to ostatnio jadłem na Ślęży - koszmar. Sos z Biedronki plus fasola z puszki i papryka w proszku i coś tam jeszcze, to się nazywało fasolka po bretońsku. KATASTROFA.
            • Gość: mk Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 13:02
              Niestety, ale w wielu schroniskach nie potrafią gotować, a ceny obiadów strasznie wysokie. Na Skrzycznem w małej zupce za 10 zł, znalazłem kawałek gąbki do mycia naczyń, myją naczynia rozpadającą się gąbką, ale ceny jak w lepszej restauracji. Kotlet schabowy to w wielu schroniskach podgrzany w mikrofali hamburger, cena 25 zł. Daj pan spokój z takimi smakołykami.
              • qibic Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 13:21
                No to pozostaje nosić kuchenkę i jedzenie na placach :)
                Tylko trzeba je podsuszyć trochę żeby lżejsze było (szczególnie pieczone mięso dobrze się suszy i dobrze trzyma)
                a zamiast chleba polecam sucharki, mało miejsca zajmują

na forach np e-gory.pl jest sporo materiału na ten temat
                • Gość: mk Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 13:44
                  Można i nosić, można zejsć na dół, zeby się najeść. Są schroniska gdzie warto jeść, ale są i takie gdzie się można naciąć. Nie wiem jak to w Czechach robią, ale tam mają wszędzie proste i tanie w porównaniu do naszych żarcie, zazwyczaj wszędzie to samo. Może PTTK powinien wprowadzić jakiś ogólny jadłospis? No bo są potrawy tanie i proste, choćby głupie smażone ziemniaki ze śmmietaną, kiedys w PRLu robiły furorę, dzisiaj już nie ma.
                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 15:19
                    Za to noclegi są generalnie droższe i nie ma wrzątku za darmo. Schroniska też muszą się z czegoś utrzymać, piszesz o pozytywach, napisz też o negatywach.
                    • Gość: mk Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 15:48
                      w wielu polskich schroniskach nie ma też wrzątku za darmo, ale są takie gdzie jest. Szlag cie pewnie z tego powodu strzela, ale to nie twoja sprawa, są dzierżawcy, którzy udostępniają za darmo wrzątek i nic na to nie poradzisz. Może im się to opłacać, bo w kapitalixmie też zdarzają się gratisy. Straszliwe, ale prawdziwe.
                      Ceny noclegów w Czechach są różne, zależne od komfortu. Kozubowa 325 koron, ale n.p. Ostry 220. U nich też są i schroniska w dobrym stanie i rozlatujace się.
                      • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:09
                        Mnie nie trafia szlag, bo ja wiem, że w kapitalizmie za każdą usługę trzeba zapłacić. Szlag trafia takich jak ty, że ktoś nie dał czegoś za darmo, co widać po zacietrzewionych wpisach na tym forum. Co do cennika, to pomnóż sobie te 220 koron razy 1,7 i wyjdzie ci ok. 40 zł. A teraz porównaj sobie z noclegami w polskich schroniskach za 20-25 zł. Widzisz różnicę?
                        • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:06
                          wyjdzie ponad 38
                          Błatnia: Pokój dwuosobowy - 30 zł / os
                          Miziowa - wieloosobowy - 35, Pokój 2 os.(bez łazienki) - 90 zł,
                          Ślęża: Pokój 2-osobowy z umywalką: 68 PLN, xzyli po 34, Miejsce w pokoju 4-osobowym z umywalką: 28 PLN
                          Różne są ceny.
                          • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:18
                            To znajdź obiekt noclegowy w popularnych miejscach w Czechach za 28 zł mądralo. To tylko w Polsce rządzą jeszcze w górach socjalistyczne reguły, wszędzie na zachodzie takie obiekty od dawna rządzą się rynkowymi prawami.
                            • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:23
                              Więcej niż 28 nikt za wieloosobowy pokój nie da.
                              • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:38
                                Tyle, że tam nie ma czegoś takiego jak wieloosobowe pokoje. To taki wymysł na wschód od Odry i Nysy Łużyckiej, gdzie wolą spać w smrodzie i brudzie niż zapłacić za nocleg w cywilizowanych warunkach.
                                • szpak.nie Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 20:56
                                  jak się nie umyjesz to będziesz miał smród nawet w izolatce.
                                  • Gość: gnago Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.13, 21:12
                                    Dobre i celne
                                    • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 22:19
                                      Gadasz już sam ze sobą, szpaczuś? Na mydle też tak oszczędzasz jak na wodzie do picia?
                                      • Gość: janka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 213.141.236.* 20.07.13, 22:23
                                        Trafna riposta. Pozdrawiam
                                • Gość: Antoni Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 62.87.186.* 20.07.13, 23:49
                                  Może jestem mało światowy, ale w schronisku "A" (Spilios Agapitos) pod Olimpem spałem w sali 12-os. Już wiem, Grecja leży na wschód od Odry i Nysy Łuzyckiej :D
                                  • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 23:57
                                    Na pewno bardziej na wschód niż na zachód.
    • qibic Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 13:00
      krasnaladamu napisał:

> "Kiedyś ludzie pytali tylko o łóżko i wrzątek, dziś pytają o pokoje z łazienkam
      > i, czasem o telewizor w sypialni".
      >
      > Najważniejszy jest internet ;)

z tym już nie ma problemu, nawet w trudniej dostępnych górach Wschodniej Europy, jeśli jest schronisko to jest i WiFi
    • stary.gniewny Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać ra... 20.07.13, 13:07
      Macie wrzątek?
      Mamy, ale zimny.
    • cillian1 Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać ra... 20.07.13, 13:38
      > Są w tragicznym stanie, zaniedbane, dzierżawcy nie mogą doprosić się PTTK o remont
      ile płaci dzierżawca kasy, aby PTTK - miało remontować?
      • Gość: mk Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.internetia.net.pl 20.07.13, 14:41
        podawano, ze Samotnia 17 000 na miesiac plus remont dachu w gestii dzierżawcy.
        • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 15:20
          Zapewniam (a wiem to z dobrego źródła), że dzierżawcy Samotni z własnej kieszeni nie dopłacają do tego interesu. Gdyby tak było, nie walczyliby tak zaciekle o przedłużenie dzierżawy.
          • lamerka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:10
            A z jakiego powodu (pytanie retoryczne), Ty tak zaciekle walczysz na forum ze zwolennikami tradycyjnej tturystyki gorskiej?;)
            Juz byles w ogrodku, juz z gaska sie witales, a tu co? Przetarg przegrales;)
            • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:14
              Czy ja z kimś walczę? Ja tylko dyskutuję, forum od tego jest. Czyżby projekcja własnych zachowań?

Kto to jest "zwolennik tradycyjnej turystyki górskiej"? Ktoś, kogo nie stać na wrzątek, kąpie się w strumykach i nosi cały dobytek na plecach? Sorry, ale w Sudetach tradycja turystyki górskiej jest zupełnie inna. Ale tego nie może wiedzieć taki znaffca gór wszelakich i turystyki jak ty.
              • lamerka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 20.07.13, 19:25
                Taaa, Ty z tych, dla ktorych obowiazujaca tradycja jest "Golebiewski".
                Koncze te dyskusje, bo jest kompletnie jalowa.
                Zwlaszcza, ze uzywasz wyjatkowo balwanskich argumentow.
                • Gość: dino Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:28
                  A ty z tych, którzy wiedzą wszystko o wszystkich, a szczególnie ich zwyczajach turystycznych (ten nie był w "prawdziwym schronisku", dla tego tradycją jest Gołębiewski etc. etc.). Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to rzeczywiście kończ tę dyskusję, ty "prawdziwa turystko" od siedmiu boleści.
                • Gość: civil Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:20
                  Czyżbyś zazdrościła tym, którzy mogą pozwolić sobie na nocleg w takim Gołębiewskim? Tam przynajmniej nie śmierdzi czyimiś brudnymi nogami w nocy, bo ostatni raz się kąpał przed wyjazdem z domu.
      • sselrats O to to to! Ja tez bym chcial by dzierzawca kasy! 21.07.13, 01:12
        ...
    • naprawdetrzezwy Święte słowa. 20.07.13, 13:54
      „Kiedyś ludzie pytali tylko o łóżko i wrzątek, dziś pytają o pokoje z łazienkami, czasem o telewizor w sypialni - opowiada Tomasz Świtoń,”

Kiedyś ludzie pytali tylko o pocztę, teraz sami wysyłają e-mail ei sami dzwonią.
      Kiedyś ludzie pytali o kowala, teraz o zakład oponiarski.
      Kiedyś ludzie pytali o cyrulika, teraz o fryzjera.
      Kiedyś ludzie pytali o drogę, teraz używają nawigacji.
      Kiedyś...
      • Gość: Max Re: Święte słowa. IP: *.182.78.221.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.07.13, 15:39
        Teraz same lemingi , bez prądu nie poradzą sobie , zagubieni , zdezorientowani, nieporadni.
        • lamerka Re: Święte słowa. 20.07.13, 18:37
          Zostaw lemingi w spokoju.
          Niejeden lepiej zna gory od Ciebie i radzi sobie w nich od lat.
          Nie chwalac sie, np. ja.:)
          • Gość: dino Re: Święte słowa. IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:11
            Znasz góry lepiej od niego? Które góry? Wszystkie?

Odezwał się znaffca, który nawet nie wie, jakie góry zna;)
            • lamerka Re: Święte słowa. 20.07.13, 19:13
              Ty znasz tylko gory pieniedzy, te ktorych nie zarobisz w Samotni;)
              • Gość: dino Re: Święte słowa. IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:30
                Zdziwiłabyś się, kotku, jakie góry pieniędzy przynosi Samotnia. Ale co o tym może wiedzieć taka "prawdziwa turystka" jak ty, żyjąca tylko górskim powietrzem, magią gór i PTTK-owskim, darmowym wrzątkiem :)
              • Gość: civil Re: Święte słowa. IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:21
                Ty lamerka to chyba jesteś takim wirtualnym "turystą", który siedzi całymi dniami przed kompem i przechwala się, gdzie to nie był i pierwsze z brzegu konkretne pytanie zatyka mu gębę.
    • aiwaplatz a niech by prokurator sprawdził... 20.07.13, 13:59
      ...czy to nie jest działanie na szkodę PTTK-u i niedopełnienie obowiązków przez Zarząd, ten brak warunków do inwestowania i takie a nie inne umowy
      • netowy_szperacz Re: a niech by prokurator sprawdził... 20.07.13, 14:45
        W Murowańcu i Kondratowej wrzątek się brało, więc niech tam ten pajacyk wyżej nie warguje.
      • Gość: dino Re: a niech by prokurator sprawdził... IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 15:22
        Prędzej prokurator powinien zainteresować się sposobem przeprowadzenia przetargu w sprawie Samotni (który okazał się być ustawiony pod Siemaszków) - tutaj miałby duże pole do popisu.
        • lamerka Re: a niech by prokurator sprawdził... 20.07.13, 18:52
          Dino, przegrales w tym przetargu, ze tak Ci sie zolc ulewa?;)
          • Gość: dino Re: a niech by prokurator sprawdził... IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:16
            Ach, to pewnie ty wysłałaś te 5 tysięcy maili z jednego konta, blokując skrzynki PTTK-u! Komentarze na forach szkalujące konkurencyjnego dzierżawcę to też twoja robota?;)
            • lamerka Re: a niech by prokurator sprawdził... 20.07.13, 19:23
              Demaskujesz sie juz ostatecznie ta znajomoscia tak wielu szczegolow na temat przetargu na Samotnie:)
              • Gość: dino Re: a niech by prokurator sprawdził... IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.13, 19:32
                Po prostu przeczytałem uważnie kilka artykułów na ten temat, czego nie można powiedzieć o tobie, mającej dużo do powiedzenia, a mało wiedzy na ten temat.
              • Gość: civil Re: a niech by prokurator sprawdził... IP: 93.154.160.* 20.07.13, 20:22
                Ja widzę, że to ty demaskujesz swoją niewiedzę.
    • Gość: rudy.filmowiec.de Dzis pytaja jeszcze o puszczalskie Wroclawianki IP: *.service.infuturo.it 20.07.13, 16:49
      Czy daja tradycyjnie po cichu, czy tez glosno przy otwartych oknach. Oczywiscie ich chlopak zostal w miescie i remontuje pawlacz.
    • sselrats Kiedy kiedys? Ja najmlodszy nie jestem ale nie 20.07.13, 23:36
      ogarniam po co kiedys byl komus wrzatek w lozku? Czy jest tu jakis staruch, ktory potrafi wyjasnic?
      • greges58 Re: Kiedy kiedys? Ja najmlodszy nie jestem ale ni 21.07.13, 08:48
        staruch ? niekoniecznie !
        ale mogę chyba wyjaśnić co nieco...

ogarniasz fenomen tzw. " herbaty " w Polsce ?
        podawanej w szklance ! pitej od rana do wieczora !!!
        zjawisko kompletnie nieznane w cywilizowanym świecie ?
        jeśli w czeskiej knajpie, takiej zwyczajnej - dla normalnych ludzi, poprosiłbyś dzisiaj o herbatę
        kelner zapyta czy nie jesteś przypadkiem chory i nie potrzeba lekarza ?
        no, powiedzmy...
        a w naszych schroniskach przenoszono, po prostu, codzienne obyczaje w góry !
        przychodził taki chłopek-roztropek, miał kawałek kiełbasy i sucha bułkę, czekoladę,
        kilka torebek herbatki - król życia...
        samowystarczalny, potrzebował więc tylko wrzątku ?
        zwyczaje pozostały niektórym do dzisiaj ! niech żyje darmocha !
        nie dziw się teraz, że Magda z Samotni nie ma na czynsz - bo na kim ma zarobić ?
        obrońcy Jej schroniska, nawet w studenckich czasach, przyjeżdżali z niezłą Kasą !!!
        te głośne nazwiska businessmanów i artystów, tworzące całe zamieszanie
        oni na swoje hobby, wyprawy w góry i nurkowanie, zarabiali w mieście - po prostu...

a w dyskusji spotkali się ludzie z różnych wątków na Forum !
        - obrońcy Samotni, autentyczni i ci z Facebooka ;)
        - miłośnicy sudeckich szlaków - znający tu każdy kąt i ścieżkę !
        - turyści z całej Polski, zwabieni tematem na " głównej " stronie Gazety,
        łaził kiedyś po Bieszczadach w absolutnej dziczy - kompletnie inne, nieporównywalne warunki !
        więc nie zabieraj głosu, ośmieszasz się tylko !
        - wynajęte Trolle ? opłacane przez przegranego w przetargu ;)
        - pospolite Świry !!!
        może nie wiesz, ale chyba połowę wpisów tutaj stworzył jeden człowiek !
        niejaki Kornel.
        pisze pod rożnymi nickami, często walcząc z samym sobą dla zachowania pozorów ?
        potrafi zabić każdą dyskusję !

tak więc, jest jak jest...
        o głupi wrzątek spier_dolił się nam wątek ;)

Pozdrawiam !
        Grzesiek
        ^^
        • sselrats Mlodys 21.07.13, 23:58
          ...
    • dadap Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać ra... 21.07.13, 12:13
      Schronisko Andrzejówka zapamiętałem jako jedno z niewielu schronisk gdzie nie wolno wchodzić z psem. Właściciele najwyraźniej nie lubią zwierząt.
      Ponieważ kocham góry i mam dobrze wychowanego psa, to zawsze zabieram go ze sobą.
      Byliśmy w schroniskach alpejskich, często jeździmy w góry Czeskie i Słowackie gdzie też jesteśmy mile widziani. Szkoda że do schroniska Andrzejówka się nie nadajemy...
      No, ale jeżeli jest to najlepsze schronisko w Polsce to trudno się dziwić...

• Gość: basia Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: 93.154.176.* 21.07.13, 13:24
        Ciekawe, że tak ostatnio "reklamowana" Samotnia znalazła się w ostatnim rankingu schronisk górskich w drugiej połowie, tj. bliżej końca niż początku rankingu. Wiele to mówi zarówno o RZECZYWISTEJ (a nie WYDUMANEJ, być może na podstawie tego, co było tam 30 lat temu) jakości tego schroniska, a także że w całej sprawie wcale nie chodziło o schronisko, tylko posadki dla pań Siemaszek.
      • Gość: Ssudio Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.13, 19:09
        Nie wolno wchodzić z psami do wspólnej sali - i nie ma się co dziwić, nie każdy chce sierści w obiedzie lub drapać się podczas posiłku, kiedy jest się uczulonym (plus oczywiście przepisy i sanepid). Z tego co wiem do reszty schroniska można wprowadzać psy po wcześniejszym uzgodnieniu (prowadzący Andrzejowkę mają własnego owczarka niemieckiego więc pomysł z nielubieniem zwierząt jest delikatnie mówiąc chybiony). Pozdrawiam
      • Gość: gościówka Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.13, 10:20
        Fakt ja też kojarzę Andrzejówkę jako schronisko gdzie psów się nie trawi. Tak to słowo użyte jest bez przesady. Telefonowałam by zaklepać noclegi dla większej grupy psa, pani wywarczała że z psem nie wolno. Na drzwiach wielkie napisy "zakaz wstępu z psami".
        Wrr ja takie miejsca omijam.
        • greges58 Re: Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać 22.07.13, 10:35
          i dobrze !!!
          jak się mają czuć ludzie z dziećmi na widok szczekajacego psa w knajpie ???
          pisanina o " dobrym wychowaniu " nikogo dziś nie rusza !
          to mały obiekt, wszyscy na kupie - nie jakiś wielki hotel !
          gdzie można ominąć psiarzy ;)
          inne masz zwyczaje w pensjonatach i hotelach turystycznych nastawionych na dłuższy pobyt !
          inne w kameralnym schronisku

w Krakowie widziałem niedawno fajną scenkę:
          wszyscy goście eleganckiej restauracji powiedzieli kelnerom - albo ten pies wychodzi, albo my...
          z niezapłaconymi rachunkami !!!
          i tyle.
          paniusia zmyła się jak niepyszna :)
    • jakub-11111 Smażony ser i czeskie piwo, czyli jak wygrać ra... 21.07.13, 18:40
      Jak tak dalej pójdzie, to zaczną żądać żeby posprzątane było. Sodomja i gomorja !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka