Gość: Krakowianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:15 Powiedzcie mi prosze, czy ul. Drewniana ZNAJDUJE SIE NA STARYM MIESCIE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lolo Re: WROCLAW-STARE MIASTO - pilne! IP: *.rozanka.wroc.pl 02.08.04, 15:18 www.wroclaw.pl tam znajdziesz plan miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: WROCLAW-STARE MIASTO - pilne! IP: *.rozanka.wroc.pl 02.08.04, 15:37 O Drewnianej nie słyszałem ale jest Drzewna w okolicy pl.1Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka Re: WROCLAW-STARE MIASTO - pilne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 20:13 no wlasnie, nie znajduje drewnianej na mapie Wroclawia - www.wroclaw.pl. Podaja nazwe takiej ulicy w ksiazce naukowej wydanej w latach 70tych i nie moge jej umiejscowic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: WROCLAW-STARE MIASTO - pilne! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.04, 21:17 Czy możesz przytoczyć kontekst? Moze to ułatwi odpowiedź na pytanie, czy drzewna to drewniana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M_u Droga Krakowianko... IP: *.VERIZONE.COM.PL / 217.97.171.* 02.08.04, 21:53 Zmartwię Cię, ale ani obecnie, ani też w latach 70-tych w granicach administracyjnych miasta Wrocławia nie figurowała ulica o podanej przez Ciebie nazwie, tj. ul. Drewniana. Sprawdzałem dla pewności. Brak drewnianej na planie Wrocławia z 1972 roku, wyd. przez Państwowe Przedsiębiorstwa Wydawnictw Kartograficznych. Brak również na planach z roku 1974 oraz kolejnego wydania z 1977. A propos podpowiedzi kogoś innego, nie może chodzić o ul. Drzewieckiego, gdyż w owych latach jej jeszcze nie było. Jedyna pomyłka (przekręcenie nazwy) mogłoby dotyczyć ul. Drzewnej. Czy mogłabyś podać bliższe dane i kontekst w jakim zostaje w w/w książce użyta. Postaram się pomóc. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka Re: Droga Krakowianko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 14:08 Witaj M_u, dziekuje za zainteresowanie moim pytaniem i chec pomocy. Wlasnie koncze pisac prace mgr. Czesc materialow, z ktorych korzystam pochodzi z publikacji J. Kaźmierczyka 1966-70 "Wroclaw lewobrzezny we wczesnym sredniowieczu". Kazmierczyk publikuje tutaj zabytki znalezione podczas badan archeo na ULICY DREWNIANEJ. Nazwa ulicy powtorzona jest kilkanascie razy. Publikuje tez zabytki ze Starego Miasta. Nie wiem, czy moge traktowac te z "ul. Drewnianej" i Starego miasta, jako pochodzace z jednego stanowiska. W tym wlasnie tkwi moj problem.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Droga Krakowianko... 03.08.04, 14:35 Ja nigdy nie wiem, który brzeg jest lewy, a który prawy - czy patrzy się od ujścia do źródła czy na odwrót. W każdym razie, jeżeli to ma być południowy brzeg Odry, to możliwe że chodzi o ul. Drzewną. Jest to Stare Miasto. I na pewno archeolodzy mogą tam znaleźć ciekawe rzeczy bo była tam od stuleci podwrocławska osada. www.wratislavia.net/pictures/map_1241.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka Re: Droga Krakowianko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 15:34 to ciekawe czy Kazmierczyk az tak by sie pomylil z nazwa ulicy, na ktorej sam prowadzil badania. Na Ostrowie Tumskim jest zlokalizowane grodzisko wczesnosredniwieczne, Na Olbinie cmentarzysko, na Starym Miescie osada wlasnie.. Niestety nie znam sie na topografii Wroclawia, co utrudnia mi pisanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Droga Krakowianko... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 15:38 DUlica Drzewna do 1945 roku to Holzstrsse Kleine /Wrocław- Breslau Wydawnictwo "Wratisławia". Wydawnictwo Towarzystwa Miłośników Wrocławia, ul. Św. Mikołaja 1, tel. O71 344-64-28. Natomiast ulica Drewniana jest w Planie Miasta Wrocławia, Państwowe Przedsiębiorstw Wydawnictw Kartograficznych, Warszawa 1957 r. Jest też ulica Drzewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka Re: Droga Krakowianko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 15:47 > Natomiast ulica Drewniana jest w Planie Miasta Wrocławia, ------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Droga Krakowianko... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 15:52 O ul. Drewnianej (Einhorn Gasse) wiadomo, że obecnie już nie istnieje, a mieściła się w dzielnicy Stare Miasto (Altstadt). pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Droga Krakowianko... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 16:08 Uliczka Drewniana wychodziła z Nowego Targu na ulicę Nankiera na zakon Urszulanek. Po zabudowie Nowego Targu w latach 60-tych uliczka zniknęła. Stoi tam teraz długi blok. Pozdrawiam i sukcesów w pracy naukowej życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: a tutaj jest mapka.... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 16:16 www.breslau-wroclaw.de/de/breslau/geographic/street/?picture=G4 trochę słabo widać, ale ul. Drewniana (Einhorngasse) znajduje się w kwadracie H5, od Nowego Targu (Neumarkt) do góry, na środku. Na prawo od Einhorngasse znajduje się ul. Piaskowa (Sandgasse). pzdr. BV BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka Dzieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 16:52 Dziekuje wszystkim zyczliwym Wroclawianom na odpowiedzi i pozdrawiam raz jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vratislavius Re: Zaułek jednorozca IP: *.core.lanet.net.pl 03.08.04, 17:00 Z załączonego przez Ciebie planu wynika, że Holzstrasse (Drewniana znajduje się w kwadracie F-5. Natomiast Einhorn, to nic innego jak "jednorożec", Czyli Einhorngasse to "Zaułek Jednorożca". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Zaułek jednorozca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 18:11 Masz rację. Drzewna wychodzi na Plac solidarności /dawniej Czerwony/. Ulica ta istniała przed wojną jako Holzstrasse. Na tej ulicy nigdy nie prowadzono wykopalisk. Natomiast do 1945 roku w Breslau nie było ulicy Drewnianej i Zaułka Drwalskiego. Powstały po wojnie w obrębie Nowego Targu, potocznie nazywanego Szaberplacem. Po odudowie Nowego Targu zniknęły z planu miasta. A w latach odbudowy na Nowym Targu było pełno stanowisk archeologicznych. I o to chodzi Krakowiance.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Zaułek jednorozca 03.08.04, 18:36 Na polskim planie z 1956r widać, że tak jak pisał przedpisca, ulica Drewniana istniała i wychodziła ze środka północnej pierzei Nowego Targu na północ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Zaułek jednorozca IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 08:28 Witam, dziękuję za czujność... :-) Przecież wiadomo, że po wojnie niektóre ulice nie tłumaczono wprost na język polski... "Einhorn" to po niemiecku "jednorożec", ale w przypadku Einhorngasse zmieniono jej nazwę na ul. Drewnianą (tak dla niepoznaki) :-)) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Cos na temat zmian IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 01:08 We Wrocławiu zmieniono Adolfstrasse na ulice Otwartą. A mi się przypomniał stary kawał. Do Urzędu Ewidencyjnego przychodzi petent z prośbą o zmianę nazwiska. -Jak sie nazywacie? - Pyta urzędnik. -Adolf Wychodek. -A jak checie się nazywać? -Henryk Wychodek. Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: WROCLAW-STARE MIASTO - pilne! 03.08.04, 18:31 We Wrocławiu taka nazwa nie istnieje. Z bliskobrzmiących, jedynie Drzewna ( boczna pl. Solidarności, przy Sokolniczej). Taksówkarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: WROCLAW-STARE MIASTO - pilne! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 18:38 Nie istnieje ale istniała w Starym Mieście. Zlikwidowano ją razem z Szaberplacem w latach 60-tych. O tym cały czas piszemy. Przeczytaj dokładnie poprzednie posty. Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: WROCLAW-STARE MIASTO - pilne! 03.08.04, 20:42 Przepraszam! Faktycznie poszedłem na skróty. Odczytałem temat i pospieszyłem z odpowiedzią. Dziękuję za informację. Pozdrawiam. Marek - taksówkarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: WROCLAW-STARE MIASTO - pilne! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 22:07 Napisz nam Krakowianko miła, co tez ciekawego o naszym miescie, a o ulicy Drewnianej w szczegolnosci, piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś